Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Moderator: anex
- van helsing
#901 Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Nisu krivi uređaji,nego (ne)sposobni programeri.
Ali su zato veoma sposobni kada pare uzimaju za svoje tkz.usluge.
I naravno,nikakav racun ne dobijes od njih.
Ovo 0,99 se najvise zabranilo zbog vecih trgovackih kuca.
Neko od nadleznih je sjeo i skontao koliku extra dobit imaju te trgovine a ne placaju porez na to i donesen je zakon,ili promijenjen clan u zakonu da cijene moraju biti "okrugle".
Znaci ili 0,90 ili 0,95 ili 1,00 km.
Znaci ne smije biti 0,89 ili 0,96 ili 0,99 itd itd.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ali su zato veoma sposobni kada pare uzimaju za svoje tkz.usluge.
I naravno,nikakav racun ne dobijes od njih.
Ovo 0,99 se najvise zabranilo zbog vecih trgovackih kuca.
Neko od nadleznih je sjeo i skontao koliku extra dobit imaju te trgovine a ne placaju porez na to i donesen je zakon,ili promijenjen clan u zakonu da cijene moraju biti "okrugle".
Znaci ili 0,90 ili 0,95 ili 1,00 km.
Znaci ne smije biti 0,89 ili 0,96 ili 0,99 itd itd.
-
Saka
#902 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
1.98 E je cijena sa PDV-om (1.69 bez PDV-a, i to piše na računu). I potpuno je regularno da ti naplati 1KM.
Završni račun se uvijek zaokružuje na 5 pf. Znači račun od 0.98KM plaćaš 1KM, isto kao i račun od 1.02KM.
Cijena jednog artikla može biti 0.98KM, nema nikakvih problema. Kad uzmeš više stvari to se sabira i na kraju se samo završni račun zaokružuje, naviše ili naniže na 5 pf.
Završni račun se uvijek zaokružuje na 5 pf. Znači račun od 0.98KM plaćaš 1KM, isto kao i račun od 1.02KM.
Cijena jednog artikla može biti 0.98KM, nema nikakvih problema. Kad uzmeš više stvari to se sabira i na kraju se samo završni račun zaokružuje, naviše ili naniže na 5 pf.
- smak
#903 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
ne mozes ti meni za racun od 0,98 naplatiti 1KM. nije regularno, to je suplja prica.Saka wrote:1.98 E je cijena sa PDV-om (1.69 bez PDV-a, i to piše na računu). I potpuno je regularno da ti naplati 1KM.
hocu kusur 0,02!
zato i jeste donesen zakon prije par godina da cijena sa pdv-om ne moze biti 0,98 vec mora biti zaokruzena na racunu na 1,00KM.
mnogi ne zele ispraviti cijene, jer ima puno posla, a neki zavrcu na tome...
- van helsing
#904 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Varas se. Cijena sa pdv-om mora biti ili 0,95 ili 1,00 km. Nema izmedju,nema zaokruzivanja na zavrsnom racunu.Saka wrote:1.98 E je cijena sa PDV-om (1.69 bez PDV-a, i to piše na računu). I potpuno je regularno da ti naplati 1KM.
- šatirana_ljubičica
#905 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ma ništa, to su samo skontali novi način da kradu po fening, pošto su bili otkriveni u prošloj aferi ''1 fening''.
- hakunfuc
#906 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
A u slučaju kad kupim, recimo, 0,68 kg banana po cijeni od 1,5 KM/kg i cijena te količine iznosi 1,02 KM? Da li i u tom slučaju vrijedi taj zakon, pa onda moram ganjati količinu kupljenih banana da zaokružim na 1 ili 1,05 KM?
-
Saka
#907 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
To je svugdje u svijetu tako. Zaokružuje se na najmanju kovanicu koja postoji, u našem slučaju 5pf. U nekom slučaju ćeš biti zakinut 2pf ali u drugom slučaju ćeš biti dobar 2pf (kad je račun 1,02KM).smak wrote:ne mozes ti meni za racun od 0,98 naplatiti 1KM. nije regularno, to je suplja prica.
hocu kusur 0,02!
zato i jeste donesen zakon prije par godina da cijena sa pdv-om ne moze biti 0,98 vec mora biti zaokruzena na racunu na 1,00KM.
A o kom zakonu pričaš? De stavi link bgt.
Ne kradu oni ništa. Obrati pažnju kad je račun 23,02KM da će ti tražiti samo 23KM i u tom slučaju ti njima "kradeš" 2pf. Na kraju se to trgovcu manje-više izjednači.šatirana_ljubičica wrote:Ma ništa, to su samo skontali novi način da kradu po fening, pošto su bili otkriveni u prošloj aferi ''1 fening''.
-
mekaba
#908 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Saka wrote:To je svugdje u svijetu tako. Zaokružuje se na najmanju kovanicu koja postoji, u našem slučaju 5pf. U nekom slučaju ćeš biti zakinut 2pf ali u drugom slučaju ćeš biti dobar 2pf (kad je račun 1,02KM).smak wrote:ne mozes ti meni za racun od 0,98 naplatiti 1KM. nije regularno, to je suplja prica.
hocu kusur 0,02!
