Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
slavkoimamodilera

#901 Re: Pitanje ateistima

Post by slavkoimamodilera »

dr.gog wrote:Pitanje Ńowhere-a o djeci:

iz ličnog iskustva,shvatio sam ponešto-

Svoje nazore i razne formulacije,sam još prije 2 godine ostavio po strani u odgoju.
Pred djetetom veoma vodim računa kakve ću stvari izreći ,ponajprije jer živimo u mješovitoj sredini,strogom centru grada gdje je sve pod trostrukom lupom,te zbog vlastite savjesti i poštovanja prema djetetu kao osobi.
Ukazujem na nužnost dobroga,i otklanjam od lošega dok sam odgovoran za nju.
Ne slažem se sa dogmatskim teološkim pristupom u odgoju,te svom djetetu uvijek kažem da neprekidno razmišlja i traži odgovore na više strana,a ja sam tu-uz knjige i školu-da 24 h dnevno pomažem,ne da perem mozak.
Ako me pita kako smo nastali,ja(tu trpim kritike ali smatram da imam pravo prvenstva u odgoju),ja kažem da vjerujem da nas je stvorio Bog na nama još nerazumljiv način,i nakon toga joj ispričam na šta su naučnici evolucionisti nadošli tokom vremena.Naravno,prilagodim kako znam i umijem za dječiju dob.Zašto tako?
Zato jer lično mislim da moja vjera nije bezuslovna i obavezujuća za druge,pa ni vlastito dijete.Ja i zdrav razum prihvatam kao Božiji dar,pa ga naravno ne podcjenjujem.
Ono što ne mogu pojmiti dokazima,prihvatam vjerom dobrovoljno i uz rizik,trudeći se da djelima dokažem duhovnu dimenziju vjerovanja,čime se trudim dati djetetu primjer.Na koncu će morati samo da odluči,i to ne na prečac,pa kako god.
Osim toga,ne govorim nikad loše o drugim vjerama i uvjerenjima(niti to mislim).Treba da zna i šta je ezan,i selam,i kome i zašto su upućeni i šta im je smisao.Ako neko ne prihvata,ja kažem da je to njegovo neotuđivo pravo jer je čovjek slobodan,s tim da niko nikog ne smije da vrijeđa ,bio vjernik ili ne.
A djeca su bistra i radoznala i brzo provjeravaju činjenice,laganja ne smije biti..
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#902 Re: Pitanje ateistima

Post by KatarinaKosaca »

Svoje nazore i razne formulacije,sam još prije 2 godine ostavio po strani u odgoju.
Pred djetetom veoma vodim računa kakve ću stvari izreći ,ponajprije jer živimo u mješovitoj sredini,strogom centru grada gdje je sve pod trostrukom lupom,te zbog vlastite savjesti i poštovanja prema djetetu kao osobi.
Ne slažem se sa dogmatskim teološkim pristupom u odgoju,te svom djetetu uvijek kažem da neprekidno razmišlja i traži odgovore na više strana,a ja sam tu-uz knjige i školu-da 24 h dnevno pomažem,ne da perem mozak.
Ako me pita kako smo nastali,ja(tu trpim kritike ali smatram da imam pravo prvenstva u odgoju),ja kažem da vjerujem da nas je stvorio Bog na nama još nerazumljiv način,i nakon toga joj ispričam na šta su naučnici evolucionisti nadošli tokom vremena.Naravno,prilagodim kako znam i umijem za dječiju dob.Zašto tako?
Zato jer lično mislim da moja vjera nije bezuslovna i obavezujuća za druge,pa ni vlastito dijete.Ja i zdrav razum prihvatam kao Božiji dar,pa ga naravno ne podcjenjujem.
Ono što ne mogu pojmiti dokazima,prihvatam vjerom dobrovoljno i uz rizik,trudeći se da djelima dokažem duhovnu dimenziju vjerovanja,čime se trudim dati djetetu primjer.Na koncu će morati samo da odluči,i to ne na prečac,pa kako god.
Osim toga,ne govorim nikad loše o drugim vjerama i uvjerenjima(niti to mislim).Treba da zna i šta je ezan,i selam,i kome i zašto su upućeni i šta im je smisao.Ako neko ne prihvata,ja kažem da je to njegovo neotuđivo pravo jer je čovjek slobodan,s tim da niko nikog ne smije da vrijeđa ,bio vjernik ili ne.
A djeca su bistra i radoznala i brzo provjeravaju činjenice,laganja ne smije biti..
Boldirano je jako lijepo i suština. Ostavljanje slobode pojedincu da pri punoljetstvu ili kasnije izabere vlastiti put. Ipak, ne možemo roditeljima koji nemaju tu širinu shvatanja zamjerati zašto djecu ne odgajaju na isti način (ovo za nowhere), jer nemaju ni svi ljudi, pa tako ni svi roditelji isti stupanj naobrazbe, shvatanja niti ostalih socioloških determinanti. Vjerojatno će to kasnije u životu osjetiti na ovaj ili onaj način, a do tada ostaje, kako nam je grah pao glede roditelja i odgoja.
Ateista

