To se zna. Allah je obezbijedio vječiti dženet za one koji se bore na Njegovom putu istine. Oni su se borili u ime Allaha, nisu se ponizili i pali kao cionističko slijepo oružje.salik79 wrote:Da im se dragi Allah dz.s. smiluje, oprosti sve grijehe i podari stepen sehida. Amin ja-Rabb.sarajevoxxxx wrote:Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:
Sirija
-
Almaz
#9026 Re: Sirija
-
zlatko1990
#9027 Re: Sirija
@ Almaz . Prijatelju znas sta ja mislim . Zahvali se dragom Bogu što nuklearno oruzje posjeduju SAD, Rusija , Kina isl.. Zamislite da ovi Arapi imaju isto u svom arsenalu . Tek bi onda oni terorizirali svijet.
Realno rat u Siriji je vjerski rat. Lako je nama ovdje pricati da su vecina asadove vojske suniti , kad za to nema nikakvih validnih dokaza . Alawita i ostalih manjina ima sasvim dovoljno da sastave armiju od 200-300 hiljada ljudi + tu su formacije iz Irana , Iraka , Libana.
Nemam ja nista protiv siita , niti protiv njihovog vjerovanja. Svako ima pravo na tu slobodu da vjeruje u sto hoce .
Ali ako pogledamo na kakav brutlan način sirijska armija razara ona mjesta gdje su se javili pobunjenici , onda je sve jasno . Mahom su to sunnitski krajevi.
Ovaj obred siita , je jako dobra stvar za one sunite , koji su ostali neutralni , ili na strani rezima , da vide kakva je o buducnost Sirije , i da porodica Asad opstaje zahvaljujuci po nekim izvorima preko 30.000 , siitskih radikala iz okolnih zemalja.
Realno rat u Siriji je vjerski rat. Lako je nama ovdje pricati da su vecina asadove vojske suniti , kad za to nema nikakvih validnih dokaza . Alawita i ostalih manjina ima sasvim dovoljno da sastave armiju od 200-300 hiljada ljudi + tu su formacije iz Irana , Iraka , Libana.
Nemam ja nista protiv siita , niti protiv njihovog vjerovanja. Svako ima pravo na tu slobodu da vjeruje u sto hoce .
Ali ako pogledamo na kakav brutlan način sirijska armija razara ona mjesta gdje su se javili pobunjenici , onda je sve jasno . Mahom su to sunnitski krajevi.
Ovaj obred siita , je jako dobra stvar za one sunite , koji su ostali neutralni , ili na strani rezima , da vide kakva je o buducnost Sirije , i da porodica Asad opstaje zahvaljujuci po nekim izvorima preko 30.000 , siitskih radikala iz okolnih zemalja.
-
Almaz
#9028 Re: Sirija
A sta danas nije inspirisano religijom? Bush je napao na Irak jer mu je eto Bog šapnuo na uho da pokrene rat. Zapad je stvorio israhell na osnovu nekih religijskih bajki po kojima svi jevreji trebaju da žive na teritoriju danas okupirane Palestine. EU ne da Turskoj u svoje članstvo zbog religije. Eto zamisli Bugarska i Rumunija modernije i ekonomski stabilnije države od Turske pa njih primili u EU a Turskoj nedaju.505sCrtom wrote:kad usporedjujes to dvoje, onda si upravu. a da li je bolje izmedju tebe koji se ne lupas i njih koji se lupaju? no, upravu si, jedna stvar im je zajednicka. i jedni i drugi su inspirisani religijom.
Što se tiče ovih što se mlate, ovi samo pregone u vjeri ili je pogrešno tumače, ali njihova zabluda je puno manje bolna od ovih drugih na koje sam sugerirao majevici. Ove što se mlate možeš komotno usporediti sa kršćanima koji se prikucavaju na krst da bi osjetili bol kakav je Isus osjetio kada su ga jevreji na krst razapeli.
