Prekjuče.
Sebija All about
-
putokaz1
#9002 Re: Sebija All about
Pa birajmo i dalje
DF SBB BOSS NB SD PDA SBIH itd još neimenovane SDA SPAVAČE
DF SBB BOSS NB SD PDA SBIH itd još neimenovane SDA SPAVAČE
- Roccohljup
#9003 Re: Sebija All about
- Better Man
#9004 Re: Sebija All about
Sebija je uz Bakira najveće zlo koje je moglo zadesiti ovu zemlju.
- Control panel
#9005 Re: Sebija All about
Najvece zlo ove zemlje su oni koji njima daju glas.Better Man wrote: ↑28/06/2020 00:18 Sebija je uz Bakira najveće zlo koje je moglo zadesiti ovu zemlju.
- Artest
#9006 Re: Sebija All about
Manje testiranih, manje zarazenih. Oprobana formula doktorice Sjebije ponovo daje rezultate.
- JThomas
#9007 Re: Sebija All about
i najoprobanija, manje pacijenata i usluga = bolji finansijski rezultat.
- Dozer
#9008 Re: Sebija All about
Realno, mi u KS imamo jednu totalno imbecilnu i nadasve pljackasku situaciju u kojoj niko, placao ili ne placao ZO, NEMA pravo da se lijeci tamo gdje hoce, a pogotovo - kada nam to treba. I ovo nije samo sad s Koronom, nego se radi o generalnom problemu koji traje vec mjesecima, pa i godinama, tacnije od kada je na celo KCUS dosla "heroina" koja i jeste uvela ovakav debilni "sistem"...Molim sve žitelje BiH, osobito one koji su iz Sarajeva ili blizu, a koji su se uspjeli "probiti ", ući, tj. liječiti se u Univerzitetskom Kliničkom Centru Kantona Sarajevo od početka Marta da današnjih dana, da mi se jave zarad iztraživačkog texta koji pripremamo!!!
Naime, tražili smo informaciju od press službe KSCU-a o podacima o broju ležećih pacijenata u periodu mart-juni 2019 u poređenju s istim periodom u 2020 !
NIKADA NISMO DOBILO ODGOVOR !!!
STOGA VAS MOLIMO DA NAM SE JAVITE !!!
Da li ste i kako uspjeli prodrijeti u najveću bolnicu u BiH, u Univerzitetski Klininički centar KOŠEVO ?
PORUKE I INFORMACIJE MOŽETE POSLATI NA :
Facebook, Messenger ili E-mail: [email protected], Telefon 033-260 210, ili lično u redakciju na adresi La Benevolencije 6 (uz telefonsku najavu).
Cilj našega istraživanje je jednostavan : ŽELIMO SE LIJEČITI ZA SVE NAŠE PARE !!! (koje svakoga mjeseca plaćamo)
I boli nas K... koja je bolnica "danas" dežurna !!!
Da li ste ikad i igdje culi da jedan UKC (Univerzitetski Klinicki Centar), bilo gdje na planeti, ne radi svaki dan, tj. ne prima pacijente svaki dan? Da li ste ikad culi da je direktor(ica) jednog takvog centra nadlezan za upravljanje svim medicinskim ustanovama na nekom podrucju (ovdje ona upravlja i svim ostalim medicinskim ustanovama poput DZ, gdje ona direktno i licno odlucuje i ko ce bti sef, ko ce gdje raditi, itd.) ?
Znate sta je najgore od svega? SVI sute! I uredno placamo tu nebulozu...
Last edited by Dozer on 30/06/2020 00:26, edited 1 time in total.
