Ukoliko se post odnosio na pogresnu interpretaciju Islama od strane muslimana, onda se slazem... Ali ipak neka stoji ono sto sam napisala za sve islamofobicare...kojeime wrote:
Cini mi se da nisi razumjela sta je madner htio reci, ali ostavicu njemu ako zeli da pojasni.
BOG vs NAUKA
-
strongwoman
#901 Re: BOG vs NAUKA
- madner
#902 Re: BOG vs NAUKA
Sto se javljas kad ne kontas?strongwoman wrote:Ma bravo madneru!!! Glavni i odgovorni krivci uvijek i za sve su muslimanimadner wrote:Nema krivice, krivi su muslimani.. Mozda si i upravu, krivi smo sto smo zivi, trebalo nas je ubiti odavno, ko zna mozda bi vec, da nije Islama i muslimana, ljudska rasa zivjela na Marsu i imali bi klonirane ljude, mozda bi i zivjeli dozivotno... Al' sta ces islam zabranjuje!!!
- avicena
#903 Re: BOG vs NAUKA
Ti hoćeš da muslimani budu bez oružja jači od Amerike? Nikada to nije moglo i uvijek je tehnološki i svaki drugi napredak bio povezan za vojnom moći....kojeime wrote:Pa, valjda misle da ih islam ne sprjecava da naprave oruzije za masovno unistenje. Onda bi trebalo razmisliti sta to govori i o Iranu i o islamu.avicena wrote:Ne mislim da si ušao u srž problema jer...da li može Iran napraviti atomsku bombu? Zašto misliš da ih islam sprječava da imaju svemirski program ili prave komjutere nove generacije?kojeime wrote: Sto znaci da bi nauka napredovala mora imati slobodu dokazivanja gresaka u vjerskoj dogmi. Nema napretka ako dodjes do naucnog otkrica ali ga ne smijes objaviti ili upotrijebiti jer se kosi sa vjerskom dogmom. A to znaci da u slucaju Bog vs nauka ipak treba dati prednost nauci.
Koliko vidim ni jedna religija nema nista protiv da se pravi oruzije, pa cak i takvo oruzije kao sto su nuklearne bombe. Imaju ih i hriscani i muslimani i jevreji i hindusi (Indija) i ko zna ko sve ne. Pa i ateisti. Ali vjernici kazu da ateizam po definiciji nije human i milosrdan kao sto vjere jesu. Izgleda da ipak nije tako.
Sto govori strasno puno o religijama i humanizmu.
U početku se zvala Republika Ujedinjenih Provincija, kasnije Holandija. Početkom 17. vijeka doživjela je veliki napredak. Uskoro je postala jedna od najjačih trgovačkih sila. Zauzela je neka područja u Indiji, u Indoneziji u Sjevernoj Americi. U to vrijeme Holandija je bila najbogatija zemlja Evrope. U njenim bankama bilo je najviše novca. Od sredine 17. vijeka gubi svoj značaj. Gubi ratove protiv Engleza, Francuza te svoje kolonije.
Zašto davati prednost ako je Muhammed a.s. rekao sljedeće....kojeime wrote:A to znaci da u slucaju Bog vs nauka ipak treba dati prednost nauci.
Trazenje nauke je duznost svakog muslimana.
[Ibn Madze]
Ucenjaci su nasljednici Bozijih poslanika.
[Ebu Davud, Tirmizi, Ibn Madze, Ibn Hibban]
Vrijednost ucenog nad poboznim je kao vrijednost moja nad jednim od vas. [Tirmizi]
Ko krene na put u namjeri da trazi nauku, on je na Allahovom putu sve dok se ne vrati.
[Tirmizi, Al-Munziri]
Ucenjaci moga ummeta su kao poslanici Benu Isra'il.
[Buhari, Ahmed]
Trazenje znanja bolje je od nafile namaza.
[Taberani]
http://www.--- NO LINKS ---
-
strongwoman
#904 Re: BOG vs NAUKA
Helem, da se vratim temi...
Nauka nikada nije bila, niti moze biti u koliziji sa religijom. Bar nije bila sve dok je to svecenicima odgovaralo. Problem o kojem vi pisete je nastao i dosao upravo sa Zapada, tacnije iz Vatikana. Period u kome se vjerovalo u vjestice i vakat u kome su se svi naucnici proglasavali zlim i spaljivali je veoma odgovarao svestenim licima...