#903 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:A sto se ti ateisto brines kakav ces docek imat gore,kad ionako ne vjerujes da ce bit ikakvih "doceka" :D ha ya,stav islama,odnosno Dragi Allah kaze,da nece oprostit kufr(nevjerstvo)kao i sirk(pripisivanje Bogu druga,vjerovanje u vise bogova)dakle stav je jasan...a obzirom da ti ne vjerujes u Kur`an,u Allaha,ti onda ne trebas da se bojis po svom vidjenju,zato uzivaj i cekaj pa vidi sta ce se desit...
Ma ne brinem se ja, samo mi se ne svidja taj stav religije (ono sto biste vi nazvali stav boga) da su bolji vjernici koji su radili svasta i pokajali se nego ateisti koji su uradili vise dobrh stvari, cak i po vjerskim propisima. Mislim da, hipoteticki gledano, nije u redu da je bitnije vjerovati nego raditi dobre stvari, time se gubi i ono malo dbrih stvari koje nosi religija.

Naravno, ja ne mislim da ce mi iko nakon zivota suditi i ne brinem se, vec kao sto KatarinaKosaca rece, stvar je u marketingu vjere.
sistem

#904 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:A sto se ti ateisto brines kakav ces docek imat gore,kad ionako ne vjerujes da ce bit ikakvih "doceka" :D ha ya,stav islama,odnosno Dragi Allah kaze,da nece oprostit kufr(nevjerstvo)kao i sirk(pripisivanje Bogu druga,vjerovanje u vise bogova)dakle stav je jasan...a obzirom da ti ne vjerujes u Kur`an,u Allaha,ti onda ne trebas da se bojis po svom vidjenju,zato uzivaj i cekaj pa vidi sta ce se desit...
Ma ne brinem se ja, samo mi se ne svidja taj stav religije (ono sto biste vi nazvali stav boga) da su bolji vjernici koji su radili svasta i pokajali se nego ateisti koji su uradili vise dobrh stvari, cak i po vjerskim propisima. Mislim da, hipoteticki gledano, nije u redu da je bitnije vjerovati nego raditi dobre stvari, time se gubi i ono malo dbrih stvari koje nosi religija.
ono sto moze zabrinuti nevjernika, to je svijest da je on, zbog svoje nevjere, smatran od vjernika (koji negdje mogu predstavljati veliku vecinu njegovog okruzenja) kao nize bice, ili nemoralnije. ako religije uce da je vjernik u svakom slucaju bolji od nevjernika, onda mozes ocekivati i sudstvo koje ce biti naklonjenije vjerniku nego nevjerniku, bilo da se radi o zlocincu ili zrtvi, te poslodavce, glasace, itd. za mene nevjernika je takav stav religija spram nevjernika los, neispravan i drustveno opasan. smatram da je to ona tacka zbog koje nevjernik moze smatrati sve religije kao neprijateljski nastrojene institucije.
nosara

#905 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

sistem wrote:
Ateista wrote:
ono sto moze zabrinuti nevjernika, to je svijest da je on, zbog svoje nevjere, smatran od vjernika (koji negdje mogu predstavljati veliku vecinu njegovog okruzenja) kao nize bice, ili nemoralnije. ako religije uce da je vjernik u svakom slucaju bolji od nevjernika, onda mozes ocekivati i sudstvo koje ce biti naklonjenije vjerniku nego nevjerniku, bilo da se radi o zlocincu ili zrtvi, te poslodavce, glasace, itd. za mene nevjernika je takav stav religija spram nevjernika los, neispravan i drustveno opasan. smatram da je to ona tacka zbog koje nevjernik moze smatrati sve religije kao neprijateljski nastrojene institucije.
Problem je u teizaciji cjelokupnog drustva... Nemam nista protiv vjere, dok je u okvirima vjerskih institucija... Ovdje se cijela drzava posmatra kao vjerska institucija, a to je direktan atak na ljudska prava ateista...
patrius

#906 Re: Pitanje ateistima

Post by patrius »

Ovdje se cijela drzava posmatra kao vjerska institucija, a to je direktan atak na ljudska prava ateista...

