Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#9001 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

granita wrote:Pitanje za doktora:

u 34. sedmici, vaginalni bris preventivno indiciran od doktora, nalazi sadrze tabelu sa Stretpcoccus agalactiae i niz naziva antibiotka. Posto je na godisnjem rekao mi je da odem kod opsteg i trazim recept za ampicilin.

Vidim da su streptokoke grupe B vodeci uzrok smrtnosti kod beba u SAD-u, mogu izazvati sepsu, meningitis, upale pluca i sl. Takodjer, procitala sam da se prilikom poroda daje profilaksa ili se radi carski rez. Uzasno sam uznemirena jer je moj doktor na godisnjem, nisam nikada bila na GAK-u ili OB, ne znam ni kod koga da odem, pa u medjuvremenu molim za savjet.

Kakva je procedura u nasim bolnicama kada trudnica dodje sa istorijom ove bakterije? Kakva je procedura sa bebom? Da li se produzava boravak u bolnici? Da li moram doci ranije da legnem gore?

Hvala puno!
Potrošite antibiotik 7 dana. Nakon toga ponoviti bris. Bris uredan-end of story.
Ako bris bude opet pozitivan, ima i za to procedura, ali otom potom. Prvo terapiju završiti.
marseljeza

#9002 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by marseljeza »

Pitanje za doktora :)

7 sedmica trudnoće, cista na jajniku čija je veličina malo manja od 7 cm. Doktor mi je rekao da ćemo vidjeti kroz mjesec dana šta će se dešavati s njom, da li će se vremenom trebati odstraniti. Šta vi mislite, kako inače ishod toga bude, smanje li se, nestanu li, pucaju li, kad rastu i kad se moraju odstraniti u kojoj se sedmici to radi i da li je opasno za plod a i za mene.
Hvala :)
julisiz es grant

#9003 Re: Trudnjače i porodilje online

marseljeza wrote:Pitanje za doktora :)

7 sedmica trudnoće, cista na jajniku čija je veličina malo manja od 7 cm. Doktor mi je rekao da ćemo vidjeti kroz mjesec dana šta će se dešavati s njom, da li će se vremenom trebati odstraniti. Šta vi mislite, kako inače ishod toga bude, smanje li se, nestanu li, pucaju li, kad rastu i kad se moraju odstraniti u kojoj se sedmici to radi i da li je opasno za plod a i za mene.
Hvala :)
Slučajevi cisti na jajniku u trudnoći koje sam ja imao isključivo su se završavali nestajanjem (pucanjem) ciste krajem 1. trimestra i nije bilo nikakvih problema. Najčešće i budu tako malo većih dimenzija kao kod tebe. Ukoliko se sigurno radi o "običnoj" funkcionalnoj cisti ("vodenoj", kako još se laički kaže), što ne bi trebao biti problem potvrditi, onda se samo prati. Operacija samo u slučaju eventualne torzije (uvrtanja ciste oko svoje peteljke ili zajedno sa jajnikom oko jajovoda), što je akutno stanje i rijetko je u trudnoći, ili kad se ne može, nakon praćenja, odbaciti sumnja da se radi o nečem drugom, a ne cisti. Uglavnom, ništa od ovoga neće biti, vrijedi ono što sam napisao u prvoj rečenici i sve će biti ok :)
marseljeza

#9004 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by marseljeza »

Što ste Vi neki fin, pozitivan doktor :) Ne kažem da i moj nije, imao je i on slično objašnjenje :)
Dao mi je da uradim i markere na tumore, izmedju ostalog i taj CA 125, koja je njegova ta krajnja granica, da se ne prepadnem ako slučajno bude povišeno jer kako sam shvatila može se desiti da u trudnoći bude blago povišen. I prije mi se znalo dešavati da imam ovakvu cistu koje su sa menstruacijom nestajala od 4-5cm, dobivala sam objašnjenje da su "vodene".

Vjerujem da će sve biti kako Vi kažete, ostajem pozitivna i da će sve dobro završiti za ovu moju Mrvu i mene :)
julisiz es grant

#9005 Re: Trudnjače i porodilje online

marseljeza wrote:Što ste Vi neki fin, pozitivan doktor :) Ne kažem da i moj nije, imao je i on slično objašnjenje :)
Dao mi je da uradim i markere na tumore, izmedju ostalog i taj CA 125, koja je njegova ta krajnja granica, da se ne prepadnem ako slučajno bude povišeno jer kako sam shvatila može se desiti da u trudnoći bude blago povišen. I prije mi se znalo dešavati da imam ovakvu cistu koje su sa menstruacijom nestajala od 4-5cm, dobivala sam objašnjenje da su "vodene".

