MMA (Mixed Martial Arts)

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Strauss

#901 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Strauss »

Koga bi Hunt mogao dobiti za slijedeceg protivnika? Gledam maloprije roster i od ovih slobodnih(i zdravih) jedino Werduma il Big Foota vidim kao potencijalnog protivnika. A ako to uspijesno prodje, mislim da ce mu UFC dati sasnu za titulu i zasluzio bi je u potpunosti. Rece Dana i na presici da je u mixu.
dzeno123

#902 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by dzeno123 »

medjutim wrote:Raja jeste li pratili sinoc UFC 144? Kakvi su komentari?
Neću da pišem rezultate da vama koji niste gledali ne kvarim ćejf :)
Solidan card, Rampage razocaro a Hunt iznenadio pozitivno. Nesto mi zao Konga bi, dobro je bio kreno ali...
vinnie_jones

#903 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by vinnie_jones »

Hunt beton, šteta je što nije ranije počeo sa ozbiljnim MMA-om
Rampa katastrofa, kako je samo taj čovjek ispuhao i isfurao, ovo je zadnji put da sam lajv gledao njegovu borbu.
enisss

#904 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

amra67 wrote:
enisss wrote:Jedini nacin da Overeem dobije Dos Santosa je da u kamp dovede nekog boksera..teskasa..koji ima brze ruke...Ni jedan Kickboxer ovdje Overeemu ne moze pobjeci..pa ni Ghita...
Dovoljan je jedan Santosov desni krose i Overeem ce biti na podu..ako ga je uspio Badr Hari dobiti na brzinu onda ce Santos to uciniti sigurno...
Hmm, JDS nikad nije imao tako kvalitetne protivnika u kickboxu koje je imao Overeem. A Overeem se borio protiv najboljih kickboxera na svijetu. I sami znamo sa kojim rezultatom. Tako da njemu ne treba soliti pamet u vezi toga. Takodje kickboxer ce u 95% slucajeva pobjediti boxera. Mada nikoga ne omalovazavam u teskoj kategoriji jer jedan udarac rjesava sve. Ko ga prvi zada taj i slavi tako da bilo kakve prognoze su smijesne.
Sa kojim rezultatom se Overeem borio?..Nije on tako suvereno vladao K-1 scenom...zaboravljas takodje i njegovu sumnjivu bradu...nekoliko puta je bio nokautiran sto nije slucaj sa Dos Santosom...Hoces mi reci da Overeem udara jace od Carwina?
Ovdje pricamo o MMA a ne o K-1..to je potpuno drugi sport..manje rukavice...ogromna razlika...tamo se mozes i pokriti..u MMA prolaze udarci kroz gard...ovo nije K-1 mec...nego MMA.Cekacemo mec pa cemo vidjeti cije su prognoze smijesne :D...ako je tako kao sto ti kazes...ko prvi zada udarac,da i slavi...onda bi sigurno vec dugo dugo vremena Roy Nelson bio sampion u HW kategoriji :D
drugodtvogdruga

#905 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by drugodtvogdruga »

rampage je gotov fakat, nista od njega
amra67

#906 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by amra67 »

