DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
michio

#901 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Pa zadnjih godina je doslo do poboljsanja u odnosima zapada i Libije. Englezi su im predali i Lockerbie bombasa koji je bio toboze na samrti :lol:
michio

#902 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by michio »

Danas, sutra ako ovlada situacijom zapad ce mu opet pruziti ruku. Oprostili su mu Lockerbie pa ce mu i ubijanje vlastitog naroda.
sumirprimus

#903 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

I vi se čudite sto je kod nas sto bi braca englezi rekli shite...?
Ne bojim se ja Libijce,meni je njih zao,jadan narod,valja trpit il ginut zarad psihopate i familije mu...
Ja se bojim za nas,bosancerose,samo 15 godina od dejtona ovoilka bezosjecajnost za tudje patnje...cccc Kuku nama...
Cuj onog borca,"sjeme im se zatrlo"... :(
Tužno...

p.s neko spomenu, nisam ja napravio paralelu izmedju libije i abdicevaca nego jofla,i dalje to radi,moj jedini komentar na to je :( štaćeš,surova BIH realnost.
jeza u ledja

#904 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

nosara wrote:
jeza u ledja wrote:Pa isti taj Zapad finansira Gadafijevu vladu na osnovu koje on drzi crvstu ruku u zemlji. Narod se buni upravo protiv njega, ne buni se jer gotivi Zapad.
Mislim, o cemu ovdje pricamo? :-)
Kako to zapad finansira Gadafija...? I koji narod se buni...? I koga prizivaju pobunjenici, Kinu ili ameriku...?

Stvarno, o cemu pricas...?

Sto se tice aldzazire, nikada jedan medij nije ovako intenzivno vodio kampanju protiv nekoga kao oni protiv Gadafija... Prakticno su sahranili zivog covjeka... :-) U najboljoj tradiciji "objektivnih" medija ala cnn... i tv1... :lol:
Preko 80 posto libijske nafte se prodaje u EU i SAD. Znaci tim parama se finansira Gadaffi.
Koga pobunjenici podrzavaju? Pa valjda - sebe.

spreca wrote:
jeza u ledja wrote:Pa isti taj Zapad finansira Gadafijevu vladu na osnovu koje on drzi crvstu ruku u zemlji. Narod se buni upravo protiv njega, ne buni se jer gotivi Zapad.
finansiraju ga Libijskom naftom? :-) :-) :-) al ga i ti mozes provaliti,Libiji nije potrena zapadna sadaka ona je more dati zapadu.
Dobro, Gadaffi finansira sam sebe prodajom nafte Zapadu. Jel tako bolje? Poenta je da je Zapad taj koji sipa Gadaffija silnim parama i time on omogucuje sebi crvstu vlast.
Sto se tice "davanja sadake Zapadu od strane Libije", to je tako pateticno , recimo GDP Italije, najveceg uvoznika libijske nafte, je 20 puta veci od GDP Libije. Cak je i GDP per capita Italije (koja je trenutno u ekonomskoj krizi) skoro tri puta veci od GPD per capita Libije. Mislim, smijesno.
A jedan wrote:
ne znam kako tvrdis da zapad podrzava gadafija? pa covjece izglasavaju mu sankcije, prijete vojnom reakcijom..
A jedan wrote:pa da, doslo je do normalizacije odnosa proje ovih dogadjanja. no. cini mi se da jeza u ledja govori da ga zapad podrzava i sad??
Ne, htio sam reci da su ga do sada podrzavali, mada je diskutabilno to da ga i sada ne podrzavaju. Sigurno ga podrzava naftni lobi, mada, i to je diskutabilno, jer neki od njih vjerovatno zele veci dio kolaca pa koriste situaciju da ugrabe veci plijen.
spreca

#905 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by spreca »

[quote="jeza u ledja"]
Dobro, Gadaffi finansira sam sebe prodajom nafte Zapadu. Jel tako bolje? Poenta je da je Zapad taj koji sipa Gadaffija silnim parama i time on omogucuje sebi crvstu vlast.
Sto se tice "davanja sadake Zapadu od strane Libije", to je tako pateticno , recimo GDP Italije, najveceg uvoznika libijske nafte, je 20 puta veci od GDP Libije. Cak je i GDP per capita Italije (koja je trenutno u ekonomskoj krizi) skoro tri puta veci od GPD per capita Libije. Mislim, smijesno.