Sto se tice Islama, Islam podrzava nauku. Muhammed a.s. je rekao "Trazite znanje, pa makar i u Kini". Prve rijeci objavljene u Kur'anu su "Ikre bismi rabike - uci u ime Gospodara". Ovo uci se odnosi na nauku.
Kada procitate knjigu "Kur'an je istina" koju imam u pdf formatu, gdje se sa naucnog stanovista objasnjava da su u Kur'anu otkrivene mnoge znanstvene cinjenice i to mnogo, mnogo godina prije nego ih je svijet otrkrio i objavio, kada uvidite sve te cinjenice potkrijepljene dokazima (cak su i slikovito objasnjeni) i kada procitate da su tu knjigu objavili krscani, naucnici koji su se skupili sa ciljem da dokazu da Kur'an nije istina i dosli do suprotnog zakljucka... onda mozemo raspravljati...
Ne mijesajte Islam i sadasnji islamski svijet - jedno je religija, drugo su njeni nosioci... koji ga moza pogresno i tumace i praktikuju...
Nauka nikada nije bila, niti moze biti u koliziji sa religijom. Bar nije bila sve dok je to svecenicima odgovaralo. Problem o kojem vi pisete je nastao i dosao upravo sa Zapada, tacnije iz Vatikana. Period u kome se vjerovalo u vjestice i vakat u kome su se svi naucnici proglasavali zlim i spaljivali je veoma odgovarao svestenim licima...
Sto se tice Islama, Islam podrzava nauku. Muhammed a.s. je rekao "Trazite znanje, pa makar i u Kini". Prve rijeci objavljene u Kur'anu su "Ikre bismi rabike - uci u ime Gospodara". Ovo uci se odnosi na nauku.
Kada procitate knjigu "Kur'an je istina" koju imam u pdf formatu, gdje se sa naucnog stanovista objasnjava da su u Kur'anu otkrivene mnoge znanstvene cinjenice i to mnogo, mnogo godina prije nego ih je svijet otrkrio i objavio, kada uvidite sve te cinjenice potkrijepljene dokazima (cak su i slikovito objasnjeni) i kada procitate da su tu knjigu objavili krscani, naucnici koji su se skupili sa ciljem da dokazu da Kur'an nije istina i dosli do suprotnog zakljucka... onda mozemo raspravljati...
Ne mijesajte Islam i sadasnji islamski svijet - jedno je religija, drugo su njeni nosioci... koji ga moza pogresno i tumace i praktikuju...
-
kojeime
-
kojeime
- madner
#907 Re: BOG vs NAUKA
Ta knjiga je cista propaganda, a razlog zasto takva propaganda prolazi jeste manjak znanja o kriticnom naucnom razmisljanju.
-
kojeime
-
strongwoman
#909 Re: BOG vs NAUKA
Tebe da nema trebalo bi izmisliti majke mimadner wrote:Ta knjiga je cista propaganda, a razlog zasto takva propaganda prolazi jeste manjak znanja o kriticnom naucnom razmisljanju.
- madner
#910 Re: BOG vs NAUKA
Obrazovanje, nauka je skroz ok.strongwoman wrote:Tebe da nema trebalo bi izmisliti majke mimadner wrote:Ta knjiga je cista propaganda, a razlog zasto takva propaganda prolazi jeste manjak znanja o kriticnom naucnom razmisljanju.
-
Mustafapasa
#911 Re: BOG vs NAUKA
Ponovo cu se ukljuciti u ovu raspravu bez konca i cilja...
Zasto religije nisu dobre? Zbog cega?
Ja bih volio da prica postane konstruktivna u cilju prikaza argumenata a ne seoskih prica sa sjela...
dakle, ako smo sta procitali i naucili onda to napisemo a ne licne hirove...
Zasto religije nisu dobre? Zbog cega?
Ja bih volio da prica postane konstruktivna u cilju prikaza argumenata a ne seoskih prica sa sjela...
dakle, ako smo sta procitali i naucili onda to napisemo a ne licne hirove...
