Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
felsh
#901 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nikad necu zaboraviti: 93g trzni centar u sred studgarta mi dosli audijem 90ka nakupovali svega a mal gepek stari se nasikiro i naljutio odma sutra otiso i passata kupio cccccc...........kad sam se probudio bio je obican ratni dan u sarajevu a stara rece: da nam je naci dva kanistera od po 10l nista od ovih od 5l nemas
E jesmo li mi budale bili sto ostadosmo ovdje!?
- smurf
#902 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
NE!!!felsh wrote:...
- veljaca
#903 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
smurf wrote:NE!!!felsh wrote:...
Nikada necu zaboraviti - kada smo se ganjali sa cetnicima po vrletima, ono nase medju sobom - " p.i.z.d.a. ko izda ...."
I opet bih branio Drzavu Bosnu i Hercegovinu ...
-
felsh
#904 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
veljaca
ma u pravu si drug nego me prenese !
ma u pravu si drug nego me prenese !
- smurf
#905 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
I vecina mojih poznanika koji su sami krenuli grlom u jagode a ostali zivi tako misli. Meni je to vise nego dovoljno da imam osjecaj pripadnosti iako se sve urotilo protiv "normalnog i logicnog". Istina, kada sjednemo masa njih zna reci kada bi namisrisali nesto slicno kako bi se ispalili, al' ha popiju koju promjene plocu. A sto trijezan misli pjan govori 
Samo moram malo pobjeci sa ovih tema, sto Sarajmen ne'dje rece, nije ovo nikako dobro za zdravlje.
Znam i ja sam sebi postaviti bezbroj pitanja i analizirati koje kakve situacije ali nista osim anksioznosti i neprespavane noci ne dobijem. Naravno, ponavljam se po ko zna koji put:
i da mogu NECU da zaboravim!
Samo moram malo pobjeci sa ovih tema, sto Sarajmen ne'dje rece, nije ovo nikako dobro za zdravlje.
Znam i ja sam sebi postaviti bezbroj pitanja i analizirati koje kakve situacije ali nista osim anksioznosti i neprespavane noci ne dobijem. Naravno, ponavljam se po ko zna koji put:
i da mogu NECU da zaboravim!
-
nemoguce vruce
#906 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nisam iz Sarajeva, ali samo da se zna, da nas ima u drugim dijelovima jedine nam BiH koji tako misle.veljaca wrote:smurf wrote:NE!!!felsh wrote:...
E jesmo li mi budale bili sto ostadosmo ovdje!?![]()
Nikada necu zaboraviti - kada smo se ganjali sa cetnicima po vrletima, ono nase medju sobom - " p.i.z.d.a. ko izda ...."
I opet bih branio Drzavu Bosnu i Hercegovinu ...
- Dozer
#907 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mala ti ova slika ba...al' hajd...redom.Repetitor wrote:Dozer ako dozvolis uzeo sam tvoju mapu,i dodao neke stvari da prodiskutujemo malo.
Znači ovako.
Vaša baza je bila u desnom donjem uglu slike-obilježena krugom plave boje.
Zelena isprekidana linija,pokazuje odakle je krenula samohodka,koja je bila stacionirana izmedju one dvije zgrade,da bi izasla na onaj parking pored danasnjeg Mercatora i da bi produzila dole do ''pancirke'' i dejstvovala.Ja koliko me sjecanje sluzi,ona je počela sa dejstvom negdje oko pola 8-8 sati ujutro???
Krug ljubičaste boje predstavlja recimo prijeratnu slastičarnu Tiffani? To je bilo ''sredina'' linije
Bijeli trokut cisto orijentacije radi,za ove koji ne znaju je mjesto danasnje Dino pizzerije.
Eh sad,crna linija na karti,to je bila njihova barikada kojom su pretrcavali iz garaze lijeve zgrade i garaze desne zgrade.
Roze boje dvije linije predstavljaju njihove transeje ka pozadini,odnosno zgradama ka Ernesta Telmana i Titogradska.
Crvena zvijezda u crvenom kvadratu.Tu je na drugom spratu bio bunker sa mitraljezom.
Slažeš li se u dosadašnjim konstatacijama sa mnom pa da idemo dalje
> Nasa baza je bila u "Savricu", ispod "Baltazara", ali slabo je ko to koristio jer smo obitavali na linijama na D1 i D4.
