imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..Ramzess Veliki wrote: Previse je losih ljudi u religijama.
Preglasni su i nadglasavaju one dobre ljude.
Ateizam vs. Religija
- HardcoreMX
#9001 Re: Ateizam vs. Religija
- Ramzess Veliki
#9002 Re: Ateizam vs. Religija
Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ...HardcoreMX wrote:imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..Ramzess Veliki wrote: Previse je losih ljudi u religijama.
Preglasni su i nadglasavaju one dobre ljude.
- HardcoreMX
#9003 Re: Ateizam vs. Religija
a tko te sad tegli za rukav pa si dosao na religijuRamzess Veliki wrote:Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ...HardcoreMX wrote: imas pravo..da nema 'ateista' tesko bi danas pored ovih vjernika netko bio vjernik ili razmisljao u tom pravcu..![]()
![]()
- Dozer
#9004 Re: Ateizam vs. Religija
@Maxxtro
Lijepo receno, osim zadnjeg dijela jer je on malcice pogresan - religije, za razliku od nauke, bas i ne koriste neke metode kojima bi ili potvrdile ili opovrgle ono sto pise u religijskim knjigama. Njihov "posao" je prilicno striktan - da na svaki moguci nacin sprijece opovrgavanje onoga sto pise u tim knjigama. I u tom smislu su koristili, a vjerovatno koriste i danas razne metode, medju kojima su nerijetko bila i ubistva.
Nije mi poznato da su se nauka i naucnici sluzili ovakvim metodama protiv religija, a kako bi im dokazali da su u pravu.
Nazalost, ali istorija je krcata primjerima ovakvog djelovanja vjerskih centara, pocev od Vatikana, pa nadalje. Vijekovima su se trudili, a trude se i danas, da se mnoge stvar koje bi mogle u pitanje dovesti istinitost onoga sto se propovijeda - ne otkrije, a ako se i otrkije, onda da se sto je prije moguce sakrije i zataska. Pa na bilo koji nacin.
Lijepo receno, osim zadnjeg dijela jer je on malcice pogresan - religije, za razliku od nauke, bas i ne koriste neke metode kojima bi ili potvrdile ili opovrgle ono sto pise u religijskim knjigama. Njihov "posao" je prilicno striktan - da na svaki moguci nacin sprijece opovrgavanje onoga sto pise u tim knjigama. I u tom smislu su koristili, a vjerovatno koriste i danas razne metode, medju kojima su nerijetko bila i ubistva.
Nije mi poznato da su se nauka i naucnici sluzili ovakvim metodama protiv religija, a kako bi im dokazali da su u pravu.
Nazalost, ali istorija je krcata primjerima ovakvog djelovanja vjerskih centara, pocev od Vatikana, pa nadalje. Vijekovima su se trudili, a trude se i danas, da se mnoge stvar koje bi mogle u pitanje dovesti istinitost onoga sto se propovijeda - ne otkrije, a ako se i otrkije, onda da se sto je prije moguce sakrije i zataska. Pa na bilo koji nacin.
-
Edouard
#9005 Re: Ateizam vs. Religija
Šta je ta prevalentna naucna hipoteza o statičnom svemiru predlagala, objašnjenje kojeg fenomena? No vjerovanje u statičnost svemira ovdje i nije tako bitno.Maxxtro wrote:Bespotrebno pokusavas naucnim stavovima i hipotezama tog doba prisiti ideoloski sukob ateistickog i teistickog svjetonazora. 'Vjerovanje' u staticni univerzum je bila prevalentna naucna hipoteza koja ne mora nuzno imati veze sa ateizmom. Newton je takodjer bio misljenja da je univerzum beskonacan i statican, a opet je vjerovao u Stvoritelja. Ovi stavovi nisu oprecni niti uopste nuzno imaju veze jedan sa drugim; mozes vjerovati da je Stvoritelj napravio Univerzum koji je statican i beskonacan. Isto tako mozes biti ateista i bez problema prihvatati da je Univerzum dinamican i da ima svoj pocetak.Edouard wrote: Moram priznati da i ja na njihovom mjestu ne bih bio ništa manje frustriran.
Frustracija je prema nekoj definiciji psihofizičko stanje za koje je karakteristično da je povezano s prisilnim odricanjem čovjeka od ispunjenja želja koje su po subjektivnoj ili objektivnoj ocjeni vrlo važne za neku osobu. I upravo se o tome ovdje radi.
