ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#901 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ja bih ti oprostio jer si pokazao duznu obazrivost. Ali zavisi od covjeka do covjeka.

Centralni registar kazni je vezan uz tvoj maticni broj i sve je u jednoj bazi.
Ako grijesim neka me neko ispravi.
kakavdanakneiskustvu

#902 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

drugi profil wrote:Ja bih ti oprostio jer si pokazao duznu obazrivost. Ali zavisi od covjeka do covjeka.

Centralni registar kazni je vezan uz tvoj maticni broj i sve je u jednoj bazi.
Ako grijesim neka me neko ispravi.

:thumbup:
muhanata

#903 Re: ZOBS

Post by muhanata »

Nisam sigurna da li ovo pitanje trebam postaviti na nekom drugom podforumu, ako sam pogriješila, izvinjaJem se unaprijed :D

Zanima me, naravno da mi odgovore osobe koje su upućene, jer mi nagađanje neće puno pomoći, da li u našoj lijepoj BiH postoji zakon u kojem piše da se osobi koja navrši 65 godina, mogu "ukinuti" sve kategorije izuzev B? Obrazloženje koje je osoba dobila je da ima više od 65 godina, bez obzira na fizičko i mentalno stanje te osobe :roll:

Koja je razlika ako ne smije voziti autobus, a smije malo vozilo, misliiiim ako je osoba nesposobna, trebala bi biti nesposobna voziti i manje vozilo, jelte? :?
drug_profi

#904 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Zakon o cestovnom prometu FBiH
http://www.ipi.ba/dokumenti/pravilnicif ... 028_06.pdf
Član 9.
Motornim vozilom kojim se vrši prijevoz može upravljati osoba koja ispunjava uvjete utvrđene
propisima o sigurnosti prometa na cestama.
Osoba iz stava 1. ovog člana mora imati i:
• najmanje III stepen stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila, ili certifikat o
stručnoj osposobljenosti za vozača motornog vozila transportnog operatora i
• manje od 65 godina starosti.
Odredba stava 2. ovog člana u pogledu stručne spreme ne primjenjuju se na zaposlenike koji u vezi
sa obavljanjem poslova svog radnog mjesta, osim poslova iz djelatnosti prijevoza i rentakar
prijevoza kada se vozilo iznajmljuje sa vozačem, upravljaju motornim vozilom za koje je potrebna
vozačka dozvola za "B" kategoriju.
Odredba stava 2. ovog člana u pogledu starosnog ograničenja ne primjenjuju se na osobe koje
upravljaju motornim vozilom "B" kategorije i vrše prijevoz za vlastite potrebe.
mrsamras

#905 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

kakavdanakneiskustvu wrote:
mrsamras wrote:Nece biti smetnja, samo ti nece dati dok ne uplatis kaznu.
Ja sam imao neku kaznu koju sam zaksnio dan uplatiti i fakturisali mi 20km troskove suda a kazna je bila placena.KAd sam uplatio da li mi novu vozacku

može mu biti smetnja jer ako kazna bude unešena u registar novčanih kazni neće moći zamijeniti voz. dozvolu

nisu to troškovi suda nego dodatna taksa za kašnjenje pri plaćanju
Pa ja napisah da meni nisu dali vozacku dok nisam uplatio.A vozacka gotova.Otisao na salter u posti uplatio i donio uplatnicu i sve rijesio za 5 min.

A kao sto neko vec rece, odes do MUP i pitas imas li neplacenih kazni i rijesi sve nedoumice :-D
kakavdanakneiskustvu

#906 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

mrsamras wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
mrsamras wrote:Nece biti smetnja, samo ti nece dati dok ne uplatis kaznu.
Ja sam imao neku kaznu koju sam zaksnio dan uplatiti i fakturisali mi 20km troskove suda a kazna je bila placena.KAd sam uplatio da li mi novu vozacku

može mu biti smetnja jer ako kazna bude unešena u registar novčanih kazni neće moći zamijeniti voz. dozvolu

nisu to troškovi suda nego dodatna taksa za kašnjenje pri plaćanju
Pa ja napisah da meni nisu dali vozacku dok nisam uplatio.A vozacka gotova.Otisao na salter u posti uplatio i donio uplatnicu i sve rijesio za 5 min.

