Dobila sam neke neprovjerene informacije da se polaze pravopis (kao i na svim ostalim odsjecima), a drugi dio prijemnog je pisanje eseja na zadatu temu.
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
Henrik I
Pozdrav, da li bi mi neko mogao dati informacije vezane za prijemni na odsjeku za filozofiju?
Dobila sam neke neprovjerene informacije da se polaze pravopis (kao i na svim ostalim odsjecima), a drugi dio prijemnog je pisanje eseja na zadatu temu.
Koliko su ove informacije zapravo tacne?? 
-
sunshine_AK
#902 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
@caes nisam ni ja rekla da je filozofski srednja skola. to da samo u srednjim skolama postoje prijemni, ne mogu nazvati nikako drukcije nego lupetanje. sorry. ali hvala na informaciji da ipak na filozofskom nema priprema.
i ova tema je i otvorena da bi ljudi mogli postavljati pitanja i dobivati informacije. a ne da bi jedni druge nazivali lijenim.
@alica.k nadam se da ce biti zaista lagano kako kazes...
i ova tema je i otvorena da bi ljudi mogli postavljati pitanja i dobivati informacije. a ne da bi jedni druge nazivali lijenim.
@alica.k nadam se da ce biti zaista lagano kako kazes...
-
Mmuummii
#903 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
izašlo je u novinama da se od 21.6. do 25.6. održavaju pripreme za prijemni na odsjeku za engleski jezik i književonst, FF Sarajevo, cijena priprema je 120 KM...u Dnevnom Avazusunshine_AK wrote:zaboravih pitati, zna li neko kad pocinju pripreme za prijemni?
-
Sarajevski_Marlboro
#904 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 17:47, edited 1 time in total.
- alica.k
#905 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
na anglistici medju redovne, tesko...na ovom proslom 2. roku nije uopste ostalo mjesta na anglistici na 2. roku. i kad sam ja upisavala pretprosle godine, isto, ostalo samo 2 vanredna i to je to.
ali, po zakonu (valjda, tako pise na studentskoj), imas pravo promijeniti studijsku grupu na prvoj godini. tak da ako nis ne uspijes, mozes mozda upisat nesto drugo i onda prebacit se na anglistiku...
ali, po zakonu (valjda, tako pise na studentskoj), imas pravo promijeniti studijsku grupu na prvoj godini. tak da ako nis ne uspijes, mozes mozda upisat nesto drugo i onda prebacit se na anglistiku...
-
Sarajevski_Marlboro
#906 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 17:59, edited 1 time in total.
-
Sarajevski_Marlboro
#907 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
-
wendigo
#908 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ima li ko primjere prijemnih (pravopisni dio) u pdf-u ili tako nešto?
I ovaj drugi rok, jel to bude za sve smjerove ili samo šta ne popune. Hoćel bit za komparativnu književnost, šta mislite? Mene nešto strah što se eseja tiče (šta ako tema bude knjiga koju nisam pročitala i sl.)...
I ovaj drugi rok, jel to bude za sve smjerove ili samo šta ne popune. Hoćel bit za komparativnu književnost, šta mislite? Mene nešto strah što se eseja tiče (šta ako tema bude knjiga koju nisam pročitala i sl.)...
- alica.k
#909 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
nema potrebe za nerviranjem, nije ti to kraj svijeta. samo fino polako sve i bice dobro. fino otidji, porazgovaraj s direktoricom, prf bosanskog, bez neke bespotrebne nervoze...Sarajevski_Marlboro wrote:Ne mogu da vjerujem da će mi sve propasti zbog jedne pismene iz bosanskog!
Sve!
Niko čak nije ni pao da dolazi u avgustu,a ja moram.
Kao da maturski utiče na ocjene i na dobijanje svjedočanstva,zar to nije zasebno?
Ojjjjjjjjjjjjjjjjjj
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja se smijem kladit da nisi ni prva ni zadnja kojoj se to desilo.
koja je to skola? moram ti reci da si za ovo kriva samo ti. ali eto, sad se spasavaj kako znas...
-
caes
#910 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
hmm .. jesi li siguran da to organizuje fakultet, a ne UMLIP? http://www.lingvisti.ba/Mmuummii wrote:izašlo je u novinama da se od 21.6. do 25.6. održavaju pripreme za prijemni na odsjeku za engleski jezik i književonst, FF Sarajevo, cijena priprema je 120 KM...u Dnevnom Avazusunshine_AK wrote:zaboravih pitati, zna li neko kad pocinju pripreme za prijemni?...ipak ima
-
Sarajevski_Marlboro
#911 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
-
Sarajevski_Marlboro
#912 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 17:48, edited 1 time in total.
