Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- nosara
#901 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad ce ti racuni, da se ibretimo... 
- mayab
#902 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ulaganje u izolaciju se uvijek isplati, bez dobre izolacije je bespredmetno išta raspravljati!!!lamudan wrote:nema bas puno mudrolije,prilicno ti je jednostavan plan
1.najjeftinija verzija bi bila dva konvektora,u svakoj sobi po jedan bez problema griju to sve,malo vece racune placas
2.dobar kamin u vecoj sobi moze sve ugrijat ali je taj kamin skuplji i moras puno pregrijat vecu sobu da bi ugrijao manju,i puno lozenja i ciscenja
3.manji kamin u vecoj i konvektor u manjoj griju dobro ima lozenja ali manje plus struja za jedan konvektor
4.najskuplja varijanta jedan dobar inverter koji kosta recimo 2000KM ili cak manji koji kosta 1300KM grije bez problema sve to,ako stavis npr u vecu sobu okrenut prema vratima,dolaze najmanji racuni od svega navedenog i nema lozenja ni obaveza
5.sto se tice izolacije,dobra stvar,ali mislim da ces manje trosit struje ako se grijes inverterom bez izolacije,nego da ulozis u izolaciju i grijes se na konvektore,tako da bi ja umjesto izolacije ulozio 1300KM u inverter
ovo je moje iskustvo,probao sam sve te varijante,nadam se da ce ti biti od koristi,poz
- lethalthreat
#903 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam siguran, ali mislim da ukoliko je u pitanju poslovni prostor, da je tarifa za struju puta 2. Vjerovatno su zbog toga tako visoki računi.
- Qler
#904 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moj kum je uradio izolaciju stana u kuci, i više se ne grije na plin nego na struju, tj. klima radi 24/7. Račun mu dolazi oko cca 150KM dok bi mu plina dolazilo 250KM, plus struja... Čovjek se razrahatio kako je klimu ugradio
ne toliko ljeti koliko zimi..
- lethalthreat
#905 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zahvaljujem na prijedlozima, izolaciju sam planirao uraditi zajedno sa fasadom, to je ideja dotjerivanja i uljepšavanja kuće koja živi već neko vrijeme. Neka idealna situacija koju planiram izvesti je: inverter+dobra izolacija+konvektor u neki zabačeniji kutak, ali to je proces koji će trajati neko vrijeme. Idem step by step 
-
MMM1977
#906 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Atlantis, kupljeni u Januaru 2012. godine, plaćeni oko 270 KM po komadu ako se dobro sjećam. Meni je taj račun isto bio šokantan ali kad sam uzeo i preračunao tačno je toliko i potrošeno. Ako se dobro sjećam, matematika je bila nešto kao 2,5 kWh x 2 konvektora x 24 sata x 30 dana = 3600 kW i da je to bilo to. Dakle, temperatura je bila naštimana na 26C i konstantno su radili a struja mi je u tim kancelarijama na moje ime, dakle nije industrijska.nera18 wrote:ma kakvi su ti to konvektori ?
grijem pola stana sa dva, nekih 45 m2 recimo, na 25 stepeni, kupatilo po potrebi, bojler stalno ukljucen, masina, ne kuham na struju , prosli mjesec 175, predprosli 120
i da, konstantno griju
Ako neko traži konvektore da kupi, rado ću mu ih prodati u pola cijene, još su pod garancijom.
- Hajlac
#907 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Reagovao sam jer je jos ranije potenciran kapacitet te Nocrie sto u stvarnosti zapravo nije slucaj, cisto da ne bude zablude kad je u pitanju stvarni kapacitet ovih klima standardne velicine (do -14- po Toshibi i Fujitsuu tj. -35- po Mitsubishiu)
Na -15C Nocria 14 daje do 3,4kW
Odnos temperature, potrosnje i kapaciteta:
Fujitsu_AWYZ14LBC
Mitsubishi FD35-VABH

Toshiba 10SKVP-ND (ova je manja od druge dvije, nisu testirali 13ku Toshibu ali nije puno slabija od 13ke)

Objasnjenje:
tanka tamnoplava linija oznacava trenutnu ambientalnu temperaturu na vanjskoj jedinici
deblja svijetloplava oznacava ulaznu snagu tj. trenutnu potrosnju u kW
roze boja oznacava trenutnu izlaznu snagu u kW
To je jedino pravo testiranje klima za koje ja znam. Testirao je finski/svedski VTT institut. Mozda ce @ketonsd1 znati nesto o njima?