- salik79
#9029 Re: Sirija
"Allahova stranka" je cionisticka najveca nocna mora i iskonski neprijatelj.Almaz wrote:To se zna. Allah je obezbijedio vječiti dženet za one koji se bore na Njegovom putu istine. Oni su se borili u ime Allaha, nisu se ponizili i pali kao cionističko slijepo oružje.salik79 wrote:Da im se dragi Allah dz.s. smiluje, oprosti sve grijehe i podari stepen sehida. Amin ja-Rabb.sarajevoxxxx wrote:Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:
-
_majevica_
#9030 Re: Sirija
Tako nekako.Mozemo komentarisati sije i sunite na bliskom istoku...Nego posmatrajuci nase podneblje naseg505sCrtom wrote:kad usporedjujes to dvoje, onda si upravu. a da li je bolje izmedju tebe koji se ne lupas i njih koji se lupaju? no, upravu si, jedna stvar im je zajednicka. i jedni i drugi su inspirisani religijom.Almaz wrote: Majevice, koga je zaboljelo to sto su se ovi sami izudarali? Sigurno nikoga nego njih same. Bolje je i ovo nego da su otisli u neku prepunu dzamiju, na neku trznicu punu ljudi, u neku kahvanu itd. pa se raznijeli u zrak kao samoubice i za sobom povukli u smrt na stotine ljudi i bar 3x toliko obogaljili.
Nadam se da razumijes sta ti zelim reci ?
mezheba nas tradicionalni sunitski mezheb je tefsir Objave za bliski istok.Mene je Saudija razocarala svojim
direktnim uplitanjem u sukobe po islamskim zemljama.Ako su Saudijci vehabije..aj recimo da je to njihova stvar.
Prije svega tu se obavlja hadz. Saudija je trebala biti primjer tolerancije medju muslimanima svijeta...Saudija je
trebala biti drzava sigurnosti islama.Ali ako oni se direktno il indirektno stavljaju na sukobljene strane u islamskim zemljama da propagiraju nacin mezheba,politiku te trece zemlje..onda nema smisla.Sutra ce muslimanima koji nisu vehabije osporavati dolazak na hadz.Vidimo da u poslednje vrijeme stvari se samo posmatraju crno i bijelo...pa cak
do ratova radi razmomilazenja u nacinu svatanja tj.tumacenju islamske vjere.
-
RahatHurmašica
#9031 Re: Sirija
a pri tome su jedna od najprimitivnijih muslimanskih država._majevica_ wrote:[q
Tako nekako.Mozemo komentarisati sije i sunite na bliskom istoku...Nego posmatrajuci nase podneblje naseg
mezheba nas tradicionalni sunitski mezheb je tefsir Objave za bliski istok.Mene je Saudija razocarala svojim
direktnim uplitanjem u sukobe po islamskim zemljama.Ako su Saudijci vehabije..aj recimo da je to njihova stvar.
Prije svega tu se obavlja hadz. Saudija je trebala biti primjer tolerancije medju muslimanima svijeta...Saudija je
trebala biti drzava sigurnosti islama.Ali ako oni se direktno il indirektno stavljaju na sukobljene strane u islamskim zemljama da propagiraju nacin mezheba,politiku te trece zemlje..onda nema smisla.Sutra ce muslimanima koji nisu vehabije osporavati dolazak na hadz.Vidimo da u poslednje vrijeme stvari se samo posmatraju crno i bijelo...pa cak
-
sumirprimus
#9032 Re: Sirija
pa ovde je saxx jos i najasniji,tog i tog dana, ti i ti napali to i to mjesto.. 
-
Almaz
#9033 Re: Sirija
Pa nisam bas siguran da bi u tom slucaju terorizirali svijet. Znas zbog cega nebi? Pa zato sto "svijet" nebi rovario po arapskim zemljama kao sto danas radi. Niko danas ne terorizira svijet iz neke razonode ili sto to voli, vec iz ocaja zbog politike zemalja koje forsiraju svoje interese a na ustrb naroda koji zive u arapskim zemljama. Kada si cuo da su arapi terorizirali neku zemlju Juzne Amerike? Latinosi su veci vjernici nego ovi na zapadu. Zasto arapi ne odu tamo da teroriziraju narode?zlatko1990 wrote:@ Almaz . Prijatelju znas sta ja mislim . Zahvali se dragom Bogu što nuklearno oruzje posjeduju SAD, Rusija , Kina isl.. Zamislite da ovi Arapi imaju isto u svom arsenalu . Tek bi onda oni terorizirali svijet.
