Škoda all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
k3_h3

#901 Re: Škoda all about

Post by k3_h3 »

Ljudi, cudan zvuk dopire od tockova, il su lezajevi il gume huce, nesto jest :S

Kolko bi mogli biti lezajevi?

Auto Skoda Fabia 1.9TDI 2001 godina sa 152.xxx km
colt

#902 Re: Škoda all about

Post by colt »

Može li mi neko odgovoriti da li je normalno da je nivo rashladne tečnosti malo iznad maximuma (kad je hladan motor). Naime, rođaku sam dao da izbaci 1,5 l a da kasnije dospe novih 1,5 l. Međutim, on je dospio malo iznad maximuma i reče da me to ne brine. Ima li razloga za brigu, ili bi ipak trebao izbaciti do nivoa između max-min

Octavia A5
goran16v

#903 Re: Škoda all about

Post by goran16v »

colt wrote:Može li mi neko odgovoriti da li je normalno da je nivo rashladne tečnosti malo iznad maximuma (kad je hladan motor). Naime, rođaku sam dao da izbaci 1,5 l a da kasnije dospe novih 1,5 l. Međutim, on je dospio malo iznad maximuma i reče da me to ne brine. Ima li razloga za brigu, ili bi ipak trebao izbaciti do nivoa između max-min

Octavia A5
Nivo tecnosti se u ekspanzionoj posudi mjeri kad je motor hladan i trebao bi biti nizi od max jer kad se tecnost ugrije raste povecava se zapremina i upravo tad dio posude koji ostaje prazan kad je motor hladan sluzi da zaprimi povecanu zapreminu i na taj nacin stabilizuje pritisak u sistemu. Kad je sve OK i ispod Max kad se motor ugrije tecnost se nikad ne prosiri toliko da zauzme cijelu posudu, tako da ima neke tolerancije ako je u sistemu malo vise tecnosti nego sto treba, pa ako je malo kao sto tvrdis ne bi trebao da brines. Problem je kad je u sistemu toliko tecnosti da se siri pilikom grijanja, a nema prostora da se siri i onda raste pritisak u sistemu. Sto se tice da li je normalno, u svakom slucaju ne pise dzaba "Min" i "Max" pa je najbolje drzati izmedju tih vrijednosti. To mozes iz sam, kad je motor hladan mjeracem za antifriz koji ima pipetu ili slicnom "spravom" i kojim mozes izvuci izvjesnu kolicinu tecnosti za mjerenje iz nekoliko puta izvuci toliko da se spusti na ispod Max.
tm-maglaj

#904 Re: Škoda all about

Post by tm-maglaj »

treba mi prednji znak za škodu fabiu.. ako neko ima slučajno za prodaju.. ili oba, svejedno su mi oba izlizana :)
colt

#905 Re: Škoda all about

Post by colt »

goran16v wrote:
colt wrote:Može li mi neko odgovoriti da li je normalno da je nivo rashladne tečnosti malo iznad maximuma (kad je hladan motor). Naime, rođaku sam dao da izbaci 1,5 l a da kasnije dospe novih 1,5 l. Međutim, on je dospio malo iznad maximuma i reče da me to ne brine. Ima li razloga za brigu, ili bi ipak trebao izbaciti do nivoa između max-min

Octavia A5
Nivo tecnosti se u ekspanzionoj posudi mjeri kad je motor hladan i trebao bi biti nizi od max jer kad se tecnost ugrije raste povecava se zapremina i upravo tad dio posude koji ostaje prazan kad je motor hladan sluzi da zaprimi povecanu zapreminu i na taj nacin stabilizuje pritisak u sistemu. Kad je sve OK i ispod Max kad se motor ugrije tecnost se nikad ne prosiri toliko da zauzme cijelu posudu, tako da ima neke tolerancije ako je u sistemu malo vise tecnosti nego sto treba, pa ako je malo kao sto tvrdis ne bi trebao da brines. Problem je kad je u sistemu toliko tecnosti da se siri pilikom grijanja, a nema prostora da se siri i onda raste pritisak u sistemu. Sto se tice da li je normalno, u svakom slucaju ne pise dzaba "Min" i "Max" pa je najbolje drzati izmedju tih vrijednosti. To mozes iz sam, kad je motor hladan mjeracem za antifriz koji ima pipetu ili slicnom "spravom" i kojim mozes izvuci izvjesnu kolicinu tecnosti za mjerenje iz nekoliko puta izvuci toliko da se spusti na ispod Max.
Pretpostavio sam da je nešto ovako. U svakom slučaju, zahvaljujem na odgovoru.
duboka_misao

