Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cossack

#9026 Re: Sarajevo Construction

Post by Cossack »

Mnogim će teško pasti obzirom da ga od Titovog vremena nisu dirali :cry: :mrgreen:

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... rmije-rbih
VladaFBiH

#9027 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Mene samo interesuju dvije stvari vezane za Hastahanu:
1. Zašto se u renderu/prezentaciji koju nam serviraju pojavljuju tri različite verzije istog parka - od parka punog zelenila sa minijaturnom zgradom do betonskog rugla sa zgradetinom - isti video
2. Koliko je tačno metara "debel" sloj zemlje planiran iznad garaže - ili pričamo o centimetrima i samo na rederu postavljenom drveću (minimum je nekih 2-3 metra da bi se moglo posaditi drveće)
_Scarlett_

#9028 Re: Sarajevo Construction

Post by _Scarlett_ »

Cossack wrote:Mnogim će teško pasti obzirom da ga od Titovog vremena nisu dirali :cry: :mrgreen:

https://sa-c.net/news-archive/other-new ... rmije-rbih
Majku im njihovu bezobraznu.

Srede park, a to jos s takvim imenom :D :D

Sutra svi na proteste :D
nosara

#9029 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

OPOMENA PRED TUŽBU

Najskuplji kiosk u Sarajevu došao na naplatu: Izvođač radova traži svojih 250 hiljada KM

Komisija koja je ocjenjivala ponude činili su: Sabina Kadrić, Adisa Kušundžija, Semina Buljubašić, Šejla Islamović, Šuhreta Hajdarpašić i Emina Kulovac.

Tadašnji predsjednik Turističke zajednice Midhat Hubijar (SDA) 13. novembra 2018. donio je odluku o izbori najpovoljnijeg ponuđača, te je izabrano preduzeće "Dinalsa" koja je projekat trebala izvršiti po sistemu "ključ u ruke".

:bih:
Porodice Foht

#9030 Re: Sarajevo Construction

Post by Porodice Foht »

nosara wrote:OPOMENA PRED TUŽBU

Najskuplji kiosk u Sarajevu došao na naplatu: Izvođač radova traži svojih 250 hiljada KM

Komisija koja je ocjenjivala ponude činili su: Sabina Kadrić, Adisa Kušundžija, Semina Buljubašić, Šejla Islamović, Šuhreta Hajdarpašić i Emina Kulovac.

Tadašnji predsjednik Turističke zajednice Midhat Hubijar (SDA) 13. novembra 2018. donio je odluku o izbori najpovoljnijeg ponuđača, te je izabrano preduzeće "Dinalsa" koja je projekat trebala izvršiti po sistemu "ključ u ruke".

:bih:
Mene zanima samo kakve su bile ostale ponude. Je li to igdje objavljeno.
Logovan

#9032 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

VladaFBiH wrote: 1. Zašto se u renderu/prezentaciji koju nam serviraju pojavljuju tri različite verzije istog parka - od parka punog zelenila sa minijaturnom zgradom do betonskog rugla sa zgradetinom - isti video
Jedan od razloga zašto mi je ovo sve sumnjivo oko Hastahane.

Čuj tri verzije. :roll: Fol slučajna greška.
Hajvan

#9033 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

Hastahana bi realno trebala biti ponovo izgradjena/renovirana u izvornom stanju i izdata/prodata kakvoj poliklinici kako bi se nastavila tradicija najstarije vojne bolnice, a mislim druge javne…

Park vec ima na par koraka od te lokacije kod II gimanzije.. zove se ZETRA, jel te :mrgreen:

Svakako je zgrada Hastahane bila dosta manjih gabarita od parcele, tako da bi mogal imati fantastixno hortikulturno rijesenje na ostatku prostora.
O'zone
Globalni moderator

#9034 Re: Sarajevo Construction

Post by O'zone »

saale wrote:sve što se u Sarajevu obnovilo i uradilo uradilo se na celu sa SDA svidjalo se to nekom ili ne, a ono što cemo pamtiti za vrijeme vladavine SDP jeste paljenje kantonalne vlad! Po crvenim se ništa nije trebalo raditi, objekti su trebali ostati razrušeni,BBI BRISTOL,UNITICOVI NEDBODERI,HOLDEY INN itd,,
Poserem vam se u crvena usta

Banned user
» saale

15 dana

Banned user
» _Scarlett_

7 dana
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#9035 Re: Sarajevo Construction

Post by Velkoski »

gdje god ima i milimetar prostora podržavam bilo kakvu garažu/parking :mrgreen:
espn

#9036 Re: Sarajevo Construction

Post by espn »

_Scarlett_ wrote:
Haris.ba wrote:Ja sam siguran da nije bilo AU i Juge da bi citavo Sarajevo izgledalo ko brdo Pofalici.

