Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Avalanche

#901 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

Pozdrav!

Malo sam iscitavala ove stranice, ali to ipak nije bilo dovoljno... Nadam se da cu dobiti relevantne odgovore vezano za sljedece... :)

Ovako... Htjela bih da kupim par stvarcica preko Ebay-a, ali nikad prije nisam koristila isti. Interesuje me sljedece, vezano za placanje, naravno. :) Prvo da se osvrnem na to sta bih kupila. Kupila bih neki nakit i slicno koji ne prelazi, recimo, 5 dolara.
1) Koji mi je najbolji nacin placanja? Vidjela sam da NLB banka daje neke Internet kartice. Zna neko o cemu je rijec?
2) To sto bih narucila je iz Kine i pise da je besplatna postarina (free shipping). E sad, da li se njma stvarno isplati poslati mi, recimo, prsten koji kosta 1.5 dolar sa sve besplatnom postarinom u BiH?
3) I ako je postarina besplatna, da li placam carinu ili tako nesto?

Vjerovatno sam zaboravila da pitam jos nesto... Pa, Ebay-ovci, bila bih vam jako zahvalna kad biste mi dali par informacija i savjeta vezanih za kupovinu preko Ebay-a.

Hvala. :)
Abu FEED el-Castro

#902 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Abu FEED el-Castro »

Kinezu se, da, isplati poslati tebi i za pola marke.
Nisu ko mi, nasoj se omladini ne isplati radit za "bagatelu" pa onda iz protesta po cijele dane ispijaju kahve po carsiji :D
Za carinu vjerovatno nista neces platiti. Nekad te nabodu nekom dadzbinom cirka marka-dvije ali i to rijetko.
Za NLB banku ne znam, ali u biti svakom karticom (kreditnom-debitnom) mozes placati, vrlo prosta procedura u biti.
vnm

#903 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vnm »

ne moze se generalno reci, meni iz kine nekada dodje za 10 dana nekad za 30, ali obicno je negdje izmedju. iz UK dolazi najbrze, a ako hoces da ti prikaze samo iz UK imas pored search dugmeta opciju advanced...
rossoneri83

#904 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by rossoneri83 »

Pozdrav ljudi,imam jedno pitanje,htio bio da narucim igle za tetoviranje, pa me interesuje da li postoji mogućnost da to neće moći preko carine,ukoliko imate slicnih ili istih iskustava bio bih vam zahavlan :skoljka:
Chuckie

#905 eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Sto nebi mogle, ne vidim razloga, alat ko i svaki drugi. Sve dok je uredno i zapakovano u original pakovanju, nebi trebalo bit razloga.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Avalanche

#906 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

@Abu FEED el-Castro; @ vnm Hvala! ;)
Abu FEED el-Castro wrote:Kinezu se, da, isplati poslati tebi i za pola marke.
Nisu ko mi, nasoj se omladini ne isplati radit za "bagatelu" pa onda iz protesta po cijele dane ispijaju kahve po carsiji :D
Za carinu vjerovatno nista neces platiti. Nekad te nabodu nekom dadzbinom cirka marka-dvije ali i to rijetko.
Za NLB banku ne znam, ali u biti svakom karticom (kreditnom-debitnom) mozes placati, vrlo prosta procedura u biti.
U pravu si za nerad; jednom prilikom sam pricala sa poznanicom koja je davno zavrsila fakultet, ali nema posla. Rece mi da je mogla da radi u ne-sjecam-se-gdje, gdje bi joj plata bila 500 KM, a kad sam je pitala sto ne radi onda, rece mi "Ne isplati mi se". :lol: A nezaposlena je. :-)

Pa i ja kontam da ne bi to Kinezi ni radili da im se ne isplati. Ali mi malo nelogicno da meni salju proizvod od 0.40 centi i to sa njihovom postarinom u Tunguziju. :D Gdje je tu zarada? Al' dobro...

