Sirija

Locked
Chisum

#9001 Re: Sirija

Post by Chisum »

Gojeni H wrote:
Chisum wrote:
Challenger__ wrote:Bivši mladi reprezentativac Njemačke Burak Karan poginuo u Siriji - LINK
:-)

E jest se usrecio, u picku materinu...

Koji mozak.... plivadon.

Ovo nije s konja na magarca, ovo je s konja na vjevericu.
Ne bi tako govorio da je otisao u spanski gradjanski rat.

Nego, sta ces ovde? Vidis da ovde mahom dijaspora vodi taktiku 2 zavadjena svjetska bloka. Svijet prost k'o grah.

Siguran sam da i sam znas pozadinu necega sto je, makar i kao utopija, stajalo iza spanskog gradjanskog rata - bez obzira u sta ce se kasnije sve izroditi, kao i uvijek kada ideali pokusaju nadrasti trenutak... pa uslijede razocarenja - a sta stoji iza "borbe" ovih maloumnika koji jedu ljudske organe, odsijecaju glave, i koji, na njihovu zalost, a sad, da li i tvoju, to ne znam - misli ti citati ne mogu, ali se nadam da ne - svakom normalnom djeluju k'o posljednji krik srednjeg vijeka.

A dijaspora je vodila taktike i onomad kad smo mi habali svoja muda ovdje, to dobro znas... Cemu drugom sluzi dijaspora? Takticari su to, vrli.
sarajevoxxxx

#9002 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mediji sirijske opozicije pišu da je 75 režimskih vojnika stradalo. Zgrada je 35 metara duga i 25 široka i velićina prostora u zgradi je oko 4000 metara kvadratnih. Navodno 4 mjeseca je trajalo planiranje i kopanje tunela ispod zgrade. Poginuli generali u zgradi su Ahmed Rustem i Muhamed Alijj. Režimski mediji su objavili da je oko 60 vojnika poginulo.

Image

Challenger__

#9003 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote:...ovde mahom dijaspora...
Ko je na ovoj temi iz dijaspore? Ja ne znam ni jednog.
sarajevoxxxx

#9004 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Po prvi put vjerski obredi šiita u srcu Damaska - Na poznatoj tržnici Al-Hamidiyah:

sarajevoxxxx

#9005 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs: Režimski projektil zemlja-zemlja pao na bolnicu u kvartu Al-V'ar !

- Među poginulima i ranjenima doktori i osoblje bolnice...
_majevica_

#9006 Re: Sirija

Post by _majevica_ »

sarajevoxxxx wrote:Po prvi put vjerski obredi šiita u srcu Damaska - Na poznatoj tržnici Al-Hamidiyah:

Bolesnici.
m_l

#9007 Re: Sirija

Post by m_l »

sarajevoxxxx wrote:
m_l wrote: Nesto kao u Egiptu. :cry:
Da, skoro identična situacija. Ono što su bili Francuzi u Alžiru, to je KSA (i ostale zemlje zaljeva) u Egiptu.
Dakle, Alžir vojska izvršila vojni puč i skinula demokratski izabranu vlast u toj zemlji. Egipat, isto tako. Sirija, vojska sad će evo tri godine, ubija svoj narod baš kao što je to radila i alžirska početkom devedesetih.

Poslije godina rata u Alžiru stotine ako ne i hiljade ljudi su postali ekstremisti, teroristi, kojima je u glavi jedino ubijanje i ratovanje (ove borce al Kaide u Maliju, Somaliji, proizvela je alžirska vojna hunta). Poslije ovih događaja u Egiptu i Siriji, također, sasvim realno je očekivati radikalizaciju hiljada ili desetina hiljada Egipćana odnosno Sirijaca i poslije završetka rata kako god on okonča (ne znamo koja će zemlja postati njihov ''Mali'' ili ''Somalija'' nači će se već neka).Ljudima, ili stanovnicima tih država se nudi ili mi ili Al Kaida. Ili kakav-takav mir u notornoj diktaturi, nastavak zaglupljivanja, nazadovanja, u raznim monarhijama, kraljevinama, ili krvavi rat do istrebljenja. Ako nećete nas krkane, diktatore, varalice, monarhe, bit ćete al Kaida, htjeli vi to ili ne. Ako i niste, ono što ćemo vam mi uraditi, radikalizam al Kaide je mala maca kakvi ćete postati.
Da, price se nazalost ponavljaju, i sve slice jedna drugoj. Za Kikija & co. da bi bolje razumjeli ovo o cemu @Sax prica preporucujem knjigu danskog novinara i publiciste Knuda Holmboa U susret Omeru Muhtaru. To je prica o dvodecenijskoj odbrani pokreta otpora libijskog naroda koga je predvodio Omer Muhtar protiv italijanskog okupatora. A ovdje cu c/p jedan dio koji na netu kruzi upravo iz razloga da bi pokazao svu okrutnost sistema(tada italijanske vojske koja je kolonizirala Libiju) i sta kao posljedica nastane.
PRIČA SENUSIJSKOG MUDŽAHIDA