Ma jebe se zapadu za Libijom,zapadu je potrebna Libijska nafta koja je najkvalitetnija u svijetu i koja uglavnom ide za dobijanje avio goriva ,jos jednom AVIO GORIVA a sto znaci i za vojna vazduhoplovstva zapada ane samo civilnog sektora.Moram ti reci da lupas ko Maksim po diviziji bar sto se tice Libije i Gadafija.Nije narod protiv Gadafija nego lobi zapadni koji bi htio sto vise koristi od Libijske nafte,a sa Gadafijem im to tesko polazi za rukom,eno ti u Iraqu zapadne demokratije hoces da jos jedna narod strada zbog nafne demokratije.To sto Amerika i drugi kupuju Libijsku naftu ti to nazivas finansiranjem? :shock: pa ko ih tjera nemoraju kupovati,nek avione tankaju vodom.Zasto doblesna zapadna demokratija ne pomogne Somaliji ,Kongu i mnogim drugim koji umiru od gladi,jes zabolje ih kurac oni nemaju naftu i nema potrebe tamo rusiti vlast.Zar ne vidis da tamo gdje je nafta da tamo zapadna odnosno Naftna demokratija rusi vlast te drzave .

Nedavno je Soros rekao:Mi dajemo ogromne novce za naftu zato oni moraju kupovati nase proizvode a oni to nece.....jel ti sad sta jasnije.
jeza u ledja

#906 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

spreca wrote:Ma jebe se zapadu za Libijom,zapadu je potrebna Libijska nafta koja je najkvalitetnija u svijetu i koja uglavnom ide za dobijanje avio goriva ,jos jednom AVIO GORIVA a sto znaci i za vojna vazduhoplovstva zapada ane samo civilnog sektora.Moram ti reci da lupas ko Maksim po diviziji bar sto se tice Libije i Gadafija.Nije narod protiv Gadafija nego lobi zapadni koji bi htio sto vise koristi od Libijske nafte,a sa Gadafijem im to tesko polazi za rukom,eno ti u Iraqu zapadne demokratije hoces da jos jedna narod strada zbog nafne demokratije.To sto Amerika i drugi kupuju Libijsku naftu ti to nazivas finansiranjem? :shock: pa ko ih tjera nemoraju kupovati,nek avione tankaju vodom.Zasto doblesna zapadna demokratija ne pomogne Somaliji ,Kongu i mnogim drugim koji umiru od gladi,jes zabolje ih kurac oni nemaju naftu i nema potrebe tamo rusiti vlast.Zar ne vidis da tamo gdje je nafta da tamo zapadna odnosno Naftna demokratija rusi vlast te drzave .

Nedavno je Soros rekao:Mi dajemo ogromne novce za naftu zato oni moraju kupovati nase proizvode a oni to nece.....jel ti sad sta jasnije.
Zasto pricas o necemu na taj nacin kad ne znas?