Nego, drustvo, vezano za ove aukcije. Je l' dozvoljeno sad ja da idem i da bid-iram recimo deset proizvoda za 0.50 centi i oni to meni posalju. Salju to, je l' tako? (Opet, isplati im se? :lol: ) Je l' mogu da odbiju, da mi ne posalju proizvod ako je cijena izasla na 0.99 centi? I je l' dolazi tu do neke zloupotrebe mozda ili tako nesto? Necu imati problema u posti ili na carini?
Chuckie

#907 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Daj ba kakva carina, plaćaš stvar 0,99$. Ne budi smiješna. :D
vjesticanametli

#908 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by vjesticanametli »

eh znam da je OT ali ne mogu cekati na temi za PP

otvaram acc na pp pa sam dosla do mjesta da ukucam podatke sa kartice eh moze li visa classic od unicredita ili koja treba..........je li moguce da mi se uplati novac iz USA u BiH preko PP (sta treba ja uplatiši dati od podataka da bi on platio )

ja ovo nista ne kontam

hvala
lijek-za-sve

#909 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lijek-za-sve »

Da ponovim mada je vec bilo nekoliko puta ovde napisano,sve do vrijednosti 50 km se ne carini i sem neke simbolicne postarine ne placas nista.To govorim iz licnog iskustva a sto se tice posiljaka narucivao sam sve i svasta i ono naruceno za zapadne strane dodje 7-15 dana a ono s istocne(pretezno Kina) najmanje za 17 pa i vise.
Last edited by lijek-za-sve on 30/01/2012 19:45, edited 1 time in total.
Chuckie

#910 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

vjesticanametli wrote:eh znam da je OT ali ne mogu cekati na temi za PP

otvaram acc na pp pa sam dosla do mjesta da ukucam podatke sa kartice eh moze li visa classic od unicredita ili koja treba..........je li moguce da mi se uplati novac iz USA u BiH preko PP (sta treba ja uplatiši dati od podataka da bi on platio )

ja ovo nista ne kontam

hvala
Može, ali bih ti preporučio običnu Visa Electron iz Unicredita, jer ako se desi nešto nenadano, nema pucanja u minus kao na Visa classicu. Moguće je da primiš lovu na PayPal, ali će ona stajati 30 dana na PayPal balansu prije nego stigne na račun u banci, dovoljno je da daš svoj PayPal email da ti može poslati.
vjesticanametli

#911 Re: eBay - Vaša iskustva

hvala imas pivu ili sok sta vec :D ne primam platu i nemam limit na toj kartici ona je samo za uplate iz inostranstva ali tek sad se aktiviram s tim ...........znaci nije frka da on meni iz USA plati u BiH i onda lova stoji 30 dana i dode meni na racun od ove "platne" kartice jesam li dobro skontala

HVALA puno :)
vjesticanametli

#912 Re: eBay - Vaša iskustva

hvala puno :) a kad ukucam sad zapecu garant opet pa eto mene brzo :lol: :thumbup: hvala
nihil_

#913 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by nihil_ »

vjesticanametli wrote:hvala puno :) a kad ukucam sad zapecu garant opet pa eto mene brzo :lol: :thumbup: hvala
Daj meni podatke pa cu ti ja ukucat sve :D

elem odblokirase mi karticu, fala bogu, odoh sat neki kupit :D
lijek-za-sve

#914 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lijek-za-sve »

vjesticanametli wrote:hvala imas pivu ili sok sta vec :D ne primam platu i nemam limit na toj kartici ona je samo za uplate iz inostranstva ali tek sad se aktiviram s tim ...........znaci nije frka da on meni iz USA plati u BiH i onda lova stoji 30 dana i dode meni na racun od ove "platne" kartice jesam li dobro skontala

HVALA puno :)
NEce ti doci na platnu vec na tu drugu sto ti je prijavljena na PP tj na tu na koju ne primas platu i na kojoj nemas limita ,i mislim da onda kad legnu ne mozes ih jos uvijek podici kod nas nego koristiti dalje za placanje,neka me neko ispravi ako grijesim
vjesticanametli

