McDonalds

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
madner

#901 Re: McDonalds

Post by madner »

Dragi dnevnice, danas sam 8 sati proveo u McD kako bi mogao mahalati.
Primjetio sam tri bolje obucene od mene, bilo mi je krivo.

:D
Attitude

#902 Re: McDonalds

Post by Attitude »

otherside wrote:
kad ovo dosad sve iscitas mozes samo da zakljucis da su bosanci bagra, seljaci, nepismeni, krkani, papci i sl. i da McD nije nikako za nas :oops: ako nastavite s propagandom, mozda ga Hamerikanci i uzmu nazad :oops:
ps. ja jos ne odoh u McD, bojim se provalicu se a uvijek je neko s foruma tamo pa ce me ocinkati pred rajom :D
zamaskiraj se 8-) :D
bomba

#903 Re: McDonalds

Post by bomba »

karanana wrote:
bomba wrote:Par situacija jucer u McDonaldsu :

- starija gospodja udavi radnicu na kasi pitanjima "zahtjevam da mi pokazete certifikat da nema svinjetine u hamburgeru"

- lik nalijepi radnika na kasi "koga vi varate ovdje, gdje je ovdje salata" (a uzeo je samo meni)

- jedna gospodja sjedi za stolom i tersa "kakav je ovo restoran, sjedim ovdje pola sata i niko da me usluzi..." Nakon sto joj je receno da je restoran "self service" tipa, ista se ustala i krenula prema izlazu govoreci "necu ja cekat u redu za moje pare"

- lik narucuje big mac, veliku colu i veliki pomfrit, uposlenica na kasi mu kaze "znaci big mac meni ???", lik kaze "nemoj ti meni nikakvih menija ! Daj mi onako kako sam ti reko..."

O likovima koji "nece krastavac u hamburgeru" i slicno i zbog kojih svi drugi moraju cekat dok mu naprave "maksuzija" hamburger, detalju da vecina posjetilaca ne odlaze tacne nego ih ostavlja sa smecem na stolovima, suvisno je i pricati....

Sta reci ? Krkanima nikad kraja..... Uposlenicima McDonaldsu svaka cast na strpljenju i zivcima obzirom sa kakvom bagrom i seljacima se svaki dan bore.... :thumbup:
ovo se sve desilo za vrijeme tvog boravka tamo?
Nisam bio ja nego neko iz moje familije. Sve se izdesavalo dok je cekao u redu za narudzbe, nekih 10 minuta
Troll_Happens

#904 Re: McDonalds

Post by Troll_Happens »

otherside wrote:

- starija gospodja udavi radnicu na kasi pitanjima "zahtjevam da mi pokazete certifikat da nema svinjetine u hamburgeru"

- lik nalijepi radnika na kasi "koga vi varate ovdje, gdje je ovdje salata" (a uzeo je samo meni)

- jedna gospodja sjedi za stolom i tersa "kakav je ovo restoran, sjedim ovdje pola sata i niko da me usluzi..." Nakon sto joj je receno da je restoran "self service" tipa, ista se ustala i krenula prema izlazu govoreci "necu ja cekat u redu za moje pare"

- lik narucuje big mac, veliku colu i veliki pomfrit, uposlenica na kasi mu kaze "znaci big mac meni ???", lik kaze "nemoj ti meni nikakvih menija ! Daj mi onako kako sam ti reko..."

O likovima koji "nece krastavac u hamburgeru" i slicno i zbog kojih svi drugi moraju cekat dok mu naprave "maksuzija" hamburger, detalju da vecina posjetilaca ne odlaze tacne nego ih ostavlja sa smecem na stolovima, suvisno je i pricati....

Sta reci ? Krkanima nikad kraja..... Uposlenicima McDonaldsu svaka cast na strpljenju i zivcima obzirom sa kakvom bagrom i seljacima se svaki dan bore.... :thumbup:
kad ovo dosad sve iscitas mozes samo da zakljucis da su bosanci bagra, seljaci, nepismeni, krkani, papci i sl. i da McD nije nikako za nas :oops: ako nastavite s propagandom, mozda ga Hamerikanci i uzmu nazad :oops:
ps. ja jos ne odoh u McD, bojim se provalicu se a uvijek je neko s foruma tamo pa ce me ocinkati pred rajom :D
apsolutno se slazem sa otherside sve je kako je napisala. Nema se sta zakljuciti to je tako 100% :thumbup:
poznanik

