Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
jenky79
#9026 Re: Trudnjače i porodilje online
Cao drustvo,pitanje za naseg doktora,isla sam u protekloj sedmici tri puta na kontrole jer sam u medjuvremenu prokrvarila primam Progesteron ** No links ** im. na 5 dan,pijem Dabroston i Apaurin,ali mi nesto nije jasno po mom proracunu sad bi trebala biti 12 sedmica ali na tri nalaza ja imam razlicite podatke te na jednom je 10+,2 dana poslije 11/12 a moj dr kaze da plod odgovara 13 sedmici pa mi sad nista nije jasno!!!Trebam da radim Nuhalni nabor al iskreno neznam kad da odem,a oni su tako sturi na odgovorima? 
-
marseljeza
#9027 Re: Trudnjače i porodilje online
Pročitala i sve je bilo kako ste rekli. Jučer na pregledu utvrđeno da je cista pukla, sad je nekih 3cm i doktor smatra da će skroz i nestati i da ponovim nalaz za mjesec dana i da će biti u granicama normale. Mrvica napreduje, doubl test nam je zakazan za 2 sedmice, to je 12 sedmica. U Douglasu je vidio nešto slobodne tečnosti, ali nije pridavao važnosti tome u tom momentu, pa nisam ni ja. Ali sutradan ja svemu pridajem važnost
Jel moguće da je ta tečnost od te puknute ciste, laički rečeno? 
- maybelline
#9028 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel iko od trudnjaca na forumu imao problema sa kozom u zadnjem trimestru? Meni se mjestimicno pojavljuje nekakav sitni osip koji ponekad svrbi.
-
krauter
#9029 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je oko 30 sedmice na stomaku bilo par sitnih crvenih tackica koje su svrbile, ne previse, ali jesu. Nisam mazala nicim, pokusala sam da ne diram i prosle su same od sebe nakon par dana.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- maybelline
#9030 Re: Trudnjače i porodilje online
Sta nam doktor moze reci na temu svrbeza i osipa?
- Ma.Le.Na
#9031 Re: Trudnjače i porodilje online
imate li neki spisak sta SVE treba imati kada se opremate za dolazak bebe?
vidim neke spiskove na netu ali nisam sigurna koliko je to zaista tako kako pisu (spiskove izbacuju prodavnice bebi opreme).
voljela bih da ukljucite i one savjete tipa onog spreja za dojenje koji se koristi na pocetku i sl.
i koliko vas je okvirno kostalo to opremanje?
eto, hvala
vidim neke spiskove na netu ali nisam sigurna koliko je to zaista tako kako pisu (spiskove izbacuju prodavnice bebi opreme).
voljela bih da ukljucite i one savjete tipa onog spreja za dojenje koji se koristi na pocetku i sl.
i koliko vas je okvirno kostalo to opremanje?
eto, hvala
- wewa
#9032 Re: Trudnjače i porodilje online
http://www.roda.hr/article/read/xsto-va ... -rodiliste
Trudnoća je najuzbudljiviji dio života svake žene. Pored tisuću promjena koje se događaju u tjelesnom smislu, također se mijenjamo i psihički; od toga da se privikavamo na to kako se u nama razvija i raste novi život, do sitnih briga poput: hoćemo li mi to znati?
Najčešća su pitanja trudnica što je sve potrebno za bebu i kada je najbolje vrijeme za početak kupovine. Odgovor glasi: možete početi nabavljati stvari kada se osjetite spremni, bez obzira na to koliko je uznapredovala trudnoća. Trudnice često čuju komentare kako je «nesretno» kupovati nešto unaprijed, no razmislite hoće li kupljeni krevetić zaista utjecati na zdravlje vaše bebe i želite li sami birati opremu za bebu ili to želite prepustiti drugima dok ste u rodilištu. Kompromis može biti u tome da vi odaberete sve unaprijed a samu kupnju prepustite nekome drugome. No, svakako pokušajte izbjeći obilazak dućana u posljednjim tjednima trudnoće jer bi vam to mogao biti veći napor nego užitak. Planirajte ranije.
Bebe brzo prerastu odjeću nego što je stignu iznositi pa je najčešće prilično očuvana. Stoga ju je pametno posuditi.
