PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Challenger__

#9026 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Challenger__ »

DaffyDuck wrote:BRAVO TUZLA :thumbup:
Nakon što je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona u četvrtak razmatrao i utvrdio prijedlog Odluke o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata tzv. ‘bijeli hljeb', poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona su je jednoglasno usvojili. Ukidanje ove privilegije bivšem premijeru TK i ministrima, bio je jedan od zahtjeva Plenuma građana TK.

Podsjećamo, prema federalnom Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti, koji važi i u kantonima, ‘izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, imaju pravo na plaću koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci’.

:thumbup:
guber90

#9027 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

Alfons Kauders wrote:
guber90 wrote:
Alfons Kauders wrote: jbg sefe, a ja kad sam to govorio u cetvrtak, pola foruma mi se sjetilo majke

uplatice ljudima osiguranje za mjesec? dostignuca i kurca... to je problem... vlada moze povremeno pogurati te radnike, sto je i radila sve ove godine, ali jednostavno nema ni zakonske ni materijalne mogucnosti da pomogne tim firmama...

to se nije promijenilo niti ce se promijeniti

hotel tuzla ne kontam, privatizirano, renovirano, propalo - i bice jos gore kad se otvori mellain tako da ce biti u jos vecim govnima... ne znam kakvi se radnici vracaju i kako ih vlada moze vracati...osim ako neki detalj nisam propustio?

zapravo pricao sam s par zaposlenih koji su prosle godine sami otisli, rade ljudi po ugostiteljskim objektima u tuzli - jer su bolji uslovi, hotel je krsh...
Da u startu razjasnimo ja ti se nisam sjetio nicije majke, niti je to moj nacin diskusije, ne kazem da si me prozvao, ali eto cisto preventivno da se ogradim :D.

Ovo je sve dogovoreno u kratkom roku, znaci sada su formirane radne grupe, treba vidjeti sa cime ce one izaci. Ukoliko to budu glupi i neutemeljeni zahtjevi, zavrsava se sa ovim, ali ukliko budu produktivni i po meni sto jednostavniji, zahtjevi, moguce je dugorocnije rijesavanje statusa tih radnika i rijesavanja kamare problema koje imamo.

Sto se tice Hotela Tuzla, tu je uspjeh sto su vracani ljudi koji su otpusteni kao "tehnoloski visak", a da bi se onda zaposlili neki drugi ljudi na njihove pozicije. Vjerovatno da ce taj hotel da propadne skroz, ako vec nije, kada se Mellani centar otvori, jer Tuzla jednostavno nema potrebe za tako skupim, smjestajnim kapacitetima. Nije Tuzla turisticki grad, koliko god mi zeljeli da jeste. Medjutim ovi radnici ce imati jos neko vrijeme plate i prava koja ih slijeduju, ako ja i ti vidimo sta im se pise, vide i oni, tako da imaju priliku da se snadju.

Sve u svemu ja samo potenciram da plenum ima potencijal, pod uslovom da su tu strucni i pametni ljudi, koji ce iznijeti jasne i konstruktivne zahtjeve, koji su brzo i lahko provedivi, bez nekih znacajnih ulaganja, ja znam da ovo zvuci kao da zivim u oblacima, ali treba sacekati, pa vidjeti sta ce i kako biti. Pa evo prvi ovaj "bijeli hljeb", da me ko pitao prije mjesec dana ja bi mu rekao da sanja o ukidanju istog.
neka rade, neka ganjaju pametne zahtjeve koji imaju prolaza i imace moju podrsku

ako se budu bavili glupostima - ne dolazi u jebeni obzir

npr. sinoc jednoglasno usvojen zahtjev skupstini TK da se sva imovina kantona "vrati narodu"... odnosno valjda plenumu... mislim koji je kurac tim ljudima?!
Mogu samo pretpostaviti o cemu pricas i da si promasio sve, ali totalno :D. Znaci juce je usvojeno da se od skupstine TK zatrazi da im dozvoli koristenje svih prostorija koje su u njihovom vlasnistvu i kojima upravljaju, znaci kao sto Jasmin dao BKC, Pozoriste itd. na raspolaganje, EH SADA dolazimo do onoga sto si ti pogresno protumacio, neko je iz publike dobacio "neka se narodu vrati njegovo", pa ti je tu vjerovatno zabuna nastupila.
L u c i f e r