#905 Re: McDonalds

Post by poznanik »

GAU8 wrote:

Sta reci ? Krkanima nikad kraja..... Uposlenicima McDonaldsu svaka cast na strpljenju i zivcima obzirom sa kakvom bagrom i seljacima se svaki dan bore....
:thumbup:
Ovo mi vise lici na viceve o McD, al eto :D
...i u skladu s nickom :oops:
Goblin

#906 Re: McDonalds

Post by Goblin »

Ovakve price su mi nevjerovatne i stvarno mogu tesko povjerovati u njih. Posto sam stariji ciko,sjecam se dolaska hamburgera i hot dogova u grad, i pocetka otvaranja zapadnjackih fast-food-ova u gradu,tamo davno sredinom 70-ih. Generacije i generacije Sarajlija su vec odrasle i ostarile na hamburgerima. Tako da ako je McDonalds novina fast-food hrana to sigurno nije,jos prije rata je u gradu bilo na stotine fast-food zalogajnica. A da nije bilo rata,Mc-i bi se otvorio godinu-dvije iza Beograda ,znaci 92-93. Naravno,uzmimo u obzir da je rat i porace malo zaustavio vrijeme u gradu ali tesko da u ovako karikiranoj mjeri kao u ovim pricama. Ima tome dobre dvije godine da je jedan domaci fast-food otvorio podruznicu kod Interexa u Pofalicima,koja izgleda i funkcionise bas kao i Mc. Znaci meniji,self-service ,skroz isti sistem,jeo sam tamo desetak puta i nisam nikad prisustvovao slicnim scenama. Isto ove novije generacije Sarajlija,trebaju znati da su od pocetka 70-ih pa do samoga rata u gradu bili izuzetno popularni i posjeceni expres-restorani ( uostalom i Mc se nalzi na mjestu jednoga od njih ). A u tim restoranima je bio self-service i nosanje tacni na mjesto,znaci jos prije 40-ak godina ,self-service i nosanje tacni je domace za Sarajlije. Sarajevo ni svijet nije nastao dolaskom Mc ( protiv kojega nemam nista ) nego davno ,davno prije.
phil manzanera

#907 Re: McDonalds

Post by phil manzanera »

Bravo care, svaka cast! :thumbup:
Qler

#908 Re: McDonalds

Post by Qler »

Haj gore sve navedeno, ali mi nije jaso sta je problem u tome sto neko nece krastavce? Ja prvi ne jedem ni kecap ni majonezu, ni paradajz, u principu u hambas od priloga stavljam samo kupus i ako stavljaju krastavce, ove namaze i ostalo povrce ne jedem. I sta ja sad treba da radim? Da jedem na silu pa da povratim, ili da narucim pa da struzem za stolom namaze sa hamburgera?
zaritisinebrute

#909 Re: McDonalds

Post by zaritisinebrute »

ovo mene uopste ne cudi jer sam slicnim situacijama prisustvovao na drugim mjestima tipa u prodavnici kada djevojka rece "daj mi onaj sok sto prsce u nos" (misleci na kolu) i vjerujte mi uopste ne izmisljam i dan danas mi je to ostalo u sjecanju jer je djevojka bila mrtva ladna i jos se cudila sto prodavacica nije znala sta ova hoce tj koji sok ...

ali je to manjina i to ne mora da znaci da smo svi papci i da je eto toga toliko puno ... mislim dovoljno je da ovdje pocnes pricati o nekim nepisanim pravilima bontona da ti se javi njih 10 koji ce odmah jaoooo gdje ste kulturni ... jao vi kao nesto bolji itd. ...

otvori se mc a i sa njim nasi kompleksi :lol:
GAU8

#910 Re: McDonalds

Post by GAU8 »

Qler wrote:Haj gore sve navedeno, ali mi nije jaso sta je problem u tome sto neko nece krastavce? Ja prvi ne jedem ni kecap ni majonezu, ni paradajz, u principu u hambas od priloga stavljam samo kupus i ako stavljaju krastavce, ove namaze i ostalo povrce ne jedem. I sta ja sad treba da radim? Da jedem na silu pa da povratim, ili da narucim pa da struzem za stolom namaze sa hamburgera?
Pa nista, ne vidim u cemu je problem traziti "bez" :D
Ne komplikuje proces pripreme :)

