Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sultan Suljo

#901 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sultan Suljo »

ovo je skoro 10 km sjeverno od Počitelja, ne znam što bi onolika frka oko toga

i auto-put ne ide do Međugorja, nego "skreće" dosta južnije
makee

#902 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by makee »

StupskaBitanga wrote:
nuki_cika wrote:
shiljak wrote:ovi ce iz zgrada ici redovno u dzamiju :D
Hoće,al na dzumu i na bajram :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Nema dovoljno za ostale namaze a milion se iz Kuvajta ovdje obrće
cccc
bitno je samo nesto napisat, a da li je to istina, koga briga...
nek ti znas sta se obrce :lol: :lol: :lol: :lol:
nuki_cika

#903 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

Završena eksproprijacija zemljišta na dionici svilaj-odzak u dužini od 13 kilometara
Opširnije

http://www.jpautoceste.ba/web/sj79.php
dustaban

#906 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Hoce li ikad ove nase jebene ceste , ukljucujuci i jebeni komadic autoputa, dobiti jebene fluorescentne linije
:?: :?: :?:

Provozajte se nocu u bilo kojoj hrvatskoj zabiti da vidite sta znace fluorescentne linije i znakovi.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#907 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

:x :x :x
DON_eARL

#908 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Srušiše objekat pored groblja ispod petlje...
shiljak

#909 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

znači radi se :-D
convict

#910 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by convict »

Ima li na vidiku ikakvih pregovora za finansiranje novih dionica?

Ako izuzmemo Svilaj-Odžak, potpisani su ugovori za sve dionice za koje su bili obezbijeđeni krediti. Ako bude sve po planu, kako najavljuju, do 2014. godine ćemo imati gotovu dionicu Zenica jug - Tarčin, ali šta dalje? Da bi se na vrijeme nastavilo sa gradnjom od Zenice prema Žepču, od Tarčina prema Konjicu ili od Počitelja prema Mostaru trebalo bi u toku 2013. godine da se obezbijedi finansiranje, a zatim i provede tenderska procedura. A svaka naredna dionica će biti zahtjevnija i skuplja.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#911 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JoseMujica »

DON_eARL wrote:Srušiše objekat pored groblja ispod petlje...
jel onaj Dallasov? Znači počinje se i Stupska petlja raditi
DON_eARL

#912 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

JoseMujica wrote:
DON_eARL wrote:Srušiše objekat pored groblja ispod petlje...
jel onaj Dallasov? Znači počinje se i Stupska petlja raditi
Nije Dallas, nego kuća sa poslovnim prostorom prekoputa tramvajske stanice, pored groblja.

http://pokit.org/get/?8c039aef442d60b59 ... d23b34.jpg
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#913 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JoseMujica »

aaa ovo je ona sa second handom....ja sam čuo da je zapravo Dallasov objekat problem i kočnica gradnje nove petlje
Bumerang

#914 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo

Post by Bumerang »

http://www.wnyc.org/i/raw/1/transportat ... lmori2.jpg
Image

http://media.komonews.com/images/120507_crossing.jpg

Image

Slika: http://www.jpautoceste.ba/web/images/ka ... nal-bg.jpg

Objavljeno 26.12.2012. u 12:45

NA KORIDORU 5C RADIT ĆE 5.000 LJUDI

Ensad Karić: Do 2014. FBiH će imati 100 kilometara autoceste

Dok većina zemalja jugoistočne Evrope ubrzano radi na proširenju mreže autocesta, Bosna i Hercegovina je u posljednjih 12 godina izgradila svega 71 kilometar. Direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Ensad Karić, u razgovoru za agenciju Anadolija, kazao da ukupna kilometraža autoputa na Koridoru 5C koji se gradi kroz BiH iznosi 335 kilometara od čega je 285 kilometara kroz FBiH.

Image
Ensad Karić (Foto: Anadolija)

Karić je također kazao da će kompanija sljedeće godine intenzivno raditi na tome da zatvori finansijsku konstrukciju i do 2014. završi 100 kilometara autoceste.

"Ja sam uvjeren da ćemo do tada završiti planiranu autocestu", istakao je on.

On je dodao da je uprava Autocesta FBiH na ovoj poziciji od septembra prošle godine i da su u proteklih godinu dana uspjeli završiti deset kilometara dionice od Kaknja do Bilješeva koja je bila vrlo zahtjevna sa jednim velikim klizištem.