#9028 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

animus wrote:Dobra stvar ovih protesta je sto ce dosta toga izaci na vidjelo.
Sindikat ne zatupa radnike nego SDP.
Udruzenja boraca ne zastupaju borce nego SDA.
Javni mediji nisu bas javni nego zavisni i kontrolisani mediji.
Kad treba stititi fotelje onda je dobra i bojovnik HVO-a koji obecaje da ce sve rastjerati za 5 minuta.
Halid Ganija brani institucije i naredjuje razbijanje demonstranata tako sto ce ih pobacati u Miljacku ali ustvari covjek brani i svoju poziciju clana Upravnog odbora Vojne bolnice gdje stoluje Bakirova sestra.
Profesori sa fakulteta koji trube o stetnosti korupcije i gradjanskom buntu se ne javljaju i ako se jave onda se prica prije svega o posljedicama a tek malo o uzrocima sto ih otkriva na cijoj su strani.
Prosjecan gradjanin podrzava proteste ali nema bas volje da se pridruzi jos uvijek ocekujuci da ce se sve rijesiti bez njega ali u njegovu korist.

To je nekoliko mojih zapažanja a sigurno ima toga jos sto mi ne pada na pamet sada.
nisi vala ništa slago
last mohicans

#9029 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by last mohicans »

L u c i f e r wrote:
Kad treba stititi fotelje onda je dobra i bojovnik HVO-a koji obecaje da ce sve rastjerati za 5 minuta.
Halid Ganija brani institucije i naredjuje razbijanje demonstranata tako sto ce ih pobacati u Miljacku ali ustvari covjek brani i svoju poziciju clana Upravnog odbora Vojne bolnice gdje stoluje Bakirova sestra.
Profesori sa fakulteta koji trube o stetnosti korupcije i gradjanskom buntu se ne javljaju i ako se jave onda se prica prije svega o posljedicama a tek malo o uzrocima sto ih otkriva na cijoj su strani.
Prosjecan gradjanin podrzava proteste ali nema bas volje da se pridruzi jos uvijek ocekujuci da ce se sve rijesiti bez njega ali u njegovu korist.

To je nekoliko mojih zapažanja a sigurno ima toga jos sto mi ne pada na pamet sada.
Samo sto u drzavnoj bolnici nije Bakirova sestra,vec supruga Sebija,zvana Seka.A zapazanje je OK.

nisi vala ništa slago
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9030 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:sinoc prozivaju zenu sto vozi auto od 15 milja i psuju je jer ima para da ostavi dijete u obdaniste, mislim fakat.... :-)
realno, grupa balavaca okružila auto... da je neko izašao pošamarao ih, imao bi puno pravo. ne može ona u obdanište, ona je guzonja, a izvadili se telefoni ko tepsije :D i snima se vlastita bruka. je li iko ondje punoljetan?

ovakve stvari trebaju spriječiti prvi demonstranti, a ne policija.
don vito

#9031 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by don vito »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/bih- ... 27561.aspx
AUSTRIJSKI diplomat i nekadašnji glavni pregovarač EU u BIH u Rambujeu, Wolfgang Petrich, rekao je kako EU političari moraju shvatiti da aktualna vladajuća garnitura u Bosni i Hercegovini ne želi priključenje BIH Europskoj uniji zbog straha od "efekta Sanader".
rokan

#9032 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rokan »

najstrasnije je da na protestima nije bilo NIJEDNOG intelektualca ili nekog ko se bar tako predstavlja, ni javne licnosti kojoj narod vjeruje. nema kazaza, nema bazdulja, nema bracnog para vlaisavljevic, nema grebe, nema nijednog franjevca, nema spahica, nema sidrana, nema bugarija, nema lasica...

sto kaze krleza: "jebo intelektualca, kupis ga za grah s kobasicom"
L u c i f e r

#9033 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

ne mogu da vjerujem. totalno ste mi pali u ocima. kad ste krenuli dali ste nade svima. Evo i meni u Aziji a jos nisam ni iz Bosne nego sve mislim ne mogu vjerovati kako ste se pokrenuli, slozno, bez nacionalizma. Protesti, plenumi, slozni. Fakat sam bila ponosna na vas. I onda ovako. Jedino je Tuzla nesto napravila. Us..ali ste revoluciju, stvarno ste pi..e. Necu vas vise branit nikad, pred nikim. Pametni ste i fini ali ste lijeni i pi..e najvece. Sramota.
hajde sta Tebe briga za nama mrs!
:lol:
Amazingness

