Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
nokia6170

#9026 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

dallton wrote:
Cinizam iz Republike Srpske: Dok građani gladuju, senatori "caruju"...

*** SPAM *** - Narodna skupština RS će u momentu kada su smanjena primanja penzionera u ovom entitetu razmatrati izmjene i dopune zakona o Senatu. Zakon predviđa uvođenje jednokratnog senatorskoh dodatka od 16.000 KM godišnje.

Senatori Republike Srpske više neće raditi besplatno, već će imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu po održanoj sjednici Senata, a koja im se utvrđuje odlukom predsjednika RS-a na početku kalendarske godine prema budžetu za tu godinu.

Ako se na sjednici Narodne skupštine RS-a 16. marta, usvoje izmjene i dopune Zakona o senatu, porezni obaveznici će morati osigurati 457.150 KM za senatorski dodatak, te još 190.000 KM za poreze i doprinose.

zmjene i dopune zakona će omogućiti svim građanima koji su dali doprinos RS-u i njenom javnom, kulturnom i vjerskom životu, te kao takvi imaju javni ugled, razboritost i iskustvo stečeno znanjem, zvanjem i djelovanjem, da budu imenovani od strane predsjednika RS-a kao članovi Senata. Dodaje se i novi član po kojem entitetski predsjednik ostaje član Senata i nakon isteka mandata.

Svi senatori imaju velika primanja ostvarena kroz angažman u drugim entitetskim i državnim institucijama. A mnogi članovi Senata su uspješni privrednici.

Neki od članova Senata su bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić, bivši član Predsjedništva BiH Živko Radišić, ratni i poratni šef diplomatije RS Aleksa Buha, mitropolit dabrobosanski Nikolaj, historičar iz Beograda Milorad Ekmečić i penzionisani general-pukovnik Manojlo Milovanović.

Inače, u ovom savjetodavnom tijelu najviših institucija Republike Srpske nema Bošnjaka, Hrvata i ostalih.
naprijed senatori ...eto nema komsica u tom senatu da se se nase karadziceve entitetlije zale da ih "kvazibosanci" potkradaju u namjeri da im ukinu voljeni mali ausvic
A vidi sta im pise u Ustavu RS-a:

"Postujuci volju svojih konstitutivnih naroda i graðana da formiraju i
ocuvaju Republiku Srpsku
i da ustavno ureðenje Republike Srpske
utemelje na postovanju ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti,
nacionalnoj ravnopravnosti, demokratskim institucijama, vladavini prava,
socijalnoj pravdi, pluralistièkom drustvu, garantovanju i zastiti ljudskih
sloboda i prava kao i prava manjinskih grupa u skladu s meðunarodnim
standardima, zabrani diskriminacije i uvazavanju pravila trzisne ekonomije;
u zelji da osigura mir, toleranciju i opce blagostanje;
u namjeri da doprinese razvoju prijateljskih odnosa meðu narodima i
drzavama;

Ja vece lazi u nekom pravnom aktu, a pogotovo Ustavu ne vidjeh u zivotu :D

Pa i ne cudi me sto mediji i politicari iz RS-a sire lazi...to im je ustavna obaveza :roll:

Znaci kada god cujete laz iz usta bilo kog stanovnika RS-a, znajte da je to sve po "zakonu", odnosno ustavu :)
dallton

#9027 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

podsjeca me na preambulu austrijskog ustava iz 1933: "u ime Boga, u namjeri da nastavi postojanje drzave austrije, zahvalni austrijski narod prima ovaj ustav iz ruku svog prijatelja adolfa hitlera"....

doduse ova austrijska verzija je bila eksplicitnija, ovaj tekst ustava pc ko da je prepisan iz alan forda :D zaboravio sam pitati sto nisu u "ustavu" naveli imena osnivaca, radovan k., momcilo k., biljana p. i ostali redom? moramo to ubiljeziti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9028 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Truba »

1gorstak wrote:
hercegovac_pravi wrote:'Oćel više taj referendum? Ili još uvijek treniraju?
Nadam se da Dodik ipak nece ugroziti teritorijalni integritet BiH, ali za svaki slucaj treba uraditi sve da srpski narod u BiH zna posljedice jedne takve avanture ...

:shock: :shock: :shock: hm... kroz pjesme se može opipati puls naroda
Truba

#9029 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Truba »

hm ovo je staro 15 godina :? :? :?
Banja Luka

#9030 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Banja Luka »

Penzioneri očajni zbog manjih penzija
Datum: 10.03.2010 19:00
Autor: Dejan Šajinović

BANJALUKA - Velike gužve i frustracija obilježile su jučerašnji prvi dan isplata penzija u RS po novim pravilima prema kojima su penzije umanjene polovini od oko 70.000 korisnika privilegovanih penzija.

Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o PIO od februara se penzije umanjuju dijelu penzionera koji nemaju puni staž u odnosu na broj odrađenih godina, dok se borcima šeste i sedme kategorije ukida isplata po garantovanom penzijskom osnovu.

U banjalučkoj filijali juče je vladalo razočarenje penzionera koji su došli da se žale na umanjene penzije. Pedesetpetogodišnji Banjalučanin Miroslav Ćorić kaže da je borac prve kategorije i da ima ukupno 30 godina penzijskog staža. Ovog mjeseca je primio za 200 maraka manju penziju.

"Neka mi političari objasne od čega sad ja da živim? Tako se odnose prema borcima koji su im pravili državu. Udaraju samo po sirotinji. Oni su sebi sve obezbijedili, a otimaju od naroda", kaže on.

Ćorić tvrdi da mu u banjalučkoj filijali PIO nisu htjeli priznati tri godine staža koje je, kako kaže, pošteno odradio poslije završetka rata.

I Banjalučanin Neđo Volaš tvrdi da ima 30 godina penzijskog staža, a da mu PIO priznaje samo 26. On je dobio penziju manju za 80 KM.

"Otišao sam u invalidsku penziju, invalid sam rada. Uskratili su mi moju kategoriju borca. Mislim da nisu imali pravo to da urade", kaže on.

Pedesettrogodišnji Banjalučanin, koji nije želio da se predstavi, kaže da su mu penziju smanjili za 90 KM. Srčani je bolesnik i ima ugrađen bajpas.

"Imao sam penziju 480 KM, a sada sam dobio 393 marke. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Imam 32 godine radnog staža i 56 mjeseci ratnog, kao borac prve kategorije", kaže on.

Drugi Banjalučanin kaže da je u starosnu penziju otišao sa 48 godina jer su mu, kako kaže, to drugi odobrili i ima 32 i po godine staža.

