Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#9001 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Ama nisu! Rašćera ih svudaprisutni sveznadar, majstor za Confuse the Cat proces, što šamaranjem što neznanjem.
Valjaće ovo izdržat‘. :D
Ramzess Veliki

#9002 Re: Ateizam

Post by Ramzess Veliki »

Jesam li ja postao vjernik ako vjerujem u Viktorijine andjele? :shock:
JVC

#9003 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote:
Naravno, priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu, prevodili su kako su mislili, znali, ili htjeli, a možda im neko viši sugerisao šta da urade. Pa ako je Ezekiel vladar, onda Isus mora da je bog!
Ja prosto ne mogu da vjerujem kakve ti nebuloze pises :-)
Prvo, uzimas izvode iz Starog zavjeta i onda u svu tu pricu ubacujes "priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu".
Za tvoje dobro, moras malo vise da se upoznas sa materijom kako bi je mogao kritikovati. Please, poradi sebe i ovih nevinih dusa :D nemoj vise tako.
Last edited by JVC on 21/11/2017 10:05, edited 1 time in total.
kerima1

#9004 Re: Ateizam

Post by kerima1 »

irac300 wrote:
kerima1 wrote:Eh Saro,Saro covjek ti kulturno napisa da se sa damama ne kaci,a ti jos proglasi istog glupim..
Ahlak selefisjki sta li!

Pozdrav raja kako ateistima tako vjernicima.. :D
Gdje si @Ćerima, nema te k'o lanjskog snijega. :D
Evo me Irac ..pozdrav. ;-)
aurora313

#9005 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:
aurora313 wrote:Naravno, priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu, prevodili su kako su mislili, znali, ili htjeli, a možda im neko viši sugerisao šta da urade. Pa ako je Ezekiel vladar, onda Isus mora da je bog!
Prvo, uzimas izvode iz Starog zavjeta i onda u svu tu pricu ubacujes "priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu".
Za tvoje dobro, moras malo vise da se upoznas sa materijom kako bi je mogao kritikovati. Please, poradi sebe i ovih nevinih dusa :D nemoj vise tako.
Neće biti da sam ja zabrljao. Lijepo ti piše da su pogrešno prevodili materijal oko ‘El‘.
Pisari ili već ko su imali materijale Starog zavjeta/jevrejske biblije, jer je iz toga hrišćanstvo crpilo svoje potrebe za Novi zavjet. Ezekiel je materijal iz jevrejske biblije upotrebljen za N.Z. Sada, jesu li to prevodili pa pogrešno shvatali, ili nisu dobro znali nuanse o jeziku, ili nisu ni znali za Ezekiela ali su naletili na ‘El‘ koji kako sam te učio označava bilo kojeg ili čijeg boga,...well, nije šija nego vrat. Boli me patka za te detalje koje ionako niko ne zna. :)
Činjenice stoje. Sada, ako vjeruješ da je sve o hrišćanstvu istorijski zabilježeno samo od Isusa, 4 pratioca, Petra, Pavla i kojekoga, to je druga stvar.
Dozer

#9006 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Vic
Ulazi mladi svestenik u podrum crkve jer je cuo da dole nesto lupa...
I tamo zatekne starog biskupa kako sopa glavom u zid.
Sav prenerazen upita ga sta to radi, a ovaj ce:
Listao sam izvornu Bibliju i nasao gresku u prevodu i prepisu... Neki idiot je umjesto "celebrate" prepisao "celibate"!
sekerbay

#9007 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

Dozer wrote:.
Kako si ti posto ateist?
Dozer

#9008 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Rodio se takav.
mousstapha

#9009 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Ateist se ne postaje, ateist se radja. :D
Dozer

#9010 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma jok ba. Po njihovom svi se radjamo s vjerom u boga :D
Nema veze sto nemamo pojma ni kako se zovemo :D

To je ono sto sam i SMrleta par puta pitao, a uvijek je vrdao odgovor - sta je s nekim urodjenikom koji se rodi u nekoj nedodjiji i koji nikad nije cuo ni za Allaha, ni Isusa, niti ista slicno i koji vjeruje da je vjetar bijes nekog nevidljivog bica :D
Last edited by Dozer on 21/11/2017 14:57, edited 1 time in total.
sekerbay

