Mene ovo sve asocira na Game of Thrones. Cak i ovo ime Jarub se uklapa. Zvuci egzoticno.Challenger__ wrote:Jarub, Brkin sin...
"Svaki šehid/mučenik je moj otac, svaki ranjenik je moj brat. Ne prihvatamo saučešće, samo čestitke".
Sirija vol. 2
- animus
#90401 Re: Sirija vol. 2
-
karakters
#90402 Re: Sirija vol. 2
Haha, jes, priča onom zavaljenom debilu o hurijama, a debilov kez ne može pokvariti ni strah da Muhso i kamere ne primijete njegovu erekcijusalik79 wrote: Njegov legendarni govor![]()
https://twitter.com/theLemniscat/status ... 9153893376
A ovakvih je bilo na stotine...
- Challenger__
#90403 Re: Sirija vol. 2
Brkin šehadet/mučeništvo* podižu standarde za sve heroje svijeta. Sirija je, definitivno, novi standard.
(nisu riječi istog značenja ali označavaju istu žrtvu u različitim religijskim sistemima).
(nisu riječi istog značenja ali označavaju istu žrtvu u različitim religijskim sistemima).
-
karakters
#90404 Re: Sirija vol. 2
A i standard je ponegdje zastava.Challenger__ wrote:Brkin šehadet/mučeništvo* podižu standarde za sve heroje svijeta. Sirija je, definitivno, novi standard.
Ne mislim na bivšu državu i Zastavu Kragujevac kao simbol standarda.
- Challenger__
#90405 Re: Sirija vol. 2
Sirija je sva egzotična. Naišao sam, ima tome, tezu da njeno uređenje nazivaju ezoterični socijalizam. Sirija je vrh!animus wrote:Mene ovo sve asocira na Game of Thrones. Cak i ovo ime Jarub se uklapa. Zvuci egzoticno.Challenger__ wrote:Jarub, Brkin sin...
"Svaki šehid/mučenik je moj otac, svaki ranjenik je moj brat. Ne prihvatamo saučešće, samo čestitke".
- salik79
#90406 Re: Sirija vol. 2
karakters wrote:Haha, jes, priča onom zavaljenom debilu o hurijama, a debilov kez ne može pokvariti ni strah da Muhso i kamere ne primijete njegovu erekcijusalik79 wrote: Njegov legendarni govor![]()
https://twitter.com/theLemniscat/status ... 9153893376
A ovakvih je bilo na stotine...
Ovo mu je posljednji selam raji, prije nego se ukrc'o u vozilo i zaputio u Dzehenem, pardon "Dzenet":
https://twitter.com/Dalatrm/status/791971292475953152
-
karakters
#90407 Re: Sirija vol. 2
Muhejsini mu baš tog dana držo predavanje na temu: "Kratki put od napaljenog do zapaljenog debila". Da li je mislio samo ovosvjetski ili i onostrano, ne znam.salik79 wrote:
Ovo mu je posljednji selam raji, prije nego se ukrc'o u vozilo i zaputio u Dzehenem, pardon "Dzenet":
- jao_situacije
#90408 Re: Sirija vol. 2
ima onaj video kad pjevaju on i njegovi iz jedinice, pozdravljamo šehadet, radujemo se šehadetu (ako se ja dobro sjećam)Challenger__ wrote:Brkin šehadet/mučeništvo* podižu standarde za sve heroje svijeta. Sirija je, definitivno, novi standard.
- Challenger__
#90409 Re: Sirija vol. 2
Da,da... Ima u Siriji nešto još enigmatičnije. A to je da različite vjerske skupine, različitih denominacija unutar zajednica, imaju apsolutno isti pogled na sirijsku i svjetsku stvarnost, dijele identičnu eshatološku perspektivu*. I to ne proističe iz "režima" već iz samih zajednica.jao_situacije wrote:ima onaj video kad pjevaju on i njegovi iz jedinice, pozdravljamo šehadet, radujemo se šehadetu (ako se ja dobro sjećam)Challenger__ wrote:Brkin šehadet/mučeništvo* podižu standarde za sve heroje svijeta. Sirija je, definitivno, novi standard.
(naravno, gore napisano se ne odnosi na wahhabi-takfiri skupine)
To je neviđen fenomen.
Zapanjujući.
- Challenger__
#90410 Re: Sirija vol. 2
Mnoge stvari u Siriji prolaze ljudima ispod radara. Bitne, kolosalne stvari.
-
karakters
#90412 Re: Sirija vol. 2
Iza prizme borbe raznih ideoloških interesa, kalkulacija i kalkulanata, te uprkos uvijek i svugdje prisutnim cinicima, kad se stvari ogole do svoje suštine, u Siriji je na sceni borba između dobra i zla.
-
zrakomlat
#90413 Re: Sirija vol. 2
hahah što te krenulo nešto zadnjih satikarakters wrote:Muhejsini mu baš tog dana držo predavanje na temu: "Kratki put od napaljenog do zapaljenog debila". Da li je mislio samo ovosvjetski ili i onostrano, ne znam.salik79 wrote:
- insomnia78
#90414 Re: Sirija vol. 2
Frajer u ratu stao na minu i podigo standarde mucenistva. Ma je l ti nas zajebavas hljeba ti?