enisss wrote:
amra67 wrote:
enisss wrote:Jedini nacin da Overeem dobije Dos Santosa je da u kamp dovede nekog boksera..teskasa..koji ima brze ruke...Ni jedan Kickboxer ovdje Overeemu ne moze pobjeci..pa ni Ghita...
Dovoljan je jedan Santosov desni krose i Overeem ce biti na podu..ako ga je uspio Badr Hari dobiti na brzinu onda ce Santos to uciniti sigurno...
Hmm, JDS nikad nije imao tako kvalitetne protivnika u kickboxu koje je imao Overeem. A Overeem se borio protiv najboljih kickboxera na svijetu. I sami znamo sa kojim rezultatom. Tako da njemu ne treba soliti pamet u vezi toga. Takodje kickboxer ce u 95% slucajeva pobjediti boxera. Mada nikoga ne omalovazavam u teskoj kategoriji jer jedan udarac rjesava sve. Ko ga prvi zada taj i slavi tako da bilo kakve prognoze su smijesne.
Sa kojim rezultatom se Overeem borio?..Nije on tako suvereno vladao K-1 scenom...zaboravljas takodje i njegovu sumnjivu bradu...nekoliko puta je bio nokautiran sto nije slucaj sa Dos Santosom...Hoces mi reci da Overeem udara jace od Carwina?
Ovdje pricamo o MMA a ne o K-1..to je potpuno drugi sport..manje rukavice...ogromna razlika...tamo se mozes i pokriti..u MMA prolaze udarci kroz gard...ovo nije K-1 mec...nego MMA.Cekacemo mec pa cemo vidjeti cije su prognoze smijesne :D...ako je tako kao sto ti kazes...ko prvi zada udarac,da i slavi...onda bi sigurno vec dugo dugo vremena Roy Nelson bio sampion u HW kategoriji :D
overeem je prije mma pa onda kickboxer. dok su drugi trenirali i nastupali samo na kickbox turnirima overeem je odradjivao samo mma jer mu turniri u kickboxu nisu bili prioritet . zadnja dva turnira na kojima je nastupao odradio odlicno gledajuci da nije tipicni kickboxer.JDS je tek par godinaa u mma i mladji od overeema 4 godine i tek 10-ak borbi kao prof dok Overeem ima 13 godina staza u mma i 50-ak borbi u karijeri i sad ti uporedjujes njih dvojicu ??? Pa naravno da ces biti ponekad nokautiran u tolikoj dugoj karijeri. Pricajuci o bradi onda bi Nelson bio sampion a ko ima jaci udarac Carwin ili Overeem je pitanje ?? Ti su toliko uvjeren u JDS pobjedu ?? Pa to je OK.
chengaba

#907 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by chengaba »

Religious Fantastic wrote:pretukao ga je ko kakvog osnovca...

Šta je ba ovo, k'o da su ga iz kafane pokupili... :-)
Cyrax

#908 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Cyrax »

Rasturi Dzevada ko Hitler Poljsku, ko Bugari skupstinu, ko saronja plot, ko medjed bukvu....
Creasy

#909 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Creasy »

Evo na Hayatu emisija o Denisu Stojnicu. Ne znam je l' se ovaj njegov otac Zdravko sali kad kaze da Denis moze pobijediti Overeema... :-)
amra67

#910 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by amra67 »

Cyrax wrote:Rasturi Dzevada ko Hitler Poljsku, ko Bugari skupstinu, ko saronja plot, ko medjed bukvu....
Dzevada u Zagrebu ocekuje jos jedan vrlo tezak protivnik Ishmael Londt. Mislim da mu ovaj mec mnogo vazan jer ako izgubi njegova karijera je vjerovatno zapecacena nakon poraza od Brian Douwesa. Takodje odlican mec Ghita protiv Lashenka danas dva najbolja HW kickboksera na svijetu pored Erol Zimmermana
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#911 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

chengaba wrote:
Religious Fantastic wrote:pretukao ga je ko kakvog osnovca...

Šta je ba ovo, k'o da su ga iz kafane pokupili... :-)
Ovde je za Poturka sve krenulo lose u prvoj rundi kada je pokupio potpuno ilegalan (ali i potpuno nenamjeran) udarac u potiljak nakon kojeg je pao i jedva ustao. Ovde je morao traziti a sudija dozvoliti (i ovo je okrenulo mec) par minuta odmora. Nakon toga ga je ovaj rasturio u prvoj rundi jer se Dzevad nije stigao oporaviti.
Druga runda je bila vise Dzevadova (doduse do pred kraj) ali je Douwes pokazao zrelost...Dzevad je navalio a Douwes je branio u cosku ali odlicno ... pokrio se tako da nista nije proslo a Dzevad se prilicno umorio bez ikakvog rezultata.

Ono ponasanje u ringu od strane Dzevada pokazuje da je turnir u Crnoj Gori dozivio kao neku trecerazrednu priredbu gdje je on najveca zvijezda (sto i jeste tacno) ali to ipak ne daje za pravo da sam sebi svira tajm out-ove.