Cuj libijska nafta "najkvalitetnija u svijetu"? Po kojim to mjerilima? Ne postoji nesto sto se moze nazvati tipom libijske nafte pa da kazes to je najkvalitetnija. Svaki veliki proizvodjac nafte u svijetu ima mali milion tipova nafte koje prodaje, od light sweet to heavy sour i svaka od njih ima svoj API gravity broj, sto je broj veci to je nafta kvalitetnija, mada samo to ne odredjuje njenu kvalitetu. Tacno je da je libijska nafta kvalitetna, ali kao sto rekoh Libija proizvodi razne tipe nafte. Inace, pojam za kvalitetnu naftu i marker po kojem se odredjuje kvaliteta ostale nafte u svijetu je nesto sto se zove "West Texas Intermediate" tipa nafte.
Dalje, lupas onako al bas kad kazes da se libijska nafta uglavnom koristi za avio goriva. Avio goriva se mogu praviti od bilo koje vrste nafte. Problem je u tome sto vecina rafinerija u Evropi ne moze preradjivati sour crude vec samo ovu "slatku", a la libijsku, prvenstveno zbog EU standarda o zagadjenju okolisa, tj. manjoj kolicini sumpora koju proizvodi slatka nafta (sour - kisela - ima vise sumpora). Od nafte se moze proizvoditi bilo sta, ukljucujuci i avio gorivo. Dalje, SAD nema problem s tim, jer americke rafinerije preradjuju sve vrste nafte i uvoze uglavnom manje kvalitetnu 'tesku naftu'. SAD su inace ubjedljivo najveci proizvodjac avio goriva (oko 40 posto svjetske proizvodnje) i godisnje proizvode otprilike 70 puta vise avio goriva nego Libija, koja, usput, izvozi samo 5 posto svoje nafte za americko trziste.
Stoga, kad govorimo o libijskoj nafti u pitanju su uglavnom interesi EU, a i oni su dio tog Zapada. I budi siguran da je Libiji potrebniji Zapad, a ne obratno. Libija je strateski pozicionirana tako da naftu izvozi u Mediteranske luke, a teze ce je izvoziti u SAD ili Kinu.

Dalje, "zapadni lobi" je drasticno pojednostavljen pojam, koji, ako vec detaljisemo, nema nekog pretjeranog smisla. Postoji X zapadnih lobija koji svaki radi u svom interesu. Takodje privatni i drzavni igraci. Postoje igraci kojima je u interesu da je nafta skuplja, a postoje oni kojima je u interesu ovo sto se desava u Libiji. Pored ovih, postoje mnogi kojima uopste nije u interesu rat u Libiji, jer im propada posao koji tamo imaju. Dakle, nikome ko vec tamo posluje odavno (tipa italijanski ENI) nisu u interesu problemi u Libiji, jer oni upravo danas gube pare. Oni zbog pobunjenika protiv Gadaffija gube pare. To je jasno, samo kad se malo razmisli. Inace, u Libiji kao sto sam i ranije govorio svi veliki americki igraci (EXXON, Halliburton, itd) vec uveliko posluju. Dakle, NI NJIMA nisu u interesu problemi u Libiji, cak sta vise oni lobiraju americku vladu da podrzi Gadaffija (o tome sam vec pisao ranije na ovoj temi i stavio linkove). Sad naravno, mozda oni i pored toga sto imaju zele JOS (pa bi im onda bilo u interesu da se ratuje da bi oni uletili), no neko bi tu ostao kratkih rukava. Taj neko nije iz Libije, niti iz Kine, niti Rusije, vec sa Zapada, jer gotovo sva nafta iz Libije vec sad ide na Zapad. Libijske zalihe nafte su stare i vec su presle vrh, dakle nije u pitanju obilje novih busotina (mada se tim uvijek spekulise), dakle ni tu nije u pitanju jagma za novim ugovorima.

Dakle sad dolazimo do onogo da "nije narod protiv Gadaffija vec zapadni lobi". Kao sto sam pokazao postoji puno zapadnih lobija, drugo, u Libiji ne ratuju zapadni lobiji vec libijski narod (osim ako nisu zapadni lobiji unajmili milion placenika da se obuku ko Libijci i protestuju po Ben Gaziju strahujuci hoce li ih avion ili tenk satrat), trece Zapad NECE VOJNO INTERVENISATI u Libiji jer im ne pada na pamet da prave jos jednu gresku a la Irak.

Dalje, ne postoji nesto sto se zove "zapadna demokratija". Postoji samo demokratija, to je univerzalan pojam. U Somaliji ako se ne varam su Amerikanci vec pokusali intervenirati pa su popusili. Inace Amerikanci kao i svi ostali reaguju uglavnom radi interesa, sa odredjenim izuzecima, a ne reaguju zato su "demokratske" zemlje. Napad na Irak nema veze sa demokracijom, a naravno ni na Afganistan, niti ko u to vjeruje. Malo ko i u Americi u to vjeruje, ukljucujuci i njenog predsjednika, stoga je smijesno o tome raspravljati kao da smo djeca u osnovnoj skoli.

