Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HardcoreMX

#9001 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Ramzess Veliki wrote: Previse je losih ljudi u religijama.
Preglasni su i nadglasavaju one dobre ljude.
imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..
Ramzess Veliki

#9002 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

HardcoreMX wrote:
Ramzess Veliki wrote: Previse je losih ljudi u religijama.
Preglasni su i nadglasavaju one dobre ljude.
imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..
Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ... :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#9003 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

Ramzess Veliki wrote:
HardcoreMX wrote: imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..
Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ... :lol: :lol: :lol:
a tko te sad tegli za rukav pa si dosao na religiju :thumbup: ..ima tu mudrosti..ti sada cinis za vjeru vise nego malo tko od vjernika...
Dozer

#9004 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

@Maxxtro
Lijepo receno, osim zadnjeg dijela jer je on malcice pogresan - religije, za razliku od nauke, bas i ne koriste neke metode kojima bi ili potvrdile ili opovrgle ono sto pise u religijskim knjigama. Njihov "posao" je prilicno striktan - da na svaki moguci nacin sprijece opovrgavanje onoga sto pise u tim knjigama. I u tom smislu su koristili, a vjerovatno koriste i danas razne metode, medju kojima su nerijetko bila i ubistva.
Nije mi poznato da su se nauka i naucnici sluzili ovakvim metodama protiv religija, a kako bi im dokazali da su u pravu.

Nazalost, ali istorija je krcata primjerima ovakvog djelovanja vjerskih centara, pocev od Vatikana, pa nadalje. Vijekovima su se trudili, a trude se i danas, da se mnoge stvar koje bi mogle u pitanje dovesti istinitost onoga sto se propovijeda - ne otkrije, a ako se i otrkije, onda da se sto je prije moguce sakrije i zataska. Pa na bilo koji nacin.
Edouard

#9005 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Maxxtro wrote:
Edouard wrote: Moram priznati da i ja na njihovom mjestu ne bih bio ništa manje frustriran.
Frustracija je prema nekoj definiciji psihofizičko stanje za koje je karakteristično da je povezano s prisilnim odricanjem čovjeka od ispunjenja želja koje su po subjektivnoj ili objektivnoj ocjeni vrlo važne za neku osobu. I upravo se o tome ovdje radi.
Spominješ Newtona. Pa u to doba tako reći i nije bilo ateista, a s druge strane newtonovi zakoni mehanike i ne dotiču svjetonazorska pitanja koja uključuju i pitanje nastanka svemira, materije...
Ali, kad je u pitanju Veliki prasak, ateisti od vjerovanja u statički, vječni, nepromjenjivi svemir, moraju prihvatiti dinamički, promjenjivi svemir koji ima početak, naučnu teoriju koja i previše asocira na biblijsko stvaranje.
I da tu fascinantnu teoriju u 20-tom stoljeću postavi jedan naučnik ujedno vjernik, svećenik. A znamo kako ateisti stalno trube kako su vjera i nauka međusobno suprostavljeni. Pa frustracija mora biti neizbježna, a kao jasni pokazatelj toga je kao po nekom pravilu izbjegavanje spominjanja imena uz teoriju, a kako znamo i prihvaćanje te teorije nije išlo baš jednostavno.
Bespotrebno pokusavas naucnim stavovima i hipotezama tog doba prisiti ideoloski sukob ateistickog i teistickog svjetonazora. 'Vjerovanje' u staticni univerzum je bila prevalentna naucna hipoteza koja ne mora nuzno imati veze sa ateizmom. Newton je takodjer bio misljenja da je univerzum beskonacan i statican, a opet je vjerovao u Stvoritelja. Ovi stavovi nisu oprecni niti uopste nuzno imaju veze jedan sa drugim; mozes vjerovati da je Stvoritelj napravio Univerzum koji je statican i beskonacan. Isto tako mozes biti ateista i bez problema prihvatati da je Univerzum dinamican i da ima svoj pocetak.
Moguce je da su tadasnji ateisticki naucnici ismijavali Lemaitrea zbog vjerskih uvjerenja i to je definitivno pogresno i ruzno. Ali opet, to su privatna uvjerenja koja nemaju nuzno ikakvog presjeka sa njihovom naucnom djelatnoscu. Ako ista, cinjenica da je Big Bang model vremenom prihvacen ide u korist nauke generalno i govori mnogo o integritetu naucne zajednice - hipoteze se testiraju i pod teretom dokaza se prihvacaju one ispravne, bez obzira na eventualna licna uvjerenja. Religija je definitivno rigidnija u tom smislu.
Dakle, slazem se da vjera i nauka ne moraju biti suprotstavljene, ali mislim da su takve primjedbe cesce u smislu da jedno i drugo ne treba mjesati, da ih treba drzati kao odvojene kategorije zato sto imaju razlicite ciljeve i sluze se razlicitim metodama u njihovom postizanju.
Šta je ta prevalentna naucna hipoteza o statičnom svemiru predlagala, objašnjenje kojeg fenomena? No vjerovanje u statičnost svemira ovdje i nije tako bitno.
Slažem se da nije problem vjerniku prihvatiti da je Stvoritelj napravio statičan Univerzum, dok beskonačnost nadilazi naše poimanje premda se uspješno koristi u matematici.
Ne bih se složio da ateisti bez problema mogu prihvatiti Univerzum koji ima svoj početak.
S vjerovanjem u vječni i beskonačni svemir mogli su "mirno spavati". Međutim, sada, Univerzum s početkom u prostor-vremenu, ne da mogu, već moraju prihvatiti, a ne vide kako to pomiriti sa svojim metafizičko-naturalističkim vjerovanjem da na početku i u temelju svekolike stvarnosti/Univerzuma stoji isključivo materija. Kakva, otkuda, bez ikakva uzroka? Kako objasniti?
Interesantan je i podatak da, premda je Einstein predlagao konačni Univerzum, ali bez granica, naročito sovjetski naučnici zastupali su beskonačni i vječni svemir.
Hakiz