Iz rezultata se vidi da recimo pri -15C :
Fujitsu 14 trosi do 2,2kW(to je ona prica o puno vise obrtaja kompresora kod Fujitsua) pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 3,4kW (28mi sat testiranja).
Primjetno je vrlo cesto odmrzavanje vec od -15C na nize. Na jednom drugom grafikonu primjetna je malo veca oscilacija unutrasnje temperature nego kod druge dvije klime (upravo zbog cestog odmrzavanja pri temp. nizim od -15C).
Mitsubishi 35 trosi do 1,5kW pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 3,4kW (28mi sat testiranja).
Odmrzavanje je rjedje dok postoje vece oscilacije u izlaznoj snazi od Toshibe ali manje od Fujitsua.
Oscilacije unutrasnje temperature su neznatne.
Toshiba 10 trosi 1,3kW pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 2,5kW, u pitanju je najmanji model - 10ka, (29ti sat testiranja).
Primjetno je puno rjedje odmrzavanje od druge dvije klime uz maltene nepostojece oscilacije unutrasnje temperature(vidljivo na drugom grafikonu u pdf verziji).
P.S. Ako nadjem vremena, preko vikenda cu postaviti one racune za plin i struju + obavjestenje o iskljucenom centralnom.
Na -15C Nocria 14 daje do 3,4kW
Odnos temperature, potrosnje i kapaciteta:
Fujitsu_AWYZ14LBC
Mitsubishi FD35-VABH
Toshiba 10SKVP-ND (ova je manja od druge dvije, nisu testirali 13ku Toshibu ali nije puno slabija od 13ke)
Objasnjenje:
tanka tamnoplava linija oznacava trenutnu ambientalnu temperaturu na vanjskoj jedinici
deblja svijetloplava oznacava ulaznu snagu tj. trenutnu potrosnju u kW
roze boja oznacava trenutnu izlaznu snagu u kW
To je jedino pravo testiranje klima za koje ja znam. Testirao je finski/svedski VTT institut. Mozda ce @ketonsd1 znati nesto o njima?
Iz rezultata se vidi da recimo pri -15C :
Fujitsu 14 trosi do 2,2kW(to je ona prica o puno vise obrtaja kompresora kod Fujitsua) pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 3,4kW (28mi sat testiranja).
Primjetno je vrlo cesto odmrzavanje vec od -15C na nize. Na jednom drugom grafikonu primjetna je malo veca oscilacija unutrasnje temperature nego kod druge dvije klime (upravo zbog cestog odmrzavanja pri temp. nizim od -15C).
Mitsubishi 35 trosi do 1,5kW pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 3,4kW (28mi sat testiranja).
Odmrzavanje je rjedje dok postoje vece oscilacije u izlaznoj snazi od Toshibe ali manje od Fujitsua.
Oscilacije unutrasnje temperature su neznatne.
Toshiba 10 trosi 1,3kW pri cemu prenosi toplote u vrijednosti 2,5kW, u pitanju je najmanji model - 10ka, (29ti sat testiranja).
Primjetno je puno rjedje odmrzavanje od druge dvije klime uz maltene nepostojece oscilacije unutrasnje temperature(vidljivo na drugom grafikonu u pdf verziji).
P.S. Ako nadjem vremena, preko vikenda cu postaviti one racune za plin i struju + obavjestenje o iskljucenom centralnom.
Last edited by Hajlac on 03/01/2013 12:52, edited 2 times in total.