Spominješ Newtona. Pa u to doba tako reći i nije bilo ateista, a s druge strane newtonovi zakoni mehanike i ne dotiču svjetonazorska pitanja koja uključuju i pitanje nastanka svemira, materije...
Ali, kad je u pitanju Veliki prasak, ateisti od vjerovanja u statički, vječni, nepromjenjivi svemir, moraju prihvatiti dinamički, promjenjivi svemir koji ima početak, naučnu teoriju koja i previše asocira na biblijsko stvaranje.
I da tu fascinantnu teoriju u 20-tom stoljeću postavi jedan naučnik ujedno vjernik, svećenik. A znamo kako ateisti stalno trube kako su vjera i nauka međusobno suprostavljeni. Pa frustracija mora biti neizbježna, a kao jasni pokazatelj toga je kao po nekom pravilu izbjegavanje spominjanja imena uz teoriju, a kako znamo i prihvaćanje te teorije nije išlo baš jednostavno.
Moguce je da su tadasnji ateisticki naucnici ismijavali Lemaitrea zbog vjerskih uvjerenja i to je definitivno pogresno i ruzno. Ali opet, to su privatna uvjerenja koja nemaju nuzno ikakvog presjeka sa njihovom naucnom djelatnoscu. Ako ista, cinjenica da je Big Bang model vremenom prihvacen ide u korist nauke generalno i govori mnogo o integritetu naucne zajednice - hipoteze se testiraju i pod teretom dokaza se prihvacaju one ispravne, bez obzira na eventualna licna uvjerenja. Religija je definitivno rigidnija u tom smislu.
Dakle, slazem se da vjera i nauka ne moraju biti suprotstavljene, ali mislim da su takve primjedbe cesce u smislu da jedno i drugo ne treba mjesati, da ih treba drzati kao odvojene kategorije zato sto imaju razlicite ciljeve i sluze se razlicitim metodama u njihovom postizanju.
Slažem se da nije problem vjerniku prihvatiti da je Stvoritelj napravio statičan Univerzum, dok beskonačnost nadilazi naše poimanje premda se uspješno koristi u matematici.
Ne bih se složio da ateisti bez problema mogu prihvatiti Univerzum koji ima svoj početak.
S vjerovanjem u vječni i beskonačni svemir mogli su "mirno spavati". Međutim, sada, Univerzum s početkom u prostor-vremenu, ne da mogu, već moraju prihvatiti, a ne vide kako to pomiriti sa svojim metafizičko-naturalističkim vjerovanjem da na početku i u temelju svekolike stvarnosti/Univerzuma stoji isključivo materija. Kakva, otkuda, bez ikakva uzroka? Kako objasniti?
Interesantan je i podatak da, premda je Einstein predlagao konačni Univerzum, ali bez granica, naročito sovjetski naučnici zastupali su beskonačni i vječni svemir.
-
Hakiz
#9006 Re: Ateizam vs. Religija
?Edouard wrote: Ne bih se složio da ateisti bez problema mogu prihvatiti Univerzum koji ima svoj početak.
-
broj dva
#9007 Re: Ateizam vs. Religija
Do prije manje od 100 godina vjerovali smo da je naša galaksija jedina.
Ko zna šta sta još će se pokazati netačnim ali jedna stvar se nikada nikada neće desiti - da za objašnjenje svemira treba neko božanstvo a pogotovo ne onaj abrahamski prihopata.
Ko zna šta sta još će se pokazati netačnim ali jedna stvar se nikada nikada neće desiti - da za objašnjenje svemira treba neko božanstvo a pogotovo ne onaj abrahamski prihopata.
-
Edouard
#9008 Re: Ateizam vs. Religija
Frustracija o kojoj sam govorio, kod nekih ateista više je nego očita.
- Smrcak15
#9009 Re: Ateizam vs. Religija
de molim te objasni mi kako je nistavilo kalibriralo expanziju univerzuma kada je BIg ban explodirao, to kalibriranje je bilo 1 naspram kvintilion, to jeste 1 sa 18 nula. ta cifra da razumijes kolika je , je kada bi sve zrna pijeska svih plaza sa planete zemlje stavili na jednu hrpu i ako bi otklonili samo jedno zrno iz te hrpe, to jeste toliko sitno pobrkali kalibraciju expanzije univerzum bi nestao.broj dva wrote:Do prije manje od 100 godina vjerovali smo da je naša galaksija jedina.
