Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
began

#901 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by began »

Hvala na savjetma mondea sam ubacio u opticaj prije nekoliko dana naso sam jednog extra ocuvanog 2.0 tddi 85kw 115ps 2001 god i ima lanac pa sam mislio da je malo dugotrajniji (nisam neki expert),uglavnom u uzi izbor su usli Megane karavan i Peugeot 307 pa vdijecemo :)
Qler

#902 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Tog tddi vozim od 2008 godine, presao 333k km :) juce gledao :) imao je problem sa alternatorom, dva puta, motor nikad nije diran, lanac nikad diran, svako 10k km se mijenju ulje i svi filteri... Ima nekih sad nedostataka koji su se pojavili sa kilometrima, nesto struze kad skrecem desno :) nemam pojma sta, ni u servisu nisu sigurni :) nosace smo sve morali mijenjati motora, odbojne gume, set kvacila na 180k km i na cca 290k km smo mijenjali...karavan, prostora kao u prici :) gepek mozes natrpati da ne vjerujes :)

U glavnom, sta su sigurne mane, alternator, zna pobudaliti klima, ali se to rijesi resetom klime (kombinacija tipki onih za puhanje i resetuje se), stabilizatori znacu otici cca 30KM komad, onaj pretinac za naocale na krovu lako se pokvari :) i ja jos nisam nasao kvalitetne nosace motora kod ovih prodavaca dijelova. Kupili sad sa otpada original polovne jer bolji su od ovih sto tusi motorex, unitrade i slicni.. i ode plovak od rezervoara, nama vec dugo ne radi pa resetujemo kilometrazu kad napunimo da znamo koliko smo presli i koliko imamo fore :)
brava od gepeka je nekada davno otisla, nikad se nije oko toga nesto gledalo, jednostavno je iskljucena i sad se otkljucava samo preko kljuca, negdje je bio kontakt pa se sam gepek otvarao kad upalis auto.. sad moram ugasiti auto i sa daljinskim ga onda otvoriti..

ja, kupljen je 2008 polovan i pisalo je da je presao 105k km (pitanje je samo koliko je vracen :) )

Kombinovane voznje predje cca 700km sa rezervoarom, ali se i ne stedi. Autoput rijetko kad ispod 160km/h...
530i

#903 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Qler wrote: i ode plovak od rezervoara, nama vec dugo ne radi pa resetujemo kilometrazu kad napunimo da znamo koliko smo presli i koliko imamo fore :)
Jebi ga, ako ja moram preračunavati i gledati koliko kilometara imam do sipanja... Ovo citirano mi je lično neprihvatljivo, popravljao sam pokazivač goriva i na fići, a ovi koji su vozili fiću znaju kakva je to komedija od pokazivača. Ostale "sitnice" neću ni spominjati, ali nekima je eto prihvatljivo da im pola auta ne radi, meni nije, bez obzira i na godine i na kilometre.
Qler

#904 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Jarane ovo je sluzbeni koji ne stoji, jebi ga, nema se vremena traziti ko ce to popraviti i ganjati majstore i dijelove... niko nece da se bakce oko toga a mi nemamo vremena da moljakamo okolo da to neko uradi. Ovako sipamo svakih 600km do vrha i mirna Bosna :)

Da je moje auto, privatno, to bi davno bilo rijeseno, i to i gepek i ovo struganje kad sam u krivini...
esso_sa

#905 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Taj problem sa gorivom kod Fordova izgleda cest. I ovaj se morao nekako snaci, ako ga racunica na kilometrazu izradi :razz:

Image
530i

#906 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Qler wrote:Jarane ovo je sluzbeni koji ne stoji, jebi ga, nema se vremena traziti ko ce to popraviti i ganjati majstore i dijelove... niko nece da se bakce oko toga a mi nemamo vremena da moljakamo okolo da to neko uradi. Ovako sipamo svakih 600km do vrha i mirna Bosna :)

Da je moje auto, privatno, to bi davno bilo rijeseno, i to i gepek i ovo struganje kad sam u krivini...