Za bebu vam je potrebno:
Odjeća (za prva 3 mjeseca):
6-12 benkica (u veličinama 56 i 62/68) ili 6-12 bodija (nekim mamama su praktičniji od benkica, također u veličinama 56 i 62/68)
3-6 kombinezona (štramplica, odjelca, u svakoj veličini - 56 i 62/68)
1 - 2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
2 dekice
2 pamučne kapice
čarapice i papučice
Pelene
20-30 platnenih ili običnih (tetra) pelena,
5 -10 švedskih pelena (samo ako ćete bebu široko povijati, pa je i ovo najbolje posuditi)
6 -10 jednokratnih pelena dnevno
Kozmetika i kupanje
kadica
krema za guzu
maslinovo ulje (u početku se preporučuje koristiti što manje kozmetike i bebu je dovoljno kupati u vodi s nekoliko kapi maslinovog ulja)
termometar za vodu
vlažne maramice
vata
štapići za uši
škarice s tupim vrhom
četka (i češalj)
2-3 ručnika (s kapuljačom)
Još vam može zatrebati:
parafinsko ili neko prirodno ulje (za tjemenicu)
dječji sapun ili blaga kupka
Za njegu pupka:
sterilne komprese
alkohol (ili 3-postotni hidrogen – ovisno o preporuci patronažne sestre)
Byvacin prašak
Za svaki slučaj:
termometar
čepići za snižavanje temperature (paracetamol)
Za spavanje:
krevetić (svakako razmislite i o zajedničkom spavanju)
2 -3 kompleta pamučne posteljine za krevetić
Za izlaske:
autosjedalica
kolica
nosiljka (klokanica ili marama za bebu)
Kada ste sve nabavili (kupili, posudili) potrebno je odjeću oprati i pripremiti za bebu. Preporučujemo dječju odjeću prati odvojeno od odjeće odraslih, barem dok je beba sasvim mala.
Novu robicu je dovoljno oprati na 30 stupnjeva kako bi se skinula prašina, a ako je posuđena treba pogledati ima li gdje koja mrlja koju treba odstraniti, i oprati je na prema uputama na etiketi. Obojena se robica obično pere na 40, a bijelo rublje je dovoljno oprati na 60 stupnjeva. Iako se u mašinu za pranje rublja obično dodaju i omekšivači, za dječju robicu ih je uputnije izbjegavati. Koža tek rođene bebe je izrazito osjetljiva i može reagirati i na prašak i na omekšivače i prouzročiti alergije. Ako baš ne možete bez omekšivača nabavite neki od specijalnih «sensitive» varijanti namijenjenih osjetljivoj koži. U svakom je slučaju dobro pri pranju ponoviti ispiranje. Odjeću je najbolje sušiti na prirodan način, na suncu ili vjetru.
Osim opreme za bebu, trudnica će ranije pripremiti i torbu za rodilište. Dobro je i na vidno mjesto ostaviti partneru vašu odjeću i odjeću za bebu koju će donijeti kad bude dolazio u rodilište po vas.
Torbu je najbolje pripremiti deset do petnaest dana prije predviđenog termina, jer beba može malo i uraniti, a imate li rizičnu trudnoću, torbu ćete pripremiti i ranije.
Što staviti u torbu za rodilište?
Najvažnije:
zdravstvenu knjižicu
trudničku knjižicu
knjižicu s ultrazvuka
potvrdu o krvnoj grupi i RH faktoru (ako imate i druge nalaze ponesite i njih),
Zatim:
nekoliko paketa vatenih uložaka (najbolje VIR 80 ili slični jer su najmekši pa u slučaju epiziotomije ne grebu ranu)
sok i plastična čaša
krekeri ili neki suhi keksi
grožđana mast ili labello za usnice (ide i u rađaonu)
wc papir
grudnjak za dojenje
jastučići za grudnjak
nešto za čitanje
blok i olovku
spavaćicu s gumbima na prednjoj strani (provjerite u rodilištu mora li biti bolnička)
ogrtač
papuče s kojima možete i pod tuš (ili dvoje da vam noge ne budu mokre)
2-3 para čarapa
stvari za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, blag sapun, sapun za intimnu njegu, šampon, nekoliko ručnika)
telefonska kartica ili mobitel (i punjač, te dodatni bon)
krema za ruke (zbog bebe je potrebno često prati ruke pa se jako suše)
deo bez mirisa ili s mirisom kojeg ćete koristiti cijelo vrijeme dok dojite (dijete ponekad može prestati dojiti ukoliko mama miriši drugačije)
klix gaćice (barem 4 komada)
Byvacin sprey za rane, nakon nužde i za rashlađivanje rane od epiziotomije
papirnate i pogotovo vlažne maramice za ruke i sl.
