Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Visoko Vares

#9026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Visoko Vares »

gospon Kojovicu,

Podupirete li organizaciju Glasat cu za Srebrenici i aktivnosti na terenu?

Hvala unaprijed.
Pedja Kojovic

#9027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

innovation

Morate biti precizniji da bih vam mogao odgovoriti.
Po cemu ste zakljucili da stalno optuzujem SDA(Promicu vam moje kritike HSP-a, HDZ-a, SDP-a, SBB-a) i ne znam o kojim se konkretno desavanjima radi.

Sto se tice sjednice SKS...
Sud ce odluciti da li je prekrsen zakon i ako jeste propisace rjesenje. Dakle, sve je to zakonom predvidjena procedura.

Sumnjam da sam rekao "bolje ikakva nego...."
Mislim da sam rekao da kanton mora imati vladu u punom kapacitetu.
U svakom slucaju vi znate nas stav o SDA kao principijelnom krivcu za stanje u kojem smo sada tako da su razlike u ovim formulacijama nebitne nijanse.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 29/08/2012 08:30, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#9028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

visoko vares

Ja akciju o kojoj govorite podrzavam u potpunosti.
Smatram je civiliziranom, demokratskom akcijom gradjanskog neposluha.
Mislim da se Dennis Gratz, kao gradjanin, ukljucio u tu akciju.

p.k.
Sapienti

#9029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Sapienti »

Može li komentar ovog teksta:

"
Piše: Sanja VLAISAVLJEVIĆ

Pita Omer Karabeg Srđana Dizdarevića u razgovoru za Most Radija Slobodna Evropa: „Postoji li u ovom trenutku u Bosni i Hercegovini iko ko zastupa one koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, a koji se zovu ostali, što dosta govori o njihovom položaju?“ Na to Dizdarević odgovora: „Mislim da postoji, ali ne kao nekakva organizovana struktura, niti kao pokret ili politička partija. Ovdje vam je uskraćeno pravo da kažete da ste Bosanac. Kao Bosanac ne postojite u političkom smislu...“ E baš sam se od srca nasmijala kada sam pročitala odgovor borca za ljudska prava i čovjeka koji je danima trčkarao po Sarajevu nosajući bedž jedine partije koja „uistinu brine“ o ostalima i onima koji neće taj grozni teret nacionalnog opredjeljenja da nose na svojim leđima.

Hodao je pred prošle opće izbore Dizdarević kao kandidat Naše stranke i uvjeravao građane kako jedino oni konačno brinu o onima koji ne pristaju na nacionalističke torove izgrađene devedesetih. Uvjeravao je tada građane kako, eto, oni imaju, kao istinski multikulturna partija, predsjednika ne-Bošnjaka i kao pride ne-Sarajliju. Prođoše opći izbori, netragom nestade predsjednik ne-Bošnjak. Nestade negdje i Dizdarević. Ostadoše samo oni borci za „ostale“ koji imaju veoma jasnu svijest o svojoj nacionalnoj pripadnosti i svi listom Sarajlije. Novopečene ili starosjedioci, svejedno. U skladu sa svojom borbom su zauzeli i poslanička mjesta po skupštinama, gradskoj vladi i ko zna gdje još. Valjda je ta nacionalna identifikacija najsigurnija polazišna osnova u borbi za „ostale“. Eh jedino mi nije jasno kako je Dizdarević tako lako odustao od borbe za prava građanki i građana i kako više ne vidi u „Našoj“ partiji važnu snagu koja sasvim organizirano brine o neopredijeljenima.