Išli smo dalje sve dok nije pao mrak, zatim oni naložiše vatru na malom otvorenom prostoru koji izabrasmo kao tlo gdje ćemo te večeri logorovati.

Kako je vatra plamsala nas sedam je sjedilo oko nje, a ja upitah vođu:

"Zar se ne bojite da bi vas Talijani mogli opaziti?"

"Ne," on odgovori sa omalovažavanjem. "Oni se ne usuđuju izaći iz svojih gradova ukoliko nemaju mnogo vojnika i brzopotezne puške sa sobom, a noću se ne usuđuju napasti nas."

Jedan između ostalih reče: "Razgovarao si sa Talijanima. Šta oni vele za nas?"

Rekoh im da Talijani optužuju ljude sa planina za najgroznije okrutnosti, te za zlostavljanja zatvorenika.

Vođa pogleda za tren u me, a zatim uze jednu granu i baci je u vatru tako da iskre poletješe u zrak.

"Sad znademo da si dobar musliman i da nam nećeš zabiti nož u leđa. Reći ću ti nešto, a uvjeravam te Svemilosnim i Svemogućim Allahom da je ovo što velim istina.

Nisam uvijek živio u planinama, ali sam ovamo protjeran, jer mi nije presotalo ništa drugo da činim, i zato što je moju oazu pogodila užasna katastrofa. Na jug od ovih planina proteže se pustinja, ogromna, žuta pustinja, gdje žive zli džini, i gdje su bunarevi blokirani.

Sve tamo do Kufre je pustinja, kažu mi tako, a možda se pustinja proteže još dalje na jug, sve do zemalja koje mi neznamo, ali gdje žive crni ljudi.

Nedaleko od ovih brda bijaše jedna oaza gdje je živio moj otac, i njegov otac prije njega, i sva moja porodica, idući mnogo mjeseci mlađaka unatrag, gotovo onoliko koliko je deva u cijeloj Sahari.

Bijah srećan, imadoh sina - sami Allah znade gdje je on sada.

A imadoh i kćerku koja je bila svjetlost i radost mojih očiju.

Uvjeravam te da je čak i at plemenite krvi, koji vragolasto pokreće svojim vratom, imao manje ljepote u svojim kretnjama od ljepote koja je bila sadržana u pokretima moje kćerke.

Koža joj je bila mehka kao breskva, a oči tamne poput noći. Volio sam je taman koliko i sina, a moraš znati da je samo ljubav prema Allahu veća od ljubavi oca prema sinu."

Potvrdih glavom ne progovarajući nijedne. Drugi su Arapi, nesumnjivo, čuli ovu priču mnogo puta, ali su i sada svi sjedili slušajući. Jedini zvuk koji se čuo bilo je pucketanje drva na vatri.

Zapovjednikove oči bile su pune suza, vidio sam kako mu svjetlucaju u odsjaju svjetlosti što je dolazila od vatre.

"Allah neka me sačuva od ponašanja nalik ponašanju žene, ali to što se desilo učinilo je da moje srce bude tvrdo kao kamen prema svim nevjernicima koji upadoše u moju zemlju.

Također, taj događaj, kad god na njega pomislim, raznježi mi dušu baš onako kao što je u djeteta. Allah je jedini pravedan.

Živjeli smo srećni u našoj oazi. Ja bijah bogat: imadoh više od stotinu deva, i svatko je u oazi slušao moju riječ.

Doista, tada u Kirenaiki bijaše rat, tu i tamo naši bi mlađi ljudi odlazili pomoći narodu u brdima, ali o ratu nismo znali više sve do jednog dana...

