Drugaciji odgovor nisam ni ocekivaoaurora313 wrote:Ostavi se gluposti. Niti ti, niti ja ne znamo šta se i kako se sve događalo i objašnjavalo u prošlosti. Čiju su verziju imali, ko je šta i kako prepisivao, čiju ti imaš da citiraš... jebiga, tebi kao da su se onda štampale knjige i postojali diktafoni pa hajmo dokazivati!?!JVC wrote: Adio.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- JVC
#9026 Re: Ateizam
-
L u c i f e r
#9027 Re: Ateizam
Dozeru childmolesteru, đe će ti duša... 
- aurora313
#9028 Re: Ateizam
Vidim da se sa zatupljenim ne može diskutovati. Nije im jasna premisa objašnjenja, ali ipak, da se ponovim:
Kao ateista prihvatam da ukoliko mi se pruže dokazi koji su van domena pisanija Biblije ili Kurana, i koji potvrđuju univerzalno postojanje jednog kreatora, da ću to prihvatiti kao činjenicu.
Za uzvrat samo molim da se u međuvremenu neki od vas ne krevelje i glupiraju prema drugima u diskusiji, kao što je vidiljivo na ovih zadnjih 2-3 stranice Ateizma.
Kao ateista prihvatam da ukoliko mi se pruže dokazi koji su van domena pisanija Biblije ili Kurana, i koji potvrđuju univerzalno postojanje jednog kreatora, da ću to prihvatiti kao činjenicu.
Za uzvrat samo molim da se u međuvremenu neki od vas ne krevelje i glupiraju prema drugima u diskusiji, kao što je vidiljivo na ovih zadnjih 2-3 stranice Ateizma.
-
Niemand
#9029 Re: Ateizam
Dozeru, kako si na kraju opet dosao do ateizma?Dozer wrote:Rodio se takav.
Pitam jer se sjecam ove tvoje teme kako-nastadosmo-ni-iz-cega-bog-vanzemal ... 36790.html, tu si bio teista i pisao da vjerujes da nas je "posijala kao klicu naprednija inteligencija od nas" tj. vanzemaljci, mislim jes tema zamrla, al mogo si napisati i tamo kako si promijenio misljenje. Bilo bi zanimljivo cuti jer se sjecam dugackih rasprava sa te teme tebe i sizifinha i sad me zivo zanima ko te ubijedi i kako je uspio da odustanes od te tvrdnje.
-
Niemand
#9031 Re: Ateizam
Vjerovanje da te stvorilo nesto, kreator i tako to? Deista vec ne vjerujem jer kolko sam mogla upratiti on je stavljao i neke slike kako oni posjecuju planetu, dakle nije da se ne uplicu.
Bilo bi zanimljivo da napise na toj temi kako je promijenio misljenje.
Bilo bi zanimljivo da napise na toj temi kako je promijenio misljenje.
- harač
#9032 Re: Ateizam
teizam je vjerovanje u ličnoga boga. činjenica da je neko nekog drugog "dizajnirao" ili "stvorio", može ga činiti njegovim dizajnerom ili stvaraocem, ali ne i bogom, ukoliko isti nema karakteristične božanske atribute, osim možda u nekom metaforičkom smislu u kojem sam ja bog ovog posta kojeg kucam. ali ne bitno, ne isključujem da je u izvornoj raspravi bilo zabune oko pojmova
-
Niemand
#9033 Re: Ateizam
Ti njegovi vanzemaljci su bili nesto ko sektaski bogovi, posadili nas, dodju, obidju, otmu ponekog, poneki zahvat na nekom i sta ja znam sta je vec sve pisano, duga je tema bila. Meni ovo zvuci ko teizam, a teizam je svakako sirok pojam. Moguce da grijesim. Ne znam, procitaj uvodni post i preleti malo temu. Al svakako mi ne zvuci ko ateizam-odsustvo vjerovanja u bilo kakvo stvorenje sto je stvorilo ljude. 
