AMERIKA

Post Reply
Juliuscezar

#9001 Re: AMERIKA

Post by Juliuscezar »

jeza u ledja wrote: 25/12/2023 06:41
alijagoro wrote: 25/12/2023 03:48
zilog wrote: 25/12/2023 03:43

Jos jedno tvoje "misljenje".
Odgovorio sam ti na ono sto si pitao i nedvosmisleno dokazao o kakvoj se stetocini i pokvarenjaku radi, a ti razvodnjavaj, pricama sta se govorilo, ali sa nekim drugim...
Pa nije poenta da je Trump debil,samo malo je glupo uzdizati Bidena da je nesto bolji u vezi Palestine,dok gleda i pomaze genocid i rukama i nogama.
Ah pa onda se slazemo. :thumbup:

Kao sto se i slazemo da Palestina nije najvaznija stavka americkom glasacu sljedece godine. Daleko od toga.

Kome jeste, a nema nikakve kulturne, etnicke ili vjerske veze sa Palestinom ili Izraelom, taj onda nema puno drugih briga u zivotu.

Tako je kako je. Dok nam se ne ukazu bolje opcije....tj. dok ovi ne pokrepaju. :roll:
Ma jasno da američkog prosječnom glasaču Palestina nije najvažnije pitanje, ali u principu izbore odlučuje par desetina hiljada glasova u par država i tu su neka sitna pitanja ključna, sastav zajednice etc. Kako sam shvatio to je problem u Michiganu npr za Bidena.
Teško mu je naći balans američkom društvo je većinski proizraelsko, a glasovi mu trebaju propalestinskog dijela.
Jedino ako nađe neku drugu grupaciju da je preokrene tipa hispanjolce (kubance) da vrati na Floridi.
Da mu ovaj rat ne odgovara, ne odgovara
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9002 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Znaci razvodnjavanje zlocina iz gaze vec krenulo
Samo da ne bude onaj za cijeg mandata saveznici amerike nisu napadnuti nit je bilo vako masovnog ubijanja civila

Moramo se pomiriti da sprijecimo vece zlo jel tako :mrgreen:
Dovoljno je da ljudi ne izadju masovno i to je to
Nierika

#9003 Re: AMERIKA

Post by Nierika »

Ranijih godina sam podržavala Palestinu bez zadrške, nakon brutalnog napada na Izrael i ne mogu bez zadrške iako mislim da rat treba zaustaviti što prije. Ako Zapad podržava Izrael, ne znam koliko bi mene sutra podržavali da ovdje počne rat, pa mi je logičnije da Palestinu podržim ali ne mogu ni njih zbog pomenutog napada na civile, ne osjećam se ni ja sigurno. Ugl. da se zaustavi rat što prije.
zilog

#9004 Re: AMERIKA

Post by zilog »

Truba wrote: 26/12/2023 01:28 Znaci razvodnjavanje zlocina iz gaze vec krenulo
Samo da ne bude onaj za cijeg mandata saveznici amerike nisu napadnuti nit je bilo vako masovnog ubijanja civila

Moramo se pomiriti da sprijecimo vece zlo jel tako :mrgreen:
Dovoljno je da ljudi ne izadju masovno i to je to
sa druge teme, ista mantra i mali lapsuscic...
Truba wrote: 26/12/2023 17:25 Americkim ublehasima je bolje da prestaju slati i novce i bombe izraelu jer je pod njihovom kontrolom etnicko bombardiranje gaze

Bh gas se pokazao kao i srpski gas...mislim da je njihovo vreme zavrseno
:pisnuo:

Pojedi sendvic i presaltaj se na drugi acc... :mrgreen:
saimidin

#9005 Re: AMERIKA

Post by saimidin »

Kontam iz i tr teme imaju "domaćine" pa reko ovdje ću

Gledao sam i kritiku ovog lika, i po njima griješi od početka tj od pretpostavke da se 'merika okreće izolacionizmu, ali ako je tu u pravu ostalo ima logike, pa eto ima vas preko bare, kako vam se čini

liyf

#9006 Re: AMERIKA

Post by liyf »