Trospratne kuce svaka sa svojom orijentacijom i politikom sa uskim ili ulicama.
Ah, ta divna jugoslovenska arhitektura u Sarajevu

Image

:D :D :D
Zgrada je takva jer nije održavana. Zeleni nisu u stanju ni ofarbati ono što je bivša država napravila.
Haris.ba

#9037 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Samo da pozdravim koliko sam skontao konačno zatvaranje finansijske konstrukcije za Akademiju scenskih umjetnosti.
mayab

#9038 Re: Sarajevo Construction

Post by mayab »

Lijepo ovi vaves izgledaju, ali jednom sam tu bio poslom, i ne sviđa mi se direktno nadlijetanje svakog aviona koji poleće sa Sa aerodroma...
Šteta...
P308

#9039 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Ma te zgrade su zasigurno u top 3 u Sarajevu (a bgm i sire) kad je dizajn u pitanju. Ne znam kakav je kvalitet radova?
Ali koliko dobro izgledaju, toliko im je lokacija prelosa. :| Znam, mora se i u tom dijelu graditi ali opet ... :|
saibaba

#9040 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

DaffyDuck wrote:pa sta su osmanlije napravili u 500 godina? Sarače? A sta AU u 40 godina?
ha ha ha. Jel to ozbiljno ?
saibaba

#9041 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Thorgerson wrote:
saibaba wrote:Na hinjaka preko sprica i smeca se ugurava zgrada.. Ovaj grad nema parkova.
Imate prostor napravite park... I to je to..
Pa u radijusu od 500m imas dva ogromna parka. Park kod II gimnazije i Parkusu? :roll:

Ja shvatam da bi ljudi htjeli da zive u centru grada, da im je sve blizu, nadomak ruke i da im je i zelenilo i mir i tisina. To zaboravite. To ni u jednom vecem gradu nemate u strogom centru.
Aha. ti si za zgradu. Ok
DaffyDuck

#9042 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

saibaba wrote:
DaffyDuck wrote:pa sta su osmanlije napravili u 500 godina? Sarače? A sta AU u 40 godina?
Da, mrtva ozbiljna. Ima li iko ozbiljan da odgovori na ovo pitanje sa argumentima, uzimajuci u obzir da se radi o 10 puta kracem/duzem periodu okupacija?

Jedino sto su nam isprali mozak da prije njih nije bilo ni Sarajeva, eto osnovao ga Isa beg Isakovic, mos mislit. Ni Vrhbosne, ni antickih nalazista, ni Butmirskih nalazista. Ma nist prije Osmanlija.
Thorgerson

#9043 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

saibaba wrote:
Thorgerson wrote:
saibaba wrote:Na hinjaka preko sprica i smeca se ugurava zgrada.. Ovaj grad nema parkova.
Imate prostor napravite park... I to je to..
Pa u radijusu od 500m imas dva ogromna parka. Park kod II gimnazije i Parkusu? :roll:

Ja shvatam da bi ljudi htjeli da zive u centru grada, da im je sve blizu, nadomak ruke i da im je i zelenilo i mir i tisina. To zaboravite. To ni u jednom vecem gradu nemate u strogom centru.
Aha. ti si za zgradu. Ok
Vidi ne budi ograničen ko balkon.

Ja sam za podzemnu garazu, sa poslovnim prostorima, okrenutim ka ulici M Tita. To sve bi cinilo jedan prelijep niz izloga do crkve. Kao što je na ovom prijedlogu.
Image

Potom bi duž čitave ulice posadio drveće na trotoaru.
Image

Gore na samom platou bi napravio park ovako kako su predlagali 90% park i u čošku ovu zgradu na 10% prostora. Zašto ne?

Benefiti ovog rjesenja su višestruki. Dobili bi ultra vrijedne poslovne prostore, gdje bi se moglo zarađaivati narednih 100+ godina. Dobili bi tu zgradicu gdje bi isto tako opstina mogli zaradjivati novac. Plus dobila bi se jedna mala alejica, setaliste. Plus dobili bi gore park. Plus ogromna podzemna garaža.