#906 Re: Škoda all about

Post by duboka_misao »

jesu jos koga zvali iz skode da mu zamjene znak ?
elcho81

#907 Re: Škoda all about

Post by elcho81 »

Pozdrav svima :) , da li neko zna gdje se moze kupiti mali amortizer i klizac na spaneru ali posebno ? Taj spaner kosta oko 130 KM i svi prodaju u kompletu.
maxell_sarajevo

#908 Re: Škoda all about

Post by maxell_sarajevo »

elcho81 wrote:Pozdrav svima :) , da li neko zna gdje se moze kupiti mali amortizer i klizac na spaneru ali posebno ? Taj spaner kosta oko 130 KM i svi prodaju u kompletu.
Pogledaj u onoj radnji kod Zeljinog stadiona.
pajero

#909 Re: Škoda all about

Post by pajero »

duboka_misao wrote:jesu jos koga zvali iz skode da mu zamjene znak ?
Kako mislis da mu zamjene znak?
holowey

#910 Re: Škoda all about

Post by holowey »

pajero wrote:
pa znas, ono htp crno u 16v crveno :D
duboka_misao

#911 Re: Škoda all about

Post by duboka_misao »

pajero wrote:
mislim na prednju i zadnju naljepnicu tj skoda logo ,meni su zamjenili na yetiju
pajero

#912 Re: Škoda all about

Post by pajero »

@holowev druze ako meni moze TDI hahahahaha

@duboka_misao mene niko nije zvao ali mom autu je vec 5 godina tako da...Koliko ti je star Yeti? Mozda mjenjaju samo ovim novijim... :thumbup:
duboka_misao

#913 Re: Škoda all about

Post by duboka_misao »

pajero wrote: @duboka_misao mene niko nije zvao ali mom autu je vec 5 godina tako da...Koliko ti je star Yeti? Mozda mjenjaju samo ovim novijim... :thumbup:

dvije godine, nicim izazvani zvali i zamjenili .
530i

#914 Re: Škoda all about

Post by 530i »

Greška u znaku.
pajero

#915 Re: Škoda all about

Post by pajero »

duboka_misao wrote:
pajero wrote: @duboka_misao mene niko nije zvao ali mom autu je vec 5 godina tako da...Koliko ti je star Yeti? Mozda mjenjaju samo ovim novijim... :thumbup:

To mene i cudi...hahahahahaaa...cuj sami zvali a ti nisi otisao dolje prijetio, mlatio nekoga :skoljka:
duboka_misao

#916 Re: Škoda all about

Post by duboka_misao »

pajero wrote:
duboka_misao wrote:

To mene i cudi...hahahahahaaa...cuj sami zvali a ti nisi otisao dolje prijetio, mlatio nekoga :skoljka:

to je bilo u slucaju zamjene remena u garantnom roku,mater im.
lavic

#917 Re: Škoda all about

Post by lavic »

Meni jedna stvar vezana za Skoda vozila nikada nece biti jasna, a vjerovatno se dosta vas nece sloziti, ali cinjenica je da bar 95 % vozaca/vlasnika Skode su da ih blago nazovem "levati' za volanom, za njih je voznja borba na zivot i smrt, a ostalih 3% su nazovi trkaci koji nisu mogli kupiti VW pa se dokazuju u Skodama i na kraju normalnih 2%.
Volio bih cuti vasa misljenja i iskustva sa vozacima Skoda vozila. Nisam ovim postom zelio nikoga uvrijediti ili provocirati, ovoj je samo moj dojam koji sam stekao u voznji kroz razner situacije.
Mlad i Nevin

#918 Re: Škoda all about

Post by Mlad i Nevin »