-
karakters
#90415 Re: Sirija vol. 2
E, kad krene, vrijeme je da se krene.zrakomlat wrote:hahah što te krenulo nešto zadnjih satikarakters wrote:Muhejsini mu baš tog dana držo predavanje na temu: "Kratki put od napaljenog do zapaljenog debila". Da li je mislio samo ovosvjetski ili i onostrano, ne znam.salik79 wrote:
https://twitter.com/Dalatrm/status/791971292475953152![]()
![]()
- salik79
#90416 Re: Sirija vol. 2
karakters wrote:Iza prizme borbe raznih ideoloških interesa, kalkulacija i kalkulanata, te uprkos uvijek i svugdje prisutnim cinicima, kad se stvari ogole do svoje suštine, u Siriji je na sceni borba između dobra i zla.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#90417 Re: Sirija vol. 2
salik79 wrote:karakters wrote:Iza prizme borbe raznih ideoloških interesa, kalkulacija i kalkulanata, te uprkos uvijek i svugdje prisutnim cinicima, kad se stvari ogole do svoje suštine, u Siriji je na sceni borba između dobra i zla.
-
karakters
#90418 Re: Sirija vol. 2
Jebiga, sva čudesa su nastala i nastaju zato što neko nekom stavi k u p, ako cemo tu perspektivu.insomnia78 wrote:Frajer u ratu stao na minu i podigo standarde mucenistva. Ma je l ti nas zajebavas hljeba ti?
- animus
#90419 Re: Sirija vol. 2
Kad se dobro zagrebe i dodje do srzi onda uvijek nađeš novac u pozadini. Kakvi ideali i gluposti. Materijalni interesi upravljaju svijetom cak i kod onih babuna iz Rake mada oni nisu ni bili svjesni toga.
Last edited by animus on 21/10/2017 00:23, edited 1 time in total.
- Challenger__
#90420 Re: Sirija vol. 2
Definitivno.karakters wrote:Iza prizme borbe raznih ideoloških interesa, kalkulacija i kalkulanata, te uprkos uvijek i svugdje prisutnim cinicima, kad se stvari ogole do svoje suštine, u Siriji je na sceni borba između dobra i zla.
-
zrakomlat
#90421 Re: Sirija vol. 2
karakters wrote:E, kad krene, vrijeme je da se krene.zrakomlat wrote: hahah što te krenulo nešto zadnjih sati![]()
![]()
- jao_situacije
#90422 Re: Sirija vol. 2
da, sirijsko društvo je zdravo društvo (ako izuzmemo uvezene teroriste i simpatizere sa porodicama)Challenger__ wrote:Da,da... Ima u Siriji nešto još enigmatičnije. A to je da različite vjerske skupine, različitih denominacija unutar zajednica, imaju apsolutno isti pogled na sirijsku i svjetsku stvarnost, dijele identičnu eshatološku perspektivu*. I to ne proističe iz "režima" već iz samih zajednica.jao_situacije wrote:ima onaj video kad pjevaju on i njegovi iz jedinice, pozdravljamo šehadet, radujemo se šehadetu (ako se ja dobro sjećam)Challenger__ wrote:Brkin šehadet/mučeništvo* podižu standarde za sve heroje svijeta. Sirija je, definitivno, novi standard.
(naravno, gore napisano se ne odnosi na wahhabi-takfiri skupine)
To je neviđen fenomen.
Zapanjujući.
- Krokodajl
#90423 Re: Sirija vol. 2
Ja ne znam iskreno kako je do toga došlo, forumaš @Gojeni bi vjerovatno znao reći mnogo više o toj temi ali on (na njegovu sreću) ne prati ovu temu (ili ne pišeanimus wrote:Saudijac poziva sirijce na dzihad u saudiju. Ko da nisu dovoljno izginuli u svojoj drzavi hajmo sad malo i dole da krvarite. Ovo isto ko čečeni, gdje god je rat zovi čečene. Isto ko mohikanci.
porodica Saud koja i vlada Arabijom je sljedbenik, zaštitnik ali i finansijer vehabijskog pravca Islama, ne samo u Saudiji i Arapskom svijetu već i drugdje, sve druge pravce učenja u Saudiji su maksimalno marginalizirali, prema podacima u S. Arabiji je više sunita neselefija nego selefija ali širenje bilo kojeg drugog pravca osim selefijskog je striktno ograničeno, osim toga negdje oko petina stanovnika Arabije su šiiti.
Sad imamo jednog Muhajsinija koji je po zadatku došao u Siriju, da širi Saudijski selefijski uticaj, i sada se taj Muhajsini koji se kao klerik nametnuo u vjerskog lidera selefijskog ogranka revolucije polako odriče vehabijskog Saudijskog pravca i poziva na džihad u S. Arabiji ?
Znači vehabija poziva na džihad protiv vehabija jer ih smatra nedovoljno muslimanima ?
Zaključak, tokom boravka u Siriji čovjek je postao übervehabija, sada pitanje je odakle je pokupio ta učenja i kako je odjednom počeo smatrati da su vehabije Saud nedovoljno muslimani, čovjek koji je po zadatku iz najradikalnije vehabijske zajednice otišao u Siriji sada odjednom postao još radikalniji...
Zakuhat će i dole kako stvari stoje...
- Krokodajl
#90424 Re: Sirija vol. 2
Najjača stvar što je Muhajsini rekao je da je ofanziva na Alep propala jer su borci pušili, a to je haram pa ih je Allah kaznio zbog toga
A kako je samo ušao na onom kamionu s paradajzom u Alep i najavio pobjedu