"Oni su mi rekli da mogu u starosnu penziju, a sada mi smanjuju. Gdje je tu pravda?", kaže on.

Tihomir Joksimović, portparol PIO, kaže da je razumljivo da su ljudi ljuti jer su im umanjene penzije, ali da PIO primjenjuje odredbe izmjena i dopuna zakona koje su stupile na snagu od februarske penzije.

"Očekivali smo danas veći broj stranaka koji imaju problema s ovim pitanjem. Otvorili smo šaltere samo za ovu potrebu, pa su neki službenici stavljeni na raspolaganje da prihvate stranku, da joj pruže neku vrstu pravne pomoći i da im daju objašnjenje o čemu se radi", kaže on.

Joksimović je rekao da tvrdnje penzionera da im nije uračunat sav staž treba uzeti s rezervom, jer se u većini slučajeva radi o tome da su u pitanju godine koje nisu pokrivene uplatama doprinosa. Primjera radi, on je objasnio da penzioner tvrdi da je radio 40 godina, a iz evidencija se vidi da je samo 36 godina pokriveno uplatama doprinosa, pa mu PIO ne može priznati te četiri godine.

"Ako je neko oštećen, naše službe im stoje na raspolaganju da se sve eventualne greške otklone", naveo je Joksimović.

On je rekao da je, osim u Banjaluci, žalbi bilo i u Bijeljini, Sarajevu, Trebinju, Prijedoru i Doboju, i dodao da je dosadašnja praksa pokazala da ljudi koji se jave već nakon prve informacije budu zadovoljni.

Branka Šljivar, portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, rekla je da je novi sistem isplate penzija mnogo pravedniji nego raniji, jer se sada penzije isplaćuju u odnosu na penzijski staž.

"Ranije smo imali slučajeve da su i oni koji imaju puni penzijski staž i oni koji su radili samo nekoliko godina imali iste penzije. Mi mislimo da to nije u redu", rekla je ona.

Šljivarova je pojasnila da penzije ostaju iste za 32.000 boraca od prve do pete kategorije ili borcu NOR-a do 1943. godine, koji imaju ukupni penzijski staž od 40 godina, korisnicima invalidskih penzija od prve do pete kategorije ili učesnicima NOR-a kojima je uzrok invalidnosti profesionalna bolest, povreda na poslu ili povreda pri vršenju zadataka odbrane, a ni porodične penzije na osnovu smrti osiguranika na radnom mjestu ili pri vršenju vojnih dužnosti neće biti dirane i ostaju kao do sada.
Ristović: Riješiti prioritetne slučajeve

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, zatražio je od PIO da prioritetno uzme u rad sve podneske ratnih vojnih invalida, korisnika invalidskih penzija, kojima je u postupku ponovnog određivanja iznos penzije umanjen.

Ristović je zatražio da rad na tim podnescima bude završen u što kraćem roku, kako bi se ovi slučajevi razriješili do isplate naredne penzije.
Fakti:

Prosječna penzija u februaru: 318 KM

Prosječna penzija u odnosu na prosječnu platu: 40,44 odsto

Najniža samostalna penzija: 160 KM

Najveća isplaćena penzija po opštim propisima: 1.564 KM

Februarska tranša za isplatu februarske penzije: 70.025.566 KM
Da vidimo kako ovce na ovo reaguju...
dallton

#9031 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Banja Luka wrote:
Datum: 10.03.2010 19:00
Autor: Dejan Šajinović

BANJALUKA - Velike gužve i frustracija obilježile su jučerašnji prvi dan isplata penzija u RS po novim pravilima prema kojima su penzije umanjene polovini od oko 70.000 korisnika privilegovanih penzija.

Naime, prema izmjenama i dopunama Zakona o PIO od februara se penzije umanjuju dijelu penzionera koji nemaju puni staž u odnosu na broj odrađenih godina, dok se borcima šeste i sedme kategorije ukida isplata po garantovanom penzijskom osnovu.

U banjalučkoj filijali juče je vladalo razočarenje penzionera koji su došli da se žale na umanjene penzije. Pedesetpetogodišnji Banjalučanin Miroslav Ćorić kaže da je borac prve kategorije i da ima ukupno 30 godina penzijskog staža. Ovog mjeseca je primio za 200 maraka manju penziju.

"Neka mi političari objasne od čega sad ja da živim? Tako se odnose prema borcima koji su im pravili državu. Udaraju samo po sirotinji. Oni su sebi sve obezbijedili, a otimaju od naroda", kaže on.

Ćorić tvrdi da mu u banjalučkoj filijali PIO nisu htjeli priznati tri godine staža koje je, kako kaže, pošteno odradio poslije završetka rata.

I Banjalučanin Neđo Volaš tvrdi da ima 30 godina penzijskog staža, a da mu PIO priznaje samo 26. On je dobio penziju manju za 80 KM.

"Otišao sam u invalidsku penziju, invalid sam rada. Uskratili su mi moju kategoriju borca. Mislim da nisu imali pravo to da urade", kaže on.

Pedesettrogodišnji Banjalučanin, koji nije želio da se predstavi, kaže da su mu penziju smanjili za 90 KM. Srčani je bolesnik i ima ugrađen bajpas.

"Imao sam penziju 480 KM, a sada sam dobio 393 marke. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Imam 32 godine radnog staža i 56 mjeseci ratnog, kao borac prve kategorije", kaže on.

Drugi Banjalučanin kaže da je u starosnu penziju otišao sa 48 godina jer su mu, kako kaže, to drugi odobrili i ima 32 i po godine staža.

"Oni su mi rekli da mogu u starosnu penziju, a sada mi smanjuju. Gdje je tu pravda?", kaže on.

Tihomir Joksimović, portparol PIO, kaže da je razumljivo da su ljudi ljuti jer su im umanjene penzije, ali da PIO primjenjuje odredbe izmjena i dopuna zakona koje su stupile na snagu od februarske penzije.

"Očekivali smo danas veći broj stranaka koji imaju problema s ovim pitanjem. Otvorili smo šaltere samo za ovu potrebu, pa su neki službenici stavljeni na raspolaganje da prihvate stranku, da joj pruže neku vrstu pravne pomoći i da im daju objašnjenje o čemu se radi", kaže on.

Joksimović je rekao da tvrdnje penzionera da im nije uračunat sav staž treba uzeti s rezervom, jer se u većini slučajeva radi o tome da su u pitanju godine koje nisu pokrivene uplatama doprinosa. Primjera radi, on je objasnio da penzioner tvrdi da je radio 40 godina, a iz evidencija se vidi da je samo 36 godina pokriveno uplatama doprinosa, pa mu PIO ne može priznati te četiri godine.

