Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.
HDZ 58%
A HDZ 1990?[/quote][/quote]
Ne znam pitao si za HDZ. Tesko je to procjeniti jer su HSP i HDZ90 isli zajedno na izbore. Ukupno dva hadezeja mozda 75%.[/quote]
Pitao sam za oba zajedno. Znači ti veliš 75%, a to je 3/4 svih hrvatskih glasova. Zamisli obrnutu situaciju u kojoj se događaju krupne promjene uređenja BiH, a SDP i SDA se izostave iz vlade koja će te promjene progurati. Stavi se samo ona Radončićeva stranka nek odlučuje u ime svih Bošnjaka. Jel bi to bilo fer?
HDZ i HDZ 1990 moraju shvatiti da se treba raditi na poboljsanju ukupne situacije u Federaciji. Nazalost ova krhka koalicija ce doci na jos veca iskusenja kad dodje do uspostavljanja vlasti na drzavnom nivou.
Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju jednake probleme kao i svi ostali narodi. I tu je kvaka. Treba raditi na poboljsavanju ekonomske i socijalne situacije u drzavi. O nekim uredjenjima drzave treba razgovarati sitog stomaka.
HDZ nema monopol na predstavljanje Hrvata ali isto tako ova koalicija je u opasnost kada krene prljava kampanja protiv HSP i Lijanovica kao izdajnika naroda i sveg sto ide uz to.
Moguce je da vrlo lako dozivimo nove izbore koji bi zacementirali HDZ kao bitnog i nezaobilaznog faktora u formiranju vlasti.
Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.
HDZ 58%
A HDZ 1990?
[/quote]
Ne znam pitao si za HDZ. Tesko je to procjeniti jer su HSP i HDZ90 isli zajedno na izbore. Ukupno dva hadezeja mozda 75%.[/quote]
Pitao sam za oba zajedno. Znači ti veliš 75%, a to je 3/4 svih hrvatskih glasova. Zamisli obrnutu situaciju u kojoj se događaju krupne promjene uređenja BiH, a SDP i SDA se izostave iz vlade koja će te promjene progurati. Stavi se samo ona Radončićeva stranka nek odlučuje u ime svih Bošnjaka. Jel bi to bilo fer?[/quote]
Pitao sam za oba zajedno. Znači ti veliš 75%, a to je 3/4 svih hrvatskih glasova. Zamisli obrnutu situaciju u kojoj se događaju krupne promjene uređenja BiH, a SDP i SDA se izostave iz vlade koja će te promjene progurati. Stavi se samo ona Radončićeva stranka nek odlučuje u ime svih Bošnjaka. Jel bi to bilo fer?
Nece se desiti nikakve krupne promjene to i svako dijete zna. Druga stvar, SDP i SDA se ne mogu izostaviti iz vlade.
komeba wrote:
I vi upadate u zamku...ta brojka se odnosi samo na glasace zapadne Hercegovine,Hrvati su glasali i za SDP(i druge stranke).
certificirani?
Jah Evo ja cijeli dan zovem agenciju za certificiranje u Laktasima,javlja se glas Vlajkija na automatu "ako ste za treci entitet koji ne dira u RS pritisnite 1",ja pritiscem 2 i izbaci me
gomilego wrote:kao prvo ja licno mislim da je ta "bjezanija" samo prestava za djecu, pozoriste... i da ljubic trenutno tvrdi pazar
a kao drugo cijenu sebi sastavi iz racuna "ponudjena platforma" ...mozda kao najbitniji dio je odustajanje od treceg...
pitanje je sad samo jeli ta cijena visoka za narod (u ovom slucaju hrvatski)
ili za hdz tajkune
Ne postoji jača pozicija od premijerskoga mjesta pa ne znam zašto bi radio predstave da dobije nešto više.
da ce 90tka dobiti premijera je bilo svima kristalno jasno
sad je pitanje sta se nudi jos za "zabijanje noza" covicu (citaj dodiku).
neznam lova, ministarstva, neki povoljni zakoni, direktorske pozicije, ...
komeba wrote:I vi upadate u zamku...ta brojka se odnosi samo na glasace zapadne Hercegovine,Hrvati su glasali i za SDP(i druge stranke).
