BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
strong69

#901 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by strong69 »

VjecitiStudent wrote:Nakon talasa opravdanih kritika, domaca mesna industrija je intenzivirala reklamnu kampanju.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Frooteky

#902 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Frooteky »

Mene strah probat ovaj pileti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A Argeta je grohnula tako da to nije nikakva mjera
suncokret_1984

#903 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by suncokret_1984 »

Frooteky wrote:Mene strah probat ovaj pileti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A Argeta je grohnula tako da to nije nikakva mjera
Za argetu se slazem, meni je ona nikakva, kad se sjetim nekadasnje argete, ja je zovem prijeratna :D , ma nekako mi je i par godina poslije rata bila ok, a sad 0 bodova, nazalost.

A pileti cu da probam, pa javim utiske :)
StupskaBitanga

#904 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by StupskaBitanga »

ima li u Bingu?
suncokret_1984

#905 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by suncokret_1984 »

Samo da se prijavim da sam probala Bajrinu pastetu, ali ne ovu gore, nego kokosiju, ima negdje na nekoj drugoj temi, odlicna je :thumbup: a ovu gore nisam nasla, pileti, bila samo ta kokosija i nju kupim.
lajk

#906 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by lajk »

suncokret_1984 wrote:Samo da se prijavim da sam probala Bajrinu pastetu, ali ne ovu gore, nego kokosiju, ima negdje na nekoj drugoj temi, odlicna je :thumbup: a ovu gore nisam nasla, pileti, bila samo ta kokosija i nju kupim.
ONA KAO zlatna :?:
suncokret_1984

#907 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by suncokret_1984 »

lajk wrote:
suncokret_1984 wrote:Samo da se prijavim da sam probala Bajrinu pastetu, ali ne ovu gore, nego kokosiju, ima negdje na nekoj drugoj temi, odlicna je :thumbup: a ovu gore nisam nasla, pileti, bila samo ta kokosija i nju kupim.
mislim na ovu
Image
Murisno1

#908 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Murisno1 »

suncokret_1984 wrote:
lajk wrote:
mislim na ovu
Image
Ova ...

http://namirnice.ba/namirnice/probali-s ... recenzija/
kojeime

#909 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

Ne ulazeci u ocjenu konkretnog proizvoda:

Ja nesto ne vjerujem recenzijama u medijima, ukljucujuci internet stranice. Znate ono kao "Pasta za zube XY. Preporucuje udruzenje stomatologa BiH (ili bilo koje druge drzave)". Stvar je u tome da ako i postoji to udruzenje preporuka se dobije tako sto se odredjena suma novca uplati udruzenju i to je to. Tako i mediji, neki proizvodjac uplati recimo za mjesec ili iza godinu dane reklamu u nekom mediju ili na neki nacin plati mediju i odmah dobije pozitivnu recenziju svog(svojih) proizvoda. Ako ne direktnu, onda "skrivenu" u nekom "obicnom" tekstu gdje se "slucajno" spomene ime firme ili ime proizvoda u pozitivnom kontekstu.
BIONA

#910 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by BIONA »

Samo da se tuspasim i kazem da sam probala sinoc ovu Bajra pileti pastetu i :thumbup: je !
Cenzura.Vlada

#911 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Cenzura.Vlada »

Jeste da smo proizvodno jadni, ali nismo bas toliko da postoji jedan proizvod koji je najbolji. Imamo mi vrhunskih proizvoda, i u svakom slucaju se ne svode na jedan.
Murisno1

#912 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Murisno1 »

kojeime wrote:Ne ulazeci u ocjenu konkretnog proizvoda:

Ja nesto ne vjerujem recenzijama u medijima, ukljucujuci internet stranice. Znate ono kao "Pasta za zube XY. Preporucuje udruzenje stomatologa BiH (ili bilo koje druge drzave)". Stvar je u tome da ako i postoji to udruzenje preporuka se dobije tako sto se odredjena suma novca uplati udruzenju i to je to. Tako i mediji, neki proizvodjac uplati recimo za mjesec ili iza godinu dane reklamu u nekom mediju ili na neki nacin plati mediju i odmah dobije pozitivnu recenziju svog(svojih) proizvoda. Ako ne direktnu, onda "skrivenu" u nekom "obicnom" tekstu gdje se "slucajno" spomene ime firme ili ime proizvoda u pozitivnom kontekstu.
Plaćena reklama se uvijek prepozna, barem bi trebali da je prepoznaju kupci. Puna je raznih ljupkastih riječi i filozofije koje kad ljudi vide odma gase il televizor il internet il štampu. S obzirom da radim na portalu namirnice.ba i znam kako te stvari idu u medijima i internetu, mogu malo više o tome. Ti (u medijima) možeš nešto hvaliti a ne napisati da je sponzorisano, ljudi povjeruju pa kupe a ono loše do đavola i ode ti povjerenje, nemaš publike, nemaš uticaja i baciš sve niz vodu. Pravi mediji čak ni za novac neće odraditi nešto što smatraju da može poremetiti povjerenje publike. Ko to radi samo za novac, može trajati vrlo kratko, možda čak i uzeti nekih para, ali od tog nema ništa ozbiljnog ni uticajnog.
kojeime

#913 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

Murisno1 wrote:
kojeime wrote:Ne ulazeci u ocjenu konkretnog proizvoda:

Plaćena reklama se uvijek prepozna, barem bi trebali da je prepoznaju kupci. Puna je raznih ljupkastih riječi i filozofije koje kad ljudi vide odma gase il televizor il internet il štampu. S obzirom da radim na portalu namirnice.ba i znam kako te stvari idu u medijima i internetu, mogu malo više o tome. Ti (u medijima) možeš nešto hvaliti a ne napisati da je sponzorisano, ljudi povjeruju pa kupe a ono loše do đavola i ode ti povjerenje, nemaš publike, nemaš uticaja i baciš sve niz vodu. Pravi mediji čak ni za novac neće odraditi nešto što smatraju da može poremetiti povjerenje publike. Ko to radi samo za novac, može trajati vrlo kratko, možda čak i uzeti nekih para, ali od tog nema ništa ozbiljnog ni uticajnog.
Da je barem tako, ali, vjeruj mi, grijesis.
Murisno1

#914 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Murisno1 »

Još jedan odličan bh. proizvod, Klasov Bosanski lokum sa orahom

Image
mahalik

#915 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mahalik »

da li je iko probao Ez Busovača proizvode ?
otherside

#916 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by otherside »

gdje kupujete te bajrine pastete? ja ih ne nadjoh ni u merkatoru ni u konzumu.
mumy

#917 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by mumy »

otherside wrote:gdje kupujete te bajrine pastete? ja ih ne nadjoh ni u merkatoru ni u konzumu.
bajrina mesara,hrasno kod starog robota zgrada
BIONA

#918 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by BIONA »

Bajrine pastete sam nasla u DP-u
Agnese

#919 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Agnese »

Murisno1 wrote:Još jedan odličan bh. proizvod, Klasov Bosanski lokum sa orahom

Image
Meni je bolji s kokosom :D
nightmare

#920 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nightmare »

bajrinu paštetu sam večeras kupio u hošetu na socijalnom, odsad argeta zdravo, pašteta je odličnog ukusa, meni definitivno bolja od argete, :sax: :bih: :bih: :thumbup:
moa

#921 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by moa »

Svaka cast Bajro, inace cesto svratim do Bajre na cevape u travniku isto su za svaku pohvalu. Sutra definitvno kupujem i pastetu i salamu pa javim ustiske. Vozdra Mercator, vozdra Gorenje, vozdra Poli, vozdra Argeta, vozdra slovenci.
moa

