Mister Yes wrote:Teško. Ovdje su ipak različite religije a time se lakše manipuliše.radostan dan wrote: i pitam se, jesmo li i mi mogli biti ovako pametni?
Ukrajina
- McMoy
#9051 Re: Ukrajina
-
radostan dan
#9052 Re: Ukrajina
stoji...Mister Yes wrote:
Teško. Ovdje su ipak različite religije a time se lakše manipuliše.
ali nisu oni toliko monolitni kao što se ovdje čini, ni vjerski, a pogotovu ne ideološki.
- CSKA
#9053 Re: Ukrajina
U sustini sve je do ukrajinaca,hoce li od svoje zemlje praviti Vijetnam ili ne.Godina je 2014. ne zive u nekoj rezimskoj zemlji ala Sjeverna Koreja,imaju slobodan pristup internetu,svim mogucim informacijama...Mogu ameri i rusi da ih huskaju jedne na druge,ali na njima je da li ce se poklati.
- Challenger__
#9054 Re: Ukrajina
U gradu Mariupolj (pola miliona stanovnika) na obali Azovskog mora...

...večeras se, na žalost, puca - VIDEO
_____
Koliko sam upratio, pucnjava je između ukrajinske vojske u kasarnama i lokalnog naoružanog stanovništva.

...večeras se, na žalost, puca - VIDEO
_____
Koliko sam upratio, pucnjava je između ukrajinske vojske u kasarnama i lokalnog naoružanog stanovništva.
Last edited by Challenger__ on 16/04/2014 23:14, edited 1 time in total.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#9055 Re: Ukrajina
Putinovo misljenje o raketnom stitu
-
Kaligula I
#9056 Re: Odg: Ukrajina
...zar ne znaš da je zrakoplov patka CNN, a samim time i Inedx.hr koji po običaju štanca njegove informacije...dakle, kani se ironije...ona je znak duhovne slabosti...Renta wrote:Kaligula I wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukra ... 40161.aspx
...ovo je za nazdravit...Renta, hajde živio ti meni...u zdravlje...
Nazdravljaš tome što je srušen zrakoplov a pilot vjerojatno poginuo ili tome što su ruski obavještajci sve pripremili da miniraju svaki pokušaj uspostave institucija države u kojoj se nalaze - Ukrajini?
Radi se o tome da su rusi ovo dugo i pažljivo planirali i sada ostvaruju u djelo dok su s druge strane obični ukrajinci totalno zatečeni i šokirani jer nisu ni u ludilu očekivali ovakvu separatističku secesiju svojih susjeda ukrajinskih rusa i ovakvu snažnu podršku same Rusije.
Radi toga ne znaju što da rade, većina ih je doma po kućama a vojnici su očigledno dezorijentirani.
U tom me Ukrajinci podsjećaju u dobrom djelu na Bošnjake 1992 a ukrajinski rusi na bosanske srbe.
Ukrajinci nisu spremni za rat još, premalo vremena su imali za konsolidaciju poslije Majdana....ali kad se homogeniziraju uzvratiti će vjerojatno.
A ovi što se predaju i prelaze na stranu pobunjenika Rusa samo neka idu....poslije neka se ne čude novim Katinskim šumama i Srebrenicama uz Ukrajince kao drugorazredan narod - biti će im zabranjeno i ime...
...nego zasto si mi se snuždio?...ko je diro?
-
Kaligula I
#9057 Re: Ukrajina
...a što je s caricom?...Challenger__ wrote:Nismo se razumjeli Radosni...
- I ja gajim simpatije prema narodu Ukrajine (osim prema pomenutim desničarima), ali moja replika se odnosi na ono "neko je debelo za*ebao". Taj "neko" su SAD i one su doživjele klasični geopolitički knockout, debakl. To već zvoni na četiri strane svijeta i ne treba se bojati to prevaliti preko usana:
CAR JE GO!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9058 Re: Ukrajina
znači pišnuo si malo u gaće ...UnscarD wrote:Putinovo misljenje o raketnom stitu![]()
- McMoy
#9059 Re: Ukrajina
A vala nisu ni k'o ova balkanska plemena!radostan dan wrote:stoji...Mister Yes wrote:
ali nisu oni toliko monolitni kao što se ovdje čini, ni vjerski, a pogotovu ne ideološki.