Dobro, službeno jest službeno auto, ali svejedno, da sam ja gazda popravio bih to.
began

#907 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by began »

Ljudi neznam toliko izbor vozila razliciti proizvodjaca ima do 6000km koje mogu ulozit u auto a prvo mi je auto pa nebih da se uvalim u probleme hvala na savjetima samo me jos interesuje za Alfu Romeo 147 ili 156 one mi ulaze u cijenu zaboravio sam navest u prvom postu,Hvala Lp
seoBIH

#908 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

Alfa nije za naših puteva i ne možeš je porediti sa gore spomenutim. To je auto za max dvije osobe, nazad prostora nema ništa. Šminkerski auto ako imaš 20tak godina i vozikaš se sam ili s drugovima. Kao što sam i naveo, jako osjetljive na naše puteve!

Ali da auto ide, da je fino i da fino izgleda, da fino lezi na cesti i da je upravljanje savršeno, to jest :mrgreen:

Btw, dobru alfu dizela koja nije pregažena NEMA ŠANSE DA NAĐEŠ ispod 7.000KM. Na to treba dodati u šteku još milju :D Tu ide mali servis i ostalo nek se nađe kad ode trap :D
Sodom1

#909 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Sto ja ne mogu ove price i supljarenja oko odrzavanja auta:to se filteri ,to se ulja,ma sve zivo svaki 10 000, 8 000,5 000 km ,sudija cambio :run: :run:
Raja odrzava auta nema zezancije,BiH je to
Qler

#910 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Sta hoces da kazes, da ne odrzavamo auta? Jebo ga ako i godinu dana ne mozes skupiti pare za malibservis, nemoj ni voziti auto... Cuj to se ulje mijenja, jok vozim ga kao kao ona long life ulja u mjenjacu, jos mi je u motoru tvornicko, tek je 200k km presao... A filter zraka svako par godina otresem od parmak i vratim, moze jos koju godinu...
Sodom1

#911 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

LJudi vozaju groblja od auta. Zimske gume nece da stave,sare ni na vidiku,zivote ugrozavaju.
A ovda se prica o ulju svakih 10 000,filterima
Qler

#912 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Ljudi voze rolsa, ferarria, paganija, placaju servise desetine hiljada maraka, a ovdje se raspravlja o servisu koji kosta 100KM... Mislim argument ti je pravo glup.

Ko ima vozi, ko nema ne vozi. A ovi sto ih ti spominjes vjerovatno i ne posjecuju forum...

I sto to tebe tangira sto mi sipamo pun rezervoar i mozes misliti odrzavamo auta? Zar je to toliko strasno? Taj bezobrazluk nasuti goriva i filtere promijeniti?
seoBIH

#913 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by seoBIH »

Vala ja vozim prosjecno auto ispod 10.000KM, ali ne pada mi na pamet da stedim na predvidjenim servisima, malom pogotovo! Svakih 10k, moze se omaci da vozim jos 200-300km do prvog u mjesecu ;) ali nakon toga auto ce radije stajati u garazi, nego da ne uradim servis.
LeKo

#914 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

Sodom1 wrote:Sto ja ne mogu ove price i supljarenja oko odrzavanja auta:to se filteri ,to se ulja,ma sve zivo svaki 10 000, 8 000,5 000 km ,sudija cambio :run: :run:
Raja odrzava auta nema zezancije,BiH je to
Ovaj pdf obično posjećuju auto entuzijasti, majstori, vrhunski teoretičari, pokoji mahalaš, a svima im zajedničko da ih zanimaju auta i da ih mogu kvalitetno održavati.

Ako bi ih izrazili brojem, isti ne prelazi 50-ak osoba, a onda tome dodamo da je u BiH oko 900.000 registrovanih auta i dođemo do zaključka, da gotovo svi koji ovdje postiraju šta voze, kako održavaju, koliko toče i tome slično, vrlo vjerovatno govore istinu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#915 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

Qler wrote: Ko ima vozi, ko nema ne vozi.
lijepo bi bilo da je tako
najgore je sto i ovi koji nemaju voze da bi se qrcili komsijama ....to vrlo dobro zna svako normalan i ko nije slijep pored ociju....
Ned071

#916 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Sodom1 wrote:LJudi vozaju groblja od auta. Zimske gume nece da stave,sare ni na vidiku,zivote ugrozavaju.
ne kontam te bas. sta je problem svako deset mjeseci dat 130 maraka za mali servis? meni barem to nie problem a auto mi je deceniju staro? :?
holowey

#917 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by holowey »

Ned071 wrote:
Sodom1 wrote:LJudi vozaju groblja od auta. Zimske gume nece da stave,sare ni na vidiku,zivote ugrozavaju.
ne kontam te bas. sta je problem svako deset mjeseci dat 130 maraka za mali servis? meni barem to nie problem a auto mi je deceniju staro? :?
svaki dan markica u kasicu prasicu, nekad i preskocis pa se opet za godinu nabere bar 300...i vise nego dovoljno za mali servis... a taktika svu metalnu sicu u kasicu, bude dovoljno i za registracije i za pokoji vanredni servis...
medjutim, za kladare ima markicu, za kasicu prasicu nema a vozilo bi se auto :-)
condy

#918 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Moželi auto eksplodirati ( plin od klime ili rezervoar od goriva ) kad se zapali motor ?