E taman što sam ostala zatečena političkom senilnošću Dizdarevića pročitam negdje na nekom portalu listu kandidata, tačnije kandidatkinja, Naše stranke za načelnice sarajevskih općina i ne mogu da vjerujem. Ma nigdje ni uljeza od ne-Bošnjakinje. Riječ je, da ne bude zabune, o četiri ugledne i etablirane žene, ali sve listom Bošnjakinje. Zamislih se, kao možda eto jedna od onih Ostalih, ili bolje reći preostalih u svome gradu, kako da vjerujem nekome ko čak nije ni pomislio kandidirati bilo koga drugoga osim pripadnica većinskog naroda. Ili je možda i to najsigurniji put kojim se postižu prava neopredijeljenih. Ma koja je to samo farsa. Koje licemjerje! Dakle, žene Bošnjakinje će najbolje brinuti o onima koji neće da se nacionalno opredijele. Nisu oni ni primijetili koji perfidni nacionalizam stoji iza toga. I tipično za takvu vrstu tobožnjih građanskih partija imaju oni i svoga ne-Bošnjaka koji kad treba glumiti multikulturalnost priča sve što lijepo zvuči i što slušatelje treba da uvjeri u njihovu borbu za građanske ideale.

Mada, ipak, najbolje o građanskim idealima govore dobro uhljebljeni bošnjački intelektualci koji bolje od Srba i Hrvata, a bogme i Ostalih, znaju kako je njima, preostalima, u Sarajevu. Sjećam se kada su ratu i malo poslije rata bile rasprave da li o svojim ratnim iskustvima lažu oni Srbi i Hrvati koji su napustili Sarajevo, a u tim raspravama učestvovali isključivo Bošnjaci. I naravno, kažu da ovi lažu. E tako i sada u borbi za jednakopravnost ostalih najistureniji su oni koji to nisu. Istina najnoviji, ne baš počasni predsjednik, Naše stranke, vrlo dojmljivo veli: „Nazivati bilo koga „Ostali“ je izraz salonskog fašizma i odjek je krvave prošlosti čiji se repovi još uvijek provlače kroz našu svakodnevnicu.“ Mada teško je primijetiti razliku između tih salonaca i realnosti ovdašnjih lokalnih izbora kroz kandidatske liste. A možda samo ne žele da njihove kandidatkinje neko oslovljava sa „ostali“ da ih ne bi salonsko-fašistički vrijeđali. Nije mi bilo teško prebrojati sve kandidate za sedam gradskih općina pa vidjeti da u borbi za nova ustavna rješenja i bolji tretman nezbrinutih od 167 kandidata te partije svega njih 14 su ne-Bošnjaci. Znam ja da nije bitno ko je koje nacije, važno je da je dobar i sposoban kadar u pitanju, ali eto onako usput to spomenuh.

Neću sada puno komentirati zastrašujuću akciju naturanja žena u politiku. Mahanja ženama kao rijetkom vrstom, u stilu: „Vidite žena! Imamo mi žena! Kupite žene! Pojeftino žene! Samo kod nas najbolje žene! Glasajte za žene!“ Ponekad mi se te ženske kampanje čine kao rasprodaja loše robe na vašarima i teferičima na kojima se po svaku cijenu nastoji isprazniti magazin, pa za koliko god. Samo nek’ ode. Najbolje su tu vašarsku rasprodaju opisale same žene u nekakvoj dobro podržanoj, zastrašujućoj predizbornoj kampanji ženskih grupa u BiH sloganom: „Okusi izbor ŽENE“. Dakle: žene masne. Žene nemasne. Žene slatke. Žene ljute. Žene na ovaj, žene na onaj način. Samo navali! Još je bolji slogan: „Ako drži tri stuba u kući, može i u opštini“. Ako kući pere, pegla, kuha, ma može to isto i u opštini.... I tako dalje. Ima tih slogana još mnogo. Svaki dan sve više, a ženama drago što se smiješe sa predizbornih plakata ma kako bile tretirane: kao hrana ili roba svejedno. Muškarcima još draže jer imaju svoje žene za pokazivanje i tako svima dobro. Demokracija cvjeta, borba za ravnopravnost svih građana i građanki također. Borba za ravnopravnost spolova, ma šta ona značila zauzima sve više javnog prostora, a na građanima i svim onim pre-Ostalima je da izaberu. Samo pažljivo treba proći kroz štandove sa robom. (** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN)

"
Pedja Kojovic

#9030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

saplenti

Nemam komentara.
Subjektivan sam prema autorici.

p.k.
AkHolic

#9031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by AkHolic »