- vatrogasac
#9010 Re: Ateizam vs. Religija
Nešto kontam, da ih je kojom srećom više takvih.Ramzess Veliki wrote: Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ...![]()
![]()
- Ramzess Veliki
#9011 Re: Ateizam vs. Religija
Nemoj pricati gluposti. Nivo obrazovanja i intelekta im je na nivou prazne kante Jupola. Spuzali iz sela i zaseoka iznad zenice, grada nisu vidjeli do punoljetstva. Pozoriste vecina nije vidjela ni na razglednici, jos im je Golf 2 najbolje postojece auto, a kad vide smartwatch stanu ga kamenovat da istjeraju sejtana.vatrogasac wrote:Nešto kontam, da ih je kojom srećom više takvih.Ramzess Veliki wrote: Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ...![]()
![]()
- vatrogasac
#9012 Re: Ateizam vs. Religija
I sam znaš da nije ovo istina osim ako mišljenje ne gradiš na par konkretnih osoba, ali de hajd' sad...nema veze. Petog oktobra ja u džamiju na džumu kada već 15 minuta prije sve popunjeno pa i dvorište i pitam nekog da nije nekakav poseban događaj, dženaza i sl. i rekoše mi kako je 5. oktobar dan učitelja i ne rade prosvjetne ustanove pa napunili školarci. Kažem....mašallah.Ramzess Veliki wrote:Nemoj pricati gluposti. Nivo obrazovanja i intelekta im je na nivou prazne kante Jupola. Spuzali iz sela i zaseoka iznad zenice, grada nisu vidjeli do punoljetstva. Pozoriste vecina nije vidjela ni na razglednici, jos im je Golf 2 najbolje postojece auto, a kad vide smartwatch stanu ga kamenovat da istjeraju sejtana.vatrogasac wrote:Nešto kontam, da ih je kojom srećom više takvih.Ramzess Veliki wrote: Mene su toliko nanervirali tegljenjem za rukav da dodjem "u njihov saf" da sam se prikljucio ateistima ...![]()
![]()
- Ramzess Veliki
#9013 Re: Ateizam vs. Religija
Nazalost tako je. Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu. Ipak gradiliste je u pitanju ...vatrogasac wrote: I sam znaš da nije ovo istina osim ako mišljenje ne gradiš na par konkretnih osoba, ali de hajd' sad...nema veze. Petog oktobra ja u džamiju na džumu kada već 15 minuta prije sve popunjeno pa i dvorište i pitam nekog da nije nekakav poseban događaj, dženaza i sl. i rekoše mi kako je 5. oktobar dan učitelja i ne rade prosvjetne ustanove pa napunili školarci. Kažem....mašallah.
Da se razumijemo, ima svijetlih primjera, sestrin zet je momak i po, skolovan, vjernik, istih ideja kao i ovi koje spomenuh, ali NIJE NAPADAN. Takav mi je I zet. Blagi I predani. Zet istina zna nalupat insane kad ga podcijene ...
Sa takvim vjernicima cu uvijek u saf. Ali ovi agresivci u meni bude nekakvu losu reakciju.
- vatrogasac
#9014 Re: Ateizam vs. Religija
Ja uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.Ramzess Veliki wrote: Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu.
- Bloo
- Globalna šefica
#9015 Re: Ateizam vs. Religija
Osim kad dođu Bake, Zvidzić i novalićvatrogasac wrote:Ja uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.Ramzess Veliki wrote: Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu.
- vatrogasac
#9016 Re: Ateizam vs. Religija
A šta da radimo? I oni imaju mater.Bloo wrote:Osim kad dođu Bake, Zvidzić i novalićvatrogasac wrote:Ja uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.Ramzess Veliki wrote: Samo par primjera iskkalo iz ovakve jadne slike, ali ista stvar sto se tice neprilagodjenosti modernom svijetu.
- Bloo
- Globalna šefica
#9017 Re: Ateizam vs. Religija
U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugihvatrogasac wrote:
A šta da radimo? I oni imaju mater.
Tako da te neukusne i slatkaste lirske opise zajedništva rudara i univerzitetskih kadrova u prvim safovima možeš pričati djeci kao bajke za laku noć.