Zelis nam reci da su svi ovi ljudi (linkovi ispod) šije i alevije?zlatko1990 wrote:Realno rat u Siriji je vjerski rat. Lako je nama ovdje pricati da su vecina asadove vojske suniti , kad za to nema nikakvih validnih dokaza . Alawita i ostalih manjina ima sasvim dovoljno da sastave armiju od 200-300 hiljada ljudi + tu su formacije iz Irana , Iraka , Libana.
http://www.youtube.com/watch?v=IBBbikkWk44
http://www.youtube.com/watch?v=d7zFUaDOPCE
De, molim te, ti kao vojni strateg nam objasni kako bi ti ocistio neki urbani teritorij od do zuba naoruzanih manijaka, iza kojih su stale neke od najmocnijih drzava svijeta, koji samo trce okolo i gledaju gdje ce uletjeti medju masu ljudi koje oni smatraju nevjernicima i medju njima se dici u zrak sa 10-ak kg TNT-a ?zlatko1990 wrote:Ali ako pogledamo na kakav brutlan način sirijska armija razara ona mjesta gdje su se javili pobunjenici , onda je sve jasno . Mahom su to sunnitski krajevi.
Tako se uvijek ratovalo i tako ce se uvijek ratovati. Ako pobunjenicima to smeta, zasto su usli u koaliciju sa USA i israhellom koji su u zadnjih 12 godina na takav nacin poravnali X muslimanskih gradova. Sjeti se samo jenina, Faludze itd.
Jel ti to nama pokusavas reci da ce nekada neko te sunije koji se nisu okrenuli israhellu i USA natjerati da se sami bicuju kao sto to rade šije?zlatko1990 wrote: Ovaj obred siita , je jako dobra stvar za one sunite , koji su ostali neutralni , ili na strani rezima , da vide kakva je o buducnost Sirije
Last edited by Almaz on 19/11/2013 14:39, edited 1 time in total.
-
_majevica_
#9034 Re: Sirija
Ma ne vjerujem ja ni u krscansku demokratiju zapada...ima tu primitivizma...Nego da se opet vratimo Saudiji..RahatHurmašica wrote:a pri tome su jedna od najprimitivnijih muslimanskih država._majevica_ wrote:[q
Tako nekako.Mozemo komentarisati sije i sunite na bliskom istoku...Nego posmatrajuci nase podneblje naseg
Sada vec jedan postotak muslimana ne namjerava ici u Saudiju na hadz...ovako ako se budu mijesali u sukobe po
drugim islamskim zemljama samo ce navuci mrznju i odbojnost muslimana prema sebi i samom dolasku na hadz...
-
RahatHurmašica
#9035 Re: Sirija
nećeš vjerovati, ali jutros sam o tome razmišljao. možda im i nebi trebalo ići._majevica_ wrote:Ma ne vjerujem ja ni u krscansku demokratiju zapada...ima tu primitivizma...Nego da se opet vratimo Saudiji..RahatHurmašica wrote:a pri tome su jedna od najprimitivnijih muslimanskih država._majevica_ wrote:[q
Sada vec jedan postotak muslimana ne namjerava ici u Saudiju na hadz...ovako ako se budu mijesali u sukobe po
drugim islamskim zemljama samo ce navuci mrznju i odbojnost muslimana prema sebi i samom dolasku na hadz...
-
Almaz
#9036 Re: Sirija
Samo uzmi u obzir cinjenicu da cionistima ne smeta pakistansko atomsko oruzje, iako je Pakistan leglo "istiskih mudzahedina" sa bradama do koljena ili nastojasnja Saudije, majke al-Qaide, koja nastoji da se domogne tog oruzja i sve ce ti se samo kastisalik79 wrote:"Allahova stranka" je cionisticka najveca nocna mora i iskonski neprijatelj.