#9006 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Edouard wrote: Ne bih se složio da ateisti bez problema mogu prihvatiti Univerzum koji ima svoj početak.
?
broj dva

#9007 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

Do prije manje od 100 godina vjerovali smo da je naša galaksija jedina.
Ko zna šta sta još će se pokazati netačnim ali jedna stvar se nikada nikada neće desiti - da za objašnjenje svemira treba neko božanstvo a pogotovo ne onaj abrahamski prihopata.
Edouard

#9008 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Edouard »

Frustracija o kojoj sam govorio, kod nekih ateista više je nego očita.
Smrcak15

#9009 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:Do prije manje od 100 godina vjerovali smo da je naša galaksija jedina.
Ko zna šta sta još će se pokazati netačnim ali jedna stvar se nikada nikada neće desiti - da za objašnjenje svemira treba neko božanstvo a pogotovo ne onaj abrahamski prihopata.
de molim te objasni mi kako je nistavilo kalibriralo expanziju univerzuma kada je BIg ban explodirao, to kalibriranje je bilo 1 naspram kvintilion, to jeste 1 sa 18 nula. ta cifra da razumijes kolika je , je kada bi sve zrna pijeska svih plaza sa planete zemlje stavili na jednu hrpu i ako bi otklonili samo jedno zrno iz te hrpe, to jeste toliko sitno pobrkali kalibraciju expanzije univerzum bi nestao.
vatrogasac

#9010 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Ramzess Veliki wrote: Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ... :lol: :lol: :lol:
Nešto kontam, da ih je kojom srećom više takvih. :mrgreen:
Ramzess Veliki

#9011 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

vatrogasac wrote:
Ramzess Veliki wrote: Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ... :lol: :lol: :lol:
Nemoj pricati gluposti. Nivo obrazovanja i intelekta im je na nivou prazne kante Jupola. Spuzali iz sela i zaseoka iznad zenice, grada nisu vidjeli do punoljetstva. Pozoriste vecina nije vidjela ni na razglednici, jos im je Golf 2 najbolje postojece auto, a kad vide smartwatch stanu ga kamenovat da istjeraju sejtana. :roll:
vatrogasac

#9012 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Ramzess Veliki wrote:
vatrogasac wrote:
Nemoj pricati gluposti. Nivo obrazovanja i intelekta im je na nivou prazne kante Jupola. Spuzali iz sela i zaseoka iznad zenice, grada nisu vidjeli do punoljetstva. Pozoriste vecina nije vidjela ni na razglednici, jos im je Golf 2 najbolje postojece auto, a kad vide smartwatch stanu ga kamenovat da istjeraju sejtana. :roll:
I sam znaš da nije ovo istina osim ako mišljenje ne gradiš na par konkretnih osoba, ali de hajd' sad...nema veze. Petog oktobra ja u džamiju na džumu kada već 15 minuta prije sve popunjeno pa i dvorište i pitam nekog da nije nekakav poseban događaj, dženaza i sl. i rekoše mi kako je 5. oktobar dan učitelja i ne rade prosvjetne ustanove pa napunili školarci. Kažem....mašallah.
Ramzess Veliki