Zar nije HDZ pobjedio u srednjoj Bosni?
Zavisi sta ti smatras pod srednjom Bosnom i koga je pobijedio.
Pa osvojio je najviše glasova u toj izbornoj jedinici. Budući da sigurno Bošnjaci nisu glasali za njih onda slobodno mogu zaključiti da su Hrvati to učinili pa prema tome nisi u pravu kad kažeš da se ta brojka odnosi samo na zapadnu Hercegovinu. HDZ je i među Hrvatima srednje Bosne pokupio većinu glasova. Druga je stvar što ih nije puno izašlo.
Zar nije promjena uređenja BiH uvjet za daljnje priključenje EU-u pa su zato i najavljene promjene Ustava nakon izbora?
Iskreno, promjena uredjenja BiH nije nikakav uvjet, nego su institucije uvjet. Svaka drzava zeli da ima jednu adresu za pregovore o projektima, ulaganjima itd. to je najvaznije. A uredjenje moze biti kakvo hoces. Bitno je da je sto jeftinije i pogotovo efikasnije. Ustavne promjene ce se desiti samo po tim parametrima, tako da o nekim krupnim teritorijalnim promjenama mozemo samo sanjati.
gomilego wrote:da ce 90tka dobiti premijera je bilo svima kristalno jasno
sad je pitanje sta se nudi jos za "zabijanje noza" covicu (citaj dodiku).
neznam lova, ministarstva, neki povoljni zakoni, direktorske pozicije, ...
Pa da, trguje se svime i svačime, ali čini mi se da se Ljubić premišlja zato jer zna da najbitniju stvar neće nikad dobiti od SDP-a što bi značilo da će mu na slijedećim izborima pasti broj glasova. No, mislim da bi puno dobroga mogao učiniti za Hrvate ako prihvati tu poziciju i dovesti do njihovog ravnopravnog položaja u BiH i time si podići broj glasova. Uglavnom, teško je biti političar.
МОСТAР - ХДЗ БиХ сазваће у сриједу у Мостару састанак са представницима СНСД-а, ХДЗ-а 1990. и СДС-а као одговор на потписивање програмске платформе СДП-а, СДA, ХСП-а и Народне странке "Радом за бољитак".
Како "Глас Српске" сазнаје састанку би требало да присуствују и представници појединих бошњачких странака који нису потписали платформу СДП-а.
Sad cemo vidjeti hoce li Covic i Dodik istjerati utemeljitelja i njegov SBB na cistinu ? Ujedno ce to biti i odgovor njihovim glasacima, kako ( i gdje ) se SBB kao stranka pozicionirala na ovoj politickoj sceni ??
Zar nije promjena uređenja BiH uvjet za daljnje priključenje EU-u pa su zato i najavljene promjene Ustava nakon izbora?
Iskreno, promjena uredjenja BiH nije nikakav uvjet, nego su institucije uvjet. Svaka drzava zeli da ima jednu adresu za pregovore o projektima, ulaganjima itd. to je najvaznije. A uredjenje moze biti kakvo hoces. Bitno je da je sto jeftinije i pogotovo efikasnije. Ustavne promjene ce se desiti samo po tim parametrima, tako da o nekim krupnim teritorijalnim promjenama mozemo samo sanjati.
Koliko se sjećam prošli pokušaj dogovora (onaj u Prudu) je imao, radi usklađivanja BiH zakona s Europskim konvencijama, ove teme:
1. Nadležnosti države
2. Funkcioniranje institucija BiH
3. Teritorijalna organizacija
Mihaelj wrote:
Pa osvojio je najviše glasova u toj izbornoj jedinici. Budući da sigurno Bošnjaci nisu glasali za njih onda slobodno mogu zaključiti da su Hrvati to učinili pa prema tome nisi u pravu kad kažeš da se ta brojka odnosi samo na zapadnu Hercegovinu. HDZ je i među Hrvatima srednje Bosne pokupio većinu glasova. Druga je stvar što ih nije puno izašlo.