Jedna skupina mojih ljudi, koju sam ja predvodio, prisustvovala je velikom narodnom skupu u susjednoj oazi. Trajalo je to tri dana, i onda se vratismo put naše oaze.

Sve je izgledalo sasvim mirno, ali, prva osoba koju sretoh u povratku bijaše moja žena. Išla je trčeći prema meni, sa užasom u očima, kosa joj se niz leđa rasplela, odjeća joj se niz tijelo raskopčala.

'Ne idi kući. 'Ne idi kući!' - ona zavapi. 'Allah će mi oprostiti za riječi koje ću ti saopćiti!' - reče mi ona.

Žena mi je hroptala i vrištala, ništa joj, ni jednu riječ, ne mogah uhvatiti. Zgrabih svoju kamilu, a zatim mi se pojavi brat. Stade preda me, poljubi me u obraze i reče:

'Brate, znadeš dobro kao i ja da Allah ljudima presuđuje! Muhammed je mrtav!'

'Mrtav!'- povikah, 'ali, nije bio bolestan.'

'Ne' - on odgovori. 'Naš je brat strijeljan! Bili su ovdje Talijani. Strijeljali su svaog petog čovjeka, zato što smo se branili!'

Bio sam preneražen, nisam mogao govoriti, ali je moj brat nastavio:

'Moraš se pouzdati u Allaha, ma šta da se dogodi! Ajša je odvedena!'

Ajša je bila moja kćerka, i više se nisam mogao suzdržati.

'Reci mi,' zavapih, ' je li mrtva?'

Brat odmahnu glavom.

'Ne!' - reče. 'Nego je jedan talijsnki oficir došao sa trupama iz Eritreje. Odveli su kamile, i kad su odlazili sa životinjama odveli su sa sobom, također, i Ajšu!'

'Oh, brate, zar nisi mogao zaštiti moj dom od tog srama, i moje srce od te žalosti?! Znaš koliko je volim. Ali, mogao si je radije ubiti negoli da ta sramota padne na moje ime!'

'Ništa nisam znao! Doznadoh tek kad je bilo prekasno.

Eritrejski su vojnici postavili stražu posvuda,' odgovori on.

Dugo nisam mogao odgovoriti bratu, a potom rekoh:

'Brini se o ženi mi, i sinu!'

Ahmed je imao tek devet godina, stajao je pokraj majke.

'Ja odoh da potražim Ajšu!'

Napustih, potom, oazu na jedinoj mi preostaloj devi. Nisam znao da oazu nikad više neću vidjeti.

Mnoge sam mjesece tragao za kćerkom Ajšom po mnogim gradovima i napokon je nađoh.stavili su je u javnu kuću u Derni, znaš, u kuću gdje može svako za pare počiniti blud."

I zapovjednik tada pređe rukom oko svoje puške.

"Ajša me poznade i ja je pozvah da krene sa mnom. Ali, ona odmahnu glavom i kriknu:

'O oče!' - kriknu. 'Uvjerena sam da sam bolesna! A ako sam zaražena ovom bolešću, nikada više neću biti zdrava!'

'Ajša! Allah će nam sve oprostiti! Kako si dovde stigla?'

'Talijani su me odveli kad su odveli deve, a potom sam dovedena u ovu kuću.'

Ajša je zajecala. Samo Samilosni Allah znade šta sam u tom trenu preživio.

'Ubij me oče!' - molila je. 'Nikad se neću iz ovog mjesta izbaviti, a smrt mi je draža kad stigne od tvoje ruke!'

I, tako, ja je ubih. Poljubih joj, potom, čelo i pobjegoh, pobjegoh u planine. I velim ti, svaki Talijan kojeg ja stignem umrijet će.

To je pravda. Da sam pomislio da si i ti Talijan, moj bi prvi metak našao tvoju metu.

Ali, vidio sam tvoj fes, tvoj tarbuš, i odlučio sam sačekati."

Svi su šutjeli. Nisam mu mogao odgovoriti. Bio sam duboko potresen. A zatim je on nastavio:

"I opet iznova, zaklinjem se Svemogućim i Svemilosnim Allahom da ovdje nema niti jedne jedine osobe koja ti ne bi ispričala priču sličnu onoj koju sam ti ja pripovjedio.