Pedja Kojovic wrote:webby x

U nasem prijedlogu postoji 6 federalnih jedinica.
(Sadasnji entiteti ne postoje).

p.k.
Kako misliš da je bez rata moguće ukidanje entiteta rs ?
ultima_palabra

#9032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Sapienti wrote:Može li komentar ovog teksta:
Evo od mene komentar: Budalu nit jebi, nit kući vodi.
Pedja Kojovic

#9033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

AKholic

Prijedlog naseg ustava predvidja da se umjesto od dva entiteta BiH organizuje kroz cetiri federalne jedinice i dva distrikta.
Ovaj, kao i svaki drugi prijedlog moze postati realnost uz 2/3 vecinu u drzavnom parlamentu.
Ono sto svaki gradjanin, koji misli da je ovo dobar prijedlog dobar, moze pomoci u njegovom ostvarivanju je da
glasa za one politicke stranke koje ga zastupaju ili koje bi ga prihvatile.

p.k.
zavrzlama

#9034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

@Pedja...zar nije svo vrijeme dodiku i ostalim koji su za podjelu BIH cilj prvo podijeliti BIH na federalne jedinice,a u drugom krugu te federalne jedinice uz referendum o samoopredeljenju izdvojiti iz BIH..
Mozes li pojasniti ovlasti tih federalnih jedinica,jer ako su one kao u bivsoj SFRJ,dodik bi vec danas prihvatio vas plan...

Zasto umjesto fedralnih jedinica ne koristite nazive kantoni,regije,,,
StupskaBitanga

#9035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

zavrzlama wrote:@Pedja...zar nije svo vrijeme dodiku i ostalim koji su za podjelu BIH cilj prvo podijeliti BIH na federalne jedinice,a u drugom krugu te federalne jedinice uz referendum o samoopredeljenju izdvojiti iz BIH..
Mozes li pojasniti ovlasti tih federalnih jedinica,jer ako su one kao u bivsoj SFRJ,dodik bi vec danas prihvatio vas plan...

Zasto umjesto fedralnih jedinica ne koristite nazive kantoni,regije,,,
ako smijem i jaa se nadovezati/ šta znači riječ visokosamostalne ovako nekako
Pedja Kojovic

#9036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

zavrzlama

Ne treba se plasiti javnopravnih pojmova ciji se sadrzaj u svakodnevnom politickom iskrivljuje.
Jedna od najznacajnih odlika naseg prijedloga je sto bi nas usvajanje ovih principa vratilo u medjunarodno javnopravne standarde i u sadrzajnom i u semantickom smislu. Improvizacije u toj oblasti su podjednako karakteristicne za komunisiticki period kao i danas.
(Tretiranje pojmova "nacija" i "narod" je samo jedna od njih, ali jedna koja nam zadaje najvise glavobolja).

Federalne jedinice bivse SFRJ su svoju drzavnost unijele u zajednicku drzavu.
Republicka pripadnost, odnosno, drzavljanstvo je bilo primarno, a drzavljanstvo SFRJ izvedeno.
Upravo ta pravna cinjenica je, recimo, presudno uticala na odluku Badinterove komisije da je za osamostaljene
BiH od SFRJ potreban referendum njenih gradjana, a ne pristanak kolektiva, odnosno, etnickh grupa.

Federalne jedinice/entiteti/regije koje predlazemo u nasoj ustavnoj projekciji su visoko osamostaljene funkcionalne jedinice lokalne samouprave. To znaci da izmedju njih i drzavnog nivoa vlasti postoji podjeljena nadleznost.
Koje su to nadleznosti koje pripadaju iskljucivo drzavnoj a koje federalnim jedinicama tek treba odluciti.
Mi predlazemo da se u tom smislu slijede primjeri EU drzava.
Drzava mora imati sve one ovlasti koje osiguravaju njen medjunarodni subjektivitet i suverenost na svom teritoriju.
Te nadleznosti drzave bi bile izrazene kroz direktnu i okvirnu nadleznost u donosenju zakona.
Direktnim se neka oblast uredjuje jednoobrazno za sve federalne jedinice a okvirnim se federalnim jedinicama daje odredjeni stupanj slobode u regulaciji te materije. Uobicajena je praksa da se materija krivicnog, gradjanskog, porodicnog, itd. uredjuje direktno, na nivou drzave.
Najveci dio propisa koji regulise svakodnevni zivot je u nadleznosti lokalnih jedinica samouprave jer se time gradjanima omogucuje neposredniji uticaj na nacine utroska njihovog poreskog novca.