Osnovno pravilo jest - ne nosite previše - obično su ormarići mali a u svim bolnicama vlada pravilo da zbog održavanja higijene sve stvari trebaju biti smještene u ormariće.
Na porod dođite bez laka na noktima, i po mogućnosti bez nakita.
Tekućinu možda nećete smjeti imati na porodu, ali vam treba čim prije nakon poroda (najbolja voda - negazirana, eventualno sokovi - negazirani).
Još vam može zatrebati:
izdajalica (može vam zatrebati ako beba nije s vama u sobi, kako ne bi došlo do upale. No, bolje je naučiti ručno se izdojiti, a izdajalica se uvijek može naknadno kupiti.)
sat
fotoaparat ili kamera - odmah nakon poroda ili drugi dan kako biste fotografirali bebu
brojevi SOS telefona za dojenje: 01 61 77 520 i 091 22 77 220
Na putu kući
Vaša će beba u rodilištu biti obučena u bolničku robicu. Kada budete išli kući, osoba koja će doći po vas treba donijeti stvari u kojima će mama i beba kući. Za mamu je najbolje pripremiti nešto od trudničke odjeće, prikladne za lako dojenje, a za bebu vam treba slijedeće:
pelene platnene ili klix (2 komada)
pelene platnene (2 komada), (ili više ovisno o godišnjem dobu ili načinu, recimo; dvije za široko povijanje, jedna ispod glave, jedna za prekriti lice ako je hladno)
benkica ili body
štramplice (odijelce ili kompletić)
čarapice
kapica (ako je hladno osim pamučne uzmite i vunenu)
švedska pelena (za eventualno široko povijanje)
jastuk ili dekica, ukoliko je hladno
Došlo je vrijeme da krenete kući. Pritom obavezno vodite računa da bebu u automobilu vozite sigurno, u autosjedalici za bebe, propisno postavljenoj i vezanoj.
eto
Trudnoća je najuzbudljiviji dio života svake žene. Pored tisuću promjena koje se događaju u tjelesnom smislu, također se mijenjamo i psihički; od toga da se privikavamo na to kako se u nama razvija i raste novi život, do sitnih briga poput: hoćemo li mi to znati?
Najčešća su pitanja trudnica što je sve potrebno za bebu i kada je najbolje vrijeme za početak kupovine. Odgovor glasi: možete početi nabavljati stvari kada se osjetite spremni, bez obzira na to koliko je uznapredovala trudnoća. Trudnice često čuju komentare kako je «nesretno» kupovati nešto unaprijed, no razmislite hoće li kupljeni krevetić zaista utjecati na zdravlje vaše bebe i želite li sami birati opremu za bebu ili to želite prepustiti drugima dok ste u rodilištu. Kompromis može biti u tome da vi odaberete sve unaprijed a samu kupnju prepustite nekome drugome. No, svakako pokušajte izbjeći obilazak dućana u posljednjim tjednima trudnoće jer bi vam to mogao biti veći napor nego užitak. Planirajte ranije.
Bebe brzo prerastu odjeću nego što je stignu iznositi pa je najčešće prilično očuvana. Stoga ju je pametno posuditi.
