Ukrajina

Post Reply
jefferson

#9026 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Kaligula I wrote:…Evo sam, upravo, pročitao većinu komentara od sinoć…i što se primjećuje onako na prvu?…primjećuje se nepostojanost I neprincipijelnost dobrog djela komentatora u analizi odnosa svjetskih geoplitičkih sila…npr jedni su za Amerikance u sukobu s Rusima, ali kada se radi o sukobu sa zemljama i Vladama iz islamskog svijeta, onda su svim svojim bićem protiv tih istih Amerikanaca…a uzrok američke politike je isti u oba slučaja…dakle, PROFIT KRUPNOG KAPITALA…

ne shvataju da Ameri, pod maskom demokracije i borbe za ljudska prava, zapravo potiho vrše globalizaciju cijelog svijeta, jer im je cilj globalna dominacija i upravljanje iz jednog centra, odnosno jedna svjetska država, jedna svjetska vlada, jedna svjetska moneta, jedna svjetska politika itd. itd.…je li se takav pristup može nazvati principijelnošću i postojanošću u stavu prema geopolitičkim silama?...naravno da ne može…zasto je to tako?...pa zato što se ljudi prepuštaju više emociji, a manje raciju!…

…drugi problem što se koristimo filozofijom ‘doktora Žapca’, a koji iz skučenosti svoga bunara raspravlja o veličini okeana…neki dovoljno nisu sažavakali ni domaću problematiku, a raspravljaju o ukrajinskoj…

…dakle komentatori se rukovode emocijom, a ne racijom…a opće je poznato kad je neko emotivno vezan za neku tematiku da on ne može o njoj racionalno i objektivno diskutirati i raspravljati…u diskusijama i raspravama treba se rukovoditi argumentima i dokazima a ne emocijama i duhovnom inteligencijom…

… vidim da se ovdje rasprava svela na na proruski i proamerički orjentirane ljude …ja nisam protiv Amerike i američkog naroda…Bože sačuvaj…ali jesam protiv politike vladajućeg američkog režima, koji je zapravo, skupa sa svojom vojskom, batina u ruci ultra bogate svjetske klase…odnosno međunarodne financijske oligarhije i krupnog svjetskog kapitala…ali nisam apriori ni za Rusiju…ne znam zašto bih bio?…ali jesam za politiku koju u ovom povijesnom trenutku provode, bez obzira na neke njene manjkavosti, a koja se zove MULTIPOLARNOST i ANTIGLOBALIZAM
Amerikanci se bore za jednu drzavu i da vladaju iz jednog centra? Decko veze ti nemas o Americi.
Podrzavas politiku koja ide ka multipolarnosti (vojnim putem a ne ekonomskim). Ne znam bas nesto da se s tobom slazu ljudi koji ce tu politiku osjetiti na svojoj kozi u ime multipolarnosti. Ja znam da obicno oni koji idu takvom politikom uvijek imaju neke "vise" ciljeve. Npr. 91-95 to je bilo da svi Srbi zive u jendoj drzavi, a sta je sa ostalim narodima, to nema veze.
Inace kada vec pricas o antiglobalizmu, zasto fino ne iscupas kablove iz zida i basis taj imperijalisticki kompjuter?
Fantassin

#9027 Re: Ukrajina

Post by Fantassin »

Kakva komedija,Ukrajinska padobranska brigada poslala 10 transportera da udju u taj grad oko kojeg se bakcu,ovi se vratili u gacama :mrgreen:
Kaligula I

#9028 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Renta wrote:Poštujem i uvjerenja koja nisu moja iako se slažem dobrim dijelom s opisom kapitalizma.....ali uvijek se treba pogledati u ogledalo i biti iskren pa odgovoriti samom sebi na pitanje - Što da je na mjestu Ukrajine moja zemlja, BiH, Srbija ili Hrvatska?
Dali bi i onda podržavali Rusiju u komadanju SVOJE ZEMLJE?
Da li bi to bilo u redu i u tom slučaju?
Bi li i onda Rusija bila antiglobalistička pravednica?