A o kom zakonu pričaš? De stavi link bgt.
Ne kradu oni ništa. Obrati pažnju kad je račun 23,02KM da će ti tražiti samo 23KM i u tom slučaju ti njima "kradeš" 2pf. Na kraju se to trgovcu manje-više izjednači.šatirana_ljubičica wrote:Ma ništa, to su samo skontali novi način da kradu po fening, pošto su bili otkriveni u prošloj aferi ''1 fening''.
Ovdje u DK ako je racun npr. 22,65 naplati 23,00 a ako je 22,15 naplati 22,00. Ma ovo nije nikakav problem.Problem je kad odesh zubaru i on ti ne izda racun a ti keshirash 500,00 km
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#909 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Metropolis je veoma prometan lokal, a nikad ne izdaju fiskalni račun... izdaju nešto što je slično fiskalnom računu. Kako je moguće da jedan tako popularan kafić uspjeva proći nekažnjeno?
-
x_lecter
#910 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
zasto narod placa robe/usluge bez fiskalnog? najlakse je osuditi ugostitelje
-
mekaba
#911 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Frizerix_lecter wrote:zasto narod placa robe/usluge bez fiskalnog? najlakse je osuditi ugostitelje
Zubari
Moleri
Privatne klinike
Kafici
Restorani
Cevabdzije
Burekdzije
Elektricari
Hotelijeri
Grilovi
Piljari
Mesari
Trafike............... Imaju svi radnike na crno a niko ne izdaje racune
-
kakaljin
#912 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Dodaj tumekaba wrote:Frizerix_lecter wrote:zasto narod placa robe/usluge bez fiskalnog? najlakse je osuditi ugostitelje
Zubari
Moleri
Privatne klinike
Kafici
Restorani
Cevabdzije
Burekdzije
Elektricari
Hotelijeri
Grilovi
Piljari
Mesari
Trafike............... Imaju svi radnike na crno a niko ne izdaje racune
advokati
notari
postanske usluge u posti
racuni kablovske, struje, gasa, vode,
ovi nabrojani obrnu novca ko svi ti do sada nabrojani zajedno i to po nekoliko puta.
- munevera44
#913 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
desktop wrote:Račun nikad nisam dobio u Bademu a ne vjerujem da je iko ikad
ja tražila račun, žena izvalila oči ko fildžane, pogledala u kolegicu i tek onda otkucala račun...... e tek tad sam ja dala pare............
u merkatoru preko puta rtv...... kinezi na spratu otvorili radnju........... ja lijepo tražila račun jedno pola sata su se mučile da ga otkucaju, haj na kraju dobijem račun....... kad sam došla kući pogledam račun ja kupila neke čarape, a na računu piše neki drugi artikl
- mayab
#914 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Jeste, ti Kinezi imaju izgleda dobru zaledjinu, kakav racun, nego ona Kineskinja na kasi sabira na glas...dvadesettli, tlidesettli.... 
-
Naslovnica
#915 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
On gore je FUJ!mayab wrote:Jeste, ti Kinezi imaju izgleda dobru zaledjinu, kakav racun, nego ona Kineskinja na kasi sabira na glas...dvadesettli, tlidesettli....
Ušao jednom da vidim kako izgleda, i nikada više.
Kada se nisam ugušio od smrada one kineske plastike.
A kasa?! HAHAHAH
Imaju neka dobro dobra leđa.
-
Merkel
#916 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Lažni fiskalni računi.
- munevera44
#917 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Merkel wrote:
Lažni fiskalni računi.
tako ti je to kad naručiš žešću
- Bluemore
#918 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
NewsBar u Importane centru skoro nikad ne daje uredne racune 
- mali Ninja
#919 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
bolje namazana kravata nego račun, pa ti drugi put traži istiquarterback wrote:pekara grbavica mi ko meteor pada u ocima, izgleda da im je praksa da ako trazis fiskalni ne dobijes nista od onog peciva sto djele, valjda kao osvetu (nije da mi treba ali je sto kazu susjedi - znakovito je)
tip prije mene uze hljeb, nije trazio racun, mlada mu gurnu jos nesto u kesu ono evo od nas, ja dobih svoju zvijezdu i racun (znaju da ga trazim) i hvala dovidjenja
kome nije mrsko ako hoce neka proba, bas da testiramo
-
quarterback
#920 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
dosao sam pameti
pozz drug
pozz drug
-
BIONA
#921 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Ovo se isto mojoj mami desilo!mali Ninja wrote:quarterback wrote:pekara grbavica mi ko meteor pada u ocima, izgleda da im je praksa da ako trazis fiskalni ne dobijes nista od onog peciva sto djele, valjda kao osvetu (nije da mi treba ali je sto kazu susjedi - znakovito je)
tip prije mene uze hljeb, nije trazio racun, mlada mu gurnu jos nesto u kesu ono evo od nas, ja dobih svoju zvijezdu i racun (znaju da ga trazim) i hvala dovidjenja
kome nije mrsko ako hoce neka proba, bas da testiramo
- munevera44
#922 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Vidim puna bašta gostiju pa haj da udjem.............
