ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
EKV-30

#901 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

Partizzanka wrote:moj se hrcak zvao Sulejman - bez vrede ikome
ima ljudi koji psima daju "ljudska imena"

tako da nazivati neka imena "cukecim" je besmisleno

isto bez uvrijede...ali pola krava...iz naseg sela je dobijalo imena po komsinicama... :-)

...sad tek prepoznajem logiku :skoljka: :run:

@arzuhal: HVALA!!! :-D
Partizzanka

#902 Re: ime bebe

Post by Partizzanka »

i evo samo nekih od cukecih imena i njihovih znacenja

tea (thea) - boziji dar
dea - bozica
ida - vrijednica

itd itd

sve "cukeca" imena

ccccc
hrusta

#903 Re: ime bebe

Post by hrusta »

Moja mala dijevojcia se zove Amelia Elma-May (ja sam Bosanac a zena Velsanka) pa je to ta kombinacija, i naravno Bosansko prezime, ali je mi zovemo Amelia, a ona sebe zove Mia (tek pocela da prica).
EKV-30

#904 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

hrusta wrote:Moja mala dijevojcia se zove Amelia Elma-May (ja sam Bosanac a zena Velsanka) pa je to ta kombinacija, i naravno Bosansko prezime, ali je mi zovemo Amelia, a ona sebe zove Mia (tek pocela da prica).
prelijepo ime... tj. prelijepa imena... ... :-D
hrusta

#905 Re: ime bebe

Post by hrusta »

EKV-30 wrote:
hrusta wrote:Moja mala dijevojcia se zove Amelia Elma-May (ja sam Bosanac a zena Velsanka) pa je to ta kombinacija, i naravno Bosansko prezime, ali je mi zovemo Amelia, a ona sebe zove Mia (tek pocela da prica).
hvala, May (zeni se to ime svidja a i rodjena je u Maju, pa se fino poklopilo) a da je bio dijecak, garant bi bilo Felipe Martinez Gonzales Chiko, hhahahha vazda se sijetim Zagora i njegovog Chike, kad cujem bas duga imena.
EKV-30

#906 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

hrusta wrote:
EKV-30 wrote:
hvala, May (zeni se to ime svidja a i rodjena je u Maju, pa se fino poklopilo) a da je bio dijecak, garant bi bilo Felipe Martinez Gonzales Chiko, hhahahha vazda se sijetim Zagora i njegovog Chike, kad cujem bas duga imena.
a kako bi ga zvao? :lol:
hrusta

#907 Re: ime bebe

Post by hrusta »

hvala, May (zeni se to ime svidja a i rodjena je u Maju, pa se fino poklopilo) a da je bio dijecak, garant bi bilo Felipe Martinez Gonzales Chiko, hhahahha vazda se sijetim Zagora i njegovog Chike, kad cujem bas duga imena.[/quote]

a kako bi ga zvao? :lol:[/quote]

blage veze nemam, nekako je lakse sa zenskim imenima.
vinja

#908 Re: ime bebe

Post by vinja »

Air Ramiz wrote:
vilhana wrote:Koje vam se musko ime najvise dopada? Vec sam 5mj trudna i prije par dana mi je doktor rekao da ce biti musko... Zanima me koja imena su trenutno popularna...

hvala
Mislim da ti je pristup pogresan. Ne mozes davat imena zbog toga sto su popularna?! Ime treba da je simbol ljudskog bica koje ce ga pratit cijeli zivot. Imena po deterdzentima, izmisljena imena, i ona koja imaju u sebi samoglasnik L ili N (tipa Alen, Anel, i sl. te zvuce moderno) izbjegavaj. To ti je moj iskreni savjet.

Eh sad, ako si muslimanka dadni ispravna islamska imena. Npr. ime Emir (arapsko) - vladar, ili Jusuf (starohebrejsko) - prema najljepsem Bozijem poslaniku, ili Hamza - lav itd.

Krscani daju imena specificna za njihovu vjeru, Ivan, Matej, Marija itd. pa ako si krscanka, onda dadni ispravna krscanska imena, a ne izvedenice tipa Ivo.

Ako nisi nista od ovog, nazalost onda ti ostaje "ovo sto je popularno", estradna imena, deterdzenti, Anex, Medox, Ariel, itd...