I na kraju, sto se tice rusenja vlasti, koliko znam jedino je srusena u Egiptu i u Tunisu, a nijedni ni drugi nemaju nafte. Dakle, recenica da "jedino tamo gdje je nafta da se rusi vlast" nema veze sa realnoscu. Ono sto se jedino moze reci da uglavnom tamo gdje ima nafte da se desavaju problemi, ali za to je najveci razlog obilje americkih dolara kojim lokalni diktatori placaju vojsku, policiju i medije i tako sebe odrzavaju na vlasti. Inace, teorija kako su Egipat i Tunis bili samo uvod u ovo sto ce se desavati u Libiji je apsolutno besmislena. Egipat mada nema nafte je strateski i ekonomski visestruko znacajnija zemlja nego Libija.

Zadnja recenica o Sorosu je besmislena i nisam siguran uopste sta treba da znaci, a s obzirom na tvoje neznanje prikazano u ostatku posta sumnjam da je tacna.

Inace da dodam da je doza hipokrizije koju primjecujem ko nekih ljudi na ovoj temi ogromna. Dok je bila kriza u Tunisu ili Egiptu gdje su diktatori otvoreno bili pro-zapadni igraci, te ugnjetavali opoziciju, pogotovo islamske grupacije, onda je borba protiv njih bila opravdana i pravedna. Kada se isto to desava u Libiji sa Gadaffijem, koji je kobajagi anti-zapadni igrac, onda je prica obrnuta. Za mene su svi isti, i Gadaffi i Mubarak i Ben Ali i Kralj Fahd i Saleh i Al-Assad i Buteflika i tako dalje. Niko od njih ne zasluzuje apsolutnu vlast u zemlji. Historija svaki put nanovo pokazuje da upravo diktatorski rezimi dovode do ratova, krvoprolica, unutarnjih podjela, ekonomskih kriza, besparice i gladi. U svim zemljama ljudi zele svoje slobode i ako ih ne dobiju do sukoba ce neminovno doci.
A vi i dalje navijajte za tiranina, a znate da ce on kad tad morati otici i da ce iza njega ostati haos.
madner

#907 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Al Jazira je sahranila Mubaraka, vise nego ocito da je Amerika nasla lokalnu podruznicu za svoju propagandu.

Samo nije ovaj Gadafi toliki levat, ni stariji ni mladji.
AliceInChains

#908 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

madner wrote:Al Jazira je sahranila Mubaraka, vise nego ocito da je Amerika nasla lokalnu podruznicu za svoju propagandu.

Samo nije ovaj Gadafi toliki levat, ni stariji ni mladji.
Nemoj bolan tako. Sad si uvrijedio miroljubive, naoruzane pobunjenike u Libiji(izmedu njima i Al Kaidu) :mrgreen:
madner

#909 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Ova prica o Al Kaidi ima nekog, jako malog, smisla. Proporcionalno je najvise boraca Al Kaidu i Iraku dolazilo sa istoka Libije.
AliceInChains

#910 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AliceInChains »

Ne razumijes moj smisao. Citava zatupljenost zapadnog svijeta lezi u tome, da im se vlade i drzave navodno bore protiv Al Kaide u Arapskim zemljama, koja predstavlja prijetnju za citav zapadni sistem i njihove obicaje, njihov liberalizam itd. i blablabla

Ali najava o tome, da je toboze i Al kaida protiv Gadafija, ne cini ljudi, da malo promuckaju sa glavom u smislu: Pa eto, najveci neprijatelj nam je Al Kaida, sa kojom nema ni dogovora ni pregovora ni tolerancije ni nicega.
A na drugoj strani vijesti u velikom: Al Kaida je protiv Gadafija!

Sta sad? Jel' treba podrzavati Al Kaidu i njihovo misljenje u Libiji????
nosara

#911 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
nosara wrote:
Kako to zapad finansira Gadafija...? I koji narod se buni...? I koga prizivaju pobunjenici, Kinu ili ameriku...?