> Iskreno, nemam pojma odakle je krenula samohotka. Meni je to jutro bilo pocetak cetvrtog dana bez spavanja, tako da nemam blage veze ko je odakle dosao. Prethodna 72h sam konstatno bio na ovom potezu, osmatrao i dan i noc, pravio skice, pratio njihove smjene, itd. Ja sam je vidio nekad oko 8 kako je prosla meni iza ledja, livadom pored kuca, a onda iza niza zgrada koje su bile iza mene i produzila je dnom slike prema pozicijama Lasta. Narandzasti X je moja pozicija.
> Tiffany - da.
> Njihova barikada (crna linija) - tacno. Samo sto je stajala ukoso, od stepenastog niza zgrada pa do zadnjeg coska druge zgrade.
> Roze linije - tacno. To je bilo pokriveno s krajnje desne strane, preko ceste (strelica koja se naslanja na bijeli trokut).
> Crvena zvijezda i bunker - tacno. Mislim da Delte nisu uspjele otresti taj bunker i on ih je i ustopao u prvoj zgradi. Samo mi nikad nece biti jasno zasto taj bunker nisu raznijeli s polozaja preko ceste, desno...
@agent zero
Slazem se, urbana zona je za oklopnjaka smrt u najvecem broju slucajeva, ali zavisi i o kakvoj se konfiguraciji urbane zone radi. Ova je pogodovala upravo njima, a evo i zasto. U sustini, ta praga nije dohakala nicemu, a pogotovo ne akciji
Drugo, i opet ako pogledas sliku, jasno je da bas i nismo imali prostora iz kojeg bismo je gadjali osom, zoljom ili RPG-om...uglovi tu su strasno gadni za ispaljivanje iz prostorije, tako da bi nisandzija vjerovatno nastradao. Ali, malo smo joj dohakali optikama
-
Seawolf
#908 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Dozer,
Praga nema tri topa kalibra 20 mm, nego dva topa kalibra 30 mm.
A, u pravu si da je kombinovana brzina gađanja iz ta dva topa 14 metaka / sec.
Praga nema tri topa kalibra 20 mm, nego dva topa kalibra 30 mm.
A, u pravu si da je kombinovana brzina gađanja iz ta dva topa 14 metaka / sec.
- smurf
#909 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A sta je sa PAT-om 40 mm? 
- Repetitor
#910 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dozer
Haj da krenem od zadnje konstatacije
Crvena zvijezda,bunker.Taj bunker je i nas ,prije vas 92-ge isto uštopao
Uletili smo bili u prvu zgradu,safatali dvojicu,treci nam uspio pobjeci skocivsi sa balkona.Iz tog bunkera prijatelja mitraljez pokosio na pretrcavanju izmedju zgrade i ''tehno color'',onaj poslovni prostor sto je bio izgorio uz samu zgradu.
Iz mahale ste mogli pokrivati onaj transej,ali sad ne znam koliko im je bilo uspjesno pokrivanje,jer je to bio samo transej,jednim dijelom zasticen onim poslovnim prostorima koji su se poceli praviti.Pravo njegovo pokrivanje bi bilo i jeste bilo moguce samo sa ''pancirke''.
Njihove barikade se ja uvjek rado sjetim sa velikim osmjehom
A i neki od njih ce se sjecati,koji su prezivjeli dok su zivi
Znam da vam je baza bila kod Baltazara,ali cija je ekipa bila u C-5 ako me sjecanje dobro sluzi
A dole na kraju E.Telmana odakle je praga rokala,tu im je nastradao transporter drugom prilikom
Poslije rata sam imao priliko da pričam sa nekim četaljima koji su dole bili.I tvrdili su mi da je tada lik koji je bio u ''zvijezda bunkeru'' i ako je bio dobro pričepljen i opkoljen tada,nažalost preživio
Kažu da su ga bombama bili stisli ali nije htio da se preda mamu jebo svoju...
Haj da krenem od zadnje konstatacije
Crvena zvijezda,bunker.Taj bunker je i nas ,prije vas 92-ge isto uštopao
Iz mahale ste mogli pokrivati onaj transej,ali sad ne znam koliko im je bilo uspjesno pokrivanje,jer je to bio samo transej,jednim dijelom zasticen onim poslovnim prostorima koji su se poceli praviti.Pravo njegovo pokrivanje bi bilo i jeste bilo moguce samo sa ''pancirke''.