- Hajlac
#908 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbitnije je koliki mu je racun u prelaznim mjesecima kad nit grije nit hladi?Qler wrote:Moj kum je uradio izolaciju stana u kuci, i više se ne grije na plin nego na struju, tj. klima radi 24/7. Račun mu dolazi oko cca 150KM dok bi mu plina dolazilo 250KM, plus struja... Čovjek se razrahatio kako je klimu ugradione toliko ljeti koliko zimi..
Recimo oktobarski i majski racun?
150KM je velika cifra. Koja je klima?
- Hajlac
#909 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Novo upozorenje zbog alarmantnog zagadjenja Sarajeva:
Sarajevo je kao ekspres-lonac, zrak je 6,5 puta zagađeniji od podnošljivog
"Trebalo bi uvesti i što češće linije u javnom gradskom prijevozu, kako bi što manje građana putovalo svojim vozilima, a jedna od ključnih preporuka je i stimulacija upotrebe grijanja na plin. Zabrinutost povećava sve češći prelazak na isplativije čvrste energente, ne samo pojedinaca, već i institucija."
Karcinom je neminovnost
"Nema perioda u danu kad bi se moglo reći da je malo bolje", ističe za naš portal diplomirani inžinjer hemije Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS.
"Pogoršanje bilježimo na svim mjernim stanicama. Tolerantna dnevna vrijednost najsitnijih lebdećih čestica je 72 mikrograma čestica po kubnom metru, a na Otoci imamo 470. Od 26. decembra do pred Novu godinu je zabilježen pad nivoa zagađenja, ali je on sada ponovo počeo rasti", kaže Salihagić i dodaje da samo vjetar i padavine mogu promijeniti situaciju u ovom "ekspres-loncu" u kojem smo svi izloženi tako visokim koncentracijama štetnih čestica da su kancerogena oboljenja neminovnost.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /130103032
Lozi mehaga lozi kad ti je bog dao
"Trebalo bi uvesti i što češće linije u javnom gradskom prijevozu, kako bi što manje građana putovalo svojim vozilima, a jedna od ključnih preporuka je i stimulacija upotrebe grijanja na plin. Zabrinutost povećava sve češći prelazak na isplativije čvrste energente, ne samo pojedinaca, već i institucija."
Karcinom je neminovnost
"Nema perioda u danu kad bi se moglo reći da je malo bolje", ističe za naš portal diplomirani inžinjer hemije Sanela Salihagić, rukovoditeljica Odjeljenja sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS.
"Pogoršanje bilježimo na svim mjernim stanicama. Tolerantna dnevna vrijednost najsitnijih lebdećih čestica je 72 mikrograma čestica po kubnom metru, a na Otoci imamo 470. Od 26. decembra do pred Novu godinu je zabilježen pad nivoa zagađenja, ali je on sada ponovo počeo rasti", kaže Salihagić i dodaje da samo vjetar i padavine mogu promijeniti situaciju u ovom "ekspres-loncu" u kojem smo svi izloženi tako visokim koncentracijama štetnih čestica da su kancerogena oboljenja neminovnost.
- dječak sa šibicama
#910 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Konvektori ne rade non stop, uz to, nikada nisu na MAX potrosnji. Znaci, ili ne znas njima rukovati, ili pises napamet.MMM1977 wrote:Atlantis, kupljeni u Januaru 2012. godine, plaćeni oko 270 KM po komadu ako se dobro sjećam. Meni je taj račun isto bio šokantan ali kad sam uzeo i preračunao tačno je toliko i potrošeno. Ako se dobro sjećam, matematika je bila nešto kao 2,5 kWh x 2 konvektora x 24 sata x 30 dana = 3600 kW i da je to bilo to. Dakle, temperatura je bila naštimana na 26C i konstantno su radili a struja mi je u tim kancelarijama na moje ime, dakle nije industrijska.nera18 wrote:ma kakvi su ti to konvektori ?
grijem pola stana sa dva, nekih 45 m2 recimo, na 25 stepeni, kupatilo po potrebi, bojler stalno ukljucen, masina, ne kuham na struju , prosli mjesec 175, predprosli 120
i da, konstantno griju
Ako neko traži konvektore da kupi, rado ću mu ih prodati u pola cijene, još su pod garancijom.