Stvarno, o cemu pricas...?

Sto se tice aldzazire, nikada jedan medij nije ovako intenzivno vodio kampanju protiv nekoga kao oni protiv Gadafija... Prakticno su sahranili zivog covjeka... :-) U najboljoj tradiciji "objektivnih" medija ala cnn... i tv1... :lol:
Preko 80 posto libijske nafte se prodaje u EU i SAD. Znaci tim parama se finansira Gadaffi.
Koga pobunjenici podrzavaju? Pa valjda - sebe.
Pise "prizivaju" a ne "podrzavaju"...

Nego, iracani su se oslobodili tiranije, mislis li da uzivaju u slobodi...?

Kakav je problem u kreditu za stan na 60 godina bez kamata, stipendiji od par hiljada dolara za studiranje u inostranstvu ili trecem automobilu u kuci, kupljenom uz ucesce drzave 3/4...? Zasto sahara ne bi bila zelena...?
sumirprimus

#912 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

ma da sve imaju...
isto ko sto su bosnjaci imali u danasnjoj rs 92-ge :evil: pa sta bi, otisli sto im je ljepo???
jeza u ledja

#913 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

nosara wrote: Pise "prizivaju" a ne "podrzavaju"...

Kakav je problem u kreditu za stan na 60 godina bez kamata, stipendiji od par hiljada dolara za studiranje u inostranstvu ili trecem automobilu u kuci, kupljenom uz ucesce drzave 3/4...? Zasto sahara ne bi bila zelena...?
Aha, "prizivaju", sad je jasnije... :? :-) :roll:

Kakvi Iracani? Kakvo oslobadjanje? Mislis Saddam i to? Kakve to veze ima sa Libijom danas? Sta uopste zelis reci? :-)

Kakav je problem u kreditu, stipendiji, i drugim blagodatima socijalne drzave, hmm, vjerovatno nikakav. Ne vidim zasto bi to bio problem? :?:

Totalno si mi nejasan.
sumirprimus

#914 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

nemoj djaba ježa,da su nasi politicARI imalo drugaciji od vecine forumaske populacije imali bi mi davno drzavu...
isto ko da s druge strane bas lepi,suljica i zlaja tipkaju kako je u libiji sve sjajno bajno Đabanavi život-vikendice na moru,a ovi zli narkomani zavedeni al kaidom prave sranja,i kvare zimski raspust... :evil:
nema razlike,đes bio stas radio,vodio drzavu,lelemudo na forumu,okopavo šljive,prodavo zjale,podrzavo gadafija i tako jah...
bogoljub

#915 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by bogoljub »

Bahrejn!
Arapi Saudijci ušli u Bahrejn!
Amerikanci pozdravljaju ove vijesti.
Novinari u Americi danas pitaju zvaničnike, Ako bi Iran recimo odlučio da pošalje svoje trupe recimo u bilo koju državu susjednu, kakva bi bila vaša reakcija?
Glasogovornik se zbunio, i odgovorio nešto sasvim treće, u licu mu se vidjelo crvenilo i uznemirenost ovim pitanjem.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#916 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

bogoljub wrote:Bahrejn!
Novinari u Americi danas pitaju zvaničnike, Ako bi Iran recimo odlučio da pošalje svoje trupe recimo u bilo koju državu susjednu, kakva bi bila vaša reakcija?
Glasogovornik se zbunio, i odgovorio nešto sasvim treće, u licu mu se vidjelo crvenilo i uznemirenost ovim pitanjem.
LOME SE leđa jadnom bahreinu zarad saudijskog i iranskog rezima,diktatura na diktaturu sa amerikancima pakašima u sredini :roll:
jeza u ledja

#917 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

bogoljub wrote:Bahrejn!
Sta hoces da kazes, da se Amerikanci plase Iranaca, ili da je nepravda kako to Saudijci mogu slati trupe u Bahrein, a ne mogu Iranci?
nosara

#918 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
nosara wrote: Pise "prizivaju" a ne "podrzavaju"...