Karić je također kazao da su proteklu godinu iskoristili da vrate povjerenje međunarodnih finansijskih institucija vezano za korištenje sredstava.

„Mi smo zatekli 255 miliona eura odobrenih 2008. godine, potpisanih ugovora, efektivnih para, a do ljeta 2011, kada sam ja imenovan kao v.d. direktora i predsjednik uprave bilo je utrošeno svega deset miliona eura. Mi smo, poređenja radi, ove godine u eksproprijaciju i gradnju autoceste uložili oko 300 miliona maraka“, kazao je Karić.

On je također istakao da su Autoceste FBiH pokrenule radove na jugu, deset kilometara od granice prema Međugorju uključujući i granični prelaz, zatim su pokrenuli gradnju dionice od 20 kilometara od Vlakova do Tarčina, te preuzeli dionicu Butila - Vlakovo za čiju izgradnju je podignut kredit 2004. godine.

"Od 2009. otplaćujemo kredit, već smo vratili 15 miliona eura, a JP Autoceste je tek u martu ove godine preuzelo da radi možda i najvažniji dio sarajevske zaobilaznice, dionicu od Butila do Vlakova. Mi smo u ovoj godini uspjeli završiti eksproprijaciju u potpunosti i samo za taj dio eksproprijacije smo uložili oko 18 miliona maraka i dobili građevinsku dozvolu tako da očekujemo da i taj dio sarajevske zaobilaznice bude u izgradnji", dodao je on.

"Naš trogodišnji plan je da imamo izgrađeno deset kilometara autoceste na jugu, deset kilometara na sjeveru i kompletnu dionicu od Tarčina do Zenice od 81 kilometar uključujući sarajevsku zaobilaznicu, a za to nam je potrebno oko milijardu i 200 miliona maraka", potvrdio je Karić.

On se osvrnuo i na kreditna sredstva koja su zatekli u iznosu oko 500 miliona maraka, a ostatak imaju od kreditne tranše Evropske investicijske banke, a još uvijek jedan dobar dio ugovorenih poslova nije finansijski obezbijeđen.

Na pitanje kada će građani BiH moći autoputem do mora, ali i do rijeke Save, Karić je kazao da sve zavisi od mogućnosti daljnjih zaduživanja.

"Tehnološki i tehnički bit će potreban određen broj godina da se to uradi i to ne može biti, čak ni sa te strane gledajući, toliko brzo, međutum, najviše zavisi od sredstava. Mi već imamo dobar dio kredita koji trebamo početi vraćati sljedeće godine, ali naći ćemo neke moduse i već smo pokrenuli razgovore koji su pri samom kraju. Ja sam čak očekivao da ćemo ove godine potpisati ugovor sa međunarodnim konsultantom za izgradnju dionice od Doboja prema Žepču", kazao je on.

On je također podsjetio i na nedavno potpisani ugovor sa turskom kompanijom Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, koja je sa sedam bh. kompanija koje su partneri projekta, izvođač radova na poddionici autoputa Vlakovo – Lepenica. Ugovor je vrijedan 350.114.617 KM.

"Ovo predstavlja značajan poticaj za FBiH i čitavu BiH, pogotovo što su i u RS-u početi značajni projekti, i svi ovi infrastrukturni projekti mogu dovesti do poticaja za razvoj kompletne industrije i privrede u BiH", kazao je on.

Karić je također rekao da su u Autocestama FBiH vrlo zadovoljni radom turske kompanije.

"Oni su već odradili 15 posto projekta gledano sa finansijskog aspekta od maja do danas. Nema nekih značajnih kašnjenja i problema u postizanju rokova, tako da saradnja sa ovom turskom kompanijom je sasvim fer i mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa ugovorom i da na vrijeme završe poslove", dodao je on.

On je također dodao da se na većini gradilišta radi i nedjeljom, čak i praznicima na nekim od njih, ali i tehnološki radovi na tunelima zahtijevaju dvadesetčetverosatno radno vrijeme.

"Nema pauza i radovi na svim tunelima na kojima radi turska kompanija, kao i oni koje odrađuje naša kompanija na tunelu Vijenac, odvijaju se u 24-satnom režimu", dodao je Karić.

Direktor Autocesta FBiH je naglasio kako očekuje da će sljedeće godine biti angažovano oko pet hiljada radnika na izgradnji Koridora 5C.