Ja sa ovim 2,5 kW konvektorom, grijem veliku sobu i hodnik (ako samo on radi, a to je cirka 25 m2) ali nikada nije na MAX, dakle ne palim 6, vec uglavnom je na 3, nekada 2, nekada 4, ovisi o temperaturi zraka napolju. I kad postigne zeljenu temperaturu, gasi se, i sam radi po tom principu recimo petnaest minuta radi, petnaest ne radi i tako u krug. Dakle to nije potrosnja 2,5 kW po satu. I ne postoji konvektor koji nema taj princip rada, zato i jeste ekonomican, nije to uljani radijator ili kvarcna grijalica pa da radi neovisno o temperaturi prostorije.
- Referent za ONO i DSZ
#911 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Hajlac, nije "Mehaga" kriv sto lozi...razmisli malo prije nego prospes cinizam.
...Jos cekam PDF racuna u Novembru 35KM sve skupa s grijanjem. Molim bez razvodnjavanja i izvrdavanja.
Ljubitelji struje imate gore i konvektore upola cijene
...eto covjek lud pa ih prodaje.
...Jos cekam PDF racuna u Novembru 35KM sve skupa s grijanjem. Molim bez razvodnjavanja i izvrdavanja.
Ljubitelji struje imate gore i konvektore upola cijene
- Hajlac
#912 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stipu shuplje citaj malo sta strucni i upuceni ljudi kazu.micki125 wrote:ćumur je zakon, domaći a jeftin. ovo zagađenje je od tatinih sinova koji u granap idu autom.Hajlac wrote:Novo upozorenje zbog alarmantnog zagadjenja Sarajeva:
Karcinom je neminovnost
Nije trend povecanja vozila u gradu vec je trend prelaska na jeftinije oblike grijanja kuca i stanova.
- dječak sa šibicama
#913 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Takodje, ne postiji logicka potreba da poslovni prostor i u 3 ujutro konvektor grije na maksimalnoj potrosnji.
2 konvektora od 2,5 kW koji griju prostor od 35 m2, na maximalnoj potrosnji, ugrijali bi taj prostor za sat vremena toliko da bi ljudi bjezali napolje da se rashlade.
Moj zakljucak bi bio da to nisu konvektori, ali posto spominjes Atlantis, onda zakljucujem da ili ne govoris istinu, ili drzis otvoren prozor dok grijes. Logika te demantuje, jednostavno.
2 konvektora od 2,5 kW koji griju prostor od 35 m2, na maximalnoj potrosnji, ugrijali bi taj prostor za sat vremena toliko da bi ljudi bjezali napolje da se rashlade.
Moj zakljucak bi bio da to nisu konvektori, ali posto spominjes Atlantis, onda zakljucujem da ili ne govoris istinu, ili drzis otvoren prozor dok grijes. Logika te demantuje, jednostavno.
- Hajlac
#914 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vjerovatno ti temp. nije bila -15C i niza jer ona ispod -15C ima tajmer po kom u odredjenim(poprilicno cestim tipa 30min) razmacima odmrzava bilo ili nebilo potrebe. Znam da Toshiba to radi na -20C i nize. Za Mitsubishi nemam podatke.lamudan wrote: kod mene kod kuce je primijetno bilo na -15 dosta rjedja odmrzavanja nego na -2 mozda svaka 2h otprilike,tako da nisam imao nikakvih oscilacija u sobi heh,ja sam tebi objasnio jednom zasto sam izabrao fujitsu,dobio sam vise kw nego sa toshibom ili mitsubishijem znaci vise toplote vise kvadrata pokrijem a za manje para kupio,a to sto ima neka klima jos efikasnija na -26 to meni ne igra ulogu,jer imam toliko male racune da mi niko ne vjeruje na forumu,znaci ne igra mi ulogu sto bi mi neka puno skuplja klima ustedila jos koju marku,jer i ovako nista ne trosim na grijanje,akobogda ove zime cu ustedit kamaru para na grijanju,i za sledecu zimu izbacujem lg inverter a umjesto njeg postavljam jos jednu istu ovakvu fujitsu,meni bolje ne treba jer grije ludo a trosi malo,cisti se sama itd
Na osnovu cega mislis da ti ona na nasim tipicnim minusima (do -10C) daje vise od ostalih kad je jasno vidljivo da joj onih nazivnih 9kW pri +7C ne znaci nista kad su u pitanju minusi?