Sve u svemu, mislim da Douwes-a od 10 borbi Dzevad uzima 7 puta ali da ovaj put jednostavno nije imao srece.
UnscarD

#912 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

dzeno123 wrote:
medjutim wrote:Raja jeste li pratili sinoc UFC 144? Kakvi su komentari?
Neću da pišem rezultate da vama koji niste gledali ne kvarim ćejf :)
Solidan card, Rampage razocaro a Hunt iznenadio pozitivno. Nesto mi zao Konga bi, dobro je bio kreno ali...
Mislio sam da Congo nece biti toliko lud da radi stand up sa Huntom ali moguce da i nijie stigao nista da uradi ... Hunt je ipak prilicno jednodimenzionalan borac iako se on ne "srami" (za razliku od Mirka) da pokusa i po neku polugu ali njega svaki dobar hrvac lako prevodi u parter. Sta znam on je meni kralj jos od meca sa Ray Sefom a nakon ove pobjede bi morao dobiti malo jace protivnike. Kongo je imao dobar omjer u zadnje vrijeme tako da me bas zanima koga Hunt dobija sljedeceg...U svakom slucaju mi je drago da nakon 6 vezanih MMA poraza pravi ovakav povratak (3-1 u UFC-u).

Rampage, sta znam ... u jednom momentu je podsjetio na stare dane (onaj slam) ali nije to vise to ... meni licno se ne svidja Baderov stil borbe a ocigledno ne lezi ni Jacksonu ... sve u svemu dosadnjikava borba...

Ali Henderson je odusevio ... decko je odlican. Bodri ga trener i govori " jos samo 5 minuta , izdrzi imas li snage..." a on ga gleda i govori " imam za jos 15 minuta" :) odlicna borba ...Edgar srce kao i uvijek ali Henderson je ubio ... posebno mi se svidja sto mu je core taekwondo, jbg to sam i ja svojevremno trenirao pa mi je draga disciplina.
UnscarD

#913 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

[/quote]

Ti bas ne volis Overeema, a?
Ja sam prilicno siguran da ce Overeem ububat JDS-a :skoljka:[/quote]

Ovo je mec za koji bas nemam blage veze ko bi mogao pobjediti...obojica su razbili Mirka pa mi nisu dragi :) volio bih da pobjedi Alistair samo zbog toga sto je usao u UFC nedavno i ako bi odmah postao sampion, dokazao bi da je ipak bilo vrhunskih boraca van UFC-a, naravno ovim americkim fanovima koji misle da je je sve sto vrijedi odavno u UFC-u (ustvari to je sada i tacno ali nje bilo prije kupovine Strikeforca). Zanima me kako ce kladionice postaviti ovu borbu jer ovo je nemoguce predvidjeti ... dajem prednost JDS-u i preddvidjam njegovu pobjedu jer je brzi a i kompletniji ako nekim slucajem odu u parter, sto cisto sumnjam.
enisss

#914 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

MMA i jeste toliko zanimljiv sto je totalno nepredvidiv...koliko puta se desavalo da borac od izgubljene borbe na kraju izadje kao pobjednik...evo bas na proslom UFC-u...Okami je rasturio Boetcha i onda u trecoj rundi popije nokaut...
Sto se tice meca Santosa i Overeema...moja prognoza je da je Dos Santos ipak u prednosti zbog brzine ruku...druga stvar je brada...siguran sam da Santos moze podnijeti Overeemov udarac..dok ovaj ne moze Santosov...mozda i moze...no jedan dobar krose ce sigurno promijeniti tok borbe u smislu da ce Overeem poceti da se krece unazad...
Overeem je vec izjavio da ima formulu kako da pobijedi Santosa sto ne sumnjam da je obaranje u parter jer tu ima najvise sanse da ga dobije..ili polugom ili gnp..
Mislim da ce Hunt dobiti Carwina za slijedeceg protivnika..to bi bilo odlican mec..
Sto se tice Poturka...uz duzno postovanje prema nasoj legendi...ovaj covjek je jednostavno bolji od njega..i dobio bi ga 10 od 10 borbi..ne znam sto..ali u posljednjih 5-6 borbi jednostavno Poturak vise nije onaj borac...prvo sto primjetim da je uvijek ispuhan i da nije uvijek dovoljno pripremljen za mec....vidjecemo kako ce proci u Zagrebu protiv ovog diva...ne prognoziram pobjedu ni u kom slucaju...
amra67