-
zelenashica
#913 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Kao prvo to se ne zove jedna pismenaSarajevski_Marlboro wrote:Ne mogu da vjerujem da će mi sve propasti zbog jedne pismene iz bosanskog!
Sve!
Niko čak nije ni pao da dolazi u avgustu,a ja moram.
Kao da maturski utiče na ocjene i na dobijanje svjedočanstva,zar to nije zasebno?
Ojjjjjjjjjjjjjjjjjj
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To što niko nije pao na maturi ko je ispunio uslove za nju je i logično,ali nimalo nije logično kukati za polaganje mature kojoj nisi prisustvovala.Ti isto onaj kad moli Boga da dobije na lotu a nikad ne uplaćuje listić.
Što se tiče srži problema....
Ne utiče polaganje mature na izdavanje svjedočanstva.Po Zakonu svjedočanstvo ti mogu izdati iako nisi polagala maturu ali se bez obzira na izdavanje svjedočanstva o završenom razredu ne možeš prijaviti na upis za fakultet,jer je tamo potrebna Diploma o završenoj srednjoj školi,za koju je po Zakonu potrebno položiti maturu.
Zamoli sama profesoricu da ti izađe u susret ili razrednog profesora da ju on zamoli.Ako ne upali napiši molbu Razrednom i Nastavničkom vijeću za odobravanje istog.
Ima tu još instrumenata za borbu...ali kreni redom.Sretno!
Član 104.
Srednja škola učenicima/učenicama izdaje svjedodžbu o završenom razredu.
Učenicima/učenicama koji/koje s uspjehom polože maturski odnosno završni ispit srednje škole izdaje se diploma o završenoj srednjoj školi.
Last edited by zelenashica on 07/06/2010 16:46, edited 1 time in total.
- alica.k
#914 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
eh, povlacim sve sto sam rekla.Sarajevski_Marlboro wrote:Prva gimnazija.
kao da ih je briga za mene...pff
Imaju jos dvojica koja nisu radila ali oni su zakasnili,ugl.kaze direktorica da s njima nece ni da razgovara..
Nije me nista posebno ni ruzila,jer nisam imala izbora sem da dodjem i povracam po klupama i njima..jel...
Samo mi je hladno rekla AVGUST,na sto sam se ja samo okrenula i otrcala...
Ja sam citala u pravilniku Ministarstva obrazovanja da se u slucaju bolesti ili smrti clana porodice,skola moze odgoditi termin...
A moja direktorica kaze da bi napravila ustupak jedino da sam u bolnici zavrsila.
Sad mi ostaje da se slikam.
Zapravo,to cu sutra,jer sutra branim maturski...i posljednji put cu zamoliti profesorice da nju mole...ali koliko vidjoh danas nije ih briga.
ja sam isto zavrsila prvu i ona mi je bila razredna...poprilicno je stroga i drzi se pravila, a izgleda mi da si ispala jako djetinjasta i nekulturna prema njima, ona to najvise mrzi... sorry.
mozda eto ovo sto ti savjetuje moderator, da odes fino u vrazovu kod skolske doktorice i da joj odneses neko opravdanje da si bila bolesna, na osnovu kojeg ce ona pisati svoje opravdanje koje se pika u skoli (pogotovo kod hadzimurtezicke, ona nece ni da gleda druga opravdanja). onda pises mozda molbu neku da te puste da naknadno radis taj bosanski, razlozi ti i ti bla bla, prilozis opravdanje, i tak.
sretno.
-
Sarajevski_Marlboro
#915 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 18:05, edited 1 time in total.
-
zelenashica
#916 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ovo je ok ali prvo mora ispoštovati redoslijedmoderator wrote:![]()
Budi konkretna:
Bila sam bolesna, nisam bila u stanju javiti skoli da nisam dobro ( onda doneses opravdanje svog doktora) evo dokaz da nisam bila u stanju doci na ispit, objasnite mi molim vas zakonski kako mogu naknadno polagati ispit iz b.jezika koji mi je jedini ostao od maturskih ispita, jer ne zelim da propustim prve upisne rokove na fakultetima.
Ako budes trazila ustupke, okaci sve macku o rep, jer trazis da rade nesto mimo pravila.
Iznimke su bolest i smrtni slucaj, ustupak je "na lijepe oci" dobiti nesto. Cisto savjet da popravis terminologiju koju koristis sa ljudima koji zive za pravila.
