Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#9001 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Nisu gume svemoguce ljudi, sta vam je, iako ima dosta i do guma naravno,
Ne bih se sada usudio krenuti bilo gdje van grada da su gume ne znam kakve ako nemam pogon na obje osovine.

Razlika je ogromna. Tako gdje onaj sa pogonom na jednoj osovini staje i ne moze dalje, i to iz zaleta, ovaj sa pogonom na obje osovine krece IZ MJESTA. Ko nije probao i osjetio na vlastitoj kozi, mozda i ne vjeruje.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9002 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mali_milojica »

Danas sam se ja po Sarajevu klizao i na Michelinima :lol:
Ovo su danas bili vanredni uslovi,ali vjerujem da bi se sve gume sl ponašale
bleee_sa

#9003 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

najjači su papci što kupe conti i kontaju na mjesec će izaći, a onda padne snijeg i ne može se ni na trotoar popet :D
amar1994

#9004 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Nisu gume svemoguce ljudi, sta vam je, iako ima dosta i do guma naravno,
Ne bih se sada usudio krenuti bilo gdje van grada da su gume ne znam kakve ako nemam pogon na obje osovine.

Razlika je ogromna. Tako gdje onaj sa pogonom na jednoj osovini staje i ne moze dalje, i to iz zaleta, ovaj sa pogonom na obje osovine krece IZ MJESTA. Ko nije probao i osjetio na vlastitoj kozi, mozda i ne vjeruje.
pa normalno , gledam one sto idu za boljakov i buca potok , niko se ne moze popet , a niko nije kupio recimo SX4 4x4 , svi ali svi G4 i normalno ne mogu izac :-) :run:

ma sta ce probat , pa nas vozacki je 0 , zemlja sa 4 godisnja doba i svim mogucim uslovima , oni te provedu malo kroz grad po suhom i hajmo . Onda ako nemas nekog iskusnijeg pored sebe da te nauci donji si i parkiras , a ovi koji se ipak odvaze voze sporo i stvori se kolaps saobracaja za sekundu :run:
commendatore

#9005 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by commendatore »

imaju senzori na gumama - predvidjaju i upravljaju same dje ce koji vozac ic :mrgreen:
amar1994

#9006 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

commendatore wrote:imaju senzori na gumama - predvidjaju i upravljaju same dje ce koji vozac ic :mrgreen:
jel to ko senzor nivoa ulja bRez šipke :lol:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9007 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Leon16v »

Al one trebice u Audi Q5, Q3, BMW X-serijama, ko izgubljene na cesti.

Kontam da je meni to malo da se poigram :lol:
Travnički Noćni Šetač

#9008 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

_BataZiv_0809 wrote: Pa vidi drug, Sava S3 je kod nas daleko najpopularnija guma. Masa ljudi i dalje vjeruje da je to univerzalna guma i goni je cijele sezone :-)

Nije to slucajno i ona sigurno obavlja svoj posao korektno. Da je nesto puno bolja od Tigar Wintere vala ne znam da jeste. Skuplja jeste. Obje su dobre po snijegu i neociscenoj cesti. Na sklisoj i zaledjenoj pokazuju svoje limite.

U tom cjenovnom rangu imas i Sportivu, za koju su iskustva dosta pozitivna, pa sam je i ja kupio ove godine :wink: Ovo sto sam do sad vozio, a svaki dan sam na tockovima, je skroz pristojno i osjecam se sigurno na cesti.

Dalje, u tom nekom cjenovnom rangu od cca 80tak maraka bi se eventualno mogla naci i Fulda, a mozda i Hankook i BF Gudric. One su sigurno jedan level iznad Save, Tigra i Sportive.

Sava hp2 je oko stotinjak maraka. Definitivno ozbiljnija guma od S3, ali i skuplja...Mada je jos uvijek friska i za nju jos uvijek ne postoje iskustva duza od 2-3 sezone...

Korektan komentar... slažem se u potpunosti.... S3 je za snijeg odlična za mokro nije vrhunska.... Sportivu prošle i ove godine i ja vozim... Daje osjećaj sigurnosti... 215/55 x 16... Sutra sam vjerovatno na putu preko Rogoja pa ako bude uslova mozda i snimak sa kamere postavim...
...
Uglavnom korektan i jasan komentar i slažem se u potpunosti sa kolegom... nemojte voziti zimsku Savu ljeti i imaćete dobre gume za snijeg 4 sezone minimalno...
A za premium brend preporučujem Continental... probao na više vozila i nigdje nisu podbacile...
amar1994

#9009 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:Al one trebice u Audi Q5, Q3, BMW X-serijama, ko izgubljene na cesti.

