Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
- minjonja
#901 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
pipi! znas da svaki organizam ima DNK. sve sto jedes ima DNK. pojedes domaci kukuruz - ekstra. pojedes domaci paradajz - ekstra. pojedes paradajz sa genom iz kukuruza koji mu govori da naraste vise - sto je to opasno?
-
safran
#902 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Na GMO Compass imaš, između ostalog, i informaciju o aspartamu. Samo pazi, na isti način nastaje i rekombinantni humani insulin.PipiDugaDevetka wrote:Gdje mogu pročitati kako je stvoren aspartam, je li istina da je i to produkt genske modifikacije bakterije E-Coli?safran wrote:lecitin - kinderlada - nakaze - totalna budalaština
aspartam - bilo da je rekombinantni produkt ili produkt hemijske sinteze u mojoj ga kući nema - ja slatko bez kalorija ne priznajem
Ne znam samo sa čime su kombinovali ovu bakteriju.
-
safran
#903 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Kukuruz PR34G13 nije GMHajlac wrote:
A 2004. su pod pritiskom javnosti morali unistiti GMO usjeve:
"GMO kukuruz (“PR34G13“) tvrtke Belje tema je koja ovih dana zauzima sve veću pozornost hrvatske javnosti, a zanimanje za nju sigurno neće prestati ni nakon što je danas uništeno diskriminirano polje nasada uz nazočnost ministra Čobankovića i državnog tajnika Kovačevića. No, da li je sada kasno za uništavanje i jesu li GMO pelud i cvat utjecali na ekosustav?
http://ec.europa.eu/food/plant/propagat ... =RunSearch
- JeronimoBa
#904 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Države članice EU-a odobrile su prošle sedmice velikom većinom glasova uvođenje obaveznih testova toksičnosti u trajanju od 90 dana za svaki zahtjev za komercijalizaciju GMO-a za prehranu ljudi i stoke. Europska komisija potvrdila je da je mjera odobrena. Sada još mora biti službeno prihvaćena i objavljena u Službenom listu EU da bi stupila na snagu.
Dvadeset država članica glasale su za tu mjeru na sastanku stručnjaka u Bruxellesu. Velika Britanija i Švedska glasale su protiv, smatrajući da je to razdoblje predugo. Prema sadašnjim propisima, obavezni su testovi u trajanju od 17 dana, no u praksi 75 posto zahtjeva firmi za komercijalizaciju GMO-a namijenjenog ljudima i stoci pratili su testovi toksičnosti u trajanju od 90 dana, istaknuto je.
Francuska eurozastupnica Corinne Lepage, zauzela se za uvođenje testova toksičnosti u trajanju od dvije godine. Mjera bi trebala deblokirati odobravanje komercijalizacije GMO-a, no ne rješava politički osjetljivo pitanje zahtjeva za odobrenje uzgoja GMO-a. Osam država članica, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Austrija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Poljska, prihvatile su zaštitne klauzule kako bi zabranile uzgoj dviju GMO kultura na svom teritoriju - Monsantova kukuruza Mon810 i BASF-ova krumpira Amflore.
Dvadeset država članica glasale su za tu mjeru na sastanku stručnjaka u Bruxellesu. Velika Britanija i Švedska glasale su protiv, smatrajući da je to razdoblje predugo. Prema sadašnjim propisima, obavezni su testovi u trajanju od 17 dana, no u praksi 75 posto zahtjeva firmi za komercijalizaciju GMO-a namijenjenog ljudima i stoci pratili su testovi toksičnosti u trajanju od 90 dana, istaknuto je.