#9034 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Amazingness »

rokan wrote:najstrasnije je da na protestima nije bilo NIJEDNOG intelektualca ili nekog ko se bar tako predstavlja, ni javne licnosti kojoj narod vjeruje. nema kazaza, nema bazdulja, nema bracnog para vlaisavljevic, nema grebe, nema nijednog franjevca, nema spahica, nema sidrana, nema bugarija, nema lasica...

Haj mi reci jednog poznatijg intektualca da nije stranački čovjek :)
asdf1

#9035 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by asdf1 »

Jos dodati vjerske zajednice. Ja cu jos milion puta cuti na dzumi da je veci grije srusiti ljudsko dostojanstvo nego Kabu. Ovdje se ljudsko dostojanstvo na bezobziran nacin gazi vec 20 godina, ali su oni ipak nasli za shodno da se oglase zbog par spaljenih zgrada.
nedim73m

#9036 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Styling wrote:
DaffyDuck wrote:BRAVO TUZLA :thumbup:
Nakon što je Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona u četvrtak razmatrao i utvrdio prijedlog Odluke o ukidanju prava na naknadu plate nakon prestanka mandata tzv. ‘bijeli hljeb', poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona su je jednoglasno usvojili. Ukidanje ove privilegije bivšem premijeru TK i ministrima, bio je jedan od zahtjeva Plenuma građana TK.

Podsjećamo, prema federalnom Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti, koji važi i u kantonima, ‘izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, imaju pravo na plaću koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci’.
I dok onaj momak iz Tuzle sinoc na Piku hoce dusu svoju da ispusti ubjedjujuci se sa politicarima i insisitiranju na nestanackim ljudima, plenum mu ukrao proteste i kredibilitet i krenuo u akciju. ;-)
Dođe mi da zaplacem kad vidim šta sve narod puši. Netko je postavio pitanje šta fali plenumu TK. Fali im pameti u glavi. Problem je što su u plenumu nepismeni, nesposobni. Ista stvar je i sa Aldinom mada je on daleko ispod plenuma.

Zakon o plaćama i naknadama u organima Vlasti u FBiH je propisan bijeli hljeb, tačnije član 11.

Član 11.

Naknada plaće nakon prestanka javne funkcije

Izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.
Prava iz stava 1. ovog člana imaju i savjetnici u trajanju od 6 mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali dulje od dvije godine.
Izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji se, u skladu sa zakonom, vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plaće iz stava 1. ovog člana.

Tko god je popušio priču da je ministrima u TK ukinut hljem ne treba uopće komentirati o zahtjevima, a također niti priči bilo kakvom plenumu. S obtirom da je 99,99 posto takvih na plenumu onda je logično da stručni ljudi nemaju šta tamo tražiti.

Da nacrtam za kraj.

MINISTRIMA U TK NIJE UKINUT BIJELI HLJEB NI BIVŠIM NI BUDUČIM.
ODUKA SKUPŠTINE TK JE NEZAKONITA I SLUŽI ZA ZAMAZIVANJE OČIJU JAVNOSTI I NEPISMENOM PLENUMU.

SKUPŠTINA TK NIJE NADLEŽNA NITI MOŽE BILO KAKVOM ODLUKOM UKINUTI BIJELI HLJEB.

JEDINI TKO MOŽE TO JE PARLAMENT FBIH I DOM NARODA FBIH TAKO ŠTO ĆE IZ POMENUTOG ZAKONA BRISATI ČLAN 11.

NISAM PRAVNIK ALI NAŽALOST POZNAJEM PRAVO BOLJE OD 90 POSTO PRAVNIKA (PORED TRAVNIKA I SLIČNIH FAKULTETA NIKAKVO ČUDO, MADA NI OVI SA DRŽAVNI NISU PUNO BOLJI
palermo

#9037 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by palermo »

rokan wrote:najstrasnije je da na protestima nije bilo NIJEDNOG intelektualca ili nekog ko se bar tako predstavlja, ni javne licnosti kojoj narod vjeruje. nema kazaza, nema bazdulja, nema bracnog para vlaisavljevic, nema grebe, nema nijednog franjevca, nema spahica, nema sidrana, nema bugarija, nema lasica...

