ExNihilo wrote:Nisam implicirao da je izabran nedemokratski, već da je redovna promjena vodećih lica dio zdrave demokratske kulture.
Što se tiče USA, većinom je pozicija gradonačelnika limitirana na 2 ili 3 četverogodišnja mandata.
Ne znam da jeste, osim za predsjedničkoj funkciji. Ali dobro, nije to baš sad toliko ni bitno.
A priori ograničavati broj mandata ne znam koliko je efikasno, nije Dubrovačka republika pa da se mijenja valjao - ne valjao.

Uostalom, neće ti mnogo drugačije biti ko god bio ako dolazi iz iste stranke. Ha imao jednog triput ili trojicu po jednom, stranka kroji kapu. Nažalost, nemamo još dovoljno izgrađene ljude koji bi se držali nekih svojih principa i držali se svojih planova a ne stranačkih, uvijek je: "Daj mi poziciju pa mi onda kroji kapu." Je li ono čini mi se u Srebrenici bio nedavno takav problem, onaj gradonačelnik rekao da ima želju da se opet kandiduje i da želi uraditi neki projekat, SDA se digla i rekla da oni nisu za to i da neće biti ni kandidat na izborima što se njih tiče.
_BataZiv_0809 wrote:@ Eborg-slazem se da po tim kriterijima nema skoro niko.
Naumpao mi je samo Hazim, direktor Pozorista.
Sto se Zujana tice, cisto sumnjam da je bijeli hljeb razlog. Taj profil covjeka je zajeban, ide na prvu, ne razmislja puno, mudrovan je, jedno misli, drugo prica. Pitaj boga kome se zamjerio. Ocigledno nije previse, jer ga ne bi bilo.
Nije on jedini sa guzicom na milion fotelja. Ima ih jos koliko hoces, a ima i onih koji za 6-7 godina doguraju do skoro samog vrha izvrsne vlasti, samo zato sto su stranacki igraci. I ta pljacka, to sto im je malo bozija kisa, je paradigma bosnjacke politike od rata pa naovamo. Evo me sad ko Fuad Kasumovic
Meni generalno od lokalnih politicara, pored Huse, jedino aktuelni premijer djeluje kao covjek na pravom mjestu. Bio je i u politici i u privredi, ne znam ima li aferima, to ce Kamen znati garant.
Pa recimo Hazim. On je onako, hajde da kažem, fin, pismen momak koji korektno radi svoj posao. Ali ne znam sad kakav mu je kapacitet glede nekog šireg razmišljanja. Čovjek se bavi svojim poslom, ali to ne znači da je dobar da secira probleme koji more Zenicu. Isto kao što recimo samo u Bosni imaš doktore za direktore bolnica, bivše fudbalere kao direktore klubova i slično. Odlični u svom temeljnom zanimanju ali bez ikakvog tehničkog znanja za posao kojim se bave. Nedavno sam bio na sastanku sa jednim klijentom koji je strašan stručnjak u svom polju ali čovjek ne zna poslati e-mail. I sad njega na rukovodeću poziciju?
Ne znam koliko je Hazim "čist" od politike, sjetimo se samo ove drame oko Maria Drmaća u Sarajevu. Čučnuo DF, odmah i on leti. Nažalost, dopustili smo da nam izgrade takav sistem, kod nas se čak gleda da i spisak reprezentacije bude po nekom kriteriju koji nije nužno po kvaliteti. Mi eto kao univerzitetski grad nismo u stanju skupiti 3 čovjeka za sto da kažu: "Naša Zenica ima problem X, mislim da je rješenje Y."
A Kasumović samo bljuje vatru zbog žene i bolnice. Stari je to igrač i uvijek ga ima negdje.

Ne bi me čudilo da se iz inata i on kandiduje.
Premijera ne znam fakat mada diskriminiram ljude po političkoj pripadnosti.

U kojoj si stranci - otprilike znam šta da očekujem.