jedino je zanepovjerovat da iranska vlast ne uči iz istorijiskih lekcija tipa staljin, čaušesku, milošević i ostali ljudski šljam ...
IRAN
- kiky
#901 Re: IRAN
baš zaboli irance i ahmedineđada šta ko u sarajevu ili bosni ili cijelom svijetu misli o njima ...
jedino je zanepovjerovat da iranska vlast ne uči iz istorijiskih lekcija tipa staljin, čaušesku, milošević i ostali ljudski šljam ...

- psydelija
#902 Re: IRAN
malo i pozitive iz "mrskog" nam irana...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/za-3 ... 31242.aspx
ps: da imam milionce ucestvovao bih u ovoj igrici...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/za-3 ... 31242.aspx
ps: da imam milionce ucestvovao bih u ovoj igrici...
-
kojeime
- psydelija
#904 Re: IRAN
batine od oca i batine od ocuha nisu iste...kojeime wrote:Ma Iran samo jednu diktaturu zamijenio drugom. Umjesto da ih ugnjetavaju kapitalisti, sada ih ugnjetavaju klerici. Narodu isto, pati.
-
protagora
#905 Re: IRAN
evo citam ove komentare o Iranu
i nemogu da se nacudim ovim dusebriznicima iranskog (arijevskog) naroda. Ovaj slaven koji ni ne zna odakle je dosao vec pretpostavlja da je sisao sa karpata stao sijat svouju pamet po visemilenijskoj arijevskoj zemlji koju bi on zaljevao
osiromasenim bombama u nadi da ce niknut ˝demokratija˝ i davati plodove anarhije i samoubilackim bombaskim napadima je cista intelektualna masturbacija.
uzimat nekom rijeci iz sireg konteksta poput hegelovoj ˝svijesti o slobodi˝ je odraz plitke pameti. isto tako trabunjat o grckoj demokraciji i kolijevci civilizacije na kome ˝pociva˝ evropa i amerika a ne rec sta je pisac htio da kaze poput Platona jednog od osnivaca demokratije de je to vladavina sposobnih (aristokracije) ili tolike mrske oligarhije koji su u stanju da vode drzavu naprijed a ne skolovanih novopecenih barbara (stranaca).
da, da oligarhije i ona jeste platonova demokratije, jooj ti mrski klerofasisti kako ih nije stid da pocivaju na razvalinama grcke civilizacije... pih kako ih nije stid
iskreno se DIVIM americkoj demokratiji kada obican amerikanac ne moze da bira americkog predsednika vecisnkim brojem glasova, nego ta rulja mora prvo birat POSREDNIKA koji ce tek izabrat predsjednika neovisno sto ovaj hoce republikanca.
i onako sav u cudu pitam americkog cinovnika pri US state departmentu ambasade u sarajevu zasto je to tako.
a on mi odgovara:˝ da to jest tako MALO je cudno i neobicno , ali tako je kako je˝
i mos mislit taj broj POSREDNIKA u amerckom elektorskom sistemu moze komotno stat u mrski grcki oligarhijski senat pardon domakratski
onda ovaj dode po forumu prsi se kako ima slobodu da izadje na izbore i izabere svog ˝vodju˝ a ne zapita se gdje se nalazi stvarni epicentar moci koji drma (diriguje) svijetom a da se taj vodja pita isto koliko i ja, najmanje za plakat a ne za smijeh
a oni bi o hegelovoj sveprisutnoj ˝svijesti oslobodi˝
i nemogu da se nacudim ovim dusebriznicima iranskog (arijevskog) naroda. Ovaj slaven koji ni ne zna odakle je dosao vec pretpostavlja da je sisao sa karpata stao sijat svouju pamet po visemilenijskoj arijevskoj zemlji koju bi on zaljevao
osiromasenim bombama u nadi da ce niknut ˝demokratija˝ i davati plodove anarhije i samoubilackim bombaskim napadima je cista intelektualna masturbacija.