#915 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by amra67 »

Sve na stranu ali mec izmedju A. Silvije i Cheal Sonnena ce oboriti sve rekorde po gledanosti. To je mec koji ce vjerovatno ovu godinu oznaciti i ne mogu zamisliti kako ce Sonnetu biti kad ode medju vukove :) Haha kad pomislim samo kakve ce poglede razmjeniti njih dvojica na vaganju. Ponekad se pitam jel Cheal toliko briljiantno pametan da je usijao sve strasti ne samo A. Silviji nego svim ljubiteljima mma. Ili stoji neki veliki marketingski pametnjakovic iza svega ovoga njegovog?Mislim da i A. Silvija od njegovog prljavog pricanja ima samo koristi kad pogledas koliko ce ljudi da gleda taj mec preko ppp !? A da ne govorimo o prepunom fudbalskom stadionu u Brazilu ..
bingov buraz

#916 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by bingov buraz »

Hunt stara skola :razz:

Mene su glavne borbe blago razocarale,Henderson je toliko superioran bio u odnosu na Edgara da je bilo pomalo ruzno gledati nemoc sampiona :oops: sad vec bivseg
Rampage nije zasluzio ni da se komentarise,uvreda je doci onako nespreman pogotovo pred japansku publiku.

Sto se tice Fedora mislim da je izmedju njega i Dana Whitea postalo licno jer je ovaj nakon njegovih poraza postavljao smajlije na tviteru u fazonu rek'o sam vam...a opet za lovu sve je moguce.

Meni je sumnjivo sto je Condit bio u Japanu,kontam poveo ga Dana da ga smeksa i da vidimo borbu Diaz-GSP :-D
enisss

#917 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

bingov buraz wrote:Hunt stara skola :razz:

Mene su glavne borbe blago razocarale,Henderson je toliko superioran bio u odnosu na Edgara da je bilo pomalo ruzno gledati nemoc sampiona :oops: sad vec bivseg
Rampage nije zasluzio ni da se komentarise,uvreda je doci onako nespreman pogotovo pred japansku publiku.

Sto se tice Fedora mislim da je izmedju njega i Dana Whitea postalo licno jer je ovaj nakon njegovih poraza postavljao smajlije na tviteru u fazonu rek'o sam vam...a opet za lovu sve je moguce.

Meni je sumnjivo sto je Condit bio u Japanu,kontam poveo ga Dana da ga smeksa i da vidimo borbu Diaz-GSP :-D
Nemoc sampiona...naravno da je nemoc kada se bori protiv protivnika koji je 2 tezinske klase iznad njega...ono je po meni bila cista pobjeda Frankie-a...ako cemo gledati bodovno..vise je zadao udaraca..vise je imao takedown-a...ako cemo gledati ko je vecu stetu napravio onda je Bendo siguran pobjednik...ali...zar se ne gledaju bodovi?Valjda kako kome odgovara u UFC-u tako oni i boduju...smijesno...
Cinjenica da je Frankie natural FW...tj...covjek ne skida uopste tezinu...uvijek se krece oko 155 lbs...Henderson nije smio ni reci koliko skida kg prije borbe :D...to samo dragi Bog zna i on..ako cemo gledati realno...Henderson je blizi srednjoj nego lakoj kategoriji..sto je WTF!!!Sve to pokazuje koliko je Frankie dobar borac..boriti se u vecoj kategoriji nego sto pripadas i pri tome pobijediti covjeka koji je WW....ili MW je za svaku pohvalu..
UnscarD

#918 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

Skidati Frenkiju bilo sta stvarno nema osnova...decko je zmaj. Sto se tice ovog meca, bez obzira na bodovnu prednost Frenkija, bio bi totalni nonsens da su mu dali pobjedu jer Henderson se nije ni oznojio kako treba a da ne govorimo o steti....nakon 5 rundi nije imao ogrebotine na licu.
Ipak ni meni nije jasno kako boduju ovo jer stvarno izgleda da boduju kako kad ... fight metrics daje oko 40% vise udaraca Frenkiju...po toj logici i Diaz je trebao pobjediti ....
bingov buraz

#919 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by bingov buraz »

Uvijek bi prije pozelio da izadjem iz tuce kao Henderson nego kao Edgar neku noc :mrgreen: Kod sudija je sve zajedno osvojio jednu rundu.
Sto se tice kilaze sve stoji i jeste ovaj morao rezati 7-8 kila al takva su pravila na kraju krajeva Frenki nek klizne u bantam ili pero i nek vlada ako je to tako lako.