Njihove barikade se ja uvjek rado sjetim sa velikim osmjehom
Znam da vam je baza bila kod Baltazara,ali cija je ekipa bila u C-5 ako me sjecanje dobro sluzi
A dole na kraju E.Telmana odakle je praga rokala,tu im je nastradao transporter drugom prilikom
Poslije rata sam imao priliko da pričam sa nekim četaljima koji su dole bili.I tvrdili su mi da je tada lik koji je bio u ''zvijezda bunkeru'' i ako je bio dobro pričepljen i opkoljen tada,nažalost preživio
Kažu da su ga bombama bili stisli ali nije htio da se preda mamu jebo svoju...
- Dozer
#911 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@seawolf
A sta je onda ono trocjevno kalibra 20mm sto me ganjalo? Samo nemoj reci da je flak...
@repetitor
Odatle se samo krenulo u tu akciju. To je bilo mjesto okupljanja, i jeste bila necija baza, al' da me roknes sad- ne znam cija...nasa nije.
A bunker i lik u njemu...i dalje tvrdim da je mogao bit isprzen kroz bocni zid sa pad osa/zolja.rpg-a.
A sta je onda ono trocjevno kalibra 20mm sto me ganjalo? Samo nemoj reci da je flak...
@repetitor
Odatle se samo krenulo u tu akciju. To je bilo mjesto okupljanja, i jeste bila necija baza, al' da me roknes sad- ne znam cija...nasa nije.
A bunker i lik u njemu...i dalje tvrdim da je mogao bit isprzen kroz bocni zid sa pad osa/zolja.rpg-a.
- Repetitor
#912 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Znam da je mogao,zasto nije jedno veliko NE ZNAM
Imali su oni dole jedan oklopljeni TAM, na njemu je bio PAT 20mm
Imali su oni dole jedan oklopljeni TAM, na njemu je bio PAT 20mm
- trambusek88
#913 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da nije BOV-3 ???
http://hr.wikipedia.org/wiki/Samovozni_ ... op_20/3_mm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Samovozni_ ... op_20/3_mm
Dozer wrote:@seawolf
A sta je onda ono trocjevno kalibra 20mm sto me ganjalo? Samo nemoj reci da je flak...![]()
- Dozer
#914 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nije bio BOV-3. Bila je Praga sa montiranim trocjevcem.
Znam ja da JNA praga izvorno ima dvocjevce na sebi, ali ova tada je imala trocjevca kao na slici. I nije to bila jedina na kojoj sam vidjao trocjevne PA od 20mm.

Znam ja da JNA praga izvorno ima dvocjevce na sebi, ali ova tada je imala trocjevca kao na slici. I nije to bila jedina na kojoj sam vidjao trocjevne PA od 20mm.

-
Cvrle D
#915 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... video.htmlkaramazov wrote:Iskreno mi je zao Kelija, bio je veliki igrac...
Ne znam kako je nastradao ,ali ono sto se pise da ga je ubio Arkan zasigurno nije tacno...
U ovoj emisiji voditelj je otvoreno pitao Dragana Andana o smrti Zelimira Vidovica Kelija...
Njegov odgovor Arkanovi?
Jesu li oni uopste bili u tim dijelovima Nedjarica, Stupa i Ilidze?
-
The 51st State
#916 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
s obzirom da je taj trocjevac bio temeljno naourazenje to, vrlo vjerovatno da ti ja ta skalamerija radila o glavi, neka modifikacija ili sta vec. mislim, iz pisanja zakljucno takvi detalji ti ne promicu...Dozer wrote:Nije bio BOV-3. Bila je Praga sa montiranim trocjevcem.
- Dozer
#917 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ma ponekad mi nesto i promakne u zivotu, ali ovo sigurno nije, pogotovo ako je na nekih 300m i na uvecanju 6x. I uz to jos "ubacujem" u prorez iznad tih cijevi
. Modifikacija bila, nego sta. Da se dobije veca vatrena moc.
Vidjao sam i BOV-ove sa po 4 montirane maljutke na sebi. Opet modifikacija. Mada, ova modifikacija sa dvo na trocjevca i nije neka zahtjevna posto je dno i jednog i drugog vrlo slicno, tako da to nije bio problem.