Imenom, takodjer odredjujes neciji identitet, pa imaj to u vidu.
Auuuuuuuuuuu odavno ne vidjeh ogranicenije razmisljanje!!! Kao prvo ja ne znam sta znaci "izmisljena" imena...? Pa sva su jednom izmisljena, nijedno nije tu od pamtivijeka - sem Adama/Adema i Eve/Have :lol:
A znaci da samo muslimani i krscani imaju imena, a ostali imaju deterdzente??? O, gdje li si ti rastao i gojen, da mi je znati...

Meni su prekrasna imena Niksa, Aleksa, Mirza, Erim, Antonio, Nemanja, Benjamin, Marko, Kenan, Leon, Ernest, Fedja
EKV-30

#909 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

hrusta wrote:hvala, May (zeni se to ime svidja a i rodjena je u Maju, pa se fino poklopilo) a da je bio dijecak, garant bi bilo Felipe Martinez Gonzales Chiko, hhahahha vazda se sijetim Zagora i njegovog Chike, kad cujem bas duga imena.
a kako bi ga zvao? :lol:[/quote]

blage veze nemam, nekako je lakse sa zenskim imenima.[/quote]

meni je simpaticno...kad vidim neka potpuno egzoticna imena... kao eto Felipe Martizen Gonzales Chiko i onda nAko nase prezime... :-D svidja mi se to...

baj de vej... znam tipa... zove se vinetu jovanovic...a rodjak mu brusli jovanovic :D
EKV-30

#910 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

vinja wrote:
Air Ramiz wrote:
vilhana wrote:Koje vam se musko ime najvise dopada? Vec sam 5mj trudna i prije par dana mi je doktor rekao da ce biti musko... Zanima me koja imena su trenutno popularna...

hvala
Mislim da ti je pristup pogresan. Ne mozes davat imena zbog toga sto su popularna?! Ime treba da je simbol ljudskog bica koje ce ga pratit cijeli zivot. Imena po deterdzentima, izmisljena imena, i ona koja imaju u sebi samoglasnik L ili N (tipa Alen, Anel, i sl. te zvuce moderno) izbjegavaj. To ti je moj iskreni savjet.

Eh sad, ako si muslimanka dadni ispravna islamska imena. Npr. ime Emir (arapsko) - vladar, ili Jusuf (starohebrejsko) - prema najljepsem Bozijem poslaniku, ili Hamza - lav itd.

Krscani daju imena specificna za njihovu vjeru, Ivan, Matej, Marija itd. pa ako si krscanka, onda dadni ispravna krscanska imena, a ne izvedenice tipa Ivo.

Ako nisi nista od ovog, nazalost onda ti ostaje "ovo sto je popularno", estradna imena, deterdzenti, Anex, Medox, Ariel, itd...

Imenom, takodjer odredjujes neciji identitet, pa imaj to u vidu.
Auuuuuuuuuuu odavno ne vidjeh ogranicenije razmisljanje!!! Kao prvo ja ne znam sta znaci "izmisljena" imena...? Pa sva su jednom izmisljena, nijedno nije tu od pamtivijeka - sem Adama/Adema i Eve/Have :lol:
A znaci da samo muslimani i krscani imaju imena, a ostali imaju deterdzente??? O, gdje li si ti rastao i gojen, da mi je znati...

Meni su prekrasna imena Niksa, Aleksa, Mirza, Erim, Antonio, Nemanja, Benjamin, Marko, Kenan, Leon, Ernest, Fedja
posto sam ja u mjesanom braku... svi su se nesto prije rodjena djece takmicili ..koje ime cemo da izaberemo... jedni vukli na jednu...drugi na drugu stranu...
daj nase ime... nedaj njihovo...itd...

a mi izabrali imena po nasoj zelji... ova boldirana... :-D

muz je imao prijedlog da bude i japansko... samo eto... nismo se tu nasli :D
hrusta

#911 Re: ime bebe

Post by hrusta »

znao sam frajera u ratu zvao se Majkl Hrustemovic (tacno tako mu pisalo na policiskoj akreditaciji) ja mu nisam vjerovo konto zaj****a me on, kad fakat fino je pisalo Majkl.
EKV-30

#912 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

hrusta wrote:znao sam frajera u ratu zvao se Majkl Hrustemovic (tacno tako mu pisalo na policiskoj akreditaciji) ja mu nisam vjerovo konto zaj****a me on, kad fakat fino je pisalo Majkl.

moderni ljudi...

a danas ... dvaest´godina nakon rata se nAki jos uvijek cude :-)
hrusta

#913 Re: ime bebe

Post by hrusta »

a meni je ono najace kad se predlazu imena dijece i prica se o tome, i onda se predstave imena a onda pocnu komentari, "jao nemoj to, znao(la) sam osobu pod takvim imenom, fuj ovo ono, a najbolje je "sta ce reci komsiluk" ili "osramotices familiju sa tim imenom" hahahahahha :lol: :lol: :lol:
HomeSweetHome