- shbc
#9009 Re: Sebija All about
Kuja salje doktore u Sandzak, dok ovdje istjeruje trudnice iz bolnice. Sistem jebiga
- Dozer
#9010 Re: Sebija All about
Nas JZS bi propao k'o kauc one sekunde kada bi se zakonski omogucilo:
- Ili da svi placamo ZO linearno (sto bi bilo sasvim logicno jer je i usluga svima ista)
- Ili da ga uplacujemo po vlastitom nahodjenju i koliko mi hocemo (da se naprave npr. 3 paketa, pa ko koji hoce)
- Ili da se 50% svake mjesecne uplate odvaja na licni podrazun osiguranika/gradjanina (sto onda svako moze koristiti ili za JZS ili privatno), a druga polovica da ide u solidarni JZS kao sada.
U sva 3 slucaja JZS bi propao jer su oni totalno nesposobni za bilo sta, a menadzerski kapaciteti "heorine" bi se tada pokazali u punom svjetlu - 0.
Ovako, kada od ZZO naplacuje 220 KM za svako testiranje na koronu (a testove dobila dzaba ili po 5 KM), lako je biti "menadzer"...
Ili, kada u bolnici nemas nista i pacijenti sve moraju kupovati ili bar "participirati" (za koji kurac smo onda uopste osigurani i sta placamo kroz to osiguranje?!), opet je lako biti "menadzer"...
A najbolje je na kraju - pacijentima ne das ni da udju u bolnicu... Za koji klinac onda uopste postoji ta bolnica?
Ah,da ...kao i sve ostalo sto SDA poklopi - za krcmljenje budzeta i narodnih dzepova.
- Ili da svi placamo ZO linearno (sto bi bilo sasvim logicno jer je i usluga svima ista)
- Ili da ga uplacujemo po vlastitom nahodjenju i koliko mi hocemo (da se naprave npr. 3 paketa, pa ko koji hoce)
- Ili da se 50% svake mjesecne uplate odvaja na licni podrazun osiguranika/gradjanina (sto onda svako moze koristiti ili za JZS ili privatno), a druga polovica da ide u solidarni JZS kao sada.
U sva 3 slucaja JZS bi propao jer su oni totalno nesposobni za bilo sta, a menadzerski kapaciteti "heorine" bi se tada pokazali u punom svjetlu - 0.
Ovako, kada od ZZO naplacuje 220 KM za svako testiranje na koronu (a testove dobila dzaba ili po 5 KM), lako je biti "menadzer"...
Ili, kada u bolnici nemas nista i pacijenti sve moraju kupovati ili bar "participirati" (za koji kurac smo onda uopste osigurani i sta placamo kroz to osiguranje?!), opet je lako biti "menadzer"...
A najbolje je na kraju - pacijentima ne das ni da udju u bolnicu... Za koji klinac onda uopste postoji ta bolnica?
Ah,da ...kao i sve ostalo sto SDA poklopi - za krcmljenje budzeta i narodnih dzepova.
- jazzer
#9011 Re: Sebija All about
Postoji li iko ko bi onoj kuji mogao stati ukraj?
Način na koji je meni, kao životno ugroženom uposleniku KCUS-a otkazan ugovor o radu, danas se koristi još jedino u državama poput Sjeverne Koreje, tvrsi
Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagić, primarijus ORL i predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH jedan je od doktora koji su u proteklom periodu dobili otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) iako je imao dijagnosticiran maligni karcinom štitne žlijezde.
Otkaz mu je formalno signiran tek 06.05.2020., ali mu je KCUS već 01.04.2020. prestao uplaćivati platu i zdravstveno osiguranje.
Ja sam, do prije tri mjeseca bio uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Na bolovanju sam od kraja januara 2020. godine zbog ispitivanja maligne hipertenzije za koju se ispostavilo da je uzrokovana malignim tumorom štitnjače. Bolest je dijagnostifikovana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi jer je koincidirala sa pojavom Covid-19 (26.3.2020.) kada je, na moje oči, zaustavljen rad sa pacijentima u KCUS-u. Naime, kako bih aktivirao policu mog privatnog zdravstvenog osiguranja, obratio sam se KCUS-u zahtjevom za zvanični nalaz onkološkog konzilija sve sa uputnicama iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Duže od mjesec dana su trajali moji bezuspješni napori i molbe za makar protokolarno organizovanje onkološkog konzilija, kako bih mogao dobiti nalaz i aktivirati policu osiguranja. Nakon svih bezuspješnih pokušaja, dobio sam nalaz od formiranog konzilija u kojem mi je indicirana operacija na matičnoj, ORL klinici.