uzimat nekom rijeci iz sireg konteksta poput hegelovoj ˝svijesti o slobodi˝ je odraz plitke pameti. isto tako trabunjat o grckoj demokraciji i kolijevci civilizacije na kome ˝pociva˝ evropa i amerika a ne rec sta je pisac htio da kaze poput Platona jednog od osnivaca demokratije de je to vladavina sposobnih (aristokracije) ili tolike mrske oligarhije koji su u stanju da vode drzavu naprijed a ne skolovanih novopecenih barbara (stranaca).
da, da oligarhije i ona jeste platonova demokratije, jooj ti mrski klerofasisti kako ih nije stid da pocivaju na razvalinama grcke civilizacije... pih kako ih nije stid
iskreno se DIVIM americkoj demokratiji kada obican amerikanac ne moze da bira americkog predsednika vecisnkim brojem glasova, nego ta rulja mora prvo birat POSREDNIKA koji ce tek izabrat predsjednika neovisno sto ovaj hoce republikanca.
i onako sav u cudu pitam americkog cinovnika pri US state departmentu ambasade u sarajevu zasto je to tako.
a on mi odgovara:˝ da to jest tako MALO je cudno i neobicno , ali tako je kako je˝
i mos mislit taj broj POSREDNIKA u amerckom elektorskom sistemu moze komotno stat u mrski grcki oligarhijski senat pardon domakratski
onda ovaj dode po forumu prsi se kako ima slobodu da izadje na izbore i izabere svog ˝vodju˝ a ne zapita se gdje se nalazi stvarni epicentar moci koji drma (diriguje) svijetom a da se taj vodja pita isto koliko i ja, najmanje za plakat a ne za smijeh
- fedor
#906 Re: IRAN
Odavno nešto bolje nisam pročitao!protagora wrote:evo citam ove komentare o Iranu
da, da oligarhije i ona jeste platonova demokratije, jooj ti mrski klerofasisti kako ih nije stid da pocivaju na razvalinama grcke civilizacije... pih kako ih nije stid![]()
onda ovaj dode po forumu prsi se kako ima slobodu da izadje na izbore i izabere svog ˝vodju˝ a ne zapita se gdje se nalazi stvarni epicentar moci koji drma (diriguje) svijetom a da se taj vodja pita isto koliko i ja, najmanje za plakat a ne za smijeh![]()
Svaka čast!
-
jefferson
#907 Re: IRAN
Slozio bih se s tobom! I ja smatram da je cudno i neobicno s obzirom da je produkt 1789 godine kada su evropski i svjetski slobodari igrali fudbala ljudkim glavama i slicno!protagora wrote:evo citam ove komentare o Iranu
da, da oligarhije i ona jeste platonova demokratije, jooj ti mrski klerofasisti kako ih nije stid da pocivaju na razvalinama grcke civilizacije... pih kako ih nije stid![]()
onda ovaj dode po forumu prsi se kako ima slobodu da izadje na izbore i izabere svog ˝vodju˝ a ne zapita se gdje se nalazi stvarni epicentar moci koji drma (diriguje) svijetom a da se taj vodja pita isto koliko i ja, najmanje za plakat a ne za smijeh![]()
Bas cudno!
Kada vec analiziras americku demokratiju mogao si to malo detaljnije objasniti tj. prosvjetliti nas!
-
kojeime
- osa
#909 Re: IRAN
ima li podataka o značajnijim migracijama prema iranu, prema blagodatima koje pruža...
-
popajic
#910 Re: IRAN
Ali i od jednih i od drugih ostaju modricepsydelija wrote:batine od oca i batine od ocuha nisu iste...kojeime wrote:Ma Iran samo jednu diktaturu zamijenio drugom. Umjesto da ih ugnjetavaju kapitalisti, sada ih ugnjetavaju klerici. Narodu isto, pati.