Pored toga, faktički bi dobili "produženje" šetališta (mada bi se još malo trebalo proaditi na tome) od BBI pa sve do SCC. Taj dio je sada mrtav. Ljudi dodju do Predsjednistva i okrenu se. Naravno onda u buducnosti raditi na rjesavanju ulice Franca Lehara i tog dijela sklanjanja automobila i uvezivanja i ozivljavanja trga kod zeljeznicke stanice.

I taj dio bi zasigurno bio jedan od najljepših dijelova u gradu.

Ali vi to nećete. Vi hoćete samo park, napraviće vam park. Em će biti zapusten, navecer neka vam je bog na pomoci jer ce su okupljati najgori sljam koji se vec i okuplja itd.

Ovim gore rjesenjem to se ne bi bas tako desavalo. Jer sa tim poslovnim prostorima, citav taj dio bi bio i navecer zivlji, ta zgradica šta god u njoj da bude opet bi na neki nacine "tjerala" šljam i narkomane od okupljanja tu. itd.

Ja nit zivim tu, nit zivim u opstini centar, samo razmisljam.
dadoka84

#9044 Re: Sarajevo Construction

Post by dadoka84 »

DaffyDuck wrote:
saibaba wrote:
Da, mrtva ozbiljna. Ima li iko ozbiljan da odgovori na ovo pitanje sa argumentima, uzimajuci u obzir da se radi o 10 puta kracem/duzem periodu okupacija?

Jedino sto su nam isprali mozak da prije njih nije bilo ni Sarajeva, eto osnovao ga Isa beg Isakovic, mos mislit. Ni Vrhbosne, ni antickih nalazista, ni Butmirskih nalazista. Ma nist prije Osmanlija.
Da nije au bilo još bi mi pili vodu iz drvenih cijevi... toliko o osmanlijama.
VladaFBiH

#9045 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: Gore na samom platou bi napravio park ovako kako su predlagali 90% park i u čošku ovu zgradu na 10% prostora. Zašto ne?

Benefiti ovog rjesenja su višestruki. Dobili bi ultra vrijedne poslovne prostore, gdje bi se moglo zarađaivati narednih 100+ godina. Dobili bi tu zgradicu gdje bi isto tako opstina mogli zaradjivati novac. Plus dobila bi se jedna mala alejica, setaliste. Plus dobili bi gore park. Plus ogromna podzemna garaža.

Pored toga, faktički bi dobili "produženje" šetališta (mada bi se još malo trebalo proaditi na tome) od BBI pa sve do SCC. Taj dio je sada mrtav. Ljudi dodju do Predsjednistva i okrenu se. Naravno onda u buducnosti raditi na rjesavanju ulice Franca Lehara i tog dijela sklanjanja automobila i uvezivanja i ozivljavanja trga kod zeljeznicke stanice.

Ali vi to nećete. Vi hoćete samo park, napraviće vam park. Em će biti zapusten, navecer neka vam je bog na pomoci jer ce su okupljati najgori sljam koji se vec i okuplja itd.

Ovim gore rjesenjem to se ne bi bas tako desavalo. Jer sa tim poslovnim prostorima, citav taj dio bi bio i navecer zivlji, ta zgradica šta god u njoj da bude opet bi na neki nacine "tjerala" šljam i narkomane od okupljanja tu. itd.

kako misliš da nešto raste na nekoliko predviđenih centimetara zemlje iznad garaže i poslovnih prostora? za korijen drveta treba 2-3m dubine barem (zavisi šta sadiš) ili vjeruješ u ove slike koje nam plasiraju a nemaju veze sa životom?

da se razumijemo ja lično nemam ništa protiv ideje da se napravi garaža ali da se ostavi dovoljno debeo sloj zemlje da se može iznad napraviti park sa drvećem a ne ovo što su oni nacrtali... zapravo niko ne zna šta su nacrtali jer su u videu stavljene 3 verzije istog parka
DaffyDuck

#9046 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

Thorgerson wrote: Image

Gore na samom platou bi napravio park ovako kako su predlagali 90% park i u čošku ovu zgradu na 10% prostora. Zašto ne?

https://aabh.ba/o-problemu-arhitektonsk ... hastahane/

Dakle, prestavlja se i vizuelizira nesto sto je u neizvodivo sto znaci da koriste lazi da bi dosli do svog cilja. Nije li vrijeme da se tome stane u kraj?
Koliko je zgrada izgradjeno u Sarajevu u posljednjih 10 godina a da izgleda kao predstavljeni projekat?
saibaba

#9047 Re: Sarajevo Construction

Post by saibaba »

Sto se prostor hastahane nebi lijepo očistio i poravnao. zasadilo par drveca i napravio jedan lijepi uredni park "hastahana" u centru grada.
A ako se skupljaju narkomani kako kazu angazuju se navecer dva policajca.