Upravo zbog te zablude sam reagovao
Pojedini proizvodjaci vole se sicati tim ciframa pri +7C sto bas i nisu realni uslovi za nase zime. Da smo u Hercegovini ili na primorju bilo bi relevantno tih 9kW.
Nocria trosi vise upravo zbog brzeg kompresora(vjerovatno jer je manjih gabarita i kapaciteta protoka gasa) ali se to na izlaznoj snazi ne vidi, sto je jasno iz ovog profesionalno uradjenog finskog testa. Rezultat je veca potrosnja struje tj. manji COP.
Nije ona dzabe jeftinija 400KM od druge dvije.
Po svemu sudeci, u pravu je @ketonsd1 kad kaze da je Mitsubishi trenutno najbolja split toplotna pumpa za grijanje.
- dječak sa šibicama
#915 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imao sam i kvarcnu, i uljani, i konvektor, pa mogu reci da pises gluposti.micki125 wrote: da izvineš, i uljani radijator kao i kvarcna grijalica imaju termostate koji iste iključuju nakon što dostignu zadatu temperaturu, te po potebi uključuju. Taj tvoj konverter nije ništa drugo do obična grijalica upakovana u šarenu lažu. Prema tome, priče da konvektor troši manje od uljanog radjatora može objesiti mačku o šta god hoćeš.
Kvarcna kad se upali, ne gasi se, samo ima mogucnost da kad upalis MAX potrosnju, s vremena na vrijeme ima tajming da se 2 grijaca pale/gase ali onaj osnovni radi non stop i trosi 0,8 kW non stop, dok 2,4 trosi samo kada se upale i ona preostala dva grijaca. Govorim o klasicnim kvarcnim grijalicama sa 3 grijaca.
Sarena nesarena, ja sam zadovoljan konvektorom, i vidim razliku u cijeni.. a vi klima uredjaje tusite kome mozete, svaka cast ko ima novaca uloziti 2 ili 3 milje maraka na klima uredjaj. To je vasa ciljana grupa.
- Hajlac
#916 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I uljani radijator i kvarcna grijalica imaju termostat isto kao i konvektor - ne mozes konvektore odvajati kad se svodi na isto. Kvarcna i TA pec su gore samo zato sto losije prenose toplotu u prostoriju isijavanjem umjesto strujanjem zraka kako to rade konvektori i uljani radijatori.dječak sa šibicama wrote: Ja sa ovim 2,5 kW konvektorom, grijem veliku sobu i hodnik (ako samo on radi, a to je cirka 25 m2) ali nikada nije na MAX, dakle ne palim 6, vec uglavnom je na 3, nekada 2, nekada 4, ovisi o temperaturi zraka napolju. I kad postigne zeljenu temperaturu, gasi se, i sam radi po tom principu recimo petnaest minuta radi, petnaest ne radi i tako u krug. Dakle to nije potrosnja 2,5 kW po satu. I ne postoji konvektor koji nema taj princip rada, zato i jeste ekonomican, nije to uljani radijator ili kvarcna grijalica pa da radi neovisno o temperaturi prostorije.