- fatamorgana
#912 Re: BOG vs NAUKA
Ko ne voli bakterije ne voli ni ljude!crnokosa88 wrote:.....fatamorgana wrote:Evo one bakterije što dođe iz svemira, ma baš je cakana, gili, gili ... : http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /110307041
Aj, jaj, jaj, zasto sami sebi radite ovakve stvari, bakterija je zemaljskog porijekla....gili gili gili![]()
http://www.pcworld.com/article/221466/a ... e_not.html
....
Ali dobro, pisat cu ja malo o prevarama i trikovima evolucionista uskoro, ne na ovom postu nego idem u srce problema...na post o evoluciji. See ya!
- fatamorgana
#913 Re: BOG vs NAUKA
Došlo se do crnih rupa al tiBloo wrote:arzuhal wrote:Kući! Svi! Ajmo!
netu
čekam da dođu do crnih i bijelih rupa i galaktičnog haloa, pa da se zakuha
- Bloo
- Globalna šefica
#914 Re: BOG vs NAUKA
madner wrote:Sto se javljas kad ne kontas?strongwoman wrote:Ma bravo madneru!!! Glavni i odgovorni krivci uvijek i za sve su muslimanimadner wrote:Nema krivice, krivi su muslimani.. Mozda si i upravu, krivi smo sto smo zivi, trebalo nas je ubiti odavno, ko zna mozda bi vec, da nije Islama i muslimana, ljudska rasa zivjela na Marsu i imali bi klonirane ljude, mozda bi i zivjeli dozivotno... Al' sta ces islam zabranjuje!!!
joj hit
-
strongwoman
#915 Re: BOG vs NAUKA
Ma eto neka vi kontate, pa ja ne moram nikada ni skontati... Pametnice moje drage!!!Bloo wrote:
![]()
joj hit
- avicena
#916 Re: BOG vs NAUKA
Što više ploviš vodama nauke sve si bliže Bogu, a ne obrnuto....zalijepit ću dio, a ima još... oni koji čine naučnu zajednicu:kojeime wrote:
Cisto toretski, sta bi se desilo kada bi jednog dana neki naucnik, pa cak musliman, dosao do naucnog dokaza da Bog ne postoji, ili barem da i ako postoji da Kur'an nije tacan. Znam da ces reci da je to nemoguce, ali eto.
Ne zelim ja da iko ostane bez mogucnosti da se brani, vec da se prestane pricati kako su religije nesto dobro kada nisu.
" Prvi gutljaj iz čaše zvane "prirodna znanost" napravi te ateistom - ali na dnu čaše čekat će te Bog". Werner Heisenberg
" Bilo bi vrlo teško objasniti zašto bi svemir započeo na baš takav način ,osim kao djelo Boga koji je namjeravao stvoriti bića poput nas." Stephen Hawking
" Što vise proučavam prirodu, to više ostajem zapanjen i zadivljen pred delima Stvoritelja. Ja se molim u toku svoga rada u laboratoriju."
Louis Pasteur
" Prirodu je stvorio Bog sebi na čast i na blagoslov čovječanstvu, i sve sto se događa, događa se na Njegovu zapovjed i pod Njegovim vodstvom." Carl von Linne
" Znanost bez religije je hroma, religija bez znanosti je slijepa." Albert Enstein
" Zadivljujuci poredak u svemiru može se pripisati samo jednom svemocnom i premudrom Bicu. Ovo uzviseno bice upravlja svijetom ne kao njegova bit, vec kao Gospodar svega! Zbog te svoje vlasti Gospodin Bog se naziva svemocnim i sveopcim Gospodarem. Pravi Bog je zivi, premudri i sveobuhvatni Bog. On je iznad svega i bezgranicno savrsen." Isaac Newton
" U srcu svakog covjeka postoji vakum, koji jedino Bog moze ispuniti! " Blaise Pascal
" Pravi prirodnjak kad god pronikne u tajne tvorevine svojim saznanjem, neizbezno svuda u njima vidi prst Boziji" Robert Boyle
" U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga." Johannes Kepler
" Onaj koji bez predrasuda proucava prirodne nauke, nuzno dolazi k Bogu" E.L. Kesel
" Nasa znanost, otkrivajuci nam cuda prirode, treba nas nadahnuti divljenjem prema Onome ko ih je nacinio." Michael Faraday
