Želio bih svojoj braći suborcima sa linija oko Grbavice poručiti da na ovoj temi nema smisla pisati pod jakim emocijama. PM 72, burazeru pokušaj hladno razmisliti i pročitati temu od početka, ako hoćeš, može se pričati i van ove teme jebi ga, tu smo jedni za druge vazda......
Waltere, nije problem, dočekivao sam ljude nakon tih užasa, svega sam se naslušao, sjeti se Pecara i onog djeteta..
Nećeš ni doživjeti da te neko razumije u potpunosti...
I ja sam se opekao zbog toga.
Nemojte rizikovati da najvrijednija dokumentarna tema na bh internetu propadne zbog bijesa. Ja ga razumijem. Sjedio sam na dlanovima ponekad dok sam čitao neke stvari.
Shvatite da smo svi imali različite ,individualne perspektive. Nije bilo moguće steći potpunu sliku dešavanja, iz samo jednog ugla. Mnoge iluzije su srušene, mnoge najmračnije slutnje su se pokazale opravdanima, mnoge maske su pale.
Grbavica je najbolnija rana na tkivu Sarajeva tih dana, i treba imati obzira prema svemu. Ja sam, lično, progutao mnogo gorkih pilula u vezi "istine" o ratu, ali evo, nemam osjećaj da sam pogriješio onog 14. maja kada sam imao prvo vatreno krštenje. Ne povlačim nijedan svoj metak, nijednu bombu, ali savjest mi je čista. Ne patim od lažnog moralisanja, ali znam prepoznati, i sačuvat ću čast svojih saboraca u svakoj prilici. Zlikovce i budale neću braniti nikada.
Neću braniti iracionalne simbole.
Interesuje me istina iz različitih aspekata, obična dešavanja, svakodnevnica ratnih devedesetih na Grbavici.
Prema bivšim vojnicima VRS nemam emocija, onim rovovskim stražarima... Želim im mir u životu. Želim da one koji nemaju oraha u džepu, niko ne dira i ne naziva pogrdnim imenima. Gotovo je.
Onima koji su počinili zlo, ako je u mojoj moći, napraviću problem u životu, po jevrejskoj doktrini, da nemaju miran san ni u devedesetoj. Kažem, ako budem u prilici, i to je moje shvatanje pravde od kojeg ne odstupam. Batku je bolje da se ne zna čak ni za grob, to je moj sud za one poput njega.
Priča se ratna završila, naša generacija ide u zaborav, a naša djeca ostaju da grade ovu zemlju. Mi imamo obavezu da hladno i iskreno posložimo kockice bez foliranja i osuđivanja prilikom iznošenja činjenica. Ne trebaju nam priče o agresorima i braniteljima.
Zamolio bih one koji su nosili srpsku uniformu da na ovoj temi postave nešto slika iz tog vremena, da napišu ponešto iz svog ugla, poštujući građanski red i pravila foruma. Nismo ovdje da ratujemo 16 godina nakon kraja rata...
*p.s. ovom što maše ip adresama poručujem neka se uozbilji i ne pravi budalu od sebe jer pola nas ne krije identitet, mo..nu jedan
Opet,
posebna hvala drugu O'zone