Francuska eurozastupnica Corinne Lepage, zauzela se za uvođenje testova toksičnosti u trajanju od dvije godine. Mjera bi trebala deblokirati odobravanje komercijalizacije GMO-a, no ne rješava politički osjetljivo pitanje zahtjeva za odobrenje uzgoja GMO-a. Osam država članica, Francuska, Njemačka, Luksemburg, Austrija, Mađarska, Grčka, Bugarska i Poljska, prihvatile su zaštitne klauzule kako bi zabranile uzgoj dviju GMO kultura na svom teritoriju - Monsantova kukuruza Mon810 i BASF-ova krumpira Amflore.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#905 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Da-Bgd-a im djeca njihove djece imala jedan x hromozom manje!http://www.vestinet.rs/pogledi/zadatak-smrtonosne-gmo-unistiti-beskorisne-zderace-hrane wrote:I, sada možete da sagledate dimenzije sukoba interesa: čovek na čelu EFSA, koja treba da objektivno procenjuje bezbednost GM hrane, istovremeno je član udarne eskadrile GMO industrije. I on ostaje na čelu uprkos velikim kritikama koje dolaze od strane brojnih NVO, pa čak i od Komisije i zemalja članica EU.
CIVILIZACIJSKA GREŠKA JE UVOĐENJE TEHNOLOGIJE GMO!

Vilijam England

Mašala kukuruz!
- minjonja
#906 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
zadatak GMO unistiti beskorisne zderace hrane

- minjonja
#907 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
pa pipi djesi, jesil ziv?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#908 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Stipu me gatiBo, nije mi ni do čega,...

- minjonja
#909 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
sta je sad moj pipi... 
- PipiDugaDevetka
#910 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ubandačio sam se ispred pc-a,...hitna došla,...odvukli me (probudio se u hitnoj vozilici),...Tlak krvni bio oko 230/140,...ispitala me ljekarka,...uneredio se onako besvjestan,...Povratio se kući taxijem Paja.minjonja wrote:sta je sad moj pipi...
Boleštine navalile na mene, nema od čega ne bolujem.
-
vivace
#911 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
ja imam hronicno eserihiju,napala mi besiku i nikako ne mogu da je se skinem s dnevnog reda.
pipi,to je jako visok pritisak.moras da pijes neke lekove i da ides na pretragu bollesti.
pipi,to je jako visok pritisak.moras da pijes neke lekove i da ides na pretragu bollesti.
- PipiDugaDevetka
#912 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ima podforum ''Zdravlje'', pa ćemo tamo nastaviti o E-coli kod ljudi, pacijenata,...vivace wrote:ja imam hronicno eserihiju,napala mi besiku i nikako ne mogu da je se skinem s dnevnog reda.
Pijem Lizinolopril protiv visokog tlaka....ali još mali milion boleština imam....
-
vivace
#913 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
PipiDugaDevetka wrote:Ima podforum ''Zdravlje'', pa ćemo tamo nastaviti o E-coli kod ljudi, pacijenata,...vivace wrote:ja imam hronicno eserihiju,napala mi besiku i nikako ne mogu da je se skinem s dnevnog reda.
Pijem Lizinolopril protiv visokog tlaka....ali još mali milion boleština imam....
evo,ja sam otvorila topc eserihia coli na podforumu zravlje,pa dodjite...
- odr0n
#914 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
To ti je sve od nervoze zbog GMO, rekoh jednom prije ćete srce strefit od GMO fobije nego GMO hrane.PipiDugaDevetka wrote:Ubandačio sam se ispred pc-a,...hitna došla,...odvukli me (probudio se u hitnoj vozilici),...Tlak krvni bio oko 230/140,...ispitala me ljekarka,...uneredio se onako besvjestan,...Povratio se kući taxijem Paja.minjonja wrote:sta je sad moj pipi...
-
Avetinho
#915 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Obicno se moja malenkost slaze s tvojom argumentacijom oko GMO, ali moram priznati da ovaj komentar nije bio potreban.odr0n wrote:To ti je sve od nervoze zbog GMO, rekoh jednom prije ćete srce strefit od GMO fobije nego GMO hrane.PipiDugaDevetka wrote:Ubandačio sam se ispred pc-a,...hitna došla,...odvukli me (probudio se u hitnoj vozilici),...Tlak krvni bio oko 230/140,...ispitala me ljekarka,...uneredio se onako besvjestan,...Povratio se kući taxijem Paja.minjonja wrote:sta je sad moj pipi...
Last edited by Avetinho on 12/03/2013 17:48, edited 1 time in total.