Za bebu vam je potrebno:
Odjeća (za prva 3 mjeseca):
6-12 benkica (u veličinama 56 i 62/68) ili 6-12 bodija (nekim mamama su praktičniji od benkica, također u veličinama 56 i 62/68)
3-6 kombinezona (štramplica, odjelca, u svakoj veličini - 56 i 62/68)
1 - 2 gornje benkice (jaknice) ako je hladnije doba godine, za izlaske
2 dekice
2 pamučne kapice
čarapice i papučice
Pelene
20-30 platnenih ili običnih (tetra) pelena,
5 -10 švedskih pelena (samo ako ćete bebu široko povijati, pa je i ovo najbolje posuditi)
6 -10 jednokratnih pelena dnevno
Kozmetika i kupanje
kadica
krema za guzu
maslinovo ulje (u početku se preporučuje koristiti što manje kozmetike i bebu je dovoljno kupati u vodi s nekoliko kapi maslinovog ulja)
termometar za vodu
vlažne maramice
vata
štapići za uši
škarice s tupim vrhom
četka (i češalj)
2-3 ručnika (s kapuljačom)
Još vam može zatrebati:
parafinsko ili neko prirodno ulje (za tjemenicu)
dječji sapun ili blaga kupka
Za njegu pupka:
sterilne komprese
alkohol (ili 3-postotni hidrogen – ovisno o preporuci patronažne sestre)
Byvacin prašak
Za svaki slučaj:
termometar
čepići za snižavanje temperature (paracetamol)
Za spavanje:
krevetić (svakako razmislite i o zajedničkom spavanju)
2 -3 kompleta pamučne posteljine za krevetić
Za izlaske:
autosjedalica
kolica
nosiljka (klokanica ili marama za bebu)
Kada ste sve nabavili (kupili, posudili) potrebno je odjeću oprati i pripremiti za bebu. Preporučujemo dječju odjeću prati odvojeno od odjeće odraslih, barem dok je beba sasvim mala.
Novu robicu je dovoljno oprati na 30 stupnjeva kako bi se skinula prašina, a ako je posuđena treba pogledati ima li gdje koja mrlja koju treba odstraniti, i oprati je na prema uputama na etiketi. Obojena se robica obično pere na 40, a bijelo rublje je dovoljno oprati na 60 stupnjeva. Iako se u mašinu za pranje rublja obično dodaju i omekšivači, za dječju robicu ih je uputnije izbjegavati. Koža tek rođene bebe je izrazito osjetljiva i može reagirati i na prašak i na omekšivače i prouzročiti alergije. Ako baš ne možete bez omekšivača nabavite neki od specijalnih «sensitive» varijanti namijenjenih osjetljivoj koži. U svakom je slučaju dobro pri pranju ponoviti ispiranje. Odjeću je najbolje sušiti na prirodan način, na suncu ili vjetru.
Osim opreme za bebu, trudnica će ranije pripremiti i torbu za rodilište. Dobro je i na vidno mjesto ostaviti partneru vašu odjeću i odjeću za bebu koju će donijeti kad bude dolazio u rodilište po vas.
Torbu je najbolje pripremiti deset do petnaest dana prije predviđenog termina, jer beba može malo i uraniti, a imate li rizičnu trudnoću, torbu ćete pripremiti i ranije.
Što staviti u torbu za rodilište?
Najvažnije:
zdravstvenu knjižicu
trudničku knjižicu
knjižicu s ultrazvuka
potvrdu o krvnoj grupi i RH faktoru (ako imate i druge nalaze ponesite i njih),
Zatim:
nekoliko paketa vatenih uložaka (najbolje VIR 80 ili slični jer su najmekši pa u slučaju epiziotomije ne grebu ranu)
sok i plastična čaša
krekeri ili neki suhi keksi
grožđana mast ili labello za usnice (ide i u rađaonu)
wc papir
grudnjak za dojenje
jastučići za grudnjak
nešto za čitanje
blok i olovku
spavaćicu s gumbima na prednjoj strani (provjerite u rodilištu mora li biti bolnička)
ogrtač
papuče s kojima možete i pod tuš (ili dvoje da vam noge ne budu mokre)
2-3 para čarapa
stvari za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, blag sapun, sapun za intimnu njegu, šampon, nekoliko ručnika)
telefonska kartica ili mobitel (i punjač, te dodatni bon)
krema za ruke (zbog bebe je potrebno često prati ruke pa se jako suše)
deo bez mirisa ili s mirisom kojeg ćete koristiti cijelo vrijeme dok dojite (dijete ponekad može prestati dojiti ukoliko mama miriši drugačije)
klix gaćice (barem 4 komada)
Byvacin sprey za rane, nakon nužde i za rashlađivanje rane od epiziotomije
papirnate i pogotovo vlažne maramice za ruke i sl.