Koja se to izborna jedinica naziva "srednja Bosna"? Kako mozes znati koliko je Hrvata u srednjoj Bosni glasalo za HDZ,a koliko za druge stranke,ukljucujuci SDP,obzirom da se nije izjasnjavalo o nacionalnoj pripadnosti na izborima.
Evo ti izborne jedinice pa pregledaj http://www.izbori.ba/Finalni2010/Finaln ... fault.aspx
405,406,408, veliki dio 407 i 411 su srednja Bosna.
Mihaelj wrote:
Pa da, trguje se svime i svačime, ali čini mi se da se Ljubić premišlja zato jer zna da najbitniju stvar neće nikad dobiti od SDP-a što bi značilo da će mu na slijedećim izborima pasti broj glasova.
koja je to stvar?
Mihaelj wrote:No, mislim da bi puno dobroga mogao učiniti za Hrvate ako prihvati tu poziciju i dovesti do njihovog ravnopravnog položaja u BiH i time si podići broj glasova.
to i jest sad stvar procjene, dali brod dodik-covic (u kojem bi uvjek bio drugi) ...ili nova sansa
ukoliko se desi ovo u tvom citatu hdz90 "zauvjek" ce imat hrvatske glasove posavine, tuzle, srednje bosne...
Koliko se sjećam prošli pokušaj dogovora (onaj u Prudu) je imao, radi usklađivanja BiH zakona s Europskim konvencijama, ove teme:
1. Nadležnosti države
2. Funkcioniranje institucija BiH
3. Teritorijalna organizacija
Taj dogovor ne znaci nista jer svako od tih prudjana su pricali svoju pricu poslije sastanka. U narednih 10god. se nece nista mijenjati na teritorijalnoj reorganizaciji BiH u to sam uvjeren. Mozda spajanje po kojeg kantona i to je to.
Mihaelj wrote:
Ovo treba ponavljati svaki dan barem par puta, pa evo da otpocnemo za danas:
"Političari u BiH ili ne razumiju ili ne žele razumjeti temeljne principe političke demokratije", kaže za Deutsche Welle politički analitičar i profesor na Sveučilištu u Mostaru dr. Slavo Kukić. "Vlast organizira onaj ko osigura 50 posto plus 1 većine u Zastupničkom domu, a ravnopravnost naroda garantuje se u Domu naroda. Prema tome, nije po srijedi ugroženost jednog naroda, nego ugroženost političkih partija zbog velikog stepena vjerovatnoće da će biti eliminirane iz izvršne vlasti", kaže dr. Kukić.
bicebolje wrote:
Zato što od ukupnog broja Hrvata 99% živi u FBiH 1% u RS.
Zato što je jedno entitetski a drugo državni nivo.
zato je to drugacije...i u entitetu i u drzavi imamo tri konstitutivna naroda i jedno i drugo pripadaju svima podjednako.
cak stavise, bitniji je entitet, posto se vecina sustinskih zivotnih prava ostvaruje na nivou entiteta.
p.s. a zasto u RS zivi samo 1% Hrvata?
Jeste imamo tri konstitutivna naroda od kojih se dva pitaju a od trećih se pravi manjina. Ako je već tako onda treba prelomiti i to otvoreno reći a ne davati Hrvatima lažnu nadu da njihov glas na izborima nešto znači i širiti frustracije preglasavanjem od kojih se najviše gnušaju upravo ovi što preglasavaju. Mislim čemu slavljenje ZAVNOBIH-a kao dana državnosti ?
Ako je bitniji entitet šta će nam BiH ?
Zato što su protjerani.
sorry, ali ti si Srbin iz RSa ili pak Hrvat iz stolnoga grada?