"Ako je neko oštećen, naše službe im stoje na raspolaganju da se sve eventualne greške otklone", naveo je Joksimović.

On je rekao da je, osim u Banjaluci, žalbi bilo i u Bijeljini, Sarajevu, Trebinju, Prijedoru i Doboju, i dodao da je dosadašnja praksa pokazala da ljudi koji se jave već nakon prve informacije budu zadovoljni.

Branka Šljivar, portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, rekla je da je novi sistem isplate penzija mnogo pravedniji nego raniji, jer se sada penzije isplaćuju u odnosu na penzijski staž.

"Ranije smo imali slučajeve da su i oni koji imaju puni penzijski staž i oni koji su radili samo nekoliko godina imali iste penzije. Mi mislimo da to nije u redu", rekla je ona.

Šljivarova je pojasnila da penzije ostaju iste za 32.000 boraca od prve do pete kategorije ili borcu NOR-a do 1943. godine, koji imaju ukupni penzijski staž od 40 godina, korisnicima invalidskih penzija od prve do pete kategorije ili učesnicima NOR-a kojima je uzrok invalidnosti profesionalna bolest, povreda na poslu ili povreda pri vršenju zadataka odbrane, a ni porodične penzije na osnovu smrti osiguranika na radnom mjestu ili pri vršenju vojnih dužnosti neće biti dirane i ostaju kao do sada.
Ristović: Riješiti prioritetne slučajeve

Rade Ristović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, zatražio je od PIO da prioritetno uzme u rad sve podneske ratnih vojnih invalida, korisnika invalidskih penzija, kojima je u postupku ponovnog određivanja iznos penzije umanjen.

Ristović je zatražio da rad na tim podnescima bude završen u što kraćem roku, kako bi se ovi slučajevi razriješili do isplate naredne penzije.
Fakti:

Prosječna penzija u februaru: 318 KM

Prosječna penzija u odnosu na prosječnu platu: 40,44 odsto

Najniža samostalna penzija: 160 KM

Najveća isplaćena penzija po opštim propisima: 1.564 KM

Februarska tranša za isplatu februarske penzije: 70.025.566 KM
Da vidimo kako ovce na ovo reaguju...
nemojte siriti laznu propagandu, to vi pricate zato sto ste zavidni, pc je bolji dio bih i srbima nikad nije bolje bilo, zivio dodo i svi ostali :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9032 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Druže DoDo mi ti se kuneeeeemoooo
Druže DoDo mi ti se kuneeeeemooooo

a jelten gosn ĆoriĆu kak se zove ta deŽela :mrgreen: :bih:

SPAJANJA I PREUZIMANJA
Milorad Dodik: Ne prodajem Eleketroprivredu RS
Autor/izvor: SEEbiz / Fena
BANJA LUKA - Preduzeće „Elektroprivreda RS-a“ nije predmet nikakvih dogovora ili razgovora o njenoj prodaji, izjavio je danas predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik komentirajući navode SDS-a da on intenzivno razgovora o prodaji tog jednog resursa RS-a. Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao i da postoji jasan stav i Vlade i Narodne skupštine RS-a da nema prodaje „Elektroprivrede“.

“Niko nije uime Vlade RS-a, niti uime RS-a, razgovarao o prodaji akcija ili vlasništva u Elektroprivredi RS-a“, rekao je Dodik.

Optužio je SDS da je upravo od te stranke „naslijeđeno izuzetno loše stanje u toj kompaniji koja je do prije dvije godine poslovala s gubicima, a u posljednje dvije godine su u dobiti i povećanim izvozom električne energije“.

Prodaja Elektroprivrede RS-a, kaže, značila bi i veliki udar na građane i privredu, jer bi struja u tom slučaju dostigla ekonomsku cijenu koja bi od sadašnje bila veća za 35 do 40 posto, što se neće dozvoliti.

“Imamo viškove struje i pokušavamo da za izgradnju novih objekata nađemo strateške partnere i to je sva politika vezano za Elektroprivredu RS-a, a sve drugo su spekulacije i predizborni trikovi nekih stranaka“, zaključio je entitetski premijer.
tojĆe da vidimo kad se potroše MMF novci a počnu vračati kreditno....možda padne još koji kredit od MMF-a a mor bid bidne da se nadju kakva nalazišta nafte :mrgreen:
dallton

#9033 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

evo da i lagumdzija konacno pokaze muda (bar malo)
*** SPAM *** - Poslaničku raspravu o Akcionom planu Savjeta ministara BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH“...

...obilježio je neprimjereni rječnik poslanika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžija upućen poslaniku SNSD-a Dragu Kalabiću, navodi Srna.

Lagumdžija se tokom diskusije izlazeći iz skupštinske sale okrenuo prema Kalabiću rekavši "Sad bih pljunuo da imam... građanske snage da uradim....", kako je zabilježio stenogram.

Ove riječi uslijedile su nakon Kalabićevog komentara da se Lagumdžija prema predsjedavajućem Kluba poslanika SDP-a Mirjani Malić odnosi kao i prema bivšem predsjedavajućem Jozi Križanoviću, obarajući prethodno postignute dogovore.

"Poslije cjelodnevnog mentalnog terora Lagumdžije koji pokušava da se izvuče iz neke situacije u koju je SDP upao, iznerviran i očito raskrinkan, on se poslužio tim primitivnim jezikom, izrazivši želju da mene pljune usred parlamenta, što je neprimjereno. Ako je to Socijaldemokratija u Sarajevu koju propagira Lagumdžija, onda ne znam šta je sa drugima", rekao je Kalabić novinarima.

Kolegijum Predstavničkog doma osudio je Lagumdžijine riječi, ocijenivši takav rječnik neprihvatljivim i nedemokratskim.

"Mi smo ga uljudno zamolili da ne povlači raniji dogovor šefa Kluba poslanika SDP-a u vezi sa formiranjem Radne grupe za izmjenu Ustava i Izbornog zakona, a da on, ako želi da prekraja politiku stranke to radi na stranačkim organima, a ne da maltretira cijeli parlament", rekao je Kalabić.