-
protagora
#911 Re: IRAN
kojeime wrote:protagora wrote:evo citam ove komentare o Iranu
a oni bi o hegelovoj sveprisutnoj ˝svijesti oslobodi˝demokratija od prije 2500 godina se i nije sustinski promjenila stim da su robovi u grckoj zamjenjeni manje vise jeftinom radnom snagom koji ustvari rade identicne ili slicne poslove kao sto su radili robovi. ili oni misle da konzumiraju danasnju demokratiju ako izadju na sitne proteste u banana drzavama koje se apsolutno ne pitaju ni za sta. primjer pogledaj savjet bezbjednosti UN, krkani zasjeli i busaju se u skupstini kako demokratija uzima sve vise maha u svijetuDa, i?
To sto u Grckoj prije 2.500 godina, "demokratija" nije bila ono sto ljudi danas misle, ili sto USA ima elektroski nacin biranja predsjednika znaci da bi Iranci trebali da se poklope usima i kazu "dobro nam je, hajde malo nas klerici stegli, ali dobro je vidi samo kako je bilo u Grckoj prije 2.500 godina. A ni u mrskoj nam Americi nista ne valja, vidi samo njihov izborni sistem, ipak je nama mnogo bolje."![]()
a znas i sam da jedan glas obicne africke ili prosjecne evropske drzave sa glasom zemalja sa pravom veta se ne moze poreditidemokratija zar ne, ili bolje rec oligarhija
taj jedan procenat je toliko vazan u najdemokratskijemImas i u Americi i u Iranu veliki broj ljudi koji su zadovoljni sadasnjim stanjem. Ali imas odredjen broj, nije bitno koji broj, recimo 1% stanovnistva koji bi zivjeli malo izvan establismenta. Da malo zive kao individualci, pa neke stvari koje im drustvo namece da ne prihvate. E takvim ljudima je bolje zivjeti gdje, u mrskoj kapitalisticko-liberalnoj "demokratskoj" USA ili u voljenoj Islamskoj republici Iran? Ili mozda u BiH![]()
uredjenju da se tretira na nivou statisticke greske. pa da ih je 30% neistomisljenika oni se moraju poklopit i slusat novoizabranu vlast jer je to i njihova vlast pa kakva god dda je i zakon i ustav su svetinja pa kakav god da je, u slucaju Irana to je Kur´an.
vidim kako amercki siromasni i srednji sloj nosi na grbace citav golemi i strasni income tax revenue a bogatasi subvecionirani neplacanjem poreza na golemo bogatsvo pod izgovorom ˝necemo imat otkle investirat i zaposlit silnu masuZavisi sta ko hoce. Neko kaze da ce podnijeti sve zrtve samo da je "svoj na svome, na svojoj zemlji u svojoj vjeri". Drugi kaze da ga interesuje samo koliko moze staviti u dzep, otalo je nebitno. Neko opet kaze, nije mi problem sto nemam love, samo da mi je sistem uredjen da me ne maltretiraju na salteru, u opstini, ovdje ondje da znam pravila igre koja se ne mijenjaju od slucaja do slucaja. Neko bi opet u nirvanu. Tamo gdje vecina od tih ponekada suprotstavljenih zelja moze biti ostvarena, tu je bolje. A Iran danas nije takva zemlja.˝. nemoj platit porez ili dug pa da vidis kako plijene (konfiskuju) imovinu citave firme i kuce a oni o pravima covjeka na dom
![]()
a opet su oni svoj na svome i pri svojoj vjeri. boldano (klasicni ucmali stereotip kapitaliste). problem sto nema love nekom pa danas ne bi bilo strajkova, gladan trbuh nemoze jest uredjenu salter salu i pit pravila igre koje se mijenjaju
ako si zakonom i ustavom priznaz autsajder onda mozemo pricat ko je u boljem polozaju, zar narkomanima ubicama silovateljima pedofilima i kojekakvim devijantima trebaju biti dobri uslovi samo zato sto su u manjini. malo suzi pojam outsiderSa druge strane, ima ona sto kaze da se stepen civilizovanosti nekog drustva (zemlje) mjeri po tome kako je najslabijim clanovima tog drustva ili marginalnim grupama. Gdje takvi "autsajderi" bolje zive i imaju manje problema, to je bolja zemlja, bolje drustvo.