Kada kazemo da su te federalne jedinice/entiteti/regioni visoko samostalni onda mislimo na stepen uticaja koji imaju u upravljanju svojim bruto proizvodom i legislativom koja je u njihovoj nadleznosti.

p.k.
zavrzlama

#9037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

Federalne jedinice/entiteti/regije koje predlazemo u nasoj ustavnoj projekciji su visoko osamostaljene funkcionalne jedinice lokalne samouprave.
Zasto da entitete koji nemaju ovlasti federalnih jedinica pretvaramo u federalne jedinice i ojacavamo njihovu snagu nad drzavom...
To znaci da izmedju njih i drzavnog nivoa vlasti postoji podjeljena nadleznost.
I danas imamo istu stvar.
Koje su to nadleznosti koje pripadaju iskljucivo drzavnoj a koje federalnim jedinicama tek treba odluciti.
I danas imamo dovoljno drzavnih institucija,samo je poroblem sto ih velikosrbi ne postuju,nego uzimaju ono iz Dejtona sto njima odgovara,tako da bi oni iz vasih prijedloga samo uzeli ono sto im odgovara..
Mi predlazemo da se u tom smislu slijede primjeri EU drzava.
svi sto su za BIH bi sutra uzeli ustav bilo koje eU drzave,ko ne bi znamo..
Drzava mora imati sve one ovlasti koje osiguravaju njen medjunarodni subjektivitet i suverenost na svom teritoriju.
A u svom prijedlogu se slazete sa teritorijalom podjelom kao posljedicom rata,zar nije logicno da gdje je rs teritorija tu nema sta da radi drzava BIH,jer oni su se borili i bore sad protiv opstanka te drzave...

Zasto mislite da bi srpski politicari u rs-u prihvatili vas prijedlog,kad oni imaju daleko vise nezavisnosti od drzave BIH nego sto im vi nudite kao stranka svojim prijedlogom ....ono po meni sto njima odgovara u vasem prijedlogu je pojam "federalnih jedinica" jer im otvara put u samostalnost i dobivaju tako zeljeni ustavni okvir...kako ja oprezno razumijem,ustupak rs-a bi bio da bi se taj entitet pretvorio u dvije federalne jedinice,davajuci par mjesta oko Sarajeva u DC Sarajevo....

Zakljucak:

Dejton je mirovni i nametnuti ustavni okvir koji je stvorio/uvazio stanje na terenu nagradivsi zlocin,etnicko ciscenje i genocid ALI je teritorije entiteta uskratio time sto im nije dao ustavnu kategoriju"federalnih jedinica" i tako sprijecio da koriste taj ustavni okvir za referendum o nezavisnosti/samoopredjeljenju...a sad bi NS u miru ,legalnim putem entitete pretvorila u federalne jedinice,dodiku ne treba federalna jedinica ,ako ustavom BIH te jedinice nemaju pravo na refefrendume,tako da vas prijedlog nece proci rs(srbiju)..

opet moje licno misljenje..
webby-x

#9038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

zavrzlama wrote:Zasto mislite da bi srpski politicari u rs-u prihvatili vas prijedlog ...
Ne misle.
Njihov prijedlog nije za Srbe i Hrvate, nego je
usmjeren prema Bošnjacima gdje i imaju birače.
Dakle, odustali su od svoje politike "može se napraviti
bolja BiH u Daytonskom okviru" i sada idu direktno
na SDP/SBiH biračko tijelo.