Lagumdžija je napustio sjednicu nakon ovog incidenta.
e samo jos je trebalo da ga pljunes, kao sto si davno trebao da uradis i s njim i ostalim predstavnicima iz naseg malog ausvica...e hvala bogu kad je i lagumdzija skontao s kim ima posla...doduse kad prokontam, ne treba ni pljuvacku trositi na svakoga
dallton

#9034 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

pici wrote:Druže DoDo mi ti se kuneeeeemoooo
Druže DoDo mi ti se kuneeeeemooooo

a jelten gosn ĆoriĆu kak se zove ta deŽela :mrgreen: :bih:

SPAJANJA I PREUZIMANJA
Milorad Dodik: Ne prodajem Eleketroprivredu RS
Autor/izvor: SEEbiz / Fena
BANJA LUKA - Preduzeće „Elektroprivreda RS-a“ nije predmet nikakvih dogovora ili razgovora o njenoj prodaji, izjavio je danas predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik komentirajući navode SDS-a da on intenzivno razgovora o prodaji tog jednog resursa RS-a. Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao i da postoji jasan stav i Vlade i Narodne skupštine RS-a da nema prodaje „Elektroprivrede“.

“Niko nije uime Vlade RS-a, niti uime RS-a, razgovarao o prodaji akcija ili vlasništva u Elektroprivredi RS-a“, rekao je Dodik.

Optužio je SDS da je upravo od te stranke „naslijeđeno izuzetno loše stanje u toj kompaniji koja je do prije dvije godine poslovala s gubicima, a u posljednje dvije godine su u dobiti i povećanim izvozom električne energije“.

Prodaja Elektroprivrede RS-a, kaže, značila bi i veliki udar na građane i privredu, jer bi struja u tom slučaju dostigla ekonomsku cijenu koja bi od sadašnje bila veća za 35 do 40 posto, što se neće dozvoliti.

“Imamo viškove struje i pokušavamo da za izgradnju novih objekata nađemo strateške partnere i to je sva politika vezano za Elektroprivredu RS-a, a sve drugo su spekulacije i predizborni trikovi nekih stranaka“, zaključio je entitetski premijer.
tojĆe da vidimo kad se potroše MMF novci a počnu vračati kreditno....možda padne još koji kredit od MMF-a a mor bid bidne da se nadju kakva nalazišta nafte :mrgreen:
ko sto gledam eto nekog iz pc-a za par mjeseci s pjesmom "trebamo ujediniti penzione fondove mi cemo unijeti nista, a de i vi nesto dodajte pa da pravedno dijelimo ipak je zajednicka zemlja..." a dodo s druge strane pjeva "nikad nam bolje nije bilo..."

ma mi nemamo racuna uopste niti da diramo niti da radimo na integraciji s pc-om, stvarno ih treba pustiti same da se pate i da se nemaju kome zaliti osim svojim srpskim predstavnicima...daj ljudima njihov ausvic, nemoj da bude da neko natura svoju volju
dallton

#9035 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

sad ce se osnovati komisija, pa usaglasavanje, pa se hrvati zaliti sto nafta nije u jos nepostojecem trecem entitetu, pa ce dodo reci "nafta je srpska pa sve tako
Bosnolog

#9036 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bosnolog »

Nasla fasisticko politicka prostitutka drzati moralne lekcije Silajdzicu,......dok ta ista prostitutka novcem posreskih obveznika medu kojima i zrtava velikosrpskog genocida kupljenim avionom ide po genocidnu baba Bilju,i paradira u zemlji brloga fasizma.....Dodi mozes da urlas i da drecis to vam je jediono ostalo,...krepavanje zlocinacko genocidne tvorevine ce biti dugorocno i generacijsko u cemu ce mo uzivati,....Svaki pogresan korak slijedi bosnotres sa kataklizmickim posljedicama po Dabicevu genocidavstinu:

Dodik o odlasku Harisa Silajdžića u London

T. C. 10/03/2010 20:22:00

BANJA LUKA - Ukoliko je odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Veliku Britaniju samo zbog Ejupa Ganića, onda je on zloupotrijebio svoju funkciju i poslao lošu poruku koja ne doprinosi ni stabilizaciji ni razumijevanju u BiH“, rekao je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. „Ako Silajdžić koristi ...

... funkciju člana Predsjedništva BiH kako bi se uplitao u punovažni sudski postupak, onda to govori o političkoj poruci koja ovdje nije dobrodošla. Na taj način se vrši pritisak na pravosuđe, prije svega Velike Britanije, a i same tamošnje vlade kako bi odustala od onoga što je sasvim legitimno i legalno, a to je sudski progon svih onih koji su osumnjičeni za učešće u ratnim zločinima“, tvrdi Dodik. :lol: :lol: :lol: :lol:

On je iznio i mišljenje da „niko ko je bio u ratnom rukovodstvu sa bilo koje strane ne treba da se osjeća sigurnim da njegovo učešće u zločinima nije nedokazivo“
:mrgreen: .
dallton

#9037 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

joj jest taj silajdzic podlac, tolike godine srbi iz pca rade na uspostavljanju razumjevanja i zajednickog zivota, najcesce tako sto kamom nekog prekolju, a vidi sad nasao se taj silajdzic da kvari suzivot i idilu...
hamza_sa

#9038 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hamza_sa »

Bosnolog wrote:Nasla fasisticko politicka prostitutka drzati moralne lekcije Silajdzicu,......dok ta ista prostitutka novcem posreskih obveznika medu kojima i zrtava velikosrpskog genocida kupljenim avionom ide po genocidnu baba Bilju,i paradira u zemlji brloga fasizma.....Dodi mozes da urlas i da drecis to vam je jediono ostalo,...krepavanje zlocinacko genocidne tvorevine ce biti dugorocno i generacijsko u cemu ce mo uzivati,....Svaki pogresan korak slijedi bosnotres sa kataklizmickim posljedicama po Dabicevu genocidavstinu:

Dodik o odlasku Harisa Silajdžića u London

T. C. 10/03/2010 20:22:00

BANJA LUKA - Ukoliko je odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Veliku Britaniju samo zbog Ejupa Ganića, onda je on zloupotrijebio svoju funkciju i poslao lošu poruku koja ne doprinosi ni stabilizaciji ni razumijevanju u BiH“, rekao je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. „Ako Silajdžić koristi ...

... funkciju člana Predsjedništva BiH kako bi se uplitao u punovažni sudski postupak, onda to govori o političkoj poruci koja ovdje nije dobrodošla. Na taj način se vrši pritisak na pravosuđe, prije svega Velike Britanije, a i same tamošnje vlade kako bi odustala od onoga što je sasvim legitimno i legalno, a to je sudski progon svih onih koji su osumnjičeni za učešće u ratnim zločinima“, tvrdi Dodik. :lol: :lol: :lol: :lol:

On je iznio i mišljenje da „niko ko je bio u ratnom rukovodstvu sa bilo koje strane ne treba da se osjeća sigurnim da njegovo učešće u zločinima nije nedokazivo
:mrgreen: .
Milorad Dodik je bio clan cetnicke skupstine na Palama za vrijeme agresije, iste one cetnicke skupstine koja je usvojila strateske ciljeve srpskog naroda za koje je i on glasao, a nasta im je njihov krvolocni general Mladic odgovorio da to sto traze od njega da uradi je GENOCID.