A kao sto neko vec rece, odes do MUP i pitas imas li neplacenih kazni i rijesi sve nedoumice :-D

:thumbup:
jasko__

#907 Re: ZOBS

Post by jasko__ »

Situacija:

Već dugo u blizini Zenice postoji uključenje na magistralni put M17...međutim isključenje na istom mjestu je bilo zabranjeno slijedećim znakovima: dupla puna linija, znakom zabranjeno skretanje, znakom da je samo "prvao" dozovljeni pravac, znakom da je to jednosmjerna ulica....znači ZABRANJENO I TAČKA...mi skretali, nekad nas uhvate nekad ne, nebitno...

Međutim nedavno je tu proširena cesta, napravljeno sve za sva moguća isključenja i uključenja...biće zaustavna traka itd...
Skinuta dupla puna (nema još nikakve linije), sklonjeni svi znakovi...jbg radovi u toku...

I jutros ja nadrkanog murjaka koji tu stoji pitam : MAJSTORE JEL DOZVOLJENO SAD ISKLJUČENJE POŠTO NEMA ZNAKOVA...kaže on IMA LI ZNAK DA JE DOZVOLJENO??? (bye the way nema nikakvog znaka, ni zabrane ni odobravanja)...
Ja velim da nema...a on meni MAJSTORE PROČITAJ MALO TESTOVE...što će reć da bi me uzjah'o da sam se isključio...

Eh sad me interesuje: ko je upravu????
klixo

#908 Re: ZOBS

Post by klixo »

Cuj "majstore"... Bez uvrede baš papanski zvuci :mrgreen:
made_in_sarajevo

#909 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

posto ne znam koji zakon i gdje u zakonu da trazim pa da pitam ovdje. trebao bi kombijem koji je registrovan na firmu voziti nesto sto nema nikakve veze sa firmom. dakle djelatnost firme i to sto bih vozio je nebo i zemlja. nije nista ilegalno,sve je pokriveno papirima,racunima,odobreno od strane direktora,nalog putni imam samo mi je sad belaj, bez obzira na sve papire, ako me zaustavi policija jel mogu dobiti kaznu jer vozim nesto drugo sto nema veze sa firmom? firma nije autoprevoznik
akcid

#910 Re: ZOBS

Post by akcid »

made_in_sarajevo wrote:posto ne znam koji zakon i gdje u zakonu da trazim pa da pitam ovdje. trebao bi kombijem koji je registrovan na firmu voziti nesto sto nema nikakve veze sa firmom. dakle djelatnost firme i to sto bih vozio je nebo i zemlja. nije nista ilegalno,sve je pokriveno papirima,racunima,odobreno od strane direktora,nalog putni imam samo mi je sad belaj, bez obzira na sve papire, ako me zaustavi policija jel mogu dobiti kaznu jer vozim nesto drugo sto nema veze sa firmom? firma nije autoprevoznik
U transport preko granice ne idi ako firma i kombi nije licenciran za takav posao. U domaći saobraćaj slobodno idi, ali prethodno zatraži propisno popunjen putni nalog. Vozač mora bidi zaposlenik firme vlasnika m/v.
made_in_sarajevo

#911 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

akcid wrote:
made_in_sarajevo wrote:posto ne znam koji zakon i gdje u zakonu da trazim pa da pitam ovdje. trebao bi kombijem koji je registrovan na firmu voziti nesto sto nema nikakve veze sa firmom. dakle djelatnost firme i to sto bih vozio je nebo i zemlja. nije nista ilegalno,sve je pokriveno papirima,racunima,odobreno od strane direktora,nalog putni imam samo mi je sad belaj, bez obzira na sve papire, ako me zaustavi policija jel mogu dobiti kaznu jer vozim nesto drugo sto nema veze sa firmom? firma nije autoprevoznik
U transport preko granice ne idi ako firma i kombi nije licenciran za takav posao. U domaći saobraćaj slobodno idi, ali prethodno zatraži propisno popunjen putni nalog. Vozač mora bidi zaposlenik firme vlasnika m/v.
e hvala ti, ne idem van granice, iz grada u grad idem, a papiri su svi cisti,potpisani,pecat udaren i direktor obavjesten o tome :D
goran16v

#912 Re: ZOBS

Post by goran16v »

akcid wrote:
Zasto vozac mora biti zaposlenik kad ima uredno popunjen putni nalog koje je izdalo ovl. lice ispred firme i kako ce policajac znati da li je on zaposlenik ili nije?
akcid

#913 Re: ZOBS

Post by akcid »

goran16v wrote:
akcid wrote:
Zasto vozac mora biti zaposlenik kad ima uredno popunjen putni nalog koje je izdalo ovl. lice ispred firme i kako ce policajac znati da li je on zaposlenik ili nije?
Nalaže mu Zakon o radu. Policajac i ne mora znati radno stanje vozača, inspekcija rada mora.
goran16v

