Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#901 Re: dionice, kupovina itd.

Post by gentoo »

Strucnjaci, kako detaljnije vidjeti detalje o transakcijama na SASE ? Npr. danas bilo 3 transakcija ukupni broj 123 kom.. Ima li nacin da se vidi da je od tih 123 to ustvari bilo 44 po 11.00 +55 po 10.95 +24 po 10.90 ili sl. ?
Ci-Nick

#902 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

gentoo wrote:Strucnjaci, kako detaljnije vidjeti detalje o transakcijama na SASE ? Npr. danas bilo 3 transakcija ukupni broj 123 kom.. Ima li nacin da se vidi da je od tih 123 to ustvari bilo 44 po 11.00 +55 po 10.95 +24 po 10.90 ili sl. ?
ima ovdje samo ima kašnjenje od 15 do 20 min.
https://www.teletrader.com/bh-telecom-d ... s-16762078
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#903 Re: dionice, kupovina itd.

Post by gentoo »

Hvala.. nasao sam se.. u medjuvremenu sam dobio i mail od RFF Broker.. tako da vise (za sad) nisam dionicar :D
shiljak

#904 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Vladimir RUS wrote:
ArmaniMO wrote:Nisam se mozda forumulisao tacno.
Kupovina dionica iz BiH. Naprimjer EuroStoxx, Nasdaq, NYSE!

Iskustva online, kupovine dionica sa ovih berzi, putem kojeg brokera.

Npr., internacionalni brokeri kao Interactive Brokers, Saxo Bank, TradeStation.
Imas i JFD Bank, Strateo, Swissquote, Sinteza, Eurobroker, Suretrader....
Sa kojim imaš iskustva? Mislim da ne podržavaju BiH
shiljak

#905 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

shiljak wrote:08/05/2012
Posto svi facebook spominjete, ako hocete na sigurno da je neka informaticka firma i strana onda bi ja uzeo Microsoft. Kao prvo do sada im je zarada stabilna i tesko da mozes u minus otici. Drugo izlazi krajem godine windows 8, windows phone 8, a osim racunara prodavat ce se tableti i profit mora bar doseci kao onaj iz 99/2000 godine (tj. najveci sto im je ikad bio).
http://www.google.com/finance?q=microsoft

Samo je problem kako kupiti dionice te americke :D
Prognoza kad je ova tema pokrenuta i u šta uložit
Dobro nije zbog windows phone i tableta.. :-D

Microsoft 2012-2019

21/09/2019
Image
Last edited by shiljak on 21/09/2019 23:54, edited 2 times in total.
shiljak

#906 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

shiljak wrote:07/05/2012
Evo bas sam procitao jedan clanak pa me zanima da li neko zna kako i gdje kupiti neku dionicu od neke firme, mislim najvise na ove tipa facebook, microsoft, apple..
http://dnevnik.hr/vijesti/tech/i-hrvati ... booka.html

Evo jos jedan link ispod:
http://www.google.com/finance?chdnp=1&c ... APL&ntsp=0

nov 25, 2011 do danas duplo veci profit nego sto je bio u pocetku. Jel to znaci da bi sada zaradio duplo vise od prodaje dionice kada bi je sada prodao? :D
Facebook 2012-2019

Image
Last edited by shiljak on 21/09/2019 23:53, edited 2 times in total.
shiljak

#907 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Apple 2012-2019

Image
ultima_palabra

#908 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

Sve FAANG dionice su imale slican rast.
Vladimir RUS

#909 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Vladimir RUS »

shiljak wrote:
Vladimir RUS wrote:
ArmaniMO wrote:Nisam se mozda forumulisao tacno.
Kupovina dionica iz BiH. Naprimjer EuroStoxx, Nasdaq, NYSE!

Iskustva online, kupovine dionica sa ovih berzi, putem kojeg brokera.