Pošto vidim da vas je dosta ovdje u Americi, je li neko u skorije vrijeme dolazio u BiH preko ispunjavanja forme za posjetu prijatelja/člana rodbine, koliko je trajao proces i ima li nekih specifičnosti?
jeza u ledja

#9007 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

liyf wrote: 27/12/2023 19:52 Pošto vidim da vas je dosta ovdje u Americi, je li neko u skorije vrijeme dolazio u BiH preko ispunjavanja forme za posjetu prijatelja/člana rodbine, koliko je trajao proces i ima li nekih specifičnosti?
Vat? :?

Zasto bi ispunjavao formu da bi dosao u BiH?
liyf

#9008 Re: AMERIKA

Post by liyf »

jeza u ledja wrote: 27/12/2023 20:04
liyf wrote: 27/12/2023 19:52 Pošto vidim da vas je dosta ovdje u Americi, je li neko u skorije vrijeme dolazio u BiH preko ispunjavanja forme za posjetu prijatelja/člana rodbine, koliko je trajao proces i ima li nekih specifičnosti?

na sajtu ambasade SADa piše da imaju više načina na koje građani SAD mogu doći u BiH, jedan od kojih je posjeta prijatelja/rodbine, za što bi se trebalo pisati pismo Ministarstvu Sigurnosti od strane tog kome dolaziš i slično, još neka sranja

Pa pitam ako je iko to radio pošto bi mi trebalo za koji mjesec
GandalfSivi

#9009 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

liyf wrote: 28/12/2023 01:42

na sajtu ambasade SADa piše da imaju više načina na koje građani SAD mogu doći u BiH, jedan od kojih je posjeta prijatelja/rodbine, za što bi se trebalo pisati pismo Ministarstvu Sigurnosti od strane tog kome dolaziš i slično, još neka sranja

Posaljes meni $200, ja ti sve zavrsim, ti nista ne brines, samo poneses pasos i udjes u drzavu…
jeza u ledja

#9010 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ne kontam?

Mislis da neko dodje na duze vrijeme, da zivi u BiH?
liyf

#9011 Re: AMERIKA

Post by liyf »

GandalfSivi wrote: 28/12/2023 01:47

Posaljes meni $200, ja ti sve zavrsim, ti nista ne brines, samo poneses pasos i udjes u drzavu…
Tebi 600 ko bratu.
JohnnyS

#9012 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

S obzirom kako sam ja u BiH, ja ti to s ambasadom mogu jeftinije riješiti, za 149,99 dolara
Rob_Atl

#9013 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

Znam samo da se moras prijaviti kao stranac kad dodjes ako nemas nas pasos. Ma da i to niko ne gleda, al eto po belaju jarana prosle godine na granici kad se vracao sa mora peglali pravo, prvo mu onaj rekao 200 maraka kazna po osobi, on bio sa porodicom njih 4, pa je spustio nekako na 200 maraka ukupno, ma da je i taj sigurno sebi u dzep stavio ali sta ces. Ja bio otisao da se prijavim, zenska koja je radila tu nije imala ni pojma da se moras prijaviti uopste, kaze sta ce ti ti si Bosanac :lol: , reko jesam al nemam pasos :lol: . Prijavio se iz tog razloga jer sam i ja na more kontao pa kako mi je to jaran ispricao haj reko da ne bude belaja platis cenera po osobi i dobar, ove godine se nisam prijavio jer nisam izlazio nigdje van granica. :skoljka: :mrgreen: Nevjerujem da se 10 posto nase dijaspore prijavi kad dodje, al da pise u zakonu da moras, moras.
Point.