Ti ratovi su uglavnom prevaziđeni, ali se u nekim (uglavnom zaostalim) plemenima još uvijek vode u ime toga.
-
iscrtani čovek
#9060 Re: Odg: Ukrajina
Suza mi krenu...Renta wrote:Kaligula I wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukra ... 40161.aspx
...ovo je za nazdravit...Renta, hajde živio ti meni...u zdravlje...
Nazdravljaš tome što je srušen zrakoplov a pilot vjerojatno poginuo ili tome što su ruski obavještajci sve pripremili da miniraju svaki pokušaj uspostave institucija države u kojoj se nalaze - Ukrajini?
Radi se o tome da su rusi ovo dugo i pažljivo planirali i sada ostvaruju u djelo dok su s druge strane obični ukrajinci totalno zatečeni i šokirani jer nisu ni u ludilu očekivali ovakvu separatističku secesiju svojih susjeda ukrajinskih rusa i ovakvu snažnu podršku same Rusije.
Radi toga ne znaju što da rade, većina ih je doma po kućama a vojnici su očigledno dezorijentirani.
U tom me Ukrajinci podsjećaju u dobrom djelu na Bošnjake 1992 a ukrajinski rusi na bosanske srbe.
Ukrajinci nisu spremni za rat još, premalo vremena su imali za konsolidaciju poslije Majdana....ali kad se homogeniziraju uzvratiti će vjerojatno.
A ovi što se predaju i prelaze na stranu pobunjenika Rusa samo neka idu....poslije neka se ne čude novim Katinskim šumama i Srebrenicama uz Ukrajince kao drugorazredan narod - biti će im zabranjeno i ime...
Patetičan tekst, do daske. Porediš krize i stvari koje veze s vezom nemaju, i izvlačiš neke bezvezne paralele.
Shvati već jednom da Bosna, Srbija, Hrvatska nisu centar planete Zemlje.
Po tebi je bolje da ih izgine jedno par miliona, da razruše i rasture ono države što im je ostalo, i onda sednu za pregovarački sto?
Vrlo mudro, sva sreća pa nisi kakva vlast tamo.
-
Kaligula I
#9061 Re: Ukrajina
Analiza britanskog novinara Neil Clarka.
"Clark za Russia Today ironično piše kako je zbunjen jer su nam prije nekoliko tjedana govorili "da je okupacija zgrada u Ukrajini vrlo dobra stvar" i da su ti ljudi "prodemokratski prosvjednici", unatoč tome što su bacali Molotovljeve koktele i palili zgrade. "Sada, samo nekoliko tjedana kasnije, govore nam da su ljudi koji osvajaju vladine zgrade u Ukrajini teroristi i militanti, a ne prodemokratski prosvjednici. Zašto je osvajanje vladinih zgrada u Ukrajini bila vrlo dobra stvar u siječnju, a vrlo loša u travnju?" Nakon navođenja još nekoliko primjera licemjerja zapadnih vođa zaključuje: "Govore nam da je Rusija agresivna, imperijalistička sila i da je NATO zabrinut za rusku prijetnju. Ali neki dan sam pogledao kartu i vidio sam mnogo zemalja koje su blizu i graniče s Rusijom, a članice su NATO-a, organizacije koju vodi SAD, a čije članice su bombardirale i napadale mnoge zemlje u posljednjih 15 godina. No, nisam vidio nijednu zemlju blizu Amerike koje su dio ruskog vojnog saveza ili ruske vojne baze smještene u stranim zemljama koje graniče ili su blizu SAD-a."