- Hajlac
#917 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo tako.micki125 wrote:da izvineš, i uljani radijator kao i kvarcna grijalica imaju termostate koji iste iključuju nakon što dostignu zadatu temperaturu, te po potebi uključuju. Taj tvoj konverter nije ništa drugo do obična grijalica upakovana u šarenu lažu. Prema tome, priče da konvektor troši manje od uljanog radjatora može objesiti mačku o šta god hoćeš.dječak sa šibicama wrote:Konvektori ne rade non stop, uz to, nikada nisu na MAX potrosnji. Znaci, ili ne znas njima rukovati, ili pises napamet.MMM1977 wrote: Atlantis, kupljeni u Januaru 2012. godine, plaćeni oko 270 KM po komadu ako se dobro sjećam. Meni je taj račun isto bio šokantan ali kad sam uzeo i preračunao tačno je toliko i potrošeno. Ako se dobro sjećam, matematika je bila nešto kao 2,5 kWh x 2 konvektora x 24 sata x 30 dana = 3600 kW i da je to bilo to. Dakle, temperatura je bila naštimana na 26C i konstantno su radili a struja mi je u tim kancelarijama na moje ime, dakle nije industrijska.
Ja sa ovim 2,5 kW konvektorom, grijem veliku sobu i hodnik (ako samo on radi, a to je cirka 25 m2) ali nikada nije na MAX, dakle ne palim 6, vec uglavnom je na 3, nekada 2, nekada 4, ovisi o temperaturi zraka napolju. I kad postigne zeljenu temperaturu, gasi se, i sam radi po tom principu recimo petnaest minuta radi, petnaest ne radi i tako u krug. Dakle to nije potrosnja 2,5 kW po satu. I ne postoji konvektor koji nema taj princip rada, zato i jeste ekonomican, nije to uljani radijator ili kvarcna grijalica pa da radi neovisno o temperaturi prostorije.
- Hajlac
#918 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne bih se slozio. Sve je manje starih generacija iz 80ih godina a zamjenjuju ih polovni uvezeni iz EU auta proizvedena 90ih godina koja manje zagadjuju.micki125 wrote: nije trend povećanja vozila, ali jeste trend povećanja neispravnih vozila, jer ljudi odavno ne mogu kupovati nova već drndaju stara, koja puše ko ćiro u svoj vakat.
Osnovni trend je ovaj s lozenjem svega i svacega.
- Hajlac
#919 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
dječak sa šibicama wrote:Imao sam i kvarcnu, i uljani, i konvektor, pa mogu reci da pises gluposti.micki125 wrote: da izvineš, i uljani radijator kao i kvarcna grijalica imaju termostate koji iste iključuju nakon što dostignu zadatu temperaturu, te po potebi uključuju. Taj tvoj konverter nije ništa drugo do obična grijalica upakovana u šarenu lažu. Prema tome, priče da konvektor troši manje od uljanog radjatora može objesiti mačku o šta god hoćeš.
Kvarcna kad se upali, ne gasi se, samo ima mogucnost da kad upalis MAX potrosnju, s vremena na vrijeme ima tajming da se 2 grijaca pale/gase ali onaj osnovni radi non stop i trosi 0,8 kW non stop, dok 2,4 trosi samo kada se upale i ona preostala dva grijaca. Govorim o klasicnim kvarcnim grijalicama sa 3 grijaca.
Sarena nesarena, ja sam zadovoljan konvektorom, i vidim razliku u cijeni.. a vi klima uredjaje tusite kome mozete, svaka cast ko ima novaca uloziti 2 ili 3 milje maraka na klima uredjaj. To je vasa ciljana grupa.
Paranoja paranooojaaaa
- Hajlac
#920 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam vama koji ste spominjali i potencirali 9kW kao adut Fujitsu htio skrenuti paznju da to nema nikakvog efekta u stvarnim uslovima grijanjalamudan wrote:pa ja sam - 15 imao samo par dana,sve ostalo je bila igra za fujitsu,znaci trebao sam doplatit 400KM pa uzet manju kao kod tebe,sta cu sa ta 2,5KW na minusu,dokle bi mi to moglo pokrit
Mora se uvijek imati na umu da je stvarni kapacitet dosta razlicit od onog iz brosura koje proizvodjaci dobivaju testiranjem @ +7C.
Fujitsu je tu najdalje otisao u obmani nahajcajuci tj. prilagodivsi tako klimu da moze dati 9kW kako bi se specifikacija isticala od ostalih.