Vidjao sam i BOV-ove sa po 4 montirane maljutke na sebi. Opet modifikacija. Mada, ova modifikacija sa dvo na trocjevca i nije neka zahtjevna posto je dno i jednog i drugog vrlo slicno, tako da to nije bio problem.
- Repetitor
#918 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
trokadero wrote:Jесте Дозер баш ти доста тога промакне у животуПрво година, па та прага али добро дешава се!
Кажеш да је та акција била јули/август а ја сам од тебе био удаљен неких 50м и видиш код мене је тај дан нападало неких добрих 40цм.снијега
Eto kakvi ste vi četnici.Vi bi sad bili spremni sve nas ovdje ubijediti u suprotno. tj. da ste vi u pravu a svi mi ovde iznosimo laži i neistine
- Repetitor
#919 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Idi jebi krmaču,mozda skines mrak sa ociju pa se sjetis jel ga bilo ili nije 
- Dozer
#920 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A moze biti i da smo svi mi imali samo jedan malo duzi san i da se nista od svega toga nije dogodilo. Tacnije, nije bilo cetnika, praga, tenkova, aerodromskog, Dobrinje, opsade, itd., to smo mi sve sanjali, i u tom snu smo se, izgleda, bas dobro napatili... a u mjesecarenju i sami sebe medjusobno poubijali, jel' tako? 
-
juzna_strana
#921 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne treba zaboraviti muku i jad koji su nam prouzrokovali,nikada !
A sta drugo mozemo ocekivati od ljudi koji su granatirali porodilista,bolnice,redove za vodu,
sahrane,djecu na sankanju ili fudbalskom turniru ?
Samo mrznju,zatucanost i ublehu. Neka zive u svojoj zabludi,bolje im je tako.
Samo ignore,hebo papke..
A sta drugo mozemo ocekivati od ljudi koji su granatirali porodilista,bolnice,redove za vodu,
sahrane,djecu na sankanju ili fudbalskom turniru ?
Samo mrznju,zatucanost i ublehu. Neka zive u svojoj zabludi,bolje im je tako.
Samo ignore,hebo papke..
- Dozer
#922 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nema potrebe za bilo kakvim provokacijama.
@trokadero
To je druga akcija na aerodromsko. Ipak sam ja u pravu - prva, ona o kojoj pricam, jeste bila u augustu '92.
@trokadero
To je druga akcija na aerodromsko. Ipak sam ja u pravu - prva, ona o kojoj pricam, jeste bila u augustu '92.
- Repetitor
#923 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nije bio mart i nije bilo snijega. Druga stvar da ti ja nesto ovde kazem sto nisam nikada do sada spominjao,kada se počelo simultano raditi nesto po pitanju ciscenja agresora od naselja,mnogi su dolazili i pametovali sta i kako bi bilo najbolje.
Onda se usaglasio jedan stav: da bi vidjeli koliko su četnici jaki na tom dijelu,jednostavno iscenirat cemo napad.
Poslani su osmatraci na Mojmilo i jos neke ''kote'' ,odakle se mogla da prati Kasindolska i koridor Ilidza-Aerodromsko.
Na liniji je počela opšta pucnjava,isceniranje napada,da bi osmatraci javili da nakon 7 minuta dolazi ispomoć četaljima !
Tada se pristupilo razradjivanju nekih drugih taktika ,kako bi bilo najbolje ocistiti naselje.95-te su te pripreme bile gotove i cekala se samo naredba da se krene.
Dejton je spasio mnoge zivote koji bi sigurno bili izgubljeni sa obje strane,dok moje subjektivno a i realno miseljenje je,da je dobar dvocifren broj četnika,dobrovoljaca i srpskih vojnika ostavio svoje kosti u Aerodromskom naselju u periodu 92-95 godina,da bi na kraju opet četničko vodstvo sa Pala,predalo Federaciji to naselje...
Suma-sumarum je da su srbi dole dobro popušili
@Dozer imas PP
Onda se usaglasio jedan stav: da bi vidjeli koliko su četnici jaki na tom dijelu,jednostavno iscenirat cemo napad.
Poslani su osmatraci na Mojmilo i jos neke ''kote'' ,odakle se mogla da prati Kasindolska i koridor Ilidza-Aerodromsko.
