Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
luna09

#901 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Pričate o našoj "dragoj gospodi" a recite mi kako se ponašaju "gospođice" u sličnoj situaciji.Ja unaprijed hoću plakati i sve odgađam sterilizaciju,žao mi da je boli.
ami8

#902 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

luna09 wrote:Pričate o našoj "dragoj gospodi" a recite mi kako se ponašaju "gospođice" u sličnoj situaciji.Ja unaprijed hoću plakati i sve odgađam sterilizaciju,žao mi da je boli.
Naša je sterilisana prije podne, probudila se poslije podne, poslije nekih 6-7 sati od operacije, i teturala je i padala sve do kasno naveče. pokušavali smo da je smirimo ali slabo je uspijevalo. Tada je imala nešto više od pola godine.
Uglavnom, to ti je jedno jako tegobno iskustvo, kad je malo povratila u neka doba mene je uhvatila panika i zvao sam veterinara, ali to je izgleda normalno.
A sutra je već sve skoro pa normalno i čini mi se poslije 7 dana ide na vađenje konaca.
SadaMeHuseine

#903 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SadaMeHuseine »

Felidae wrote:FURMINATOR....jedina cetka koja valja...malo je skuplja, ali prvi put kad sam krenula cetkati macu sa njom, mislila sam da je brijem koliko je dlaka izlazilo iz nje :-)
A gdje si nabavila ovaj "terminator dlaka"...???
amiria

#904 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

semlaca wrote:De mi recite jedan normalan razlog zašto moj ludi mačak već 3 dana 90% vremena provodi u mom crvenom ruksaku? Bukvalno izađe samo da jede i ope' se vrati u ruksak i spava? Jel' to normalno?

Moji spavaju na ormaru :D, sa radnog stola ili na neki drugi meni nepoznati nacin skoce gore i spavaju, valjda se tu osjecaju najsigurnije :D pa tako i tvoj macak.
Felidae

#905 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

SadaMeHuseine wrote:
Felidae wrote:FURMINATOR....jedina cetka koja valja...malo je skuplja, ali prvi put kad sam krenula cetkati macu sa njom, mislila sam da je brijem koliko je dlaka izlazilo iz nje :-)
A gdje si nabavila ovaj "terminator dlaka"...???
ja sam ga narucila iz Austrije, ali sam skoro vidjela da je neko prodavao na marketu furminatore, raznih vrsta i velicina, i bili su jeftiniji nego sto sam ja svoj platila. a ni u jednoj radnji ga u Sa. ni u Beogradu nema kupiti...
minjonja

#906 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ima na piku nekoliko oglasa koji prodaju furminatore u BiH.
SinjaD

#907 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Po ovim našim pet shopovima mogu se naći četke koje izgledaju slično kao i furminator koji sam vidjela na netu. Znači to je nešto slično ali nije konkretno "marka" furminator.
Je li neko kupio te nazovi furminatore u ovim našim radnjama i kakvi su???
erni3

#908 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by erni3 »

Na rodjendan sam dobio macu, prekrasna je, slatka, umiljata, ponasa se kao pas (ponekad), cista je, od prvog dana vrsi nuzdu u pijesak, ali... Ima jedan mali problem, nece da jede i da pije vodu. posuda za mlijeko je netaknuta, bas kao i posuda za vodu, ali nesto je malo pojela hrane. Sta da radim?

BTW: evo upravo sada pokusava "uhvatiti" ovaj smajllic na monitoru :D
suncica24

#909 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

erni3 wrote:Na rodjendan sam dobio macu, prekrasna je, slatka, umiljata, ponasa se kao pas (ponekad), cista je, od prvog dana vrsi nuzdu u pijesak, ali... Ima jedan mali problem, nece da jede i da pije vodu. posuda za mlijeko je netaknuta, bas kao i posuda za vodu, ali nesto je malo pojela hrane. Sta da radim?

Mlijeko joj NE SMIJES DAVATI! Macke ne podnose laktozu, tako da je super sto nece mlijeko, jer mogla bi dobiti diareju i onda belaj.

Sto se tice hrane, pokusaj joj dati malo piletine, kuhane, mislim da ce to sigurno htjeti. Kasnije joj uz piletinu dodaj u posudicu vlaznu hranu iz konzerve, jednu supenu kasiku otprilike (zavisi kolika je maca, ako je mace onda junior hrana) a u drugu stavi neke dvije kasike suhe hrane. Ako je maca mala, ne jede suhu hranu jer je za nju pretvrda (mozda je to problem), tako da je mozes namociti u malo vode da je moze sazvakati. PA ce se polako prilagodjavati.
Sto se tice vode, mace su izbirljivice, moj macak je kad je bilo manji htio samo piti vodu direktno sa cesme, tako da znas da joj voda mora stalno biti svjeza. Ako bas nikako ne pije vodu, onda joj otvori slavinu da vidis hoce li tako.
minjonja

#910 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja imam toliko macaka, pa opet na prstima jedne ruke mogu izbrojati koliko sam puta vidjela da piju vodu. samo nek uvijek ima svjeze vode i kao sto suncica rece, nemoj mlijeko davati!!
vox-populi

#911 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

erni3 wrote:Na rodjendan sam dobio macu, prekrasna je, slatka, umiljata, ponasa se kao pas (ponekad), cista je, od prvog dana vrsi nuzdu u pijesak, ali... Ima jedan mali problem, nece da jede i da pije vodu. posuda za mlijeko je netaknuta, bas kao i posuda za vodu, ali nesto je malo pojela hrane. Sta da radim?