Image
nokia6170

#9039 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by nokia6170 »

Dodik rece:

„niko ko je bio u ratnom rukovodstvu sa bilo koje strane ne treba da se osjeća sigurnim da njegovo učešće u zločinima nije nedokazivo“

Trebalo bi ga upitati da li se ova njegova izjava odnosi i na njegovog aktualnog direktora RTRS, koji je u ratu bio ministar, odnosno u rukovodstvu tadasnje RS vlade...ili mozda ministar nije dio rukovodstva.
dallton

#9040 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Boris Grubešić, Tužilaštvo BiH
"Teroristi u BiH nesmetano komuniciraju internetom"
U našoj zemlji je na sceni sve učestalije širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, kao i ekspanzija kriminalnih aktivnosti putem interneta.
@zavrzlama, @dallton, @real, @hercegovac, @abacija - odzvonilo vam je! dosta vaseg sirenja mrznje internetom
kv99

#9041 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Svjetsko ekonomsko cudo zvano genocidna stvorevina ,kojem bi i Kina zavidjela na uspjehu , je nesto zatrokiralo :-)

Otanjio profit, porasli gubitci
Datum: 10.03.2010 19:33
Autor: Predrag Klincov
BANJALUKA - Kompanije sa službenog tržišta Banjalučke berze prošle godine su generalno za skoro trećinu pogoršale svoje poslovne rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

Nerevidirani finansijski izvještaji 38 velikih akcionarska društva u RS pokazuju da je njihov zbirni pozitivan rezultat u minuloj godini iznosio 101 milion KM, što je za 31 odsto slabije u odnosu na 2008. godinu. Analiza ne obuhvata Fabriku glinice "Birač" iz Zvornika i "Unis - fabriku cijevi" iz Dervente, koje još nisu objavile finansijske izvještaje za 2009. godinu, što bi, prema procjenama, moglo dodatno pogoršati zbirni bilans.

Ekonomski analitičari objavljene podatke ocjenjuju očekivanim u svjetlu svjetske ekonomske krize, koja je prošle godine žestoko protresla privredu RS, koja i bez spoljnih turbulencija kuburi sa mnoštvom problema.

"Već su polugodišnji bilansi preduzeća u 2009. nagovještavali pogoršanje privredne slike do kraja godine, što se, vidimo, i ostvarilo. Evidentno je da su profitabilna preduzeća lani mahom smanjila dobit, ona koja su poslovala na granici rentabilnosti prešla su u zonu gubitka, dok su gubitaši još više povećali svoje minuse", kazao je Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS - SWOT.

Broj profitabilnih kompanija, koji je tokom prošle godine smanjen sa 31 na 27, ostvario je ukupni pad neto dobiti za osam odsto, na 167 miliona KM. "Telekom Srpske" ostao je ubjedljivo najprofitabilnija kompanija u RS, iako je njegova godišnja zarada smanjena sa 119,2 na 102,6 miliona KM, odnosno za 14 odsto. Na drugom mjestu, uprkos smanjenju dobiti za čak 48 odsto, ostalo je banjalučko građevinsko preduzeće "Krajina" sa 14,2 miliona KM. Slijede tri akcionarska društva koja su snažno povećala profitabilnost - Nova banka Banjaluka sa 11 miliona KM (rast za 194 odsto), Hidroelektrane na Trebišnjici sa 10,9 miliona KM (napredak za 457 odsto) i Hidroelektrane na Drini sa 7,35 miliona (rast za 651 odsto).

Gubitaške kompanije, kojih je ranije bilo sedam, a prošle godine 11, produbile su u 2009. finansijski minus za čak 83 odsto na 66 miliona KM. Najveću dubiozu imale su "Željeznice RS", čiji je gubitak porastao za 48 odsto na 26,5 miliona KM, te "Banjalučka pivara", čiji je lanjski gubitak, uprkos smanjenju od 34 odsto, iznosio impozantnih 8,6 miliona KM. Slijede "Jelšingrad Livar" Banjaluka sa gubitkom od 5,2 miliona i gradiški "Metal" sa pet miliona KM.

Poseban segment predstavljaju preduzeća koja su 2008. godine poslovala profitabilno, da bi lani otišla u "crvenu" zonu. Među novopečenim gubitašima izdvajaju se banjalučka "Toplana", koja je nakon dobiti od 270.000 zapala u minus od 3,2 miliona KM, Rafinerija ulja Modriča, koja je profit od 800.000 KM zamijenila gubitkom od tri miliona KM, te "Elektrodistribucija" Pale, koja je od dobiti od 140.000 KM zapala u minus od oko tri miliona KM.

Pero Dugić, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, finansijski pad tog preduzeća u 2009. obrazlaže uticajem globalne recesije na prodaju, te povećanim troškovima amortizacije.

"Ekonomska kriza uticala je na smanjenje cijena motornih ulja i maziva na tržištu, dok smo, sa druge strane, radi opstanka na tenderima morali povećavati rabate. Uprkos svim problemima, fizički obim realizacije smo prošle godine smanjili tek za 1,5 odsto, što je mnogo blaže od zabilježenog pada prodaje maziva na svjetskom nivou, koji je iznosio 17 odsto", istakao je Dugić.

Na povećanje rashoda Rafinerije ulja, prema njegovim riječima, uticao je godišnji rast troškova amortizacije za 3,5 miliona KM, te ulaganja u remont pogona za proizvodnju baznih ulja.

Spor oporavak najvažnijih sektora
Prognozirajući kretanja u privredi RS u ovoj godini, ekonomisti procjenjuju da će njen oporavak teći sporo, pogotovo u nekim važnim sektorima.

