U Zagrebu je u nedjelju preminuo Vladimir Devide, matematičar, književnik i japanolog
Ako se čovjek bavi samo jednom stvari, bez obzira na to koja mu je struka, onda riskira da ne zna ni o čemu drugome razgovarati osim o struci... Jednom su me pitali bih li da se, opet rodim, uzeo matematiku kao struku, a japanologiju kao hobi. Odgovorio sam: ni govora, da se ponovno rodim uzeo bih japanologiju kao struku i matematiku kao hobi - izjavio je u jednom intervjuu matematičar, književnik i japanolog Vladimir Devidé, koji je preminuo u nedjelju u Zagrebu.
Svi koji su Devidéa upoznali preko njegovih tekstova ili u njegovom stanu prepunom knjiga u Vinogradskoj znaju da je bio jedan od posljednjih renesansnih umova naše kulture, svestran i neobično drag čovjek s bezbroj nerijetko nespojivih strasti i interesa: matematičar zaluđen Japanom, poznavatelj i pisac haiku poezije.
“Haiku poezija i matematika vrlo su slični: stroga forma a bogat sadržaj”, govorio je.
Stipendija u Japanu
Rođen u Zagrebu 1925. godine, Devidé je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu gdje je obranio doktorsku disertaciju iz matematike. Godine 1961. uspio se izboriti za stipendiju u Japanu. Tamo je upoznao i svoju drugu suprugu, Japanku Yasuyo Hondu. Bio je redoviti član HAZU, DHK, Hrvatskog P.E.N-a, počasni predsjednik Društva hrvatskih haiku pjesnika, počasni član Njemačkog haiku društva... Prisjećajući ga se, akademik i fizičar Vladimir Paar istaknuo je:
Priznati pjesnik
- Profesor Devidé je bio vrhunski matematičar. Bio je profesor na tehničkom fakultetu (Strojarstvo i brodogradnja u Zagrebu). Posljednjih desetak godina intenzivno je radio na vezi između matematike i umjetnosti i taj je njegov duhovni angažman izuzetno zanimljiv. Taj bi njegov angažman usporedio s onim nizozemskog slikara Mauritsa Corneliusa Eschera, kojega je za likovnost inspirirala matematika. Bio je i poznati haiku pjesnik, i to u međunarodnim razmjerima. U to me je uvjerio Akito Arima, japanski fizičar i cijenjeni haiku pjesnik, prilikom svog posjeta Hrvatskoj.
Njegovo pjesništvo poznato je i poštovano u Japanu. Uskoro će biti objavljeno i prošireno izdanje slavnog “Antidnevnika prisjećanja” objavljenog 1995. u izdanju Znanja na kojem je Devidé radio do smrti.
Ispraćaj u četvrtak
Njegov urednik Tvrtko Klarić o tome nam je rekao:
- U njemu je i tekst u kojem se Devide na neki način oprašta i zahvaljuje brojnima koji su mu bili bitni u životu, ali i tekst u kojem piše o tragičnoj smrti svog sina, udarcu od kojeg se nije uspio oporaviti. Naslov knjige bit će “Na krilima noćnog paunčeka”. Posljedni ispraćaj Vladimira Devidéa bit će na Mirogoju u četvrtak.
Japan će ga uvijek pamtiti
- Duboko sam ožalošćen viješću o smrti profesora Vladimira Devidéa i izražavam svoju sućut članovima obitelji.
Profesor Devidé će nam svima nedostajati. No njegova mnogobrojna djela o Japanu i haikuu zauvijek će ostati vrijedna ostavština prijateljskih i bilateralnih odnosa suradnje između Japana i Hrvatske - izjavio je Yoshio Tamura, veleposlanik Japana u Hrvatskoj.