Prijedlog koji nema nikakve šanse biti usvojen nema
ni vrijednosti, samo gubljenje vremena. Prijedlog se
praktično nimalo ne razlikuje od onoga SBiH, a svi znamo
kako su ga oni dobro ostvarili ... 100%.
volant

#9039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

webby-x wrote:
zavrzlama wrote:Zasto mislite da bi srpski politicari u rs-u prihvatili vas prijedlog ...
Ne misle.

halo bombasi ne spinujte bezveze niste upravu.

prijedlog stranke za bih je gotov ustavni tekst:

http://www.ustavnareforma.ba/files/arti ... .2006..pdf

uporedite bilo koji segment, od polazne premise, principa itd. sa prijedlozima iznesenim od stra ne NS.
radi se u potpunosti od dva razlictia modela... i ja samo vidim izlaz u susret gradjanima, a ne jednima drugima ili trecima... :mrgreen:
Petit_Beurre

#9040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

webby-x wrote:
Ne misle.

Kao što je volant u postu iznad mene već napisao, prijedlog ustava od strane sbih se uveliko razlikuje od dokumenta koji smo mi prezentovali. naravno, manipulacija neinformisanim građanima je taktika koja je uveliko poznata kod tebe i tebi sličnih.
Druga stvar, Naša stranka nije okrenuta samo Bošnjacima, te je velika laž da su glasači Naše stranke isključivo Bošnjaci.
Treća stvar, vrednovati prijedlog ustavnih reformi na kojem je radio jedan od najvećih stručnjaka Ustavnog prava u Evropi, zajedno sa svojim timom ljudi , prema mogućnosti njegove implementacije u situaciji kad u državi vlada politička struktura koju nije ni najmanje briga za stanje države i njeno uspješno izvlačenje iz živog pijeska u kojem se nalazimo, te kada nam na vrata kucaju krimogene organizacije tipa SBB, je presmiješno.
:thumbup:
volant

#9041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by volant »

Petit_Beurre wrote:
webby-x wrote:
Ne misle.

Kao što je volant u postu iznad mene već napisao, prijedlog ustava od strane sbih se uveliko razlikuje od dokumenta koji smo mi prezentovali. naravno, manipulacija neinformisanim građanima je taktika koja je uveliko poznata kod tebe i tebi sličnih.
Druga stvar, Naša stranka nije okrenuta samo Bošnjacima, te je velika laž da su glasači Naše stranke isključivo Bošnjaci.
Treća stvar, vrednovati prijedlog ustavnih reformi na kojem je radio jedan od najvećih stručnjaka Ustavnog prava u Evropi, zajedno sa svojim timom ljudi , prema mogućnosti njegove implementacije u situaciji kad u državi vlada politička struktura koju nije ni najmanje briga za stanje države i njeno uspješno izvlačenje iz živog pijeska u kojem se nalazimo, te kada nam na vrata kucaju krimogene organizacije tipa SBB, je presmiješno.
madner

#9042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Federalne jedinice mogu ali ne moraju imati pravo na samoopredjeljenje.

To sto je bivsa drzava imala takav modus nije bilo slucajno, ali to nije pravilo.

Medjutim slazem se da ne postoji razlog da se mijenja karakter drzave, iz unitarne u federalnu. Niti postoji razlog zasto bi federalne jedinice imale svoj izvorni suverenitet.
meskogn

#9043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by meskogn »

zasad o federalnom jedinicama nema nista---
svaka cast nasoj stranci momci koji su radili prosli puta u lukavcu su super,ideja stranke super ali fali vise komunikacije na lokalnom novou,mnogo je ljudi koji su razocarani u sdp kao lijevu opciju ali nasa stranka ih nije privukla sebi,ne izadju na izbore,ili glasaju za Komsica i ostalo ostave prazno,mnogi su ljevicari u nsrzb u sbb sdu lds sbih ili cak osnivaju neke stranke s lijevim predznakom koju su minorne
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

madner wrote: Medjutim slazem se da ne postoji razlog da se mijenja karakter drzave, iz unitarne u federalnu.
Mislis da je sadasnji karakter drzave unitaran?
NKVD

#9045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

Koliko god je ovaj prijedlog ustavnih reformi NS-a dobar (ako ništa kao početak razgovora ili barem prihvatanje razgovora na ovu temu) toliko mislim da može biti više štete nego koristi od te priče u ovome trenutku!