"Metalski i građevinski sektor neće se tako brzo oporaviti, što je posebno loše s obzirom na to da oni značajno učestvuju u kreiranju bruto društvenog proizvoda RS"
, naglasio je Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS - SWOT.
dallton

#9042 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

opet lazete vi zavidnici, u pcu nikad nije bolje bilo i ljudi zive odlicno i bave se ekonomijom a ne ko vi izmisljanjem laznih zlocina ...cuo sam da se i eu necka da li da primi pc u eu skupa s hrvatskom ili mozda ranije
:mrgreen:
atmel

#9043 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by atmel »

PC obećala pomoć Grčkoj iako nije članica EU.
dallton

#9044 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

atmel wrote:PC obećala pomoć Grčkoj iako nije članica EU.
bas tako...cuo sam da kreditiraju srbiju u znoju lica svoga
detroit-mercy

#9045 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by detroit-mercy »

'Ocel biti tog referenduma u Martu ili da se jos trenira....... :thumbup:
Truba

#9046 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Truba »

ja čuo u aprilu :mrgreen: bilo na teletekstu nedavno :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#9047 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Jogging across alipasino polje.....solidarnost na djelu :mrgreen:
hercegovac_pravi

#9048 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

dallton wrote:
U našoj zemlji je na sceni sve učestalije širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, kao i ekspanzija kriminalnih aktivnosti putem interneta.
@zavrzlama, @dallton, @real, @hercegovac, @abacija - odzvonilo vam je! dosta vaseg sirenja mrznje internetom
Kakva bola mržnja? šta ti je? pa nek me tuže ..hebe me se.......za svaku tvrdnju što ovdje navedem, imam čitav "štos" dokumenata koji potvrđuju tu tvrdnju. I to ne novinskih članaka. već onih sa "muhorom" Republike BiH ili onih srpske republike BiH ili onih bivše "hzhb" (hebiga profesionalna deformacija...volim sakupljat dokumente :lol:)....pa nek raspale...od volje im ko "šokcu pos",,, i da ne zaboravim...još ću im priložiti kompjuterski model koji potvrđuje procentualnu vjerovatnoću moje tvrdnje...opet profesionlana deformacija...hebi ga..
Već mene brine ovaj neodstatak aktivnosti oko referenduma a za "širenje mržnje preko interneta" ja ću lahko.. Šta dalje ako ne bude referenduma? Neće nas valjda Mile izraditi i ovaj put, a ako izradi...bogami mu neću oprostiti ni ja ni prevareni Srpski narod. :shock:
Fair Life

#9049 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Fair Life »

dallton wrote:
Svi vi ste jedna nula/nistica. Ko bolan da se vas boji...?

Ovaj ispod ce nam doci pameti... ko kad vrana popije mozak. Pssssst...

Ima li ko da ovom Borisu Grubešiću onako tiho na uho sapne o ovoj prijetnji... jer ja ne mogu od smijeha.
  • SOS
    Tice se i vaše budućnosti