"Jedno radno mjesto u građevinarstvu nosi dva i po mjesta u pratećim industrijama i to je zasigurno dobar pokazatelj za bh. privredu u cjelosti", kazao je on.

Trenutno na ovim radovima, s obzirom na zimski period, radi oko 2.000 uposlenih i tek na proljeće se očekuje intenziviranje radova kad počinju i radovi na dionici Svilaj - Odžak u dužini od 11 kilometara.

"Za dionicu od Tarčina prema Mostaru, koja je vrlo zahtjevna, trebat će nam sigurno više od milijardu eura, ali isto tako i za dionicu od Zenice prema Žepču koja je nešto manje zahtjevna. Za završetak kompletnog autoputa na Koridoru 5C treba nam još oko tri milijarde eura", zaključuje Karić.

http://www.klix.ba/biznis/news/ensad-ka ... /121226058

------------------------------------------------------------
Vrlo interesantno, ranije su rekli da ce cijeli autoput 5C od caa 335 km kroz cijelu BiH (FBiH plus RS) kostati oko 2,5 milijardi eura. Do sada su do kraja 2012 godine unutar FBiH izgradili caa 71 km i ne zna se tacno koliko je to kostalo?. Sada kazu da ce im za ostatak trase kroz FBiH od caa nekih 285 km - izgradjenih ca 71 km = 214 km trebati jos oko 3 milijarde eura? Po ovoj novoj varijanti izgradnja cijelog autoputa bi mogla kostati i 5 milijardi eura znaci duplo vise nego sto su rekli prije nekoliko godina?
Last edited by Bumerang on 28/09/2018 08:59, edited 4 times in total.
shiljak

#915 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

to je onaj što se odjeća prodavala :-D
DON_eARL

#916 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

JoseMujica wrote:aaa ovo je ona sa second handom....ja sam čuo da je zapravo Dallasov objekat problem i kočnica gradnje nove petlje
To je to.

Ako je istina za Dallas, treba dovući bagere i srušiti zgradu sa namještajem unutra. Ima par mjeseci kako je najavljeno rušenje, i napomenuto kako su izašli u susret svima njima da ukone robu iz objekata, a oni tako. :-)
vee-jay

#917 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vee-jay »

kako ide :mrgreen:
shiljak

#918 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

šta su rekli kad će stupsku petlju da završe, ono po dvije trake u oba smjera? 2013 ili 2014? :D
Emir 7

#919 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Emir 7 »

Glupost mi je investirati neke ogromne pare u te famozne autoputeve, koliko je ostalo do drugog poluvremena?? Nekih 20-30 godina plafon. Sto prije pokrenuti i ojacati namjensku proizvodnju na podrucju FBiH jer ce biti neophodna za opstanak Bosnjacke Nacije.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#920 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Faruk »

Emir 7 wrote:Glupost mi je investirati neke ogromne pare u te famozne autoputeve, koliko je ostalo do drugog poluvremena?? Nekih 20-30 godina plafon. Sto prije pokrenuti i ojacati namjensku proizvodnju na podrucju FBiH jer ce biti neophodna za opstanak Bosnjacke Nacije.
emire, ti što prije ojačaj namjensku proizvodnju
a nas pusti da sanjamo o FAMOZNIM autoputevima

gluplji post odavno nisam pročitao
čuj jačanje bošnjaka bez autoputa :-) :roll: :-? :? :shock: bravo genije
udrch

#921 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

JoseMujica wrote:aaa ovo je ona sa second handom....ja sam čuo da je zapravo Dallasov objekat problem i kočnica gradnje nove petlje
hajd javi kad sruše Dalas, tad ću znati da je krenulo naprijed..
Comrad

#922 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Ja mislim da nije Dallas problem, barem sam tako cuo. Dallas je dobio dozvolu samo za koristenje one zemlje, i ako se dobro sjecam, drzava treba da im isplati troskove gradnje i to je to. Mislim takav je nakaradan zakon nekakav donesen.