Pa nijednom od gore nabrojanih narod ne vjeruje. Ergo, i bolje je što se nisu javljali.

Veći je problem što iz tog mora demonstranata nije se uspjela izdići nikakva nova ličnost koja u sebi objedinjuje intelektiualne i moralne vrijednosti i koja naravno ima muda. Pa jedino ime koje sam ja zapamtio sa ovih protesta je onaj Aldin. Makar radi toga zaslužuje respekt. Zbog toga što smo mu ime zapamtili.

Iako je to tužna činjenica
animus

#9038 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by animus »

last mohicans wrote:
L u c i f e r wrote:

Samo sto u drzavnoj bolnici nije Bakirova sestra,vec supruga Sebija,zvana Seka.A zapazanje je OK.

nisi vala ništa slago
Do mene je, malo mijesam ove clanove klana Izetbegovic.Znam da ima I jedan u Telecomu, to im je zet. A I sestra se negdje spominjala, samo ne znam sad sta je ona. :evil:
Last edited by animus on 14/02/2014 13:22, edited 1 time in total.
nedim73m

#9039 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:sinoc prozivaju zenu sto vozi auto od 15 milja i psuju je jer ima para da ostavi dijete u obdaniste, mislim fakat.... :-)
realno, grupa balavaca okružila auto... da je neko izašao pošamarao ih, imao bi puno pravo. ne može ona u obdanište, ona je guzonja, a izvadili se telefoni ko tepsije :D i snima se vlastita bruka. je li iko ondje punoljetan?

ovakve stvari trebaju spriječiti prvi demonstranti, a ne policija.
Ovakve stvari trebaju riješiti na način da kako je onaj nogom oštetio ženi auto tako su trebali građani uzeti im one mobitele i polupat od cestu. Onda mi cvilili dan i noc za mobitelima i kako im policija nije zaštitila imovinu.
LEDA

#9040 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by LEDA »

don vito wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/bih- ... 27561.aspx
AUSTRIJSKI diplomat i nekadašnji glavni pregovarač EU u BIH u Rambujeu, Wolfgang Petrich, rekao je kako EU političari moraju shvatiti da aktualna vladajuća garnitura u Bosni i Hercegovini ne želi priključenje BIH Europskoj uniji zbog straha od "efekta Sanader".
Pa znamo mi to . Ali je riječ "teža" kada je kaže strani diplomata. ;-)
StupskaBitanga

#9041 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by StupskaBitanga »

u KS ponovo na sceni SDA+SDP :roll:
Doslovno 360 stepeni se okrenulo za 4 godine
nedim73m

#9042 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Istina je samo da se tako predstavljaju niti su intelektualci niti im vjerujem. Uhljebi koji neznaju šta drugo raditi osim palamuditi.
muha_sa

#9043 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by muha_sa »

Hugo Boss wrote:
don vito wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/bih- ... 27561.aspx
pogodak "u sridu"
ublehaš zvani Petric otkrio toplu vodu :-) mašala.
Alfons Kauders

#9044 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

sax anketa:
Ostavke nakon protesta trebaju podnijeti?
Fahrudin Radončić (4711)
32%

Bakir Izetbegović (4008)
27%
Nermin Nikšić (3297)
22%
Svi nabrojani (1559)
11%
Željko Komšić (947)
6%
ustamuuuujicuuuuu... ceeeevrooooo.... diletantiiiiiii

DZABA STE PALILI
McMoy

#9045 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by McMoy »

Ljudi zapalili i porazbijali 3-4 zgrade i misle da su/će promijenili/ti nešto što je 20 (čak i 25) godina razrađivano od strane bivših udbaša i kriminalaca. Narod je uvijek i svuda ovca za šišanje. Neki se ubiše objašnjavajući da su postigli ovo ili ono, ništa nije postignuto. Amateri protiv profesionalaca...
animus

#9046 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by animus »

Alfons Kauders wrote:sax anketa:
Fahrudin Radončić (4711)
32%

Bakir Izetbegović (4008)
27%
Nermin Nikšić (3297)
22%
Svi nabrojani (1559)
11%
Željko Komšić (947)
6%

DZABA STE PALILI
Znaci sve trojica trebaju podnijeti ostavke po ovoj anketi jer su blizu po broju glasova I kad oduzmes Komsu onda je to 94 %. Tako otprilike narod I misli.
nedim73m

#9047 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

Prijedlog za plenum u TK.

