Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#901 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Premestene su u hladu,trenutno ovakvo je stanje na skoro svim sem na Penis Chiliju koj za sad jedini bez problema ide a ostale su sve ovakve

Image

Image

Image

Image
Koliko puta do sada su ove biljke zalivane rastvorom gnojiva i koje gnojivo je bilo upotrebljeno?
Vojvoda Vojvodine

#902 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

[/quote]Koliko puta do sada su ove biljke zalivane rastvorom gnojiva i koje gnojivo je bilo upotrebljeno?[/quote]

Gnojivo je bilo baš za paprike,zaboravio sam ime.A bile su prskane jedno 6 puta,na svakih 4 dana kad sam poceo da ih prskam.
To je i meni palo na pamet da nije od toga da sam preterao,ali evo sad više necu ni sa cim da prskam pa da probam malo da ih oporavim ako može da se oporave.
Sad su u hladovini i malo su boju povratile u zelenu
-Spiridon-

#903 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Gnojivo je bilo baš za paprike,zaboravio sam ime.A bile su prskane jedno 6 puta,na svakih 4 dana kad sam poceo da ih prskam.
To je i meni palo na pamet da nije od toga da sam preterao,ali evo sad više necu ni sa cim da prskam pa da probam malo da ih oporavim ako može da se oporave.
Ako su se u hladovini počele popravljati, onda si na dobrom putu. Sasvim je moguče, da je havarija rezultat kombinacije foliarnog predoziranja i jakog direktnog sunca, a mlade biljke su još prilično osetljive. Prošao sam kroz tu školu... :D
Kod želje po "brzim rezultatima" po svaku cjenu, je bolje probati sa tako zvanim KOMPOSTNIM ČAJEM (na Googlu ima dosta receptura kako ga napraviti). Sa njim bar nema straha od predoziranja, a ljudi javljaju o zapanjujuče dobrim rezultatima. Kažu, da radi čuda... :)
Vojvoda Vojvodine

#904 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

-Spiridon- wrote:
Vojvoda Vojvodine wrote:Gnojivo je bilo baš za paprike,zaboravio sam ime.A bile su prskane jedno 6 puta,na svakih 4 dana kad sam poceo da ih prskam.
Ako su se u hladovini počele popravljati, onda si na dobrom putu. Sasvim je moguče, da je havarija rezultat kombinacije foliarnog predoziranja i jakog direktnog sunca, a mlade biljke su još prilično osetljive. Prošao sam kroz tu školu... :D
Kod želje po "brzim rezultatima" po svaku cjenu, je bolje probati sa tako zvanim KOMPOSTNIM ČAJEM (na Googlu ima dosta receptura kako ga napraviti). Sa njim bar nema straha od predoziranja, a ljudi javljaju o zapanjujuče dobrim rezultatima. Kažu, da radi čuda... :)

Mislim da ste vi u pravu i da ce biti da je uzrok svega bas taj koj ste napisali.
Evo ovo je vec treci dan da su u hladu do podneva kao sto ste me savetovali i za sad mogu reci da su pocele da vracaju svoju boju.Ali jos je rano donositi zakljucke,nek prodje jedno 10 dana pa videcemo rezultate.
Nista vise ne zelim brzo i nek ide sad ovako,necu vise ni da ih prskam preko lista.
-Spiridon-

#905 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Mislim da ste vi u pravu i da ce biti da je uzrok svega bas taj koj ste napisali.
Evo ovo je vec treci dan da su u hladu do podneva kao sto ste me savetovali i za sad mogu reci da su pocele da vracaju svoju boju.Ali jos je rano donositi zakljucke,nek prodje jedno 10 dana pa videcemo rezultate.
Nista vise ne zelim brzo i nek ide sad ovako,necu vise ni da ih prskam preko lista.
Ovi oštečeni listovi se neče dosta popraviti, ali zato treba posmatrati one mlade, nove, koji još nisu izrasli. Ako oni budu OK, onda je stvar jasna. Sve je samo u strpljivosti... Treba dati biljkama vremena za njihovu rast. :izet:
Mu'min