Evo sad je vani +5C ali pri tako blagoj vanjskoj nikome zivom ne treba 9kW izlazne snage dok pri -10C bi bilo jako pozeljno kad bi jedna klima ovih standarnih velicina mogla davati vise od 4kW jer su pri vecim minusima i veci gubici u prostoriji.
Da je srece, svi bi gledali izlaznu snagu+potrosnju izmedju 0 i -15C i tako usporedjivali klime jer niti nazivni kapacitet(4,2 ili 6kW) niti maksimalni @+7C ne znace nista u realnosti.
Nemoj misliti da bi ti Mitsubishi VABH ili Toshiba SKVP2(jaca od moje SKVP) ista manje grijale samo zato sto im ne pise 9kW
Last edited by Hajlac on 03/01/2013 14:07, edited 1 time in total.
- _Reds_
#921 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.pik.ba/artikal/4485527/konve ... grijalica/
Moze li konkretan odgovor, da li je neko koristio ove kponvektore, i kakvi su ?? Tessy ove ??
I sta znaci da je mehanicki termoregulator ??
I kakve je razlike izmedju njih i eletronskih ??
Moze li konkretan odgovor, da li je neko koristio ove kponvektore, i kakvi su ?? Tessy ove ??
Last edited by _Reds_ on 03/01/2013 14:02, edited 1 time in total.
- dječak sa šibicama
#922 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo je ono kad te ubjedjuju da je crno, zapravo bijelo
Valjda ja znam koliko struje trosim na konvektor, a koliko sam trosio na kvarcnu grijalicu ili uljani radijator, i koliko ugrije konvektor a koliko uljana grijalica priblizne snage
Reds, imam Tesy konvektore, sve pohvale sa moje strane.
Valjda ja znam koliko struje trosim na konvektor, a koliko sam trosio na kvarcnu grijalicu ili uljani radijator, i koliko ugrije konvektor a koliko uljana grijalica priblizne snage
Reds, imam Tesy konvektore, sve pohvale sa moje strane.
- Hajlac
#923 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije bas nikako jer kroz konvektor ipak bolje struji zrak i time se bolje zagrijava prostorija nego kod uljanih radijatora, TA peci (osim ako se ventilator upali ali onda puuuno vise struje trosi) i kvarcnih.micki125 wrote:NIKAKOlamudan wrote:pa kako onda konvektor stedi struju u odnosu na te grijalice sa istim termostatom
Lakse zagrije sav zrak u prostoriji pa moze manje raditi tj. paliti grijac.
- _Reds_
#924 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
micki125 wrote:mehanički termostat, tj bez elektronike, samo gvožđe, tj bimetal._Reds_ wrote:http://www.pik.ba/artikal/4485527/konve ... grijalica/
elektronski, ko što mu i ime kaže, elektronika, i precizniji je, te još, u zavisnosti od modela, pruža dodatne opcije programiranja više temperatura tokom dana i sl.
Ovako, znaci ja bi zelio ove za vikendicu, tj. da li ovja mehanicki moze da mu ja lijepo stavim recimo 23 stepena, i da on drzi to, i to je to.
Ne zelim, nista to nocu, 20 danju 24 i slicno, nemam potrebe za tim, nisma svaki dan na vikendici, 3-4 dana u mjesecu.
Inache koliko je para skuplji taj sa elektornskim termostatom??
- dječak sa šibicama
#925 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mehanicki nema tu mogucnost da stimas temperaturu prostorije, vec mozes nastimati podiok na termostatu, to je recimo odokativna metoda_Reds_ wrote:
Ovako, znaci ja bi zelio ove za vikendicu, tj. da li ovja mehanicki moze da mu ja lijepo stavim recimo 23 stepena, i da on drzi to, i to je to.
Ne zelim, nista to nocu, 20 danju 24 i slicno, nemam potrebe za tim, nisma svaki dan na vikendici, 3-4 dana u mjesecu.
Inache koliko je para skuplji taj sa elektornskim termostatom??