Tražite od skupštine TK da donese Odluku da se Sejdić i Finci mogu kandidirati na izborima.

Plenumaši prvo naučite što je čija nadležnost pa onda se folirajte ad predstavljate narod. Za početak dobro bi bilo da netko pismen uđe u pljenem.
LEDA

#9048 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by LEDA »

Alfons Kauders wrote:sax anketa:
Fahrudin Radončić (4711)
32%

Bakir Izetbegović (4008)
27%
Nermin Nikšić (3297)
22%
Svi nabrojani (1559)
11%
Željko Komšić (947)
6%

DZABA STE PALILI
:stolica1: :tooo: Kako je malo potrebno za sreću
sumirprimus

#9049 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by sumirprimus »

McMoy wrote:Ljudi zapalili i porazbijali 3-4 zgrade i misle da su/će promijenili/ti nešto što je 20 (čak i 25) godina razrađivano od strane bivših udbaša i kriminalaca. Narod je uvijek i svuda ovca za šišanje. Neki se ubiše objašnjavajući da su postigli ovo ili ono, ništa nije postignuto. Amateri protiv profesionalaca...
zabluda..dje ti tu vidis profesionalca...
pa najvise i boli sto nas handre takvi nesposobnjakovici..da su bogdom profesionalci,gola je to rinaka,cantara drobina,litavac od elite...
Sa_u_srcu

#9050 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Sa_u_srcu »

Evo upucen je prijedlog vlade federacije...sad cemo vidjeti, ko je za a ko protiv...

Vlada Federacije BiH u stalnom zasjedanju je utvrdila i Federalnom parlamentu uputila Prijedlog dva amandmana na Ustav FBiH. Jednim od amandmana predloženo je rješenje po kojem ne zastarijevaju kaznena djela iz procesa privatizacije, organiziranog i gospodarskog kriminala propisana zakonom, dok će imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima biti oduzeta.

U obrazloženju ovog amandmana stoji kako je privatizacija javnih preduzeća u vrijeme ratnih i poratnih događanja, kao i u nekim kasnijim vremenima, sinonim za nezakonitost i neopravdano bogaćenje, a to znači i kriminal, te kako percepcija javnosti kad je u pitanju privatizacija ima ovakve konotacije. Procesi privatizacije, dodaje se u obrazloženju, nisu nikad bili adekvatno propisani zakonskim normama koje bi garantirale nemogućnost mahinacija i kriminalnih ponašanja skupina i pojedinaca, a to bi se ovim amandmanom trebalo promijeniti. Ugradnjom ovakve norme u Ustav FBiH stvaraju se pretpostavke za detaljnije uređenje ove oblasti, bilo izmjenom postojećih zakonskih propisa koji normiraju zastaru, bilo donošenjem potpuno novog zakonskog propisa kojim bi ova pitanja bila uređena.

Drugi amandman odnosi se na davanje pomilovanja. Iz ustavne odredbe koja se odnosi na pomilovanja za kaznena djela utvrđena federalnim zakonima treba, predloženo je, brisati dio koji se odnosi na “druge slučajeve kada je to propisano posebnim zakonima”. Ovim amandmanom se onemogućava proširenje vrsta kaznenih djela za koje se može dati pomilovanje. Institut pomilovanja, kazano je u obrazloženju, ne može i ne smije biti instrument za izbjegavanje kaznene sankcije, u što se pretvorio. Pomilovanje je mogućnost, a ne pravo osuđenih osoba.

Na sjednici je predstavljen i izvještaj Finansijske policije FBiH o podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima i počiniocima za period od početka 2011. do kraja 2013. godine, a u tom periodu je dostavljen 101 izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima protiv 435 počinioca. Identificirana je pričinjena imovinska šteta u iznosu od skoro 340 miliona KM, 7,7 miliona eura i 474.020 američkih dolara i nezakonito stečena imovinska korist za rezidentne i nerezidentne fizičke i pravne osobe od 27,3 miliona KM, 2,1 milion eura i 99.286 dolara.
Post Reply