Iako se na mantru misli globalno, glasaj lokalno i ovdje može vaditi, prebacivanje loptice i ono malo funkcionalnog mozga što je glasaču ostalo na sferu ustavnih promjena - nije dobro. U ovom trenutku, ponavljam.

Ovo su lokalni izbori na kojima trebamo glasati, a prije toga raspravljati, o lokalnoj (samo)upravi a nikako o svemirskim temama gdje će odmah iz sehare izaći nacionalne strasti i poznata pljuvanja i etiketiranja.

Čini mi se da je upravo Peđa o tome nekada, negdje i govorio - koliko ne treba kretati stopama rahmetli Silajdžića koji je floskulom 100% BiH napadao opštine Trnovo i Rahić ali donji. A Otcepljenje, kako već to zakoni dijalektike i nalažu, posredno klepio razne Lukavice i ostale Prijedore.

Tako da mi je ovo - ne znam. Pretpostavljam, vjerujem da je procjena ljudi iz NS koji se u ovo više razumiju nego mi posmatrači da će ovakva priča pred lokalne izbore pokazati zrelost stranke, spremnost da se upusti i u ozbiljne poslove te na kraju i donijeti profit na izborima.
cyprus

#9046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Ozbiljno @Peđa, što vam je ovo trebalo, kad i sami znate da od ovakvih promjena nema ništa bar u narednih 50 godina? Nažalost, meni se čini da ste sa ovim na putu da postanete strogo federalna, i to sarajevska stranka... Valjda shvatili da je bolji vrabac u ruci nego golub na grani?
webby-x

#9047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

cyprus wrote:Ozbiljno @Peđa, što vam je ovo trebalo, kad i sami znate da od ovakvih promjena nema ništa bar u narednih 50 godina? Nažalost, meni se čini da ste sa ovim na putu da postanete strogo federalna, i to sarajevska stranka... Valjda shvatili da je bolji vrabac u ruci nego golub na grani?
I SDP je na isti zaključak došao.
Bolje biti federalni SNSD i imati vlast u Federaciji,
nego furati "građanštinu" i biti vječna opozicija.
Naša stranka će ostati nešto kao IDS u Hrvatskoj, tj.
lokalna sarajevska stranka.
vaca

#9048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vaca »

cyprus wrote:Ozbiljno @Peđa, što vam je ovo trebalo, kad i sami znate da od ovakvih promjena nema ništa bar u narednih 50 godina? Nažalost, meni se čini da ste sa ovim na putu da postanete strogo federalna, i to sarajevska stranka... Valjda shvatili da je bolji vrabac u ruci nego golub na grani?

dobismo novi sdp u opoziciji, padaju ideologije ko kruške
zavrzlama

#9049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

kako da nema nista ,kad ima....dodik godinama priziva BIH zasnovanu na federalnim jedinicama,cak kao kompromis bi rs pretvorio u dvije federalne jedinice i pride dao u distrikt Sarajevo par susjednih mjesta koje su u rs-u,pa bi nakon par godina se dvije federalne jedinice u rs-u ujedinile u front za samoopredjeljenje od BIH...vidis da prijedlog ns ima itekako sansi za pozitivne promjene....
cyprus

#9050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Ma neću ja reći da se generalno ne slažem sa prijedlogom... I moja vizija kako bi teritorijalno uređenje BiH izgledalo (da se samo ja pitam) je slična (istina sa nešto više jedinica, nego što je NS predložila)... Ali ovako nešto predložiti u ovakvoj političkoj klimi, znači da NS ne pokazuje baš znake osjećaja za realnost, te u principu sebe ograničava samo na glasačko tijelo jednog dijela BiH... Šteta, jer sam za NS mislio da je to konačno jedna stranka koja ima potencijala za više... Mislim ja bih bio najsretniji kad bi ovaj prijedlog dobio bar 1% podrške među Srbima u RS-u, ali svi znamo da neće...
Last edited by cyprus on 29/08/2012 20:39, edited 1 time in total.
Locked