-
dječak sa šibicama
#9037 Re: Sirija
Nakon sto je SAA zauzela vojnu bazu u Hanano distriktu i ocistila cijeli Al Naqqarin, na red je dosla industrijska zona Sheikh Najjar.
borbe SAA u selima oko industrijske zone, i ulazak u samu industrijsku zonu, veci dio je vec pod kontrolom vojske
guverner Aleppa u posjeti Sheikh Najjar industrijskoj zoni
Zatvor i Kindi bolnica su sad jako blizu, zatvor je odmah tu gore kod Jbaileha, oznacen je.

Bradonje u istocnom Aleppu su naebali ko zuti.
borbe SAA u selima oko industrijske zone, i ulazak u samu industrijsku zonu, veci dio je vec pod kontrolom vojske
guverner Aleppa u posjeti Sheikh Najjar industrijskoj zoni
Zatvor i Kindi bolnica su sad jako blizu, zatvor je odmah tu gore kod Jbaileha, oznacen je.

Bradonje u istocnom Aleppu su naebali ko zuti.
-
sumirprimus
#9038 Re: Sirija
i ko je kome ovde najveci neprijatelj? 
-
Akibh
#9040 Re: Sirija
Hoce, kako da nesalik79 wrote:Da im se dragi Allah dz.s. smiluje, oprosti sve grijehe i podari stepen sehida. Amin ja-Rabb.sarajevoxxxx wrote:Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:
Jbt, Ovaj Hezbolah za kratko vrijeme od heroja muslimanskog svijeta postade zlocinac. Smradovi najobicniji
- Challenger__
#9041 Re: Sirija
Samo što sam sinoć preveo libanski tekst o rovarenju S. Arabije i bin Sultana po Libanu, evo danas tragedije:

"Najmanje 23 ljudi je poginulo u dvije eksplozije koje su u utorak ujutro aktivirane u blizini Ambasade Irana u Bejrutu. Na zgradi su pričinjena oštećenja, prenijeli su lokalni mediji"
- LINK 1
- LINK 2

"Najmanje 23 ljudi je poginulo u dvije eksplozije koje su u utorak ujutro aktivirane u blizini Ambasade Irana u Bejrutu. Na zgradi su pričinjena oštećenja, prenijeli su lokalni mediji"
- LINK 1
- LINK 2
- Co0l
#9042 Re: Sirija
Ovo je bilo za ocekivati cim se Hezbolah ukljucio u rat u Siriji.
- Challenger__
#9043 Re: Sirija
Kad bi se ta logika uzdigla na nivo univerzalnog pravila onda bi trebalo da gori trećina planete. To sponzori rata i žele (međumuslimansko uništenje).Co0l wrote:Ovo je bilo za ocekivati cim se Hezbolah ukljucio u rat u Siriji.
- Co0l
#9044 Re: Sirija
Jebi ga jarane,to je upravo tvoja logika.Challenger__ wrote:Kad bi se ta logika uzdigla na nivo univerzalnog pravila onda bi trebalo da gori trećina planete. To sponzori rata i žele (međumuslimansko uništenje).Co0l wrote:Ovo je bilo za ocekivati cim se Hezbolah ukljucio u rat u Siriji.
- Challenger__
#9045 Re: Sirija
Izrael i sateliti na čelu sa KSA pothranjuju sektašku mržnju, a onda kažeš da je to moja logika. Ne razumijem.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9046 Re: Sirija
kad je počelo sranje u iraku
ja sam mislio da se rokaju na liniji kao kad bi se rokali crnogorci i srbi
dakle blago nacionalnoj
nisam uopće kontao da je to sektaško nasilje jer sam 4 godine prije svaki dan na ovom forumu slušao o vrhunskoj vjeri islamu najčišćoj religiji koja nema sekti i tako to...
isto tako kad je počelo sranje u libiji nije mi bilo jasno zašto je katar poslao 1 avion
također mi nije bilo jasno stanje u egiptu i siriji
sada kada malo više analiziram nekako su mi šije draže... dok iako ništa ne znam o islamu sunije su što bi se reklo "pravilnije"
što se tiče bombaških napada
obično dolaze u očaju onih koji gube...
ja sam mislio da se rokaju na liniji kao kad bi se rokali crnogorci i srbi
nisam uopće kontao da je to sektaško nasilje jer sam 4 godine prije svaki dan na ovom forumu slušao o vrhunskoj vjeri islamu najčišćoj religiji koja nema sekti i tako to...
isto tako kad je počelo sranje u libiji nije mi bilo jasno zašto je katar poslao 1 avion
također mi nije bilo jasno stanje u egiptu i siriji
sada kada malo više analiziram nekako su mi šije draže... dok iako ništa ne znam o islamu sunije su što bi se reklo "pravilnije"
što se tiče bombaških napada
obično dolaze u očaju onih koji gube...