#915 Re: eBay - Vaša iskustva

aaaaaaaaaa pa kako to :shock: necu ja solarne pare vec kes da uzmem :-) e sad hoce od mene "confirm your card in 2-3 days" .............sta sada da radim

ima li neka slicna opcija placanja a da mi banke ne oderu kozu :cry:
Avalanche

#916 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

E super, hvala! :) (Znam da za te pare necu dobiti vrhunsku robu (naravno), ali ovdje to kosta dosta skuplje, pa sto ne bih pokusala kad je skoro besplatno... :-D )

A za ove aukcije... sta je s njima?
Chuckie

#917 eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Kako sam rekao uplata kad dodje na PayPal balans stoji tu 30 dana kao Pending, nakon toga lijeze na račun koji je vezan za karticu koju si unijela na PayPalu, i normalno možeš sa njom raspolagat, podići na bankomatu ili šta već.

lijek-za-sve

#918 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lijek-za-sve »

Avalanche wrote:E super, hvala! :) (Znam da za te pare necu dobiti vrhunsku robu (naravno), ali ovdje to kosta dosta skuplje, pa sto ne bih pokusala kad je skoro besplatno... :-D )

A za ove aukcije... sta je s njima?
Nista ponudis svoju cijenu i ako se vise niko ne javi poslije tebe(tj kad istekne vrijeme aukcije) dobijes poruku na ebayu ili mailu da si pobjednica da to platis i dalje ide isto.....
Avalanche

#919 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

Cool! Hvala! ;)

A je l' dozvoljeno da ja idem redom i bid-iram razne proizvode? Nije nikakva zloupotreba i slicno?
Chuckie

#920 eBay - Vaša iskustva

Post by Chuckie »

Avalanche wrote:Cool! Hvala! ;)

A je l' dozvoljeno da ja idem redom i bid-iram razne proizvode? Nije nikakva zloupotreba i slicno?
Nije ali se može desiti da sve aukciji dobiješ i onda sve moraš platiti.

lijek-za-sve

#921 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lijek-za-sve »

Avalanche wrote:Cool! Hvala! ;)

Sto nebi bilo dozvoljeno ali sve sto prodjes moras da platis jer ako to ne uradis blokiraju ti karticu i onda nista ne mozes,nego idi samo na one aukcije na kojima zelis da prodjes i to platis
Avalanche

#922 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

Da, to se podrazumijeva... A nece posta reagovati (ili ko vec) kad mi u jednom mjesecu stigne, recimo, 5 ili vise "paketa"?
Avalanche

#923 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

KvaziExpert wrote: A većina aukcija je napravljena u fazonu cijena 9,99 i free shipping, pa onda ista stvar cijena 0,99, ali 9,00 shipping, pa ako se zaletiš,.....
Cek', cek'... Pise da je free shipping na aukciji, pa onda ti bude 9.00 shipping, je l' to govoris?

Evo recimo ovaj sat: http://www.ebay.com/itm/Red-Lady-Leathe ... 1099wt_932
Na aukciji je, trenutno $0.01, free shipping je, i recimo ja ponudim $0.02 (mogu to uraditi?) i pobijedim - je li placam SAMO $0.02? Nece mi dodati shipping, ako je to ono sto si govorio gore?
Avalanche

#924 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Avalanche »

A to... Hvala. ;)

Je l' neko kupovao slicne satove mozda? Gdje mi je tu logika da platim sat 40 feninga? :lol: Znam da je kvalitet skoro pa nikakav, ali ovdje su takvi satovi oko 20, 30 KM, tako da...
lijek-za-sve

#925 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by lijek-za-sve »

NIsam takve ali jesam one po 5-6 dolara i za te pare i kao poklon su super,nego ti pocni narucivati swarovski :mrgreen: vise ce ti se isplatiti :mrgreen: :P
Post Reply