I ja sam navijao za sampiona ali nema smisla osporavati cistu pobjedu Hendersona.
enisss

#920 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

bingov buraz wrote:Uvijek bi prije pozelio da izadjem iz tuce kao Henderson nego kao Edgar neku noc :mrgreen: Kod sudija je sve zajedno osvojio jednu rundu.
Sto se tice kilaze sve stoji i jeste ovaj morao rezati 7-8 kila al takva su pravila na kraju krajeva Frenki nek klizne u bantam ili pero i nek vlada ako je to tako lako.

I ja sam navijao za sampiona ali nema smisla osporavati cistu pobjedu Hendersona.
tvoj jedini argument da je Bendo dobio ovu borbu je cinjenica da bi ti radije izasao iz borbe vise kao on nego Frankie...ako cemo pricati o cinjenicama onda daj da pricamo...generalno...Frankie je zadao vise udaraca..cistih...to sto njegovi udarci nemaju snagu koju imaju Hendersonovi je logicno jer je kao sto kazem ovaj tezi od njega mozda i 15-20 kg... :D
Razlog sto Diaz nije dobio borbu protiv Condita je zato sto je Condit imao vise udaraca nogom..tj low kickova..koji su naravno bodovani..sto nije bio slucaj u mecu izmedju Frankie-a i Bensona
UnscarD

#921 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

Stoji to za Condita , u pravu si, dobijen mec 100% ... dzaba meni zao sto je Diaz izgubio :)
bingov buraz

#922 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by bingov buraz »

enisss wrote:
bingov buraz wrote:Uvijek bi prije pozelio da izadjem iz tuce kao Henderson nego kao Edgar neku noc :mrgreen: Kod sudija je sve zajedno osvojio jednu rundu.

tvoj jedini argument da je Bendo dobio ovu borbu je cinjenica da bi ti radije izasao iz borbe vise kao on nego Frankie...ako cemo pricati o cinjenicama onda daj da pricamo...generalno...Frankie je zadao vise udaraca..cistih...to sto njegovi udarci nemaju snagu koju imaju Hendersonovi je logicno jer je kao sto kazem ovaj tezi od njega mozda i 15-20 kg... :D
Razlog sto Diaz nije dobio borbu protiv Condita je zato sto je Condit imao vise udaraca nogom..tj low kickova..koji su naravno bodovani..sto nije bio slucaj u mecu izmedju Frankie-a i Bensona
Jel mislis da kod sudija ne pravi razliku u bodovanju kad na kraju borbe jednom faca izgleda kao prekopana krampom a drugi moze odmah na snimanje reklame za losion za lice? :mrgreen:
enisss

#923 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

bingov buraz wrote:
enisss wrote:

Jel mislis da kod sudija ne pravi razliku u bodovanju kad na kraju borbe jednom faca izgleda kao prekopana krampom a drugi moze odmah na snimanje reklame za losion za lice? :mrgreen:
Imas boraca koji jednostavno imaju osjetljivu kozu i na cijem se licu i pri prvom udarcu odmah ostaje trag...po tebi bi onda borba izmedju Mirka i Fedora trebala otici na stranu Mirka?
Ja isto imam jako osjetljivu kozu i kada primim udarac i od momka koji ima 68 kg odmah se primjeti...to je individualna stvar...
Eh sad..naravno da Bendo ima snazniji udarac..to je svima jasno..no..i protiv Petisa mu je lice bilo slicno na kraju borbe kao i protiv Frankie-a pa je opet izgubio borbu...
Sjecam se takodje borbe Diego Sancheza i Kampmanna...Diegovo lice je bilo unisteno..kao i u vecini njegovih borbi pa je opet ovaj odnio pobjedu....
amra67