#9014 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Rob_Atl wrote: 28/12/2023 20:22 Znam samo da se moras prijaviti kao stranac kad dodjes ako nemas nas pasos. Ma da i to niko ne gleda, al eto po belaju jarana prosle godine na granici kad se vracao sa mora peglali pravo, prvo mu onaj rekao 200 maraka kazna po osobi, on bio sa porodicom njih 4, pa je spustio nekako na 200 maraka ukupno, ma da je i taj sigurno sebi u dzep stavio ali sta ces. Ja bio otisao da se prijavim, zenska koja je radila tu nije imala ni pojma da se moras prijaviti uopste, kaze sta ce ti ti si Bosanac :lol: , reko jesam al nemam pasos :lol: . Prijavio se iz tog razloga jer sam i ja na more kontao pa kako mi je to jaran ispricao haj reko da ne bude belaja platis cenera po osobi i dobar, ove godine se nisam prijavio jer nisam izlazio nigdje van granica. :skoljka: :mrgreen: Nevjerujem da se 10 posto nase dijaspore prijavi kad dodje, al da pise u zakonu da moras, moras.
Ja ljetos u BL, otišao da produžim BH ličnu i pitam usput trebam li se prijavljivati je li to aktuelno, mrmara u fotelji mi se nasmijala u brk i rekla ne budi lud, kakva prijava.
jeza u ledja

#9015 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Rob_Atl wrote: 28/12/2023 20:22 Znam samo da se moras prijaviti kao stranac kad dodjes ako nemas nas pasos. Ma da i to niko ne gleda, al eto po belaju jarana prosle godine na granici kad se vracao sa mora peglali pravo, prvo mu onaj rekao 200 maraka kazna po osobi, on bio sa porodicom njih 4, pa je spustio nekako na 200 maraka ukupno, ma da je i taj sigurno sebi u dzep stavio ali sta ces. Ja bio otisao da se prijavim, zenska koja je radila tu nije imala ni pojma da se moras prijaviti uopste, kaze sta ce ti ti si Bosanac :lol: , reko jesam al nemam pasos :lol: . Prijavio se iz tog razloga jer sam i ja na more kontao pa kako mi je to jaran ispricao haj reko da ne bude belaja platis cenera po osobi i dobar, ove godine se nisam prijavio jer nisam izlazio nigdje van granica. :skoljka: :mrgreen: Nevjerujem da se 10 posto nase dijaspore prijavi kad dodje, al da pise u zakonu da moras, moras.
:shock:

Ja nikad cuo za ovo.

Sto puta dolazili u Bosnu, i ja i porodica. Bez naseg pasosa jel. I prijatelji moji sto sam ih vodao po Bosni. Isli i u Hrvatsku i u CG i nazad. Gdje se to trebas prijavljivat? :-)

Kazes nasa dijaspora se ne prijavljuje? Pa mislis da se ijedan stranac "prijavljuje"?

Koji je to zakon o kom govoris?
banjaluka078

#9016 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

Point. wrote: 28/12/2023 21:56
Ja ljetos u BL, otišao da produžim BH ličnu i pitam usput trebam li se prijavljivati je li to aktuelno, mrmara u fotelji mi se nasmijala u brk i rekla ne budi lud, kakva prijava.
Rođak platio kaznu na izlazu iz BiH ljetos, nema naš pasoš, nije se prijavio kad je bio u BL.

Moji se obično prijave, što je sigurno, sigurno, a jeftinije od kazne.
Point.

#9017 Re: AMERIKA

Post by Point. »

banjaluka078 wrote: 28/12/2023 22:05
Rođak platio kaznu na izlazu iz BiH ljetos, nema naš pasoš, nije se prijavio kad je bio u BL.

Meni rekla ako imaš bh ličnu nemaš se potrebe prijavljivati. Kad sam je pitao gdje se prijavljuje, reče nemam blage
Hakiz

#9018 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 22:00
:shock:

Ja nikad cuo za ovo.

Sto puta dolazili u Bosnu, i ja i porodica. Bez naseg pasosa jel. I prijatelji moji sto sam ih vodao po Bosni. Isli i u Hrvatsku i u CG i nazad. Gdje se to trebas prijavljivat? :-)

Kazes nasa dijaspora se ne prijavljuje? Pa mislis da se ijedan stranac "prijavljuje"?