Aha, "prizivaju", sad je jasnije... :? :-) :roll:

Kakvi Iracani? Kakvo oslobadjanje? Mislis Saddam i to? Kakve to veze ima sa Libijom danas? Sta uopste zelis reci? :-)

Kakav je problem u kreditu, stipendiji, i drugim blagodatima socijalne drzave, hmm, vjerovatno nikakav. Ne vidim zasto bi to bio problem? :?:

Totalno si mi nejasan.
:lol:

Ne opterecuj se... Osim toga, proslavljam oslobadjanje posljednjeg teroristickog uporista na putu za Bengazi, pa se nemam kad s tobom bavit... :D
jeza u ledja

#919 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Aha, haj fino.
callmethebreeeze

#920 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by callmethebreeeze »

-LIBERO- wrote:Samo mi nemojte pricati o nekoj harmoniji i super zivotu LIBIJACA,na osnovu iskaza nasih ljudi koji su dole radili i uzimali plate 4-5 puta vece od domicijelnog stanovnistva.
Da,da sve sama zavjera CIA,KGB,Vatikana i koga sve ne..a narod onako iz ceJfa izasao na ulice i GINE ,a tako im je dobro,tako super su zivjeli,svi love imali...ma raj na zemlji... :-)

Da ,bas se u raju na zemlji izlazi goloruk na tenkove i avione...samo logiku upalite,bez previse pametovanja i zauzimanja bilo cijih strana,i pokusajte se staviti u polozaj prosjecnog libijca koji je odlucio da izadje goloruk i krene u sve ovo.

Nije to bas odluka tipa: dal' cu danas pojesti peceno pile,ili idem na rostilj i cevapcice.
Zivotne i jako dramaticne i radikalne su odluke,u zivotu svakoga pojedinca, to da bi se donosile tako pausalni zakljucci da je neko ,po komentarima pojedinaca na ovoj temi,onako iz ceJfa izasao i krenuo u borbu.

A ovi sto podrzavaju Gadafija....ili se radi o klasicnom pametovanju i kontriranju,tipa: e vidis cijeli svijet je protiv Gadafija,ja cu biti za njega :roll: ,ili je neka druga objest..ali sve da i jeste imao moju podrsku,a nije,onog momenta kada je upotrijebio avione i tenkove na svoje civile za mene je mrtva osoba i kao politicar,i kao libijski patriota i kao,sto je najbitnije,COVJEK.

Taj covjek je zasluzio smrt.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

bravo za post.
ja sam bio kao dijete u tioj libiji i nisam vidio taj raj na zemlji. znam da se pricalo da drzava daje subvencije u vidu hrane i goriva, ali se ne sjecam blagostanja. i jebem ja tu pamet gdje vreca brasna vaznija od slobode od ludog diktatora.
quasar

#921 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

uvijek su dupli arsini. Sila protiv naroda je ok kada treba podrzati odgovarajuci rezim. U suprotnom, nema niko pravo koristiti silu da odbrani ustavni poredak. Gadafijeva je vlast legalna samim tim sto je priznata od svih zemalja. Unutrasnje stvari jedne zemlje su njeno drzavno uredjenje i jel to emirat ili diktatura. Maksimum koji su smjeli sebi dozvoliti je zabrana trgovanja oruzjem i humanitarna pomoc . Osudjivati vlast sto uspostavlja vlast na svom teritoriju je nonsens. Sto ne podrze Palestince? Kurde? Čečene? Qvebek? Škotsku? Baskiju?
Ili možda saudijski narod, brazilce... da ne nabrajam.