Ko kakav diler iz "Ratova Zvijezda"
A kako je samo ušao na onom kamionu s paradajzom u Alep i najavio pobjedu

Ko kakav diler iz "Ratova Zvijezda"
- Challenger__
#90425 Re: Sirija vol. 2
- Umor me limitira, ali probaću najkonciznije što mogu. Selmanova eliminacija Muhameda bin Neyefa kao Krunskog princa i imenovanje njegovog sina Muhameda za prijestolonasljednika (Krunskog princa) je unutar kuće Sauda doživljeno kao neformalni državni udrar.Krokodajl wrote:Ja ne znam iskreno kako je do toga došlo, forumaš @Gojeni bi vjerovatno znao reći mnogo više o toj temi ali on (na njegovu sreću) ne prati ovu temu (ili ne pišeanimus wrote:Saudijac poziva sirijce na dzihad u saudiju. Ko da nisu dovoljno izginuli u svojoj drzavi hajmo sad malo i dole da krvarite. Ovo isto ko čečeni, gdje god je rat zovi čečene. Isto ko mohikanci.) ali vjerovatno ima i na ovoj temi forumaša koji bi znali odgovoriti.
porodica Saud koja i vlada Arabijom je sljedbenik, zaštitnik ali i finansijer vehabijskog pravca Islama, ne samo u Saudiji i Arapskom svijetu već i drugdje, sve druge pravce učenja u Saudiji su maksimalno marginalizirali, prema podacima u S. Arabiji je više sunita neselefija nego selefija ali širenje bilo kojeg drugog pravca osim selefijskog je striktno ograničeno, osim toga negdje oko petina stanovnika Arabije su šiiti.
Sad imamo jednog Muhajsinija koji je po zadatku došao u Siriju, da širi Saudijski selefijski uticaj, i sada se taj Muhajsini koji se kao klerik nametnuo u vjerskog lidera selefijskog ogranka revolucije polako odriče vehabijskog Saudijskog pravca i poziva na džihad u S. Arabiji ?
Znači vehabija poziva na džihad protiv vehabija jer ih smatra nedovoljno muslimanima ?
Zaključak, tokom boravka u Siriji čovjek je postao übervehabija, sada pitanje je odakle je pokupio ta učenja i kako je odjednom počeo smatrati da su vehabije Saud nedovoljno muslimani, čovjek koji je po zadatku iz najradikalnije vehabijske zajednice otišao u Siriji sada odjednom postao još radikalniji...
Zakuhat će i dole kako stvari stoje...

- Tim prije što se (unutar Dvora i širom svijeta), Muhamed bin Selman, doživljava kao de facto vladar Saudijske Arabije - što jeste stvarnost, jer je Selman star, bolestan i dementan. Muhamed je reformistički nastrojen, shvata da saudijsko društvo treba da se reformiše a privreda diversificira i u tom smislu ima izuzetno ambiciozne projkete u kojima se ne vidi niti dvorska većina niti ulema iz Nedžda.

Kada se ovoj činjenici doda fama da Muhamed bin Selman svog političkog gurua vidi u Muhamedu bin Zajedu iz Abu Dabija (na fotografiji desno), onda se lako može pretpostaviti nezadovoljstvo, zabrinutost ali i panika mnogih unutar same porodice, uleme iz Nedžda i brojnih klanova, jer u reformističkom ambijentu vide punu neizvjesnost za svoju buduću poziciju.
Lično sam sklon vjerovanju da je Muhajsinijev nastup navigiran iz krugova saudijskih nezadovoljnika i da je usmjeren prije svega na Selmana, njegovog sina Muhameda i njima lojalne ljude.
Last edited by Challenger__ on 21/10/2017 02:00, edited 1 time in total.