#9013 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

vatrogasac wrote: I sam znaš da nije ovo istina osim ako mišljenje ne gradiš na par konkretnih osoba, ali de hajd' sad...nema veze. Petog oktobra ja u džamiju na džumu kada već 15 minuta prije sve popunjeno pa i dvorište i pitam nekog da nije nekakav poseban događaj, dženaza i sl. i rekoše mi kako je 5. oktobar dan učitelja i ne rade prosvjetne ustanove pa napunili školarci. Kažem....mašallah.
Nazalost tako je. Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu. Ipak gradiliste je u pitanju ...
Da se razumijemo, ima svijetlih primjera, sestrin zet je momak i po, skolovan, vjernik, istih ideja kao i ovi koje spomenuh, ali NIJE NAPADAN. Takav mi je I zet. Blagi I predani. Zet istina zna nalupat insane kad ga podcijene ... :D
Sa takvim vjernicima cu uvijek u saf. Ali ovi agresivci u meni bude nekakvu losu reakciju.
vatrogasac

#9014 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Ramzess Veliki wrote: Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu.
Ja uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.
Bloo
Globalna šefica

#9015 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Ramzess Veliki wrote: Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu.
Ja uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.
Osim kad dođu Bake, Zvidzić i novalić :mrgreen:
vatrogasac

#9016 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Osim kad dođu Bake, Zvidzić i novalić :mrgreen:
A šta da radimo? I oni imaju mater. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9017 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih :) pogotovo ako su u SDA.
Tako da te neukusne i slatkaste lirske opise zajedništva rudara i univerzitetskih kadrova u prvim safovima možeš pričati djeci kao bajke za laku noć.
vatrogasac

#9018 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugih :) pogotovo ako su u SDA.
Tako da te neukusne i slatkaste lirske opise zajedništva rudara i univerzitetskih kadrova u prvim safovima možeš pričati djeci kao bajke za laku noć.
Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti, ali je ovo prilika da ti koji su 'gore' moraju sići 'dole' da bi mogli biti ono što tvrde da jesu. I čak svoja Armani odijela moraju nasloniti na radničke kombinezone. Svoje talijanske cipele staviti pored kineskih patika. Staviti glavu na tlo.
Bloo
Globalna šefica

#9019 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti, ali je ovo prilika da ti koji su 'gore' moraju sići 'dole' da bi mogli biti ono što tvrde da jesu. I čak svoja Armani odijela moraju nasloniti na radničke kombinezone. Svoje talijanske cipele staviti pored kineskih patika. Staviti glavu na tlo.
A i ne moraju, budu odvojeni crvenim gajtancicem sa zlatnim resama...kad se ukazu u dzamiji.
beni-bu-man

#9020 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

zar ima VIP loza u dzamiji
vatrogasac

#9021 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Bloo wrote:
A i ne moraju, budu odvojeni crvenim gajtancicem sa zlatnim resama...kad se ukazu u dzamiji.
To je bilo par puta za bajram i samo u Begovoj džamiji kako zbog njih tako i diplomatskog kora da ne klanjaju na kaldrmi Sarača mada su se prvo vjernici pobunili. Ateisti nemaju razloga jer ne idu tamo i njima ne treba taj prostor.
Bloo
Globalna šefica

#9022 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
To je bilo par puta za bajram i samo u Begovoj džamiji kako zbog njih tako i diplomatskog kora da ne klanjaju na kaldrmi Sarača mada su se prvo vjernici pobunili. Ateisti nemaju razloga jer ne idu tamo i njima ne treba taj prostor.
To je bilo samo pat puta...
i samo u Begovoj džamiji...
Ja se ne bunim na tu praksu, ne tangira mene. Ja samo dovodim korelaciju tvoju izjavu o jednakosti muslimana bez obzira na status, te kako uživaš u istoj i način na koji IZ tretira one njoj najbitnije, a to nisu vjernici :) već SDA pol...ovaj diplomatski kor... :)

Nekad će doći i ta noć spaljivanja iluzija ako među vama uopšte ima onih nesvjesnih uske povezanosti i prožetosti SDA i IZ (odnosno politike i religije) i vratiti religiju (možda i vjeru) i džamije tamo gdje i pripadaju - intimu vjernika, a ne prostor za političke malverzacije.
vatrogasac

