Docent-Sarajevo wrote:Nemam vremena da posjecujem forume ovakvog tipa, medjutim prijavio sam se iz ciste radoznalosti a kako bih vidio o cemu se na internet forumu raspravlja.
Ne zelim niti imam vrmena citati sve postove na ovu temu ( covjek koji ima porodicu i posao, dakle covjek koji se necim zanima u zivotu, koji zaradjuje novac i izdrzava porodicu,a ujedno se i druzi, cita knjige, kontinuirano se obrazuje itd nema vremena biti na ovakvim forumima).
Ipak moram napisati par recenica.
Nije mi jasno zasto se ovoliko ovdje raspravlja o Fahrudinu Radoncicu?! Zasto ljude fascinira Fahrudin pa im je toliko interesantno to sto je on najavio da ce se poceti baviti politikom.
Radoncic formira stranku: pa sta sad????
Kakvo je to "veliko" otkrice?
Covjek ima pravo osnovati stranku. U Bosni ih ima na desetine. Necete valjda zabraniti Radoncicu da se bavi politikom i zabraniti ljudima da izadju na izbore i glasaju za njega.
Sad bi ovi neo-komunisti zabranili formiranje jedne stranke a komunisti Nijaza Durakovica i Zlatka Lagumdzije nisu zabranili osnivanje nacionalnih stranaka ( sto je direktno omogucili da karadzicev SDS dobije izbore medju Srbima)
Osim toga niko ne pise nista smisleno o toj novoj stranci, programu te stranke, clanstvu itd jer se o tome svakako nista ni ne zna u ovom trenutku.
Ovdje ljudi samo pricaju o Radoncicu, kao osobi. Samo sto mu nisu usli u spavacu sobu i poceli pisati o tome "kakav je ljubavnik", jer vec pisu da nosi "bijele carape" (o drugim intimnim dijelovima odjece jos se nisu izjasnili).
Ne znam zasto im je on toliko interesantan.
Zasto su opsjednuti sa njim, njegovim eventualnim dugovima, investicijama, zgradama, porijeklom, njegovim prijateljima itd.
Ocito je da on nikoga ne ostavlja ravnodusnim: ili ga ljudi mrze ili ga postuju.
Kazu da je recimo dosao siromasan u Sarajevu, da je bio KOs-ovac, da je dobio pare od Alije a pri tome im smeta kada on kaze da je majka Senada Pecanina bila osudjena za privredni kriminal,a Avdic silovao nekoga prije rata a bio KOS-ovac ujedno, da su Selimovici oteli na kriminalan nacin sarajevsku pivaru i ostale firme grupacije MIMS.....
Dakle, osudjuju Radoncica na isti nacin na koji on osudjuje njih i koriste iste niske udarce.
I cak tako naivno , kao papagaji ponavljaju " on se druzio sa Miskovicem"
Pa da je Radoncic zelio sakriti svoje poznanstvo sa Miskovicem, sigurno ne bi nikada sa njim ni popio kafu.
I eto sad, svi znaju da je on navodno bio "Kosovac".
Pa da obican svijet moze znati ko sve radi za tajnu sluzbu, onda tajne sluzbe ne bi bile tajne.
Pa ljudi ostavite covjeka na miru. Svojom mrznjom, frustracijom i histerijom, podizete mu rejting kao sto je Bakir Hadziomerovic , Dani i Bosna podigli rejting Harisu Silajdzicu pred izbore 2006 godine (kada su ga pljuvali pa izazvali kontra-efekat).
Stari Latini su rekli da se ljudima vlada na slijedeci nacin:
"Panem et circensem" : hljeba i igara ( u nasim prilikama-posao,socijalna pomoc i malo veselog zivota).
Ako Radoncic obeca to ljudima i to im omoguci dobit ce izbore. Svidjelo se to nekom ili ne.
S druge strane ima onih koji gradjanima i narodima Bosne ne bi dali ni hljeba ni igara.
A ko zna, mozda takozvana medjunarodna zajednica prizeljkuje krizu u Bosni katastrofalnih razmjera?
Mozda ce na taj nacin ostvariti svoj alternativni plan za pacifizaciju Bosne i pokretanje procesa integracije u Evropsku uniju sa mrtve tacke: kiparsko rjesenje
Ziv ti nama i zdrav bio, ako mislis da nema ljudi koji rade sve sto i ti, pa cak i daleko vise a k tomu još i forumaju, onda se varaš. Lično nisam od tih al eto...
Uostalom da si ti nama češće na forumu naučio bi da ne kažeš nešto u prvih 5 rečenica a onda se pobijaš u narednih deset.
npr: Ako nemaš vremena da čitaš nemoj govoriti kako nema konstruktivnih prijedloga na forumu
Da si nam češće na forumu znao bi da pročitaš prije no reaguješ ili ako već najaviš da nisi čitao da ne elaboriraš naše poteze već temu konkretno po svom nahođenju.
npr: ako si najavio da nisi pročitao otkud ti pravo da kažeš da smo fascinirani Fahrinim ulaskom u politiku?
da si na forumu naučio bi i koristiti prave riječi.
S obzirom da nisi često na forumu jer ne znaš sve da stigneš neću dalje ni pisati, sam shvati, imaćeš vremena valjda za razmišljanje dok budeš trčao da stigneš izvršiti sve sa svog gustog rasporeda, eto ti prijedlog kako da ubiješ monotoniju.
Da si češće na forumu znao bi da se na ovakve postove poput mog ne odgovara, jer sam ti se natakario na kosti, i sve i kad bi opravdao tonu besmisla u svom postu ja se opet ne bih složio sa tobom i našao bih nešto da te vučem za jezik.
P.S.
Međuljudska interakcija u vidu govora je osnovna vrlina civiliziranih ljudi i najvažnija civilizacijska tekovina. Mi je ovdje hvalimo i razvijamo kao takvu. Kako bi je pospiješili mi se ne persiramo, pa se ti nemoj uvrijediti, uz svo dužno poštovanje tvom akademskom zvanju. A kad smo već kod toga, nije ti po forumima običaj isticati te stvare u nicku, u nick obično stavimo nešto što ukazuje na neku sferu našeg karaktera, nekog dijela našeg karaktera kog ćemo naglašavati u toku rasprava. To može biti direktno ili indirektno, često je maštovito i stoji iza vela upitnika, traži da pitaš da saznaš.
Osim naravno ako je tvoje zvanje postalo istanca tvog karaktera umjesto da si svojim karakterom uspio doći do tako cijenjene titule. A ima danas i toga mnogo, ne brini, shvatamo mi, "siđu" nam na forum svakakvi. Uostalom nismo mi na forumu baš grupa lezihljebovića, ima možda zvanja viših od tvojih...