-
Edouard
#9034 Re: Ateizam
Zoro, ti u kratkom roku post'o stručnjak za bibliju, rek'o bi, pravi biblijski egzegeta.aurora313 wrote:Ostavi se gluposti. Niti ti, niti ja ne znamo šta se i kako se sve događalo i objašnjavalo u prošlosti. Čiju su verziju imali, ko je šta i kako prepisivao, čiju ti imaš da citiraš... jebiga, tebi kao da su se onda štampale knjige i postojali diktafoni pa hajmo dokazivati!?!JVC wrote: Adio.
Pa prije nešto više od godine dana sam te ispravljao jer nisi znao ni kad je pisan Stari zavjet. Nisi razlikov'o apostole, evanđeliste...
Iako malo toga razumiješ, svaka pohvala za tvoj trud, napor
- aurora313
#9035 Re: Ateizam
A ja budala mislio da je Stari zavjet od boga, a ono ispade da je pisan!Edouard wrote:Zoro, ti u kratkom roku post'o stručnjak za bibliju, rek'o bi, pravi biblijski egzegeta.aurora313 wrote:Ostavi se gluposti. Niti ti, niti ja ne znamo šta se i kako se sve događalo i objašnjavalo u prošlosti. Čiju su verziju imali, ko je šta i kako prepisivao, čiju ti imaš da citiraš... jebiga, tebi kao da su se onda štampale knjige i postojali diktafoni pa hajmo dokazivati!?!JVC wrote: Adio.
Pa prije nešto više od godine dana sam te ispravljao jer nisi znao ni kad je pisan Stari zavjet. Nisi razlikov'o apostole, evanđeliste...
Iako malo toga razumiješ, svaka pohvala za tvoj trud, napor
- Ramzess Veliki
#9036 Re: Ateizam
... a ako budem dovoljno vjerovao, hoce li me primiti u raj sa mnogo Viktorijinih andjelica ???Connaisseur Karlin wrote:jesiRamzess Veliki wrote:Jesam li ja postao vjernik ako vjerujem u Viktorijine andjele?
- Dozer
#9037 Re: Ateizam
Kakve veze imaju vanzemaljci i abrahamski bog? Realno - nikakve. Sto se ljudi tice, mozda - svakakve.Niemand wrote:Dozeru, kako si na kraju opet dosao do ateizma?Dozer wrote:Rodio se takav.
Pitam jer se sjecam ove tvoje teme kako-nastadosmo-ni-iz-cega-bog-vanzemal ... 36790.html, tu si bio teista i pisao da vjerujes da nas je "posijala kao klicu naprednija inteligencija od nas" tj. vanzemaljci, mislim jes tema zamrla, al mogo si napisati i tamo kako si promijenio misljenje. Bilo bi zanimljivo cuti jer se sjecam dugackih rasprava sa te teme tebe i sizifinha i sad me zivo zanima ko te ubijedi i kako je uspio da odustanes od te tvrdnje.
Preciznije - ja i sada kazem da je daleko vjerovatnije da nas je na planetu posijala neka naprednija inteligencija od nas, nego da nas je stvorio nekakav svemocni bog kakvim ga predstavljaju katolicanstvo i islam.
Kakve veze to moje misljenje ima s teizmom/religijom...? To je moje misljenje, teorija, a ne vjerovanje
Vanzemaljce sigurno ne smatram niti bih ih smatrao bogovima.
Takodjer, kada kazem da su nas oni mozda ovdje "posijali", tu se misli na klasicni geneticki inzinjering, odnosno na modifikaciju nekog postojeceg bica na Zemlji. Mozda su cak posijali i kompletan zivot ovdje, na neki slican nacin prikazan u "Prometeju". U svakom slucaju, i tada opet mozemo pricati samo o evoluciji, a nikako o kreacionizmu, pogotovo ne onakvom kakvim ga predstavljaju religije (ono - Adam/Adem, pa rebro, pa Eva/Hava, pa incesti, pa blablabla).
Takodjer sam rekao, a na cemu stojim i sada, da su te knjige mozda cak i date ljudima kao nekakvo svojevrsno onovremeno uputstvo, a s obzirom na ondasnja znanja o svijetu i vjerovanja, ljudi su to sebi preveli kao da im je to "bog spustio". Kada se u Kur'anu kaze "Mi", to se prevodi kao onovremeni nacin izrazavanja, kraljevi, ovo, ono. A, da li je moguce da se tu zapravo i radi upravo o mnozini?