Kad bi mogli na ovo iskreno odgovoriti zanimljivo bi bilo čuti odgovore.....
...naravno da bih bio protiv secesije svoje države, ali i protiv secesije drugih država…što želim reći?...Krim je bio ruski do 1954., a onda je neka komunistička budaletina izvršila secesiju Krima od ruske države, te običnim činovničkim aktom ga pripojila Ukrajini ni krivoj ni dužnoj, a da uz to ruski narod niko ništa nije pitao…većina Ukrajinaca ima razumjevanja za secesiju Krima…no, ono što Ukrajinci ne žele, pa čak i ovi proruske orjentacije, jeste da se ne cijepa ostali dio Ukrajine…iskreno vjerujem da će Rusi to i poštivati ukoliko se udovolji federalizaciji…

…znam ja, kao i ti, da su Rusi sanjali razlog da Krim vrate u svoje granice…i dosanjali ga zahvaljujući gramzivost zapadnog, neoliberalnog eksploatatorskog kapitalizma...da nije bilo puča i nasilne implementacije kijevske fašističke hunte Rusi bi i dalje samo sanjali o Krimu…sve u svemu ovdje se radi o povijesnom resetu…nešto slično kao i kod nas…

...no, ne treba smetnuti s uma da živimo u svijetu džungle gdje vlada zakon 'lavlje šape' u kojoj moć daje pravo, a ne pravo moć...da, Rusi znaju da griješe, ali to čine svjesno upravo po ugledu na Ameriku...jer klin se klinom izbija...bilo bi upravo groteskno da se oni Bogu mole i poštivaju međunarodno pravo, dok Ameri mic po mic osvajaju svijet...ne ide brate...

...ima jedna simpatična izjava glumca All Pachina...on u njoj kaže da je, dok je bio mali, Boga molio da mu dadne bicikl, jer je nije imao novca da isti kupi...onda, kad je shvatio, kako svijet funkcionira je ukrao bicikl, a onda je u slijedećem vremenu molio Boga da mu oprosti...upravo je to princip kojim Ameri osvajaju svijet...cilj opravdava sredstvo...iskorijenili Indijance, i to na vrlo brutalan način, kojima su u rezervatima davali humanitarne deke prethodno zaražene virusom malih boginja, bacili dvije atomske bombe na jedan narod, pobili tri milijuna Vijetnamaca na njihovom kućnom pragu, koristili bombe s osiromašenim uranom u agresiji na Irak u kojem se i dan danas rađaju djeca s nevjerovatnih 92 kromosoma(izgledaju kao pauci), opljačakali bagdadski muzej iz kojega su odneseni unikatni primjerci i kolateralno pobili oko milijun ljudi, žena i djece, a sve zbog svjesno izmišljenog razloga koji se zove ORUŽJE ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE...

...uh dosta brate...bar za ovaj put...
daxon

#9029 Re: Ukrajina

Post by daxon »

Kaligula I wrote:...uh dosta brate...bar za ovaj put...
A realno, zapravo nisi ni čestito započeo...
valensija

#9030 Re: Ukrajina

Post by valensija »

20:00 - KIJEV: DEO POLICIJE NA STRANI SEPARATISTA

Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.

"Deo pripadnika policije u Donjecku, prešao je na stranu separatista", rekao je Jarema, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.
radostan dan

#9031 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

Fantassin wrote:Kakva komedija,Ukrajinska padobranska brigada poslala 10 transportera da udju u taj grad oko kojeg se bakcu,ovi se vratili u gacama :mrgreen:
iskreno, ja sam oduševljen ukrajinskim vojnicima...bez ironije.

ne mislim da su kukavice, pokazali su se oni ko su i šta su kad je bilo sto put gore...jednostavno ljudi neće da ginu za tuđe interese. ni ruske, ni američke, a pogotovu ne one šake fašističkog jada sa zapada.
situacija je toliko ofirna, da su je i oni skontali.
boli ih tuki...ionako će glavešine morati za zeleni sto na kraju...
Kaligula I

#9032 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:

Amerikanci se bore za jednu drzavu i da vladaju iz jednog centra? Decko veze ti nemas o Americi.
Podrzavas politiku koja ide ka multipolarnosti (vojnim putem a ne ekonomskim). Ne znam bas nesto da se s tobom slazu ljudi koji ce tu politiku osjetiti na svojoj kozi u ime multipolarnosti. Ja znam da obicno oni koji idu takvom politikom uvijek imaju neke "vise" ciljeve. Npr. 91-95 to je bilo da svi Srbi zive u jendoj drzavi, a sta je sa ostalim narodima, to nema veze.
Inace kada vec pricas o antiglobalizmu, zasto fino ne iscupas kablove iz zida i basis taj imperijalisticki kompjuter?
...žao mi je, ali ja nemam smisla za crtanje...da imam rado bih ti sve nacrtao...pročitaj više puta možda nešto i dokučiš...teško je s komunicirati s medijski indioktriniranim mozgovima, a tvoj jedan od njih....