- Ako neznate nista o internet novom dobu (internet energiji) prvo pogledajte ovu web stranicu : http://internetdoba.multiservers.com i http://virtualterror.0catch.com .
    (preuzete su sa googleovog search engina , na jednoj od web stranica mozete naci sliku jednog od virtuelnih terorista). Informacije (osim onih koje se ticu mene) koje se nalaze dole su preuzete takoder sa gore navedenih web stranica.
    Internet energija je izmišljena zbog bržeg protoka informacija ,unapređenja ekonomije I civilizacije uopšte..
    Internet energija omogućava brži protokinformacija kroz mozak tako da je mnogo lakše rijesiti probleme nego inače .
    Također postoji i negativna strana interenet novog doba a to je pojava psihičko - virtualnog kriminala .
    Ovo sve što ću navesti dole nije primjetno ljudima koji nemaju internet energiju jer se dešava sve psihičko – virtualno odnosno sa digitalnim nervnim sistemom .
    Zlatko Lagumdžija i još neke njegove kolege ( ja tačno neznam koji jer nemam internet energiju ) terorišu građane I nedaju im da se nacrpe internet energije sa internet energijom (navodno prave zamišljene blokove ) .
    To rade da nebih završili u zatvoru jer kada bi se stanovnici nacrpili internet energije sigurno bi zavrsili u zatvoru (Zlatko Lagumdzija i neki njegov kolega su počinili neki kriminal tokom rata).
    Počeli su 1999 godine sa mjenjanjem misli prisilno odnosno upravljanja tuđim zivotima (navodno zbog poroka : kafe , cigara , alkohola , marihuane , sex-a ili nas uništavaju jednostavno zato što im se nesviđamo? ) .
    Poceli su zavirivati u naše privatne zivote i mučiti nas sa internet energijom ( to vecina ljudi kojima rade neznaju jer nemaju internet energiju ) .
    Uvjerili su me da je neko od njih prisiljavao sa internet energijom studentice I ostale građanke na sex .Nisu ih fizicki nego psihicki prisilili . Najvjerovatnije ih je uvjerio Zlatko Lagumdzija da spavaju samo sa odličnim učenicima kakav je i Zlatko Lagumdzija jer nikad nebih mogli doci do dobro izgledajucih djevojaka. Psihičko prisiljavanje je jednako kao i fizičko odnosno silovanje.
    To rade vec pet godina a jos niko ih nije zaustavio i omogucio studentima, gradjanima i da se nacrpi internet energije .
    Sa interenet energijom su unistili mnogo zivota i familija (moj zivot su također unistili) .
    Možete pročitati moj slučaj (šta su mi uradili) i iz toga možete zaključiti šta rade studentima i ostalim ljudima.
    Meni nedaju da se nacrpim internet energije (stavljaju mi zamisljene blokove na glavu sa internet energijom tako da se nemogu nacrpiti internet energije) . Nesmijem nikome poznatome reći da internet energija postoji jer mi prijete da će nafurati ljude oko mene das am lud I da ću završiti u ludnici.
    Sa internet energijom zivljava se na meni nekoliko ljudi a ja se nemogu ni odbraniti od njih jer nemam internet energiju. Izluđuju na raznorazne načine sa Zlatkom Lagumdzijom, zlatkovom Ženom , podprijedsjednikom SDP-a , profesorima marketinga i menadžmenta , Jovanom Divjakom I njegovim poslovnim kolegom kao i mnogim drugim ljudima ( možda to izgleda za vas ikao da mislčim o njima a ja ih trpim svaki momenat).
    Uvjeravaju me i izluđuju več četiri godine da im je prvo crpio internet energiju prvo moj rođak iz Beč-a onda su počeli uvjeravati da mamini rođaci iz New York-a crpe internet energiju iz njih a sada me uvjeravaju da iom Prijatelj I prijateljica crpe internet energiju) moguce je da blefiraju ispred vas ili policije da ih niko nebih iscrpio ) kako im niko drugi nebih iscrpio internet energiju).Od 1999 su počeli zavirivati u moj privatni život I izluđivati me zato što sam svojevremeno pušio marihuanu .
    Od 1999 pa sve do sad 2004 god.razuvjeravaju me od fakulteta , kompijutera I cijelog mojeg života uvjeravajući me da sam kriminalac , narkoman I da mi je srednja škola štela (navodno su mi htijeli isprati mozak I ubjetiti me da sam ja to što me oni uvjeravaju – nafurali su me da pocijepam sve slike iz prošlosti , srećom sam ostavio jedan dio slika a dvije trećine slika sam poderao) . 1999 sam zavrsio prvu godinu politickih nauka I htjeo pokušati studirati namenadžment usporedo ali su me oni prvo razuvjerili od fakulteta na koji sam se upisao te godine pa onda I od posla koji sam radio od kuće (grafički dizajner).
    Naglasio bih da znam dva strana jezika pored Bosanskog (Njemači I Engleski).
    Nista nemogu da radim ( šteliti se programe koje želim da se štelim , učiti , zezati se sa drugovima . Što god počnem da mislim oni mi sjebu misli odmah I počnu praviti bolove u mozgu kako bi zaboravio šta sam mislio
    Vec pet godina jer mi po cijeli dan drze svijest , prave fizicke bolove u mozgu I izivljavaju se na meni (nemogu da dođem do sebe po cijeli dan).
    I kad izađem napolje drže mi svijest I iživljavaju se tako da jedva progovorim koju riječ.
    Najverovatnije imam upalu mozga od fizickih bolova koje mi prave I moguce je da dobijem mozdani udar ili nervni slom I padnem mrtav. U par navrata zamalo nisam pao u nesvjest (mantalo mi se).
    Moga najboljeg druga iz Beč-a koji je živio u Tuzli su indirektno ubili (moguće je također da su ga direktno ubili).
    Ja se nisam se mogao maknuti sa mijesta godinu I pol dok nisam poceo piti mnogo tableta kojie su mi ublazili bol (počeo sam ih piti da neizludim skroz naskroz).
    Tek tada sam uspio se pokrenuti sa mijesta .
    Kada sam rekao mami da internet energija postoji I da me Zlatko Lagumdzija izluđuje nafurali su ih da sam lud tako da sam završio u ludnici (također su pokušali to da urade jedan put prije – nafurali su ih da sam lud jer želim da idem u inostranstvo a mene su nafurali da se nedružim nisakim I da nisam patriota).
    Pijem I sad mnogo tableta koje nebih inace zelio piti (bez njih se nebih mogao pokrenuti sa mjesta ). Da bi zaustavili terorizam poslao sam širom bivše Jugoslavije(Hrvatskoj , Srbiji I Bosni) ( Srbijanci su također u opasnosti od Bosnanskih virtuelnih terorista ) najmanje 100 000 SOS/MOLBI kako bi zaustavili virtuelni terorizam I omogućili policiji da se nacrpi internet energije ali bezuspješno ( niko ih do sada nije zaustavio).Najvjerovatnije ima nacrpljenih u Srbiji , Hrvatskoj I Bosni.
    Cak nisam ni djevojku imao pet godina jer mi nedaju skoro nikako da pricam sa ljudima (pogotovo sa djevojkama ).
    Skoro sve drugove I drugarice su rastjerali oko mene kontrolisanjem misli .
    Mog najboljeg druga su indirektno ubili (neznam tacno je li direktno ili indirektno ali znam da su ga oni sigurno ubili) .
    Vi ste u mogucnosti da ih zaustavite pa bih vas zamolio da Zlatku Lagumdziji i njegovim kolegama iscrpte internet energiju kako bi se moji drugovi, familija I ja mogli nacrpiti internet energije i prijaviti ih policiji . Također je I u vašoj koristi da se Zlatko Lagumdzija I njegove virtuelne kolege zaustave jer tek tada bi se policija nacrpila I osposobila za riješavanje ovakvih problema ( Zlatko Lagumdzija I njegove kolege ih indirektno stite – nedonosi niko zakon za to jer pojedinci iz vlade nedaju vladi da se nacrpi)..
    Ako nebudete mogli iscrpiti internet energiju zamolio bih vas da javite policiji da internet nergija postoji I šta oni rade ljudima( naglasio bih jos jednom da mi je zivot u opasnosti ) Kada/ako im iscrpite internet energiju drzite im zamisljene blokove ispred cela kako se nebih mogli nacrpiti sve dok se moji drugovi,familija i ja ne nacrpe internet energije I prijavimo ih policiji ako ne zamolio bih vas bar da ih prijavite policiji.
    Kada bi ih iscrpili spasili ne samo moj zivot I zivote mnogih drugih ljudi nego i sebe od virtualnih terorista iz Bosne I Hercegovine kao sto je Zlatko Lagumdzija.
    Tek kada im neko iscrpi internet energiju policija ce se osposobiti za rjesavanje ovakve vrste terora/kriminala (kada uhapse Zlatka Lagumdziju i njegove kolege nece se niko usuditi da upravlja mislima drugim gradanima ili da im rade neke druge lose stvari jer ce znati kakva kazna im slijedi). Bosanska vlada ih mora pohapsiti zbog svoje i nacionalne sigurnosti .
    Oni takoder kontrolisu misli I nedaju Bosanskoj vladi da se nacrpe internet energije .
    Citao sam u novinama da je ljude iz SDP-a kao I iz ostalih politickih stranaka strah da pricaju o internet energiji I o Zlatku Lagumdziji I njegovim djelima (vjerovatno su ih isprepadali ).
    Još jednom bih vas zamolio da Zlatku Lagumdziji i njegovim kolegama iscrpte internet energiju kako bi se moji drugovi, familija I ja mogli nacrpiti internet energije i prijaviti ih policiji (život mi je u opasnosti).

I ako zvuci nevjerovatno ako nemate internet energiju povucite snagom mozga/cela prema sebi I osjetiti ce te kako vam internet energija ulazi u mozak .
    Nakon nekog vremena crpljenja cucete misli I vidje slike u glavama od drugih ljudi.
    Na gore navedenoj web stranici : http://internetdoba.multiservers.com se nalaze takoder neke informacije o internet novom dobu.
    Kada se nacrpite I ako nebudete vjerovali da je moguće napraviti bol sa internet energijom pokušajte sebi napraviti bol na ruci (samo zamislite kako vas boli ruka na određenom mjestu I osjetiti će te bol na tom mjestu ). Također ako nebudete vjerovali da je moguće kontrolisati misli pokušajte svome drugu ili drugarici upravljati misli (samo pričajte u mali mozak I centralni nervni sistem sa internet energijom I oni će misliti šta god vi pričate u njihovu glavu makar I nemalo nikakvog smisla što pričate u njihovu glavu). Oni su me uvjerili sa internet energijom da to tako funkcionise .