Vjerujem da će sve biti kako Vi kažete, ostajem pozitivna i da će sve dobro završiti za ovu moju Mrvu i mene :)
Hvala :D :oops:
Ljudi se boje onoga što ne znaju, a kada si siguran makar 95% da si nešto potrefio, onda možeš i pacijenta rasteretiti, a to je najvažnije.
CA 125 jeste normalno povišen u trudnoći, i iz tog ga razloga ja ne bih ni radio, osim ako nisam siguran da nije cista "obična", nego nešto drugo. Ipak, kod žena fertilne dobi ovaj marker ukazuje na neki ozbiljniji belaj tek ako je jako visok, preko 200 mIU, a to kod tebe neće biti, sigurno.
granita

#9006 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Pitanje za naseg dragog doktora:

Punih sam 35. sedmica. U 34. sedmici sam presla na GAK jer je moj doktor kod kojega sam privatno vodila trudnocu otisao na godisnji. Na UZ mi je doktor pokazao plodovu vodu u kojoj su se vidjeli sitni plutajuci komadici, kao pahuljice. On je po tome rekao da ce beba stici ranije i napisao II stepen zrelosti plodove vode. Da li je to normalan stupanj plodove vode u ovom razdoblju?

Takodjer mi je napisao da sam 36. sedmica i zakazao kontrolu za sljedecu sedmicu. Kako to da sam napredovala dvije sedmice? Na slici UZ koju mi je dao Divanovic svi parametri su bili 33. sedmice, znaci u sedmicu tacno onako kako sam i brojala. Sva sam isprepadana, bojim se da se ne porodim uskoro, po Divanovicu sam punih 35. sedmica, po ovome vec u 37., ne znam ni sama sta da mislim i radim.

Citala sam da starenje moze uzrokovati pusenje, a ja u zivotu nisam zapalila. Muz isto ne pusi, nisam izlozena dimu. Vjezbala sam cijelu trudnocu (fitness), je li to mozda razlog? Vjezbanje je bilo odobreno od doktora jer imam zdravu trudnocu.

Predjem na GAK i eto mi belaja.

Hvala puno!
safran

#9007 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ih, u 32. sedmicimi dr. Mišeljić kaže II stepen zrelosti posteljice, u 42. mi dr. Nakaš kaže I stepen zrelosti - sve očuvano, nema znakova otvaranja - možeš ti ovako koliko hoćeš.
marseljeza

#9008 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by marseljeza »

julisiz es grant wrote:
marseljeza wrote:Što ste Vi neki fin, pozitivan doktor :) Ne kažem da i moj nije, imao je i on slično objašnjenje :)

Ljudi se boje onoga što ne znaju, a kada si siguran makar 95% da si nešto potrefio, onda možeš i pacijenta rasteretiti, a to je najvažnije.
CA 125 jeste normalno povišen u trudnoći, i iz tog ga razloga ja ne bih ni radio, osim ako nisam siguran da nije cista "obična", nego nešto drugo. Ipak, kod žena fertilne dobi ovaj marker ukazuje na neki ozbiljniji belaj tek ako je jako visok, preko 200 mIU, a to kod tebe neće biti, sigurno.
Uradila sam tražene markere i rezultati su sljedeći:
AFP_3 3,12 0,89-8,78
CA 125 II 71,60 0,0-35,0
CA 15-3 12,1 0,0-31,3
CA19-9 XR <2 0,0-37,0
CEA 0,92 0,0-5,0

Kaže moj doktor, nije to ništa strašno ali kad vidim ovaj CA 125 zlo mi je. Šta Vi mislite? Znam da Vas gnjavim al' Bože moj, šta ću Vam :D
PurpurHazel

#9009 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

Samo da zahvalim od srca doktoru na strpljenju i jer je uvijek bio tu za tonu ponekad mojih izuzetno glupih pitanja. Cudo ste. :) Svim curama na pomoci u iscekivanju. Dosla je na svijet moja cura i sve je proteklo savrseno. Oporavljamo se i saljemo vam stotine pozdrava iz bolnice. :sax:
Last edited by PurpurHazel on 20/08/2014 13:47, edited 1 time in total.
safran

#9010 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Hazel, čestitam od srca.
Mis mekinjas