Vrlo jednostavno.
-
protagora
#912 Re: IRAN
sta bih te ja prosvjetljavao kad si i sam upoznat sa amerckom historijom. nisam ja kriv sto je americki ustav izglasan od thomasa jeffersona, georgea washingtona i ostalog vojnog generalskog vrha. amerckom narodu nikada i nije pruzena prilika da se izjasni na nekom referendumu vec je grupa ljudi napisala ustav ali to se ne govori vec se uzima zdravo za gotovo. i to sve na demokratskim temeljimaSlozio bih se s tobom! I ja smatram da je cudno i neobicno s obzirom da je produkt 1789 godine kada su evropski i svjetski slobodari igrali fudbala ljudkim glavama i slicno!
Bas cudno!
Kada vec analiziras americku demokratiju mogao si to malo detaljnije objasniti tj. prosvjetliti nas!
-
jefferson
#913 Re: IRAN
Da, mozes misliti budala. Trebali su se posavjetovati sa Reisom ili nekim ajatolahom! jbg, sta ces kada je amerikancima zaboravio neko reci da John Locke nije upravu, nego je demokratski nacin izbora predstavnika urodjeno u ljudska bica prilikom radjanja, nema potrebe da se organizuju, to samo od sebe dodje, samo treba cekati, sabur.protagora wrote:sta bih te ja prosvjetljavao kad si i sam upoznat sa amerckom historijom. nisam ja kriv sto je americki ustav izglasan od thomasa jeffersona, georgea washingtona i ostalog vojnog generalskog vrha. amerckom narodu nikada i nije pruzena prilika da se izjasni na nekom referendumu vec je grupa ljudi napisala ustav ali to se ne govori vec se uzima zdravo za gotovo. i to sve na demokratskim temeljimaSlozio bih se s tobom! I ja smatram da je cudno i neobicno s obzirom da je produkt 1789 godine kada su evropski i svjetski slobodari igrali fudbala ljudkim glavama i slicno!
Bas cudno!
-
kojeime
-
cikafe
#915 Re: IRAN
Hahaha haman tako...jefferson wrote:Da, mozes misliti budala. Trebali su se posavjetovati sa Reisom ili nekim ajatolahom! jbg, sta ces kada je amerikancima zaboravio neko reci da John Locke nije upravu, nego je demokratski nacin izbora predstavnika urodjeno u ljudska bica prilikom radjanja, nema potrebe da se organizuju, to samo od sebe dodje, samo treba cekati, sabur.protagora wrote:sta bih te ja prosvjetljavao kad si i sam upoznat sa amerckom historijom. nisam ja kriv sto je americki ustav izglasan od thomasa jeffersona, georgea washingtona i ostalog vojnog generalskog vrha. amerckom narodu nikada i nije pruzena prilika da se izjasni na nekom referendumu vec je grupa ljudi napisala ustav ali to se ne govori vec se uzima zdravo za gotovo. i to sve na demokratskim temeljimaSlozio bih se s tobom! I ja smatram da je cudno i neobicno s obzirom da je produkt 1789 godine kada su evropski i svjetski slobodari igrali fudbala ljudkim glavama i slicno!
Bas cudno!
NEGO, poAnta je da je svaki politicki sistem u svojoj sustini isti i svaki politicki sistem tezi da ima sto vece ovlasti nad ljudima... Ploiticke sisteme ne mozemo dijeliti na lose i dobre nego na losije i bolje!
U odnosu na americki, iranski politicki sistem je LOSIJI!