- Co0l
#9047 Re: Sirija
Kad je onomad eksplodirala bomba u onom turskom pogranicnom gradu upravo si ti tvrdio da je to zbog turskog mijesanja u rat u Siriji i ako se nastave mijesati da ce toga biti sve vise.Obzirom na aktere i to se moglo ocekivati.Sada,kada je Hezbolah u Siriji daleko vise i direktnije umjesan nego sto je to bila Turska,bombe po Libanu nisu nikakvo iznenadjenje.Challenger__ wrote:Izrael i sateliti na čelu sa KSA pothranjuju sektašku mržnju, a onda kažeš da je to moja logika. Ne razumijem.
- Challenger__
#9048 Re: Sirija
Akteri bombaškog udara u Rejhanliju i Bejrutu su isti. Meta im je ista, sredstva su im ista, sponzori su im isti, cilj im je isti.Co0l wrote:Kad je onomad eksplodirala bomba u onom turskom pogranicnom gradu upravo si ti tvrdio da je to zbog turskog mijesanja u rat u Siriji i ako se nastave mijesati da ce toga biti sve vise.Obzirom na aktere i to se moglo ocekivati.Sada,kada je Hezbolah u Siriji daleko vise i direktnije umjesan nego sto je to bila Turska,bombe po Libanu nisu nikakvo iznenadjenje.Challenger__ wrote:Izrael i sateliti na čelu sa KSA pothranjuju sektašku mržnju, a onda kažeš da je to moja logika. Ne razumijem.
- Challenger__
#9049 Re: Sirija
Da ne davimo više ljude... Ukratko: stanovništvo turske provincije Hataj podržava vladu u Damasku i SAA. Ovaj dio Bejruta podržava vladu u Damasku i SAA. I jedni i drugi su na udaru ovih kažnjeničkih "operacija" koje su samo moderna varijacija nacističkog pogroma civilnog stanovništva zbog nelojalnosti i neposlušnosti.
_______
_______
- Co0l
#9050 Re: Sirija
Naravno,ne ocekujem ja od tebe da budes principijelan pa tako i ne cudi da su ti sad vise krivi oni koji su postavili bombu dok su u turskom slucaju oni bili samo posljedica a krivac je bila ustvari Turska jer se mjesala u rat u Siriji.Tad je medju odredjenom grupom na forumu vladalo izrazito anti-tursko raspolozenje pa tako da takvi zakljucci i nisu nikakvo iznenadjenje.Medjutim,to je tema za sebe.Challenger__ wrote:Akteri bombaškog udara u Rejhanliju i Bejrutu su isti. Meta im je ista, sredstva su im ista, sponzori su im isti, cilj im je isti.Co0l wrote:Kad je onomad eksplodirala bomba u onom turskom pogranicnom gradu upravo si ti tvrdio da je to zbog turskog mijesanja u rat u Siriji i ako se nastave mijesati da ce toga biti sve vise.Obzirom na aktere i to se moglo ocekivati.Sada,kada je Hezbolah u Siriji daleko vise i direktnije umjesan nego sto je to bila Turska,bombe po Libanu nisu nikakvo iznenadjenje.Challenger__ wrote:Izrael i sateliti na čelu sa KSA pothranjuju sektašku mržnju, a onda kažeš da je to moja logika. Ne razumijem.
Nemam ja iluzija ko je postavio danasnju bombu u Libanu ali ono sta govorim je da oni iz Libana koji su odlucili da ucestvuju u ratu u Siriji su to trebali ocekivati onog trena kad su se odlucili za takvu avanturu tako da je ovo danas tragican ali ipak logican slijed takvog angazmana.