"Clark za Russia Today ironično piše kako je zbunjen jer su nam prije nekoliko tjedana govorili "da je okupacija zgrada u Ukrajini vrlo dobra stvar" i da su ti ljudi "prodemokratski prosvjednici", unatoč tome što su bacali Molotovljeve koktele i palili zgrade. "Sada, samo nekoliko tjedana kasnije, govore nam da su ljudi koji osvajaju vladine zgrade u Ukrajini teroristi i militanti, a ne prodemokratski prosvjednici. Zašto je osvajanje vladinih zgrada u Ukrajini bila vrlo dobra stvar u siječnju, a vrlo loša u travnju?" Nakon navođenja još nekoliko primjera licemjerja zapadnih vođa zaključuje: "Govore nam da je Rusija agresivna, imperijalistička sila i da je NATO zabrinut za rusku prijetnju. Ali neki dan sam pogledao kartu i vidio sam mnogo zemalja koje su blizu i graniče s Rusijom, a članice su NATO-a, organizacije koju vodi SAD, a čije članice su bombardirale i napadale mnoge zemlje u posljednjih 15 godina. No, nisam vidio nijednu zemlju blizu Amerike koje su dio ruskog vojnog saveza ili ruske vojne baze smještene u stranim zemljama koje graniče ili su blizu SAD-a."
-
valensija
#9062 Re: Ukrajina
21:43 - VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU
Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999. godine, ocenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.
Klark i bivši savetnik sekretara odbrane Filip Kerber posetili su nedavno Ukrajinu na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.
Kako su Klark i Kerber naveli u svojoj analizi koju je objavio "Njujork tajms" Ukrajini su potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete, ali i pomoć u "neubojitoj" opremi, jer je ukrajinska armija "ranjiva" i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom "frontu".
Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999. godine, ocenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.
Klark i bivši savetnik sekretara odbrane Filip Kerber posetili su nedavno Ukrajinu na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.
Kako su Klark i Kerber naveli u svojoj analizi koju je objavio "Njujork tajms" Ukrajini su potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete, ali i pomoć u "neubojitoj" opremi, jer je ukrajinska armija "ranjiva" i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom "frontu".
-
radostan dan
#9063 Re: Ukrajina
tačno. zato im se i divim.McMoy wrote:A vala nisu ni k'o ova balkanska plemena!radostan dan wrote:stoji...Mister Yes wrote:
ali, ako je neko riješio da im zabiberi, zabiberiće pa da su pita... neće im dati mira
- MMM1977
#9064 Re: Odg: Ukrajina
Obzirom na ulogu i Rusije i Ukrajine u dešavanjima kod nas, nikako ne mogu da pronađem ni mrvu empatije u sebi za bilo koju stranu. Neka se sukobi ne preliju van granica ovih država i sve ok.
Što se mene tiče, ne moraju stati dok se međusobno ne istrijebe.
Što se mene tiče, ne moraju stati dok se međusobno ne istrijebe.
-
Kaligula I
#9065 Re: Ukrajina
...ima nade za ovaj svijet...tako razmišlja slobodouman čovjek...no, problem je na Zapadu, a preko toga i kod nas, kod nas što ljudi prate samo mainstream medije koji ih zaglupljuju i od njih prave blazirane majmune koji više ne umiju ni da misle svojim glavama...američku politiku održavaju upravo ti mass-mediji koji bježe od ovakvih i sličnih komparacija...zar za ovakvo viđenje stvari treba neka velika pamet?...naravno da ne, ali je stvar u smišljenoj politici MFO i KSK koja se ostvaruje preko medijskih korporacija...u SAD samo prije nekoliko desetljeća, tačnije 1983. godine medijski prostor je bio pokriven sa 50. medijskih kompanija...danas samo 6 korporacija (!) upravljaju s 90% američkog medijskog prostora...eto kako funkcionira američki režim...Kaligula I wrote:Analiza britanskog novinara Neil Clarka.