" Osobno, ja sam našao zadovoljavajuće objašnjenje ovim čudima: red u prirodi povezujem s neizmjernim Razumom, i plan s vrhovnim Inžinjerom; u svemu tome vidim više nego hladno, racionalno planiranje - ja vidim Boga Stvoritelja i Njegovu ljubav prema stvorenjima. " T. D. Parks
" Kad je u skladu sa svojim Stvoriteljem, ljudsko tijelo funkcionira besprijekorno. Bez njega skloni smo neskladu - to jest bolesti. Da, doista ima Boga! Ja to znam iz svojih pokusa. Slomljene kosti, zajedno sa slomljenim srcima, nalaze iscjeljenje kroz Njega. " Ernest. P. Adolph, kirurg
" Mi trebamo surađivati s Bogom; u toj se suradnji ostvaruje naša najuzvišenija sudbina. " William James
" Vjerovanje u postojanje Boga daje jedini potpuni, zadovoljavajući i razuman odgovor na pitanje čovjekova postojanja... Ja vjerujem u Boga koji, kad Mu čovjek dopusti da mu uđe u um i srce, izgrađuje dobar karakter i dobro vladanje, daruje plemenite težnje i ispunjava čovjeka duhom ljubavi prema Bogu i bližnjemu. " A. C. Ivy
" Molitva je najači oblik energije koju možeš proizvesti, realno kao sila teža. "
Alexis Carrel, nobelovac
" Ateizam je osnovno zlo. Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku. " Alexander Solschenizyn, nobelovac
" Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison
" Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein
" Ja ne vjerujem u njega [Boga], ja ga vidim u prirodi. " Jean-Henri Fabre
Last edited by avicena on 09/03/2011 15:43, edited 1 time in total.
-
kojeime
-
strongwoman
#918 Re: BOG vs NAUKA
"U stvari, ne samo da Kur'an nije osporen naukom, već sva nedavna otkrića iz embriologije, te saznanja kojima je egiptologija skoro obogaćena, predstavljaju iznenađujuće sličnosti sa kur'anskim izričajima o stvaranju fetusa ili o potopu faraona.
Slavni ljekar, koji je naučio arapski radi potreba jednoga takvoga zahvata koji sam ocjenjuje podsticajnim, dokazuje nadnaravno porijeklo Kur'ana čiji se pojedini preuranjeni sadržaji, isječeni iz kulture jednog stanovnika Meke iz sedmoga stoljeća, mogu objasniti jedino u svjetlu dostignuća vrhunskih naučnih disciplina. Poređenje uvida više takvih disciplina sa pojedinim odjeljcima Kur'ana izvršili su ugledni naučnici, kako zapadni, tako i azijski.
Svaki put, nakon zbunjenosti i začuđujućih podudarnosti, uglavnom agnostički naučnici odbijali su hipotezu da je Kur'an redigirao čovjek iz VII. stoljeća. Katarska televizija, u saradnji sa Vrhovnim savjetom džamija i Hidžaskim centrom za Kur'an i Sunnet (iz Meke), zainteresirala se za ova pitanja, sakupivši izlaganja više istraživača sa različitih naučnih kongresa. Oni su porijeklom iz Sjedinjenih Država, Kanade, Njemačke, Indije, Tajlanda, Japana itd. Oni su svaki put izložili svoje zaključke. Katarska televizija je odabrala 14 istraživača i objavila rezultate njihovih istraživanja i razmišljanja u televizijskoj seriji.
Ovo je djelomično ponavljanje tekstova tih zapisa, dopunjeno omažom dr M.Bucailleu, zapravo svjedo- čenjem uzetim iz napisa Abdus-Salama, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku za 1979, i nekolikim zapažanjima o broju 19 u Kur'anu, koji svi skupa čine sadržaj ovoga izdanja, čiju korisnost za muslimane jedva da treba podvlačiti.
I to za muslimane koji odbijaju da se zadovoljavaju produkcijom jednoga sve manje i manje naučnog, a sve više i više ”političkog” neo-orijentalizma koji, pod izlikom izučavanja ovakve ili onakve struje u savremenom islamu, zapravo izražava sopstveno neprijateljstvo prema obrazovanju muslimana u cjelini."