Da li bi to onda znacilo da su ti neki vanzemaljci oduvijek ljudski bogovi?
Last edited by Dozer on 22/11/2017 12:47, edited 1 time in total.
- aurora313
#9038 Re: Ateizam
Ja sam uvijek sumnjao u vanzemaljca Dozera... samo što mene niko ne sluša. 
- aurora313
#9039 Re: Ateizam
Evo malo da se zabavite naivnim pričama iz Biblije, kako bi vidjeli da je to stvarna istina, i cijela istina, tako mi Zeus pomogao.
U ovom slučaju Isus šalje svojih 12 u ‘širenje istine‘ kako se to i danas naziva. Ne samo da je Isus mogao da liječi slijepe i bolesne, nego je dao apostolima način liječenja putem svetog ulja (doduše, I ako im je Isus izričito rekao šta mogu da nose sa sobom, oni su ipak imali i sveto ulje iako nije bilo na odobrenoj listi), kojim su oni liječili bolesne.
Istovremeno, i pored ljubavi prema svima koju Isus kao pokazuje prema nama, oni koji nisu primili ove posrednike na tom putu mira bili su kažnjeni otresanjem prašine sa stopala apostola. Pa neka i drugi put ne prime svetu osobu ako smiju!
Marko 6:7-13 oko Isusovih apostola:
”Pozvao ih je 12 i počeo da ih šalje dva po dva, i dao im vlast nad prljavim duhovima. Uputio ih je da ne ponesu ništa na svoj put izuzev pratioce (staff?)—ne hljeb, ne torbu, ne novac—i da ponesu sandale i dvije tunike. I rekao im je: ”Kada god uđete u kuću, ostanite tu dok to ne krenete dalje. I ako neko mjesto neće da vas primi i oni neće da vas slušaju, kada krenete, otresite prašinu sa nogu kao dokaz protiv njih.” I oni krenuše i izjaviše da ljudi treba da se pokaju. I oni istjeraše mnoge demone i svetim uljem izliječiše bolesne.” Biblija, Engleska standardna verzija.
(Original na Engleskom) Mark 6:7-13
And he called the twelve and began to send them out two by two, and gave them authority over the unclean spirits. He charged them to take nothing for their journey except a staff—no bread, no bag, no money in their belts—but to wear sandals and not put on two tunics. And he said to them, "Whenever you enter a house, stay there until you depart from there. And if any place will not receive you and they will not listen to you, when you leave, shake off the dust that is on your feet as a testimony against them." So they went out and proclaimed that people should repent. And they cast out many demons and anointed with oil many who were sick and healed them. (ESV)
U ovom slučaju Isus šalje svojih 12 u ‘širenje istine‘ kako se to i danas naziva. Ne samo da je Isus mogao da liječi slijepe i bolesne, nego je dao apostolima način liječenja putem svetog ulja (doduše, I ako im je Isus izričito rekao šta mogu da nose sa sobom, oni su ipak imali i sveto ulje iako nije bilo na odobrenoj listi), kojim su oni liječili bolesne.
Istovremeno, i pored ljubavi prema svima koju Isus kao pokazuje prema nama, oni koji nisu primili ove posrednike na tom putu mira bili su kažnjeni otresanjem prašine sa stopala apostola. Pa neka i drugi put ne prime svetu osobu ako smiju!
Marko 6:7-13 oko Isusovih apostola:
”Pozvao ih je 12 i počeo da ih šalje dva po dva, i dao im vlast nad prljavim duhovima. Uputio ih je da ne ponesu ništa na svoj put izuzev pratioce (staff?)—ne hljeb, ne torbu, ne novac—i da ponesu sandale i dvije tunike. I rekao im je: ”Kada god uđete u kuću, ostanite tu dok to ne krenete dalje. I ako neko mjesto neće da vas primi i oni neće da vas slušaju, kada krenete, otresite prašinu sa nogu kao dokaz protiv njih.” I oni krenuše i izjaviše da ljudi treba da se pokaju. I oni istjeraše mnoge demone i svetim uljem izliječiše bolesne.” Biblija, Engleska standardna verzija.