#922 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by moa »

desni wrote:
žulijan asanž wrote:
desni wrote:Kako je moguće da najbolju sudžuku koja se prodaje u Bosni proizvode u Austriji :-) .Menprom nešto radi s njima i svaki proizvod čini mi se pokvare :-? Među najboljim proizvodima koji se proizvode u Bosni su Goldflips iz Srebrenik ,Vispakovi proizvodi.Menprom je najveće razočarenje,roštiljske kobasice su dno,jednom kupio :x nikad više.Mislim u sred kantona od 500 000 ljudi ne napravit posao s hranom :roll: .Samo jedan proizvod koji može proći je pršut mislim na Menprom.Možda bi Bingo mogao malo prepisivat od Mercatora pa prodavat prehrambene proizvode koje bi sam proizvodio.
molim? otkad mercator ima proizvodne pogone? :roll: ti najvjerovatnije misliš na mercatorove robne marke
Loše sam se izrazio ali sam mislio da bi na neki način kroz te Bingo robne marke malo pokrenuli bosansku poljoprivredu pa zapošljavanje itd.Laik sam ali mislim da je to možda put da ova zemlja malo krene naprijed :bih:
Generlano se tako i radi i svima koji imaju mogucnost neka uzmu racune i neka pregledaju sta se najvise prodaje i eto top 5 proizvoda pocnes proizvoditi u sopstvenoj proizvodnji, tako je uradio i FIS. Nije jednostavno pokrenuti proizvodnju ali vjerujem da bi se to moglo, pogotovo ako imas svoj lanac prodavnica dobar biznis plan i eto kredita za pocetak proizvodnje.
kojeime

#923 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by kojeime »

Da, ako bi vlasnicima BiH trgovackih lanaca bili do toga da pokrecu proizvodnju u BiH, to bi bio dobar nacin. Ali mislim da oni to i sami znaju, a kako proizvodnja na taj nacin nije pokrenuta, sve ce biti da od vlasnika trgovackih lanaca ne mozemo ocekivati interes za pokretanje proizvodnje.

A i kada bi je pokrenuli, kako bi bilo proizvodjacima? U novijoj istoriji, stvari su ovako isle u prehrambenoj industriji: Imamo proizvodjace koji se trude da prodaju svoje proizvode. Pojavili su se super i hiper marketi i lanci super i hiper marketa koji su trebali velike kolicine proizvoda. Proizvodjaci su se obradovali zato sto nisu kao do tada morali ici od jedne do druge male prodavnice i prodavati pomalo vec su mogli svu ili skoro svu proizvodnju sigurno prodati tim marketima i lancima. Tako su vremenom male prodavnice ostajale bez lokalno proizvedene i lako dostupne (jeftine) robe i pomalo su pocele propadati. Nestankom malih prodavnica marketi i lanci su poceli ucjenjivati proizvodjace, to jeste poceli su otkupljivati proizvode po sve nizim cijenema. Posto nije bilo vise malih prodavnica, proizvodjaci su morali prodavati po niskim cijenama i poceli su propadati. Naravno, da bi se zastitili, poceli su se ukrupnjavati, ali... Na kraju imamo velike lance i krupne proizvodjace i svako ko bi danas pokusao uci u posao ne bi imao sanse. A zato i mi konzumenti moramo jesti ono sto nam oni nude, nemamo izbora. Pa kome se ne svidja GMO hrana, ono "narandzasto" industrijsko meso, hemijski vocni jogurti, i tako dalje, zao mi je, nema druge. Ima casnih izuzetaka, ali u igri velikih brojeva oni su nebitni.

To je primjer kako trgovacki lanci ne da nisu podstakli, vec su unistili proizvodnju. I jos ponesto, izbor za krajnjeg kupca.

I sada, znajuci kakvi smo mi u BiH, da ocekujemo da nasi lanci podstaku proizvodnju.

Hoce, kako da ne, evo sve trce.
Murisno1

#924 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by Murisno1 »

Bajra Pileti pašteta (na akciji, iako je to standardna cijena u DPu) u Tuš marketu 0,95 KM
nikimostar

#925 Re: Najbolji bh. proizvod široke potrošnje?

Post by nikimostar »

Probala tu pastetu koju svi hvale Pileti,i muz mi rekao da je vise nikada ne kupim,plus u sastavu 30% pilece meso,a perutnina izbacila pastetu sa 70% pileceg mesa,po istoj cijeni.U moju kucu vise nece nikada :sad:
Post Reply