Ako je prvo slucaj, onda ti se zahvaljujem na brizi za Hrvate i molim te da zacepis gubicu. Imali smo dovoljno prilika za upoznati vasu brigu na sopstvenoj kozi za vrijeme rata. Na kraju krajeva, na pocetku rata, nisu Bosnjaci bili ti koji su prvi nestajali po BL, niti su Bosnjacka bila sela, koja su preko noci praznjena...
vee-jay wrote:sorry, ali ti si Srbin iz RSa ili pak Hrvat iz stolnoga grada?
Zašto ti je to bitno ? Da znaš kako da se postaviš ? Tako su i nacisti vagali rečenice zavisno od toga je da li ih je izrekao Jevrej ili pravi čovjek.
vee-jay wrote:Ako je prvo slucaj, onda ti se zahvaljujem na brizi za Hrvate i molim te da zacepis gubicu. Imali smo dovoljno prilika za upoznati vasu brigu na sopstvenoj kozi za vrijeme rata. Na kraju krajeva, na pocetku rata, nisu Bosnjaci bili ti koji su prvi nestajali po BL, niti su Bosnjacka bila sela, koja su preko noci praznjena...
Moraš naučiti da je jedno od osnovih ljudskih prava pravo na mišljenje i slobodno izražavanje. Kako imam pravo da komentarišem stanje u Sjevernoj Koreji tako imam i u svojoj državi. Vjerujem da se to pojedincima naviklim na komunističku diktaturu ne sviđa ali šta se može...
vee-jay wrote:sorry, ali ti si Srbin iz RSa ili pak Hrvat iz stolnoga grada?
Zašto ti je to bitno ? Da znaš kako da se postaviš ? Tako su i nacisti vagali rečenice zavisno od toga je da li ih je izrekao Jevrej ili pravi čovjek.
vee-jay wrote:Ako je prvo slucaj, onda ti se zahvaljujem na brizi za Hrvate i molim te da zacepis gubicu. Imali smo dovoljno prilika za upoznati vasu brigu na sopstvenoj kozi za vrijeme rata. Na kraju krajeva, na pocetku rata, nisu Bosnjaci bili ti koji su prvi nestajali po BL, niti su Bosnjacka bila sela, koja su preko noci praznjena...
Moraš naučiti da je jedno od osnovih ljudskih prava pravo na mišljenje i slobodno izražavanje. Kako imam pravo da komentarišem stanje u Sjevernoj Koreji tako imam i u svojoj državi. Vjerujem da se to pojedincima naviklim na komunističku diktaturu ne sviđa ali šta se može...
Sta je to, zavrsila se pauza za klanje, pa si opet dosao trolati?
A ti imas pravo, laprdaj koliko hoces, ja ti mogu samo citirati Dodika...hebe mi se.
Imas problem? Povedi rat.
Aaaa...mene budale...nema vise JNA za ledjima.
seln wrote:
A ti imas pravo, laprdaj koliko hoces, ja ti mogu samo citirati Dodika...hebe mi se.
Vidim da je odbranbena linija preuzela sve postulate moderne socijaldemokratije....
Čovjeku dođe toplo oko srca čim pomisli da se uključi u ovakvu demokratsku raspravu, ali šta reći?
Šta reći kada je sve rečeno!
Živjela socijaldemokratija "pretežno-većinskog tipa"....!
Živjela poziciona socijaldemokratija po svaku cijenu!
(nemoj da bi ko nešto drugo mislio, a nedaj Bože napisao)
seln wrote:
Vidim da je odbranbena linija preuzela sve postulate moderne socijaldemokratije....
Čovjeku dođe toplo oko srca čim pomisli da se uključi u ovakvu demokratsku raspravu, ali šta reći?
Šta reći kada je sve rečeno!
Živjela socijaldemokratija "pretežno-većinskog tipa"....!
Živjela poziciona socijaldemokratija po svaku cijenu!
(nemoj da bi ko nešto drugo mislio, a nedaj Bože napisao)
Zivjeli izljevi zuci!
Zivjeli porazeni i zavidni!
Zivjeli oni koji bi prodali BiH, samo da dokazu kako su u pravu!