#914 Re: ime bebe

Post by HomeSweetHome »

Nije to nista, upoznala sam djevojku (danas je valjda zena) koja se zove Dzenet Dzekson :) Ne lazem, zivota mi. Doduse, nisu joj takvo ime roditelji dali, nego je "u neka doba" postala :)
arzuhal

#915 Re: ime bebe

Post by arzuhal »

Meni je najbolje ime Đulaga.
EKV-30

#916 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

hrusta wrote:a meni je ono najace kad se predlazu imena dijece i prica se o tome, i onda se predstave imena a onda pocnu komentari, "jao nemoj to, znao(la) sam osobu pod takvim imenom, fuj ovo ono, a najbolje je "sta ce reci komsiluk" ili "osramotices familiju sa tim imenom" hahahahahha :lol: :lol: :lol:
to je to... svi bi se mjesali u tudje...a svoje neda niko :-)
EKV-30

#917 Re: ime bebe

Post by EKV-30 »

arzuhal wrote:Meni je najbolje ime Đulaga.
kad si vec tu...

koji znacaj ima Tahmina

i... djulaga?!?! skracenica od cega? :-?
hrusta

#918 Re: ime bebe

Post by hrusta »

ovo ce mi ostat u sijecanju, ima jedno 3-4 godine na BHTV1 prikazivali neke emisije iz naftalina/arhive bas stara emisija bila crno-bijela i emisija je o rudniku Kakanj i ekspolotaciji uglja u tom rejonu i bio jedan rudar medju ostalim rudarim a covjek crnac (pravi crnac iz Afrike) i frajer zna nas jezik i oni se rudari predstavljaju ko je ko, ime i prezime i on se predstavi ko Ugljesa (a frajer ba iz Ugande), i ovaj ga voditelj pita lel mu to pravo ime, i kaze on nije, nego su mu to ime dali kolege jer je "crn ko ugalj, pa ispade Ugljesa", jer imo nako komplikovano ime a ovo bilo lakse, hahahha :lol:
bez_ideje

#919 Re: ime bebe

Post by bez_ideje »

Qler zna dobro izabrat,sto jes jes :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

btw......ne znam jel slucajno,al sve Visnje i Jagode koje sam upoznala su super :)
Qler

#920 Re: ime bebe

Post by Qler »

Hvala :) i zenu sam odabrao licno :D :lol: :lol:
prilagodjena

#921 Re: ime bebe

Post by prilagodjena »

meni nekako logično da ime ide uz prezime i da te na neki način identificira

ako se neko zove npr. petar petrović,ma gdje se pojavi u bijelom svijetu jasno je da je kršćanin i slavenskog porijekla.ja sam se tom logikom vodila kad sam svojoj djeci imena davala :)

spojevi tipa majkl hrustemović mi se ne sviđaju :-)

i da,volim imena koja imaju neku tradiciji i značenje,npr iz kur'an-a ili biblije a ne kao što neko reče da liče na naziv deterdženta.naravno,to je samo moje skromno mišljenje....svak ima svoju filozofiju :-)
theTruePath

#922 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Rekao bih da su danas opet ona tradicionalna imena "u modi",,sto mi je naravno drago jer je bilo dosta raznih izmisljotina.

Samo za primjer,u okruzenju prijatelji/rodbina su djeci sljedeca imena dali: Nejla,Ensar,Ema,Lejla,Nadir,Ishak,Amar

dakle vecinom tradicionalno
male_okice

#923 Re: ime bebe

Post by male_okice »

theTruePath wrote:Rekao bih da su danas opet ona tradicionalna imena "u modi",,sto mi je naravno drago jer je bilo dosta raznih izmisljotina.

Samo za primjer,u okruzenju prijatelji/rodbina su djeci sljedeca imena dali: Nejla,Ensar,Ema,Lejla,Nadir,Ishak,Amar

dakle vecinom tradicionalno

:thumbup:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#924 Re: ime bebe

Post by ladyblue18 »

E vala ako fali ijednog imena, Lejli ne fali.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#925 Re: ime bebe

Post by plain vanilla »

ladyblue18 wrote:E vala ako fali ijednog imena, Lejli ne fali.
narocito u mom zivotu, pa nijednu ne zovem imenom..i kad o njima pricam, uvijek moram objasnjavati koja Lejla :oops:
Post Reply