(Original na Engleskom) Mark 6:7-13
And he called the twelve and began to send them out two by two, and gave them authority over the unclean spirits. He charged them to take nothing for their journey except a staff—no bread, no bag, no money in their belts—but to wear sandals and not put on two tunics. And he said to them, "Whenever you enter a house, stay there until you depart from there. And if any place will not receive you and they will not listen to you, when you leave, shake off the dust that is on your feet as a testimony against them." So they went out and proclaimed that people should repent. And they cast out many demons and anointed with oil many who were sick and healed them. (ESV)
- Dozer
#9040 Re: Ateizam
Vrlo umna recenica... Ostanite tu dok ne krenete dalje 
Last edited by Dozer on 22/11/2017 12:48, edited 2 times in total.
- JVC
#9041 Re: Ateizam
aurora313 wrote:Evo malo da se zabavite naivnim pričama iz Biblije, kako bi vidjeli da je to stvarna istina, i cijela istina, tako mi Zeus pomogao.
Another one bite the dust.
- Dozer
#9042 Re: Ateizam
Ali, cinjenica je da svi mi slijedimo ovo biblijsko pravilo - na nekom mjestu smo uvijek dok ne krenemo negdje drugo 
- aurora313
#9043 Re: Ateizam
Ovo mi je još bezveznije i totalno promašeno kao moral i priča, što valjda vjernici sa oduševljenjem čitaju:JVC wrote:Another one bite the dust.
Tada (Isus) vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj, ne bi li možda našao što na njoj. Ali kad dođe tamo, ne nađe ništa osim lišća; jer još nije bilo vrijeme smokvama.
On joj doviknu: “Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe!” Čuli su to učenici njegovi...
... Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe, kako se je posušila do u korijen.
Petar se sjeti i reče mu: “Učitelju, gle, smokva, što si je prokleo, posušila se!” / Marko (11:13-14, 20, 21)
Ovdje se svašta može naučiti. Najprije (ovo tvrdi Marko a ne ja), nije bilo vrijeme smokvama. Bila valjda zima.
Šta je Isus očekivao od drveta, to samo bog zna.
Da bude gore, malo mu je što to ne ide po njegovom ćejfu, nego ‘naredi‘ (a on to može) drvetu da se osuši. I osuši se.
Ja znam da je drvo božiji dar. Pa što to uradi, brutalni sine? Šta ti je drvo krivo?
Nikada dosta dobrih pouka iz ‘knjige‘ koju svaki hrišćanin treba da slijedi.
- Connaisseur Karlin
#9044 Re: Ateizam
hm, da li je "dovoljno" je diskutabilnoRamzess Veliki wrote:... a ako budem dovoljno vjerovao, hoce li me primiti u raj sa mnogo Viktorijinih andjelica ???Connaisseur Karlin wrote:jesiRamzess Veliki wrote:Jesam li ja postao vjernik ako vjerujem u Viktorijine andjele?
-
sekerbay
#9045 Re: Ateizam
Dozer wrote:Preciznije - ja i sada kazem da je daleko vjerovatnije da nas je na planetu posijala neka naprednija inteligencija
Čitam vas ko dijete bukvar. Strašno je kako sam te fino opiso na temi o paklu.
Da, da, to je oti ateizam
- Dozer
#9046 Re: Ateizam
Ti, "argumentovani", ni je'nesekerbay wrote:Dozer wrote:Preciznije - ja i sada kazem da je daleko vjerovatnije da nas je na planetu posijala neka naprednija inteligencija![]()
![]()
Čitam vas ko dijete bukvar. Strašno je kako sam te fino opiso na temi o paklu.
Da, da, to je oti ateizam

P.S. Kod nas je čitanka
- JVC
#9047 Re: Ateizam
Meni je bezveznije kad amater pocne da kritikuje nesto u sto nije upucen.aurora313 wrote:Ovo mi je još bezveznije i totalno promašeno kao moral i priča, što valjda vjernici sa oduševljenjem čitaju:JVC wrote:Another one bite the dust.
Tada (Isus) vidje izdaleka smokvu s lišćem. Pođe k njoj, ne bi li možda našao što na njoj. Ali kad dođe tamo, ne nađe ništa osim lišća; jer još nije bilo vrijeme smokvama.