Samo naivan može misliti da glad za energijom nije uzrok svem ovom cirkusu.
callmethebreeeze

#922 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by callmethebreeeze »

quasar wrote:uvijek su dupli arsini. Sila protiv naroda je ok kada treba podrzati odgovarajuci rezim. U suprotnom, nema niko pravo koristiti silu da odbrani ustavni poredak. Gadafijeva je vlast legalna samim tim sto je priznata od svih zemalja. Unutrasnje stvari jedne zemlje su njeno drzavno uredjenje i jel to emirat ili diktatura. Maksimum koji su smjeli sebi dozvoliti je zabrana trgovanja oruzjem i humanitarna pomoc . Osudjivati vlast sto uspostavlja vlast na svom teritoriju je nonsens. Sto ne podrze Palestince? Kurde? Čečene? Qvebek? Škotsku? Baskiju?

tvoja teorija ne drzi vodu iz dva razloga:
1. kvibek, skoti i ostali zive u drzavama koje su demokratske. da se hoce otcjepiti to bi mogli.jedino se djelomicno slazem u vezi palestinaca i cecena. i turci su istoj poziciji, ali turska poopusta i morace jos.
2. mnoge zapadne zemlje, pogotovo italija, strahuju zbog razvoja situacije upravo zbog nafte i ugovora sa libijom da ce sprijeciti afrikance na putu ka evropi. zapdnjacima je gadafi postao haver nakon sto se odrekao planova da pravi nuklerano oruzje i platio odstetu za lokerbi.
Last edited by callmethebreeeze on 15/03/2011 20:24, edited 1 time in total.
nosara

#923 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

quasar wrote:uvijek su dupli arsini. Sila protiv naroda je ok kada treba podrzati odgovarajuci rezim. U suprotnom, nema niko pravo koristiti silu da odbrani ustavni poredak. Gadafijeva je vlast legalna samim tim sto je priznata od svih zemalja. Unutrasnje stvari jedne zemlje su njeno drzavno uredjenje i jel to emirat ili diktatura. Maksimum koji su smjeli sebi dozvoliti je zabrana trgovanja oruzjem i humanitarna pomoc . Osudjivati vlast sto uspostavlja vlast na svom teritoriju je nonsens. Sto ne podrze Palestince? Kurde? Čečene? Qvebek? Škotsku? Baskiju?

Da je pao Gadafi, pao bi i Ahmedinedzad... Mislim da je sva ova strka zbog Irana, odnosno konacnog preuzimanja veceg dijela naftnog potencijala, uz destabilizaciju jedine istinske muslimanske velesile na tim prostorima...

Brasno ili sloboda, pitanje je sad... :lol:
quasar

#924 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

callmethebreeeze wrote:

tvoja teorija ne drzi vodu iz dva razloga:
1. kvibek, skoti i ostali zive u drzavama koje su demokratske. da se hoce otcjepiti to bi mogli.jedino se djelomicno slazem u vezi palestinaca i cecena. i turci su istoj poziciji, ali turska poopusta i morace jos.
2. mnoge zapadne zemlje, pogotovo italija, strahuju zbog razvoja situacije upravo zbog nafte i ugovora sa libijom da ce sprijeciti afrikance na putu ka evropi. zapdnjacima je gadafi postao haver nakon sto se odrekao planova da pravi nuklerano oruzje i platio odstetu za lokerbi.
jesi se uhvatio za skote i kvebek i odmah teorija ne vrijedi?
Eto izbaci njih i sta imas reci za ostalo? kakva ba demokratija? Gdje je demokratija u Brazilu? Sta je sa ljudskim pravima tamo? Jel glasanje demokratija? sta je sa saudijom, bahreinom, sta je sa baskima, irskom...
da ne nabrajam gdje se interesi velikih sila ne poklapaju sa interesima pobunjenika...
Jel ti fakat mislis da se stvari desavaju spontano? preko fejsbuka?
Hemel

#925 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

otprilike tako nekako...samo bih jos dodao:

kada pocinju neredi u francuskoj nakon ubistva onog studenta, onda francuska ima pravo da koristi sva raspoloziva sredstva da stvari dovede u red. sta da se tada neko pojavio da podrzi demonstrante ili nedaoBog da im dotura naoruzanje...

gadafi dole ali ne na ovakav nacin.
kakva demokratija i libijci. ljudi navikli godinama da sto manje rade i da prezivljavaju. dzaba njima sva nafta kada ne vole da rade i zato za njih rade drugi a oni su zadovoljni (bili) sa onim sto dobiju za svoj minimalni rad ili nerad.
Post Reply