#906 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Ljute paprike su jaaako spore i raja dosta pravi grešku kada ih uspoređuje sa slatkim paprikama ili još gore sa paradajzima. Onda se čude što 2 mjesec samo 2 cm naraste.
Ljutače su ko DIZEL, treba vremena da krene al kad krene ne staje ni preko zime. :)
-Spiridon-

#907 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:Ljute paprike su jaaako spore i raja dosta pravi grešku kada ih uspoređuje sa slatkim paprikama ili još gore sa paradajzima. Onda se čude što 2 mjesec samo 2 cm naraste.
Ljutače su ko DIZEL, treba vremena da krene al kad krene ne staje ni preko zime. :)
Ovo poslednje je stvarno originalno rečeno! :lol:

Inače su i medju pojedinim vrstama ljutih papričica velike razlike. Upravo sam izmjerio svoje najvišije biljke, te došao do sledečih rezultata:

Cherry - 80cm
Bishop´s crown - 85cm
Habanero - 25cm
Etna - 6cm
Jalapeño nisam mjerio, jer su sadnice kupljene.

Znači to su najvišije, a razlika izmedju največe i najmanje biljke iste vrste je 5 - 10cm :)
U info: sve su bile posijane skoro na isti dan u drugoj polovini marta i rastu u jednakim uslovima :run:

LP
Mu'min

#908 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

APRIL 2014
Image

JUNI 2014
Image
Vojvoda Vojvodine

#909 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Mu'min wrote:APRIL 2014
Image

JUNI 2014
Image

Prelepe su ti,meni još ni cvetove nisu pustile iako ima pupoljaka :-D
Sve imam utisak da neće ni da mi cvetaju ove godine a kamoli da mi sazreju,pazi ovo samo na Penis Chiliju cvet stoji vec tri nedelje :!: Nit se otvara,nit otpada
Vojvoda Vojvodine

#910 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

-Spiridon- wrote:
Vojvoda Vojvodine wrote:Mislim da ste vi u pravu i da ce biti da je uzrok svega bas taj koj ste napisali.
Ovi oštečeni listovi se neče dosta popraviti, ali zato treba posmatrati one mlade, nove, koji još nisu izrasli. Ako oni budu OK, onda je stvar jasna. Sve je samo u strpljivosti... Treba dati biljkama vremena za njihovu rast. :izet:

Znam,vidim i sam da ti oštečeni ostaju takvi Ali vidim da mi se u nekim saksijama lepo povratile i da idu u finom pravcu.
Ima dosta mladih grancica da je krenulo da raste i to na svim biljkama
Vojvoda Vojvodine

#911 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Imam jedno pitanje,da li je sad već kasno da mi sazre i da procvetaju?
Stoje mi napolje na otvoreno i ima pupoljaka vec duze od mesec dana ali ni jedna da procveta???
-Spiridon-

#912 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Imam jedno pitanje,da li je sad već kasno da mi sazre i da procvetaju?
Stoje mi napolje na otvoreno i ima pupoljaka vec duze od mesec dana ali ni jedna da procveta???
Ništa nije kasno. Moji Bishop´s crown isto več mjesec dana imaju samo pupoljke. Dva habanera su prve cvjetiče otvorila pred jednim tjednom, dok druga dva još čekam.
Tek ako bi bili u novembru, bi mogli govoriti, da je kasno za ovu godinu... :D

LP
Vojvoda Vojvodine

#913 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

-Spiridon- wrote:
Vojvoda Vojvodine wrote:Imam jedno pitanje,da li je sad već kasno da mi sazre i da procvetaju?
Ništa nije kasno. Moji Bishop´s crown isto več mjesec dana imaju samo pupoljke. Dva habanera su prve cvjetiče otvorila pred jednim tjednom, dok druga dva još čekam.
Tek ako bi bili u novembru, bi mogli govoriti, da je kasno za ovu godinu... :D

LP
Hvala ti prijatelju,bas sam se nekako bio snuždio jer gledam sve ove slike i svi imaju cvetove,pa čak i plodove a meni ništa još uvek
Capsicum

#914 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Ma ova je sezona užas sa vremenom, nije čudo što sporo sve raste...
-Spiridon-