TURKUAZZ d.o.o. Hrasnička cesta 1. Ilidža............
1. Tražim piće i naravno dobjem........ vidim i račun stigao. Malo bolje pogledam kad ono u formatu kao račun dobijem nešto što se zove "narudžba". Pitam konobara za fiskalni račun (a prije toga sam fotografisala narudžbu) on mi kaže nema problema samo mora stornirati narudžbu???????????........
2. Nakon jela i pića tražim da platim račun, dobijem fiskalni račun (kažem pregledat ću ga kasnije) kad ono PDVa nigdje znači nula???????????
3. Na stolu u crvenom "kožnom" uvezu meni........ i to sam fotografisala....... e ljudi moji korice su toliko prljave da nemogu doći sebi da tako nešto postoji.
4. Još sam primjetila da više komada plinskih boca stoje uz zid na otvorenom prostoru (znači nije obezbjedjeno) vidljivo i dostupno ????????????
5. U samoj bašti nekoliko stabala baš lijepo zelenilo....... ali....... primjetim kablovi zaštićeni vodilicama ZAKUCANI za stabla ????????????????????????
Postavila bi slike koje sve moje navode potvrdjuju samo nezam način postavljanja slika, ( ako neko zna molim na pp da mi pošalje uputstvo ono malo detaljnije...........
TURKUAZZ d.o.o. Hrasnička cesta 1. Ilidža............
1. Tražim piće i naravno dobjem........ vidim i račun stigao. Malo bolje pogledam kad ono u formatu kao račun dobijem nešto što se zove "narudžba". Pitam konobara za fiskalni račun (a prije toga sam fotografisala narudžbu) on mi kaže nema problema samo mora stornirati narudžbu???????????........
2. Nakon jela i pića tražim da platim račun, dobijem fiskalni račun (kažem pregledat ću ga kasnije) kad ono PDVa nigdje znači nula???????????
3. Na stolu u crvenom "kožnom" uvezu meni........ i to sam fotografisala....... e ljudi moji korice su toliko prljave da nemogu doći sebi da tako nešto postoji.
4. Još sam primjetila da više komada plinskih boca stoje uz zid na otvorenom prostoru (znači nije obezbjedjeno) vidljivo i dostupno ????????????
5. U samoj bašti nekoliko stabala baš lijepo zelenilo....... ali....... primjetim kablovi zaštićeni vodilicama ZAKUCANI za stabla ????????????????????????
Postavila bi slike koje sve moje navode potvrdjuju samo nezam način postavljanja slika, ( ako neko zna molim na pp da mi pošalje uputstvo ono malo detaljnije...........
- madridist
#923 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Meni to izgleda ko da si došla špijunirat objekt i ljude koji tu rade a ne na piće ko sav normalan svijet.
-
almir90
#924 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Najbolje da sjedi kod kuće i ne izlazi nikako.madridist wrote:Meni to izgleda ko da si došla špijunirat objekt i ljude koji tu rade a ne na piće ko sav normalan svijet.
I mene interesuje gdje su ti vlasnici manjih poslova koji vozaju auta po 100 000, ja ih nigdje ne vidim, ni od kafića, ni prekara, ni prodavnica. Jedino takve vlasnike vozila vidim ove što imaju velike građevinske firme, gdje im radnici rade za crkavicu. Onda poznati BiH biznismeni koji ne plaćaju PDV nikako, radnici na crno, inspekcija im neće ništa, i da hoće ne mogu, jer ima neko iz reda SDA/SDP koji će se pobrinuti za njih, i da niko ne dira njihove milione. Al' naravno nisu oni krivi za ovakvo stanje u državi.
-
kakaljin
#925 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu
Pa naravno krivi su ovi mali sto sastavljaju kraj sa krajem i drzava mu kao poreznom obavezniku nedaje nikave pogodnosti za poslovanje kao svugdje u svijetu.almir90 wrote:Najbolje da sjedi kod kuće i ne izlazi nikako.madridist wrote:Meni to izgleda ko da si došla špijunirat objekt i ljude koji tu rade a ne na piće ko sav normalan svijet.
I mene interesuje gdje su ti vlasnici manjih poslova koji vozaju auta po 100 000, ja ih nigdje ne vidim, ni od kafića, ni prekara, ni prodavnica. Jedino takve vlasnike vozila vidim ove što imaju velike građevinske firme, gdje im radnici rade za crkavicu. Onda poznati BiH biznismeni koji ne plaćaju PDV nikako, radnici na crno, inspekcija im neće ništa, i da hoće ne mogu, jer ima neko iz reda SDA/SDP koji će se pobrinuti za njih, i da niko ne dira njihove milione. Al' naravno nisu oni krivi za ovakvo stanje u državi.
A sto nekoliko firmi duguje kao svi ostali zajedno po nekoliko puta to nikoga ne interesuje