Osnovno pravilo jest - ne nosite previše - obično su ormarići mali a u svim bolnicama vlada pravilo da zbog održavanja higijene sve stvari trebaju biti smještene u ormariće.
Na porod dođite bez laka na noktima, i po mogućnosti bez nakita.
Tekućinu možda nećete smjeti imati na porodu, ali vam treba čim prije nakon poroda (najbolja voda - negazirana, eventualno sokovi - negazirani).
Još vam može zatrebati:
izdajalica (može vam zatrebati ako beba nije s vama u sobi, kako ne bi došlo do upale. No, bolje je naučiti ručno se izdojiti, a izdajalica se uvijek može naknadno kupiti.)
sat
fotoaparat ili kamera - odmah nakon poroda ili drugi dan kako biste fotografirali bebu
brojevi SOS telefona za dojenje: 01 61 77 520 i 091 22 77 220
Na putu kući
Vaša će beba u rodilištu biti obučena u bolničku robicu. Kada budete išli kući, osoba koja će doći po vas treba donijeti stvari u kojima će mama i beba kući. Za mamu je najbolje pripremiti nešto od trudničke odjeće, prikladne za lako dojenje, a za bebu vam treba slijedeće:
pelene platnene ili klix (2 komada)
pelene platnene (2 komada), (ili više ovisno o godišnjem dobu ili načinu, recimo; dvije za široko povijanje, jedna ispod glave, jedna za prekriti lice ako je hladno)
benkica ili body
štramplice (odijelce ili kompletić)
čarapice
kapica (ako je hladno osim pamučne uzmite i vunenu)
švedska pelena (za eventualno široko povijanje)
jastuk ili dekica, ukoliko je hladno
Došlo je vrijeme da krenete kući. Pritom obavezno vodite računa da bebu u automobilu vozite sigurno, u autosjedalici za bebe, propisno postavljenoj i vezanoj.
eto
-
julisiz es grant
#9033 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne samo da je moguće, već vjerovatno jest.marseljeza wrote:Pročitala i sve je bilo kako ste rekli. Jučer na pregledu utvrđeno da je cista pukla, sad je nekih 3cm i doktor smatra da će skroz i nestati i da ponovim nalaz za mjesec dana i da će biti u granicama normale. Mrvica napreduje, doubl test nam je zakazan za 2 sedmice, to je 12 sedmica. U Douglasu je vidio nešto slobodne tečnosti, ali nije pridavao važnosti tome u tom momentu, pa nisam ni ja. Ali sutradan ja svemu pridajem važnostJel moguće da je ta tečnost od te puknute ciste, laički rečeno?
-
julisiz es grant
#9034 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako odstupanje veličine bebe u prvom trimestru nije veće od 7 dana naprijed-nazad u odnosu na starost prema zadnjoj menstruaciji, onda se rukovodi prema datumu zadnje menstruacije. Naravno, postoje i drugi faktori, npr. da li je CRL pravilno mjeren i sl.jenky79 wrote:Cao drustvo,pitanje za naseg doktora,isla sam u protekloj sedmici tri puta na kontrole jer sam u medjuvremenu prokrvarila primam Progesteron ** No links ** im. na 5 dan,pijem Dabroston i Apaurin,ali mi nesto nije jasno po mom proracunu sad bi trebala biti 12 sedmica ali na tri nalaza ja imam razlicite podatke te na jednom je 10+,2 dana poslije 11/12 a moj dr kaze da plod odgovara 13 sedmici pa mi sad nista nije jasno!!!Trebam da radim Nuhalni nabor al iskreno neznam kad da odem,a oni su tako sturi na odgovorima?