A ove ideje da bude i zgrada i parking i setaliste i park i bla bla od toga nema nista. To je samo pakovanje da se lakse prožvaće zgrada..

Kao recimo Robot u Hrasnom. To je u stvari trebala biti garaza.. Pa su kao dodali par radnji. Tamo vamo ćiribu ćiriba i sta imamo ? Robot trzni centar u Hrasnom.
So What!

#9048 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Na uzvišenju "Crni vrh" u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta
Image

Na uzvišenju Crni Vrh koje se decenijama u planskim dokumentima zove "gradski park", Zavod za planiranje Kantona Sarajevo na osnovu Odluke Općinskog vijeća Centar radi na izmjenama i dopunama planske dokumentacije u svrhu prenamjene dijela ovog prostora u kolektivno stanovanje sa do devet nadzemnih etaža, saznaje Akta.ba.

Naime, Općinsko vijeće Centar donijelo je Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' - zona rezidencijalnog stanovanja, sa pripadajućom odlukom o provođenju.

"Izmjenom Regulacionog plana Gradski park ''Crni vrh'' stvoreni su planski preduvjeti za izgradnju u zoni rezidencijalnog stanovanja stambeno-poslovnog objekta sa podzemnom garažom. Predložene izmjene i dopune RP podržane su od većine učesnika javne tribine koja je održana u Mjesnoj zajednici ''Crni vrh-Gorica", navode iz Općine Centar.

Plan obuhvata površinu od 1,5 ha, a izmjene se rade u cilju stvaranja planskog preduvjeta za realizaciju izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa u zoni rezidencijalnog stanovanja gdje je započeta gradnja objekata UNIS-a, izvedena u grubim građevinskim radovima.

Dakle, izmjenama i dopunama planskog dokumenta mijenja se do sada predviđena namjena rezidencijalnog stanovanja i individualnog stanovanja u kolektivno stanovanje sa čak 9 nadzemnih etaža u odnosu na do sada predviđenih 3.

Iz Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini traži objašnjenje za ovakvo narušavanje prostora, koji ima višeznačnu ulogu u gradskoj strukturi, ali i da se ukaže na nedovoljno transparentne procedure mijenjanja planske dokumentacije prema zahtjevima investitora.

Kako navode, u Službenom listu Kantona Sarajevo 2/19, od 17.1.2019.godine, objavljena je „Odluka o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park ‘Crni vrh’“, a koji bi se za predmetno područje trebao izraditi od strane Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo, po skraćenom postupku.

"Unutar odluke su sadržane i Smjernice za izradu Plana, koje već sada, kad Plan nije niti urađen niti prikazan široj javnosti, pobuđuju veliku zabrinutost struke. Imajući u vidu značaj naselja Crni Vrh sa arhitektonskog, urbanističkog, ambijentalnog, oblikovnog, istorijskog aspekta, te dosadašnje planske dokumente koji tretiraju taj prostor, tim su više Smjernice za izradu Plana, odnosno, član 4., Odluke o pristupanju Izmjeni i dopuni Regulacionog plana "Gradski park Crni vrh" zapanjujuće", navode iz Asocijacije arhitekata BiH.
Akta
Hajvan

#9049 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

So What! wrote:Na uzvišenju "Crni vrh" u planu zgrada od devet spratova, struka zabrinuta

ima li vec projekat za to?

jel kaskadna zgrada poput onih ispod, na ciglanama?
Dope_Man

#9050 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

P308 wrote:Ma te zgrade su zasigurno u top 3 u Sarajevu (a bgm i sire) kad je dizajn u pitanju. Ne znam kakav je kvalitet radova?
Ali koliko dobro izgledaju, toliko im je lokacija prelosa. :| Znam, mora se i u tom dijelu graditi ali opet ... :|
Ne moze se prosetati za 5 minuta do Sebilja, ali je zato 500 m od zgrade prikljucenje na brzu cestu, pa okreni u grad ili van grada. U blizini rijeka uz koju se moze lijepo setati, nema milion drugih zgrada okolo (osim onih socijalnih, sve ostalo su kuce). Relativno bliziu je osnovna skola, kao i sam centar Ilidze.

Ja bi se slozio sa ranijim komentarom da su avioni veci problem jer ce ih ubuce biti samo vise sigurno.
Post Reply