ArrisModem wrote:chuchumbamayumbe wrote:Od kada sam uveo LoL nisam imao takva očitanja, kakva sada imam.
Nikada krivulja protoka nije išla gore-dole (kao očitanje na EKG-u), nego je bila poprilično stabilna, i nikada nije išla do ovih nebuloznih brzina.
Kako tačno da testiram brzinu na torrentu ili download serveru (pošto većina download servera ima ograničenu brzinu ako nisi registrovani korisnik), a brzina skidanja torrenta valjda zavisi od toga od koliko ljudi skidaš i od njihovih brzina (ne mogu testirati tu brzinu ako nemam najmanje 20 ljudi na seed - valjda, slab sam sa torrentima).
E ovako. Nikad ne testiraj na speedtest-u jer je to googleov proizvod i osmisljen je za laike. Razilike u odnosu na mozillu su ocite i tako dolazimo do zakljucka da je speedtest osmisljen samo da prikaze "vece" brzine na chrome-u i da ga zbog toga "laici" pocnu koristiti a prestanu koristiti mozillu.
Najrelevantniji test pinga ti je komanda "ping www. ............. .ba" a za brzinu najrelevantnije ti je da skidas neki file sa ftp servera. Recimo sa ftp.lol.ba, ftp.blic.net, ftp.bih.net.ba itd u tu pogledas koliko je brzina skidanja. za 1 Mb/s skida se 120 KB/s, za 2 je 240 KB/s itd.
Jutros sam reinstalirao flash i javu, koristio IE, Mozillu, Chrome (svaki na najnovijoj verziji), i svaki put mi krivulja ide gore-dole (ali veoma oštro), pokazuje nekakve besmislene rezultate, i sl. Upload radi najnormalnije.
Upravo sam uradio ovo što si mi ti rekao, ping test preko DOS-a, od servera koje si naveo jedino mi je pingao bihnetov, ova druga dva nije mogao, request timed out.
Nisam se mogao niti prikačiti na njihove ftp servere, osim na bihnetov, tu mi pokazuje brzinu skidanja 100-200kB/s. Ja sam na Trio paketu, je li ovo jasan pokazatelj da imam problema sa brzinom, ili je nešto drugo u pitanju?
Meni nije toliko bitan ping, bitna mi je brzina, tj stabilnost brzine.
Opet pitam ove iz LoL-a, da ne bih bezze zvao tehničku i sa njima naglabao - koji alat mogu iskoristiti kao pokazatelj trenutnog protoka, stabilnosti i postojanosti konekcije, i sl?
Hvala!