Da si trazio "sa" to bi bilo malo drugacije :D
Qler

#911 Re: McDonalds

Post by Qler »

Vidis da je problem bombi cekati :) Ne bih da ga bihuzurim :D
HAVANA

#912 Re: McDonalds

Post by HAVANA »

Ja lude teme mila majko. :-) MCD abu zenze.
zaritisinebrute

#913 Re: McDonalds

Post by zaritisinebrute »

od svih situacija ovdje se razvija prica oko najbezazlenije ... pa sta ako je trazio bez krastavaca ... fino pitas moze li ... ako moze super ako ne moze hvala i dovidjenja ...

mnogo vise su "fascinantnije" one tipa sa gospodjom koja sjedi i ceka da bude usluzena ali kada joj rekose da je self service ona odlazi sa komentarom ja necu da cekam u redu za svoje pare ...

takve "gospodje" su mi omiljene :evil:
otherside

#914 Re: McDonalds

Post by otherside »

ja ne volim sokove koji prscu u nos :oops: hoce li me pustiti u McD? :?
a krastavice mogu, to volim :D
bomba

#915 Re: McDonalds

Post by bomba »

Goblin wrote:

Ovakve price su mi nevjerovatne i stvarno mogu tesko povjerovati u njih. Posto sam stariji ciko,sjecam se dolaska hamburgera i hot dogova u grad, i pocetka otvaranja zapadnjackih fast-food-ova u gradu,tamo davno sredinom 70-ih. Generacije i generacije Sarajlija su vec odrasle i ostarile na hamburgerima. Tako da ako je McDonalds novina fast-food hrana to sigurno nije,jos prije rata je u gradu bilo na stotine fast-food zalogajnica. A da nije bilo rata,Mc-i bi se otvorio godinu-dvije iza Beograda ,znaci 92-93. Naravno,uzmimo u obzir da je rat i porace malo zaustavio vrijeme u gradu ali tesko da u ovako karikiranoj mjeri kao u ovim pricama. Ima tome dobre dvije godine da je jedan domaci fast-food otvorio podruznicu kod Interexa u Pofalicima,koja izgleda i funkcionise bas kao i Mc. Znaci meniji,self-service ,skroz isti sistem,jeo sam tamo desetak puta i nisam nikad prisustvovao slicnim scenama. Isto ove novije generacije Sarajlija,trebaju znati da su od pocetka 70-ih pa do samoga rata u gradu bili izuzetno popularni i posjeceni expres-restorani ( uostalom i Mc se nalzi na mjestu jednoga od njih ). A u tim restoranima je bio self-service i nosanje tacni na mjesto,znaci jos prije 40-ak godina ,self-service i nosanje tacni je domace za Sarajlije. Sarajevo ni svijet nije nastao dolaskom Mc ( protiv kojega nemam nista ) nego davno ,davno prije.
Apsolutno si u pravu ! Ali.... moras uzeti u obzir da se u ratu i nakon rata, desila velika migracija ljudi, sve i svasta je doselilo u ovaj grad i vecina ih vjerovatno nikad nije ni cula za McDonalds a kamoli bila u njemu. Da li su ikad prije rata jeli hamburger ili hot dog, u to necu ulaziti ali nebi me iznenadilo da neki zaista i nisu

Ne kazem da je svako ko nije cuo za McDonalds ili bio u njemu odmah papak ali postoji (barem bi trebao postojati) neki kodeks kulturnog ponasanja gostiju svakog restorana pa tako i McDonalds-a. Ako je neko prvi put dosao i ako ne zna kako sta, moze lijepo pogledati table sa ponudama i sta pise na njima, pitati nekog drugog sta i kako (nije sramota), raspitati se malo... :thumbup:

Vidim, ovdje je vecini, sve "situacije" koje sam prepricao i koje su se jucer zaista desile, lakse okrenuti u sprdacinu nego prihvatiti cinjenicu da je to zaista istina i da je takav mentalni sklop jako cest kod "novih" stanovnici ovog grada. Lakse je biti drzak, bezobrazan i bahat prema radniku na kasi nego se malo informisati pa doci i kulturno naruciti i jesti ko covjek
madner

#916 Re: McDonalds

Post by madner »

Amo McD ti je donja klasa, kakav ba restoran. Brza hrana, hajmo pipa kipa i ostala ekipa. I sada ti tu trazis neki nivo i ibretis se kakvi su Bosanci.