Kontam da je meni to malo da se poigram :lol:
vala jebo ih onaj ko im ih dade u ruke :evil: :D
nepass1

#9010 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

vozi li ko na sava s3? vozim evo 8 zima, ovo je novi set, njima je druga zima. i danas me razocarase. samo na kvacilu sam mogao krenuti bez slajdranja na semaforu, malo gasa i slajdra. a vozio sam ih po raznim uslovima, prestizao, vozio do 80 na snijegu. silazio niz kovanj prije grtalice. ali danas nikako.
kloniran

#9011 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

nepass1 wrote:vozi li ko na sava s3? vozim evo 8 zima, ovo je novi set, njima je druga zima. i danas me razocarase. samo na kvacilu sam mogao krenuti bez slajdranja na semaforu, malo gasa i slajdra. a vozio sam ih po raznim uslovima, prestizao, vozio do 80 na snijegu. silazio niz kovanj prije grtalice. ali danas nikako.
ja imam vederstein pa mi je isto bilo ko tebi

a uzbrdo sam izasao po neociscenoj cesti

a na glavnoj me nosalo u svakoj krivini

savine su mi nazad i bilo je proklizavanja i guzicom
nepass1

#9012 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nepass1 »

i kod mene samo glavna, isao na ap vozio preko 100, vratio se kroz vogoscu sve bez problema, ni najmanjeg.
ali glavna jedva.
bleee_sa

#9013 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bleee_sa »

Uhvatio se led ispod snijega, nema tu gume...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9014 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Pa ljudi, klizav snijeg, led ispod, ekserice bi proklizale. Danas svi imaju problema sa kretanjem na glavnoj cesti, niste jedini.
JoeyTribbiani

#9015 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JoeyTribbiani »

UG 9 danas pristojne :-D

Bacilo me u krivini izmedju zemaljskog muzeja I parlamenta, ali jesam malo brze usao. Nista strasno, ispravio odmah. Uz Vraca opet iz mjesta krenuo na semaforu bez proklizavanja. Zato me u mahalskoj ulici syebase nepregledna krivina u brdu I komsinica sa losim gumama. Da je 4x4 mozda bi tu krenuo iz mjesta. Ovako sam se zaletio iz necijeg dvorista :D . Jebeno, ugazeno sve, treba se pazit dok se ne ocisti malo bolje.
amar1994

#9016 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Pa ljudi, klizav snijeg, led ispod, ekserice bi proklizale. Danas svi imaju problema sa kretanjem na glavnoj cesti, niste jedini.
Ne provaljuj se , jedino sto bi ekserice radile jest varnicenje :wink:
Me_again

#9017 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

NediM17 wrote:Nisu gume svemoguce ljudi, sta vam je, iako ima dosta i do guma naravno,

Malo je reči !
Valjda su kupci ovih modernih Crossovera sa pogonom na jednu osovinu konačno shvatili da su prevareni. Voze SUV-like automobile nastale na bazi daleko jeftinijih modela i nemaju ama baš nikakvu prednost u odnosu na obične aute.

Meni je največi zakon kod 4x4 kada ga pukneš po gasu u snijegom pokrivenoj krivini a on te samo uvuče u nju, za razliku od običnih pogona koji te momentalno istjeruju van krivine. Ako imaš damu možeš ga po snijegu nevjerovatno brzo voziti.
ElRe

#9018 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Danas po snijegu oko pola 3 sa kolegama idem na Bjelasnicu, auto Stepway, gume Ultragrip 9 :thumbup: Ako je TS860 bolji, onda su proizvodjaci fenomenalno savladali zimske uslove.
Ja idem sutra sa Lassom Snoways 3 istu rutu pa da vidim razliku
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9019 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
konektovan wrote:Pa ljudi, klizav snijeg, led ispod, ekserice bi proklizale. Danas svi imaju problema sa kretanjem na glavnoj cesti, niste jedini.
Ne provaljuj se , jedino sto bi ekserice radile jest varnicenje :wink:
Bukvaljac, jesi i ti dobio diplomu inzinjera?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9020 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bitanga_sa_otesa »

amare ti se provaljujes,ekserice i jesu za led...
amar1994

#9021 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Pa znam , nego ne kontam proklizale bi , sta proklizava , vozio sam danas , vozili ljudi ispred mene , niko nije pleaao , druga prica su gasovi i nagli pokreti volanom .
Last edited by amar1994 on 09/12/2017 20:52, edited 1 time in total.
amar1994

#9022 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

konektovan wrote:

Bukvaljac, jesi i ti dobio diplomu inzinjera?
Jesam , dvije :)

Jesi li probao ekserice , ja jesam po selima na Romaniji .

Btw. Slabe su ti sale u zadnje vrijeme .

https://www.nokiantires.com/innovation/ ... ded-tires/
Wet Ice and Packed Snow
If you have non-studded winter tires, you need to be particularly careful at crossroads etc. where there may be wet ice or hard-packed snow. Studded tires are superior to non-studded winter tires on wet ice and hard-packed snow.
sad nastavi sa neslanim salama :)
Last edited by amar1994 on 09/12/2017 21:01, edited 2 times in total.
maxell_sarajevo

#9023 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Good Year Ultragrip 9 vrh :thumbup:

Danas popodne isao do Viteza, na ap bez problema 100km/h, lijeva traka slabo očišćena, al nije bilo problema i po njoj voziti.
Kroz Kaonik 60km/h bez problema ikakvih.
Nikakve tragove zanošenja ili proklizavanja nisam osjetio.
kabal1337

#9024 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

e moj amare ne vrijedi sa saljivdzijama
amar1994

#9025 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

kabal1337 wrote:e moj amare ne vrijedi sa saljivdzijama
jakog saljivdjije u vraziju mater :lol:

kae proklizava , ne udaraj gas i lagano volanom pa nece :)
Post Reply