#9011 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

To je nemoguće. Barem prema naučnim istraživanjima.
Mene zanima jesi li odgajan kao takav, ili pak izučavanjem?
Connaisseur Karlin

#9012 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

Ramzess Veliki wrote:Jesam li ja postao vjernik ako vjerujem u Viktorijine andjele? :shock:
jesi :oops:
Dozer

#9013 Re: Ateizam

Post by Dozer »

sekerbay wrote:To je nemoguće. Barem prema naučnim istraživanjima.
Mene zanima jesi li odgajan kao takav, ili pak izučavanjem?
De ba, ne lupetaj... Sta je nemoguce? Da se svi radjamo kao ateisti, tj. bez ikakve spoznaje o bogu?
Daj te naucne "cinjenice" koje ovo opovrgavaju.

A sto se mene licno tice - nisam odgajan u vjerskom duhu, a ne znam sta bi bio odgoj u "ateistickom" duhu. Ako pod tim podrazumijevas izostanak vjerskog odgoja, onda jesam.
Ali, s obzirom da su nane vazda slavile Bajrame i da sam ja bio onaj nekakav prvi (dobije se para vazda :D), onda mozda i nisam bio odgajan toliko izvan religijskog okruzenja.

A zasto sam danas ateista - valjda je jasno iz mog pisanja do sada. Zbog obrazovanja, dovoljno godina u guzici, procitanih vjerskih knjiga, i nadasve - zdravog razuma kojim jos uvijek vladam. :D
sekerbay

#9014 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

mousstapha wrote:Ateist se ne postaje, ateist se radja. :D
Dr. Justin Barrett, viši istraživač u Centru za antropologiju i um na Univerzitetu Oxford, tvrdi da djeca imaju predispoziciju da vjeruju u više biće jer pretpostavljaju da je sve na svijetu stvoreno sa svrhom. On tvrdi da mala djeca vjeruju iako ih to niko nije naučio kod kuće ili u školi, čak kaže da bi i ona djeca koja bi odrasla sama na pustom otoku razvila vjeru u Boga…

“Razmatranje naučnih dokaza prikupljenih u posljednjih 10 godina pokazalo je da se mnogo više toga formira tokom razvoja dječijeg mozga nego što smo ranije mislili, uključujući predispoziciju da se svijet posmatra determiniran na način kao da iza svega stoji neko inteligentno biće”

:pusi2: :nargila: :gunjastajl:
Dozer

#9015 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Daj dokaze ba. Znas li sta su dokazi? Nije to tvrdnja nekoga, pa ma kakvu titulu da ima. Daj naucne dokaze, ispitivanja, rezultate :D :gunjastajl:

Btw, upravo si sam dao odgovor na to zasto si vjernik - mozak ostao na djecijem nivou. Nisi se nikad uspio odvojiti od djecijeg razmisljanja o stvarima koje ne razumijes (BabaRoga npr. :D), a svako dijete, kao sto znamo, sebi ce stvari predstaviti kao WOW, nesto mocno, jako, strasno, itd.. :lol:

Cestitam. Postigao si nevjerovatan autogol :D

P.S. Pretpostavljam da si nekad cuo ono "ti bas k'o dijete"...? E, to ti je to :lol:
Last edited by Dozer on 21/11/2017 15:22, edited 1 time in total.
zagortenej

#9016 Re: Ateizam

Post by zagortenej »

vjernici i jesu kao djeca.
vjeruju u sve što im kažu njihovi autoriteti (roditelji).
Connaisseur Karlin

#9017 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

sekerbay wrote:
Dr. Justin Barrett, viši istraživač u Centru za antropologiju i um na Univerzitetu Oxford, tvrdi da djeca imaju predispoziciju da vjeruju u više biće jer pretpostavljaju da je sve na svijetu stvoreno sa svrhom. On tvrdi da mala djeca vjeruju iako ih to niko nije naučio kod kuće ili u školi, čak kaže da bi i ona djeca koja bi odrasla sama na pustom otoku razvila vjeru u Boga…