#915 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Vojvoda Vojvodine wrote:Hvala ti prijatelju,bas sam se nekako bio snuždio jer gledam sve ove slike i svi imaju cvetove,pa čak i plodove a meni ništa još uvek
Nismo još ni zakročili u ljeto, a ti bi na svojim chinensisima več "ubirao plodove" jeli? :evil:
Hmmm... pa mogao bi, ali bi zato morao sijati več u decembru prošle godine ili najkasnije u početku januara. Tokom kratkih zimskih dana bi onda male biljke morao držati pod odgovarajučim lampama za gajenje, presadjivati ih, pažljivo gnojiti itd... Ako bi sa tim ispunio idealne uslove za rast... e, onda bi se možda mogao nadati rezultatu, kakvog je gop. Mu´min pokazao na svojim fotografijama habanera. :D
Uvijek moraš imati pred očima, da chinensisi od proklijavanja do prvog ploda trebaju u prosjeku oko 180 dana (moguče je i dulje!), a annuumi "samo" 120. :)
dert

#916 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dert »

Jel' vi to stvarno jedete te feferone :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Mu'min

#917 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

@IGOR:
Kao što ti reko smo, polahko čili jednostavno treba vremena.

@Capsicum
Slažem se. Inače zadnjih par godina je brutalno vrijeme. A kod ljutača posebno tipa Habaneros, Bhut Jolokia dosta je jedan hladan dan i vjetar i odoše pupci a onda opet čekaj mjesec-dva da biljka dođe sebi. :)

@dert
Naravno da jedemo al ne kako to ti upita. :)
Moraš samo uzeti u obzir da se mi ne "ubijamo" sa time već uživamo. Isto ti kao sa soli i šećerom. Ako krkneš 1kg soli u juhu sigurno nećeš moći jesti, čak i ako je "samo" jedna šaka al brate ne možeš jeste ne slano.
Tako i ljutače. Jalapeno spucam 10x na obrak jer su "ženske" :D paprike dok Habaneros osušim i onda sa ručnim mlinčićom par puta okrenem iznad tanjura i osjetim blagu ljutinu. :)

@Spiridon
Ova nestrpljivost oko isčekivanja plodova je pravo zarazna. :D
Svi bi htjeli da bude odmah! :)
Eborg

#918 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Vidio sam na pijaci neku prihranu za biljke, kao plavi kristali. Kako se to koristi, rastvori se u vodi ili baci u zemlju? Da li uzeti to ili nešto u tečnom stanju iz npr. Mercatora, ima 10-tak različitih tečnih gnojiva/minerala?

BTW, evo da i ja objavim svoju "sramotu". Ne očekujem puno od njih, ovo su prvi amaterski pokušaji, svaki savjet je dobrodošao. Sve se biljčice nalaze na balkonu 0-24 h, doduše malo su u sjeni, imaju sunca negdje do 11-12 h popodne, kasnije već sjena. :( Nadam se da će im ovo biti koliko-toliko dovoljno. Zaljevaju se u prosjeku svaki treći dan, po potrebi, nikakva prihrana, tek povremeno na vrh saksije dodam svježe zemlje za cvijeće u kojoj su i posađene.

1) Uzgojene iz sjemena osušene papričice, oblik feferona. Posađeno u martu, danas iz jedne saksije presađeno u njih 5, svezane blago koncem da ih drži uz štapove. Da, ovo su štapići za ražnjiće, greškom kupljeni "za cvijeće" ali valjda će poslužiti. :mrgreen: Zna li iko koja bi to vrsta mogla biti? Nadam se da će uskoro procvjetati.

Image

Image

2) Kupljene na pijaci kao dvije različite vrste, prva se dosta otegla dok je druga više-manje ista već skoro mjesec-mjesec i po dana. Malo me ovo "izduživanje" brine, vjerovatno biljka traži svjetlo jer joj ga fali. Ipak, nadam se da bi i ona mogla uskoro procvjetati a da će ova procvjetana također opstati.

Image

Image

Image
-Spiridon-

#919 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Eborg wrote:Vidio sam na pijaci neku prihranu za biljke, kao plavi kristali. Kako se to koristi, rastvori se u vodi ili baci u zemlju? Da li uzeti to ili nešto u tečnom stanju iz npr. Mercatora, ima 10-tak različitih tečnih gnojiva/minerala?