#914 Re: ZOBS

Post by goran16v »

akcid wrote:
goran16v wrote:
akcid wrote:
Nalaže mu Zakon o radu. Policajac i ne mora znati radno stanje vozača, inspekcija rada mora.
Sta zakon o radu nalaze, da onaj ko upravlja vozilom mora biti zaposlenik u firmu?
Pa nece ga inspektor rada zaustaviti nego policajac valjda.
semirsar

#915 Re: ZOBS

Post by semirsar »

Vozio kombi od firme, na kojem su logo i ostali potrebni podaci o firmi, za privatne potrebe uz uredno popunjen i ovjeren putni nalog. Vise puta zaustavljan u gradskoj i medjugradskoj voznji, sve proslo bez previse zakeranja, osim jedne prilike zimi, kad me je policija natjerala da stavim lance pa se ispostavilo da su neodgovarajuci za dimenzije guma koje su bile na kombiju.
P.S. Nisam profi vozac, u firmi radim sasvim drugi posao, tako da ne vidim zasto bi drugi imali problema.
akcid

#916 Re: ZOBS

Post by akcid »

akcid wrote:U transport preko granice ne idi ako firma i kombi nije licenciran za takav posao. U domaći saobraćaj slobodno idi, ali prethodno zatraži propisno popunjen putni nalog. Vozač mora bidi zaposlenik firme vlasnika m/v.
goran16v wrote:Zasto vozac mora biti zaposlenik kad ima uredno popunjen putni nalog koje je izdalo ovl. lice ispred firme i kako ce policajac znati da li je on zaposlenik ili nije?
akcid wrote:Nalaže mu Zakon o radu. Policajac i ne mora znati radno stanje vozača, inspekcija rada mora.
goran16v wrote:Sta zakon o radu nalaze, da onaj ko upravlja vozilom mora biti zaposlenik u firmu?
Vazda ti pametan :-) :(

Zakon o cestovnom prevozu FBiH:
Čl. 56.
Motornim vozilom kojim se vrši prijevoz za vlastite potrebe kod privrednih društava, odnosno drugih pravnih lica mora upravljati vozač koji je u radnom odnosu kod vlasnika motornog vozila...
goran16v

#917 Re: ZOBS

Post by goran16v »

akcid wrote:
akcid wrote:
akcid wrote:Nalaže mu Zakon o radu. Policajac i ne mora znati radno stanje vozača, inspekcija rada mora.
goran16v wrote:Sta zakon o radu nalaze, da onaj ko upravlja vozilom mora biti zaposlenik u firmu?
Vazda ti pametan :-) :(

Zakon o cestovnom prevozu FBiH:
Čl. 56.
Motornim vozilom kojim se vrši prijevoz za vlastite potrebe kod privrednih društava, odnosno drugih pravnih lica mora upravljati vozač koji je u radnom odnosu kod vlasnika motornog vozila...
Jel ovo Zakon o radu koji si pominjao ili Zakon o cestovnom prijevozu, a pametni?
drug_profi

#918 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

De ba zbunjujete covjeka.
Sjedi jarane i vozi. Imas nalog imas sve papire. Ako nije droga i oruzje, ne tice se drota sto vozis krompir u autu za lijekove.
mrsamras

#919 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

goran16v wrote:
akcid wrote:
Ja kupio auto preko firme i vozio tako auto tri i po godine.Nikada nisam imao putnog naloga.Imao neku punomoc koju mi nikad nije niko trazio.Prelazio granicu x-puta.
Moja jedina veza sa tom firmom je bila, sto je vlasnik firme moja tetka :mrgreen:

Tako da te nece nitko proganjati oko toga, osim ako si bas baksuz :)
valter.ba

#920 Re: ZOBS

Post by valter.ba »

Problem:(. Jedna kazna za prekoracenje brzine od 40 KM nije placena u roku od 8 dana. Danas je 11 dan I sutra bih to platio ali ne znam da li je vec kasno tj. da li su vec poslali iz policije predmet na sudsko odlucivanje. To ce naravno povecati troskove koje bih volio izbjeci. Kontam da to uplatim i mozda odmah odnesem uplatnicu u PU. Ako neko zna da li je kasno ili da ceksm sada cestitku sa suda neka javi. Hvala:mrgreen:

P.S.
Kazna nije moja ali radi lakse komunikacije sam sve prepricao u I licu:grin:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
drug_profi

#921 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

valter.ba wrote:Problem:(. Jedna kazna za prekoracenje brzine od 40 KM nije placena u roku od 8 dana. Danas je 11 dan I sutra bih to platio ali ne znam da li je vec kasno tj. da li su vec poslali iz policije predmet na sudsko odlucivanje. To ce naravno povecati troskove koje bih volio izbjeci. Kontam da to uplatim i mozda odmah odnesem uplatnicu u PU. Ako neko zna da li je kasno ili da ceksm sada cestitku sa suda neka javi. Hvala:mrgreen:

P.S.