- Challenger__
#9066 Re: Ukrajina
- Zanimljivo je i Babićevo zapažanje sa Advance: Kako to da na stranu demonstranata u Kijevu nije prešao niti jedan jedini policajac, a instaliranim mamlazima u Kijevu (moje riječi, o.a.Kaligula I wrote:...ima nade za ovaj svijet...tako razmišlja slobodouman čovjek...no, problem je na Zapadu, a preko toga i kod nas, kod nas što ljudi prate samo mainstream medije koji ih zaglupljuju i od njih prave blazirane majmune koji više ne umiju ni da misle svojim glavama...američku politiku održavaju upravo ti mass-mediji koji bježe od ovakvih i sličnih komparacija...zar za ovakvo viđenje stvari treba neka velika pamet?...naravno da ne, ali je stvar u smišljenoj politici MFO i KSK koja se ostvaruje preko medijskih korporacija...u SAD samo prije nekoliko desetljeća, tačnije 1983. godine medijski prostor je bio pokriven sa 50. medijskih kompanija...danas samo 6 korporacija (!) upravljaju s 90% američkog medijskog prostora...eto kako funkcionira američki režim...Kaligula I wrote:Analiza britanskog novinara Neil Clarka.
- Onda dolazi debilno "objašnjenje" kako je to sve zavjera zvjezde nad Kremljom "koja se nikada ne gasi i Putina koji nikada ne spava"...
U osnovi mislim da je stvar malo dublja. Jedan dio humanoida zaista želi da bude obmanut. Kad bi se istina obznanila pola bi ih pokrepalo.
-
Kaligula I
#9067 Re: Ukrajina
...tehniku im može dati, ali ne može motiv za borbu...teško će ova dva naroda ikada ući u ozbiljan rat...ipak nisu ludi koliko smo bili mi Balkanci...mi smo išli u rat kao na igranku, a Ukrajinci, koliko vidim, kao na sprovod...Vesly ako nikad nisi posiso veslo sada bi mogao...valensija wrote:21:43 - VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU
- Challenger__
#9068 Re: Ukrajina
Kako vrijeme više prolazi, sve više sam sklon da vjerujem da je Aristotel u pravu: pored slobodnih ljudi, definitivno baulja gomila generičkih robova, u našem slučaju - mentalnih kmetova.
- McMoy
#9069 Re: Ukrajina
valensija wrote:21:43 - VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU
Dobiće uskoro kredit od IMF-a, tako da će moći kupiti gorivo i naoružanje.
"Vojna pomoć pruža se saveznicima, a Ukrajina formalno nije saveznik (u NATO). Ukrajina može da računa na međunarodnu finansijsku pomoć i uskoro će je dobiti. To su ogromne sume - 15 do 18 milijardi dolara. Već u prvoj tranši narednog meseca, verovatno, biće tri milijarde", kazao je Šikorski poljskoj televiziji TVN24.
-
Kaligula I
#9070 Re: Ukrajina
...hm, ja razumijem 'pastira' koji želi imati 'stado', ali ne razumijem ljude koji patološki žele biti ovce...a puno ih je brate...torovi pucaju...drago mi je što nisam među njima pa makar me 'vuk' odmah zaklao...Challenger__ wrote:- Zanimljivo je i Babićevo zapažanje sa Advance: Kako to da na stranu demonstranata u Kijevu nije prešao niti jedan jedini policajac, a instaliranim mamlazima u Kijevu (moje riječi, o.a.Kaligula I wrote:...ima nade za ovaj svijet...tako razmišlja slobodouman čovjek...no, problem je na Zapadu, a preko toga i kod nas, kod nas što ljudi prate samo mainstream medije koji ih zaglupljuju i od njih prave blazirane majmune koji više ne umiju ni da misle svojim glavama...američku politiku održavaju upravo ti mass-mediji koji bježe od ovakvih i sličnih komparacija...zar za ovakvo viđenje stvari treba neka velika pamet?...naravno da ne, ali je stvar u smišljenoj politici MFO i KSK koja se ostvaruje preko medijskih korporacija...u SAD samo prije nekoliko desetljeća, tačnije 1983. godine medijski prostor je bio pokriven sa 50. medijskih kompanija...danas samo 6 korporacija (!) upravljaju s 90% američkog medijskog prostora...eto kako funkcionira američki režim...Kaligula I wrote:Analiza britanskog novinara Neil Clarka.