Mlijeko ni slucajno, posebno ako je mace. Kada poraste, ima mlijeko za macke, ako joj bas hoces to davati, mada nema potrebe. Sto se tice hrane i vode, nekoliko savjeta, mozda pomognu:

- voda mora uvijek biti svjeza, mijenjaj bar jednom dnevno, bez obzira sto je posuda puna
- drzi vodu i hranu razdvojenu, odnosno na razlicitim mjestima. Bar metar udaljenosti jedno od drugog
- i vodu i hranu drzi poprilicno daleko od pijeska. Vjerujem da ni ti ne volis jesti u WC-u :)
- probaj da dajes hranu o odredjeno vrijeme, dakle nemoj ostaviti samo tako da stoji. Kada se maca navikne da jede u odredjeno vrijeme, onda mozes ostavljati hranu
- ako si joj dao vlaznu hranu, posebno za hranu za macke, ukloni je nakon pola sata. Vlazna hrana se brzo susi i postaje neukusna.
- probaj da zagrijavas vlaznu hranu, ali ne previse, tek onoliko da bude mlaka.

Eto otprilike, ne mora znaciti da ce neki od ovih savjeta funkcionisati u tvom slucaju. Ali vrijedi pokusati. I ne brini sto ne vidis kada maca jede ili pije, bitno je da ne gubi na tezini, odnosno da dobija na tezini ako je jos uvijek mala. Ako pocne gubiti na tezini, idi obavezno kod veterinara na pregled a mozda ces onda morati promjeniti ishranu maci.
erni3

#912 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by erni3 »

minjonja wrote:ja imam toliko macaka, pa opet na prstima jedne ruke mogu izbrojati koliko sam puta vidjela da piju vodu. samo nek uvijek ima svjeze vode i kao sto suncica rece, nemoj mlijeko davati!!
Mlijeko je 0.9 % m.m. i razgodjeno sa vodom, ali eto, necemo joj to vise davati :)
Probat cu ovo sa hranom i vodom sto ste mi rekli, pa cemo vidjeti.

Djeluje mi kao da nije starija od 6-7 mjeseci, a ja sam je dobio prije mjesec dana :)
vox-populi

#913 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

erni3 wrote:Mlijeko je 0.9 % m.m. i razgodjeno sa vodom, ali eto, necemo joj to vise davati :)
Nije problem mlijecna mast nego laktoza. Macke nemaju enzim koji razgradjuje laktozu tako da od mlijeka mogu imati stomacnih problema.

Ako macka ima 6-7 mjeseci onda je u razvoju i treba da jede koliko moze. Moguce da joj se ne svidja hrana kojom je hranite, probajte promjeniti.
minjonja

#914 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

erni, probaj whiskas teletinu iz kesice. meni ono tako mirise da bih i ja mogla pojesti :D nemoj se previse sekirati oko hrane. i moja senci ko vrapcic jede, a ima je masala :D postavi nam nekad sliku da vidimo tog novog forumasa :D
erni3

#915 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by erni3 »

minjonja wrote:erni, probaj whiskas teletinu iz kesice. meni ono tako mirise da bih i ja mogla pojesti :D nemoj se previse sekirati oko hrane. i moja senci ko vrapcic jede, a ima je masala :D postavi nam nekad sliku da vidimo tog novog forumasa :D
Novi forumas :D

Image
Image
Image
VenomousV

#916 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

aaaaaaaaa kako je diiiiiivan ^^
SadaMeHuseine

#917 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SadaMeHuseine »

Jučer kupio kopiju "Furminatora"....sinoć probali na našoj maci.....fenomenalna stvar....hajde što joj skida stare dlake, nego što joj godi i uživa kada se četka....inače cijena cijelih 7,00 KM...

Hvala za savjet...
SinjaD

#918 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

SadaMeHuseine wrote:
Jučer kupio kopiju "Furminatora"....sinoć probali na našoj maci.....fenomenalna stvar....hajde što joj skida stare dlake, nego što joj godi i uživa kada se četka....inače cijena cijelih 7,00 KM...