Uradi tako, najvjerovatnije da ces i zavrsiti tako.
goran16v

#922 Re: ZOBS

Post by goran16v »

valter.ba wrote:Problem:(. Jedna kazna za prekoracenje brzine od 40 KM nije placena u roku od 8 dana. Danas je 11 dan I sutra bih to platio ali ne znam da li je vec kasno tj. da li su vec poslali iz policije predmet na sudsko odlucivanje. To ce naravno povecati troskove koje bih volio izbjeci. Kontam da to uplatim i mozda odmah odnesem uplatnicu u PU. Ako neko zna da li je kasno ili da ceksm sada cestitku sa suda neka javi. Hvala:mrgreen:

P.S.

Varijanta 1: Ako si ti, odnosno 3. lice :-D potpisao da prihvatas odgovornost onda te taj rok od 8 dana ne kaci, nista nece biti prosljedjeno na sudsko odlucivanje moze platiti kad hoces do sljedece registarije.
Varijanta 2: Ako si ti, odnosno 3. lice :lol: potpisao da ne prihvatas odgovornost i da trazis sudsko odlucivanje onda si u roku od 8 dana morao dostaviti jedan primjerak potpisano prekrsajnog naloga u Opcinski sud da i tek onda bi islo sudko odlucivanje. Ako si ti odnosno 3. lice :lol: potpisao da ne prihvatas odgovornost i da trazis sudsko odlucivanje, a nisi u roku od 8 dana dostavio potpisani primjerak naloga sudu onda nece biti sudskog odlicivanja nego ti se na izrecenu kaznu obracunava dodatnih 20 KM koje mozes platiti do sljedece registracije.
Uglavnom, bez dostavljanja naloga sudu nema sudskog odlucivanja.
mrsamras

#923 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

P.S.

Uvatio me radar, onaj glupi sto slika :D i doslo da javim ko je vozio,ako sam ja nista ne treba.
Dolazi mi nakon par dana uplatnica, uplatim je 8dan.
Kad sam otisao nakon par mjeseci da zamijenim vozacku(gore vec spominjana procedura) kazu imam kaznu od 60 KM.
KAd sam pitao, rekose mi da ustvari imaju samo troskovi suda 20KM zato sto nije uplaceno u roku sedam dana.
Tako da postoji mogucnost da ces imati nakacene troskove kad god uplatio nakon sedam dana.
goran16v

#924 Re: ZOBS

Post by goran16v »

mrsamras wrote: Uvatio me radar, onaj glupi sto slika :D i doslo da javim ko je vozio,ako sam ja nista ne treba.
Kad sam otisao nakon par mjeseci da zamijenim vozacku(gore vec spominjana procedura) kazu imam kaznu od 60 KM.
KAd sam pitao, rekose mi da ustvari imaju samo troskovi suda 20KM zato sto nije uplaceno u roku sedam dana.
Tako da postoji mogucnost da ces imati nakacene troskove kad god uplatio nakon sedam dana.
To je zato sto si dobio postom nalog tako da si u roku od 8 dana morao ili platiti ili poslati da trazis sudsko odlucenje, ako potpises da prihvatas odgovornost na licu mjesta onda nema tih 20 KM.
valter.ba

#925 Re: ZOBS

Post by valter.ba »

mrsamras wrote:

P.S.

Uvatio me radar, onaj glupi sto slika :D i doslo da javim ko je vozio,ako sam ja nista ne treba.
Ovo je upravo situacija o kojoj se radi, doslo postom, nije placeno u roku...i jbg sad. U pitanju stacionirani radar u Binjezevu tako da nije bilo nikakvog priznavanja krivnje. Uplaticu sutra 40 pa neka onda osoba X :smile: provjerava kod registracije hoce li imati ovih 20 dodatka. Ja uradio sto sam mogao. Hvala svima na odgovorima i prenesenim iskustvima ;)

Post Reply