I jos nesto: Preskocite pricu o ko je gdje bio u ratu, ko koga zna, ko je s kim u skolu isao, ko je u kojoj stranci, sto si ljubaznija i konkretnija to ces dobiti bolji odgovor.
U slucaju da ti opet kazu "avgust", lijepo roditelje za ruku i pravac kantonalno ministarstvo obrazovanja.
Ili, nadji posao za ovu godinu i upisi sta zelis iduce godine.
-
caes
#917 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sad je jasna direktorka prve, ne?
meni je ona skroz ok zena i stvarno bi mi bilo cudno kad bi se oglusila na doktorsko opravdanje, mislim da zakonski nema pravo na kraju krajeva.
nije nista nerjesivo, vjerujem da ce ti izaci u susret ako budes donijela neko opravdanje ..
ako ti je za utjehu, mislim da se na romanistiku uvijek mozes upisati, tako da ..
meni je ona skroz ok zena i stvarno bi mi bilo cudno kad bi se oglusila na doktorsko opravdanje, mislim da zakonski nema pravo na kraju krajeva.
nije nista nerjesivo, vjerujem da ce ti izaci u susret ako budes donijela neko opravdanje ..
ako ti je za utjehu, mislim da se na romanistiku uvijek mozes upisati, tako da ..
-
iForumashica
#918 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:58, edited 1 time in total.
- minjonja
#919 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
samo malo, ova djevojka sto joj je prof rekla da je popravni u augustu... popravni za maturante je barem prosle godine bio u junu/julu i to bas zbog toga da bi ti ucenici imali priliku izaci na prvi rok prijemnog ispita. otidji jos jednom do skole i provjeri tacno kad je drugi rok. ako su popravni rokovi u junu/julu, ne vidim razloga zasto bi popravni iz bosanskog bio u augustu.
-
somethings
#920 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Trebaju ti pripreme za engleski?sunshine_AK wrote:zanimljivo. nisam znala da je elektrotehnicki fakultet srednja. i mediciniski takodjer....
pripreme za prijemni su na odredjenim fakultetima organizirane, placaju se i obicno pocinju nakon mature. prema tome, ne lupetaj "nije to srednja" . ko zna odgovor, neka odgovori. ako ih konkretno na filozofskom nema, dobro, al hocu da i to znam pouzdano. a ako ih ima, tada me zanima kad. molim da odgovori neko ko zna odgovor na moje pitanje.
- insolite
#921 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
iForumashica wrote:Pa, ako si bila druga na Burch University zasto nisi dobila stipendiju? Koliko znam onima koji ostvare dobre rezultate na njihovom prijemnom ispitu dodjeljuju besplatno skolovanje.insolite wrote:Znam da je vec bilo jako dosta znatizeljnika sto se tice smjera anglistike na ovom fakultetu, ali evo i ja sam jedna od mnogih
Posto planiram ove godine upisati ovaj smjer (aBd), zanima me koliko je teska gramatika i koliko su zahtjevni u slucaju da mi dodje da pisem neki esej ili sl. na prijemnom.. Zavrsavam gimnaziju ove godine, isla sam na mnoga takmicenja iz engleskog, cak sam na prijemnom za Burch University bila 2. iz engleskog, ali opet imam veliku tremu sto se tice ovog prijemnog :S Neki kazu da to sto mnogi misle da znaju engleski, nema veze s vezom heh.. Pa eto, ja u svoje znanje sumnjam.. Ako ko moze da mi da bilo kakve informacije sto se ovog smjera tice, bila bih zahvalna
Tnx unaprijed
Dobila sam ja 50 % stipendije, ali mi se opet nije isplatilo.. Ali iskreno, nisam ja ni isla tamo zbog toga, nego da provjerim svoje znanje.. Jos prije toga nisam nista ponavljala, pa sam se bas iznenadila sto sam bila 2.
-
iForumashica
#922 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
...
Last edited by iForumashica on 17/08/2011 18:57, edited 1 time in total.
- insolite
#923 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
iForumashica wrote:Pa, to ti je dobar pokazatelj znanja, ne brini se.
Zelim ti svu srecu da se upises na FF aBd.
Hvala puno
-
somethings
#924 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Ako ste imali 5 iz engleskog u srednjoj, i ako znate da ste zaslužili tu peticu, i ako su vam ostale ocjene bile solidne, 4 ili 5, onda se nemate čega bojat. Prijemni je prelagan.
-
mRva_4
#925 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Placa li se prijemni?