Re: Fahrin Avaz & avazovci - All about

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#901 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

pure_love wrote:mene vise zanima sto oslobodjenje skrnavi nas jezik,,pa munaru zove "minaretom"? :-)
--------------------------------------------------
u ime Oslobođenja izvinjavam se čitaocima rožajsko-plavskog,gusinjsko-ulcinjskog govornog područja

Minaret (munara) je toranj uz džamiju s čijeg "balkona" mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu. Riječ potiče od arapskog manara što znači svjetionik. Tijekom 17. stoljeća turska riječ minaret ulazi u europske jezike. Najstarije džamije još nisu imale minarete. Kasnije, ali najkasnije od 7. stoljeća, minaret postaje bitan sastavni dio džamije.

Danas je minaret još uglavnom tradicionalni dekorativni element džamije, jer se pozivi na molitvu u većini modernih džamija emitira uz pomoć zvučnika.

Najviši minaret od 210 m nalazi se u Casablanci, dok je najviši minaret sagrađen od opeke Kubat minaret u Delhiju u Indiji. Trenutno se u Teheranu grade dva minareta visine od 230 m
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#902 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by dr.gog »

Zločesto Oslobođenje :D
pure_love

#903 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

kakvo rozaje,plav i sl mjesta Bogu iza nogu..ja jos nisam cuo da neko kaze minaret u Bosni :-) :zzzz:
zonbirile

#904 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

eto vidiš ja u Sarajevu prvi put čuo munara,kada je stiglo sa običajem pranja čilima šihtom na trotoaru.I uvijek su "četiri mladića išla s Trebevića",nikad četverica,peterica,ali novi vakat,novi ljudi i običaji,samo molim ne učiti nas stare šta je i kako je bilo i kako se u sarajevskoj čaršiji govori i živi.
pure_love

#905 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

ne izmisljaj,uvijek je bilo munara,mozda medju nemuslimanima bjese "minaret"..u ostalom samo oslobodjenje pise minaret,,na vijestima sam cuo munara.U svakoj sevdalinci i ilahiji se spominje munara,nikada minaret

Samo još Bosne da mi je
pa da me sevdah opije
da me bude pjesme stare
i mujezin sa munare
sa bijele džamije
zonbirile

#906 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

pure_love wrote:ne izmisljaj,uvijek je bilo munara,mozda medju nemuslimanima bjese "minaret"..u ostalom samo oslobodjenje pise minaret,,na vijestima sam cuo munara.U svakoj sevdalinci i ilahiji se spominje munara,nikada minaret

Samo još Bosne da mi je
pa da me sevdah opije
da me bude pjesme stare
i mujezin sa munare
sa bijele džamije
-----------------------------------------------
novokomponovani pravopis ,novih M92,opasno do bola doći i učiti starosjedioca izgovoru.Hajde de ispadaš svakakav,ali to još javno napisati i tjerati dert može samo...uh.
zonbirile

#907 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

enciklopedija Britanica,jest da je nereferentna za naše papke,ali po njima MINARET,a i Švicarci ne daju graditi MINARETT.Laku noć i pozdravi Radonjak i lingviste i lektore Sa Pešetarske visorani,da će.
pure_love

#908 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

bilo kako bilo ja znam kako narod govori a ti nastavi po svom,naravno sve za oslobodjenje :-) :lol: :D
zonbirile

#909 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

jah,narativna istorija,narativna politika tkz, minder politika,narativna nauka=stanje Bosne danas.Jebo enciklopedije ,riječnike,nećemo se ba mi više prilagođavati,nije više UN,nego NU i nikako drukčije.Znao sam od prije da si provala,ali ovolika?
sinergija

#910 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by sinergija »

ja otkada znam za sebe a evo ima bogami podosta govorio sam i govorit cu minaret. i nece me nikakvi novkomponovani pravopisni rijecnici uciti o mom jeziku kako me je moja majka naucila, a nju njena, tj. moja nena ili ako hocete nana.
Last edited by sinergija on 02/12/2009 21:47, edited 1 time in total.
sinergija

#911 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by sinergija »

i jos da dodam nikada se kod nas nije cestitao Bajram sa Bajram Sherif Mubarek Olsun (usput ne znam tacno ni sta znaci od rijeci do rijeci) nego brate Bjarambaricola.

i jos jedno. ko je kod nas govorio Eselamu Alejkum kda se pozdravljamo vjerski prema starim osobama i familiji.

svi smo govorili Merhaba. jeli ni ovo nije ispravno.
Last edited by sinergija on 02/12/2009 21:50, edited 1 time in total.
pure_love

#912 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

pogledaj malo starije razglednice i vidjet ces da pise bajram mubarek olsun,dakle nije to nesto novo

bajram barocula je seljacki :D :lol:
zonbirile

#913 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

sinergija wrote:ja otkada znam za sebe a evo ima bogami podosta govorio sam i govorit cu minaret. i nece me nikakvi novkomponovani pravopisni rijecnici uciti po mom jeziku kako me je moja majka naucila a nju njena, tj moja nena ili ako hocete nana.
----------------------------------------------------
e moj jarane tek borbe za cvijeće na mezaru,ja malte ne dobih batine u diskusiji.Jebi ga gorštak sišao iz jednonacinalnog sela sa par kuća i ne možeš mu reči i objasniti da se u Sarajevo nosilo cvijeće na mezar,a Boga mi o Svi Svete palile svijeće(vjerovatno mješani brak,kumstvo,nije ni bitno,lijepo za vidjeti).Zato se šihtom čilimi po ulici nisu prali,nego klofali.
zonbirile

#914 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

pure_love wrote:pogledaj malo starije razglednice i vidjet ces da pise bajram mubarek olsun,dakle nije to nesto novo

---------------------------------
šta je ko apsolvirali smo munaru,reci 3 puta da si magarac pa ću ti i to odgovoriti
sinergija

#915 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by sinergija »

pure_love wrote:pogledaj malo starije razglednice i vidjet ces da pise bajram mubarek olsun,dakle nije to nesto novo

e naka sam ja seljak a neka si ti gradjanin.
pure_love

#916 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

zonbirile wrote:
sinergija wrote:ja otkada znam za sebe a evo ima bogami podosta govorio sam i govorit cu minaret. i nece me nikakvi novkomponovani pravopisni rijecnici uciti po mom jeziku kako me je moja majka naucila a nju njena, tj moja nena ili ako hocete nana.
----------------------------------------------------
e moj jarane tek borbe za cvijeće na mezaru,ja malte ne dobih batine u diskusiji.Jebi ga gorštak sišao iz jednonacinalnog sela sa par kuća i ne možeš mu reči i objasniti da se u Sarajevo nosilo cvijeće na mezar,a Boga mi o Svi Svete palile svijeće(vjerovatno mješani brak,kumstvo,nije ni bitno,lijepo za vidjeti).Zato se šihtom čilimi po ulici nisu prali,nego klofali.

ne znam jarane u kom si ti sarajevu zivio pa se govorilo minaret i palile svijece na mezaru :-) :?
zonbirile

#917 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by zonbirile »

ne na svim,pa valjda možeš skontati post.A o Sarajevu mogu pričati sa Sarajlijama,ne M92 i otad i Sarajlijama.I pozdrav je novi nikad neupotrebljavan,Bajram Barčola je stari korišteni pozdrav.Sada što ima i imena po sluhu onako dobra "naša" a na turskom su govno,zahod i sl.,žalosno je da ne znaš prevod,blebečeš nešto a ne znaš smisao-jah,samo viči jes i klimaj glavom.
pure_love

#918 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

doduse moram pohvaliti tekst "na zapadu nista novo" iz oslobodjenja gdje se osudjuje zabrana munara :thumbup: :bih:
pure_love

#919 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

zonbirile wrote:ne na svim,pa valjda možeš skontati post.A o Sarajevu mogu pričati sa Sarajlijama,ne M92 i otad i Sarajlijama.I pozdrav je novi nikad neupotrebljavan,Bajram Barčola je stari korišteni pozdrav.Sada što ima i imena po sluhu onako dobra "naša" a na turskom su govno,zahod i sl.,žalosno je da ne znaš prevod,blebečeš nešto a ne znaš smisao-jah,samo viči jes i klimaj glavom.

bajram barocula je skracenica od bajram mubarek olsun-bajram barokosum i na kraju "bajram barocula

stare nane koje ja znam sve redom kazu "bajram mubarakosum"
Ghita

#920 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Ghita »

ma vala ovo ćula u bajrambarećula mi ide na živce
kurty

#921 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by kurty »

Kad cestitate Bakram nekom licem u lice, sta kazete???

