BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

shady

#901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shady »

Duklja wrote:Vidis da si lupno/la za ono od 30 miliona i kako "Bosna nema vojnu industriju." :D
Dobro to je jos sitno 100 miliona nije nista. Kad dostignemo 300 miliona onda mozemo reci da imamo vojni industriju.

Moderne haubice su bolje ali haubica je haubica. Imas precizno oruzije sa kojim gadjas oklop (MILAN sisteme, moderne tenkove itd.) ali nekada je potrebna vatrena moc kada treba da opalis vatru po nekoj sumi ili planini za koju znas da se neprijateljska sila ili tehnika tu provlaci.

Orkan i ovi topovi sto se prave u Travniku nisu u principu precizno oruzije. Njihova snaga je vatrena moc. Da zaustavi neprijatelja, da razbije moral i da unisti. Zato jedna haubica ne znaci puno ali baterija od 30 haubica je jako sredstvo. Vatrena moc je vrlo vazan komponenat jedne vojske.

Najnoviji tip haubise automatski izracuna ugao. A kod ovih nasih sto se proizvose u pretisu moras da rucno izracunas koristeci se algorimama i parametrima poput jacina vjetra itd.
30 miliona sam ti poslao link odakle sam nasao (http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/18 ... preme.html), a davno sam rekao da sam se pogresno izrazio za to da nemamo industriju.

Ovo sto mi prozivodimo su D-30 haubice?
Duklja

#902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

shady wrote:
Duklja wrote:Vidis da si lupno/la za ono od 30 miliona i kako "Bosna nema vojnu industriju." :D
Dobro to je jos sitno 100 miliona nije nista. Kad dostignemo 300 miliona onda mozemo reci da imamo vojni industriju.

Moderne haubice su bolje ali haubica je haubica. Imas precizno oruzije sa kojim gadjas oklop (MILAN sisteme, moderne tenkove itd.) ali nekada je potrebna vatrena moc kada treba da opalis vatru po nekoj sumi ili planini za koju znas da se neprijateljska sila ili tehnika tu provlaci.

Orkan i ovi topovi sto se prave u Travniku nisu u principu precizno oruzije. Njihova snaga je vatrena moc. Da zaustavi neprijatelja, da razbije moral i da unisti. Zato jedna haubica ne znaci puno ali baterija od 30 haubica je jako sredstvo. Vatrena moc je vrlo vazan komponenat jedne vojske.

Najnoviji tip haubise automatski izracuna ugao. A kod ovih nasih sto se proizvose u pretisu moras da rucno izracunas koristeci se algorimama i parametrima poput jacina vjetra itd.
30 miliona sam ti poslao link odakle sam nasao (http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/18 ... preme.html), a davno sam rekao da sam se pogresno izrazio za to da nemamo industriju.

Ovo sto mi prozivodimo su D-30 haubice?
Pa evo kolega ti je odgovorio 122 mm haubica. Pravi se u Travniku samo nemam pojma gdje je izvoze.

Image

Turci prave super modernu haubicu. Samo utipkas u kompjuter daljinu i sama se dize i ispaljuje. Kada bi mogli ovu nasu malo modernizirati to bi opet bilo nesto. Ali ostaje da vidimo...
Unatoč ovim razmjerno malim novčanim iznosima u usporedbi s globalnim tržištem oružja i vojne opreme, BiH je prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma u 2011. godini rangiran kao 29. država na svijetu po vrijednosti ostvarenog izvoza oružja i vojne opreme. U razdoblju od 2002. do 2010. godine ona je pak bila na 50. mjestu među državama koje izvoze oružje.

U tom institutu procjenjuju kako je BiH u 2011. godini najveći dio izvoza bazirao na prodaji 60 obnovljenih haubica promjera 122 milimetra. To oružje iz zaliha oružanih snaga BiH prodano je Afganistanu u okviru programa koji financijski pomaže vlada SAD-a.
Warashii

#903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warashii »

Tacticus wrote: M119 ili u nasem slucaju L-118 ili da ti prevedem, M-119 je americka verzija britanske haubice L-118 je pazi sada ovo je najbolje orudje u svojoj klasi na SVJETU
uvedena je u upotrebu USA oruzanih snaga 1989 i jos se koristi u velikim kolicinama i ako se ima namjena zamjeniti vecina istih sa novom ultralakom 155 mm haubicom M-777 i dalje se misli zadrzadi odredzen broj primjeraka, a britanci je misle zadrzati jos sledecih 15 godina
ukratko to je haubica koju mozes vuci landroverom a na teskim mjestima mogu je vuci 6-8 vojnika, znaci izvrsna za BiH brda, sto je pokazala kada je djelovala u sklopu snaga za brzu rekaciju sa igmana sa mjesta sa kojih srpski artiljerci su mislili da je nemoguce djelovati sa oruzijem srednjeg dometa i milimetraze
takodzer se odlikuje izuzetno brzom vatrom za haubicu (6-8 granata u minutu), a domet joj je veci od najmnogobrojnijeg orudja u OS u okruzenju, tj haubice 2A18 ili ti D-30 J koja ima domet od 15.5 kilometara i tezi 3200 kg, dok L-118 tezi 1980 kg, a domet joj je preko 17 kilometara
jos jedna veoma vazna stvar uz pripremu L-118 bi mogao prenositi helikopter UH-1, a da nepricam o Mi-8 MTV
Ama m119 je top a ne haubica, meni je licno 122 mnogo draza, narocito kada treba iz marsevskog u borbeni i obratno, ovo smo sa 122d30 radii za nekih 56 sec a sa m119 citava vjecnost. plus sto 122 ima djelovanje od 360 stepen, naravno ne pod svim uglovima zbog lafeta.
Pogotovo je u prednosti sto 122 se radila kod nas tako da za remont i slicne stvari i nema bas problema.
Tu je negdje i brzina gadjanja a domet 122 je veci od 15 km, tako da, mani to sto nama serviraju oni iz "opremi i obuci".
Tacticus

#904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Duklja wrote:
shady wrote:Hajde nemojte da se svadjamo, sta fali ako je neko rodjen (ili nije) za vrijeme rata, to ne znaci da osoba nema pojma ili da je treba omalovazavati.

Zanimljiva je diskusija, svi saznamo nesto novo o vojnoj industriji nase drzave, a pomalo i o historije iste. :bih:

Mene vise zanima kako se te nase haubice odnose usporedbi sa modernim Americkim/Ruskim/Kineskim/Evropskim?
Vidis da si lupno/la za ono od 30 miliona i kako "Bosna nema vojnu industriju." :D

pazi drzava kao BiH nema sanse da nastavi ekonomski isplativo proizvoditi orudje kao orkan i razviti novu municiju koji bi ga ucinio konkuretnim
orkan je izmisljen orginalno kao najteze orudje u arsenalu JNA trebalo se proizvesti nekolio diviziona maksimalno
za OS je preskup a moze se koristiti u strogo specificnoj situaciji zato je neprespektivan
sto se tice namjenske industrije
trenutno nam proizvodnja municije je na veoma solidnom nivou i ima realnu mogucnost da opstane kao grana industrije na koju se moze racunati
sto se tice proizvodnje minobacaca, model M-75 je jos poprilicno moderan i uz manja ulaganja moze se eksplotirati njegova evolucija sljedecih 15-20 godina, ali onda treba ulagati u razvoj necega novog (mada se minobacac nije previse promjenio od kraja 30-tih)
trenutno najkriticnije stanje je u proizvodnji artiljeriskih orudja jer BNT travnik jos moze proizvesti haubicu M-56 od 105 mm a koja je zastarijela, brdski top B-1 76 mm koji je isto zastario, top M-46 130 mm koji je zastario, tenkovski top 125 mm, ali koji ce malo ko jos kupiti od nas i relativno je u zastarijevanju jer izlaze nove ruske i ukrainske verzije
jedino orudje koje jos ima prostora za napredak je top-haubica (a sve moderne haubice su ustvari top-haubice jer imaju veliki domet topa, a visku putanju haubice) je M-84 NORA A
trenutno je to orudje koja je trenutno kalibra 152/39.7 (diametar cijevi 152, a ima 39.7 krugova zljeba u cijevi koji zavrte granatu, daju joj stabilnost samim tim preciznost i domet), tesko je 5.700 KG i ima domet od 24 km ili 27 km sa gasnim punjenjem
prva stvar koja bi se trebala uraditi jeste da se prekalibrira na kalibar 155 mm sto je NATO standard, a da se poveca kalibracija na 52 kao sto su sve moderne haubice
drugo trebalo bi se razviti ili laksa verzija mjenjajuci neke djelove od celika sa novim kompozitnim materijalima i tako je naciniti pokretljivijom na tezim terenima i na taj nacin da bude losija, ali i znatno jeftinija verzija amercke M-777 ili bi se trebala razviti samohodna verzija
srbija vec je uradila tako nesto sa Nora B-52, samo sto oni koriste rekalibraciju stare topovske cjevi toma M-46 od 130 mm i koristeci ostatak od NORA-A i na kraju krajeva je rijec o relativno tehnoloski siromasnom projektu, ali ipak su uspijeli prodati 68 istih miamaru, keniji i bangladesu, a nauruzavaju i vojsku srbije sa njma
mi bi trebali pokreniti projekat i imati prednost nad njima jer mozemo prouzvesti orginalnu cijev + ako neko ima pameti pokusalo bi se odruziti snage sa turskom i na taj nacin dobiti sistem koji bi se mogao prodavati prijateljskim zemljama, a sa malo pameti i srece mogle bi OS kupiti barem jedan artiljeriski bataljon (12+2za rezervu i obuku), a u najboljem slucaju ukoliko bi bilo pameti da se zamjeni vecina orudja sa ovim
Duklja

#905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Tacticus wrote: a nauruzavaju i vojsku srbije sa njma
mi bi trebali pokreniti projekat i imati prednost nad njima jer mozemo prouzvesti orginalnu cijev + ako neko ima pameti pokusalo bi se odruziti snage sa turskom i na taj nacin dobiti sistem koji bi se mogao prodavati prijateljskim zemljama, a sa malo pameti i srece mogle bi OS kupiti barem jedan artiljeriski bataljon (12+2za rezervu i obuku), a u najboljem slucaju ukoliko bi bilo pameti da se zamjeni vecina orudja sa ovim
Nesumnjam ja da ima pameti. Ima mashisnku fakultet Sarajevo odsijek za vojnu tehnologiju. Treba investirati i u znanje i istrazivanje. Bitno je da je taj odsijek povezan sa Turskim slicnim odsjekom tako da dijele vjerovatno znanje. Najgora je korupcija. Pamet nije problem. Ali kada ti dodje Malezijac pun ko brod i kaze da zeli od tebe kupovati a ti ga prevaris radi pisljivih milion dolara... to je tuzno.
Tacticus

#906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Warashii wrote:
Tacticus wrote: M119 ili u nasem slucaju L-118 ili da ti prevedem, M-119 je americka verzija britanske haubice L-118 je pazi sada ovo je najbolje orudje u svojoj klasi na SVJETU
uvedena je u upotrebu USA oruzanih snaga 1989 i jos se koristi u velikim kolicinama i ako se ima namjena zamjeniti vecina istih sa novom ultralakom 155 mm haubicom M-777 i dalje se misli zadrzadi odredzen broj primjeraka, a britanci je misle zadrzati jos sledecih 15 godina
ukratko to je haubica koju mozes vuci landroverom a na teskim mjestima mogu je vuci 6-8 vojnika, znaci izvrsna za BiH brda, sto je pokazala kada je djelovala u sklopu snaga za brzu rekaciju sa igmana sa mjesta sa kojih srpski artiljerci su mislili da je nemoguce djelovati sa oruzijem srednjeg dometa i milimetraze
takodzer se odlikuje izuzetno brzom vatrom za haubicu (6-8 granata u minutu), a domet joj je veci od najmnogobrojnijeg orudja u OS u okruzenju, tj haubice 2A18 ili ti D-30 J koja ima domet od 15.5 kilometara i tezi 3200 kg, dok L-118 tezi 1980 kg, a domet joj je preko 17 kilometara
jos jedna veoma vazna stvar uz pripremu L-118 bi mogao prenositi helikopter UH-1, a da nepricam o Mi-8 MTV
Ama m119 je top a ne haubica, meni je licno 122 mnogo draza, narocito kada treba iz marsevskog u borbeni i obratno, ovo smo sa 122d30 radii za nekih 56 sec a sa m119 citava vjecnost. plus sto 122 ima djelovanje od 360 stepen, naravno ne pod svim uglovima zbog lafeta.
Pogotovo je u prednosti sto 122 se radila kod nas tako da za remont i slicne stvari i nema bas problema.
Tu je negdje i brzina gadjanja a domet 122 je veci od 15 km, tako da, mani to sto nama serviraju oni iz "opremi i obuci".
http://www.army-guide.com/eng/product1941.html
The L118 Light Gun is a 105 mm towed howitzer
http://en.wikipedia.org/wiki/L118_Light_Gun
meni je receno da su u afganistnu bila dva artiljeriska duela D-30 i L-119 (modernija verzija L-118) i sta mislis ko je pobjedio
ne umanjujem ja ni sekundu kvalitet D-30, ali shvati da su to 2 oruzija razlicite primjene
D-30 je zamisljena kao haubica koja treba da daje artiljerisku podrsku sovietskim motorizovanim divizijama i u toj ulozi brzog manevarskog rata u nizinskim i niskobrdovitim predjelima je izvrsna, bas kao sto ti kazes veoma brzo se prelazi iz marsevskog u borbeni stav
ali L-118 je namjenjena da se koristi kao lako artiljerisko orudje koje se moze transpotovati u izrazeno brdska ili planinska podrucija, sa lakim vozilima ili cak uz pomoc mula ili ljudi, a da posjeduje helikoptersku prenosivost, zato ova ima vise djelova (da se moze rastaviti na vise djelova i prenjeti mulama)
prevedeno D-30 je daleko bolja haubica za koristenje u zapadnoj i sjevernoj bosni i zapadnoj hercegovini , dok je L-118 daleko prikladnija za brdoviti dio istocne i centralne bosne i istocne hercegovine
Tacticus

#907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Duklja wrote:
Tacticus wrote: a nauruzavaju i vojsku srbije sa njma

Nesumnjam ja da ima pameti. Ima mashisnku fakultet Sarajevo odsijek za vojnu tehnologiju. Treba investirati i u znanje i istrazivanje. Bitno je da je taj odsijek povezan sa Turskim slicnim odsjekom tako da dijele vjerovatno znanje. Najgora je korupcija. Pamet nije problem. Ali kada ti dodje Malezijac pun ko brod i kaze da zeli od tebe kupovati a ti ga prevaris radi pisljivih milion dolara... to je tuzno.
milsim, tj. nadam se da su i namjenskoj industriji dosla bolja vremena
Tacticus

#908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

crven_barjak wrote: Prije nabrajanja nasih potencijala, treba se vratiti u realnost. Nazalost, nasi susjedi, mogu slobodno reci potencijalni agresori, unutar nase zemlje imaju u jednom slucaju 30 i kusur, a drugom 16 ili priblizno toliko procenata lojalnih saveznika. A ti saveznici cine ponaosob cine najmanje jednu tracinu Oruzanih Snaga...treba li polemisati dalje o tome?? Kakve su to Oruzane Snage u kojima su jasno definisane komponente za koje se zna kome bi se stavile na raspolaganje i kojima bi bio cilj razaranje vlastite zemlje (koju u danasnjim medjunarodno priznatim granicama realno ne vide kao svoju). O tom pisem.
O tome koliko smo mi uvjezbaniji ili opremljeniji od nasih susjeda, ne bih diskutovao. Samo poredjenje da nas IK proizvodi vise municije od PPU je izvala godine. Ili da Pretis radi bolje od Krusika...oplakah. Ocigledno, nepoznavanje osnovnih parametara proizvodnje, prometa te samih tokova namjenske proizvodnje u regionu u zadnjih 10 godina.
Nazalost, opet, ali situacija je takva.
Sanjati i snaznim, kohezivnim Oruzanim Snagama kada ti skoro pola drzave otvoreno govori u lice da ne zele da dijele s tobom ni drzavnu monetu niti imovinu, smjesno je. Tuzno.
ja pricam o relanosti, a ti price za djecu, cuj armija specijalaca
a kada si vec oplakao, hajde malo obrisi suze i vidi koliko municije su prodale gore navedene fabrike, a koliko nase
ili koliko su municije proizvodile te fabrike u miru, a koliko nase
inace ugrubo odnos u OS je 3 bosnjaka 2 srbina i 1 hrvat, prevedeno od 10 000 vojnika preko oko 4500 su bosnjaci
ista situacija je sa rezervnim sastavom
a mogao bi se vratiti koju stranicu unazad i vidjeti sta sam pisao o mogucim scenarijima nekog buduceg rata
Warashii

#909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warashii »

Tacticus wrote: http://www.army-guide.com/eng/product1941.html
meni je receno da su u afganistnu bila dva artiljeriska duela D-30 i L-119 (modernija verzija L-118) i sta mislis ko je pobjedio
ne umanjujem ja ni sekundu kvalitet D-30, ali shvati da su to 2 oruzija razlicite primjene
D-30 je zamisljena kao haubica koja treba da daje artiljerisku podrsku sovietskim motorizovanim divizijama i u toj ulozi brzog manevarskog rata u nizinskim i niskobrdovitim predjelima je izvrsna, bas kao sto ti kazes veoma brzo se prelazi iz marsevskog u borbeni stav
ali L-118 je namjenjena da se koristi kao lako artiljerisko orudje koje se moze transpotovati u izrazeno brdska ili planinska podrucija, sa lakim vozilima ili cak uz pomoc mula ili ljudi, a da posjeduje helikoptersku prenosivost, zato ova ima vise djelova (da se moze rastaviti na vise djelova i prenjeti mulama)
prevedeno D-30 je daleko bolja haubica za koristenje u zapadnoj i sjevernoj bosni i zapadnoj hercegovini , dok je L-118 daleko prikladnija za brdoviti dio istocne i centralne bosne i istocne hercegovine
Mozebiti to o duelu ali to takodje ovisi i o uvjezbanosti posade odnosno o njihovom iskustvu, mada neam pojma kako se bas oni sukobise al et, da je bilo gadjanje nekog tenka vec bi mi nekako bilo mjerodavnije mada je brdo tu faktora od izvidjaca pa nadalje, u ostalom i ne znamo koja je udaljenost bila, elem sve je moguce.
Cinjenica je da su ova dva oruzja razlicita i to nisam nikada ni sporio.
Al ja kad natakarim onaj L118 na onu "dizalicu" na onom "tanjuru" pa joj odsarafim tocak da prebacim cijev sa lafeta naprijed dodje mi da placem :D , mada je to definitivno lase za transport.
Mozda ima i do toga kome sta priraste za srce, ja dana da moram da biram, a nadam se da nikad necu, od svih do sada nabrojanih bi birao 122d30.
Tacticus

#910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

_Reds_ wrote:

Efikasni smo mi kako da ne. Odi na temu Igman 93, pa ces da vidis efikasnost. Samo je jedan jedini put bio kojima su tenkovi mogli da dodju na Babin Do i Igman od strane Trnova, i nismo ga mogli odbranit ( planinski teren), ili pak prije bih rekao da nismo htjeli, jer nekome je rat bio i brat. Dok im je od Hadzica bilo puno lakse.

Rat je puno vise od puke vojske.
djelomicno stoji, ali generalno najvise je do vojske, daleko je bolje imati sjajno obucene vojnike i osrednja oruzija, nego izvrsna oruzija, a osrednje vojnike
evo ti moderni primjeri
pocetkom drugog svjetkog rata francuska vojska je imala bolje tenkove nego njemci, a opet su njemacki masakrirali ove radi bolje obuke i taktike
1944 brigada njemackih panter tenkova koji su bili minimalno 3 puta bolji od najboljeg sto su amerikanci imali sukobila se sa brigadom M4 tenkova i amerikanci su rasturili njemce jer te najbolje tenkove su koristili neiskusni regruti, a daleko losije M4 su koristili borbeno prekaljeni vojnici
a neznajuci sam si isto dao izvrstan primjer, jer VRS je pobjedila na navednom terenu prvenstveno radi bolje organizacije i taktike sa kojom je maksimalizirana tehnicka superiornost, a umanjena brojcana inferiornost, nad u osnovi u tom periodu amaterima
a dacu ti jos jedan izvrstan primjer, znas li zasto je 5 korpus opstao i postao najbolja jedinica ABiH jer je jedini imao u svojim redovima preko 200 profesionalnih oficira/podoficira iz JNA
Tacticus

#911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Warashii wrote:
Tacticus wrote: http://www.army-guide.com/eng/product1941.html
Mozebiti to o duelu ali to takodje ovisi i o uvjezbanosti posade odnosno o njihovom iskustvu, mada neam pojma kako se bas oni sukobise al et, da je bilo gadjanje nekog tenka vec bi mi nekako bilo mjerodavnije mada je brdo tu faktora od izvidjaca pa nadalje, u ostalom i ne znamo koja je udaljenost bila, elem sve je moguce.
Cinjenica je da su ova dva oruzja razlicita i to nisam nikada ni sporio.
Al ja kad natakarim onaj L118 na onu "dizalicu" na onom "tanjuru" pa joj odsarafim tocak da prebacim cijev sa lafeta naprijed dodje mi da placem :D , mada je to definitivno lase za transport.
Mozda ima i do toga kome sta priraste za srce, ja dana da moram da biram, a nadam se da nikad necu, od svih do sada nabrojanih bi birao 122d30.
onda bolje pitanje sa cim bi bolje prosao na juznoj strani bjelasnice ili na treskavici
Duklja

#912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Ove gazele se nalaze sve u Banja Luci ili ima nesto u Sarajevu nesto u BL? Mislim stvarno nevidim svrhu ovog kwazi jurisnog helikoptera. Imali bar neki mitraljez namortian ili rakete?

Image

i sta moze biti svrha ovog helikoptera? Nemozes prevoziti vojsku ni top ni nista? Jeli to izvidjacki heli?

Image
Last edited by Duklja on 11/06/2012 23:36, edited 2 times in total.
memnon

#913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155mm sta si se odmah uvrijedio dirnuo sam ti tastinu?? samo sam pitanje postavio ti odmah o poskoku i kompleks hrvatske ispliva. ne boj se, eu ce propast, nato sigurno, 50-100 god brzo ce to
Tacticus

#914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

andromeda101 wrote:I kad smo kod njemačkog i skupog već i pošto vidim da neki spominju Leopard (ovo je Leopard 2 na videu):

Barra Barra - Rachid Taha

andromeda kada male nacije kupuju oruzije, onda to oruzije mora biti siroko rasprostranjeno da bi sto lakse nabavljao djelove za njega, a ne ovakve egzotike

inace ovo je Lopard 2A5, medzu najmodernijim verzijama i toga niko nema na surplusu
mi ti pricamo o Leopardu 2A4
http://www.fprado.com/armorsite/leo2.htm (4, 5 i 6 slika) kojeg mozemo veoma jeftino dobiti uz remont za nekih 10-25 mil. Eura 45 komada jer ga na surplusu imaju nizozemci, njemci, austrijanci.
samo ponavljam, hvala bogu tako nesto nam trenutno nije potrebno
Duklja

#915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Evo svi Mi helikopteri u jednoj slici nakon modernizacije u Ukrajini?

Image

Image
HM 2011

#916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HM 2011 »

Patria Hägglunds owns product rights of the AMOS® (Advanced MOrtar System), the new generation 120mm mortar turret, which has been designed for installation on a wide variety of wheeled and tracked vehicles and also on fast combat boats.

http://www.amos.fi/

ako već svi izražavaju želje - tipa ja bih ovo, ja bih ono,

nabavite ovo....

Image
Tacticus

#917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Gojeni H wrote:Pristalica sam da se mogucnosti odbrane ove zemlje stave u sto realnije okvire.
Vec je neko spomenuo da ukoliko dodje do funte da ce se dvije komponente apsolutno sigurno odvojiti i da opet dolazimo "svako na svoje".
Nekoliko hiljada patriotski raspolozenih vojnika ne moze uciniti mnogo. Mogu da prime inicijalni udar (ako i to), da sacuvaju oruzje, pripreme opremu za dalja djelovanja, itd.

Mnogi su ovde iznijeli svoja misljenja o taktici i naoruzanju koje bismo trebali imati pa da se pridruzim.

Kada su nas na brcanskom ratistu napadali 8 tenova uz podrsku sve moguce artiljerije i direktne podrske 2 prage, sve sto smo mi imali je bilo 1 osa, 3-4 zolje, i 2 RPG-a sa po 3 granate.
Na istom ratistu su ti "neprecizni" VBR-ovi imali fantasticnu ulogu. "Poklapanje" neprijateljskog oklopa i pjesadije kisom ovakvih projektila je imalo razarajuce efekte na cetnike.
I u onim rijetkim situacijama kada nas je HVO Orasje podrzavao ovim orudjem, bili smo k'o na konju.

Ne bih se slozio da je tenk neupotrebljiv ili slabo efikasan u brdima. Efikasnost cetnickih tenkova se iz mog iskustva potvrdila i na olovskom i na gradacackom ratistu.
Doduse, slabo su upotrebljivi na ovakvim podrucjima bez podrske prage.

U ratu smo obucavali pjesadiju i protivoklopne jedinice u roku od 3 sedmice i slali ih na ratista. Znaci, cinjenica da omladina ne sluzi vojsku jeste problem ali nije ogroman problem.

Patriotska komponenta treba da se fokusira na obuku visoko mobilnih oklopnih i artiljerijskih jedinica. Prvo zato sto ove ljude ne mozemo obuciti za 3 sedmice a drugo zato sto je oklop ono s cime smo vazda bili u krizi.

Neki spominju specijalne jedinice. Mi apsolutno nemamo potrebu za klasicnim SF zapadnog tipa. Ucenje stranih jezika, navodjenje bespilotnih jletjelica, itd. nije ono sto nama treba.
Uz mobilne oklopne jedinice i artiljeriju slijedece na nivou pjesadije bi bile jedinice za duboko izvidjanje i neutralisanje vaznih ciljeva. Jedinice tipa rendzera ili pjesadijske verzije RECON-a (americkih mornarickih izvidjaca) je ono sto je potrebno. S obzirom na vrstu obuke, svaki drugi profesionalac iz ovakve jedinice je sutra potencijalni trener dobrovoljcima iz reda civila.

Niko se nije dotakao logistike iako je ona iz mog iskustva bila strahovito vazna, u nekim slucajevima katastrofalna, a u nekim na zavidnom nivou. Zbog katastrofalne situacije na ovom polju na pojedinim ratistima su ljudi bukvalno bespotrebno gubili glavu. U ovo ubrajam cjelokupnu podrsku. Mnogo ljudi je iskrvarilo na Olovu zato sto se volovskim kolima ranjeni morao prevoziiti do najblizeg stacionara (vozilo ne moze, helikoptera nema). Negdje smo linije gubili zato sto neko nije na vrijeme poslao municiju.

Na kraju, mobilni i brzi helikopteri. Veliki, ogroman znacaj u ratu su odigrali oni MI 8 sto smo imali nekolcinu. Da smo imali vise mogli smo bataljone prebacivati s jednog kraja na drugi.
ne cine tih nekoliko hiljada vojnika razliku, jer kao sto si sam rekao odbranbenu pjesadiju mozes stvoriti za 2-4 sedmice, a pjesadiju sposobnu za ofanzivne akcije za koji mjesec, ali ono za sta ti treba od 6-18 mjeseci su ofciri/visi podoficiri/specijalisti a to si upravo dobio
sada imamo oficirski kadar tako da za 45 dana mozes imati pravu armiju od 150 000 ljudi, a odmah na raspolaganju imas profesionalne tenkiste, pilote, mehanicare, veziste, ..., za to nam je u ratu trebalo 3 godine i ti nisu vecinom dosegli novo ovih koji su sada profesionalni
Tacticus

#918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

HM 2011 wrote:Patria Hägglunds owns product rights of the AMOS® (Advanced MOrtar System), the new generation 120mm mortar turret, which has been designed for installation on a wide variety of wheeled and tracked vehicles and also on fast combat boats.

http://www.amos.fi/

ako već svi izražavaju želje - tipa ja bih ovo, ja bih ono,

nabavite ovo....

Image
dvocjevni minobacac 120 mm, fina stvarka skoro u nivou VLR-a, ali nama nije neophodna
ono sto nama trenutno nedostaje je teska dalekometna artiljerija
Tacticus

#919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

shady wrote:Hrvatska nije imala uspjeha sa prodajom M-84/M-95 tenkova, a za sebe ih proizvode jer su u znatno boljoj situaciji nego mi (industrija je vec tu, ekonomski su jaci). Koliko bi Orkan uspio da osvoji trzista, ne znam, ali mislim da tu vrstu naoruzanja kupuju samo ozbiljnije vojske, koje bi vjerovatno odabrale modernije zapadne ili Ruske/Kineske sisteme. Cak i Jugoslavija kao drzava nije imala puno izvoza vojne opreme.

Sto se tice rata, pa valjda ce nas NATO braniti kad budemo clan, a ako bi se eto i desilo da nas ne brane, onda nas vjerovatno napada Rusija ili Kina.

Moje misljenje...da je najbolje da skupa sa recimo Turskom udjemo u neku zajednicku proizvodnju nekog sistema (Orkan, neki njihov ili neki novi) :D
M-84 se ne proizvodi
on se proizvodio u cjeloj jugi, sada hrvati bi nabaljali barem pola djelova iz ukrajine (kao sto su u ratu) ili nekih drugih zemalja i pravili nesto sto u osnovi nije bas ona M-84 i puno je skuplja
zato nisu kopletirali svoje oklopne snage od predvidjenih 100-110 tenkova nego su to oko 80-70 komada
Tacticus

#920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

memnon wrote:koliko sam ja ovdje od ovih znalaca skuzio vojska se naoruzava donacijama, ja neznam ni jednu vojsku koja za sebe moze reci da je ozbiljna a da se naoruzava donnacijama. drzava nam uzima kredit od mmf-a da bi imala sebi za place a vi pisete elaborate o patrijama i degmanima.
koje donirao hrvatskoj HAMER-e
Duklja

#921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

I ovo je nacin :D

Ovako nesto nebi bilo lose:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?NR=1[/youtube]
Tacticus

#922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

Duklja wrote:Moze se Orkan producirati i izvoziti ako se nadje kupac i ako nam Turska pomogne kao sto je obecala. SAD-u odgovara jako Bosna koja joj je prijatelj. Nece oni nama smetati ako mi budemo uspijeli da prodamo recimo orkan. Zasto bi?

Da nisu nasi ljudi lopovi kao sto jesu mi bi vec bili na konju. Malezija je krenula da investira u BiH vojnu industriju; da kupuje od nas na veliko ali smo ih prevarili i slagali (pojedinci) i odustali su.

Tako ce biti i sa Turcima ako ih neko zajebe jednom ti se nece vracati jer to su privatnici manje vise. Zato ako se vec pruzi sansa neka sve preuzmu i pokupuju i vode uredno privatni posao.

A sta je ovo nego Orkan u malom?

Image

3 ovako vozila imaju razornu moc kao jedan Orkan i ko se to buni od velikih sila? Mi po Dejtonu imamo pravo na 250 tenkova i Boga pitaj koliko raketo bacaca.

Znali neko koliko imamo ovih kamiona?

Image

I dali su ovi sljemovi vlastita proizvodnja?

Image
ovo je rumunski APR-40 koji ima 40 cjevi 122 mm i veliku razlicitih vrsta municije za njega i kalibar koji je lako naci
iste ove ima i HV i koristila ih je u ratu, sto vise koristila je prstenove na 122 mm raketama da bi ih mogli koristiti na jugoslovenskim VLR koji su bili atipicnog kalibra 128 mm
sljemovi su proizvedeni u gracanici
HM 2011

#923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HM 2011 »

http://www.military-today.com/artillery ... system.htm

http://www.military-today.com/artillery/amos.htm

Ove stvarčice su mobilne, jako mobilne, koriste 120 mm granatu, i automatizovano ciljanje

O njima se nema više šta reći....

U pitanju su kupole koje se mogu prilagoditi na širok spektar vozila....

Mobilni minobacač ako je granata opremljena pravim upaljačem može sa istovremenim udarom 6 granata (navodno sposoban je za to na nekoj udaljenosti od 5 km) poništiti živu silu i lako oklopljeni MTS na površini od 100-200 m2....

sad recimo ide jedna jednica u zoni dejstva AMOS-a ili NEMO-a i šeta ona raštrkana po tih 200 M2, spazi ih izviđač, i sa 6 granata su neutralisani, niti znaju, niti mogu znati šta ih je poklopilo.......

Vrlo gadna mašinica koja se čak koristi i za borbu protiv artiljerisjkih baterija - maksimalna domet navodno oko 10 km, iako amerikanci koriste i raketne boostere za još veći domet)....
NAvodno postoji i gps guided shell ili laser guided shell a tenk ima najslabiji oklop na vrhu, pa sad, u kombinaciji sa dobrim, doobro opremljenim izviđačima - može se koristiti čak i za neutralisanje oklopnih vozila (iako sa sigurnosti samo u mirovanju ali eto).......

Ovi "!orkani" i jesu jedina dobra stvar za prekopavanje terena, međutim za dalekometno prekopavanje tu je ipak pouzdana haubica.....

Problem je što se strategija ratovanja promjenila te ako si statičan - to znači da si super laka meta - zato više i nema rovovske borbe, osim u slučaju čuvanih zona i slično (odbrana baze).... Micro bespilotne letjelice pružaju pregled iz zraka i otvaraju opcije za djelovanje artiljerije.....

A vrlo su jeftine u poređenju sa rezultatima koje pružaju.....

Pustite se kaćuša style projektila, sad je u modi precizno oružije,

ne zato što je ekonomično,

ne zato što daje maksimalan efekt,

"nego zato što minimizuje kolateralnu štetu" :mrgreen:
Last edited by HM 2011 on 12/06/2012 00:36, edited 2 times in total.
Duklja

#924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Duklja »

Zakasnio si ti. Necemo to kupiti. Kupujemo 100 komada "Leopard 2 tenk". Ja sam mail vec poslao Zlatki Lagumdziji posto smo to odlucili. Narod je odlucio! :D

Dobro je da se ovo u gracanici proizvode ovi sljemovi. A panciri u Hadzicima ili sta? Vidim da mashinski fakultet sprema labaratoriju za tesiranja novih sljemova i pancira:

http://www.dtd.ba/portal/index.php?opti ... &Itemid=34
shady

#925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by shady »

Pusti tenkove eno nude Ameri Raptore na leasing. :dance:
Post Reply