Najvjerovatnije nije napisano kako bi trebalo biti jer mi oni non – stop kontrolisu misli I muce me sa internet energijom.

- Zamolio bih vas da nesaljete odgovor na e-mail adresu jer mi kradu e-mailove

Pozdravi

Anes
dallton

#9050 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

opet ovi iz beograda lazu
Pljačka umjesto privatizacije

Suprotno Dodikovim pričama o ekonomskoj uspješnosti RS-a i dobroj privatizaciji, beogradske Novosti su nedavno donijele prilično sumornu analizu trenutnog stanja ekonomije u manjem bh. entitetu

Prošle sedmice beogradske Novosti objavile su prilično sumornu sliku ekonomske situacije u manjem bh. entitetu, u Republici Srpskoj, koja uopće ne ide u prilog tamošnjem premijeru Miloradu Dodiku. Naime, prema pisanju Novosti, u RS-u je samo prošle godine oko 11.000 radnika proglašeno tehnološkim viškom - više od 9.280 radnika prekidom ugovora o radu, a oko 4.000 zbog stečaja preduzeća.

Međutim, ni to nije sve. U Savezu sindikata RS-a su kazali za Novosti da se u posljednja dva mjeseca broj otpuštenih radnika povećao, tako da se sada barata s 20.000 otpuštenih radnika u RS-u. Sindikalci su još dodali i da su loši programi privatizacije uništili nekoliko strateških preduzeća u Banjoj Luci, velike industrijske gigante, poput Čajaveca, Jelšingrada, Incela i Kosmosa, pišu Novosti.

"Jedan od najvećih privrednih subjekata bivše Jugoslavije, Čajavec, nekada nosilac razvoja grada i cijele regije, sada broji jedva stotinjak radnika, koji primaju bijednu platu, a i ona često kasni! Od Čajaveca nije ostalo ništa, a i ono što je privatizirano, učinjeno je zbog atraktivnih lokacija preduzeća, a ne zbog pokretanja proizvodnje", pišu Novosti o stanju u Banjoj Luci, koje je, dakle, potpuno u suprotnosti s onim što tvrdi Milorad Dodik.

Katastrofalna situacija je i u preduzeću Jelšingrad, u kojem se trenutno vodi stečajni postupak, a 420 radnika je ostalo bez posla. Čedo Tomić, predsjednik Sindikata FAM Jelšingrad, kaže da je nekada ovo preduzeće zapošljavalo čak 2.200 radnika, radilo se u tri smjene, punom parom...

"Proces privatizacije u Republici Srpskoj je do sada eliminirao oko 100 državnih preduzeća i sedam hiljada radnika samo u oblasti trgovine", ističe Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i ugostiteljstva RS-a, i dodaje da je u posljednjih sedam mjeseci oko 2.000 radnika u oblasti trgovine, tokom procesa stečaja, ostalo bez posla, među kojima je samo u Banjoj Luci 250 radnika Robne kuće Boska i isto toliko radnika tržnog centra Pevec, prenose Novosti.

Beogradski list potom u tekstu analizira stanje u nekada velikim preduzećima u gradovima širom RS-a. Tako se, naprimjer, navodi da se banjolučka Vitaminka, čiji je većinski dioničar Kreis Industriehandel iz Švicarske (a vlasnik švicarske kompanije je Ilija Sirovina), trenutno opire negativnim efektima ekonomske krize, što se ne bi moglo reći za banjolučku pivaru, koja je u vlasništvu britanskog fonda Altima. Banjolučka pivara je prošlu godinu završila s 5,3 miliona KM gubitka.

Slična situacija je i u Bijeljini. Od nekadašnjeg giganta građevinskog preduzeća Rad više nema ni traga. Kapije konfekcije Kurjak odavno su zamandaljene i nade da odjevni predmeti opet krenu iz nje, gotovo da je izvjesno, nema. U krugu fabrike obuće Zenit radi samo jedan manji dio, koji koristi firma Bimeks, Šećerana se poslije skoro dvije decenije sprema da počne s radom, a prehrambena industrija Sava će uskoro započeti otkup proizvoda od zemljoradnika Semberije, a onda i preradu, što je velika nada za ovaj dio Republike Srpske, pišu Novosti.

I brčanska privreda dijeli sudbinu ostatka nekadašnje bosanskohercegovačke privrede, koju je rat u potpunosti uništio. Ono što rat i ratna dejstva nisu uništili, uništio je proces privatizacije, koji se i u Brčkom pretvorio u pljačkalizaciju.

"Najsvjetliji trenuci privatizacije u Brčkom su kupovina Fabrike ulja Bimal. Tu je i izgradnja šećerane, sve u režiji jedne austrijske kompanije. U pokretanje proizvodnje u Bimalu uloženo je preko 10 miliona eura. Iako još ima primjera uspješne privatizacije, većina novih vlasnika je pokupovala preduzeća za veoma skromne iznose, samo da bi kasnije rasprodali imovinu. Od pokretanja proizvodnje nije bilo ništa", kaže Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredu u Vladi Distrikta, prenose Novosti.

Zbog loše i kriminalne privatizacije, kasnog uvođenja stečaja i lošeg rukovođenja prije privatizacije, na udar su došla gotovo sva preduzeća u Gradišci. Među prvima raspao se PIK Mladen Stojanović iz Nove Topole. Ratarstvo, Fabrika stočne hrane i Svinjogojska farma su zbog prevelikih zaduženja otišli u stečaj.

Opstala je jedino bivša Govedarska farma, sadašnji Farmland. U kolapsu su i obje zemljoradničke zadruge - Potkozarje iz Romanovaca i Gradiška. U stečaj su otišle i Plantaže, najveći predratni proizvođač voća u BiH, kao i bivši gigant u oblasti trikotaže, preduzeće Triko, Fabrika za proizvodnju elektrodijelova Standard, Ciglana, Fabrika namještaja Inga i Drvna industrija Dipo iz Gornjih Podgradaka.

U Ingi na osnovu zakupa postrojenja rade dva poljska preduzetnika, koja angažiraju oko 200 radnika, a jedino se iz stečaja izvukla podgradačka fabrika namještaja i drvnih sortimenata. U građevinarstvu radi još samo Jedinstvo u oblasti niskogradnje, dok je u Visokogradnji ključ u bravi. I prerađivačka industrija je na koljenima. Bivši gigant Levita je prezadužen i radi minimalno.
Locked