- vatrogasac
#9018 Re: Ateizam vs. Religija
Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti, ali je ovo prilika da ti koji su 'gore' moraju sići 'dole' da bi mogli biti ono što tvrde da jesu. I čak svoja Armani odijela moraju nasloniti na radničke kombinezone. Svoje talijanske cipele staviti pored kineskih patika. Staviti glavu na tlo.Bloo wrote:U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugihvatrogasac wrote:
A šta da radimo? I oni imaju mater.pogotovo ako su u SDA.
Tako da te neukusne i slatkaste lirske opise zajedništva rudara i univerzitetskih kadrova u prvim safovima možeš pričati djeci kao bajke za laku noć.
- Bloo
- Globalna šefica
#9019 Re: Ateizam vs. Religija
A i ne moraju, budu odvojeni crvenim gajtancicem sa zlatnim resama...kad se ukazu u dzamiji.vatrogasac wrote:Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti, ali je ovo prilika da ti koji su 'gore' moraju sići 'dole' da bi mogli biti ono što tvrde da jesu. I čak svoja Armani odijela moraju nasloniti na radničke kombinezone. Svoje talijanske cipele staviti pored kineskih patika. Staviti glavu na tlo.Bloo wrote:U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugihvatrogasac wrote:
A šta da radimo? I oni imaju mater.pogotovo ako su u SDA.
- beni-bu-man
#9020 Re: Ateizam vs. Religija
zar ima VIP loza u dzamiji
- vatrogasac
#9021 Re: Ateizam vs. Religija
To je bilo par puta za bajram i samo u Begovoj džamiji kako zbog njih tako i diplomatskog kora da ne klanjaju na kaldrmi Sarača mada su se prvo vjernici pobunili. Ateisti nemaju razloga jer ne idu tamo i njima ne treba taj prostor.Bloo wrote:A i ne moraju, budu odvojeni crvenim gajtancicem sa zlatnim resama...kad se ukazu u dzamiji.vatrogasac wrote:Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti, ali je ovo prilika da ti koji su 'gore' moraju sići 'dole' da bi mogli biti ono što tvrde da jesu. I čak svoja Armani odijela moraju nasloniti na radničke kombinezone. Svoje talijanske cipele staviti pored kineskih patika. Staviti glavu na tlo.Bloo wrote:
U religijama smo svi jednaki, samo su neki jednakiji od drugihpogotovo ako su u SDA.
- Bloo
- Globalna šefica
#9022 Re: Ateizam vs. Religija
To je bilo samo pat puta...vatrogasac wrote:
To je bilo par puta za bajram i samo u Begovoj džamiji kako zbog njih tako i diplomatskog kora da ne klanjaju na kaldrmi Sarača mada su se prvo vjernici pobunili. Ateisti nemaju razloga jer ne idu tamo i njima ne treba taj prostor.
i samo u Begovoj džamiji...
Ja se ne bunim na tu praksu, ne tangira mene. Ja samo dovodim korelaciju tvoju izjavu o jednakosti muslimana bez obzira na status, te kako uživaš u istoj i način na koji IZ tretira one njoj najbitnije, a to nisu vjerniciJa uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.
Nekad će doći i ta noć spaljivanja iluzija ako među vama uopšte ima onih nesvjesnih uske povezanosti i prožetosti SDA i IZ (odnosno politike i religije) i vratiti religiju (možda i vjeru) i džamije tamo gdje i pripadaju - intimu vjernika, a ne prostor za političke malverzacije.
- vatrogasac
#9023 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote:To je bilo samo pat puta...vatrogasac wrote:
To je bilo par puta za bajram i samo u Begovoj džamiji kako zbog njih tako i diplomatskog kora da ne klanjaju na kaldrmi Sarača mada su se prvo vjernici pobunili. Ateisti nemaju razloga jer ne idu tamo i njima ne treba taj prostor.
i samo u Begovoj džamiji...
Ja se ne bunim na tu praksu, ne tangira mene. Ja samo dovodim korelaciju tvoju izjavu o jednakosti muslimana bez obzira na status, te kako uživaš u istoj i način na koji IZ tretira one njoj najbitnije, a to nisu vjerniciJa uživam u džamiji posmatrati šrenilo u safovima od onih što rade u komunalcu do onih što rade za univerzitetskim katedrama, i sa bradama i obrijani, i svih mogućih generacija. Stiskaju se jedan drugome uz rame.već SDA pol...ovaj diplomatski kor...