#924 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by amra67 »

Zanimljiv clank o Pride,K1 tj. koliko je japanska mafija bila dio svega toga i koliko je utjecaja imala na kompetnu organizaciju. Miro Mijatovic je bio Mirkov i Fedor Emalijenka menadjer u to vrijeme .Miro Mijatovic je da ovaj intervju za Spike TV. Takodje Zuffa kad je kupila Pride htjeli su nastaviti sa Pride u Japanu ali zbog mafije koja je sve to kontrolisala to nije bilo moguce (Dana White)

http://spike.com/video/ad477afb-5c11-4a ... ce47bd9025
http://spike.com/video/c12e7ba6-22f5-44 ... 4c61915b34
http://spike.com/video/bacc863d-0cc2-4e ... ac4a862b08

“I originally got involved in the fight game by being introduced by the Croatian Soccer Federation to a Croatian fighter who in 2002 was pretty big and that was Mirko Cro Cop, so my original involvement was to act as Mirko Cro Cop’s manager in, at that time, he was in K-1 so that’s where I started in about 2002 I think it was.

“The first time PRIDE had ever done a massive event, massive being Tokyo Dome, was in November of 2003 which had a double headline of Silva vs. Rampage and also Cro Cop vs. Nogueira for the interim heavyweight title.

“At the backstage, behind the scenes of that particular event, I was personally… usually there was plenty of yakuza around as customers of the shows, the guys that were picking up the ring side seats for 100,000Y, you know, a lot of those guys were yakuza and obviously customers of the event. The first time I’d actually seen that there was catually something going on behind the scenes was at that specific event where there was probably, I’d say, between 100-to-200 armed yakuza guys from two different groups basically looking like they were setting up battle lines and ready to start open warfare.

“The warfare was basically between two groups — one group was behind (Hiromichi) Momose, which is the guy that used to sit at PRIDE events with the black cap with “Young at Heart” stitched on it. So many people who watched PRIDE events would know who that is; and also the new owner or the owner who had taken over from (Naoto) Morishita who had, uh, let’s say died earlier in January of 2003. The new owner was a guy called Ishizaka (Kim Dok Soo) and his Osaka-based crew were having a major dispute with Momose’s crew and it came pretty close to shots being fired at that specific event. So, it was a pretty dangerous scene. behind the scenes…

“80,000 people in Tokyo Dome and all the way behind including change rooms and the rest of it… you know, things had already gotten pretty hot by November of 2003. So, there was a battle for which yakuza group was actually going to take control of PRIDE.”

--

“That had started with Morishita’s death and it continued for the whole year and it culminated at that November event and what happened was that Ishizaka and his group basically had the numbers to take control or take full control of PRIDE. And from that time forward, you’d find that Momose does not play as much of a… you know how can I say, a prominent position at PRIDE events. Until that event, you’d see Momose sitting at ringside very regularly. Following the November 2003 event, you’ll find that you don’t see him much at all and he was pushed out.

“Look, the official… Naoto Morishita… he was the guy who basically resurrected or was the creator of the PRIDE concept. The original PRIDE events were run by KRS which was a company which was funnily enough funded by a combination of Momose & Ishizaka, you know, who years later were to have a final war at that November 2003 event. The events were a massive financial failure and KRS basically was bleeding money.

“Morishita came in and was able to change around the dynamic or the cost of the events and built the PRIDE sort of brand as people began to know it. As we started, as we got into let’s say 2000 to 2003, Morishita was clean. He was a clean guy. He didn’t come from a yakuza background and neither was the shares in the company Dream Stage Entertainment owned by yakuza at those times. However, there was a reasonable level of funding for his shows coming from those groups and obviously in Japan when you do live events the yakuza have the rights, each of the yakuza in each local region, have what they call the rights to charge you a fee for putting on events within their territory. The best way to describe it in English is protection money. You know, if you don’t pay the guys, they will look to cause problems at the events.”