-
julisiz es grant
#9035 Re: Trudnjače i porodilje online
Obzirom na godišnje doba, vjerovatno alergijski osip nevezan za trudnoću. Ja u takvim slučajevima propišem kratkotrajnu terapiju antihistaminika.maybelline wrote:Sta nam doktor moze reci na temu svrbeza i osipa?
- A_R
#9036 Re: Trudnjače i porodilje online
drage moje,
da li je ijedna ova vas imala problema sa visokim pritiskom prije trudnoce? u ranoj sam fazi (5. sedmica) i ovo mi je prva trudnoca, promijenjena mi je terapija, iako ja cekam svog doktora da se vrati s godisnjeg da vidim sta me ssve ceka.
zanima me sta mogu ocekivati, obzirom da su me, po rijecima doktorice, odmah svrstali u visokorizicne trudnoce
da li je ijedna ova vas imala problema sa visokim pritiskom prije trudnoce? u ranoj sam fazi (5. sedmica) i ovo mi je prva trudnoca, promijenjena mi je terapija, iako ja cekam svog doktora da se vrati s godisnjeg da vidim sta me ssve ceka.
zanima me sta mogu ocekivati, obzirom da su me, po rijecima doktorice, odmah svrstali u visokorizicne trudnoce
- manekenka u penziji
#9037 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako mogu i ja da se opet tuspasim kod doktora 
Neposredno poslje poroda su mi se počeli javljati bolovi u ligamentima, tj.u podrucju Ahilove pete na obe noge. Bol mi se najčešće javlja nakon ležanja. Po ravnom i nekako hodam ali uz i niz stepenice jedva idem jer me ligamenti užasno zatezu. Nakon par minuta bol prestaje.
Ima li to ikakve veze sa trudnoćom?
Doduše, u trudnoći sam pila i magnezij a sada ga ne pijem. Ima li to kakve veze?
Smijem li ga piti iako dojim?
Neposredno poslje poroda su mi se počeli javljati bolovi u ligamentima, tj.u podrucju Ahilove pete na obe noge. Bol mi se najčešće javlja nakon ležanja. Po ravnom i nekako hodam ali uz i niz stepenice jedva idem jer me ligamenti užasno zatezu. Nakon par minuta bol prestaje.
Ima li to ikakve veze sa trudnoćom?
Doduše, u trudnoći sam pila i magnezij a sada ga ne pijem. Ima li to kakve veze?
Smijem li ga piti iako dojim?
-
granita
#9038 Re: Trudnjače i porodilje online
Jos jedno pitanje za doktora:
U 33. sedmici mi je bebar bio tezak 2000 g, po procjeni UZ, a jucer u 36.-toj samo 2100. Prvi UZ je radjen kod Divanovica, ovaj jucer na GAK-u.
Je li moguce da je tako malo narastao u tri sedmice? Ja osjecam da je tezi, jace i udara, digao mi se skroz pod rebra, osjetim ga po cijelom stomaku i skace k'o lud. Sve ostale mjere su po sedmici kojoj pripada...jos me ovaj doktor stalno strasi kako mi je bitan svaki dan jer beba mora dobiti na kilazi, a glava mu je nisko. Kidam se od brige.
U 33. sedmici mi je bebar bio tezak 2000 g, po procjeni UZ, a jucer u 36.-toj samo 2100. Prvi UZ je radjen kod Divanovica, ovaj jucer na GAK-u.
Je li moguce da je tako malo narastao u tri sedmice? Ja osjecam da je tezi, jace i udara, digao mi se skroz pod rebra, osjetim ga po cijelom stomaku i skace k'o lud. Sve ostale mjere su po sedmici kojoj pripada...jos me ovaj doktor stalno strasi kako mi je bitan svaki dan jer beba mora dobiti na kilazi, a glava mu je nisko. Kidam se od brige.
-
Maybach
#9039 Re: Trudnjače i porodilje online
Iko imao problema sa temperaturom na pocetku trudnoce? Oko 37 uglavnom,nekad do 37,5?Takodjer kakvi su doktori Jadranka D.S. i Maja Salkovic?
-
safran
#9040 Re: Trudnjače i porodilje online
Maja Šlaković - lično iskustvo i šire okoline - uvijek u sriduMaybach wrote:Iko imao problema sa temperaturom na pocetku trudnoce? Oko 37 uglavnom,nekad do 37,5?Takodjer kakvi su doktori Jadranka D.S. i Maja Salkovic?