...samo to da ti kažem da smo i mi sami žrtva te iste politike kojoj su danas žrtva Ukrajinci...to ti je politika pod geslom "divde et impera"...treba da znas da vladajuće svjetske elite ne zanimaju vjera i nacija, nego samo novac, moć i vlast, a vjera i nacija im dođu kao sredstvo vladanja, odnosno kao kosti kojima zavađaju naivne mase, narode i pojedince takve kao što si ti...vidim da si out line po ovoj tematici...pa većina čovječanstva je upravo za multipolarni i antiglobalni svijet...npr zenlje BRIKS-a...minimalno...pa ti sada računaj...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9033 Re: Ukrajina

Post by corolla02 »

Ukrajna Saptom Pade...
Kaligula I

#9034 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

daxon wrote:
Kaligula I wrote:...uh dosta brate...bar za ovaj put...
A realno, zapravo nisi ni čestito započeo...

:D :lol: :thumbup:
Challenger__

#9035 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

ionako će glavešine morati za zeleni sto na kraju...
Jacenjuk? Turčinov? Ja bih bio zapanjen da do Dana pobjede ili najkasnije do jeseni ostanu u životu ili u Kijevu.
Kaligula I

#9036 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

radostan dan wrote:
Fantassin wrote:Kakva komedija,Ukrajinska padobranska brigada poslala 10 transportera da udju u taj grad oko kojeg se bakcu,ovi se vratili u gacama :mrgreen:
iskreno, ja sam oduševljen ukrajinskim vojnicima...bez ironije.

ne mislim da su kukavice, pokazali su se oni ko su i šta su kad je bilo sto put gore...jednostavno ljudi neće da ginu za tuđe interese. ni ruske, ni američke, a pogotovu ne one šake fašističkog jada sa zapada.
situacija je toliko ofirna, da su je i oni skontali.
boli ih tuki...ionako će glavešine morati za zeleni sto na kraju...
...ako ne griješim ti si mene sinoć smjestio u Harkov...zato ne pristupaj... :D
...boj ne bije svjetlo oružje, nego boj bije srce u junaka...bez šale, rat uvijek dobiva onaj koji ima više motiva za borbu...hajde reci kakav motiv imaju ukrajinski vojnici?...za što i za koga ginuti?...smiješne su te kijevske budale...ako sačuvaju glave na ramenu, puna šaka brade...a o vladavini na duže staze samo karikatura bez teksta...
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9037 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

sluga_okupatora wrote:
sluga_okupatora wrote:
UnscarD wrote:

Nisam ja taj koji onanise na "uspjehe" ruske i "pusionu" americku nego vi rusofili.

Vidis ja prostituisem svoju radnu snagu ono nesto kao prostitutka koja ode u hotel i bude placena od klijentela za posao koji odradi - znaci tu prostitutku zaboli djon sta klijent radi - pare su bitne i da se posao odradi kako treba :D

Rusofili su opet kao one dromfulje sponzoruse koje ce da daju svoju bulju za dzaba nekom nabildanom, istetoviranom siledziji samo zato da bi ih neko vidio u njihovom drustvu pa da misle da su i te dromfulje zajebana sorta i da bi se na trenutak osjecale velikima i zasticenima od strane tih siledzija. U stvari te siledzije ce samo da ih iskarindzaju i otpile posto nemaju nikakvog interesa prema njima.