#9011 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

PurpurHazel wrote:Samo da zahvalim od srca doktoru na strpljenju i jer je uvijek bio tu za tonu ponekad mojih izuzetno glupih pitanja. Cudo ste. :) Svim curama na pomoci u iscekivanju. Dosla je na svijet moja cura i sve je proteklo savrseno. Elektivni carski u 38 sedmici nakon gubitka bebe, pa komplicirana trudnoca i trombofiija. Ali sve zavrsilo odlicno. Oporavljamo se i saljemo vam stotine pozdrava iz bolnice. :sax:
Cestitaaam. :)
Nek bude beba zdrava i sretna. :razz:
manekenka u penziji

#9012 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Divne vijesti! Čestitke od srca, da ste žive i zdrave!
rosa canina

#9013 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by rosa canina »

PurpurHazel wrote:Samo da zahvalim od srca doktoru na strpljenju i jer je uvijek bio tu za tonu ponekad mojih izuzetno glupih pitanja. Cudo ste. :) Svim curama na pomoci u iscekivanju. Dosla je na svijet moja cura i sve je proteklo savrseno. Elektivni carski u 38 sedmici nakon gubitka bebe, pa komplicirana trudnoca i trombofiija. Ali sve zavrsilo odlicno. Oporavljamo se i saljemo vam stotine pozdrava iz bolnice. :sax:
Cestitke od srca. Mirisi bebu. :ruza:
Sunculish

#9014 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Čestitke i od mene. Neka je bebica živa i zdrava..
granita

#9015 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Ponovo ja sa svojim glupim pitanjima.

Jucer na GAK-u na zakazanoj kontroli doktor mi kaze da je bebina glavica nisko i da me moli da odmaram i da izdrzimo jos najmanje dvije sedmice (danas sam 35+1). Prosle sedmice, tj. prije sedam dana, govori "ovo je idealno, radujte se", a jucer prica haman pa cu se prijevremeno poroditi. Moja beba je namjestena jos od kraja 5.-tog mjeseca i znam da mu je glava nize, ali ja do sada nisam imala nikakve restrikcije po uputama Dr. Divanovica. Odmaram se koliko osjecam potrebu, ali setam, lagano vjezbam, sjednem, legnem, zivot je normalno isao sve do jucer, a od tada sam u panicnom strahu da cu nauditi bebi ako se budem micala. Nije mi rekao sta znaci "odmarati se", znam da neke zene leze full on, smijem li sjediti, setati, smijem li se voziti autom, otici na izlet ili sam sada prikovana za kauc? Nemam nisku posteljicu, to pise na svakom Divanovicevom nalazu, samo je glava nisko i to je to. Ne znam jesam li otvorena, da li mi se skratio grlic, ma nista ne znam.

Od jucerasnje "aktivne" trudnice odjednom promjena, samo placem i naprezem se gore nego da hodam, a mama jos vise doprinosi panici jer je imala teske trudnoce, pa mi govori da samo lezim i malo sjedim. Ne znam sta mi je ciniti, ovo je drugi put kod ovog doktora na GAK-u, nimalo mi se ne svidja, uzasno je povrsan, prosle sedmice jedno, jucer drugo, prosle sedmice rece mi ti si u 36. sedmici i beba ce ranije, jucer me vrati na staro, pojma vise nemam. Njegove skrabotine ne mogu procitati, ne govori nista o bebi, ne znam koliko je tezak, ne znam kakvi su protoci, samo vidim BPD i duzinu bedrene kosti i po tome vidim napredak. Bas sam u uzasnoj nedoumici, a da stvar bude gora jedan doktor, inace kucni prijatelj, je ne preporucio ovome gore i sad je muka i belaj otici od ovoga jer imam nekoga tu za porodjaj.

Sta da radim? Da nastavim normalno i umjereno kao do sada ili da lezim i jedem se, please help.