Eto zašto se mi nećemo pokoriti, eto zašto pucamo sve dok se naše puščane cijevi ne usijaju! Mi se ne bojimo smrti od njihovih strojnica, mi se ne bojim skapavanja ni gladovanja, niti toga što moramo da hodamo u dronjama.

Borit ćemo se do posljednjeg čovjeka.

Svi mi volimo Boga, ali mrzimo bijele đavole, koji su nam prouzročili više teškoće negoli iko može i zamisliti. Hamide, zašto si ti ovde?"

"Moj je brat obješen", odgovori Hamid.

"A ti, Abdullahu?"

"Oni su mi oduzeli sve što sam imao, i rekli su mi da to meni ne pripada jer nemam za to papire, premda je posjed pripadao mojemu ocu."

"A ti, Muhammede?"

"Moj otac i moj brat su ubijeni."

"A ti, Ali?"

"Zbog toga što su me zatvorili u gradu."

"I, napokon, ti, Abdusselame?"

"Zbog toga što su me osudili na robiju u trajanju od dvadeset i pet godina, u tvornici slanih mina, no, ja se nisam predao. Pobjegao sam."

Zapovjednik se iznova okrenu meni:

"Sada si sve čuo. Još jednom pozivam Allaha za svjedoka da je sve ovo istina. Zar onda ne bi bilo pravo nama da te ubijemo da si radio za račun Talijana?!"
sarajevoxxxx

#9008 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Na grad al Kare u Kalemunu danas je sirijski režim ispalio 12 raketa zemlja-zemlja i na stotine granata:

Image
zlatko1990

#9009 Re: Sirija

Post by zlatko1990 »

Ovaj video siitskog obreda u Damasku , samo oslikava onu buducnost koju ce Sirija imati .
Naravno salve optužbi na račun SAD-a iz I.R. Iran stizu svaki dan.

2000 godine je postojala samo jedna siitska drzava I.R. Iran. Danas je to i Irak ,Liban (vladu kontrolise Hezbolah svojom vojskom) , Afganistam ( siiti su dosta zastupljeni u vladi , a za vrijeme talbiana nije ih bilo ni na mapi) , i naravno sada Sirija , jer ocigledno da SAA dobija ovaj rat.

Zasto onda toliko optuzbi protiv SAD-a , od strane Irana ? :9 ...

Ocigledno je da SAA vrsi etničko čišćenje , ovakvim načinom ratovanja. Imam prijatelja u Siriji , čovjek je dosta naklonjen sekularizmu , a inace je sunit . Sam mi je priznao da ako si alawit u Siriji da u startu imas sve obezbjedjeno , i da sve vece kompanije (telekomonikacije, turizam, vojna indrustija , naftna industrija ) posjeduju ti isti alawiti.

Ipak za sada dosta dobro Asad oslobađa Siriju od njenih stanovnika sunitskog porijekla .
sarajevoxxxx

#9010 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Homs: Otkopavanje poginulih Sirijaca u kvartu Al-V'ar nakon što je prije nekoliko trenutaka pao Asadov projektil zemlja-zemlja:

18 +

Kikibombona

#9011 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Homs, pregledna mapa

http://syriamap.files.wordpress.com/201 ... update.jpg

Pobunjenici kontrolisu veliki sjevero-zapadni kvart Al Waer, sjeverno Kossor, Qarabis i Jouret el Shayah, u centralnom dijelu grada Old city i Bab Houd, te juzno Shammas.

Nakon zauzimanja Haladije cini se da je SAA stala i polako mrcvari pobunjenike.
sarajevoxxxx

#9012 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Do sada 8 poginulih u Al-V'aru u Homsu !
Challenger__

#9013 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Izvori bliski vladi u Damasku potvrđuju da je u srušenoj zgradi bilo vojnog personala, a da je do detonacije došlo aktiviranjem ekslpoziva u tunelu koji je bio iskopan do podnožja zgrade. Konačan broj žrtava još nije objavljen.

_____

Prema ratnoj mapi, naselja: Jaramana, Babila, Jalda i šeik Omar, sve Damask i periferija su pod kontrolom SAA.
Challenger__

#9014 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ludo Kraljevstvo - Saudi podižu uloge
Zakulisna dešavanja prema Ibrahimu al-Aminu.