Koja vjerska institucija?Ne fasuju samo ateisti,vec i svi ostali koji nisu u istoj vjerskoj zajednici.
nosara

#907 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

patrius wrote:Ovdje se cijela drzava posmatra kao vjerska institucija, a to je direktan atak na ljudska prava ateista...

Koja vjerska institucija?Ne fasuju samo ateisti,vec i svi ostali koji nisu u istoj vjerskoj zajednici.
To je posebna prica... Politicka... :D
frla

#908 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

dr.gog wrote: Zato jer lično mislim da moja vjera nije bezuslovna i obavezujuća za druge,pa ni vlastito dijete.
Tako je ...
Ateista

#909 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Sad se vec ulazi u jako tesku temu, ko ima sta pravo sa svojom djecom i slicno.

Slazem se sa onim sto je dr.gog rekao da djeci treba dati izbor, objasniti im da postoji vise stavova pa da sami izaberu, medjutim nemoguce je u potpunosti dati djeci izbor, samim tim sto dijete odrasta u jednoj sredini, roditelji mu daju neke osnovne smjernice za zivot i u stvari, vise nesvjesno uticu na njega nego svjesno. Pod tim mislim da ako zeli nesto svjesno da mu nametne kao sto je vjera ili ateizam, nije sigurno da li ce uspjeti, ali samim svojim ponasanjem, raznim sitnicama, davanjem nekih osnovnih smjernica koje mozda i nemaju veze sa tim, on utice na to kakva ce osoba njegovo dijete postati, i to je ono sto je nesvjesno, jer nikad dijete ne "ispadne" onako kako su to roditelji planirali, ali opet, najvise zahvaljujuci njihovim uticajima ono postane takvo kakvo jeste, pa cak i ako je to suprotno od onoga sto im je bio cilj, oni su uglavnom najvise zasluzni.

Zato, i uz najbolje namjere, roditelji jako puno uticu na dijete i od njih puno zavisi i to je normalno, pa je jako tesko naci sredinu da se djetetu daju smjernice a da mu se sto manje namece, pogotovo sto svako misli da je njegov stav ispravan i zeli da dijete prihvati taj stav za njegovo dobro.

A kad su u pitanju neki "ekstremniji" stavovi, kao sto su vehabije i slicni, to je jako diskutabilno. Ja kad vidim vehabiju da vodi dijete, prva pomisao mi je "jadno to dijete, sta li ce on postati, a mozda ima potencijala...", medjutim, i taj vehabija bi isto to rekao za mene i slicne, pa je veliko pitanje ko ima pravo da nekom sudi sta je u redu a sta nije? Cak i kada su u pitanju neke stvari koje su od vecine ljudi prihvacene, kao sto je maltretiranje i zlostavljanje djece, jako je tesko neke stvari definisati, bar one na granici, sta je zlostavljanje a sta stvar drugacijeg nacina zivota i slicno. Kad je u pitanju zakon, i zakoni su razliciti zavisno od drzave i kulture, pa je pitanje i ko pise taj zakon, da li je i on u redu ili nije?

Sve je to jako diskutabilno, ne postoje univerzalne norme i propisi niti mogu postojati, pa ko onda ima pravo da nekog osudjuje za nesto?
Ateista

#910 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sistem wrote:
Ateista wrote:
U pravu si, to i jeste glavni problem.
U americi se u sudu zaklinju nad biblijom da ce govoriti istinu, pitam se, kad bi meni za nesto sudili i ja odbio zakletvu jer nisam vjernik, kako bi na to gledao sud? Imam utisak da bi time sebi odmah presudio i da bi zbog takve vjerske propagande svi po navici stekli utisak da ja moram biti los covjek i nemoralan posto nisam vjernik - strasno je gdje ovaj svijet ide.
patrius