- odr0n
#917 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Samo još da dodam ovaj članak koji potvrđuje da ta GMO free proizvodnja nema nikakve veze sa nepostojećim "neispravnostima" GMO o kojoj zavjeraši šupljiraju i nekakvim pobjedama, nego je u pitanju biznis:PipiDugaDevetka wrote:PILOT-PROJEKTI S GMO FREE SOJOM
http://www.glas-slavonije.hr/187489/7/N ... soju-za-EU
Na prijedlog Austrije i Slavonija i Baranja će proizvoditi soju za EU
Objavljeno 21. siječnja, 2013.
U potpunosti podržavamo potpisivanje Deklaracije "Dunav soja" kojom se, između ostaloga, podržava proizvodnja GMO free soje za potrebe industrije stočne hrane - izjavio je doc.dr.sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, nakon što je u petak ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Berlinu potpisao deklaraciju „Dunav soja“, koju je predložila Austrija.
Potpisnice deklaracije su zemlje Dunavske regije, među kojima su Njemačka, Austrija, Bavarska, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija. Cilj Deklaracije je, zbog povećane potražnje, povećati proizvodnju GMO free soje u Europi, a želja je da se razina proizvodnje soje poveća sa sadašnjih 3% obradivih površina u EU.
Kroz projekt se planira zasijati ukupno 1,8 milijuna hektara u svim zemljama Dunavske regije, čime bi se smanjila ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu. U Hrvatskoj bi se proveo pilot-projekt na odabranim lokalitetima za zainteresirane poljoprivrednike koji bi sklopili ugovore s Udruženjem Dunav soja i time bi osigurali fiksnu cijenu za prodaju proizvedene soje. Trenutni članovi udruženja su austrijske i švicarske tvrtke i uljare, a očekuju se uključivanje i drugih zemalja uz Dunav.
„Potpisivanje Deklaracije označava doprinos Hrvatske poboljšanju proizvodnje soje na europskoj razini, ali i prepoznavanje vlastitih resursa te njihovo korištenje u europskom kontekstu, što može imati pozitivan odjek i na znanstvenoj i na komercijalnoj razini“, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na potpisivanju deklaracije. „Projekt i potpisivanje deklaracije podržao je HGK, a Poljoprivredni institut iz Osijeka i BC institut također su vrlo zainteresirani pristupiti udruženju”.
“Tvornica ulja Čepin predložila je sudjelovanje u preradi 150.000 tona soje, za što imaju trenutnu mogućnost prerade, dok je koncern Agrokor zainteresiran proizvoditi GMO free soju i posebno je kao takvu označiti trgovačkim znakom“, istaknuo je Jakovina.
Dr. Zdunić napominje kako Poljoprivredni institut Osijek razvija cjelokupan sortiment svih ratarskih kultura isključivo bez genetskih manipulacija, dakle klasičnim metodama primijenjene genetike, što predstavlja posebnu vrijednost u svjetskim okvirima.
- Odavno smo po tome prepoznati kao znanstveni resurs i izvan granica naše zemlje, a samo u Republici Hrvatskoj više od 70% površina zasijano ovom kulturom pripada isključivo sortimentu soje osječkog instituta. Osim nastavka kvalitetnog znanstvenog rada, ovo potpisivanje nam također otvara nove mogućnosti komercijalne suradnje sa poslovnim partnerima svih zemalja potpisnica Deklaracije - kaže dr. Zdunić.
Zdenka RUPČIĆ
http://www.naturalnews.com/039272_Ocean ... _tuna.html
http://www.jutarnji.hr/-hrvatska-s-bren ... -/1009015/
‘Hrvatska s brendom GMO-free može jako PROFITIRATI, ali ga mora više razvijati’
U Hrvatskoj nije odobren uzgoj ni jedne GM kulture, čak ni na ograničenim područjima. - Naše su poljoprivredne parcele male pa je tzv. koegzistencija GM i konvencionalnih kultura praktički nezamisliva. Za sada Hrvatska može profitirati od brenda GMO-free, no moramo razvijati vlastitu tehnologiju i znanje - zaključio je Fulgosi.
- TDK-90
#918 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Nisam ni znao da je prirodni grejp koji sam do sada jeo i koji jako volim ŠTETAN !!!