Npr., internacionalni brokeri kao Interactive Brokers, Saxo Bank, TradeStation.
Imas i JFD Bank, Strateo, Swissquote, Sinteza, Eurobroker, Suretrader....
Sa kojim imaš iskustva? Mislim da ne podržavaju BiH
JFD Bank provjereno prihvata i BiH (kontaktirao sam ih preko maila u vise navrata). Ujedno, bolji su i od mnogo poznatijih brokera, sto se tice uslova (nema provizije). I ostali navedeni prihvataju i BiH, samo sto su skupi kao tradicionalni brokeri. Nisam probao nijedan od tih, samo sam pregledao cjenovnik i ostale uslove. Eurobroker je dobar zbog domace podrske i transfera novca unutar BiH, ali i skup, dok Suretrader mi bas ne uliva povjerenje. Ako budes trgovao CFD-om, Trading 212 je lak za registraciju i jednostavan za koristenje i takodje nema proviziju. Ako ne planiras cesto trgovati dionicama, InteractiveBrokers ti je najbolje rijesenje za nas.
Ajatolah_

#910 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ajatolah_ »

A koja je najjeftinija varijanta za prebacivanje novca?
Vladimir RUS

#911 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Vladimir RUS »

Zavisi od niza faktora. Npr. kod Trading 212 najpovoljnija varijanta je preko Skrilla ili preko UniCredit banke (posto racun u tog brokera je takodje u toj banci), dok za druge strane brokere preko bilo koje banke. Naknada je u tom slucaju nekih 20-30 KM, bez obzira na sumu, dok kod Trading 212 preko UniCredit banke cini mi da je 10 KM, a preko Skrilla nesto sitno. Ako broker kojeg si pikirao ima Paypal, Skrill i slicno, to je najpovoljniji nacin, a ujedno i najbrzi.
shiljak

#912 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Vladimir RUS wrote:Zavisi od niza faktora. Npr. kod Trading 212 najpovoljnija varijanta je preko Skrilla ili preko UniCredit banke (posto racun u tog brokera je takodje u toj banci), dok za druge strane brokere preko bilo koje banke. Naknada je u tom slucaju nekih 20-30 KM, bez obzira na sumu, dok kod Trading 212 preko UniCredit banke cini mi da je 10 KM, a preko Skrilla nesto sitno. Ako broker kojeg si pikirao ima Paypal, Skrill i slicno, to je najpovoljniji nacin, a ujedno i najbrzi.
Samo sa CFD, nema dionicu da uzmeš :-D
teletrader

#913 Re: dionice, kupovina itd.

Post by teletrader »

"CHEAP MONEY" polako dolazi u BiH

Neko je u nekom postu spomenuo akcije BHT i kako je dividenda mala, pa da malo iznesem svoje misljenje po tom pitanju.

Na stranicu SASE mislim da nisam svratio sigurno preko godinu dana, ali navedeni komentar probudio mi je radoznalost da malo vidim sta se desava na bh. trzistu vrijednosnih papira. :) ..U BiH nisam investiran vec ima par godina (osim nekih 1000 akcija upravo tog BHT koji su mi negdje u Raffeisen Banci) , ali neke od najboljih dugorocnih investicija sam upravo napravio na SASE-u i to sa obveznicama vlade FBiH za isplatu stare devizne stednje.
Kada su se tek pocele emitovati negdje oko 2010te godine (neke sa datumom prispjeca) i do 2018-19, njehova cijena na trzist bila je bukvalno smjesna.
Negdje 25-30 feninga na nominalnu marku, kupon (tj. godisnja kamatna stopa) iznosila je cijelih 3%.
Sto znaci,za 30k KM u kesu, dobijete 100k u obveznicama i na tih 100k godisnju kamatu od 3k KM.. Znaci 10% godisnje na ulozenu investiciju..i jos kao slag na tortu sve to tax free, tada nije bilo poreza na dividende (ne znam kakva je danas situacija). :-?
Neko bi rekao da sam bio budala ulagajuci u obveznice drzave koja je na rubu kolapsa , ali po mome misljenju nije sve tako crno kako neki misle.
Samu cinjenicu da je FBIH izdala obveznice za otkup stare devizne stednje znacilo je da vlada radi na tome da uspostavi/popravi svoj rating na trzistu kapitala.
(kratki izlet u istoriju za one koji ne znaju kako je doslo do pojave "stare devizne stednje". Gradjani SFRJ (kao i nemali broj gastarbajtera koji su imali povjerenja u banke drzali su svoje ustedjevine na deviznim knjizicama u raznoraznim komercijalnim bankama.. ja se sjecam bivse Jugobanke u Velikom Parku, PBS i slicno. Uvodjenjem reformi pokojnog Ante Markovica i bivsi YU dinari su se mogli konvertirati u devize, tako da je doslo do jacanja povjerenja u komercijalne banke i povecanja stednih uloga koje su te banke imale.Medjutim idila je kratko trajala, upadom struktura Slobe Milosevica u platni promet Jugoslavije dolazi do galopirajuce inflacije.. Devizni ulozi bivaju blokirani, odnosno mogli su biti isplaceni po sluzbenom tecaju a veliki dio tih para otisao je u kupovinu oruzja i finansiranje agresije na HR i BiH. Kraj izleta )