Dr. Jadranka - nemam iskustva
-
granita
#9041 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je Divanovic na prvom pregledu rekao da je na pocetku trudnoce temperatura do 37.3 sasvim normalna, a sve preko 37.65 se mora skidati.Maybach wrote:Iko imao problema sa temperaturom na pocetku trudnoce? Oko 37 uglavnom,nekad do 37,5?Takodjer kakvi su doktori Jadranka D.S. i Maja Salkovic?
- wewa
#9042 Re: Trudnjače i porodilje online
uobicajeno je da je temp. povisena i u drugom dijelu ciklusa, a ako dodje do zaceca onda ta povisena temperatura potraje - zapravo je vise od 16 dana povisene temp u kontinuitetu jedan od simptoma trudnoce 
-
Maybach
#9043 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala vam.a da li je neka imala problema sa uterus septum u trudnoci?nisam ni znala da je imam tolike godine niko nije vidio do danas 
-
safran
#9044 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne bih rekla da je iko spominjao septum do sada a ne znam ni koliko bi ti pomogla tuđa iskustva. Zavisi od položaja i veličine pregrade, može praviti problem ali i ne mora. Jesi bila možda kod Maje? Ona obično ide sa najgorom varijantom. Mnogi joj stoga zamjeraju da je "paničar", međutim, ovo nekoliko puta što ja znam da je "paničila" spasila je jednoj bebi život a prijateljici u najmanju ruku reproduktivnu sposobnost a možda i život.Maybach wrote:Hvala vam.a da li je neka imala problema sa uterus septum u trudnoci?nisam ni znala da je imam tolike godine niko nije vidio do danas
- wewa
#9045 Re: Trudnjače i porodilje online
a da odes po drugo misljenje? dr Divanovic se vraca s odmora u ponedjeljak 4.8., a zaista je vrstan strucnjak za uzv.Maybach wrote:Hvala vam.a da li je neka imala problema sa uterus septum u trudnoci?nisam ni znala da je imam tolike godine niko nije vidio do danas
-
nera18
#9046 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel neko zna, jel Dr Divanovic primao narudzbe za 4.?
ili
ili
- wewa
#9047 Re: Trudnjače i porodilje online
da, mada nisu svi termini bili popunjeni za narednu sedmicunera18 wrote:Jel neko zna, jel Dr Divanovic primao narudzbe za 4.?
ili
nazovi odmah ujutro, mozebit bude sta slobodno
- DiA 2005
#9048 Re: Trudnjače i porodilje online
Drage trudnice i mame, sjecam se da je neka od vas jednom pisala o prodavnici u Kiseljaku u kojoj se moze kupiti doslovno sve za novorodjence po povoljnim cijenama. Ne mogu da nadjem taj post. Ima li neko od vas ko zna gdje se tacno nalazi ta prodavnica ? Hvala unaprijed.
- A_R
#9049 Re: Trudnjače i porodilje online
mislis na Tradelli? na glavnom putu, evo i link http://tradelli-tekstil.com/DiA 2005 wrote:Drage trudnice i mame, sjecam se da je neka od vas jednom pisala o prodavnici u Kiseljaku u kojoj se moze kupiti doslovno sve za novorodjence po povoljnim cijenama. Ne mogu da nadjem taj post. Ima li neko od vas ko zna gdje se tacno nalazi ta prodavnica ? Hvala unaprijed.
sretno
- DiA 2005
#9050 Re: Trudnjače i porodilje online
Vjerovatno je to ta. Hvala punoA_R wrote:mislis na Tradelli? na glavnom putu, evo i link http://tradelli-tekstil.com/DiA 2005 wrote:Drage trudnice i mame, sjecam se da je neka od vas jednom pisala o prodavnici u Kiseljaku u kojoj se moze kupiti doslovno sve za novorodjence po povoljnim cijenama. Ne mogu da nadjem taj post. Ima li neko od vas ko zna gdje se tacno nalazi ta prodavnica ? Hvala unaprijed.
sretno