#911 Re: Pitanje ateistima

Post by patrius »

Ne ide nigdje,vec dugo se on koprca u ovoj istoj kaljuzi.I to je ono sto deprimira.
sistem

#912 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Ateista wrote:U pravu si, to i jeste glavni problem.
U americi se u sudu zaklinju nad biblijom da ce govoriti istinu, pitam se, kad bi meni za nesto sudili i ja odbio zakletvu jer nisam vjernik, kako bi na to gledao sud? Imam utisak da bi time sebi odmah presudio i da bi zbog takve vjerske propagande svi po navici stekli utisak da ja moram biti los covjek i nemoralan posto nisam vjernik - strasno je gdje ovaj svijet ide.
sjecam se da smo se mi smijali amerima, jer je bitan faktor predsjednicke kampanje - koliko buduci predsjednik cita bibliju, gdje ide u crkvu i koliko mu je dzizis vazan u zivotu. to je i dan danas smijesno ostatku evrope, a nama vise nije :-?
nosara

#913 Re: Pitanje ateistima

Post by nosara »

Ateista wrote: Sve je to jako diskutabilno, ne postoje univerzalne norme i propisi niti mogu postojati, pa ko onda ima pravo da nekog osudjuje za nesto?
Nije sustina u tome... Sto bih ja nekoga osudjivao za nesto sto se ne ispoljava agresivno...? Bas me briga kako ce neko u svojoj kuci odgajat svoje dijete... Ali ako se cijeli drzavni aparat upregne da se necija prava (pri tom potpuno izvrnutom i naopakom logikom) afirmisu, onda je to bezobrazluk, jer svaki pojedinac koji se ne prikloni vecini, ima problem...

Potpunom instrumentalizacijom vjere, koju vrse vjerske zajednice u sprezi sa vlastima, u Bosni se odrzava podvojenost, nejedinstvo, konflikt... Vjera, koja u sustini predstavlja licnu stvar pojedinca, postala je bukvalno drzavni biznis... Hocemo bolji zivot, sigurnost, mir, a sve cinimo da nam bude gore...
frla

#914 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

Ateista wrote:zahvaljujuci njihovim uticajima ono postane takvo kakvo jeste, pa cak i ako je to suprotno od onoga sto im je bio cilj, oni su uglavnom najvise zasluzni.

Zato, i uz najbolje namjere, roditelji jako puno uticu na dijete i od njih puno zavisi i to je normalno, pa je jako tesko naci sredinu da se djetetu daju smjernice a da mu se sto manje namece, pogotovo sto svako misli da je njegov stav ispravan i zeli da dijete prihvati taj stav za njegovo dobro.
Upravo su roditelji oni koji naprave dijete teistom ili ateistom u velikoj mjeri međutim to ne mora biti tako. Vidiš rodjen sam u jednoj poštenoj gradskoj porodici koja nije uopšte poznavala vjeru Islam i godinama prije rata sam se kao dijete na neki način ismijavao sa vjerom smatrajuci je kao nešto nazadno jer sam živio u ateističkom okruženju komunizma. Međutim i kada sam bio ateista nikad nisam bio "isključiv" i uvjek bih rado saslušao nekoga što nešto govori ne ponizavajuci ga ma koliki bio skeptik prema onome "što sam smatrao da nije ispravno". Svoje odgovore sam tražio u razmisljanju i analiziranju onoga što bi mi neko rekao i proučavanju literature i knjiga. Upravo ta ljudska "isključivost" u vidu oholosti i mržnje prema drugom i drugačijem cini covjeka "gluhim i slijepim" a ustvari cini stetu samo onome ko to u sebi ima jer je ista destruktivna i stetna samo za onoga ko je u sebi nosi. Hvala Allahu dž.š. pa nikada prije nisam bio "isključiv" a niti sam danas "isključiv" kao vjernik. U suštini treba biti u svemu umjeren tj. u miru i u ravnoteži sa sobom i okruzenjem a ici na bilo koju stranu previse bilo da je to materijalna ili nematerijalna znaci biti neuravnotezen. Što se tice ubjedjenja u postojanje Allaha dž.š. ono je danas elhamdulillah. Narocito nakon svega onoga sto sam do sada dozivio i prezivio.
arzuhal

#915 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

nosara wrote:
Ateista wrote: Sve je to jako diskutabilno, ne postoje univerzalne norme i propisi niti mogu postojati, pa ko onda ima pravo da nekog osudjuje za nesto?
Nije sustina u tome... Sto bih ja nekoga osudjivao za nesto sto se ne ispoljava agresivno...? Bas me briga kako ce neko u svojoj kuci odgajat svoje dijete... Ali ako se cijeli drzavni aparat upregne da se necija prava (pri tom potpuno izvrnutom i naopakom logikom) afirmisu, onda je to bezobrazluk, jer svaki pojedinac koji se ne prikloni vecini, ima problem...