Ja bih rek'o da je pola pola odnos trkača i ''levata''....možda zato što Škode uglavnom kupuju ženskice,bakice/dekice i početnici (Fabia haj ti polako) koji voze zna se već kako i firme u službene svrhe (Fabia isto haj ti polako ili jača, Octavia) koji se gone ko bog vraga..ovo je samo subjektivni dojam :D
530i

#919 Re: Škoda all about

Post by 530i »

To je taj renome koji ima Škoda u većini slučajeva...jak marketing i oslanjanje na ugled nekadašnjeg TAS-a, s tim je Škoda nastupila poslije rata i to je to...
frngla

#920 Re: Škoda all about

Post by frngla »

Mlad i Nevin wrote:Ja bih rek'o da je pola pola odnos trkača i ''levata''....možda zato što Škode uglavnom kupuju ženskice,bakice/dekice i početnici (Fabia haj ti polako) koji voze zna se već kako i firme u službene svrhe (Fabia isto haj ti polako ili jača, Octavia) koji se gone ko bog vraga..ovo je samo subjektivni dojam :D
:lol: ma veze ti nemas, bez uvrede :lol:
jefferson

#921 Re: Škoda all about

Post by jefferson »

frngla wrote:
Mlad i Nevin wrote:Ja bih rek'o da je pola pola odnos trkača i ''levata''....možda zato što Škode uglavnom kupuju ženskice,bakice/dekice i početnici (Fabia haj ti polako) koji voze zna se već kako i firme u službene svrhe (Fabia isto haj ti polako ili jača, Octavia) koji se gone ko bog vraga..ovo je samo subjektivni dojam :D
:lol: ma veze ti nemas, bez uvrede :lol:
Tako ti je to kada tata i mama kupuju auto i sipaju gorivo.
Mlad i Nevin

#922 Re: Škoda all about

Post by Mlad i Nevin »

A ko kupuje Škode u najvećem broju, pametnjakovići? Izgleda da neko ne može prepoznati da je to bila zajebancija na post iznad...
riki-sa

#923 Re: Škoda all about

Post by riki-sa »

citroen xm wrote:Ajd ovako grubo i mahalski rečeno. Selen blokovi su ti dijelovi napravljeni od "presovane gume" koji služe da eliminišu udare i vibracije. Potrošni materijal koji zbog lošijeg puta češće strada. Ne znam cijene za Škodu, ali ne bi trebala biti astronomska.
znas li mozda razliku u motorima u skoda oktavia, 1,9 tdi 77 kw i motora 1,9,81 mw.
vec 3 god. vozim 1,9 tdi 81 kw i nemam nikakvih zamjerki,ali mi je ovaj od 77 kw bas nepoznanica...kolika je to razlika u motorima,neka drasticna ili priblizno ista.
pozz i hvala na odg.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#924 Re: Škoda all about

Post by mali_milojica »

riki-sa wrote:
citroen xm wrote:Ajd ovako grubo i mahalski rečeno. Selen blokovi su ti dijelovi napravljeni od "presovane gume" koji služe da eliminišu udare i vibracije. Potrošni materijal koji zbog lošijeg puta češće strada. Ne znam cijene za Škodu, ali ne bi trebala biti astronomska.
znas li mozda razliku u motorima u skoda oktavia, 1,9 tdi 77 kw i motora 1,9,81 mw.
vec 3 god. vozim 1,9 tdi 81 kw i nemam nikakvih zamjerki,ali mi je ovaj od 77 kw bas nepoznanica...kolika je to razlika u motorima,neka drasticna ili priblizno ista.
pozz i hvala na odg.
Jedan je stari TDI (81 kw) a drugi je novi TDI (pumpa-dizna sa 77 kw). Nema neke razlike osim u ubrizgavanju i vjerovatno u turbini,ali za to nisam siguran. Oba su odlicna i po meni najbolja kupovina.
riki-sa

#925 Re: Škoda all about

Post by riki-sa »

mali_milojica wrote:
riki-sa wrote:
pozz i hvala na odg.
Jedan je stari TDI (81 kw) a drugi je novi TDI (pumpa-dizna sa 77 kw). Nema neke razlike osim u ubrizgavanju i vjerovatno u turbini,ali za to nisam siguran. Oba su odlicna i po meni najbolja kupovina.
hvala na odg...
poz
Post Reply