Image

- Poslije propalih napora da se nekako izdejstvuje vojna intervencija na Siriju, prije dva mjeseca, Saudijska Arabija je od SAD i saveznika dobila "predmet Sirija". Tada je tražila i dobila dodatno vrijeme od SAD, odnosno odgodu Mirovne konferencije u Siriji ("Ženeva 2"), sa ciljem da se stanje na terenu promijeni u korist "opozicije". Prvi, od zapada opunomoćeni operativac predmeta Sirija, šef saudijskih obavještajaca Bandar bin Sultan je sa američkim, britanskim i francuskim obavještajcima dogovorio sljedeće korake:

- radikalna reorganizacija tzv. "FSA" u jedinstvenu Nacionalnu armiju. Saudijski operativac se nije obazirao na hor negodovanja sa terena;

- šef saudijske špijunske mreže, zajedno sa američkim i francuskim službama je u procesu izgradnje armije od 30.000 boraca, koji mahom dolaze iz Armije Islama, a koje su dijelom pod zastsavom Al-Kaide. Bandar bin Sultan se složio sa Vašingtonom da izoluje pojedince iz Al-Kaide, a zauzvrat je dobio zeleno svjetlo da eliminiše milicije Muslimanskog Bratstva, koje su djelovale nezavisno i koje Bandar vidi kao agente Katara i Turske;

- Bandar je uspio da uvjeri jordanskog kralja da formira vojne kampove za obuku u Jordanu, nadomak sirijske granice, kao i njihov kontinuiran i nesmetan ulazak u Siriju;

- sada se nalazi u fazi izgradnje armije od 30.000 ljudi, dobrim dijelom od ljudi iz "Armije Islama";

- Bandar je u fazi pripreme i dostave naprednog naoružanja koje bi, prema tvrdnjama sa terena, trebalo da donese prevagu nad snagama vlade u Damasku, ali istovremeno da napadne snage Hezbollaha u Libanu;

- obnovio je veze u Libanu i izgradio mrežu saradnika, prije svega na sjeveru, u gradu Tripoliju, te pograničnim područjima sa Sirijom radi ofanzivnih dejstava prema Siriji i prema Hezbolahu u Libanu;

Image

UKRATKO: Opisane radnje objašnjavaju brojne sukobe unutar sirijskih pobunjeničkih frakcija i terorista i pokazuje poodmaklo ludilo Kraljevine i njenog operativca koji je spreman da dodatno raspali vatru, kako u Siriji, tako u samom Libanu.

Al-Akhbar, syria news

p.s.

Moj lični ugao gledanja na stvar: Odgoda pregovora je rizičan, kockarski potez, jer otvara prostor za potpuni trijumf Sirije i saveznika, a Kraljevinu Saudijsku Arabiju čini sve izolovanijom, kako u regiji, tako širom globusa.
asurbanipal

#9015 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Kikibombona wrote:Cudi me da ekstremisti nisu pokusali razvaliti Alzir.
Alžir im je bio među prvim metama. Ko se sjeća još decembra 1991. kada je alžirska vlada poništila izbore, jer se već nakon prvog kruga očekivala pobjeda Fronta islamskog spasa (FIS). Nešto slično kao u Egiptu, nakon što su izbori poništeni FIS je bio zabranjen, a hiljade članova stranke je uhapšeno. Nakon toga se pojavilo nekoliko islamskih gerilskih grupa, i onda je započeo devar, poznat kao "građanski rat u Alžiru" u kojem je poginulo između 150.000 i 200.000 ljudi.
Izgleda da Sisi dobro uči lekcije iz prošlosti, inače je i Egipat mogao komotno izgledati kao Alžir početkom '90-ih prošlog vijeka. :izet:
sarajevoxxxx

#9016 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:

Saxtrol

#9017 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

U Alžiru su islamisti osvojili vlast na izborima 1991. Poslije toga ubice odnosno alžirski fašisti, ološ svijetska, i pomahnitali i oholi manijaci izveli vojni puč, epilog svega 300 000 poginulih Alžiraca.Poslije toga im na izbore izlazi 35 % građana i tih 35 % vlada Alžirom, a 65 % posto je alžirska stoka koju niko ništa ne pita.Ako se pobune bit će teroristi, mir čuvaju tako što trpe rigidnu diktaturu, vojni krkanluk, i nadaju se valjda da će jednog dana se sve to popraviti.
aha

a ko je oslobodio Alzir od pravih fasista, olosa kolonijalnog koji su ekploatisali sve zivo i mrtvo iz Alzira, velika Francuska? Islamisti mozda? Ili ipak ti koje nazivas fasistima...
Tacno je da je izvrsen vojni puc, kao i u Egiptu! Misljenja nam su tu jako razilaze, jer smatram da je nesto najbolje sto se moglo dogoditi Egiptu je drug Sisi.