Znaci svi ti devizni ulozi su propali, knjzice ili su spaljene ili su se krile dugo po nekim budjacima..ali obaveze banaka su ostale.
Za stedne naloge nekada je garantovala drzava,a posto SFRJ nema a njen pravni nasljednik je BiH sa svojim entitetima, obaveza vracanja duga pala je na njih.Modus vracanja je bio jasan,ako se dobro sjecam prvo su vraceni manji ulozi (do 1000DM) i to odmah, a za sve uloge preko toga napravljen je plan otplate preko obveznica sa slobodnom trgovinom na berzi. FBIH je morala vratiti te pare jer se u suprotnom ne bi mogla vise zaduzivati.
Ja sam licno u jednom trenutku imao preko 150k nominalne vrijednosti u obveznicma, od kamata sam kupovao nove i na kraju kupio stan.
:wink:
Gledavsi juce kurseve obveznica, vidim da su neke i preko nominlane vrijednosti (vrijednost obveznice na trzsitu moze biti i iznad nominalne ukoliko je kamata koju dobije vlasnik obveznice visa od trenutne trzisne kamate).. nekada je 3% (godine oko 2010) bilo malo, na orocenu stednju se dobivalo vise..Ali danas su 3% koje nudi FBiH toliko lukrativne, da je neko za obveznicu spreman platiti i preko 100 na nominalnih 100KM. :( :(

Aukcija trezorskih zapisa FBIH od prije par dana potvrdila je moju pretpostavku, kuponi na obevznice su ispod 1 %
Neki od nas su to primjetili na stambenim kreditima , neki na kamatama na stednju, ali pare su i u BiH postale "jeftnije" , u Euro zoni i u Svicarskoj su vec godinama negativne kamate na snazi..znaci komercijalne banke placaju "kaznu" ukoliko deponuju pare pri ECB, neke banke po Evropi su vec pocele od svojih klijenata traziti negativne kamate.
Sta to znaci? Imas 100k € u banci, na kraju godine ne da ne dobijes nista, nego banka od tebe trazi da joj platis 200-300€ sto ti "cuva" pare.
Evropska Centralna Banka mislim da mjesecno otkupi obveznica u visini od oko 30 milijardi € ,cak se spekulise da ce poceti kupovati i akcije da bi probudili ekonomiju. To je miljarda € dnevno, a vecina tih para se ne trosi na infrastruktune projekte nego ide u "konzum" jedne ili druge vrste :(
Sta to znaci za nas /vas u BiH?
Onako alanfordovski receno: :D

Ko nema para,nema ni briga
Ko ima malo para, nek jos manje investira, a vise trosi
A ko ima puno para, nek puno i investira.

jer vrlo brzo sve te papirne pare ce biti samo papir.. :roll:

Da se vratimo primjeru BHT.
Dividenda za 2018 jeste slabija nego prethodnih godina, ali cinjenica zasto nekoj akciji treba ili ne treba da skace vrijednost i jeste upravo dividenda,a ne spekulacija bilo long bilo short tipa. :evil:
I nekih 0,7-0,8 KM na nominalnu vrijednost akcije od 10KM (a berzovnu cijenu od 11,50KM) je jako dobar deal. Akcija je trenutno stabilna, zlatna vremena telekoma su prosla zbog vibera i whatsppa ali nije samo telefonija jedini izvor prihoda ove firme..nije da ih reklamiram, moze sve biti puno bolje..
Ali ako uzmete u obzir cinjenicu da se komercijalne banke zaduzuju po kamatnoj stopi od 0% kod ECB, zamislite neki investicijski fond, koji ce dobiti
kredit za privatizaciju BHT, otkupiti kontrolni dio dionica, na skupstini dionicara progurati max. mogucu dividendu.Sve to na racun radnih mjesta,ulaganja u nove tehnologije i generalne kvalitete usluge.
I onda za konju godinu prodati taj isti BHT za 100% vecu cijenu. Kredit banci ce vratiti, pare od profita ce uloziti u nesto drugo. :zoka:
Moj savjet onima koji zele da investiraju.. Kupujte trajne vrijednosti, stanove, kuce,zemlju,plemenite metale,ne "stekajte" previse papir jer je papir jeftin a moze vrlo brzo postati bezvrijedan. :thumbup:
geralt

#914 Re: dionice, kupovina itd.

Post by geralt »

teletrader wrote: Gledavsi juce kurseve obveznica, vidim da su neke i preko nominlane vrijednosti (vrijednost obveznice na trzsitu moze biti i iznad nominalne ukoliko je kamata koju dobije vlasnik obveznice visa od trenutne trzisne kamate).. nekada je 3% (godine oko 2010) bilo malo, na orocenu stednju se dobivalo vise..Ali danas su 3% koje nudi FBiH toliko lukrativne, da je neko za obveznicu spreman platiti i preko 100 na nominalnih 100KM. :( :(
Bolja varijanta od kupovine drzavnih obveznica (bar kad je BiH u pitanju) je da sa tim parama odes u Coloseum i stavis sve na crveno (ili crno) na ruletu. Povrat je 100% umjesto 3%, a rizik je tu negdje :-D
ultima_palabra

#915 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

geralt wrote:
teletrader wrote: Gledavsi juce kurseve obveznica, vidim da su neke i preko nominlane vrijednosti (vrijednost obveznice na trzsitu moze biti i iznad nominalne ukoliko je kamata koju dobije vlasnik obveznice visa od trenutne trzisne kamate).. nekada je 3% (godine oko 2010) bilo malo, na orocenu stednju se dobivalo vise..Ali danas su 3% koje nudi FBiH toliko lukrativne, da je neko za obveznicu spreman platiti i preko 100 na nominalnih 100KM. :( :(
Bolja varijanta od kupovine drzavnih obveznica (bar kad je BiH u pitanju) je da sa tim parama odes u Coloseum i stavis sve na crveno (ili crno) na ruletu. Povrat je 100% umjesto 3%, a rizik je tu negdje :-D
Jest, zato strane banke kupuju desetine miliona obveznica, RS prodaje obveznice na Beckoj berzi itd...
Ci-Nick

#916 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

teletrader wrote:
Moj savjet onima koji zele da investiraju.. Kupujte trajne vrijednosti, stanove, kuce,zemlju,plemenite metale,ne "stekajte" previse papir jer je papir jeftin a moze vrlo brzo postati bezvrijedan. :thumbup:
Složio bi se skoro u potpunosti sa tvojim izlaganjem,.. ali ovaj dio je upitan. Rat je pokazao da kuće nisu trajna vrijednost.
Investirati u zemlju, pa i nekretnine u BiH koja ima trend depopulacije i nije mudra odluka. Izuzetak najatraktivnije lokacije u Sarajevu.
Investirati dugoročno u investicijsko zlato je OK ali ne treba očekivati neki značajan prinos, nego samo pokriće inflacije.
Naravno može se desiti da u slučaju nove recesije zlato ode na brojke iznad 2000 $ za uncu.
Najbolje je investirati u ono što je značajno podcjenjeno, da li se radi o obveznicama u koje si investirao i koje su u tom trenutku bile podcjenjene, ili dionicama, ili nekretnini ili zlatu.
Svejedno je, bitno je da vrijedi više nego što platiš.
Ovo je neka Sir Oliverska,.. :run:

A što se tiče gotovine....
Kad se zavrnu slavine... to će biti najbolja roba kao i 2008. God.
lissics

#917 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

Vladimir RUS wrote:Ako ne planiras cesto trgovati dionicama, InteractiveBrokers ti je najbolje rijesenje za nas.
Kako Bosna oporezuje dobit kada se povlači novac sa interactivebrokers na banke u Bosni?
teletrader

#918 Re: dionice, kupovina itd.

Post by teletrader »

lissics wrote:
Vladimir RUS wrote:Ako ne planiras cesto trgovati dionicama, InteractiveBrokers ti je najbolje rijesenje za nas.
Kako Bosna oporezuje dobit kada se povlači novac sa interactivebrokers na banke u Bosni?
Iz iskustva ova vrta transakcije se u PU FBIH nekada smatralo transakcijom tipa :" Ma cega ba?"
Ja sam par puta prebacivao pare sa svog IB racuna u BiH, nikada nisam imao problema niti pitanja (mada nisam sigurno u zadnje 3 godine a od tada su se neke stvari i promjenile)

Nego jedno pitanje onima koji imaju iskustva sa trgovinom dionicama na SASEu:
Poznajete li neku brokersku kucu preko koje je bilo elektronski ili barem telefonski moguce izdati ordere za kupovinu dionica ?
drug_profi

#919 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Za trgovinu na SASE mozes sa vecinom brokera izdavati naloge elektronski, uz neobaveznu potvrdu naloga telefonom.
Ja radim preko VGT.
Vladimir RUS

#920 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Vladimir RUS »

teletrader wrote:
lissics wrote:
Iz iskustva ova vrta transakcije se u PU FBIH nekada smatralo transakcijom tipa :" Ma cega ba?"
Ja sam par puta prebacivao pare sa svog IB racuna u BiH, nikada nisam imao problema niti pitanja (mada nisam sigurno u zadnje 3 godine a od tada su se neke stvari i promjenile)

Nego jedno pitanje onima koji imaju iskustva sa trgovinom dionicama na SASEu:
Poznajete li neku brokersku kucu preko koje je bilo elektronski ili barem telefonski moguce izdati ordere za kupovinu dionica ?
Eurobroker. Kod njih imas i banjalucku i sarajevsku berzu.
drndalo

#921 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Raiffeisen isto...
Vladimir RUS

#922 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Vladimir RUS »

Za one koji su planirali da kupuju dionice preko jfdbank.com, slijedi nova vijest, ukinut je minimalni polog od 500 evra i sad je 0 (nema vise uslovljavanja minimalnim pologom) i jos jedna informacija, koja nije nova, ovaj broker, pored opcije uplate na bankovni racun, ima i opciju uplate na Skrill racun.
drndalo

#923 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

De prosvijetli novajlije sta se kod njih sve moze pazarivat/prodavat, ogranicenja, nacine, savjete... S kojih berzi, sa kojim kasnjenjem. Itd...

Hvala
Vladimir RUS

#924 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Vladimir RUS »

Ne mogu. I ja sam (vjeciti) novajlija, jer stalno se nesto mijenja.

Inace i Interactive Brokers sad nudi trgovanje dionicama bez naknade.
Amer904

#925 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Amer904 »

lissics wrote: 04/10/2019 08:39
Ja pokusavam da uplatim na Interactive Brokers i ne mogu da nadzem kako. Mozes li pomoci?
Post Reply