Kad sam sa uputnicom za hospitalizaciju došao na ORL, moje dugogodišnje kolege su mi napisale da ne mogu da mi pomognu i poslale me dalje. Ironija je veća ako se uzme u obzir da moja bolest treba da se liječi na mojoj klinici. Iako su znali da sam na bolovanju, i zbog čega, niko od menažmenta nijednom nije nazvao da pita za moje teško narušeno zdravstveno stanje. Umjesto toga, bez ikakvog disciplinskog postupka, bez traženja moje izjave - uručen mi je otkaz ugovora o radu zbog "teže povrede radne discipline" odnosno nedolaska na posao onkološkog pacijenta u sred epidemije. Iskoristio sam pouku o pravnom lijeku iz navedenog otkaza i poslodavcu u navedenom roku uputio zahtjev za zaštitu mojih prava u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH. Nisu se udostojili makar ni formalno odgovoriti, kao uposleniku sa 18-ogodišnjim stažom. Zaštitu svojih prava zatražio sam pred sudom i moj advokat Senad Pećanin je podnio tužbu za poništenje odluke o otkazu.
I pored navedene dijagnoze od 26.3.2020 ljekarska komisija 4.4.2020 utvrđuje da sam sposoban za rad! Dakle onkološki pacijent sa malignom hipertenzijom. KCUS već od 1.4.2020 prestaje uplaćivati platu i zdravstveno osiguranje iako je otkaz formalno signiran tek 6.5.2020. Tako su mi doveli u pitanje i prijavu na biro za zapošljavanje jer je rok za prijavu prošao već danom signiranja.
Način na koji je meni, kao životno ugroženom uposleniku KCUS-a otkazan ugovor o radu, danas se koristi još jedino u državama poput Sjeverne Koreje. I počiniocima najtežih krivičnih djela je prije izricanja presude garantovano pravo na izjašnjenje povodom djela koja im se stavljaju na teret, ali taj civilizacijski princip ne važi u javnoj ustanovi koja nominalno služi zdravlju naroda.
Zbog nemogućnosti liječenja u ustanovi u kojoj sam radio, prinuđen sam liječiti se u Zagrebu, gdje sam podvrgnut operaciji tumora, sa dva metastazirajuća čvora. Prinuđen sam sve troškove liječenja sam plaćati.
Odnos prema meni od strane menadžmenta KCUS-a je samo vrh ledenog brijega terora kojem su izloženi uposlenici koji ne pripadaju onima koji ne aplaudiraju mjerama koje u propast vode i uposlenike i stažiste i pacijente KCUS-a. Dugo vremena sam se povlačio i trpio mobbing koji je dokaziv, poniženja i uvrede, nadajući se da neću proći kao mnogobrojne kolege koji su morali otići iz KCUS-a. Nažalost, prevario sam se."
Doc. Dr. Sci Rusmir Arslanagić, primarijus ORL
Predsjednik društva ORL i cervikofacijalnih hirurga u FBIH
- JThomas
#9012 Re: Sebija All about
fadilov bačeni telefon. doduše to je nešto a ne neko...
- jazzer
#9013 Re: Sebija All about
Jedini premijer na svijetu koji polovni telefon mijenja za polovni. Da, kada bi se doslo do
sadrzaja tog telefona mozda bi i bilo nesto, ovako mrka kapa.
sadrzaja tog telefona mozda bi i bilo nesto, ovako mrka kapa.