Nemam ja nista protiv tebe osim sto volis lagati, pa mi se to ne svidja, ali ono sto ti ne razumijes, to je prodavanje magle takvih poput tebe i slicnih. Kakvu vi demokratiju zelite uvoditi? Ne mozes biti reloigiozan i demokratican, jer se te dvije stvari ne podudaraju u tvom slucaju. u tvome slucaju "sloboda" o kojoj ti pises bi znacila religiozna tiranija, jer kakava god bila vojna diktatura ona se bori sa politickim protivnicima, kao sto to radi i demokratija na puno podmukliji nacin, dok se religiozna tiranija ogleda u diktaturi nad svima koji ne zele vjerovati u tvoju vjeru ili jos gore pravac tvoje vjere.

Ti mi reci jednu, samo jednu arapsku zemlju, a da je demokratska?
Reci mi onda koliko ima religoznih tiranija, koliko vojnih diktatura?
Ako uporedimo te zemlje, kakvu razliku vidimo u tim zemljama? U kojima ima vise demokrtaije i slobode?

sarajevoxxxx wrote:
m_l wrote: Sirija, vojska sad će evo tri godine, ubija svoj narod baš kao što je to radila i alžirska početkom devedesetih.

Poslije godina rata u Alžiru stotine ako ne i hiljade ljudi su postali ekstremisti, teroristi, kojima je u glavi jedino ubijanje i ratovanje (ove borce al Kaide u Maliju, Somaliji, proizvela je alžirska vojna hunta). Poslije ovih događaja u Egiptu i Siriji, također, sasvim realno je očekivati radikalizaciju hiljada ili desetina hiljada Egipćana odnosno Sirijaca i poslije završetka rata kako god on okonča (ne znamo koja će zemlja postati njihov ''Mali'' ili ''Somalija'' nači će se već neka).Ljudima, ili stanovnicima tih država se nudi ili mi ili Al Kaida. Ili kakav-takav mir u notornoj diktaturi, nastavak zaglupljivanja, nazadovanja, u raznim monarhijama, kraljevinama, ili krvavi rat do istrebljenja. Ako nećete nas krkane, diktatore, varalice, monarhe, bit ćete al Kaida, htjeli vi to ili ne. Ako i niste, ono što ćemo vam mi uraditi, radikalizam al Kaide je mala maca kakvi ćete postati.
necemo se lagati.
Radikalni islamisti su postojali u Alziru i prije gradjanskog rata, u Siriji pogotovo prije odbrambenog (nikako gradjanskog) rata. Pricati kako je gradjanski rat uzrok nastanka ekstremista je trlababalan.
U Siriji nebi bilo nikakvih žrtava i razrušenih gradova bez SADa, Francuske, Velike Britanije, Saudijske Arabije, Katara, Turske, Izraela i ostalih "prijatelja Sirije" koji su naoružali i naoruzavaju i finansiraju teroriste sa ciljem rušenja legalnog i jedinog legitimnog rezima u Siriji.
Tu je interesatna tvoja licemjernost, jer sa jedne strane osudjujes vojne pucove u Egiptu i Alziru, ali sa druge strane i te kako odobravas teroriste u Siriji.
salik79

#9018 Re: Sirija

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:

Da im se dragi Allah dz.s. smiluje, oprosti sve grijehe i podari stepen sehida. Amin ja-Rabb.
RahatHurmašica

#9019 Re: Sirija

Post by RahatHurmašica »

salik79 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Hizbullah se i zvanično oprostio od 19 svojih boraca koji su zadnjih 17 dana poginuli u Siriji:
Da im se dragi Allah dz.s. smiluje, oprosti sve grijehe i podari stepen sehida. Amin ja-Rabb.
:thumbup:
basar

#9020 Re: Sirija

Post by basar »