#9023 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
To je bilo samo pat puta...
i samo u Begovoj džamiji...
Ja se ne bunim na tu praksu, ne tangira mene. Ja samo dovodim korelaciju tvoju izjavu o jednakosti muslimana bez obzira na status, te kako uživaš u istoj i način na koji IZ tretira one njoj najbitnije, a to nisu vjernici :) već SDA pol...ovaj diplomatski kor... :)

Nekad će doći i ta noć spaljivanja iluzija ako među vama uopšte ima onih nesvjesnih uske povezanosti i prožetosti SDA i IZ (odnosno politike i religije) i vratiti religiju (možda i vjeru) i džamije tamo gdje i pripadaju - intimu vjernika, a ne prostor za političke malverzacije.
vatrogasac wrote:
Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti...
A izvorno i ispravno je ovako...svakome dva čaršafa i gdje te zadesi.

Image
Dozer

#9024 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: de molim te objasni mi kako je nistavilo kalibriralo expanziju univerzuma kada je BIg ban explodirao, to kalibriranje je bilo 1 naspram kvintilion, to jeste 1 sa 18 nula. ta cifra da razumijes kolika je , je kada bi sve zrna pijeska svih plaza sa planete zemlje stavili na jednu hrpu i ako bi otklonili samo jedno zrno iz te hrpe, to jeste toliko sitno pobrkali kalibraciju expanzije univerzum bi nestao.
Ti nikako da skontas da svemir ne da nije kalibriran i uredjen, nego je u totalnom nasilnom haosu :D
Nikako da shvatis da o svemiru do prije manje od 100 godina nismo znali skoro nista, jer nismo imali tehnologije da saznamo. Sada, kada vidimo preko 13 milijardi godina unazad, dolazimo polako do nekih saznanja i zakljucaka. A sto vise otkrivamo, to sve vise novih pitanja imamo. I uporedo otkrivmao koliko je svemir zapravo nasilno i neuredjeno mjesto. Da, u njemu vladaju zakoni fizike, ali - to je to. Nema nikoga ko pomice preko 100 milijardi galaksija, i jos 200-300x vise drugih objekata unutar tih galaksija. Niko se tamo ne igra saha, pa ma koliko ti mislio da je to netacno i da postoji taj jedan lik koji sve to uredjuje i regulise :D

Znas sta je jos tuznije? Mi o "vlastitoj" planeti ne znamo ni 20%, sto je manje nego o svemiru, pogotovo o morima i okeanima koji su 90% neistrazeni. Nemamo blage veze sta se sve krije ispod planina, na dubinama od 2-5-10+ kilometara.

A, ti nama jos nikad ne objasni - sta je to "nistavilo" i gdje je "bilo" do BigBag-a? Samim tim, gdje je bio i bog do tada?
Naravno, ti i dalje ne kontas da je sam pojam "nistavilo" = nista. 0. Prazno. Kako je onda nesto ili neko mogao biti u - nicemu? :D
Ovo je zaista jedan krasan termin kojim se daje misticnost svemu tome, tj. bogu. Kao, do Big Banga je "bio" u "nistavilu", a onda je, valjda jer mu je u nistavilu bilo dosadno, odlucio da od nicega stvori svasta, tj. univerzum, sa hiljadama milijardi objekata u njemu, a povrh svega, odlucio je i da medju svim tim silnim stvarima stvori i nas, na jednom nano-znu svemirske prasine, a sve kako bismo mu se klanjali i zasluzili njegovu milost :D

Hajdeeee.... :D
Hakiz

#9025 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

beni-bu-man wrote:zar ima VIP loza u dzamiji
Ima.

A ima na TED talks jedan, meni sjajan, govor čovjeka koji se zove Casey Gerald. Postavio sam ga na čini mi se ovoj temi temi prije oko mjesec ili dva. Link: https://www.ted.com/talks/casey_gerald_ ... l_of_doubt

Uglavnom, 31. decembar je 1999, čeka se 2000. i u jednoj crkvi se skupili vjernici čekajući drugi Hristov dolazak i kraj svijeta. Casey je tada imao 12 godina i bio u crkvi. I opisuje kako je to izgledalo i u jednim trenutku opisuje kako su ljudi sjedili. I kaže otprilike ovako, parafraziram: U prvom redu su sjedili đakoni i njihove žene, ili kako ih ja volim zvati hrišćanska buržoazija. Znate, u Americi, i drugi Hristov silazak i kraj svijeta imaju VIP odjeljak.

Tako da ima, religije imaju VIP lože. Što za molitve, što za čekanje kraja svijeta.
Locked