"Clark za Russia Today ironično piše kako je zbunjen jer su nam prije nekoliko tjedana govorili "da je okupacija zgrada u Ukrajini vrlo dobra stvar" i da su ti ljudi "prodemokratski prosvjednici", unatoč tome što su bacali Molotovljeve koktele i palili zgrade. "Sada, samo nekoliko tjedana kasnije, govore nam da su ljudi koji osvajaju vladine zgrade u Ukrajini teroristi i militanti, a ne prodemokratski prosvjednici. Zašto je osvajanje vladinih zgrada u Ukrajini bila vrlo dobra stvar u siječnju, a vrlo loša u travnju?" Nakon navođenja još nekoliko primjera licemjerja zapadnih vođa zaključuje: "Govore nam da je Rusija agresivna, imperijalistička sila i da je NATO zabrinut za rusku prijetnju. Ali neki dan sam pogledao kartu i vidio sam mnogo zemalja koje su blizu i graniče s Rusijom, a članice su NATO-a, organizacije koju vodi SAD, a čije članice su bombardirale i napadale mnoge zemlje u posljednjih 15 godina. No, nisam vidio nijednu zemlju blizu Amerike koje su dio ruskog vojnog saveza ili ruske vojne baze smještene u stranim zemljama koje graniče ili su blizu SAD-a.") poslušnost otkazuje pola armije, policije...
- Onda dolazi debilno "objašnjenje" kako je to sve zavjera zvjezde nad Kremljom "koja se nikada ne gasi i Putina koji nikada ne spava"...
U osnovi mislim da je stvar malo dublja. Jedan dio humanoida zaista želi da bude obmanut. Kad bi se istina obznanila pola bi ih pokrepalo.
-
jefferson
#9071 Re: Ukrajina
Sta ce im raketni stt kada su amerikanci stavili u upotrebu novu verziju SM-3 koja je postavljena na brodove.UnscarD wrote:Putinovo misljenje o raketnom stitu![]()
Da imalo ozbiljnije izvore pratis skontao bi da su Rusi cijelu frku digli kada su Amerikanci odustali od stita zbog SM-3 programa.
Ali hej, lakse je po youtube gledati video klipove.
- djonko brajs
#9072 Re: Ukrajina
kakav genijalac njemu su kompjuteri amerika, cak stavise dokaz americke superiornosti.Kaligula I wrote:...žao mi je, ali ja nemam smisla za crtanje...da imam rado bih ti sve nacrtao...pročitaj više puta možda nešto i dokučiš...teško je s komunicirati s medijski indioktriniranim mozgovima, a tvoj jedan od njih....jefferson wrote:
Amerikanci se bore za jednu drzavu i da vladaju iz jednog centra? Decko veze ti nemas o Americi.
Podrzavas politiku koja ide ka multipolarnosti (vojnim putem a ne ekonomskim). Ne znam bas nesto da se s tobom slazu ljudi koji ce tu politiku osjetiti na svojoj kozi u ime multipolarnosti. Ja znam da obicno oni koji idu takvom politikom uvijek imaju neke "vise" ciljeve. Npr. 91-95 to je bilo da svi Srbi zive u jendoj drzavi, a sta je sa ostalim narodima, to nema veze.
Inace kada vec pricas o antiglobalizmu, zasto fino ne iscupas kablove iz zida i basis taj imperijalisticki kompjuter?
