IZBOR ZA PREDSEDNIKA 2008 - BORIS TADIC & TOMISLAV NIKOLIC
SUOČILI SE PREDSEDNIČKI KANDIDATI
Predsednički kandidat demokratske stranke i aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se Srbija nalazi na prekretnici i da će se 3. februara odlučivati kojim putem će Srbija ići dalje.
Tadić je naglasio da je dobro što postoje dva jasna puta, jedan koji je vodi u evropske integracije i bolji život, i drugi koji Srbiju vodi od Evrope, put koji Nikolić, Vojislav Šešelj i SRS dosledno sporovode.
Evropski put nema nikakvu alternativu, dodao je Tadić i naglasio da politika izolacije koja je dominirala devedesetih godina nije nikakva politika promena.
Naša budućnost, sadašnjost i tradicija su vezana direktno za Evropu, rekao je Tadić i zato nema nikakve dileme šta treba učiniti.
"Treba da osvojimo Evropu, treba da postignemo sve što je bitno za naše građane", rekao je on.
Tadić se zahvalio građanima koji su učestvobvali na izborima i tako pokazali da je Srbija stabilna
demokratija.
Znam da se teško živi, ali znam da smo na putu promena. Poboljšali smo plate, penzije, ali smo na sredini puta i ako sada stanemo, napravićemo veliku grešku, naglasio je Tadić.
Tomislav Nikolić je na početku svog izlaganja u trajanju od tri minuta Tadiću poklonio jabuku i zahvalio za razumevanje zbog njegovog kašnjenja.
Nikolić je rekao da on ne deli Srbiju i da Srbija nema dva puta, jer je svima cilj da građani Srbije žive bolje.
U kampanji govorim o putu ka Ruskoj federaciji, koji je potpuno otvoren, rekao je Nikolić, ali i putu prema EU na kojima ima prepreka koje treba otklanjati.
On se zahvalio narodnjačkoj koaliciji, DSS, SPS koji nisu podržali Tadića u drugom krugu izbora i "što su dobro procenili ko će pobediti".
Evropska unija koja vas je zdušno podržavala, rekla je večeras da put Srbije ne zavisi od predsedničkih izbora i da ponuda Srbiji i dalje stoji, naglasio je Nikolić.
"Ja Srbiju želim da pomirim, ja Srbiju volim svim srcem i večeras ću pokazati zašto vi ne treba da budete predsednik Srbije", istakao je Nikolić.
Predsednički kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da je uslov za članstvo Srbije u Evropsku uniju ostanak Kosova u sastavu države, a predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić je istakao da veruje u budućnost celovite Srbije u EU.
Nikolić je u televizijskom duelu na RTS rekao da očekuje da će u razgovorima sa čelnicima EU doći do saznanja zašto je otimanje Kosova uslov za ulazak u uniju.
On je istakao da je uslov za ulazak u EU da "Kosovo i Metohija bude u sastavu Srbije po stavu EU".
"Nemojte od toga da bežite", poručio je Nikolić.
On je rekao da bi Tadić sebe trebao da krivi zbog toga što Srbija nije ušla u EU prethodnih osam godina, jer je sve vreme bio na vlasti.
Tadić je rekao da SRS, njen lider Vojislav Šešelj i predsednički kandidat Nikolić veruju u Evropu taman toliko kako glasi naslov knjige "EU satanistička tvorevina" koju je Šešelj napisao 2006. godine.
On je istakao da duboko veruje u evropsku budućnost Srbije zbog boljeg života njenih građana i istakao da se 3. februara odlučuje o evropskom putu Srbije.
"Da biste došli u Evropu ne smete da je vređate. Da bi Srbija došla u Evropu ne sme da bude uvređena. Ja duboko verujem u budućnost Srbije u Evropi, zajedno sa Kosovom - cele Srbije", istakao je Tadić.
On je rekao da očekuje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja 2008. ili početkom 2009. godine i da će uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
"Mi ćemo taj ugovor potpisati prvom prilikom", rekao je Tadić.
Odgovarajući Tadiću, Nikolić je istakao da je prva prilika za potpisivanje sporazuma bila u ponedeljak, 28. januara.
"Što niste potpisali taj sporazum", upitao je Nikolić i rekao da "će možda nekom krišom otići da ga potpiše".
Nikolića je rekao da taj sporazum ne može ratifikovati parlament Srbije ukoliko se ne postavi uslov o kojem govore on, lider DSS Vojislav Koštunica i lider NS Velimir Ilić.
Govoreći o rešavanju budućeg statusa Kosova, Tadić je istakao da će nastaviti da vodi jedinstvenu državnu politiku o Kosovu koju su formulisali on i Koštunica i koja je dala rezultate prethodnih godina.
Tadić je istakao da se pored Rusije, koja vodi principijelnu politiku o nepovredivosti međunarodnog prava, i mnoge članice EU - Slovačka, Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i druge zemlje protive nezavinosti Kosova.
"Nikada neću priznati nezavinost Kosova i Metohije i to sada kažem građanima Srbije, koji to vrlo dobro znaju", rekao je Tadić.
On je istakao da je Ustavom Srbije obavezan da brani integritet zemlje.
"To ću raditi i nakon ovih izbora, na osnovu zakletve predsednika Srbije", rekao je Tadić i istakao da politika izolacije nije politika odbrane Kosova.
Nikolić je rekao da Rezolucija 1244 omogućava da se Kosovo brani svih političkim i pravnim sredstvima "uz pomoć velikih prijatelja koje ovog časa ne treba da ljutimo".
Nikolić je istakao da je tražio sednicu skupštine o Kosovu, jer narod mora odlučiti "kako ćemo dalje sa onima koji priznaju Kosovo i Metohiju i proglase nezavisnost".
On je rekao da ima ogromno poverenje Srba sa Kosova, koji su, kako je napomenuo, glasali za njega u prvom krugu.
"Ja im i sada obećavam - nikada vas neću ostaviti na cedilu, a potpuno je jasno da mi sada imamo prijatelja koji će zaustaviti svaku akciju EU i SAD na priznavanju nezavinosti Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.
On je istakao da će se, ukoliko postane predsednik Republike, zalagati za stvaranje efikasne, snažne i dobro opremljene Vojske Srbije koju će narod voleti.
Nikolić je optužio Tadića da je penzionisao generale po nalogu SAD.
Tadić je naglasio da se zalaže za snažnu vojsku i najavio da će 2010. godine biti završena reforma Vojske Srbije koja će postati profesionalna.
Vojska Srbije neće biti gurnuta u besmilene ratove, a SRS je pre 2000. godine bila deo vlasti koja je zlouporebljavala vojsku, rekao je Tadić i istakao da će o članstvu Srbije u NATO odlučiti građani na referendumu.