“Razmatranje naučnih dokaza prikupljenih u posljednjih 10 godina pokazalo je da se mnogo više toga formira tokom razvoja dječijeg mozga nego što smo ranije mislili, uključujući predispoziciju da se svijet posmatra determiniran na način kao da iza svega stoji neko inteligentno biće”

ali, kakve veze ima ljudska spritulanost sa vjerovanjem u Boga :D
Dozer

#9018 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Usput, ovo je taj tvoj naucnik :D
Justin L. Barrett is described in the New York Times as a "prominent member of the byproduct camp" and "an observant Christian who believes in “an all-knowing, all-powerful, perfectly good God who brought the universe into being,” and “that the purpose for people is to love God and love each other.”
Dozer

#9019 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Nemojte ga...vec je na aparatima :gunjastajl:
Sad se polomi da nadje rezultate istrazivanja... Al' prvo mora naci sama istrazivanja, metodologiju, itd., pa tek onda rezultate. A toga nema, pa nema :D
mousstapha

#9020 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

sekerbay wrote:

Jasta, ba. Skontalo bi dijete 33 sarta :D

Mada, recimo interesantno je kako se nekada posmatra sama rijec Bog. Za vjernike abrahamskih religija je to cesto licni ili osobni Bog, koji se gotovo po pravilu posmatra kao gospodar i kreator svijetova. Ovako nesto nema analogiju u religijama dalekog istoka. Budizam, Hinduizam i ostale raligije ako se ne varam i nemaju tu pricu o postanku svijeta.
S druge strane imas anticke bogove i bozanstva, koja se u danasnje vrijeme cesto posmatraju posprdno.

Da li vjerujes u Boga, moze zvucati kao jednostavno pitanje, ali u zavisnosti sta pitac smatra pod pojmom Bog i odgovor moze da znatno varira. Tako nekad ljudi, ako se otvore i pricaju o svojim licnim uvjerenjima, znaju odstupati od dogmatskih ucenja. Pa onda cujes pricu o visoj sili koja pokrece stvari i odrzava balans. Neko ce pak reci da Bog nije strog koliko ga svecenici/imami predstavljaju. Onda neki kazu vrijednije je posteno raditi, nego klanjati svaki namaz. Cak sam upoznao ljude koji su uvjereni da Bog postoji, ali u praksi obiljezava obicaje i praznike dvije religije. Dakle, ako bi ih morali svrstati u grupu, ljudi koji ne vjeruju da je samo jedna religija ispravna.

Slicno se stvari mogu porediti i kod pitanja da li si ateista. Mozda zavisi od toga sta si strpao u taj pojam. Da li ces onda pretpostaviti da se strogo drzim onoga sto govori Dawkins i slicni njemu. Mozda mislis da cu vatreno braniti toeriju evolucije i porijekla vrsta. Jesi li ugurao i teoriju velikog praska?

Stvari su rijetko crno-bijele, a opet se nigdje vise ne generalizuje nego religijskim raspravama.
JVC

#9021 Re: Ateizam

Post by JVC »

aurora313 wrote:
JVC wrote:
aurora313 wrote:Naravno, priprosti ali uglavnom ignorantni pisari Biblije radeći na Novom Zavjetu, prevodili su kako su mislili, znali, ili htjeli, a možda im neko viši sugerisao šta da urade. Pa ako je Ezekiel vladar, onda Isus mora da je bog!
Neće biti da sam ja zabrljao. Lijepo ti piše da su pogrešno prevodili materijal oko ‘El‘.
Pisari ili već ko su imali materijale Starog zavjeta/jevrejske biblije, jer je iz toga hrišćanstvo crpilo svoje potrebe za Novi zavjet. Ezekiel je materijal iz jevrejske biblije upotrebljen za N.Z. Sada, jesu li to prevodili pa pogrešno shvatali, ili nisu dobro znali nuanse o jeziku, ili nisu ni znali za Ezekiela ali su naletili na ‘El‘ koji kako sam te učio označava bilo kojeg ili čijeg boga,...well, nije šija nego vrat. Boli me patka za te detalje koje ionako niko ne zna. :)
Činjenice stoje. Sada, ako vjeruješ da je sve o hrišćanstvu istorijski zabilježeno samo od Isusa, 4 pratioca, Petra, Pavla i kojekoga, to je druga stvar.
Well, nije sija, a nije ni vrat tako da su ti "cinjenice" kao stolica na dvije noge :D Cinjenica je da se ovdje ne radi o istoj rijeci.
Po stoti put te molim da naucis materiju, barem ako zelis sa mnom da diskutujes o Bibliji.
Naoruzaj se znanjem pa ti se nece ponavljati greske kao u tvojoj knjizi. Knjigu sam procitao, odusevljen nisam ni sekunde. Vec videno, oboreno i prezvakano po milion puta. Jednom kad napravis iskorak, kad Bibliju stavis na jednu stranu, a crkve sa njihovim dogmama na drugu mozda nesto shvatis i vidis. Dole su ti primjeri iz Jevrejskog SZ.