Američki naučnici kreirali su hibridni grejp koji ne ometa djelovanje niza lijekova, uključujući one za bolesti srca, kao što to čini 'standardni' grejp koji izaziva povećanje koncentracije lijekova u krvi i podiže ih na toksičnu razinu.
Novi hibridni grejp sadrži vrlo niske razine organskih sastojaka furanokumarina za koje je poznato da utječu na djelovanje lijekova, kaže naučnik Fred Gmitter sa sveučilišta Florida.
Više od 85 lijekova može toksično djelovati uz istodobno konzumiranje grejpa, a interakcija u slučaju 43 lijeka izrazito je opasna po zdravlje i može izazvati iznenadnu smrt, zatajenje disanja ili bubrega.
Među lijekovima za koje je poznato da nisu spojivi s konzumiranjem grejpa su neki statini za snižavanje kolesterola, lijekovi za rak i srčane bolesti te antibiotici.
Grejp sadrži furanokumarin za kojeg se vjeruje da koči enzime koji razgrađuju lijekove što dovodi do njihove više koncentracije i izaziva predoziranje, kaže Gmitter.
Gmitter je dodao kako analiza hibridnog grejpa pokazuje da on sadrži tek mali dio furanokumarina u odnosu na standardni grejp, a naknadna testiranja pokazala su da hibrid ne izaziva negativne nuspojave uz istodobno uzimanje lijekova.
Ti rezultati moraju se potvrditi kliničkim ispitivanjem prije nego li se može izdati preporuka o nepostojanju interakcije grejpa i lijekova.
Hibrid je nastao križanjem pomela i crvenog grejpa. Naučnici su zapravo htjeli proizvesti slađi i manje gorki plod, a niža koncentracija furanokumarina u plodu bio je nenadani bonus.
- minjonja
#919 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
pa vidim ja ne pises i zabrinula se, al rekoh necu panicitiPipiDugaDevetka wrote:Ubandačio sam se ispred pc-a,...hitna došla,...odvukli me (probudio se u hitnoj vozilici),...Tlak krvni bio oko 230/140,...ispitala me ljekarka,...uneredio se onako besvjestan,...Povratio se kući taxijem Paja.minjonja wrote:sta je sad moj pipi...
- minjonja
#920 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
odsad sebi pustaj pjesme kitova i klipove alpa, pusti monsanto i gmo vise!!
-
Avetinho
#921 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Dobar savjet. I "Ljubav i sex" forum je mnogo bolji za nasmijati se.minjonja wrote:odsad sebi pustaj pjesme kitova i klipove alpa, pusti monsanto i gmo vise!!
-
safran
#922 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Pozdrav pipi - da nam se brzo vratiš u formu. Dedera taj dijabetes malo pod kontrolu - evo nam i proljeća - više kretanja i sve će biti bolje.
- PipiDugaDevetka
#923 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ništa vrbopuc, ništa proljeće, obolio sam od tzv. gravitacione bolesti.safran wrote:Pozdrav pipi - da nam se brzo vratiš u formu. Dedera taj dijabetes malo pod kontrolu - evo nam i proljeća - više kretanja i sve će biti bolje.
Gravitacija čini da stvari padaju, a neke stvari beznadežno da vise.
- PipiDugaDevetka
#924 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
''Whole Food'' trgovačka big kompanija otpočela sa označavanjem GMO proizvoda:
http://vesti.krstarica.com/svet/zaostra ... gmo-u-sad/
Virus izglasavanja obaveznog označavanja GMO hrane se širi i na 22 ostale USA države.
Naravno, ovo glasanje je propalo u Californiji zbog lobija koji je učestvovao sa oko 40 miliona dolara u protivakciji.
http://vesti.krstarica.com/svet/zaostra ... gmo-u-sad/
Virus izglasavanja obaveznog označavanja GMO hrane se širi i na 22 ostale USA države.
Naravno, ovo glasanje je propalo u Californiji zbog lobija koji je učestvovao sa oko 40 miliona dolara u protivakciji.
-
safran
#925 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Pipi, možeš li samo razmotriti mogućnost da označavanje GMO ne odgovara prvenstveno proizvođačima i dilerima organske hrane?