A sta ce biti sta ostalim objektima unutar ove petlje? Smijesno je uopste sto je dozvoljena gradnja onoliko nekakvih objekata, uzas na ulazu u grad. Ja kao neki laik uopste ne vidim sta je ovdje problem, prosiriti i malo dotjerati most je mozda najtezi zadatak, dodati ova dva izlaza i to je to. A oni digli halabuku ko da je brate petlja na 5 spratova :-)

Image

Image
DON_eARL

#923 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

Evo potvrdiše moju informaciju. :D

http://www.klix.ba/biznis/news/u-toku-r ... /121228038
"Prije nekoliko dana uklonjen je jedan objekt, a danas rušimo još jedan. Očekujemo da u narednim danima bude srušeno još nekoliko objekata kako se budu rješavali imovinskopravni odnosi, a taj posao obavljamo posredstvom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo", kazala je Zilić.

Radovi na izgradnji Stupske petlje, dodaje naša sagovornica, trebali bi početi na proljeće, do kada bi trebali biti uklonjeni objekti na trasi. Ista je situacija i u vezi sa izgradnjom Južne longitudinale, na čijem dijelu, čija će gradnja također početi u proljeće, treba ukloniti drveće te nekoliko trafika.

"Mi smo odabrali izvođača za ove projekte, ali još uvijek ne možemo govoriti o kome je riječ jer trebamo dobiti potvrdu od Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je dala kreditna sredstva za projekte. Novac je dakle osiguran i radovi bi trebali početi na proljeće", kazala je Zilić.
Sad mi nije samo jasno zašto su rušili onaj Second-hand objekat, kada se most proširuje sa druge strane? :-)
Alfons Kauders

#924 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

DON_eARL wrote:Evo potvrdiše moju informaciju. :D

http://www.klix.ba/biznis/news/u-toku-r ... /121228038
"Prije nekoliko dana uklonjen je jedan objekt, a danas rušimo još jedan. Očekujemo da u narednim danima bude srušeno još nekoliko objekata kako se budu rješavali imovinskopravni odnosi, a taj posao obavljamo posredstvom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo", kazala je Zilić.

Radovi na izgradnji Stupske petlje, dodaje naša sagovornica, trebali bi početi na proljeće, do kada bi trebali biti uklonjeni objekti na trasi. Ista je situacija i u vezi sa izgradnjom Južne longitudinale, na čijem dijelu, čija će gradnja također početi u proljeće, treba ukloniti drveće te nekoliko trafika.

"Mi smo odabrali izvođača za ove projekte, ali još uvijek ne možemo govoriti o kome je riječ jer trebamo dobiti potvrdu od Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je dala kreditna sredstva za projekte. Novac je dakle osiguran i radovi bi trebali početi na proljeće", kazala je Zilić.
Sad mi nije samo jasno zašto su rušili onaj Second-hand objekat, kada se most proširuje sa druge strane? :-)
Mene samo brine ovo sa "rjesavanjem" imovinskopravnih odnosa. Dakle nije sve ni otkupljeno, a racunaju da ce u naredna 3-4 mjeseca sve srediti, srusiti i uvesti izvodjace na posao. Znajuci nas, zvuci mi preoptimisticno.

Btw kada trebaju biti zavrsena prva dva lota zaobilaznice? Ako to puste u promet dok jos budu trajali radovi na petlji, samo ce napraviti veci cirkus.
Alfons Kauders

#925 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

cetmi wrote:Lot1 je trebao biti završen do kraja ove godine, a Lot2 u aprilu 2013. Međutim izvjesno je da Lot1 neće biti završen prije kraja aprila, jer im treba minimalno jedan mjesec sa većim temperaturama.
Od prije znam da Lot2 ne može biti završen u roku, jer je ova petlja i kružni tok koji će se graditi u Briješću su vrlo zahtjevni, pa će tako biti sigurno prolongirani.
Zaokružene i stavljene u promet Lot 1 i Lot2 možemo očekivati po mom mišljenju krajem avgusta.
Ova stupska cesta i petlja neće biti završena prije ljeta 2014. godine. Tad se očekuje i završetak Lot3 ako počne na vrijeme, to jeste na proljeće, jer su se neki dan hvalili da su riješili imovinsko-pravne poslove.
Znači pred izbore se očekuje da imamo zaokruženu cjelinu.
Mene brine taj period izmedju - dakle zaobilaznica se mozda pusti u promet u avgust 2013, a veze se na postojecu (preopterecenu) petlju, na kojoj ce se jos pride izvoditi radovi. Bice da picimo zaobilaznicom par minuta na 100 i kusur, a onda se guramo pola sata u koloni na petlji. :cry:

Dobro je da su za lot3 rijesili eksproprijaciju, nisam to znao. Mislio sam da nema sanse da ga odrade do 2014.
Post Reply