...samo to da ti kažem da smo i mi sami žrtva te iste politike kojoj su danas žrtva Ukrajinci...to ti je politika pod geslom "divde et impera"...treba da znas da vladajuće svjetske elite ne zanimaju vjera i nacija, nego samo novac, moć i vlast, a vjera i nacija im dođu kao sredstvo vladanja, odnosno kao kosti kojima zavađaju naivne mase, narode i pojedince takve kao što si ti...vidim da si out line po ovoj tematici...pa većina čovječanstva je upravo za multipolarni i antiglobalni svijet...npr zenlje BRIKS-a...minimalno...pa ti sada računaj...
jebote dodjes na sajt da diskutujes o politici a nadjes se u skoli za djecu sa specijalnim potrebama.
- Challenger__
#9073 Re: Ukrajina
McMoy wrote:Dobiće uskoro kredit od IMF-a, tako da će moći kupiti gorivo i naoružanje.![]()
"Vojna pomoć pruža se saveznicima, a Ukrajina formalno nije saveznik (u NATO). Ukrajina može da računa na međunarodnu finansijsku pomoć i uskoro će je dobiti. To su ogromne sume - 15 do 18 milijardi dolara. Već u prvoj tranši narednog meseca, verovatno, biće tri milijarde", kazao je Šikorski poljskoj televiziji TVN24.
Komedija! MMF će sam sebe počastiti lovom za vojnu industriju, a "tranše kredita" će servisirati ukrajinski kokuz koji će kroz 50% uvećane cijene plina, struje i komunalnih usloga da vraća osnovicu i kamatu, sve sa pratećim aneksom ugovora - privatizacijom strateške industrije...
Što se tiče Krima, Donbasa, Luganjska, a vidimo Odesse, mogu privatizovati samo havu.
Koji bankrot, koja komedija, LoooooooooooooooooL!
-
jefferson
#9074 Re: Ukrajina
Ko smo mi? Ko je ta zrtva MI? De da to prvo rascistimo pa cemo dalje pricati!Kaligula I wrote:...žao mi je, ali ja nemam smisla za crtanje...da imam rado bih ti sve nacrtao...pročitaj više puta možda nešto i dokučiš...teško je s komunicirati s medijski indioktriniranim mozgovima, a tvoj jedan od njih....jefferson wrote:
Amerikanci se bore za jednu drzavu i da vladaju iz jednog centra? Decko veze ti nemas o Americi.
Podrzavas politiku koja ide ka multipolarnosti (vojnim putem a ne ekonomskim). Ne znam bas nesto da se s tobom slazu ljudi koji ce tu politiku osjetiti na svojoj kozi u ime multipolarnosti. Ja znam da obicno oni koji idu takvom politikom uvijek imaju neke "vise" ciljeve. Npr. 91-95 to je bilo da svi Srbi zive u jendoj drzavi, a sta je sa ostalim narodima, to nema veze.
Inace kada vec pricas o antiglobalizmu, zasto fino ne iscupas kablove iz zida i basis taj imperijalisticki kompjuter?
...samo to da ti kažem da smo i mi sami žrtva te iste politike kojoj su danas žrtva Ukrajinci...to ti je politika pod geslom "divde et impera"...treba da znas da vladajuće svjetske elite ne zanimaju vjera i nacija, nego samo novac, moć i vlast, a vjera i nacija im dođu kao sredstvo vladanja, odnosno kao kosti kojima zavađaju naivne mase, narode i pojedince takve kao što si ti...vidim da si out line po ovoj tematici...pa većina čovječanstva je upravo za multipolarni i antiglobalni svijet...npr zenlje BRIKS-a...minimalno...pa ti sada računaj...
- djonko brajs
#9075 Re: Ukrajina
vesli klark židovski zločinac i hohštapler koji je sa mladićem razmjenjivao pištolje, svojedobno.Kaligula I wrote:...tehniku im može dati, ali ne može motiv za borbu...teško će ova dva naroda ikada ući u ozbiljan rat...ipak nisu ludi koliko smo bili mi Balkanci...mi smo išli u rat kao na igranku, a Ukrajinci, koliko vidim, kao na sprovod...Vesly ako nikad nisi posiso veslo sada bi mogao...valensija wrote:21:43 - VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU