Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Lounge Act

#901 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:32, edited 1 time in total.
sasamatic

#902 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sasamatic »

Ja imam jedan problem i zamolio bih nekog strucnijeg da mi pojasni situaciji i mogucnost da mi zub ne promjeni boju, sto me stvarno sikira.

Prije mjesec dana sam bio kod zubara i izmedju trojke i cetvorke mi se javio karijes, s unutrasnje strane, jer mi je trojka malo izvan zubnog niza. Znaci vani se uopste nije primjetilo. Problem je sto je karijes uznapredovao do zivca i trojke i cetvroke, s mojom krivnjom, standardno, sutra cu, hajde ima vremena ne vidi se itd.
Karijes je skinut jos prije mjesec dana i stavljena je plomba, sve utegnuto, jer je doktor isao na mogucnost da ce se organizam sam moci izboriti bez vadjenja zivca, jer zubi su prakticno minimalno osteceni. U tih mjesec dana me uopste nisu boljeli, samo trojka kad jedem na nju, s tim da mi je doktor rekao ako se nastavi takvo stanje da ce morati vaditi zivac. Eh posto se stanje nije popravilo, jucer mi je izvadjen zivac trojke i cetvorke i u zub napunjena neka antibiotska pasta, a iduce sedmice ce na punjenje zuba i kasnije plombiranje, barem tako sam shvatio doktora.

Trazio sam misljenje i zubara i on mi je rekao da zub ne bi trebao pocrnuti, jer nije bilo nista strasno, niti upala, niti je zivac puno ostacen i sl., a nije bilo ni krvi.
Medjutim mene je strah da ce mi to narusiti estetiku zuba, pa bih htio da mi neko strucan odgovori kolike su sanse da mi zub promjeni boju.
I da, iako mi se karijes razvio izmedju trojke i cetvorke, zubi mi starno nisu u ocajnom stanju, jer vecinom su zdravi.

Et pozdrav i hvala. :(
Fauja Singh

#903 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Fauja Singh »

Sta mislite o bijelim plombama, kod mene su one crne i imam ih preko 10 godina, zubi su mi svi hvala Bogu zdravi ali kontam te crne plombe da zamijenim bijelim, jesu li danas bijele cvrste kao crne?
Sunrise00

#904 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Sunrise00 »

sasamatic wrote:Ja imam jedan problem i zamolio bih nekog strucnijeg da mi pojasni situaciji i mogucnost da mi zub ne promjeni boju, sto me stvarno sikira.

Prije mjesec dana sam bio kod zubara i izmedju trojke i cetvorke mi se javio karijes, s unutrasnje strane, jer mi je trojka malo izvan zubnog niza. Znaci vani se uopste nije primjetilo. Problem je sto je karijes uznapredovao do zivca i trojke i cetvroke, s mojom krivnjom, standardno, sutra cu, hajde ima vremena ne vidi se itd.
Karijes je skinut jos prije mjesec dana i stavljena je plomba, sve utegnuto, jer je doktor isao na mogucnost da ce se organizam sam moci izboriti bez vadjenja zivca, jer zubi su prakticno minimalno osteceni. U tih mjesec dana me uopste nisu boljeli, samo trojka kad jedem na nju, s tim da mi je doktor rekao ako se nastavi takvo stanje da ce morati vaditi zivac. Eh posto se stanje nije popravilo, jucer mi je izvadjen zivac trojke i cetvorke i u zub napunjena neka antibiotska pasta, a iduce sedmice ce na punjenje zuba i kasnije plombiranje, barem tako sam shvatio doktora.

Trazio sam misljenje i zubara i on mi je rekao da zub ne bi trebao pocrnuti, jer nije bilo nista strasno, niti upala, niti je zivac puno ostacen i sl., a nije bilo ni krvi.
Medjutim mene je strah da ce mi to narusiti estetiku zuba, pa bih htio da mi neko strucan odgovori kolike su sanse da mi zub promjeni boju.
I da, iako mi se karijes razvio izmedju trojke i cetvorke, zubi mi starno nisu u ocajnom stanju, jer vecinom su zdravi.

ja sam izvadila zivce iz obje dvice i jedne jedinice (gornje :D ) i meni su promijenili boju. Nista drasticno, ali eto, kad se bas priblizis vidis, inace izgledaju recimo normalno. S tim da su kad se dobro priblizis kao malo 'prosarani' (bjelji su na dijelu na kojem je plomba koliko vidim) a ja sam to radila prije jedno 3-4 godine :) plombe sam zamijenila prije nekoliko mjeseci
sasamatic

#905 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sasamatic »

Sunrise00 wrote:
sasamatic wrote:Ja imam jedan problem i zamolio bih nekog strucnijeg da mi pojasni situaciji i mogucnost da mi zub ne promjeni boju, sto me stvarno sikira.

ja sam izvadila zivce iz obje dvice i jedne jedinice (gornje :D ) i meni su promijenili boju. Nista drasticno, ali eto, kad se bas priblizis vidis, inace izgledaju recimo normalno. S tim da su kad se dobro priblizis kao malo 'prosarani' (bjelji su na dijelu na kojem je plomba koliko vidim) a ja sam to radila prije jedno 3-4 godine :) plombe sam zamijenila prije nekoliko mjeseci
Znaci nije prevelika promjena :D I de mi molim te reci za koliko vremenski promjene boju?
motorola01

#906 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by motorola01 »

Zivac hrani zub. Kad se izvadi zivac, zub umire, odnosno tamni :(
sasamatic

#907 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sasamatic »

motorola01 wrote:Zivac hrani zub. Kad se izvadi zivac, zub umire, odnosno tamni :(
Znaci moram se suociti s neizbjeznim :( Bitno mi je samo da ne potamni tako da bude bas siv u odnosu na druge zube. Neka minimalna promjena boje i moze nekako proci.
kamen spoticanja

#908 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

Lounge Act wrote:Ja sad za ovo prvi put cula pa da podijelim s vama

Image

"Znate li značenje kvadrata na stražnjem dijelu tuba kreme, paste za zube, šampona, itd.?
Jeste li ikada primijetili da na svakoj tubi, postoji oznaka.

One su: crna, tamno smeđe, tamno plave, tamno zelene boje (obično tamne boje).

Dakle, što to zapravo znači?

Tamni kvadrati pokazuju da se za proizvod koristite isključivo kemijske supstance!

Crveni kvadrat pokazuju da je proizvod je oko 70% kemije i 30% prirodnih proizvoda.

Zelene oznake pokazuju da je taj proizvod bez kemikalija i da se sastoji samo od prirodnih sastojaka!

Brinite o svom zdravlju i zdravlje svoje djece."
http://danas.net.hr/znanost/onima-koji- ... kvadratica
kamen spoticanja

#909 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

motorola01 wrote:Zivac hrani zub. Kad se izvadi zivac, zub umire, odnosno tamni :(
zivac ne hrani zub,zub hrane krvi sudovi u sastavu pulpe...zivac je samo jedan dio iste
a zub tamni manjim dijelom zbog propadanja karvnih elemenata koji se nalaze u dentinskim tubulima...a veci dijelom zbog lose uradjene endo terapije
zato kod nekoga potamni sasvim malo...a kod nekoga za 3 mjeseca bude taman ko kesten
motorola01

#910 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by motorola01 »

kamen spoticanja wrote:
zivac ne hrani zub,zub hrane krvi sudovi u sastavu pulpe...zivac je samo jedan dio iste
a zub tamni manjim dijelom zbog propadanja karvnih elemenata koji se nalaze u dentinskim tubulima...a veci dijelom zbog lose uradjene endo terapije
zato kod nekoga potamni sasvim malo...a kod nekoga za 3 mjeseca bude taman ko kesten
:thumbup: Eto ljudi, jos koja info nije na odmet tako da ima nade za sve :)
Lounge Act

#911 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:32, edited 1 time in total.
millichitza

#912 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by millichitza »

Dobro vece, imam jedan problem i jako sam uplasena! Naime sredinom novembra 2012. mi je izvadjena sestica sa leve strane i sve je bilo ok. Pre dve nedelje odprilike, iznad sedmice na desnima se napravila kaoneka kvrzica i ja sam pomislila da je to gnoj ili sta vec ali nisam otisla do zubara iz razloga sto se uzasno plasim njih i odlazem odlazak do poslednjeg momenta (imam 25god i i dalje idem sa majkom kod zubara, placem, vristim, to je jednostavno jace od mene). E danas kad sam pipnula tu kvrzicu shvatila sam da je to u stvari neka kao kostana izraslina, kao mala kostica, deo zuba ili sta vec koja je tu probila desni. Da li je neko imao iskustva s ovim, da li uopste znate sta je i sta da radim??? Molim vas za brzi odgovor jer sam jako uplasena....
POCA

#913 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by POCA »

millichitza wrote:Dobro vece, imam jedan problem i jako sam uplasena! Naime sredinom novembra 2012. mi je izvadjena sestica sa leve strane i sve je bilo ok. Pre dve nedelje odprilike, iznad sedmice na desnima se napravila kaoneka kvrzica i ja sam pomislila da je to gnoj ili sta vec ali nisam otisla do zubara iz razloga sto se uzasno plasim njih i odlazem odlazak do poslednjeg momenta (imam 25god i i dalje idem sa majkom kod zubara, placem, vristim, to je jednostavno jace od mene). E danas kad sam pipnula tu kvrzicu shvatila sam da je to u stvari neka kao kostana izraslina, kao mala kostica, deo zuba ili sta vec koja je tu probila desni. Da li je neko imao iskustva s ovim, da li uopste znate sta je i sta da radim??? Molim vas za brzi odgovor jer sam jako uplasena....
Ja sam imala slican problem,ali nije identican....meni se oko 40 dana nakon vadjenja sestice pojavilo iznutra na desnima iznad rane nesto poput fistule,znaci mekano tkivo,malo bolno...bila kod zubara radi dr. problema i usput i to pomenem da pogledaju,slikali i vele nema nista(mislili da nije ostalo zuba),onda kontali da nije hematom il sta vec i rekli mi da ispirem sa slanom vodom,ali nejse hocu ti reci ne mozes nista znati dok ne odes na pregled,mozemo 'vako samo grah razbacati :-D
ps:nisi strasljivija od mene garant,ali pregled ne boli niti slikanje zuba ;-)
millichitza

#914 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by millichitza »

Hvala na odgovoru u svakom slucaju! Sutra idem na pregled pa cu da vidim sta je...
stiklice

#915 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by stiklice »

Imam par pitanja za virtuelnog stomatologa:

1. imam tackicu na petici,koja po nekad zaboli....sta moze biti?je li svaki zub koji boli,mora da se lijeci korijenski? koje su indikacije za korijensko lijecenje?

2. sta znaci kada ziga zdrav zub,nikad lijecen potpuno zdrava gornja jedinica s vremena na vrijeme zigne?

3.zasto svrbe desni?

Unaprijed hvala!!!!
Dinosaurus22

#916 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Dinosaurus22 »

Imam jedno pitanje.neki dan sam bila u zubara i rekao
mi je da imam upalu desni.da koristim mekanu
cetkicu konac itd.usput mi je skinuo kamenac.
Sad nemam ni krvarenja vise,al je oteceno jos.
Mene zanima kad će taj otok otprilike splasnut?
I kada će desni opet biti cvrste?
Bnambnam

#917 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bnambnam »

Na kupikupon.ba je izasla ponuda za izbjeljivanje zuba u stomatoloskoj ordinacji Dr. Garibovic. Da li je neko imao iskustva s tim stomatologom i kakvi su utisci? I jos me zanima da li je potrebno mijenjanje plombi u slucaju izbjeljivanja? Pise da se radi Opalescence Boost tehnologijom.. Pa, unaprijed hvala. :)
Skitless

#918 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Skitless »

pozdrav,

nedavno sam zavrsio s ugradnjom implantanata, pa me zanima zubno meso oko njih, hoce li se spustiti s vremenom i popuniti praznine pri vrhu zuba, izmedju 2 zuba?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#919 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by un1ted »

Gdje izvaditi hiruski zub i koliko ce kostati ta zajebancija !? Zub je kutnjak (ne znam ti ja te brojeve i strucne nazive) i ima samo jednu stranu (druga nikada nije narasla).
miki27A

#920 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by miki27A »

un1ted wrote:Gdje izvaditi hiruski zub i koliko ce kostati ta zajebancija !? Zub je kutnjak (ne znam ti ja te brojeve i strucne nazive) i ima samo jednu stranu (druga nikada nije narasla).
Odogovorila sam ti na drugoj temi: stomatologija (ako si SA), ovjerena zdravstvena knjizica i licna karta ti treba.
pompy

#921 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by pompy »

evo ovako, bio sam kod zubara prije 3 tjedna, radio mi je 3. gore. stavio je neki ljek, i bio sam danas brusio je, gore neke igle, i nesto mi stavljo u zub pa je to kasnije spaljivo, spajo s nekim uredajem pa se zvuk cuo pip pip pip pip i stavio je plombu. zub me cjeli dan boli, moze se izdrzat bez tableta al boli. za vrijeme zahvata nije bilo nikakvih bolova.
je li to normaln da mene danas boli taj rađeni zub?
VenomousV

#922 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by VenomousV »

ako su igle ciscenje korijena i vadjenje zivca :D
to spaljivanje ti je punjenje korijena
pip pip pip je onaj solarni pistolj da zapece plombu
ne bi trebalo da te boi ako je izvadjen zivac, sve ociscena i pravilno popunjeno

ovo ti ja iz svog iskustva sa iglama, spaljivanjem i pip pip pip-om, mozda grijesim :D
pompy

#923 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by pompy »

VenomousV wrote:ako su igle ciscenje korijena i vadjenje zivca :D
to spaljivanje ti je punjenje korijena
pip pip pip je onaj solarni pistolj da zapece plombu
ne bi trebalo da te boi ako je izvadjen zivac, sve ociscena i pravilno popunjeno

ovo ti ja iz svog iskustva sa iglama, spaljivanjem i pip pip pip-om, mozda grijesim :D

nije pi pi pi pi pi pistolj da zapace, nego spoji ga na naki uredaj pa nesto cista sto pise
VenomousV

#924 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by VenomousV »

e ne znam sta je to :D

mene su prije par dana boljela dva zuba koja sam radila prosle sedmice, iz nepoznatih razloga, na hladno odnosno na hladan zrak pa sam sutila dok setam s momkom - nije mu smetalo :lol:
pompy

#925 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by pompy »

VenomousV wrote:e ne znam sta je to :D

mene su prije par dana boljela dva zuba koja sam radila prosle sedmice, iz nepoznatih razloga, na hladno odnosno na hladan zrak pa sam sutila dok setam s momkom - nije mu smetalo :lol:

mene ne boli ni na hladno ni na slatko, cak kad pijem sok bude mi dobro
Post Reply