Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Meshtar

#901 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

@eluna

Kada budu normalne marže za proizvode ikoji se prodaju u BiH onda možemo razgovarati o zaštiti ovdašnjih trgovaca. Krenuti u prodaju tekstila koji u vezu (dakle odjeća) sa 250 % marže je čist kriminal. Tako da nemoj živa bila moralisati o zaštiti, nazovimo ih pravim imenom, lihvara.

Eh da, i kad već pričamo o carini, poštenju i zaštiti. Budući da sam više puta bio svjedok tome da se neki proizvod ocarini, a neki ne. Dakle bukvalno po sistemu nafake i ničega drugog. Ako se već sve mora cariniti po zakonu, to direktno znači da prvi carinici krše zakon jer ne rade svoj posao kako treba. Zašto bi se onda zakon morao provoditi selektivno, po ličnom nahođenju carinika? Kad već štitiš državu, onda budi principijelna do kraja.
Comrad

#902 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Comrad »

http://www.ekapija.ba/website/bih/page/212632
...a cijene ili su iste ili su se povecale.

Kupujmo od domacih lihvara :thumbup:
poznanik

#903 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Meshtar wrote:...Eh da, i kad već pričamo o carini, poštenju i zaštiti. Budući da sam više puta bio svjedok tome da se neki proizvod ocarini, a neki ne. Dakle bukvalno po sistemu nafake i ničega drugog. Ako se već sve mora cariniti po zakonu, to direktno znači da prvi carinici krše zakon jer ne rade svoj posao kako treba. Zašto bi se onda zakon morao provoditi selektivno, po ličnom nahođenju carinika? Kad već štitiš državu, onda budi principijelna do kraja.
Zakon je dozvolio cariniku slobodnu volju u procjeni poduzimanja carinskog postupka za robu u prometu preko granice. Za one robe za koje smatra da izuzimanjem iz postupka neće nastupiti šteta državi i njenom fiskalnom sistemu, neće poduzimati radnje u carinjenju. Uglavnom su to robe za koje može procijeniti da nisu visoke transakcijske vrijednosti ili su joj na granici, i koje se mogu svrstati u postupak oslobađanja od plaćanja carine, i uglavnom se takva aktivnost provodi u putničkom saobraćaju.

Slično kao i kod prelaska granice putnika, u kojim policajac ne vrši kontrolu dokumenata za svaku osobu.
Meshtar

#904 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

poznanik wrote:
Meshtar wrote:...Eh da, i kad već pričamo o carini, poštenju i zaštiti. Budući da sam više puta bio svjedok tome da se neki proizvod ocarini, a neki ne. Dakle bukvalno po sistemu nafake i ničega drugog. Ako se već sve mora cariniti po zakonu, to direktno znači da prvi carinici krše zakon jer ne rade svoj posao kako treba. Zašto bi se onda zakon morao provoditi selektivno, po ličnom nahođenju carinika? Kad već štitiš državu, onda budi principijelna do kraja.
Zakon je dozvolio cariniku slobodnu volju u procjeni poduzimanja carinskog postupka za robu u prometu preko granice. Za one robe za koje smatra da izuzimanjem iz postupka neće nastupiti šteta državi i njenom fiskalnom sistemu, neće poduzimati radnje u carinjenju. Uglavnom su to robe za koje može procijeniti da nisu visoke transakcijske vrijednosti ili su joj na granici, i koje se mogu svrstati u postupak oslobađanja od plaćanja carine, i uglavnom se takva aktivnost provodi u putničkom saobraćaju.

Slično kao i kod prelaska granice putnika, u kojim policajac ne vrši kontrolu dokumenata za svaku osobu.
Mislim da se ne razumijemo. Primjer, cipele iste vrijednosti, jednom ocarinjene, drugi put ne. Hoćeš mi reći da je jednom bila opasanost po oštećenje države a drugi put ne? Lijepo to sve szvuči ovako napisano kao što si ti sročio, nažalost praksa pokazuje nešto sasvim drugo.
Last edited by Meshtar on 19/10/2010 13:23, edited 1 time in total.
respo

#905 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

ocito se radilo o slobodnoj carinikovoj procjeni
jbg uzmimo za primjer nas dvojicu kao carinike
kad bi ti vidio lupam sada jaje od noja i znas da je vrijedno naravo da bi ga ocarinio na iznos lupam 10000 maraka
a drugi put ja budem meni jaje ko jaje jbg kontam ono 2 marke jaje i propustim bez ikakvih problema
(nojevo jaje sam uzeo kao primjer ne znam cijenu ni vrijednost da me ne bi drugi uzimali za rijec)
Meshtar