"Kur'an je istina"
S vrlo različitim argumentima, autori ovih tekstova koji dolaze s različitih strana, obogatiće konvergentne zaključke koje sažima slavna formula: ”Malo nauke udaljava od Boga; mnogo Ga približava”.
Slavni ljekar, koji je naučio arapski radi potreba jednoga takvoga zahvata koji sam ocjenjuje podsticajnim, dokazuje nadnaravno porijeklo Kur'ana čiji se pojedini preuranjeni sadržaji, isječeni iz kulture jednog stanovnika Meke iz sedmoga stoljeća, mogu objasniti jedino u svjetlu dostignuća vrhunskih naučnih disciplina. Poređenje uvida više takvih disciplina sa pojedinim odjeljcima Kur'ana izvršili su ugledni naučnici, kako zapadni, tako i azijski.
Svaki put, nakon zbunjenosti i začuđujućih podudarnosti, uglavnom agnostički naučnici odbijali su hipotezu da je Kur'an redigirao čovjek iz VII. stoljeća. Katarska televizija, u saradnji sa Vrhovnim savjetom džamija i Hidžaskim centrom za Kur'an i Sunnet (iz Meke), zainteresirala se za ova pitanja, sakupivši izlaganja više istraživača sa različitih naučnih kongresa. Oni su porijeklom iz Sjedinjenih Država, Kanade, Njemačke, Indije, Tajlanda, Japana itd. Oni su svaki put izložili svoje zaključke. Katarska televizija je odabrala 14 istraživača i objavila rezultate njihovih istraživanja i razmišljanja u televizijskoj seriji.
Ovo je djelomično ponavljanje tekstova tih zapisa, dopunjeno omažom dr M.Bucailleu, zapravo svjedo- čenjem uzetim iz napisa Abdus-Salama, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku za 1979, i nekolikim zapažanjima o broju 19 u Kur'anu, koji svi skupa čine sadržaj ovoga izdanja, čiju korisnost za muslimane jedva da treba podvlačiti.
I to za muslimane koji odbijaju da se zadovoljavaju produkcijom jednoga sve manje i manje naučnog, a sve više i više ”političkog” neo-orijentalizma koji, pod izlikom izučavanja ovakve ili onakve struje u savremenom islamu, zapravo izražava sopstveno neprijateljstvo prema obrazovanju muslimana u cjelini."
"Kur'an je istina"
S vrlo različitim argumentima, autori ovih tekstova koji dolaze s različitih strana, obogatiće konvergentne zaključke koje sažima slavna formula: ”Malo nauke udaljava od Boga; mnogo Ga približava”.
- Bloo
- Globalna šefica
#919 Re: BOG vs NAUKA
hajmo kontra!!!:Davicena wrote:Što više ploviš vodama nauke sve si bliže Bogu, a ne obrnuto....zalijepit ću dio, a ima još... oni koji čine naučnu zajednicu:kojeime wrote:
Cisto toretski, sta bi se desilo kada bi jednog dana neki naucnik, pa cak musliman, dosao do naucnog dokaza da Bog ne postoji, ili barem da i ako postoji da Kur'an nije tacan. Znam da ces reci da je to nemoguce, ali eto.
Ne zelim ja da iko ostane bez mogucnosti da se brani, vec da se prestane pricati kako su religije nesto dobro kada nisu.
da ne postam njihove quotes
http://atheistempire.com/greatminds/index.php
Thomas Jefferson
James Madison
John Adams
Abraham Lincoln
Susan B. Anthony
Benjamin Franklin
Robert G. Ingersoll
Ulysses S. Grant
George Washington
Theodore Roosevelt
Karl Marx
Sigmund Freud
Friedrich Nietzsche
Voltaire
Epicurus
Aristotle
Sir Francis Bacon
Charles Darwin
Albert Einstein
Thomas Edison
Stephen Hawking
Carl Sagan
Galileo Galilei
Francis Bacon, Sir
Richard Dawkins
Gene Roddenberry
Jesse "the body" Ventura
Woody Allen
Charlie Chaplin
Andy Rooney
Katharine Hepburn
Marlon Brando
Samuel Clemens /Mark Twain
George Bernard Shaw
Ernest Hemingway
Isaac Asimov
Arthur C. Clarke
Stephen King
Edgar Allan Poe
Bertrand Russell
Oscar Wilde
Ayn Rand
Thomas Paine
- Bloo
- Globalna šefica
#920 Re: BOG vs NAUKA
avicena wrote:
" Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein
I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with the fates and actions of human beings.