-
protagora
#916 Re: IRAN
jefferson wrote:Da, mozes misliti budala. Trebali su se posavjetovati sa Reisom ili nekim ajatolahom! jbg, sta ces kada je amerikancima zaboravio neko reci da John Locke nije upravu, nego je demokratski nacin izbora predstavnika urodjeno u ljudska bica prilikom radjanja, nema potrebe da se organizuju, to samo od sebe dodje, samo treba cekati, sabur.protagora wrote:sta bih te ja prosvjetljavao kad si i sam upoznat sa amerckom historijom. nisam ja kriv sto je americki ustav izglasan od thomasa jeffersona, georgea washingtona i ostalog vojnog generalskog vrha. amerckom narodu nikada i nije pruzena prilika da se izjasni na nekom referendumu vec je grupa ljudi napisala ustav ali to se ne govori vec se uzima zdravo za gotovo. i to sve na demokratskim temeljimaSlozio bih se s tobom! I ja smatram da je cudno i neobicno s obzirom da je produkt 1789 godine kada su evropski i svjetski slobodari igrali fudbala ljudkim glavama i slicno!
Bas cudno!
to je tvoj osobni problem sto ti slijedis darwinisticke teorije evolucije i coporsko divlje zakljucke ja ne znam da papu iko kritizira na sva usta kao sto to kritiziraju iranski rezim. po islamu vlast kruna je covjeku data od Boga, pitaj papu odakle mu ta vlast sigurno mu je john lock i kompanija nisu dali
-
protagora
#917 Re: IRAN
dobro, na koje autsajdere mislis?kojeime wrote:Protagora, ja lijepo napisah da je vrlo lako za procitati i jednostavno za razumjeti ono sta sam htio. I tu pise onako kako sam ja htio da napisem, ne kako ti zelis da razumijes. Dakle, samo procitaj, nemoj tumaciti, samo procitaj kako pise. I u tom postu lijepo pise i na koje autsajdere mislim. Da hoces da procitas bez predrasuda bilo bi OK, ali neces. A ja se sa tobom necu naduravati. Odjava.
-
cikafe
#918 Re: IRAN
JA! Ja mrzim vjerske vodje svakog kova i oblika! Ustvari to su jedini ljudi koje istinski mrzim!protagora wrote:to je tvoj osobni problem sto ti slijedis darwinisticke teorije evolucije i coporsko divlje zakljucke ja ne znam da papu iko kritizira na sva usta kao sto to kritiziraju iranski rezim. po islamu vlast kruna je covjeku data od Boga, pitaj papu odakle mu ta vlast sigurno mu je john lock i kompanija nisu dali. dok john lock jos nije bio u planu i slicni umni gasterbajteri koji su otkrivali toplu vodu rimski imperator, carevi, sahovi i faraoni su vec ovladali vjestinom vladanja. vidim da ovdje upravo lezi problem sekularizam naspram teokratije.
-
protagora
#919 Re: IRAN
ha ja, zar ti je toliko tesko rec da mrzis vjeru 
-
cikafe
#920 Re: IRAN
ne uopste, samo vjerske vodje!protagora wrote:ha ja, zar ti je toliko tesko rec da mrzis vjeru
protagora, prosesres ti kad-kad ha?
samo citaj sta ti ljudi pisu, ne trazi skrivena znacenja!
-
jefferson
#921 Re: IRAN
Moj problem nije. Ja sam se osvrnuo na ono što ti pričaš o američkom sistemu. Sad si otišao na papu. De se drži svojih "argumenata." Papa, Ajatolah itd, sve je to isto!to je tvoj osobni problem sto ti slijedis darwinisticke teorije evolucije i coporsko divlje zakljucke ja ne znam da papu iko kritizira na sva usta kao sto to kritiziraju iranski rezim. po islamu vlast kruna je covjeku data od Boga, pitaj papu odakle mu ta vlast sigurno mu je john lock i kompanija nisu dali . dok john lock jos nije bio u planu i slicni umni gasterbajteri koji su otkrivali toplu vodu rimski imperator, carevi, sahovi i faraoni su vec ovladali vjestinom vladanja. vidim da ovdje upravo lezi problem sekularizam naspram teokratije.