- Dozer
#9014 Re: Sebija All about
Zaista ne znam sta drugo reci, osim - nadajmo se da ce joj jastog dohakati prije, a ne kasnije....
- hadzinicasa
#9015 Re: Sebija All about
klevete i lazi.
sve je u redu u KC. to sto ovaj doktor nije dobro radio svoj posao, nije se pojavljivao, bilo prituzbi na njega (zaokruzi tacan odgovor) pa sad prebacuje krivicu na uredjeni sistem koji ne trpi neradi nedisciplinu (a ne neposluh) ... to je vec njegov problem. i jos kojih stotinjak dr i oko milion gradjana koji ne dobijaju njegu.
ha ja.
sve je u redu u KC. to sto ovaj doktor nije dobro radio svoj posao, nije se pojavljivao, bilo prituzbi na njega (zaokruzi tacan odgovor) pa sad prebacuje krivicu na uredjeni sistem koji ne trpi neradi nedisciplinu (a ne neposluh) ... to je vec njegov problem. i jos kojih stotinjak dr i oko milion gradjana koji ne dobijaju njegu.
ha ja.
-
sumirprimus
#9016 Re: Sebija All about
jeko jastog? 
- hadzinicasa
#9017 Re: Sebija All about
prica se da Sebija boluje od karcinoma.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9018 Re: Sebija All about
SENAT IZABRAO
Rifat Škrijelj ponovo izabran za rektora Univerziteta u Sarajevu
Rifat Škrijelj ponovo izabran za rektora Univerziteta u Sarajevu
- JThomas
#9019 Re: Sebija All about
-
pinkman
#9020 Re: Sebija All about
Ovako je u Bugarskoj. Ima gornja granica do koje se placa zdravstveno osiguranje tako da ako zaradjujes 5000 EUR platit ces isti iznos ZO kao i onaj sto zaradjuje 1000 EUR sto je i logicno jer je isti kvalitet usluge koju dobijes placao osiguranje vise ili manje.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#9021 Re: Sebija All about
e jeBiga ko ce nam profesorici dizat tlak ustramKi... jazuKEMOTIVAN GOVOR
|
Škrijelj nakon pobjede: Više nisam član SDA, rektor se neće birati na KCUS-u
- JThomas
#9022 Re: Sebija All about
sistem je linearan samo na papiru, kao što je i štošta drugo samo na papiru. oni koji su u stvarnosti najbogatiji, pretežno se vode na platama milju-dvije-tri (i to pretežno na budžetu, iz lijevog džepa u desni, bez nove vrijednosti) i doprinose jako malo spram toga koliko imaju.
- Dozer
#9023 Re: Sebija All about
Sistem jeste linearan na papiru samo za pruzanje zdravstvenih usluga, dok za naplatu zdravstvenog osiguranja (ZO) nije ni priblizan linearnom jer se svima nama za ZO naplacuje procenat od plate, sto je totalno besmisleno i daleko od bilo kakve logike.
- geralt
#9024 Re: Sebija All about
Zasto je besmisleno? Ti ne uplacujes za svoje lijecenje, vec za lijecenje drugih. Isto kao sto ne uplacujes u penzijsko za svoju penziju vec za trenutne penzionere, a za tvoju penziju ce uplacivati buduce generacije. To je citava poenta fonda solidarnosti i nacin na koji on funkcionise u svim zemljama.
Problem nastaje
1) u neefikasnom trosenju sredstava
2) u tome sto je sistem zamisljen uz stopu nezaposlenosti od 3-4% i puno veci postotak radno aktivnog stanovnistva
Sam Beveridzov model zdravstva koji mi koristimo se uspjesno koristi u Britaniji, Skandinaviji, Italiji, Spaniji, Kubi, i sam model kao model nije problem.
- Prpa.ba
#9025 Re: Sebija All about
Cestitamo Majci Kraljici izbor Skrijelja.