- Albert Einstein, responding to Rabbi Herbert Goldstein's question "Do you believe in God?" quoted in: Has Science Found God?, by Victor J Stenger
- madner
#921 Re: BOG vs NAUKA
Ima li u toj knjizi kontra stanoviste koje objasnjava embrija te navodi indicije koje ukazuju na Galena kao izvor? Indicije su greske, koje se sada shvataju kao metafora, koje predstavljaju tadasnje medicinsko znanje?
-
kojeime
- fatamorgana
#923 Re: BOG vs NAUKA
Jel ono Nietche reko da Bog postoji ali da je zao ...... 
-
kojeime
- avicena
#925 Re: BOG vs NAUKA
Nisam ja završio....Bloo wrote: hajmo kontra!!!:D
da ne postam njihove quotesi ateisti svoje konje za utrku imaju
![]()
" Može se duhovna kultura sve dalje razvijati i prirodne znanosti sve dalje širiti, ali kršćanstvu - koje sija kroz evanđelje- nikada se neće primaći. "
Johann Wolfgang von Goethe
" Vjerovati je teško, ne vjerovati je nemoguće. " Victor Hugo
" Za te osobe koje vjeruju u Boga nijedan dokaz nije potreban, za te osobe koje ne vjeruju ni jedan dokaz nije moguć. Franz Werfel
" Smisao života je više nego sam život. " Stefan Zweig
" Biblija kao knjiga postoji zbog čovječanstva, to je najveći dar ikad dat čovječanstvu. Svako nastojanje da se Biblija učini manjim od ovoga, je zločin protiv čovječanstva." Immanuel Kant
" Ko god vidi kakvo mudro majstorsko delo, taj cas ga prirodni razum savrseno uverava da mora biti negde mudar majstor koji je to nacinio, jer se samo sobom nije moglo naciniti. Ali se nade koji filozof ili citatelj knjiga, koji vidi bezbrojna premudra dela, al premudroga majstora, to jest Boga, nece da prizna, nego veli: "To je priroda tako nacinila", a ovo znaci: To se je samo od sebe tako nacinilo, po slucaju. On s osobitim krasnorecjem, ili bolje da kazem govorenjem u vetar, kaze nam da patki nisu zato date take noge da moze s njima plivati, nego samo po slucaju, buduci da ima takve noge, pliva, a da sta ce; on veli da zubi nisu nacinjeni da grizu, nego kad su zubi, a oni
neka grizu. Ako se nade ko da ovakve i ovima slicne budalastine protiv svake iskre razuma dode uveravati, neka svak po savesti kaze hoce li se ko moci uzdrzati da mu ne rece da je ludi nego magare? Nije dovoljno samo pouzdati se u “rece tako ovaj, a onako onaj". Tome nikada nema ni kraja ni konca. Rekao je ko je sta znao i mislio, koliko glava toliko kapa; no razuman covek valja da sazna da li je sta tacno ili nije, i sta je istina." Dositej Obradović
" Stvoritelj je ljudskom rodu dao dvije knjige. U jednoj je pokazao svoju velicinu, a u drugoj svoju volju. Prva je - ovaj vidljivi svijet koji je On stvorio da bi covjek, gledajuci na velicinu, krasotu i skladnost Njegovog djela, priznao bozansku svemoc. Druga je - Sveto pismo. U njoj je iznesena
Bozja namjera za nase spasenje. Drugu objasnjavaju ucitelji vjere, a prvu fizicari, matematicari, astronomi .... I propovjednici Svetog pisma, i znanstvenici uvjeravaju nas ne samo u postojanje Boga vec nam otkrivaju i Njegova bezbrojna dobrocinstva prema nama." Mihail B. Lomonosov
" Dvije istine ne mogu biti proturječne " Galileo Galilei
" Zapad je izgubio Hrista; zbog toga mora propasti. " Fjodorr Mihajlovič Dostojevski