Ja sam se osvrnuo na drugi kontinentalni kongres i John locka, a o tome ako hoćeš možemo nadugo pričati, međutim očito izbjegavaš.
-
protagora
#922 Re: IRAN
jasta da nije tog poganog vjerskog siiskog pape, ajatolaha iran bi davno lizao dupe amerimacikafe wrote:ne uopste, samo vjerske vodje!protagora wrote:ha ja, zar ti je toliko tesko rec da mrzis vjerunajbespotrebnije zanimanje ikad, sto se lagano ne prozovu politicarima?
protagora, prosesres ti kad-kad ha?
samo citaj sta ti ljudi pisu, ne trazi skrivena znacenja!
stas kad taj islam kojeg ti ne mrzis se nemoze razdvojit na duhovnu svjetovnu vlast i Poslanika a.s. halifa ili ajatolaha kroz koga je objedinjena svjetovna i duhovna vlast. mrzis Poslanika a.s. a ne mrzis islam, hmm djeluje mi kao ˝ja volim ljude ali ne volim nikako covjecanstvo˝ razluci za sta si, za oboje ili protiv
ovo nisu nikakva skrivena znacenja malo upuceniji musliman ce ti potvrdit ove stvari
-
protagora
#923 Re: IRAN
aha moja omaska sto sam tako napao papujefferson wrote:Moj problem nije. Ja sam se osvrnuo na ono što ti pričaš o američkom sistemu. Sad si otišao na papu. De se drži svojih "argumenata." Papa, Ajatolah itd, sve je to isto!to je tvoj osobni problem sto ti slijedis darwinisticke teorije evolucije i coporsko divlje zakljucke ja ne znam da papu iko kritizira na sva usta kao sto to kritiziraju iranski rezim. po islamu vlast kruna je covjeku data od Boga, pitaj papu odakle mu ta vlast sigurno mu je john lock i kompanija nisu dali . dok john lock jos nije bio u planu i slicni umni gasterbajteri koji su otkrivali toplu vodu rimski imperator, carevi, sahovi i faraoni su vec ovladali vjestinom vladanja. vidim da ovdje upravo lezi problem sekularizam naspram teokratije.
Ja sam se osvrnuo na drugi kontinentalni kongres i John locka, a o tome ako hoćeš možemo nadugo pričati, međutim očito izbjegavaš.
trebao sam se drzat argumenata u pravu si taj drugi kontinentalni kongres je vrijedan rasprave ali sada nemam vremena mozda drugom prilikom
-
jefferson
#924 Re: IRAN
Ma da, ubi se od posla i citanja wikipedije!protagora wrote:aha moja omaska sto sam tako napao papujefferson wrote:Moj problem nije. Ja sam se osvrnuo na ono što ti pričaš o američkom sistemu. Sad si otišao na papu. De se drži svojih "argumenata." Papa, Ajatolah itd, sve je to isto!to je tvoj osobni problem sto ti slijedis darwinisticke teorije evolucije i coporsko divlje zakljucke ja ne znam da papu iko kritizira na sva usta kao sto to kritiziraju iranski rezim. po islamu vlast kruna je covjeku data od Boga, pitaj papu odakle mu ta vlast sigurno mu je john lock i kompanija nisu dali . dok john lock jos nije bio u planu i slicni umni gasterbajteri koji su otkrivali toplu vodu rimski imperator, carevi, sahovi i faraoni su vec ovladali vjestinom vladanja. vidim da ovdje upravo lezi problem sekularizam naspram teokratije.
Ja sam se osvrnuo na drugi kontinentalni kongres i John locka, a o tome ako hoćeš možemo nadugo pričati, međutim očito izbjegavaš.![]()
trebao sam se drzat argumenata u pravu si taj drugi kontinentalni kongres je vrijedan rasprave ali sada nemam vremena mozda drugom prilikom
- bogoljub
#925 Re: IRAN
aha moja omaska sto sam tako napao papu