Najbolji ljudi na planeti.
Almaz

#9021 Re: Sirija

Post by Almaz »

sarajevoxxxx wrote:Po prvi put vjerski obredi šiita u srcu Damaska - Na poznatoj tržnici Al-Hamidiyah:
_majevica_ wrote:Bolesnici.
Majevice, koga je zaboljelo to sto su se ovi sami izudarali? Sigurno nikoga nego njih same. Bolje je i ovo nego da su otisli u neku prepunu dzamiju, na neku trznicu punu ljudi, u neku kahvanu itd. pa se raznijeli u zrak kao samoubice i za sobom povukli u smrt na stotine ljudi i bar 3x toliko obogaljili.

Nadam se da razumijes sta ti zelim reci ?
5 0 5

#9022 Re: Sirija

Post by 5 0 5 »

Almaz wrote: Majevice, koga je zaboljelo to sto su se ovi sami izudarali? Sigurno nikoga nego njih same. Bolje je i ovo nego da su otisli u neku prepunu dzamiju, na neku trznicu punu ljudi, u neku kahvanu itd. pa se raznijeli u zrak kao samoubice i za sobom povukli u smrt na stotine ljudi i bar 3x toliko obogaljili.

kad usporedjujes to dvoje, onda si upravu. a da li je bolje izmedju tebe koji se ne lupas i njih koji se lupaju? no, upravu si, jedna stvar im je zajednicka. i jedni i drugi su inspirisani religijom.
salik79

#9023 Re: Sirija

Post by salik79 »

Almaz wrote:
_majevica_ wrote:Bolesnici.
Majevice, koga je zaboljelo to sto su se ovi sami izudarali? Sigurno nikoga nego njih same. Bolje je i ovo nego da su otisli u neku prepunu dzamiju, na neku trznicu punu ljudi, u neku kahvanu itd. pa se raznijeli u zrak kao samoubice i za sobom povukli u smrt na stotine ljudi i bar 3x toliko obogaljili.

Sve receno. Usput, ovakav nacin obiljezavanja asure (samopovrijedjivanjem) je zabranjen u Iranu (haram).
Opetja033

#9024 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:

fi nari dzehennem, fi nari dzehennem. Inshallah :thumbup:
Almaz

#9025 Re: Sirija

Post by Almaz »

zlatko1990 wrote:Ovaj video siitskog obreda u Damasku , samo oslikava onu buducnost koju ce Sirija imati .
Naravno salve optužbi na račun SAD-a iz I.R. Iran stizu svaki dan.

2000 godine je postojala samo jedna siitska drzava I.R. Iran. Danas je to i Irak ,Liban (vladu kontrolise Hezbolah svojom vojskom) , Afganistam ( siiti su dosta zastupljeni u vladi , a za vrijeme talbiana nije ih bilo ni na mapi) , i naravno sada Sirija , jer ocigledno da SAA dobija ovaj rat.
Zlaja, jeli nam to pokusavas reci da ranije šije nisu živjeli u pomenutim državama ili da su bili ugnjetavani? Eto imaš pregršt sunitskih država tamo u tom dijelu svijeta, počev od Pakistana, Jordana, Katara, Saudije, Turske itd i sve jedna je sluga jevreja i zapada. U svakoj od njih postoje američke vojne baze iz kojih polijeću "dronovi" koji ubijaju, pazi molim te, baš sunije.
zlatko1990 wrote: Ocigledno je da SAA vrsi etničko čišćenje , ovakvim načinom ratovanja. Imam prijatelja u Siriji , čovjek je dosta naklonjen sekularizmu , a inace je sunit .
Da, suniti se sami čiste :) Ma daj molim te.
Većina Assadovih vojnika su suniti.
zlatko1990 wrote: Sam mi je priznao da ako si alawit u Siriji da u startu imas sve obezbjedjeno , i da sve vece kompanije (telekomonikacije, turizam, vojna indrustija , naftna industrija ) posjeduju ti isti alawiti..
Ovo me podsjeća na jedan naš grad u BiH gdje gradjani identično tvrde za sandžaklije. :D
zlatko1990 wrote:Ipak za sada dosta dobro Asad oslobađa Siriju od njenih stanovnika sunitskog porijekla .
Da, uz pomoć svoje sunitske vojske.
Locked