Dozer wrote:Ti nikako da skontas da svemir ne da nije kalibriran i uredjen, nego je u totalnom nasilnom haosuSmrcak15 wrote: de molim te objasni mi kako je nistavilo kalibriralo expanziju univerzuma kada je BIg ban explodirao, to kalibriranje je bilo 1 naspram kvintilion, to jeste 1 sa 18 nula. ta cifra da razumijes kolika je , je kada bi sve zrna pijeska svih plaza sa planete zemlje stavili na jednu hrpu i ako bi otklonili samo jedno zrno iz te hrpe, to jeste toliko sitno pobrkali kalibraciju expanzije univerzum bi nestao.
Nikako da shvatis da o svemiru do prije manje od 100 godina nismo znali skoro nista, jer nismo imali tehnologije da saznamo. Sada, kada vidimo preko 13 milijardi godina unazad, dolazimo polako do nekih saznanja i zakljucaka. A sto vise otkrivamo, to sve vise novih pitanja imamo. I uporedo otkrivmao koliko je svemir zapravo nasilno i neuredjeno mjesto. Da, u njemu vladaju zakoni fizike, ali - to je to. Nema nikoga ko pomice preko 100 milijardi galaksija, i jos 200-300x vise drugih objekata unutar tih galaksija. Niko se tamo ne igra saha, pa ma koliko ti mislio da je to netacno i da postoji taj jedan lik koji sve to uredjuje i regulise
Znas sta je jos tuznije? Mi o "vlastitoj" planeti ne znamo ni 20%, sto je manje nego o svemiru, pogotovo o morima i okeanima koji su 90% neistrazeni. Nemamo blage veze sta se sve krije ispod planina, na dubinama od 2-5-10+ kilometara.
A, ti nama jos nikad ne objasni - sta je to "nistavilo" i gdje je "bilo" do BigBag-a? Samim tim, gdje je bio i bog do tada?
Naravno, ti i dalje ne kontas da je sam pojam "nistavilo" = nista. 0. Prazno. Kako je onda nesto ili neko mogao biti u - nicemu?
Ovo je zaista jedan krasan termin kojim se daje misticnost svemu tome, tj. bogu. Kao, do Big Banga je "bio" u "nistavilu", a onda je, valjda jer mu je u nistavilu bilo dosadno, odlucio da od nicega stvori svasta, tj. univerzum, sa hiljadama milijardi objekata u njemu, a povrh svega, odlucio je i da medju svim tim silnim stvarima stvori i nas, na jednom nano-znu svemirske prasine, a sve kako bismo mu se klanjali i zasluzili njegovu milost
Hajdeeee....
ovo je najbolji pokazatelj da ti uopste ne razumijes moje argumente...ovo je meni dokaz.Ti nikako da skontas da svemir ne da nije kalibriran i uredjen, nego je u totalnom nasilnom haosu
prvo kada se kaze kalibriranje univerzuma, to znaci konstatnte su podese super, znaci gravitacijska konstatnta, omjeri izmedju protona elektrona elektrona, brzina sirenja univerzuma itd itd
a ne govorim ovdje ni o kakvim prostorima univerzuma , jer ti izgleda asociras kalibraciju sa mirnim predjelom univerzuma gdje je pgodno za zivjeti...sto jasno pokazatelj da nisi razumio poentu/argument.
Kako objasnjavas ti kako mogu slijepi fizicki procesi da to jeste spajanjem atoma i molekula dodju do svijesti/uvida/rezonovanja. Kako ti atomi koje se vode slijepim procesom da dobiju svijest/uvid/rezonovanje itd?? ako uopste kontas pitanje..
Jer po vasem ateistickom shvatanju ovaj svijet je poput majke koja dadne djetetu igracu pa mu je uzme bez ikakva razloga. tako isto ovaj svijet nam dadne nesto i onda nam to uzme sa smrcu.
jasno sam to vise puta objasnio ali izgleda ti ne citasA, ti nama jos nikad ne objasni - sta je to "nistavilo" i gdje je "bilo" do BigBag-a? Samim tim, gdje je bio i bog do tada?
NIsta je ono o cemu kamenje razmislja....to je pravo istinsko nista. Dok prazan prostor nije nista ipak je to nesto, prazan prostor.
On je bio u svojoj dimenziji, a to sto van te dimenzije nije bilo nista , to je to nista.Kako je onda nesto ili neko mogao biti u - nicemu?