Potpunom instrumentalizacijom vjere, koju vrse vjerske zajednice u sprezi sa vlastima, u Bosni se odrzava podvojenost, nejedinstvo, konflikt... Vjera, koja u sustini predstavlja licnu stvar pojedinca, postala je bukvalno drzavni biznis... Hocemo bolji zivot, sigurnost, mir, a sve cinimo da nam bude gore...
I ta instrumentalizacija vjere neće biti dugog daha, to mogu da garantujem. Svakako da ateisti vide stvari u našem društvu, a koje se tiču djelovanja vjerskih institucija, veoma agresivnim i zagušljivim po sve što je drukčije, ali oni koji su u vjeri vide te stvari mnogo jasnije, ma kako to izgledalo nelogično (jer kažu da treba uvijek biti izvan da bi se stavri bolje sagledale).
Trebamo li ponavljat činjenicu da društveno uređenje SFRJ nije bilo blagonaklono prema vjeri? Neću da sad govorim ni najcrnje niti da branim, ali to je bila činjenica. Također je činjenica da se društveno klatno njiše od jednog do drugog kraja, pa je bilo očekivati val nacionalizma i instrumentalizaciju vjeru u ratnom i poratnom vremenu.
Skoro Senad Avdić veli, parafraziram ga po sjećanju: Šta pričaju, gradi se islamska država u BiH? Kakva ba islamska država? Pa svi znaju da sam ja jedan od najvećih kritičara takvog nečeg, ali bih volio da se izgradi i takva država, jer mi NE GRADIMO NIKAKVU DRŽAVU!
Hoću da samo ukažemo na mali dio onog šarenog spektra koji čini naše društvu: unutar islamske zajednice postoje neslaganja po mnogim pitanjima i mnogi, znam pouzdano, ne begenišu ni sekunde neke reisove odluke, ali on je izabran i štaš sad. Kad dođe Enes, nek mijenja stvari.
Također, između mlađe raje i starijih postoji jedno duboko neslaganje: oni stariji osjećaju neku potrebu da se svete, da nameću nešto što je njima bilo nametano u doba vlasti KPJ. Zato vuku svakakve poteze, koji mogu biti nelogični, konfliktni, anahroni. Mlađi, koji nisu živjeli, u svojoj punini, to doba (a ti mlađi preuzeće stvari u svoje ruke), nemaju potrebe za tim nego gledaju kako da pronađu zajednički imenitelj sa svojim sugrađanima sa kojim ne dijele vjerovanje, itd.
Onda vidim ovdje, kada se valja kritikovati nešto vjersko, uzimaju se ekstremni slučajevi. Vehabije se ubile za to. I sad to pitanje o odgajanju djece kući, ovako-onako. Pa upravo pritisci koji se vrše na vehabije izazivaju još veći otpor i agresivniji odgovor. Jel treba sad otići u bajnu i demokratsku evropu (u Švicarsku, recimo) i razvali sve četvrti u kojima, kao u pravim getoima, žive hasidski jevreji u punini svoju tradiciju i tako odgajaju djecu? Čak postoji i policijski sat, u Švici, kada se stavljaju pregrade i niko, osim hasida, ne smije proći mahalom...Da ukinemo to?
Eo maloprije, stojim na semaforu i upalilo se zeleno..nisam odmah primjetio...iza mene trubi čovjek ko lud..pogledam i vidim da je brat neki..brada i to..da je bio neki takso, zaboli me čutura..al' brat, haloo! Pa đe ti je sabur brate? Lahko je bradu pustit, aj malo osaburi! Iako smo iste vjere, nahajco me ko niko...
One statue Buda su bile u Afganistanu hiljadu godina...Talibani ih nisu rušili, a vladali su duže vrijeme, i pozivali se na vjeru, jer dobro znaju da to nije nikakva opasnost po islam ili po njih. konkretno...ali kada se cijeli svijet urotio protiv njih, tj. kada je UN podržao sankcije - e, tad su ih srušili. Zašto niko ne razmišlja? Pa to je bio klasični politički otpor. Ne sviđamo vam se, vaki smo, naki...e sad ćemo vas udarit, kad ne možemo drukčije, đe vas boli...Pali!
I onda ide priča o talibanizaciji BiH? Jes al malo morgen...Prvi će BiH muslimani ustat protiv toga. Znam to pouzdano.
I na kraju ove moje pisanije, da ponovim: kada bi se svi narodi, bez obzira na vjeru i nevjeru, naciju ili političko opredjeljenje, složili i rekli: hajmo napravit šerijatsku državu! - ja garantujem, na osnovu našeg historijskog političkog debilizma, da bi zasrali i ništa ne bi napravili kako treba...takvi smo, što god radili i pravili...
sistem