1. Bajram Serif Mubarek Olsun
2. Bajrambarećula
3. Bajrammubarekolsun

p.s. ako mislite da je tacan odgovar pod brojem 1, onda znaci, da se na to odgovora: "Allahrazola, i tebi Bajram Serif Mubarek Oslun"

p.s. ili ako mislite da je tacan odgovor pod brojem 2, onda se odgovara: "Allahrazola, i tebi Bajrambarećula"

Sta mislite????
pure_love

#922 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pure_love »

kurty kaze se bajram serif mubarek olsun a odgovori se sa Allah raziolsun

ja kada cestitam u lice obicno koristim tu trecu opciju bajram mubarek olsun
amrica

#923 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by amrica »

jos jedan avazov biser, iz niske elementarne nepismenosti

Kroz polomljene grane probijali se da bi popravili kvarove
Pokidane žice zbog oštećenih krovova, slomljenog drveća i stubova
Autor: M. Al-OSTA
03.12.2009. 15:15
Sanacija kvara na trofaznom dalekovodu
Foto: arhiv

Tokom jučerašnjeg dana na području cijelog grada sanirale su se mnogobrojne štete prouzrokovane jakim vjetrom i nevremenom. Mnoga naselja ostala su bez napajanja električnom energijom, a glavni uzgork su pokidane žice na elektro mreži.

Dežurne ekipe Elektrodistribucje angažovane su na terenu 24 sata, uklanjaju nastale kvarove i vraćaju u funkciju pokidanu mrežu električne energije. Sa jednom od ekipa bili smo na terenu u naseljima Briješće i Bačići.

Glavni razlog

- Glavni razlog nedostatka struje su pokidane žice nastale tokom oštećenja krovnih konstrukcija, loma dveća i stubova električne energije koje je uzrokovnu jakim vjetrom - rekao nam je Abid Salkanović, voditelj elektromontera.

U prigradskim područjima, električari su morali standardni alat zamijeniti motorkama i sjekirama, kako bi se kroz polomljene grane probili do mjesta nastanka kvara.

- Cijelu noć smo radili na uklanjaju kvarova po veoma teškim uslovima. Vjetar i konstanta kiša nam otežavaju rad. Već smo se dva puta išli presvući, a evo ponovo smo mokri. Dajemo nadjljudske napore kako bi građanima obezbijedili stabilan dovod električne energije - dodao je Salkanović.

Priključeni vodovodi

Do kraja jučerašnjeg sve raspoložive elektromonterske ekipe radile su na otklanjanju kvarova na distributivnoj mreži. Kako su nam javili iz Informativnog centra Elektrodistribucije Sarajevo, kvarovi na srednjenaponskoj zračnoj mreži su otklonjeni, a na niskonaponskoj mreži i priljučnim vodovima ostao je još samo manji broj kvarova u općinama Hadžići i Novi Grad. Ukoliko ne bude novih većih problema, do večeras bi trebali biti otklonjeni svi najavljeni kvarovi kako bi se stabiliziralo napajanje u svim dijelovima Kantona.

Sanacija oštećenih krovova

Na terenu su bile angažovane i dežurne ekipe preduzeća OKI upravitelj. Prema prioritetima sanirali su veće kvarove i otklanjali štetu nastalu na stambenim objektima. Jednu od njih zatekli smo na krovu zgrade u ulici Trg djece Dobrinje na broju 23 gdje je oštećena velika površina krova.
- Do kraja dana planiramo sanirati glavna oštećenja na području Općine Novi Grad, ćime ćemo zaustaviti prodor kiše u stanove. Slijedećih nekoliko dana pristupit ćemo zidanju oštećenih dimnjaka i sanaciji ostalih sitnih kvarova - rekao nam je Mirsad Fetahović, šef Operativne službe.

Zbog nevremena otežan saobračaj

Jedan od problema u naselju Dobrinja tokom jučerašnjeg dana bile su velike nakupine smeća, koje je vjetar iz kontenjera :lol: :lol: rabacao :roll: [/i] po ulicama i trotuarima :shock: , ćime je otežano kretanje automobila i pješaka.
Saobračaj je bio otežan i na drugim lokalitetima grada zbog kvarova na semaforima nastalih uslijed nevremena. Tako semafori nisu radili u ulicama Put života, Zagrebačaka i Grbavićka što je izazvalo velike gužve u saobračaju. Iz preduzeća "STEP" koje je zaduženo za održavanje semafora bezuspješno smo pokušavali dobiti informacije o sanaciji nastalih kvarova.

Ako ne znaš č i ć, moraš imati lektora i za zidne novine u haustoru, a ne u najtiražnijoj novini.
A tek kontenjeri na trotuarima.... :run:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#924 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by pape »

Nisi uocila jedan od podnaslova:

Priključeni vodovodi , .... vjerovatno su mislili na dalekovode, .... :oops:
Control panel

#925 Re: Jos jedan Avazov biser :)

Post by Control panel »

pape wrote:Nisi uocila jedan od podnaslova:

Priključeni vodovodi , .... vjerovatno su mislili na dalekovode, .... :oops:
ili vodovi, a sta zna ljakse vod od struje ili vodovod njemu je to isto. ali nije bitno oni su najuticajniji. utaknem im i ja. :dance:
Post Reply