Ja sam bizMismen - operisan od politickih i vjerskih uvjerenja koje klijent posjeduje posto sam u ovome zbog love, kao i gorenavedena prostitutka.
Svako ima pravo izbora - da li da ga karindzaju za pare il' za dzaba :D
pa moralnije je iz "filstva" navijati za neku stranu nego iz interesa. navijanje da ljudi ginu iz racionalnog interesa je definicija psihopatologije. a posebno kad se jos neko time hvali. to je vrhunac narcisoidne psihopatologije. haj bar ces imati love za shrinka. :razz:
Fazon je u tome sto ja ne navijam ni za amere ni za ruse dok vi rusofili vidite samo jednu stranu, onu koja ponavlja isti scenario koji se mogao vidjeti kod Milosevica.
Vidis ja ne nalazim isprike zasto su ameri napali irak ili Afganistan, ne nalazim razloge da opravdam poginule civile tokom tih ratova jer znam da se ne moze opravdati.
Na drugoj strani imas vas rusofile koji opravdavate svaki potez Rusije i to najcesce nebulozama tipa "vjekovnog prava","sve su to ionako rusi", "kad mogu oni mozemo i mi" itd.

Iz vecine rusofilskih postova naprosto isijava ta ceznja i zal, ta gorka cinjenica da su predaleko od majke Rusije ali opet skrivena nada da ruski kar mozda uspije da dokuci domoljubne guzove na balkanu koji bi ga bez pogovora primili kao sto ukucani primaju svoje najmilije nakon dugog odsustva. :D
Kako bi bilo da naucis da citiras jer me citiras pogresno...ovo gore ja nisam rekao ? Vec nekoliko puta.
radostan dan

#9038 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

Challenger__ wrote:
ionako će glavešine morati za zeleni sto na kraju...
Jacenjuk? Turčinov? Ja bih bio zapanjen da do Dana pobjede ili najkasnije do jeseni ostanu u životu ili u Kijevu.
ma kakva ta boranija...

na ove glavne sam mislio, van ukrajine.

Postao/la Kaligula I dana 16/04/2014 20:20

...ako ne griješim ti si mene sinoć smjestio u Harkov...zato ne pristupaj... :D
...boj ne bije svjetlo oružje, nego boj bije srce u junaka...bez šale, rat uvijek dobiva onaj koji ima više motiva za borbu...hajde reci kakav motiv imaju ukrajinski vojnici?...za što i za koga ginuti?...smiješne su te kijevske budale...ako sačuvaju glave na ramenu, puna šaka brade...a o vladavini na duže staze samo karikatura bez teksta...
o tome i pričam...

neko se DEBELO preračunao...možda je i pretpostavio reakciju moskve, ali ovakvo djelovanje/stanje ukr. bezbjednosnih snaga - nije.
Kaligula I

#9039 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukra ... 40161.aspx

...ovo je za nazdravit...Renta, hajde živio ti meni...u zdravlje...
McMoy

#9040 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

Kaligula I wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukra ... 40161.aspx

Zvanični Kijev nije potvrdio obaranje aviona!?
Dabogda da oni uopšte znaju koliko aviona imaju...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9041 Re: Ukrajina

Post by Truba »

ovdje se neko debelo zajebao
daxon

#9042 Re: Ukrajina

Post by daxon »

Ne vjerujem u ovo obaranje zrakoplova, ne vjerujem da je ukrajinski zrakoplov uopće dejstvovao.
Ipak, piloti su malo obrazovaniji ljudi, oni su elita i sumnjam da postoji toliko glup pilot borbenih aviona koji bi poslušao nekakvog Turčinova, Jacenjuka, Timošenko... ili nekog štakora iz desnog sektora, te otišao da bombarduje vlastiti narod. Vidimo da to ne puše ni obični prašinari, a kamoli elita, piloti borbenih aviona :-)
Challenger__

#9043 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Black swan wrote:ovdje se neko debelo zajebao
Vidim, i ti i Radosni birate riječi, kao da gajite bogobojazni pijetet prema mamlazima: Ovo je potpuni fijasko, katastrfoalni debakl angloameričke geopolitike.
Herr Flick

#9044 Re: Ukrajina

Post by Herr Flick »

Cime su oborili avion,kalašom :lol:
McMoy

#9045 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

daxon wrote:Ne vjerujem u ovo obaranje zrakoplova, ne vjerujem da je ukrajinski zrakoplov uopće dejstvovao.
Ipak, piloti su malo obrazovaniji ljudi, oni su elita i sumnjam da postoji toliko glup pilot borbenih aviona koji bi poslušao nekakvog Turčinova, Jacenjuka, Timošenko... ili nekog štakora iz desnog sektora, te otišao da bombarduje vlastiti narod. Vidimo da to ne puše ni obični prašinari, a kamoli elita, piloti borbenih aviona :-)