#916 Re: Pitanje ateistima

Post by sistem »

Jel treba sad otići u bajnu i demokratsku evropu (u Švicarsku, recimo) i razvali sve četvrti u kojima, kao u pravim getoima, žive hasidski jevreji u punini svoju tradiciju i tako odgajaju djecu? Čak postoji i policijski sat, u Švici, kada se stavljaju pregrade i niko, osim hasida, ne smije proći mahalom...Da ukinemo to?
gdje je ovo? :?
frla

#917 Re: Pitanje ateistima

Post by frla »

arzuhal wrote: Eo maloprije, stojim na semaforu i upalilo se zeleno..nisam odmah primjetio...iza mene trubi čovjek ko lud..pogledam i vidim da je brat neki..brada i to..da je bio neki takso, zaboli me čutura..al' brat, haloo! Pa đe ti je sabur brate? Lahko je bradu pustit, aj malo osaburi!
:D Što smo danas nas dvojica inspirativni divi nam postova? :D

Vjerovatno smo dobili inspiraciju za pisanje od dr. gog-a? :thumbup:

Vezano za ovo što kažeš vjerovatno je kod nekih problem što vjeru smatraju sprintom a ne maratonom, pa se ne treba cuditi što dosta onih koji nisu shvatili vjeru na ispravan način se "zapušu" na stotinu metara ...

Sa druge strane ... imamo isto tako ateista sprintera koji ga zadaju baš ono momački ... a Arzulah? :D

Da nas Allah dž.š. dragi sačuva od "isključivosti" sa bilo koje strane da dolazi. Amin ...
Last edited by frla on 30/04/2009 12:38, edited 1 time in total.
nowhere man

#918 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

Ovo je lijepo, i mislim da je tvoj nacin odgoja djece ispravan. I ocigledno se mnogi drugi forumasi slazu. Iako se mi svi necemo u mnogo cemu sloziti, kad dodje do ovakvih stvari, slozimo se... dakle, dijelimo vrlo slicne vrijednosti. Sad je pitanje imamo li mi pravo kao neka "grupa" (mada ne znam po kojem tacno osnovu se mozemo nazvati grupom, valjda sto smo "civilizovani"?) ukazati vehabijama, fasistima, rasistima, i sl., da njihov odgoj djece nije ispravan. Moje skromno misljenje je da imamo i pravo, i cak i obavezu.
slavkoimamodilera

#919 Re: Pitanje ateistima

nowhere man wrote: Moje skromno misljenje je da imamo i pravo, i cak i obavezu.
Nemas... dobrodosli u demokratiju ;-)
nowhere man

#920 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

slavkoimamodilera wrote:
:) Ali imam pravo na misljenje, zar ne? Ako demokratska vecina odluci suprotno mom misljenju, ja cu to naravno prihvatiti.
patrius

#921 Re: Pitanje ateistima

Post by patrius »

nowhere man wrote:
slavkoimamodilera wrote:
:) Ali imam pravo na misljenje, zar ne? Ako demokratska vecina odluci suprotno mom misljenju, ja cu to naravno prihvatiti.
Pa sto onda jadikujete protiv "komunjara" kad su i oni samo postupali po volji vecine :D
slavkoimamodilera