![]()
Nekad će doći i ta noć spaljivanja iluzija ako među vama uopšte ima onih nesvjesnih uske povezanosti i prožetosti SDA i IZ (odnosno politike i religije) i vratiti religiju (možda i vjeru) i džamije tamo gdje i pripadaju - intimu vjernika, a ne prostor za političke malverzacije.
A izvorno i ispravno je ovako...svakome dva čaršafa i gdje te zadesi.vatrogasac wrote:
Tako je sve što daš u ruke ljudima...od religije preko umjetnosti do vlasti...

- Dozer
#9024 Re: Ateizam vs. Religija
Ti nikako da skontas da svemir ne da nije kalibriran i uredjen, nego je u totalnom nasilnom haosuSmrcak15 wrote: de molim te objasni mi kako je nistavilo kalibriralo expanziju univerzuma kada je BIg ban explodirao, to kalibriranje je bilo 1 naspram kvintilion, to jeste 1 sa 18 nula. ta cifra da razumijes kolika je , je kada bi sve zrna pijeska svih plaza sa planete zemlje stavili na jednu hrpu i ako bi otklonili samo jedno zrno iz te hrpe, to jeste toliko sitno pobrkali kalibraciju expanzije univerzum bi nestao.
Nikako da shvatis da o svemiru do prije manje od 100 godina nismo znali skoro nista, jer nismo imali tehnologije da saznamo. Sada, kada vidimo preko 13 milijardi godina unazad, dolazimo polako do nekih saznanja i zakljucaka. A sto vise otkrivamo, to sve vise novih pitanja imamo. I uporedo otkrivmao koliko je svemir zapravo nasilno i neuredjeno mjesto. Da, u njemu vladaju zakoni fizike, ali - to je to. Nema nikoga ko pomice preko 100 milijardi galaksija, i jos 200-300x vise drugih objekata unutar tih galaksija. Niko se tamo ne igra saha, pa ma koliko ti mislio da je to netacno i da postoji taj jedan lik koji sve to uredjuje i regulise
Znas sta je jos tuznije? Mi o "vlastitoj" planeti ne znamo ni 20%, sto je manje nego o svemiru, pogotovo o morima i okeanima koji su 90% neistrazeni. Nemamo blage veze sta se sve krije ispod planina, na dubinama od 2-5-10+ kilometara.
A, ti nama jos nikad ne objasni - sta je to "nistavilo" i gdje je "bilo" do BigBag-a? Samim tim, gdje je bio i bog do tada?
Naravno, ti i dalje ne kontas da je sam pojam "nistavilo" = nista. 0. Prazno. Kako je onda nesto ili neko mogao biti u - nicemu?
Ovo je zaista jedan krasan termin kojim se daje misticnost svemu tome, tj. bogu. Kao, do Big Banga je "bio" u "nistavilu", a onda je, valjda jer mu je u nistavilu bilo dosadno, odlucio da od nicega stvori svasta, tj. univerzum, sa hiljadama milijardi objekata u njemu, a povrh svega, odlucio je i da medju svim tim silnim stvarima stvori i nas, na jednom nano-znu svemirske prasine, a sve kako bismo mu se klanjali i zasluzili njegovu milost
Hajdeeee....
-
Hakiz
#9025 Re: Ateizam vs. Religija
Ima.beni-bu-man wrote:zar ima VIP loza u dzamiji
A ima na TED talks jedan, meni sjajan, govor čovjeka koji se zove Casey Gerald. Postavio sam ga na čini mi se ovoj temi temi prije oko mjesec ili dva. Link: https://www.ted.com/talks/casey_gerald_ ... l_of_doubt
Uglavnom, 31. decembar je 1999, čeka se 2000. i u jednoj crkvi se skupili vjernici čekajući drugi Hristov dolazak i kraj svijeta. Casey je tada imao 12 godina i bio u crkvi. I opisuje kako je to izgledalo i u jednim trenutku opisuje kako su ljudi sjedili. I kaže otprilike ovako, parafraziram: U prvom redu su sjedili đakoni i njihove žene, ili kako ih ja volim zvati hrišćanska buržoazija. Znate, u Americi, i drugi Hristov silazak i kraj svijeta imaju VIP odjeljak.
Tako da ima, religije imaju VIP lože. Što za molitve, što za čekanje kraja svijeta.