To jeste mjesto za nize klase.
Troll_Happens

#917 Re: McDonalds

Post by Troll_Happens »

Qler wrote:Haj gore sve navedeno, ali mi nije jaso sta je problem u tome sto neko nece krastavce? Ja prvi ne jedem ni kecap ni majonezu, ni paradajz, u principu u hambas od priloga stavljam samo kupus i ako stavljaju krastavce, ove namaze i ostalo povrce ne jedem. I sta ja sad treba da radim? Da jedem na silu pa da povratim, ili da narucim pa da struzem za stolom namaze sa hamburgera?
koji ces onda q.. u mcd ako ne jedes krastavice pravi hamburger sam kuci bez iste..
svugdje u svijetu se sluzi hamburger sa istim i nigdje nisam vidio da neko dodje na salter i kaze ja bih bez majoneze ja bih bez kecapa ja bi bez ovog ja bi bez onog.. U grillovima tipa tale i slicno da ali u McD ne.
ovde sve neki razbiraci... da se nema jeli bi i dzon od cipele....
ko nije nikad bio gladan zna samo tako srati.. :x
branimir stulic

#918 Re: McDonalds

Post by branimir stulic »

Nekako ne mogu razumjeti zlobu nekih forumasa koji provaljuju poteze nekih nasih sugradjana koji se po prvi puta susrecu sa MD...Pa nisu svi imali privilegiju da se upoznaju sa ovakvim tipom usluge i sada ih provaljivati niti je lijepo niti je smijesno... To sto je zena trazila dokaz da u mesu nema svinjetine je sasvim OK posto u nekim zemljama postoje raznorazni "dodaci" u vidu slanine, sunke i sl... Sumnjam da je neko sjedio i cekao da ga posluze s obzirom na red pred kasom koji je svakome vidljiv... Ali valjda cemo se navici i na ovo... Fascinirala me guzva pred ulazom i navala na raznorazne sarene laze... Snaga reklame je čudo. Drago mi je da je jedan gigant nasao svoje mjesto u Sarajevu, ocekujem i druge (HUT, KING i sl...) Zao mi je sto toliko kasnimo za svijetom ali sve se nadam da ce biti bolje.
A sto se drugih stvari tice ja se najezim kada vidim da neko uz cevapcice naruci kupus salatu i kolu.. e to je tek strava i uzas.....
bomba

#919 Re: McDonalds

Post by bomba »

madner wrote:Amo McD ti je donja klasa, kakav ba restoran. Brza hrana, hajmo pipa kipa i ostala ekipa. I sada ti tu trazis neki nivo i ibretis se kakvi su Bosanci.

To jeste mjesto za nize klase.
I ja sam Bosanac pa su me roditelji ucili nekom osnovnom redu i kulturi bez obzira da li je u pitanju pravi restoran ili obicni fast food. Ocito je onda do mene posto je izgleda sasvim normalno bit bahat i bezobrazan bez obzira o kojem se lokalu radi. I ja kada sam nekad davno prvi put usao u MCD, prvo sam malo prohodao, pogledao ponudu i vidio sta se nudi, skonto kako stvar funkcionise i sasvim normalno narucio svoje jelo. Zasto bi to bilo problem uraditi svakome ko se sad prvi put susrece sa MCD-om ?
branimir stulic wrote:Nekako ne mogu razumjeti zlobu nekih forumasa koji provaljuju poteze nekih nasih sugradjana koji se po prvi puta susrecu sa MD...Pa nisu svi imali privilegiju da se upoznaju sa ovakvim tipom usluge i sada ih provaljivati niti je lijepo niti je smijesno... To sto je zena trazila dokaz da u mesu nema svinjetine je sasvim OK posto u nekim zemljama postoje raznorazni "dodaci" u vidu slanine, sunke i sl... Sumnjam da je neko sjedio i cekao da ga posluze s obzirom na red pred kasom koji je svakome vidljiv... Ali valjda cemo se navici i na ovo... Fascinirala me guzva pred ulazom i navala na raznorazne sarene laze... Snaga reklame je čudo. Drago mi je da je jedan gigant nasao svoje mjesto u Sarajevu, ocekujem i druge (HUT, KING i sl...) Zao mi je sto toliko kasnimo za svijetom ali sve se nadam da ce biti bolje.
A sto se drugih stvari tice ja se najezim kada vidim da neko uz cevapcice naruci kupus salatu i kolu.. e to je tek strava i uzas.....
Zasto zloba ? I nije provaljivanje poteza sugradjana nego je u pitanju ukazivanje na veliki nedostatak kulture.
Zar nije normalnije rec "a o kakvom meniju se radi, mozete li pojasniti" ako ti neki sugerira hoces li meni ? Lakse je rec "nemoj ba ti meni nikakvih menija, daj kako sam ti reko" ????
Zar gospodji koja je sjedila nije bilo lakse pogledati malo okolo i pitati nekoga kako se narucuje a ako vec nije nista od toga uradila nego je sjela, zar nije mogla ustat i stat u red kad joj je konacno receno da je "self service" u pitanju ? Lakse je bilo da protersa, naprica svasta i razguli preko vrata ???