#922 Re: Pitanje ateistima

nowhere man wrote::) Ali imam pravo na misljenje, zar ne? Ako demokratska vecina odluci suprotno mom misljenju, ja cu to naravno prihvatiti.
Kada sam napisao "nemas", mislio sam na onaj dio "imamo pravo" ;-) na misljenje svakako da imas pravo, jednako kako i oni imaju "pravo" svoju djecu odgajati upravo onako kako oni zele, pa makar to po tvom ili mom misljenju bilo pogresno/destruktivno/nemoralno ;-)
nowhere man

#923 Re: Pitanje ateistima

Post by nowhere man »

slavkoimamodilera wrote:
nowhere man wrote::) Ali imam pravo na misljenje, zar ne? Ako demokratska vecina odluci suprotno mom misljenju, ja cu to naravno prihvatiti.
Kada sam napisao "nemas", mislio sam na onaj dio "imamo pravo" ;-) na misljenje svakako da imas pravo, jednako kako i oni imaju "pravo" svoju djecu odgajati upravo onako kako oni zele, pa makar to po tvom ili mom misljenju bilo pogresno/destruktivno/nemoralno ;-)
Jasno. Ja se samo pitam mozemo li mi demokratskim putem izglasati zakon koji ce zabraniti roditeljima da djecu odgajaju "lose", s tim sto bi ovo "lose" vrlo precizno definisali, na osnovu naucnih cinjenica. Ako psiholozi kazu da je lose za dijete da se odgaja u bipolarnom svijetu, sa mrznjom prema drugim grupama, ako postoji naucno osnovano predvidjanje da ce to dijete u buducnosti naskoditi mom djetetu, imamo li pravo zabraniti radikalnim osobama da odgajaju djecu na taj nacin?

@patrius
:D To je zanimljivo. Po meni, nas komunizam i jest bio neki cudni hibrid demokratije i "pravog" komunizma. Ustvari, mozda je nas komunizam bio "pravi" komunizam, kojeg Tito i partija nisu zloupotrijebili u onoj mjeri u kojoj su to radili drugi rezimi. Ipak, po meni trebamo nastaviti evoluirati, i traziti jos bolja rjesenja.
patrius

#924 Re: Pitanje ateistima

Post by patrius »

@patrius
:D To je zanimljivo. Po meni, nas komunizam i jest bio neki cudni hibrid demokratije i "pravog" komunizma. Ustvari, mozda je nas komunizam bio "pravi" komunizam, kojeg Tito i partija nisu zloupotrijebili u onoj mjeri u kojoj su to radili drugi rezimi. Ipak, po meni trebamo nastaviti evoluirati, i traziti jos bolja rjesenja.

Dapace.Zapravo,nije to jos bio komunizam,vec njegova niza faza,socijalizam.Nije komunizam za nas stanje koje treba uspostaviti jednom za svagda,naprotiv.Ali nema sumnje da se ova(kva) drzava mora svrgnuti,kako bi smo skinuli sa sebe ovu prljavstinu u kojoj se valjamo i kako bismo stvorili jednu novu drustvenu bazu na kojoj bismo izgradili bolje i pravednije drustvo.Stvar je jasna:Drustvo(nacija,drzava) je razvijeno onoliko koliko su razvijene njegove proizvodne snage.To valjda objasnjava ovu nasu danasnju agoniju.Proizvodne snage su osnova i glavni nosilac drustvenog razvoja.Ako tu stvar prepustimo pojedinim individuama,dakle,privatnim interesima,onda dobijemo ovo sto danas imamo.Kako bi se u toj razularenoj borbi konkurencije uspostavila kakva-takva kontrola,makar i prividna,pojavljuje se "drzava",koja zapravo nista sustinski ne regulise,te se ljudima cini da je ona neka strana sila koja gospodari (nad) njima i koja ima neku svoju posebnu,vlastitu svrhu.Svjesni da u tom otudjenju drzave ne mogu nista promijeniti,ljudi ne znaju niti odakle ta drzava dolazi niti kuda vodi.
Ripicipi

#925 Re: Pitanje ateistima

Post by Ripicipi »

Previse smo niko i nista da bi mi tamo "nekome" polagali racune...
Covjek je smijesno sitan i glup da bi se morao "nekome" dokazivati, u "ovolikom" kosmosu gdje moze biti sve i svasta...

Ljudi su se previse ufurali da smo mi neki bitan faktor, pogotovo "nekome"... :-)
Locked