--

"So, Morishita… because PRIDE was a product in 2001, 2002 which was not nationally televised, it was on Japanese PPV … it was generally not a group that was making a lot of money. So, a lot of the income flow came from both yakuza supporting the events through straight-out loans or buying large chunks of the expensive tickets and the reason why they did that was 1) they liked fighting #2 there was a lot of money to be made on gambling on, you know, MMA fights in Japan at that specific time. So, for them, it was an interesting below-the-radar type event which produced reasonable money, reasonable cash and good ways to also wash money.

“So, Morishita was in debt or should I say Dream Strage Entertainment was in debt with guys like Ishizaka, not so much to Momose in the later days… and Morishita’s death in the Tokyo Hilton was pronounced a suicide by the police. But you also have to remember that the police… aren’t always that interested into going too deep into investigations of… yakuza-tainted, you know, deaths, it’s not really what they’re interested in. Especially if you don’t have a victim, let’s say a victim who’s really pushing it.

"In this particular case, it’s pretty much standard yakuza operational-wise if they’re going to take someone out, they don’t just, you know, walk down the street and shoot them although they do that every now and again as well… but the smarter guys always operate on the basis of a suicide, connecting it to a sexual issue.

“For example, supposedly Morishita was with his mistress who also disappeared at that time. Reason why they do that is the wife doesn’t tend to make a lot of noise to the police about investigations, so once there’s a sexual angle to the scandal involved, there’s no one pushing hard to discover the facts, the wife doesn’t want to know. She’s angry that she’s found out that her husband’s having an affair, or a supposed affair, so things get hushed up.

“So, the official finding was suicide. I’ve stayed in the Hilton myself in Tokyo many, many times and there’s not a lot of ways and a lot of places you can hang yourself from in those rooms. So how it all happened, you know, as I said, the official cause remains a suicide. How that could have practically happened is a very different story, and is a story that’s never really been told.

“What did happen was in usually these sorts of cases if you follow the money trail, Morishita’s shares which would have normally gone to his next of kin, in other words of his wife, ended up in the hands of Ishizaka and his front man Sakakibara.”

--

“When we say controlling fights, I suppose there’s a whole scope of what you can say controlling a fight is. I mean, at one end of the spectrum it’s basically fixing fights. At the other end of the spectrum which is what PRIDE did on a regular basis which was controlling or trying to influence the outcome of fights, whether that was through referees like Shimada doing his usual bits and pieces to make fights go the way the promoter wanted to wherever it was, matchmaking fights where you knew the favored fighter was going to win which is not really any great mystery. I think its done by most promoters around the world, doinng a matchup of styles, or stenghts and weaknesses of the fighters. Doing things like giving one fighter three or four months notice of the fight he’s going to have and the opponent gets to know a week or 10 days before or he’s actually baited-and-switched which was actually a very very common occurrence in PRIDE.

“For example, Mirko Cro Cop may be fighting or for example was set to fight Heath Herring at one of his first debut fights. Poor old Heath thought he was fighting a wrestler and trained for fighting a wrestler for three months. 10 days before the fight, they switched it and said you’re fighting Mirko Cro Cop. Mirko actually had four months to prepare for the fight, Heath had 10 days, which was good for us because I was managing Mirko so no problem for me but tough luck for Heath and that was a very, very common way of influencing the fights.

“In terms of actually matchmaking the events… yes, the guys were involved. There were fights they wanted to see but remember even these yakuza guys, so there were fights that those guys wanted to see and they also knew that big headline fights would also carry a lot of betting, just like in the US model.

“You know, gambling here is illegal, it has to be said which is why it’s one of the yakuza’s main forms of business, whether it’s in Sumo where there’s been a lot of scandals or whether it’s been in the fight industry and, you know, the meaning of yakuza actually comes from "gambler" in Japanese. That’s where the original business was, so, you know, 200 years later they haven’t given up on their main business. Gambling still remains one of their main lines of business.”
Last edited by amra67 on 02/03/2012 11:23, edited 1 time in total.
UnscarD

#925 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by UnscarD »

Dobar text a mogao bi se i dobar film napraviti o ovome ... Black Rain 2 recimo :thumbup:
Post Reply