Hvala i izvnite za smaranje.
suza81

#9016 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Odes privatno nekome i rijesis nedoumice a tom na GAK-u nastavis ici.
granita

#9017 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

To sam i mislila. Voljela bih da mi Divanovic nije na godisnjem do 4. avgusta, bas mi je to dugo za cekati. Imate li nekog drugog privatnika za preporuciti? Hvala
otherside

#9018 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

maja slakovic, ordinacija mehmedbasic, grbavica
radenska

#9019 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Eto da ti kazem svoje iskustvo. Od 27 sedmice mi je divanovic govorio da cu se ranije poroditi, moram lezati, jedva je mjerio bebinu glavicu koliko je bila nisko. Ugl ja ga nisam mogla poslusati jer je muz bio u bolnici pa sam svaki dan isla i po 2-3 puta na kosevo ali mi to uopce nije naudilo. Beba mi jeste stvarala pritisak ali je sve ostalo na svom mjestu do 40te nedjelje. Doduse, moja beba nije imala mjesta, od petog mjeseca me je probadao u rebra nogicama, nije se jadnicak mogao ni okrenuti :D
julisiz es grant

#9020 Re: Trudnjače i porodilje online

radenska wrote:Eto da ti kazem svoje iskustvo. Od 27 sedmice mi je divanovic govorio da cu se ranije poroditi, moram lezati, jedva je mjerio bebinu glavicu koliko je bila nisko. Ugl ja ga nisam mogla poslusati jer je muz bio u bolnici pa sam svaki dan isla i po 2-3 puta na kosevo ali mi to uopce nije naudilo. Beba mi jeste stvarala pritisak ali je sve ostalo na svom mjestu do 40te nedjelje. Doduse, moja beba nije imala mjesta, od petog mjeseca me je probadao u rebra nogicama, nije se jadnicak mogao ni okrenuti :D
Od ležanja i "apsolutnog" mirovanja u trudnoći nema nikakve koristi...tako knjige kažu. Može biti samo štete, jer kad se trudna žena ne kreće sklonija je venskoj trombozi i svim belajima koji iz toga mogu nastati. Jedino treba ograničiti fizičku aktivnost, npr. ne dizati težak teret, ne trčati sprint i sl.
A ovo što je navedeno u prethodnim postovima je jedan od razloga zašto uvijek govorim protiv mijenjanja doktora u trudnoći (bez jasnog razloga, vidim da je ovde viša sila), osobito da se normalna trudnoća kontroliše kod ljudi koji nemaju ni znanja, ni vremena, ni uslova da to kvalitetno odrade (većina ljekara na GAK-u i OBS).
julisiz es grant

#9021 Re: Trudnjače i porodilje online

marseljeza wrote:
julisiz es grant wrote:

Uradila sam tražene markere i rezultati su sljedeći:
AFP_3 3,12 0,89-8,78
CA 125 II 71,60 0,0-35,0
CA 15-3 12,1 0,0-31,3
CA19-9 XR <2 0,0-37,0
CEA 0,92 0,0-5,0

Kaže moj doktor, nije to ništa strašno ali kad vidim ovaj CA 125 zlo mi je. Šta Vi mislite? Znam da Vas gnjavim al' Bože moj, šta ću Vam :D
Samo pročitaj ponovo moj post koji si citirala, i to ti je odgovor i na ovo pitanje ;-)
julisiz es grant

#9022 Re: Trudnjače i porodilje online

Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo ;-)
Čestitam od srca :thumbup:
granita

#9023 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Hvala puno svima. I ja jos malo, pa cu prestati sa svojim smaracina pitanjima :-D
funky_baby

#9024 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funky_baby »

Zene jeste li se vi osjecale lose pred porod? Meni je jos desetak dana do termina i grozno se osjecam, samo placem, sva sam teska ne mogu nista da radim i to me dodatno deprimira. Plus sto me strah svega sto dolazi, osjecam se nespremnom i nedoraslom tom zadatku...
safran

#9025 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

funky_baby wrote:Zene jeste li se vi osjecale lose pred porod? Meni je jos desetak dana do termina i grozno se osjecam, samo placem, sva sam teska ne mogu nista da radim i to me dodatno deprimira. Plus sto me strah svega sto dolazi, osjecam se nespremnom i nedoraslom tom zadatku...
Eh, pa sigurno si na ispite/kontrolne išla spremna a imala tremu. Normalno je i da strepiš i da plačeš, i da si nestrpljiva, i da se najradije ne bi nikad porodila - ma sve je to dio pretporođajnog ugođaja. Dobro bi bilo da ima neka generalna proba :lol: Glavu gore, ako upijaš vodu ko spužva probaj jesti dinju i krastavce, možda ćeš biti malo lakša. Ni ovo vrijeme - malo vruće, malo hladno, ne ide ti u prilog. Ipak, probaj se natjerati da prošetaš, malo ujutro - malo naveče. A i ako zapneš prilikom izvršenja zadatka biće tu neko da pripomogne.
Post Reply