Neki dan vozim se magistralom m17, kad na putu u Lašvi vidim da gori Peugeot 307, motor sav u plamenu. Stalo nas je oko četri auta. Niko nije imao aparat za gašenje požara, neki su pokušavali snijegom gasiti auto ali nije bilo nikakve šanse. Nevjerovatno kako se brzo plamen razvio, motor se nije vidio sav u plamenu. Naravno, vatrogascima je trebalo pola sata da dođu, prije njih stigla policija i novinari...Ljudi su pokušali gasiti iako nije bilo šanse da se tako ugasi, pa se mislim da li je baš pametno biti uz auto kod takvog plamena ?
bitanga_sa_otesa

#919 Re: Pitamo Mehanicare ?

licno sam u ratu vidio mnoge aute kako gore,neki imali i pune rezervoare goriva i nijedan nije eksplodirao...
holowey

#920 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by holowey »

condy wrote:Moželi auto eksplodirati ( plin od klime ili rezervoar od goriva ) kad se zapali motor ?

Neki dan vozim se magistralom m17, kad na putu u Lašvi vidim da gori Peugeot 307, motor sav u plamenu. Stalo nas je oko četri auta. Niko nije imao aparat za gašenje požara, neki su pokušavali snijegom gasiti auto ali nije bilo nikakve šanse. Nevjerovatno kako se brzo plamen razvio, motor se nije vidio sav u plamenu. Naravno, vatrogascima je trebalo pola sata da dođu, prije njih stigla policija i novinari...Ljudi su pokušali gasiti iako nije bilo šanse da se tako ugasi, pa se mislim da li je baš pametno biti uz auto kod takvog plamena ?
nesto kontam, obicno kad plane, plane pod haubom i sta tu ima da eksplodira? rezervoar na drugom kraju auta, nije pod pritiskom, moze gorivo da plane ali da eksplodira?

gasenje zapaljivih tecnosti snijegom? shvatam, panika pa ne razmislja covjek... cudi me da magistralom nije proslo (i stalo) nijedno auto koje ima pp aparat
bitanga_sa_otesa

#921 Re: Pitamo Mehanicare ?

i mene cudi jer svaki teretni auto je obavezan imati najmanje 2 kg PP aparat
Bakir1

#922 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

znas kako je kod nas logika bolje dati cvaju sto nemas ispravan aparat nego dati 25 za ponovno punjenje, znas ti nas jebo ti nas
bitanga_sa_otesa

#923 Re: Pitamo Mehanicare ?

20 je punjenje jednog aparata ,neki dan ja nosio 2 komada ,ranije bilo cener,samo naljepnicu zalijepe...sad svaki put moraju prazniti sve i puniti ponovo,valjda ih pritisli od onda kad je onaj frajer poginuo gaseci....
Bakir1

#924 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

iznenadio bi se koliko ljudi nema osnovni dio opreme u autu a to nisu lokalci nego ljudi koji ide na malo dalje relacije, na makljenu prije 15 dana, sletio lik 3 metra sa ceste u kanal, pada snijeg, klizavo, stanem ja da ga izvucem, zakacim svoju sajlu kratko mi nemam odakle krenuti daj majstore sajlu nema, u autu zena, djeca, punica, gume nikakve, auto nikakav, kontam hajde iz prozora krenuo u vakuf, jok iz mostara krenuo u fis u kupovinu....
i pita sta sam duzan
bitanga_sa_otesa

#925 Re: Pitamo Mehanicare ?

mene nista ne iznenadjuje...jucer mi bio jedan ,huci mu nesto u tocku...ja dignem na dizalicu popusten tocak....vozi mjesec dana tako ....autoput...200-300...ne trebam ti vise nista pricat....
Post Reply