On joj doviknu: “Dovijeka neka više nitko ne jede roda od tebe!” Čuli su to učenici njegovi...
... Ujutro prođoše pokraj one smokve i vidješe, kako se je posušila do u korijen.
Petar se sjeti i reče mu: “Učitelju, gle, smokva, što si je prokleo, posušila se!” / Marko (11:13-14, 20, 21)
Ovdje se svašta može naučiti. Najprije (ovo tvrdi Marko a ne ja), nije bilo vrijeme smokvama. Bila valjda zima.
Šta je Isus očekivao od drveta, to samo bog zna.
Da bude gore, malo mu je što to ne ide po njegovom ćejfu, nego ‘naredi‘ (a on to može) drvetu da se osuši. I osuši se.
Ja znam da je drvo božiji dar. Pa što to uradi, brutalni sine? Šta ti je drvo krivo?
Nikada dosta dobrih pouka iz ‘knjige‘ koju svaki hrišćanin treba da slijedi.
Prijasnji odgovor je bio sukladan tvom nacinu interpetacije tj tvog nacina obracanja "zatupljenim" vjernicima.
Elem nejse, gdje sad pravis gresku, cika JVC ce once again set you straight.
Zima u ovoj prici nije garant, a nit je snijeg, nit su labudovi. U Jeruzalemu se blizi blagdan Pashe, sto bi prema tadasnjem kalendaru bio nas Mart/April. Vec u Martu na drvetu smokve pocinju se pojavljivati listovi, a sedmicu nakon toga proces je zavrsen i imamo prekrasnu smokvu ogrnutu svojim liscem. Uskladeno s ovim, a ponekad i prije, pojavljuje se dosta zrna velicine dugmeta, ali ne jos sazrele prave smokve. Obicno narastu velicine zelenih badema, u takvom stanju jeli su ih seljaci. Kad izrastu do svoje odredene velicine i postignu zrelost, oni otpadaju. Ovi prethodnici prave smokve nazivaju se "taqsh" u Palestini.
Dakle, kako Mark kaze, vrijeme za smokve jos nije doslo. Ali ako na drvetu ima samo lisca bez taqsha, to je znak da nece biti ni smokava.
Eto, naucili smo iz ove price da si ti kao ovo drvo koje ne daje ploda.
I za kraj, zaista nikada dosta pouka iz Pisma.
Peace and love
Last edited by JVC on 22/11/2017 16:11, edited 4 times in total.
- Dozer
#9048 Re: Ateizam
Jesi ti ikad vidio smokvu uzivo, recimo u maju...?
Ili i ranije...
Ili i ranije...
- aurora313
#9049 Re: Ateizam
Vidiš Dozer, nigdje Marko ne spominje vremensku dob za smokve. On samo kao zapisuje da im nije bilo vrijeme.Dozer wrote:Jesi ti ikad vidio smokvu uzivo, recimo u maju...?
Medjutoa, ovi naši znaju sve. Znaju da je bio april (kako znaju, to bog sami zna), znaju da opišu detalje koji nemaju vezu sa samim događajem, i da to nature kao autoritativan odgovor, gdje bih ja—skroman čitalac sa normalnim darom opažanja—ipak ustanovio da tu nešto vjerski smrdi.
I ne reče nam iskusni JVC komentator čemu osuda drveta? Ne viđeh tu moral priče i vrijednost božanske logike. Može li kakvo objašnjenje, please?
I onda smo mi ateisti smiješni.
- Laertes
#9050 Re: Ateizam
Pokušavam zamisliti da jedan ateista uleti na temu, recimo, "Za predane Allahu", i počne, kao, šukati vjernicima kao ovaj Šećerbeg, pisati im da su glupi, to vam je Otaj islam i tako to. Arzo bi ga u roku od ništa žik-žik u Banoviće. Al' "vjernik" može srati po ateistima koliko hoće. Baš kao i u real life u Baznijaendhrcegowina.
Bavih se mišlju da povadim sva sranja što ih on napisa, al' nije vrijedan toga.
Bavih se mišlju da povadim sva sranja što ih on napisa, al' nije vrijedan toga.