Adio

p.s. A sta ako nema kaolina u blizini?

Ezekiel 31:11 w'eT'nëhû B'yad ëyl Gôyim äsô yaáseh lô K'rish'ô Gërash'Tihû - I have therefore delivered him into the hand of the mighty one of the heathen; he shall surely deal with him: I have driven him out for his wickedness.

אַיִל 'ayil {ah'-yil}
1) ram
1a) ram (as food)
1b) ram (as sacrifice)
1c) ram (skin dyed red, for tabernacle)
2) pillar, door post, jambs, pilaster
3) strong man, leader, chief
4) mighty tree, terebinth

Isaiah 9
Kiy-yeled yuLad-länû Bën niTan-länû waT'hiy haMis'räh al-shikh'mô waYiq'rä sh'mô Pele yôëtz ël GiBôr áviyad sar-shälôm - For unto us a child is born, unto us a son is given: and the government shall be upon his shoulder: and his name shall be called Wonderful, Counsellor, The mighty, The everlasting Father, The Prince of Peace.

אֵל 'el {ale}

1) god, god-like one, mighty one
1a) mighty men, men of rank, mighty heroes
1b) angels
1c) god, false god, (demons, imaginations)
1d) God, the one true God, Jehovah
2) mighty things in nature
3) strength, power
sekerbay

#9022 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

Dozer wrote:Usput, ovo je taj tvoj naucnik :D
Justin L. Barrett is described in the New York Times as a "prominent member of the byproduct camp" and "an observant Christian who believes in “an all-knowing, all-powerful, perfectly good God who brought the universe into being,” and “that the purpose for people is to love God and love each other.”
Oksford. Istraživanje. Cener godina. Doktor.
Opet si dobio po prstima i nosingeru, a ti valjaj ko po običaju :lol:
Dozer

#9023 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Aj' ne njajke, matere ti :)

Fino ti rekoh - nebitno je ko nesto tvrdi, bitni su rezultati. Daj nam rezultate tog istrazivanja, tj. daj nam link na to istrazivanje da vidimo koja je metodologija koristena, koliko djece, sta i kako je radjeno, pa da vidimo rezultate :lol: :lol:

Do tad, taj tvoj teski vjernik, koji je i naucnik i sto niko ne spori - zapravo nema dokaza.
Samim tim - ti si taj koji je ovdje dobio po prstima i nosingeru, i koji valjas nemilice :lol: :lol:

To sto je on naucnik ne znaci automatski da ima dokaze za bilo sta sto tvrdi, kontas? :D
I ovdje si opet k'o dijete - covjek je naucnik, samim tim sve sto kaze je 100% tacno. :D
Patis od kompleksa nize vrijednosti i postivanja autoriteta koji to nuzno nije, iako se ovdje polomi da se prikazes kao neko ober-vaki-naki :D
sekerbay

#9024 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

Kme, kme.
Čojk je vjernik, kmeee
Samo ateista more bit naučnik, kme
Čojk laže zato što dozer nije dobio krvne slike učesnika istraživanja, kmeee
Još ako su odžarašeni, nama su diskvalifikovani, kmee
aurora313

#9025 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote: Adio.
Ostavi se gluposti. Niti ti, niti ja ne znamo šta se i kako se sve događalo i objašnjavalo u prošlosti. Čiju su verziju imali, ko je šta i kako prepisivao, čiju ti imaš da citiraš... jebiga, tebi kao da su se onda štampale knjige i postojali diktafoni pa hajmo dokazivati!?!
Post Reply