Koji je to zakon o kom govoris?
Moraš se prijaviti u roku 48 sati od dolaska na adresu koje ti je "baza". Moji kada dođu, obavezno se prijave. Ako dolaziš kod rodbine prijavi te rodbina kod koje boraviš, ako ideš u hotel, prijavi te hotel.

To ti je jedna od situacija koje se rijetko dogode, da te provjere, ali ako te provjere i hoće da te maltretiraju, imaju osnov.

https://www.bihembassy.org/index.php?op ... 17&lang=bs

https://mup.ks.gov.ba/node/191935
Last edited by Hakiz on 28/12/2023 22:17, edited 2 times in total.
Hakiz

#9019 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

Point. wrote: 28/12/2023 22:14

Meni rekla ako imaš bh ličnu nemaš se potrebe prijavljivati. Kad sam je pitao gdje se prijavljuje, reče nemam blage
U policijskoj stanici koja je nadležna za adresu na kojoj ćeš boraviti dok si u BiH.
Hakiz

#9020 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

:thumbup:
jeza u ledja

#9021 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Pa sta urade ako se ne prijavis? Ne daju ti da izadjes iz zemlje? Onda trazis azil? :D

Nisam nikad dolazio da odsjednem u hotelu ili slicno, ali mislim da cemo u buducnosti svakako tako neku semu, pa nek se hotel s tim maltretira.

Jel to nesto sto se moze prijavit na aerodromu?
Hakiz

#9022 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 28/12/2023 22:27 Pa sta urade ako se ne prijavis? Ne daju ti da izadjes iz zemlje? Onda trazis azil? :D

Nisam nikad dolazio da odsjednem u hotelu ili slicno, ali mislim da cemo u buducnosti svakako tako neku semu, pa nek se hotel s tim maltretira.

Jel to nesto sto se moze prijavit na aerodromu?

Point.

#9023 Re: AMERIKA

Post by Point. »

Hakiz wrote: 28/12/2023 22:16

U policijskoj stanici koja je nadležna za adresu na kojoj ćeš boraviti dok si u BiH.
Godinama sam se prijavljivao redovno u Supu, poslije su te prijave premjestili na neko drugo mjesto van Supa. Kad sam nabavii bh ličnu rekli mi kad imaš bh ličnu ne trebaš se prijavljivati više, ne računaš se kao stranac.
Hakiz

#9024 Re: AMERIKA

Post by Hakiz »

Point. wrote: 28/12/2023 22:33
Hakiz wrote: 28/12/2023 22:16
Godinama sam se prijavljivao redovno u Supu, poslije su te prijave premjestili na neko drugo mjesto van Supa. Kad sam nabavii bh ličnu rekli mi kad imaš bh ličnu ne trebaš se prijavljivati više, ne računaš se kao stranac.
Pročitaj sadržaj linkova koje sam stavio.

Na drugom linku piše:
Državljanin koji ima prijavljen boravak u inozemstvu, a nema prijavljeno prebivalište u BiH, dužan je prilikom boravka u BiH da prijavi boravište kod nadležnog organa u roku od osam dana, pri čemu zadržava prijavljen boravak u diplomatsko-konzularnoj mreži.
Last edited by Hakiz on 28/12/2023 22:40, edited 2 times in total.
Jack Be Nimble

#9025 Re: AMERIKA

Post by Jack Be Nimble »

Ja sam se prijavio americkoj ambasadi 2002 i 2008 kada nisam imao bh dokumente. Kada sam 2008 isao nazad u hrvatsku preko gradiske, hrvati su zezali jer se nisam prijavio da sam bio u hrvatskoj 20 dana ranije. Ipak me pustili nazad u lijepu nasu.

Iste probleme imao u gruziji, jermeniji, islandu.
Post Reply