Hvala za savjet...
Možeš li molim te reci gdje si kupio cetku i koju velicinu?
Kad bi jos i sliku okacio...ih :)
Felidae

#919 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

SadaMeHuseine wrote:

Hvala za savjet...
super...ja sam trazila iskljucivo furminator, a na cetke slicne njoj nisam se obazirala....pa me izaslo mnogo skuplje, ali bitno je da i ta tvoja radi :-D
suncica24

#920 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

SadaMeHuseine wrote:

Hvala za savjet...
Gdje, gdje, GDJE? :)

PS: Imam i ja jos jedno pitanjce. Naime, moj maci je pravi planinar koji usput vjezba i za preskakanje prepona na olimpijadi :D
Kako po danu bude na balkonu, preko rukohvata prelazi na komsinicin balkon da gleda ptice, sa kojeg opet je dva puta do sada pao, pa smo zagradili balkon mrezom do visine rukohvata, a onda jos nekih pola metra iznad. Sa strane kuda prolazi na drugi balkon je podignut metar dodatne ograde.
Ali jok, maca penjalica ima svoje fore i uspjela je prebaciti se na drugu stranu (preskakuci nekih 1,5m visine), pa je tu dogradjeno jos neki 1m pleksiglasa.
I onda opet olimpijac uspije preskociti ogradu i sad se prebacuje na "drugu stranu balkona", tj. na zardinjere sa cvijecem. Odakle "visi" :razz:
Ima li pomoci? Mozda sprej? Zica (ne bodljikava, of course)?

Napominjem da ne dolazi u obzir zastaklivanje balkona zbog razbojnika i da isto tako ne dolazi u obzir da se razbojnik zatvori u kucu jer onda... luda kuca :D
BobRock28

#921 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

erni3 wrote:
minjonja wrote:erni, probaj whiskas teletinu iz kesice. meni ono tako mirise da bih i ja mogla pojesti :D nemoj se previse sekirati oko hrane. i moja senci ko vrapcic jede, a ima je masala :D postavi nam nekad sliku da vidimo tog novog forumasa :D
Novi forumas :D

...

Prelijep!

E, da, i gdje se kupuju ti Furminatori? Osim na Pik!-u, jer su tamo žara skupi. Al kontam da ono, kol'ko para, tol'ko muzike, pa ćem vjerovatno kupiti taj. Linjala jedna najobičnija :)
SadaMeHuseine

#922 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SadaMeHuseine »

Eh ovako....

Po preporuci jedne naše članice sa SAX-a, otišao sam u TC Bingo (Hadžići) i tamo kupio FURMINATOR za čitavih 7,00 KM. Veličina (odnosno širina) četkajućeg dijela je nekih cca 6 cm. Ne bih rekao da je neki kvalitet čelika ,ali sluzi svrsi itekako. Najbitnije je da se maca ne buni prilikom četkanja i da joj to godi... Jedino što morate paziti jeste prilikom četkanja po trbuhu da joj ne povrijedite bradavice, jer se ovdje ipak radi o čistom čeliku. Koliko sam skontao, Furminator je jedna vrsta trimera koji otklanja staru dlaku i to veoma kvalietno. Po meni je dovoljno četkati 2 - 3 puta sedmični i to je to...Naša bi se četkala svaki dan...
Mi se zezali da nam je maca smrašala kako smo je počeli četkati sa ovim...

Inače u ZOO centru u Ložioničkoj sam našao Furminator (malkice kvalitetniji) sa užom četkom i bio je cca 20,00 KM...

Inače, počeo februar, sinoć nismo mogli spavati od "pjevanja"... kako kod vas ostalih???

:kravata:
LaCici

#923 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

S koliko mjeseci maca pocne zavijati u februaru? Imam macu staru 5 mjeseci pa kontam da nije premlada za to :D
ami8

#924 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Pošto su kod mene obadvije ženske pokušaću pomoći svojim iskustvima. Prva je propjevala sa nekih 5 mjeseci, trajalo je tri dana, pa smo bili mirni mjesec dana i onda opet tri dana. Elem, poslije toga je sterilisana. A ova nova mala po mojoj procjeni isto ima tako 5 do 5 i po mjeseci i uhvatilo je nedavno jedno 5 dana. Pa je prošlo, haj¸rekoh sad smo mirni, ali đavola, poslije par dana opet. Tako da, koliko ja mogu zaključiti, nema nekih pravila. Osim da će početi između 5 i 6 mjeseci. I mislim da februar nema neke veze sa tim. A proces se ogleda u tome što se malo više valjaju po podu i znaju ponekad zapjevati u noćnim satima :D . Ipak nije to tako strašno, ali ako neko misli mačku useliti u stan na stalni boravak, sterilizacija je nažalost neophodna. A i ako izlazi, jer šta raditi svako malo sa mačićima.
Mačke se inače mogu sterilisati sa 6 mjeseci i više.
LaCici

#925 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Ma meni je zao sterilisati, ne bih da joj oduzimam pravo da ima svoje macice :sad: Jer ne mislim je zadrzati za stalno, poklanjam je vec duze vrijeme ali ne ide, mada se nadam da ce se ipak neko pojaviti. Pa kontam ako to bude neko ko zivi u kuci neka maca hoda i radja male, bas mi je nesto zao uskratiti joj to.
Post Reply