BTW, evo da i ja objavim svoju "sramotu". Ne očekujem puno od njih, ovo su prvi amaterski pokušaji, svaki savjet je dobrodošao. Sve se biljčice nalaze na balkonu 0-24 h, doduše malo su u sjeni, imaju sunca negdje do 11-12 h popodne, kasnije već sjena. :( Nadam se da će im ovo biti koliko-toliko dovoljno. Zaljevaju se u prosjeku svaki treći dan, po potrebi, nikakva prihrana, tek povremeno na vrh saksije dodam svježe zemlje za cvijeće u kojoj su i posađene.
Te biljke nisu nikakva "sramota" Eborg. O njima se brineš taman dovoljno - nit premalo nit previše pa ni rezultati neče izostati. Ob toj veličini bi preporučio, da ih počenš jednom na 14 dana dognojavati rastvorom namjenskog tekučeg gnojiva za paradajz. Branža nije važna, ali upotrebi samo pola propisane doze! Papričice če obilnije cvasti a i urod če biti bolji.

Što se tvojih fotografija tiče mislim, da treba sačekati na sazrijele plodove pa onda probati. Odredjivati vrstu sada, samo na osnovi lišča, pupoljka i cvjetiča, bilo bi obično golo nagadjanje. :)
Capsicum

#920 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Capsicum »

Boga mi eborg ne znam šta si očekivao, ali meni ovo super izgleda. Ja sam svoje paprike posijao u februaru, a puno su manje. Inače na balkonu imam iste uslove kao i ti. Ne moraš brinuti, samo da hoće otopiti, vidjećeš kao počnu bujati. Doduše ja imam mini plastenik, ali to više zbog vjetra i ptica.
Eborg

#921 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

@-Spiridon-, @Capsicum: Hvala na savjetima! :thumbup: Ma nisam očekivao plodove, već čisto da dosad procvjetaju, teže im nešto ide. Kupit ću onda to gnojivo za paradajz pa pokušati s tim da to malo poguram i da se nadam toplijim danima.

Spomenuh i one plave kristale, treba li i to kupovati ili ne?

BTW, kupih u supermarketu kutiju papričica, holandska proizvodnja, čini mi se 1 jalapeno i 7-8 ovih manjih. Je li ovo habanero?

Image
dert

#922 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dert »

Mu'mine, ja bih kekno kada bi samo zeru tih papricica pojeo :shock: :shock:
Mu'min

#923 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eborg wrote:Vidio sam na pijaci neku prihranu za biljke, kao plavi kristali. Kako se to koristi, rastvori se u vodi ili baci u zemlju? Da li uzeti to ili nešto u tečnom stanju iz npr. Mercatora, ima 10-tak različitih tečnih gnojiva/minerala?

BTW, evo da i ja objavim svoju "sramotu".
Na svakom produktu pišu upute pa eto ili prepiši ili slikaj pa objavi naljepnicu sa embalaže. :)
Isto tako što se tiče gnojiva, reci šta imaš u ponudi u Mercatoru da ti mi damo svoje skromno mišljenje, šta bi mi uzeli. :)
Ako ti kažem da uzmeš BioBizz toga sigurno nećeš naći tamo. :)

A ove tvoje paprike nikako nisu sramota, nego si ti samo malo nestrpljiv. :)

A sorte ćemo ti moći pomoći kad vidimo plodove, ovako preko listo pojma nemam. :)
Mu'min

#924 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

dert wrote:Mu'mine, ja bih kekno kada bi samo zeru tih papricica pojeo :shock: :shock:
Ma jok ba, ti kad bi došo na sijelo kod mene pa se nadero tih papričica samo bi trčo po sobi i pomago:"vruće, vruće..." :D
Mu'min

#925 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eborg wrote:Je li ovo habanero?

Image
Ovo bi mogle biti habanero mada su mi previše uvučene brazde. Ove moje su pravo napuhane, čvrste izgledaju.
Mada su ove na slici poprilično izsušene, davno ubrano. :)
Post Reply