Izvini ali ima tu i dosta drugih ljudi pa i starijih koji su vjerovatno prvi put tu pa se sasvim normalno ponasaju
Last edited by bomba on 27/07/2011 11:24, edited 2 times in total.
GAU8

#920 Re: McDonalds

Post by GAU8 »

Jedan001 wrote:
koji ces onda q.. u mcd ako ne jedes krastavice pravi hamburger sam kuci bez iste..
svugdje u svijetu se sluzi hamburger sa istim i nigdje nisam vidio da neko dodje na salter i kaze ja bih bez majoneze ja bih bez kecapa ja bi bez ovog ja bi bez onog.. U grillovima tipa tale i slicno da ali u McD ne.
ovde sve neki razbiraci... da se nema jeli bi i dzon od cipele....
ko nije nikad bio gladan zna samo tako srati.. :x
Naravno da je sve sablonizirano. Ali je legitimno traziti i to je bas fazon primijetio sam recimo u Kaliforniji.
obicno je extra cheese, ili neki drugi sos...
bomba

#921 Re: McDonalds

Post by bomba »

GAU8 wrote: Naravno da je sve sablonizirano. Ali je legitimno traziti i to je bas fazon primijetio sam recimo u Kaliforniji.
obicno je extra cheese, ili neki drugi sos...
Nije problem traziti da se nesto ubaci ili izbaci u/iz hamburgera, to je sasvim normalna stvar.
Al fino se kaze : "molim bez krastavaca" i tacka !
A ne "vadi mi taj krastavac iz hamburgera neeeecu ja to "
Svemirco

#922 Re: McDonalds

Post by Svemirco »

Ko poznaje sistem rada u McD jasno mu je da svaka vanserijska narudžba povlači čekanje. Zašto? Zato što su svi proizvodi unaprijed spravljeni i čekaju u svojim dispenserima iz kojih ih ljudi na blagajni preuzimaju i poslužuju mušterije. Kada se pojavi vanserijska narudžba ona se proslijedjuje do ljudi u kuhinji koji vanredno prave odgovarajući hambi. ako ništa drugo možete biti sigurni da je svježiji od onog kojeg bi inače dobili :)
Not My Idea

#923 Re: McDonalds

Post by Not My Idea »

hambi i meki ce mi glave doc.
Zox

#924 Re: McDonalds

Post by Zox »

Svemirco wrote:Ko poznaje sistem rada u McD jasno mu je da svaka vanserijska narudžba povlači čekanje. Zašto? Zato što su svi proizvodi unaprijed spravljeni i čekaju u svojim dispenserima iz kojih ih ljudi na blagajni preuzimaju i poslužuju mušterije. Kada se pojavi vanserijska narudžba ona se proslijedjuje do ljudi u kuhinji koji vanredno prave odgovarajući hambi. ako ništa drugo možete biti sigurni da je svježiji od onog kojeg bi inače dobili :)
To sam, kao stari radnik u Mcd, htio i ja da vam predlazem. Inace, u dispenserima se pripravljena hrana drzi kratko, i sprema se u zavisnosti od doba dana i ocekivanog priliva musterija.
vnm

#925 Re: McDonalds

Post by vnm »

ja sam u njemackoj sve hamburgere narucivao bez luka, nikada nijednog problema nije bilo. sto se tice cekanja, zavisi koliko je prometno. ako je guzva, onda se haman pa i ne ceka, jer nazad svakako stancaju ko ludi.
Locked