Na liniji je počela opšta pucnjava,isceniranje napada,da bi osmatraci javili da nakon 7 minuta dolazi ispomoć četaljima !
Tada se pristupilo razradjivanju nekih drugih taktika ,kako bi bilo najbolje ocistiti naselje.95-te su te pripreme bile gotove i cekala se samo naredba da se krene.
Dejton je spasio mnoge zivote koji bi sigurno bili izgubljeni sa obje strane,dok moje subjektivno a i realno miseljenje je,da je dobar dvocifren broj četnika,dobrovoljaca i srpskih vojnika ostavio svoje kosti u Aerodromskom naselju u periodu 92-95 godina,da bi na kraju opet četničko vodstvo sa Pala,predalo Federaciji to naselje...
Suma-sumarum je da su srbi dole dobro popušili
@Dozer imas PP
- Dozer
#924 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hajde da budemo do kraja realni - svi smo mi popusili dogovor Alije, Karadzica i Bobana, tj. Alije, Milosevica i Tudjmana.
Oni su se vec '91 dogovorili kako da podijele BiH, a Alija je to hladno (i potpuno neustavno) potpisao u Lisabonu (cini mi se da je to tada bilo) '92, prije nego su ga kidnapovali na aerodromu.
Sto se mene tice, Kukanjac je tada trebao odmah Aliju i ohladiti. Ako nista, bar jedan takav smrad ne bi danas lezao sa cestitim momcima na Kovacima...
Srbi, a s njima i cetnici, nisu prosli nista bolje u svemu tome, tako da su i oni podobro popusili, pogotovo '95. Mogu samo zamisliti kakva je bila njihova frustracija kada su nakon 4 godine i ko zna koliko zivota morali jednostavno predati neke teritorije, poput Ilidze, Ilijasa, Nedzarica itd.
Trokadero, znate sta je naveci idiotluk nakon svega?
To sto i vi svi sve ovo znate, ali i dalje (po meni vrlo maloumno) tjerate nekakvu pricu o srpstvu, a ona je postala toliko suplja da je i to srpstvo (kao uostalom i bosnjastvo i hrvatsvo u BiH) postalo toliko isprazno i besmisleno, a ponajmanje svrsishodno.
Da ste imalo pametni (mislim na vas borce), sutra biste se uvezali sa borcima iz federacije, i svi zajeno bismo hladno pocistili svu gamad koja nas je u sve ovo uvalila, i koja i danas na tim nasim mukama ubire milione.
Oni su se vec '91 dogovorili kako da podijele BiH, a Alija je to hladno (i potpuno neustavno) potpisao u Lisabonu (cini mi se da je to tada bilo) '92, prije nego su ga kidnapovali na aerodromu.
Sto se mene tice, Kukanjac je tada trebao odmah Aliju i ohladiti. Ako nista, bar jedan takav smrad ne bi danas lezao sa cestitim momcima na Kovacima...
Srbi, a s njima i cetnici, nisu prosli nista bolje u svemu tome, tako da su i oni podobro popusili, pogotovo '95. Mogu samo zamisliti kakva je bila njihova frustracija kada su nakon 4 godine i ko zna koliko zivota morali jednostavno predati neke teritorije, poput Ilidze, Ilijasa, Nedzarica itd.
Trokadero, znate sta je naveci idiotluk nakon svega?
To sto i vi svi sve ovo znate, ali i dalje (po meni vrlo maloumno) tjerate nekakvu pricu o srpstvu, a ona je postala toliko suplja da je i to srpstvo (kao uostalom i bosnjastvo i hrvatsvo u BiH) postalo toliko isprazno i besmisleno, a ponajmanje svrsishodno.
Da ste imalo pametni (mislim na vas borce), sutra biste se uvezali sa borcima iz federacije, i svi zajeno bismo hladno pocistili svu gamad koja nas je u sve ovo uvalila, i koja i danas na tim nasim mukama ubire milione.
- Repetitor
#925 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
trokadero jesu li ti poznata sledeca imena i prezimena:
Vukosav Kandic
Milenko Ječmenica
Dragoje Surtov
Zoran Bogojevic
Vukosav Kandic
Milenko Ječmenica
Dragoje Surtov
Zoran Bogojevic