Suština mog posta bila je na nekompetentnoj bagri u Kijevu koja narod gura u rat.
Slažem se sa tvojom (i čini mi se @radostan dan da je isto rekao) konstatacijom da je ukrajinska vojska
dosad ispala puno pametnija od mamlaza u Kijevu.
radostan dan

#9046 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

Challenger__ wrote:
Vidim, i ti i Radosni birate riječi, kao da gajite bogobojazni pijetet prema mamlazima: Ovo je potpuni fijasko, katastrfoalni debakl angloameričke geopolitike.

ne gajim pijetet prema njima...riječi biram (dobro si primjetio) iz pijeteta spram ukrajinskog naroda u kompletu (sem ove desne đubradi).
i žao mi ih je.
a opet im se divim, jer se još uvjek dobro izvlače iz svega, bar kad su žrtve u pitanju (u principu, kad izdvojiš onaj jad iz desnog sektora, ostalih i nije puno stradalo, ako se to uopšte može reći).

i pitam se, jesmo li i mi mogli biti ovako pametni? :(
Challenger__

#9047 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Nismo se razumjeli Radosni...

- I ja gajim simpatije prema narodu Ukrajine (osim prema pomenutim desničarima), ali moja replika se odnosi na ono "neko je debelo za*ebao". Taj "neko" su SAD i one su doživjele klasični geopolitički knockout, debakl. To već zvoni na četiri strane svijeta i ne treba se bojati to prevaliti preko usana:

CAR JE GO!
Renta

#9048 Re: Odg: Ukrajina

Post by Renta »

Kaligula I wrote:http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukra ... 40161.aspx

Nazdravljaš tome što je srušen zrakoplov a pilot vjerojatno poginuo ili tome što su ruski obavještajci sve pripremili da miniraju svaki pokušaj uspostave institucija države u kojoj se nalaze - Ukrajini?

Radi se o tome da su rusi ovo dugo i pažljivo planirali i sada ostvaruju u djelo dok su s druge strane obični ukrajinci totalno zatečeni i šokirani jer nisu ni u ludilu očekivali ovakvu separatističku secesiju svojih susjeda ukrajinskih rusa i ovakvu snažnu podršku same Rusije.
Radi toga ne znaju što da rade, većina ih je doma po kućama a vojnici su očigledno dezorijentirani.
U tom me Ukrajinci podsjećaju u dobrom djelu na Bošnjake 1992 a ukrajinski rusi na bosanske srbe.

Ukrajinci nisu spremni za rat još, premalo vremena su imali za konsolidaciju poslije Majdana....ali kad se homogeniziraju uzvratiti će vjerojatno.

A ovi što se predaju i prelaze na stranu pobunjenika Rusa samo neka idu....poslije neka se ne čude novim Katinskim šumama i Srebrenicama uz Ukrajince kao drugorazredan narod - biti će im zabranjeno i ime...
Mister Yes

#9049 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

radostan dan wrote:
Challenger__ wrote:

ne gajim pijetet prema njima...riječi biram (dobro si primjetio) iz pijeteta spram ukrajinskog naroda u kompletu (sem ove desne đubradi).
i žao mi ih je.
a opet im se divim, jer se još uvjek dobro izvlače iz svega, bar kad su žrtve u pitanju (u principu, kad izdvojiš onaj jad iz desnog sektora, ostalih i nije puno stradalo, ako se to uopšte može reći).

Teško. Ovdje su ipak različite religije a time se lakše manipuliše.
radostan dan

#9050 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

Challenger__ wrote:Nismo se razumjeli Radosni...

- I ja gajim simpatije prema narodu Ukrajine (osim prema pomenutim desničarima), ali moja replika se odnosi na ono "neko je debelo za*ebao". Taj "neko" su SAD i one su doživjele klasični geopolitički knockout, debakl. To već zvoni na četiri strane svijeta i ne treba se bojati to prevaliti preko usana:

CAR JE GO!
razumjeli smo se, sve ok...

kondukter
dana 16/04/2014 21:30
radostan dan je napisao/la:

jesmo,da nije bilo planova KaVlobag-KaVlovac-ViVovitica
kondukter, red bi bio da nakon 54 prilike (posta), bar jednom pogodiš u reklame iza gola, kad već gol (poentu) ne možeš...

ok?

nastavi sa treningom...
Post Reply