#906 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Meshtar »

respo wrote:ocito se radilo o slobodnoj carinikovoj procjeni
jbg uzmimo za primjer nas dvojicu kao carinike
kad bi ti vidio lupam sada jaje od noja i znas da je vrijedno naravo da bi ga ocarinio na iznos lupam 10000 maraka
a drugi put ja budem meni jaje ko jaje jbg kontam ono 2 marke jaje i propustim bez ikakvih problema
(nojevo jaje sam uzeo kao primjer ne znam cijenu ni vrijednost da me ne bi drugi uzimali za rijec)
vjerovatno zato služe fakture uz proizvod, da ne bi carinik dumao o "jajima".
respo

#907 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

ovaj gore (zaboravio sam nik nek oprosti) rece da je zakon dozvolio cariniku da slobodnu volju da procjeni sta koliko vrijedi
znaci konkretno je do zakona ne do carinika
kad promijene zakon onda ce vjerovatno i carinik raditi po fakturama klincima palcima ako ne radi zna se otkaz sankcije ima ko ce raditi kako treba
poznanik

#908 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

respo wrote:ovaj gore (zaboravio sam nik nek oprosti) rece da je zakon dozvolio cariniku da slobodnu volju da procjeni sta koliko vrijedi
znaci konkretno je do zakona ne do carinika
kad promijene zakon onda ce vjerovatno i carinik raditi po fakturama klincima palcima ako ne radi zna se otkaz sankcije ima ko ce raditi kako treba
Za raspravu o carini u BiH pokrenuta je druga tema na ovom pdf.

U svakom slučaju, carinik ima mnoštvo drugih načina i zakonom utvrđenih metoda za formiranje carinske osnovice za neku robu osim uvida u račun.
Nisam pisao da je "zakon dozvolio cariniku da slobodnu volju da procjeni sta koliko vrijedi", već da je "Zakon dozvolio cariniku slobodnu volju u procjeni poduzimanja carinskog postupka za robu u prometu preko granice...", što predstavlja veliku razliku u slobodi odlučivanja, a praktično znači da carinik ima pravo odustati od postupka carinjenja za robu za koju će ionako biti postignuto oslobađanje od plaćanja carine.
respo

#909 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by respo »

do mene
lose sam se izrazio
opet to sto si napisao nije daleko od onoga sto sam ja napisao
jednostavno mujo sa carine skonta sam mogu cariniti imam vremena sa piskaranjem itd sta vec ide uz to nisam upoznat ne mogu cariniti mrsko mi piskaranje itd
covjek_sam_zeno

#910 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by covjek_sam_zeno »

namjervam kupiti catridge za hp 840c stampac, ima li preporuka gdje da trazim? hvala
Qler

#911 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Qler »

Gdje ima povoljno odjece kupiti? Ne mislim sad ono od 10€, ali da nije ni 100€ :)
Traktor`

#912 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Traktor` »

covjek_sam_zeno wrote:namjervam kupiti catridge za hp 840c stampac, ima li preporuka gdje da trazim? hvala
javi mi se na pp, pa cu ti sve detaljno reci gdje, sta i koliko...
paprica29

#913 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by paprica29 »

Meshtar wrote:
poznanik wrote:

Mislim da se ne razumijemo. Primjer, cipele iste vrijednosti, jednom ocarinjene, drugi put ne. Hoćeš mi reći da je jednom bila opasanost po oštećenje države a drugi put ne? Lijepo to sve szvuči ovako napisano kao što si ti sročio, nažalost praksa pokazuje nešto sasvim drugo.
Zamisli da na graničnom prelazu policija i carina zaustave svako auto i temeljito ga pretresu i ocarine sve što je za carinu. Na prelaz bi se čekalo po nekoliko dana. Tako ti je i sa carinom na pošti. Zavisi koliko paketa to jutro bude na pregledu, a s tim i detaljisanje pregleda. Kada je veliki broj pošiljki u pitanju sve se radi puno brže i mogućnost da ti nešto prođe ne ocarinjeno je ogromna, ali to ne znači da ti sljedeći put tu istu stvar neće cariniti.
Rauber

#914 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Rauber »

Kupio sam nesto preko ebay-a , lik od kojeg sam kupio je imao preko 2000 prodanih proizvoda a samo taj proizvod sto sam ja kupio je prodao skoro 300 puta, feedback mu bio 98 %
Nakon sto sam kupio pise da mi je poslao i evo vec 30 i kusur dana nista mi nije stiglo, dobio sam od njega mail u kojem pise:
Hi ***** *****

friend
I am sorry to inconvience to you,i know you have got message from ebay,you
are told my item link has been removed and you have a high risk for this
deal.as the technical problem,ebay remove my list,i have contacted them to
fix the problem.i am sorry again for this,but i need to say i have sent out
your item,the same time i have contact with ebay safety policy center to
follow up this case until it is ok,i think it is a misunderstand,you can
check my many feedback for crocs and converse,i have sell many shoes and
many buyers satisfacted this,i mean i am a trustful seller not a cheater,so
pls dont worry about your deal,i am sure you can get your item as the normal
shipping time,now i am further following up your business until you can get
your item,BTW if you dont receive your item on time i can refund your money
soon,now pls understand me and pls wait in patient some days as the normal
shipping time,thanks for your support and understanding,you have open a case
on ebay,i know it is no your fault,it is my problem,i have done the best
to rescue this case to let you satisfacted it,pls give me a chance for you.
thanks and best regards
Pogledam na ebay-u i tamo lik uopste vise ne postoji, a na mom profilu na ebay-u vise nema zabiljezena ova kupovina tako da ne mogu ni otvoriti slucaj :roll:
Sta da radim, mogu li kako preko paypal-a traziti povrat novca ako mi ne stigne proizvod nakon 40 dana?
Rauber

#915 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Rauber »

Neko? :?
poznanik

#916 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

http://pages.ebay.com/coverage/index.html

a pokušaj pisati "ups"-u i pitati za tvoju robu, da li te imaju na spisku za isporuku
http://pages.ebay.com/upssavings/index.html.

Imaš "ups" i u BiH
alica.k

#917 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

:thumbup: za asos.
jedna mi se posiljka izgubila, oni mi poslali express drugu bez ikakve naknade.
druge dvije dosle u roku 5 radnih dana.

kupila dvoje pantola, majicu, haljinicu, jedne cipele, dvoje sandala za - 140KM na ovom sad snizenju! to je u prosjeku 20KM po komadu, a dobre kvalitete. jedva cekam sljedece snizenje. carina ni na sta nije placena, jer je bilo strateski rasporedjeno...jedan paket 50KM drugi 50KM i treci 40KM.
marketleader

#918 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Rauber wrote:Neko? :?
Evo druze i ja cekam na svoje narudzbe. Sto jes jes presporo stizu stvari. Ja sam majicu narucio jednu i poslao je lik 06.10...a danas 25.10... ja sam mislio da to brze ide. A jedan sat sto sam narucio, zagubio se fol i ponovo mi je poslao 07.10...pa i njega cekam. Ne znam jel to do nase poste ili je to normala tako za te internacionalne posiljke.
Last edited by marketleader on 25/10/2010 13:09, edited 1 time in total.
švicarska

#919 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by švicarska »

alica.k wrote::thumbup: za asos.

kupila dvoje pantola, majicu, haljinicu, jedne cipele, dvoje sandala za - 140KM na ovom sad snizenju! to je u prosjeku 20KM po komadu, a dobre kvalitete. jedva cekam sljedece snizenje. carina ni na sta nije placena, jer je bilo strateski rasporedjeno...jedan paket 50KM drugi 50KM i treci 40KM.
Kakvo sniženje , evo sad gledam asos sve cijene su preko 30 funti , gdje si ti tako jeftino našla.
zeko071

#920 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zeko071 »

Pitanje za nekoga sa foruma:

Da li osnova za carinu je cijena kupljenih proivoda, odnosno da li u osnovu za carinjenje ulaze i troskovi dostave (cijena kupljene robe + dostava)?

hvala!
alica.k

#921 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

švicarska wrote:Kakvo sniženje , evo sad gledam asos sve cijene su preko 30 funti , gdje si ti tako jeftino našla.
snizenje bilo prethodne 3 sedmice, vecina stvari snizena na 10tak i manje funti. sad sto je ostalo, na clearance je.
švicarska

#922 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by švicarska »

alica.k wrote:
švicarska wrote:Kakvo sniženje , evo sad gledam asos sve cijene su preko 30 funti , gdje si ti tako jeftino našla.
snizenje bilo prethodne 3 sedmice, vecina stvari snizena na 10tak i manje funti. sad sto je ostalo, na clearance je.
E hvala puno , a da li možda znaš kad će biti naredno sniženje , tj.da li objave na stranici na vrijeme
švicarska

#923 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by švicarska »

švicarska wrote:
alica.k wrote:
E hvala puno , a da li možda znaš kad će biti naredno sniženje , tj.da li objave na stranici na vrijeme
Ako možeš da mi kažeš kako ti računaj funtu odnosno po kojem kursu npr.koliko je 10 funti KM-ova
Ma.Le.Na

#924 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Ma.Le.Na »

alica.k wrote::thumbup: za asos.

kolika ti je postarina bila za te pakete?
marketleader

#925 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

švicarska wrote:
alica.k wrote:

Evo imas ovdje. http://www.kursna-lista.com/konvertor-valuta A mozes i na stranici bilo koje banke ima konvertor valuta.
Post Reply